RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Liberalism

#1 RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by Liberalism »

Neznam smeta li nekome naslov, zato se izvinjavam unaprijed.

Svi bi mi normalnu, demokratsku, slobodnu, prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, al izgleda da od toga nista nema bez borbe (sta god mi pod borbom podrazumjevali) i sto je po meni najgore rata (pravog ili hladnog svejedno).

Za one koje u svojim državama žele da uspostave demokratsko uređenje u kojem će vlada raditi isključivo u najboljem interesu njenih građana dozvoljeno je sve. Ne samo politički oblici borbe vec već i oružani sukob, uključujući pomoć drugih demokratskih drzava u ostvarivanju tog cilja.

Mi koji pricamo da smo za građansku Bosnu i Hercegovinu koju svi sanjamo, jesmo li spremni dici ruke na svoje komsije prijatelje familiju koji podrzavaju nacionaliste kojima ovakav ne-demokratski sistem odgovara?
Maksim

Post by Maksim »

Imamo milijun slicnih tema, sve vec prezvakano. Ovo se zove kic.
Liberalism

Post by Liberalism »

Ja ne vidim ni jednu, niti je i jedna ikad bila.

zasto se građani ove zemlje, koji vjeruju državu gledaju jednino kroz prizmu njenih napora na osiguranju sreće za njene građane ne bi bili u sukobu s onim stanovnicima ove zemlje koji vjeruju svojim 'bozijim poslanicima' u vidu nacionalnih političkih lidera i koji su unistili skoro sve sto se u Bosni i Hercegovini moglo unistiti.
Maksim

Post by Maksim »

Nitko vise ne zeli rat a i upitno je vise da li se isplati boriti za nesto. Ako hoces iskrene odgovore, pronadji nekog borca invalida i pitaj ga sto bi mu bilo draze: da ponovo ima noge ili BiH za kakvu je mislio da se bori.

Ubijes nacionalistu i stvoris s time 20 novih nacionalista. Mi smo u Zoni sumraka i sve se vrti u krug. Slicno kao u Siciliji. Ne mozes nekog puskom natjerati da promijeni misljenje.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

boriti se za bih kakvu zelimo?

Nasiljem se ne moze izbiti ideje iz ljudi...jedino rjesenje bi bilo da sve neistomisljenike pobijes ili protjeras a svi znamo da je to fasizam i da je po svim ljudskim i bozijim zakonima apsolutno neprihvatljivo.

Nazalost, ljudi misle kao sto misle iz raznih razloga...jedini nacin da se rijese problemi je da ljudi shvate sta je vazno, a ja ne vjerujem da ce se to bar ne u relativno daljoj buducnosti desiti.

Podjela?
Liberalism

Post by Liberalism »

Maksim wrote:Nitko vise ne zeli rat a i upitno je vise da li se isplati boriti za nesto. Ako hoces iskrene odgovore, pronadji nekog borca invalida i pitaj ga sto bi mu bilo draze: da ponovo ima noge ili BiH za kakvu je mislio da se bori.
Govoris neargumentovano. Negdje sam napisao da je davno receno da je 'siromastvo gore nego rat'

Za ilustraciju vidi oglase koji traze radnike u Iraku.

Usput sjetih se nedavnog priloga sa FTV kada je novinarka pitala kandidata za posao u Iraku: Da li ste culi da se isto pored posla mozete prijaviti za US vojsku u Iraku i da dobijate to i to... odgovor nekog momka je bio vrlo jednostavan: Nisam cuo za to ali cu se raspitati. Vrlo rado bi i to prihvatio.

Skoro sve demokratske zemlje koje mi uzimamo za primjer su postale demokratske zato sto su njeni gradjani uzeli, neko motike neko maceve neko puske, u ruke i s vlasti skinuli bagru koja misli da je bogom data da vlada 'svojim narodima'.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Ne vjerujem da ce ikad Bosna i Hercegovina biti gradjanska u smislu da ce je svi njeni gradjani voliti. Sve je na nacionalnom stepenu, kao sto je i Bosna i Hercegovina trebala da bude podjeljena medju tim nacionalistima.
Meni nikad niko nije smetao ma koje god vjere da bio, jer u Bosni i Hercegovini je bilo i ima mjesta za sviju. Druga je stvar sto je trebala BiH da postane dio Velike Srbije ili sto vec imamo danas genocidnu tvorevinu rs.
Kako ce neko voliti Bosnu i Hercegovinu ako je uvijek postojala neka ideologija da se BiH treba da prikljuci necijoj matici?
Maksim

Post by Maksim »

Liberalism wrote:
Maksim wrote:Nitko vise ne zeli rat a i upitno je vise da li se isplati boriti za nesto. Ako hoces iskrene odgovore, pronadji nekog borca invalida i pitaj ga sto bi mu bilo draze: da ponovo ima noge ili BiH za kakvu je mislio da se bori.
Govoris neargumentovano. Negdje sam napisao da je davno receno da je 'siromastvo gore nego rat'

Za ilustraciju vidi oglase koji traze radnike u Iraku.

Usput sjetih se nedavnog priloga sa FTV kada je novinarka pitala kandidata za posao u Iraku: Da li ste culi da se isto pored posla mozete prijaviti za US vojsku u Iraku i da dobijate to i to... odgovor nekog momka je bio vrlo jednostavan: Nisam cuo za to ali cu se raspitati. Vrlo rado bi i to prihvatio.

Skoro sve demokratske zemlje koje mi uzimamo za primjer su postale demokratske zato sto su njeni gradjani uzeli, neko motike neko maceve neko puske, u ruke i s vlasti skinuli bagru koja misli da je bogom data da vlada 'svojim narodima'.
Jest, ali kad je to bilo? Kod nas je takav slucaj da se postavlja pitanje, koliko puta cemo jos morati uzimati motike i puske da izgradimo preko leseva gradjansku i "demokratsku" BiH? A nekako danasnja BiH i jest demokratska, jer demokracija osigurava egzistenciju snaga koje su fasisticki nastrojene i koje imaju cilj rusenja demokracije. Jedno je biti demokratska a drugo gradjanska drzava. Amerika i vecina Evrope ideoloski jedu demokratske regije, ali gradjanske sigurno ne, jer nijedna ne zadovoljava gradjanska prava. Diksriminacija ima vise lica, u BiH samo nesto vise od zapada.
chuchumbamayumbe

#9 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by chuchumbamayumbe »

Liberalism wrote:Neznam smeta li nekome naslov, zato se izvinjavam unaprijed.

Svi bi mi normalnu, demokratsku, slobodnu, prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, al izgleda da od toga nista nema bez borbe (sta god mi pod borbom podrazumjevali) i sto je po meni najgore rata (pravog ili hladnog svejedno).

Za one koje u svojim državama žele da uspostave demokratsko uređenje u kojem će vlada raditi isključivo u najboljem interesu njenih građana dozvoljeno je sve. Ne samo politički oblici borbe vec već i oružani sukob, uključujući pomoć drugih demokratskih drzava u ostvarivanju tog cilja.

Mi koji pricamo da smo za građansku Bosnu i Hercegovinu koju svi sanjamo, jesmo li spremni dici ruke na svoje komsije prijatelje familiju koji podrzavaju nacionaliste kojima ovakav ne-demokratski sistem odgovara?[/quote]
[/quote]Kakva glupost!!!
Sta mislis na sta bi to licilo? Na nesto ala velikosrpsko etnicko ciscenje, progon i genocid i nista drugacije!!!
Bilo kakav odgovor osim NE je krajnje glup i nepromisljen! Unaprijed se izvinjavam onima koji smatraju da je bilo kakva vrsta rata ili nesto slicno potrebna da bi konacno dobili gradjansku i ne znam ti ni ja vise kakvu BiH.
Liberalism

Post by Liberalism »

Maksim wrote: Jest, ali kad je to bilo? Kod nas je takav slucaj da se postavlja pitanje, koliko puta cemo jos morati uzimati motike i puske da izgradimo preko leseva gradjansku i "demokratsku" BiH? A nekako danasnja BiH i jest demokratska, jer demokracija osigurava egzistenciju snaga koje su fasisticki nastrojene i koje imaju cilj rusenja demokracije. Jedno je biti demokratska a drugo gradjanska drzava. Amerika i vecina Evrope ideoloski jedu demokratske regije, ali gradjanske sigurno ne, jer nijedna ne zadovoljava gradjanska prava. Diksriminacija ima vise lica, u BiH samo nesto vise od zapada.
Znaci po tebi trenutno stanje je ok, jer svakako i u demokratskim zemljama je stanje slicno. Ovo nije demokratska drzava. Za tvoju informaciju: Crnci su prije 1960. godine imali vece koristi od drzave u Americi, nego Bosnjaci u Bosni (ne mislim samo na RS, mislim prije svega na Sarajevo).
liberal

Post by liberal »

"već i oružani sukob, uključujući pomoć drugih demokratskih drzava u ostvarivanju tog cilja."

koja bi to "demokratska" drzava podrzala to sto predlazes :?

pogotovo u sadasnje doba kad vlada velika anatema prema muslimanima zbog svih tih pizdarija izmedju zapada i istoka...a nezaboravi bosna je u "demokratskoj" evropi.
senada

#12 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by senada »

Liberalism wrote:
Mi koji pricamo da smo za građansku Bosnu i Hercegovinu koju svi sanjamo, jesmo li spremni dici ruke na svoje komsije prijatelje familiju koji podrzavaju nacionaliste kojima ovakav ne-demokratski sistem odgovara?
Image
spreca

#13 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by spreca »

Mozda ne u pravm smislu dici ruku na komsiju ali mozda nekim drugim nacinom urazumiti ga da nije bas tako kako su ga ucili da je to tako u krajnjem slucaju ako je taj moj komsija bez razmisljanja 92-95 digao ruku na mene ,to apsolutno sam ja gotov dici ruku na njega, pa neka mi se sudi u Hagu ,jer kako izgleda taj isti moj komsija je opet spreman dici noz na mene a ne ruku.Mozda malo emotivno ali tako je.
spreca

Post by spreca »

liberal wrote:"već i oružani sukob, uključujući pomoć drugih demokratskih drzava u ostvarivanju tog cilja."

koja bi to "demokratska" drzava podrzala to sto predlazes :?

Mozda iste one koje su podrzale prosli rat bar da se opravdaju

pogotovo u sadasnje doba kad vlada velika anatema prema muslimanima zbog svih tih pizdarija izmedju zapada i istoka...a nezaboravi bosna je u "demokratskoj" evropi.
To bi Evropa davno trebala da shvati
senada

#15 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by senada »

spreca wrote:

Mozda ne u pravm smislu dici ruku na komsiju ali mozda nekim drugim nacinom urazumiti ga da nije bas tako kako su ga ucili da je to tako u krajnjem slucaju ako je taj moj komsija bez razmisljanja 92-95 digao ruku na mene ,to apsolutno sam ja gotov dici ruku na njega, pa neka mi se sudi u Hagu ,jer kako izgleda taj isti moj komsija je opet spreman dici noz na mene a ne ruku.Mozda malo emotivno ali tako je.
UBI SE BUDALO! SPASI SEBE I SVIJET SVOG POGANOG MOZGA!
spreca

#16 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by spreca »

senada wrote:
Liberalism wrote:
Image

Senada a sta mislis o onima koji nisu za gradansku BiH mozda njima pokazes onu drugu stvar
Maksim

Post by Maksim »

Liberalism wrote:
Maksim wrote: Jest, ali kad je to bilo? Kod nas je takav slucaj da se postavlja pitanje, koliko puta cemo jos morati uzimati motike i puske da izgradimo preko leseva gradjansku i "demokratsku" BiH? A nekako danasnja BiH i jest demokratska, jer demokracija osigurava egzistenciju snaga koje su fasisticki nastrojene i koje imaju cilj rusenja demokracije. Jedno je biti demokratska a drugo gradjanska drzava. Amerika i vecina Evrope ideoloski jedu demokratske regije, ali gradjanske sigurno ne, jer nijedna ne zadovoljava gradjanska prava. Diksriminacija ima vise lica, u BiH samo nesto vise od zapada.
Znaci po tebi trenutno stanje je ok, jer svakako i u demokratskim zemljama je stanje slicno. Ovo nije demokratska drzava. Za tvoju informaciju: Crnci su prije 1960. godine imali vece koristi od drzave u Americi, nego Bosnjaci u Bosni (ne mislim samo na RS, mislim prije svega na Sarajevo).
Nisam rekao da je stanje ok. Ono je daleko od tog ok. Kazem samo da je ovo stanje rezultat demokracije kakvom te uce mediji i narodni guru-i. BiH jeste demokratska drzava: mozes glasati preko 70 partija, mozes pricati sto hoces, mozes Srbinu i Hrvatu jebat mater cetnicku i ustasku a i oni ti mogu slicno odgovoriti, mozes osnivati fasisticku partija i propagirati tu doktrinu mrznje, mozes krasti bez da budes kaznjen za to..... to je demokracija. U BiH i na Zapadu, samo sto na Zapadu znaju kako to gentementski uciniti. No, ono sto BiH nije, jest da nije gradjanska drzava i to kao prvo zato sto njezini gradjani ne razmisljaju gradjanski nego glasaju uvijek protiv gradjanske BiH.
spreca

#18 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by spreca »

senada wrote:
spreca wrote:

UBI SE BUDALO! SPASI SEBE I SVIJET SVOG POGANOG MOZGA!

Nema potrebe da se sam ubijam jer takvih kao ti je mnogo da to urade za mene a ako neznas da citas ti nekog zamoli da ti procita i objasni sta sam htio reci.
senada

#19 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by senada »

spreca wrote: Nema potrebe da se sam ubijam jer takvih kao ti je mnogo da to urade za mene a ako neznas da citas ti nekog zamoli da ti procita i objasni sta sam htio reci.
Ako mislis da se trebas svetiti i ako imas potrebu da ubijas i radis drugima iste one uzasne stvari koje nisi zelio i ne zelis da tebi drugi rade, samo izvoli ali ne pozivaj druge da isto cine.
Liberalism

Post by Liberalism »

Maksim wrote: Nisam rekao da je stanje ok. Ono je daleko od tog ok. Kazem samo da je ovo stanje rezultat demokracije kakvom te uce mediji i narodni guru-i. BiH jeste demokratska drzava: mozes glasati preko 70 partija, mozes pricati sto hoces, mozes Srbinu i Hrvatu jebat mater cetnicku i ustasku a i oni ti mogu slicno odgovoriti, mozes osnivati fasisticku partija i propagirati tu doktrinu mrznje, mozes krasti bez da budes kaznjen za to..... to je demokracija. U BiH i na Zapadu, samo sto na Zapadu znaju kako to gentementski uciniti. No, ono sto BiH nije, jest da nije gradjanska drzava i to kao prvo zato sto njezini gradjani ne razmisljaju gradjanski nego glasaju uvijek protiv gradjanske BiH.
Jedan od dokaza da u bosni ne vlada demokratija vec totalitarizam
spreca

#21 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by spreca »

senada wrote:
spreca wrote: Nema potrebe da se sam ubijam jer takvih kao ti je mnogo da to urade za mene a ako neznas da citas ti nekog zamoli da ti procita i objasni sta sam htio reci.
Ako mislis da se trebas svetiti i ako imas potrebu da ubijas i radis drugima iste one uzasne stvari koje nisi zelio i ne zelis da tebi drugi rade, samo izvoli ali ne pozivaj druge da isto cine.

Ako mi se ponovi ono sta mi se je desilo ?sta mi savjetujes da onda uradim,mozda da mi se to ne ponovi mozda da spakujem kofere ida vec bjezim? ne tako nece moci.
senada

#22 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by senada »

spreca wrote:
senada wrote:

Ako mi se ponovi ono sta mi se je desilo ?sta mi savjetujes da onda uradim,mozda da mi se to ne ponovi mozda da spakujem kofere ida vec bjezim? ne tako nece moci.
Tvoje je pravo da ti radis kako ti mislis da je za tebe najbolje. Za razliku od tebe i demokrata90. ja nikoga ne savjetujem niti navodim na nikakvo zlo.
spreca

#23 Re: RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Post by spreca »

senada wrote:
spreca wrote:
senada wrote:Ako mislis da se trebas svetiti i ako imas potrebu da ubijas i radis drugima iste one uzasne stvari koje nisi zelio i ne zelis da tebi drugi rade, samo izvoli ali ne pozivaj druge da isto cine.

Tvoje je pravo da ti radis kako ti mislis da je za tebe najbolje. Za razliku od tebe i demokrata90. ja nikoga ne savjetujem niti navodim na nikakvo zlo.
Hvala ti
Shvatio sam sta treba sa radim a tj.da sacekam da dzelati opet dodu( ida nedizem ruku na njih jer to nije LEPO) ida urade ono sta su vec uradili sa mojim blizim idaljim i komsijama i cijeloj BiH.
Samo si zaboravila reci da sam imao srece pa da nisam prosao kao ostali.
Ma nece moci draga Suada
Maksim

Post by Maksim »

Liberalism wrote:
Maksim wrote: Nisam rekao da je stanje ok. Ono je daleko od tog ok. Kazem samo da je ovo stanje rezultat demokracije kakvom te uce mediji i narodni guru-i. BiH jeste demokratska drzava: mozes glasati preko 70 partija, mozes pricati sto hoces, mozes Srbinu i Hrvatu jebat mater cetnicku i ustasku a i oni ti mogu slicno odgovoriti, mozes osnivati fasisticku partija i propagirati tu doktrinu mrznje, mozes krasti bez da budes kaznjen za to..... to je demokracija. U BiH i na Zapadu, samo sto na Zapadu znaju kako to gentementski uciniti. No, ono sto BiH nije, jest da nije gradjanska drzava i to kao prvo zato sto njezini gradjani ne razmisljaju gradjanski nego glasaju uvijek protiv gradjanske BiH.
Jedan od dokaza da u bosni ne vlada demokratija vec totalitarizam
To se zove demokratura. Svi su se bunili radi SFRJ, htjeli su "demokraciju" a ovo donosi demokracija i sad se opet bune.

Ja sam za gradjansku BiH u kojoj zbilja gradjanin odlucuje, individualno bice koje je upoznato sa svojom okolinom i koje je u stanju napraviti razliku izmedju pozitivnog i negativnog za njega i njegove sugradjane. Covjek danas mora posjedovati nesto znanja. Joschka Fischer je jednom rekao "Tko nema pojma, taj nema ni misljenje" i to je to sto se zbiva u BiH, a ti ljudi glasaju. Kako izgraditi gradjansku BiH? Od rata nema nista a izgleda da nam treba ugraditi chipove u mozgove da bi se promijenili.

Za gradjansku BiH ako je to moguce razumom. Ako ne, onda je uzaludno boriti se za nju. Cuvaj svoje ruke i noge za korisnije stvari, npr. bolje da sa njima gradis nego da rusis a za rusenje se placa cijena gubitkom njih.
Liberalism

Post by Liberalism »

Maksim wrote: To se zove demokratura. Svi su se bunili radi SFRJ, htjeli su "demokraciju" a ovo donosi demokracija i sad se opet bune.

Ja sam za gradjansku BiH u kojoj zbilja gradjanin odlucuje, individualno bice koje je upoznato sa svojom okolinom i koje je u stanju napraviti razliku izmedju pozitivnog i negativnog za njega i njegove sugradjane. Covjek danas mora posjedovati nesto znanja. Joschka Fischer je jednom rekao "Tko nema pojma, taj nema ni misljenje" i to je to sto se zbiva u BiH, a ti ljudi glasaju. Kako izgraditi gradjansku BiH? Od rata nema nista a izgleda da nam treba ugraditi chipove u mozgove da bi se promijenili.

Za gradjansku BiH ako je to moguce razumom. Ako ne, onda je uzaludno boriti se za nju. Cuvaj svoje ruke i noge za korisnije stvari, npr. bolje da sa njima gradis nego da rusis a za rusenje se placa cijena gubitkom njih.
Pusti cipove sad.

Ako je neko za slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu onda se za nju građani BiH izgleda moraju izboriti.

Demokratija ili ti odsustvo vladavine totalitarnog rezima se mora izboriti. Oni kojima odgovara totalitarni rezim nikada u istoriji nisu tek tako dobra srca predali vlast građanima. Da su bili dobra srca valjda nikada ne bi ni bili na vlasti u totalitarnom rezimu.

Prvi pokusaj zamjene totalitarnim rezimom demokratijom znamo kako se zavrsio - ratom - ratom u kojem su ljudi zeljeli transformisati jedan oblik totalitarizma drugim. To imamo danas na sceni.

Ove nedemokratske vlasti danas samo zloupotrebljavaju nacionalizam iskljucivo da bi suzbili teznje građana (stanovnika BiH kojima su vrijednosti demokratije i slobode na prvom mjestu) da napokon i u ovoj zemlji demokratske vrijednosti nadvladaju totalitarnu ideologiju.

U kolikim se problemima nalaze građani kojima je stalo do pobjede demokratije vidi se po tome da građanin Bosnjacke nacionalnosti najvece probleme ima ne sa Srbima ili Hrvatima vec upravo sa stanovništvom Bosnjacke nacionalnosti i nacionalnim liderima Bosnjaka. Isto je i sa građanima srpske i hrvatske nacionalnosti.

Nacionalisti nikad nece pristati da dobrovoljno predaju vlast. Oni koji zaista zele demokratsku i slobodnu Bosnu i Hercegovinu prvo trebaju to shvatiti.
Post Reply