Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
RED SKY

#401 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by RED SKY »

.
Last edited by RED SKY on 28/03/2019 13:59, edited 1 time in total.
Challenger__

#402 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Challenger__ »

RED SKY wrote: Za one koji ne znaju,Mahala je najjužnija kota sa desne strane Neretve koja je ostala pod kontrolom Armije BiH i jedno od rijetkih naselja koja su bila neosvojena,u oba rata!
Kako misliš "u oba rata"? Na koja dva rata misliš?
dječak sa šibicama

#403 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dječak sa šibicama »

ryan wrote:u vezi ovih DIV-ova...sticajem okolnosti cijeli rat sam zivio blizu njihove kao baze..bilo je tu od 5 ljudi, do u jednom trenutku (95.) i preko 20 ih! i sad... znam da su skoro svaku vecer isli, koliko duboko, i to stvarno ne znam toliko pojedinosti... znam samo da je to luda bratija bila...sjecam se jednom da su se vratili i tvrdili da su negdje u Mo ili Jasenici vidjeli leoparda-sto im niko u komandi nije vjerovao :)
Image

"leopardi" :D
Dupli_skalp

#404 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Dupli_skalp »

Challenger__ wrote:
RED SKY wrote: Za one koji ne znaju,Mahala je najjužnija kota sa desne strane Neretve koja je ostala pod kontrolom Armije BiH i jedno od rijetkih naselja koja su bila neosvojena,u oba rata!
Kako misliš "u oba rata"? Na koja dva rata misliš?
pretpostavljam VRS i HVO.
RED SKY

#405 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by RED SKY »

.
Last edited by RED SKY on 28/03/2019 13:58, edited 1 time in total.
2.laka

#406 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by 2.laka »

Sto se tiče pada Lađanice, u tom kamionu u Ladjanici je ranjen jedan momak i još jedan borac u pucnjavi. Selo ispod Žljebine je Orašac i tu smo imali 2 ranjena. Vasa dva borca nisu uhvaćeni živi, već su uletjeli na Kučićima među ekipu koja je išla sa Čičeva na Orašac i poginuli su u pucnjavi. Na putu Luka-Glavatičevo je "dajc" naletio na minu (vozač ranjen), a bilo je i nekoliko ranjenih od PP mina. Tenk na Sljemenu je pogođen u gusjenicu i mogao je i dalje pucati. Za napad se nije znalo ranije. Zanima me zašto prilikom zauzimanja Glavatičeva 93. nije bilo nikakva otpora sve do Kašića, osim zasjede ispod Žljebine. kavko je bilo stanje tih dana u Glavatičevu
riko-ga

#407 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by riko-ga »

2.laka wrote:Sto se tiče pada Lađanice, u tom kamionu u Ladjanici je ranjen jedan momak i još jedan borac u pucnjavi. Selo ispod Žljebine je Orašac i tu smo imali 2 ranjena. Vasa dva borca nisu uhvaćeni živi, već su uletjeli na Kučićima među ekipu koja je išla sa Čičeva na Orašac i poginuli su u pucnjavi. Na putu Luka-Glavatičevo je "dajc" naletio na minu (vozač ranjen), a bilo je i nekoliko ranjenih od PP mina. Tenk na Sljemenu je pogođen u gusjenicu i mogao je i dalje pucati. Za napad se nije znalo ranije. Zanima me zašto prilikom zauzimanja Glavatičeva 93. nije bilo nikakva otpora sve do Kašića, osim zasjede ispod Žljebine. kavko je bilo stanje tih dana u Glavatičevu

Cekaj hoces da kazes da u nasem prvome napadu niste imali poginuli?

Zasto je Glavaticevo tada palo i zasto nije bilo otpora do Kasica.Jednostavno bili sta nedmocni u naoruzanju.Moras znati da je u to vrijeme Glavaticevo branilo samo lokalno stanovnistvo sa slabim naoruzanjem i malo ljudstva.Znalo se desiti da jedan vojnik po 20-25 dana ne izadje iz rova.Nije ga imao ko zamjeniti.Znaci kada je pukla linija ljudi su jednostavno krenuli da izvlace svoje famelije i linije su ostale gotovo prazne.Tesko je bilo uspostaviti drugu liniju odbrane kada znas teren.

Isto me interesuje zasto niste imali rov na Orlovom kuku?To mi je nevjerovatno glupo izgledalo sa vase strane.Pa sa tim rovom vi bi nama onemogucili i da pogledamo ka Glavaticevu a ne da krenemo ka njemu.

Vojna policija Nevesinje smjestena u Ladjanici na lijevoj strani Neretve u kuci je otisla na brzinu cinimi se.Jer su ostavili neki i svoje licno naoruzanje.Zahvalio bi im se jer sam tada prvi put nabavio RAP sa 4 okvira.I isti sam imao do kraja rata.Zasto su tako napustili kucu kada ista nije bila napadnuta pjesadiom nasom?

Zanima me zasto nije bilo posade kod tenka na Tjemenu? I dali si 100 % siguran da je samo pogodjen u gusjenice?

Da li su vasi ulazili u nasu zonu odgovornosti kao izvidjaci i ako jesu koliko duboko.Ja znam da su nasi bili sto se kaze non-stop kod vas tamo.

Prilikom prvoga naseg napada vas je spasio rov iznad Glavaticeva.Ne znam sve toponime tu jer nisam odatle al sam rat proveo gore pa izvini ako pogrjesim neki toponim.Uglavnom taj rov je mislim bas u Orascu.Al nisam siguran.

Jeste li vi imali u planu krenuti na Bjelmice iz pravca Glavaticeva.Jer su Bjelmici 93 ostali gotovo okruzeni po padu Igmana i Bjelasnice.

Malo je ovo sve nepovezano napisano al mi cemo se razumjeti jer poznajemo teren :-D
argyle

#408 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by argyle »

RED SKY

#409 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by RED SKY »

RED SKY wrote:I zna li netko,bilo tko? :-D
Ili je previše bolno pitanje?
I dalje čekam...pojedinci du jaki kad treba ukucati bošnjak u google pa iznesu kopiju.
Ovoga nema u google-u...izjasnite se!
2.laka

#410 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by 2.laka »

riko-ga wrote:
2.laka wrote:Sto se tiče pada Lađanice, u tom kamionu u Ladjanici je ranjen jedan momak i još jedan borac u pucnjavi. Selo ispod Žljebine je Orašac i tu smo imali 2 ranjena. Vasa dva borca nisu uhvaćeni živi, već su uletjeli na Kučićima među ekipu koja je išla sa Čičeva na Orašac i poginuli su u pucnjavi. Na putu Luka-Glavatičevo je "dajc" naletio na minu (vozač ranjen), a bilo je i nekoliko ranjenih od PP mina. Tenk na Sljemenu je pogođen u gusjenicu i mogao je i dalje pucati. Za napad se nije znalo ranije. Zanima me zašto prilikom zauzimanja Glavatičeva 93. nije bilo nikakva otpora sve do Kašića, osim zasjede ispod Žljebine. kavko je bilo stanje tih dana u Glavatičevu

Cekaj hoces da kazes da u nasem prvome napadu niste imali poginuli?

Zasto je Glavaticevo tada palo i zasto nije bilo otpora do Kasica.Jednostavno bili sta nedmocni u naoruzanju.Moras znati da je u to vrijeme Glavaticevo branilo samo lokalno stanovnistvo sa slabim naoruzanjem i malo ljudstva.Znalo se desiti da jedan vojnik po 20-25 dana ne izadje iz rova.Nije ga imao ko zamjeniti.Znaci kada je pukla linija ljudi su jednostavno krenuli da izvlace svoje famelije i linije su ostale gotovo prazne.Tesko je bilo uspostaviti drugu liniju odbrane kada znas teren.

Isto me interesuje zasto niste imali rov na Orlovom kuku?To mi je nevjerovatno glupo izgledalo sa vase strane.Pa sa tim rovom vi bi nama onemogucili i da pogledamo ka Glavaticevu a ne da krenemo ka njemu.

Vojna policija Nevesinje smjestena u Ladjanici na lijevoj strani Neretve u kuci je otisla na brzinu cinimi se.Jer su ostavili neki i svoje licno naoruzanje.Zahvalio bi im se jer sam tada prvi put nabavio RAP sa 4 okvira.I isti sam imao do kraja rata.Zasto su tako napustili kucu kada ista nije bila napadnuta pjesadiom nasom?

Zanima me zasto nije bilo posade kod tenka na Tjemenu? I dali si 100 % siguran da je samo pogodjen u gusjenice?

Da li su vasi ulazili u nasu zonu odgovornosti kao izvidjaci i ako jesu koliko duboko.Ja znam da su nasi bili sto se kaze non-stop kod vas tamo.

Prilikom prvoga naseg napada vas je spasio rov iznad Glavaticeva.Ne znam sve toponime tu jer nisam odatle al sam rat proveo gore pa izvini ako pogrjesim neki toponim.Uglavnom taj rov je mislim bas u Orascu.Al nisam siguran.

Jeste li vi imali u planu krenuti na Bjelmice iz pravca Glavaticeva.Jer su Bjelmici 93 ostali gotovo okruzeni po padu Igmana i Bjelasnice.

Malo je ovo sve nepovezano napisano al mi cemo se razumjeti jer poznajemo teren :-D
Nismo išli na Bjelimiće, nismo imali rov na Orlovom kuku i tenk na Tjemenu nije imao posadu zato što nismo imali dovoljno ljudstva. Duga linija odbrane je uslovila sve to, pa je brigada imala jake interventne jedinice koje bi intervenisale u slučaju napada. Taj dio linije 94. u Lađanici, a 95. Krupac i Biskup je bio problem i najveći dio vaših izviđača je prolazio upravo tuda. 95. je taj dio pao prije Ćetkova kuka, koji je bio jače napadnut i gotovo okružen. to je u stvari bio jedini dio linije na kome ste nešto napravili. Što se tiče pada Glavatičeva 95. mi smo se tokom noći organizovano povukli i postavili liniju Krstac-Pijevnik-Križ-Kvanj, a kasnije vratili i Žljebinu. Odlazaka iza vaših linija je bilo, imali ste 3 zarobljena iza linija. Mi smo znali da vaši ljudu prolaze, skidaju naše mine i sl., nalazili smo tragove, čak i sakrivene tenkovske mine 95., ali se slabo šta poduzimalo u vezi toga. Potrudiću se da postavim neku kartu, da se lakše snalazimo.
riko-ga

#411 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by riko-ga »

Znam da ste na Cetkovom kuku izgubili jednoga vojnika.Znam da je bilo jos ranjeni tada tu.o tenkovskim minama znam malo.Nekad je 93 ili 94 vas kamion naletio na minu tamo kod Bijeli brda.Kazes da niste imali ljudstva al ste imali mina na bacanje.Pa samo na Or4lovom kuku ih je bilo mali milion.

I da kada ste usli u Glavaticevo koi je razlog da ga popalite kompletnoga i minirate dzamiju.Il je to bila sveSrbska strategija tokom rata?
2.laka

#412 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by 2.laka »

Nemam namjeru da se raspravljam ko je šta srušio i popalio, ali sjeti se svih zločina u opštini Konjic, Zaborana 92. i posebno napada diverzanata na Kvanju nekoliko dana prije napada na Glavatičevo, pa onda postavljaj takva pitanja. kako posiješ, tako i poženješ.
riko-ga

#413 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by riko-ga »

2.laka wrote:Nemam namjeru da se raspravljam ko je šta srušio i popalio, ali sjeti se svih zločina u opštini Konjic, Zaborana 92. i posebno napada diverzanata na Kvanju nekoliko dana prije napada na Glavatičevo, pa onda postavljaj takva pitanja. kako posiješ, tako i poženješ.
Naravno i ja bi mogao reci "kako posijes tako i poznjes" al eto necu nije moj nivo.Jednostavno me interesovalo jel to bila naredba ili se islo "spontano" .Da se nebi pretvorilo ovo u ono "ko je poceo rat" necu da trunim sto bi rekli.

No spomenu Kvanju zaista mi je nepoznat taj toponim i pretpostavljam da je neko selo ili?I ne znam sta se desilo.

Vec mi ne rece za Cetkov kuk.Taj sto je ostao gore je prije toga presao na vasu stranu i pretpostavljam da se morao "dokazati" vama i zbog toga je i nastradao.Mozda se i varam.
Bosanac sa dna kace

#414 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Bosanac sa dna kace »

Nastojim da iscitam ovu temu, kolko mogu, jako je interesatna, mene zanima jedna stvar:
Kako je oformljena Elektroprivreda Herceg Bosne?
Kako je sve rijeseno oko hidroelektrana? Jel iko prijetio da ce ih srusit?
Kako su ovi iz EPHB odjendom prebacili struju da ide samo njima???? :shock:
iko strucan da pojasni? :-)
2.laka

#415 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by 2.laka »

Naravno i ja bi mogao reci "kako posijes tako i poznjes" al eto necu nije moj nivo.Jednostavno me interesovalo jel to bila naredba ili se islo "spontano" .Da se nebi pretvorilo ovo u ono "ko je poceo rat" necu da trunim sto bi rekli.

No spomenu Kvanju zaista mi je nepoznat taj toponim i pretpostavljam da je neko selo ili?I ne znam sta se desilo.

Vec mi ne rece za Cetkov kuk.Taj sto je ostao gore je prije toga presao na vasu stranu i pretpostavljam da se morao "dokazati" vama i zbog toga je i nastradao.Mozda se i varam.[/quote]

Kvanj je brdo, to je u stvari područje oko vrha Tjeme. U julu 93. diverzantska grupa je napaka naše minobacače, imali smo nekoliko poginulih i ranjenih. Nije bilo nikakve naredbe da se pali Glavatičevo, već suprotno. Ali mislim da su to radile sve vojske, "popali sve što zauzmeš" da bi se djelovalo psihološki na suprotnu stranu. Protiv sam rušenja vjerskih objekata, čiji god bili.

Taj momak što je poginuo na Ćetkovu kuku, pokoj mu duši, se nije nikom dokazivao, potrefila se njegova smjena, momci su se držali dok je on poginuo i još jedan ranjen, onda su se povukli. Tokom tog napada, neko od vaših nadređenih je radio-vezom rekao vašem čovjeku koji je radio Ćetkov kuk "Ili ih pohvataj žive ili im se predaj!"

Mislim da i 94. i 95. u Glavatičevu nije napravljeno ništa spektakularno, bilo je dosta žrtava, ovo znam jer su neki mrtvi ostali na našoj teritoriji, a 94. je artiljerija izmasakrilala policiju iz Jablanice (oznake na uniformama koje su ostale) u Lađanici u jednoj garaži.

Vidim da neki misle da bi bilo drugačije da se "Jesen 94" radila na našem pravcu u što sumnjam. Kažu "Uzeta je ogromna teritorija! Koja? "Pa bio je pokušaj toga u septembru, uzeta je Bijela i šta još? Bijela je pala zbog povlačenja HVO-a koji je držao Turiju, kad su se oni povukli. I ta akcija u Podveležju, 1000 ljudi ubaciti u pozadinu i ništa ne napraviti? 10% poginulih, zarobljeni ljudi, totalni krah.
riko-ga

#416 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by riko-ga »

2.laka wrote:
Kvanj je brdo, to je u stvari područje oko vrha Tjeme. U julu 93. diverzantska grupa je napaka naše minobacače, imali smo nekoliko poginulih i ranjenih. Nije bilo nikakve naredbe da se pali Glavatičevo, već suprotno. Ali mislim da su to radile sve vojske, "popali sve što zauzmeš" da bi se djelovalo psihološki na suprotnu stranu. Protiv sam rušenja vjerskih objekata, čiji god bili.

Taj momak što je poginuo na Ćetkovu kuku, pokoj mu duši, se nije nikom dokazivao, potrefila se njegova smjena, momci su se držali dok je on poginuo i još jedan ranjen, onda su se povukli. Tokom tog napada, neko od vaših nadređenih je radio-vezom rekao vašem čovjeku koji je radio Ćetkov kuk "Ili ih pohvataj žive ili im se predaj!"

Mislim da i 94. i 95. u Glavatičevu nije napravljeno ništa spektakularno, bilo je dosta žrtava, ovo znam jer su neki mrtvi ostali na našoj teritoriji, a 94. je artiljerija izmasakrilala policiju iz Jablanice (oznake na uniformama koje su ostale) u Lađanici u jednoj garaži.

Vidim da neki misle da bi bilo drugačije da se "Jesen 94" radila na našem pravcu u što sumnjam. Kažu "Uzeta je ogromna teritorija! Koja? "Pa bio je pokušaj toga u septembru, uzeta je Bijela i šta još? Bijela je pala zbog povlačenja HVO-a koji je držao Turiju, kad su se oni povukli. I ta akcija u Podveležju, 1000 ljudi ubaciti u pozadinu i ništa ne napraviti? 10% poginulih, zarobljeni ljudi, totalni krah.

O kakvim mrtvim govoris u periodu 94 95?'Koliko znam osim ona dva vec spomenuta niko nije ostao u vasim rukama.o poginulim Jablanicanima nebi.Neka im je vjecni rahmet.Ti momci nisu znali gdje idu.Jednostavno zadesili se u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu.

Ma Cetkov kuk je odradjen na oruk pravo da ti kazem.Pa bili smo prije toga par dana takodje blizu Cetkova to jeste uz vas rov no naredba vrati se neke je tada spasila.

Ja i danas tvrdim da bi akcija jesen 94 bila uspjesna da se krenulo preko boraka.Mozes ti tvrditi sta hoces al vi ste bili spremni za vojni poraz na tom reonu.Zasto se to nije desilo znaju neki sto su kao odlucivali.No samo znam da smo bili spremni mislim na obicne borce da se krene na Borke.Al eto dobili smo iste bez zrna baruta.Ovako je sigurno bolje al bi meni bilo sladje uci sa puskom.

U vezi ovoga na Kvanju koliko znam bila je cista vojnicka akcija.Il su civili bili na artiljeriji?.Moras priznati da je trebalo imati .da pa uci u dubinu i to odraditi.
2.laka

#417 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by 2.laka »

Sve dogadjaje u Hercegovini svedosmo na par kilometara linije u Glavaticevu. Mislim ovaj dio koji riko-ga naziva Bijela brda da mi zovemo Bijeli pijesci, to je na novom putu Luka-Glavaticevo. Citav rat oko Glavaticeva, a i sire nije bilo dejstva muslimanske artiljerije najvece probleme su nam atvarali PAM-ovi 12.7mm. I onda je u jesen 95. gruvalo, pa me zanima je li mozda po nama tukao UN. Jedan od dvojice koji su poginuli 94. je bio malo tamnije boje, mozda Arap, takodje 95. dvojica mrtvih muslimana su ostali na nasoj teritoriji. Kakvo je stanje bilo na Treskavici, svi sa obje strane kazu da je bilo veselo :).
riko-ga

#418 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by riko-ga »

2.laka wrote:Sve dogadjaje u Hercegovini svedosmo na par kilometara linije u Glavaticevu. Mislim ovaj dio koji riko-ga naziva Bijela brda da mi zovemo Bijeli pijesci, to je na novom putu Luka-Glavaticevo. Citav rat oko Glavaticeva, a i sire nije bilo dejstva muslimanske artiljerije najvece probleme su nam atvarali PAM-ovi 12.7mm. I onda je u jesen 95. gruvalo, pa me zanima je li mozda po nama tukao UN. Jedan od dvojice koji su poginuli 94. je bio malo tamnije boje, mozda Arap, takodje 95. dvojica mrtvih muslimana su ostali na nasoj teritoriji. Kakvo je stanje bilo na Treskavici, svi sa obje strane kazu da je bilo veselo :).

Nije bilo granatiranja jer nije bilo oruzja.Pa mi smo do kraja 92 sa tandzarama isli na liniju.Imali ste ne veliku vec ogromnu prednost u naoruzanju.Iskreno da smo mi imali pola tog naoruzanja 92 ni u Nevesinju se nebi stanili.Al da ne pricam sta bi bilo da je bilo.

Momci poginuli 94 su sa podrucja MZ Glavaticevo.Znaci rodjeni su tu i nazalost tu i poginuli braneci svoje.Neka im je rahmet.O nekim palestincima,afgasistancima,inim teroristima mogu samo slusati i diviti se losoj propagandi.Evo mogao bi i ja pitati tebe st bi sa onim Rusom sto jadan neznade plahocu Neretve i sve njene tajne pa ga ista proguta?

I ponovo pitam gdje su ta nasa dva mrtva ostala u kom djelu?

Na Treski nisam bio no iz druge ruke znam dosta stvari.Al nebi o tome sad.
fc.velež-religija

#419 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by fc.velež-religija »

2.laka wrote:Sve dogadjaje u Hercegovini svedosmo na par kilometara linije u Glavaticevu. Mislim ovaj dio koji riko-ga naziva Bijela brda da mi zovemo Bijeli pijesci, to je na novom putu Luka-Glavaticevo. Citav rat oko Glavaticeva, a i sire nije bilo dejstva muslimanske artiljerije najvece probleme su nam atvarali PAM-ovi 12.7mm. I onda je u jesen 95. gruvalo, pa me zanima je li mozda po nama tukao UN. Jedan od dvojice koji su poginuli 94. je bio malo tamnije boje, mozda Arap, takodje 95. dvojica mrtvih muslimana su ostali na nasoj teritoriji. Kakvo je stanje bilo na Treskavici, svi sa obje strane kazu da je bilo veselo :).
Đe si,kako si,i tako to...
O kojim muslimanima,o kojim arapima ti pričaš?
Arapi i mudžahedini u Hercegovini,imaš neke dokaze?
2.laka

#420 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by 2.laka »

Jeli u Konjicu postojala 4. muslimanska brigada, jesu li Arapi bili u njoj. Ova dvojica o kojima ja govorim su poginuli u septembru 94. blizu Orasca i niko ih nije poznavao, 95. jedan mrtav je ostao na Pijevniku, a drugi na Zljebini. Ubrzo su razmijenjeni. Na podrucju nase brigade nije poginuo nikakav Rus ili neki drugi stranac. Pa imali ste 95. artiljeriju, avioni NATO-a su gadjali Nevesinje i opet nista, licno sam gledao na HRT-u 95. ambasabora Trnku koji kaze da je kod Konjica pocela akcija za oslobodjenje Hercegovine.
LBVIEW

#421 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by LBVIEW »

:D
Koliko znam, ta, kako ti rece "muslimanska artiljerija", pripadala je Armiji Bosne I hercegovine, koja je, btw., jedina imala legitimitet na postoru iste, sto se za vas-cetnike i ideolosku subracu iz tzv. Erceg Bosne ne bi moglo reci. :dance: E , sad, kakva su pravila foruma i da li ce vam se dopustati da koristite pogresne i pravno-politicki neutemeljene nazive, valjda ce neko od administratora ubrzo odgovoriti.
Inace, nije prvi put kako provociras- ne tako davno si bulaznio nesto o "sijanju i zetvi" u vezi paljenja Glavaticeva,a ako bi iko po tom pitanju trebao drzati jezik za zubima to si upravo ti i saborci ti, koji su zasluzili, s obzirom na sva nedjela u ratovima u kojima su ucestvovali, a sa posebnim osvrtom na Hrecegovinu, od Uborka preko Nevesinja, Kalinovika,Gacka pa do Bilece, zetvu u najmanje par narednih generacija. :dance:
Sto se tice Treskavice 95-e, tu ste konacno osjetili tu, kako ti rece, "muslimansku artiljeriju" na svojoj kozi. :D
Bodkin

#422 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote::D
Koliko znam, ta, kako ti rece "muslimanska artiljerija", pripadala je Armiji Bosne I hercegovine, koja je, btw., jedina imala legitimitet na postoru iste, sto se za vas-cetnike i ideolosku subracu iz tzv. Erceg Bosne ne bi moglo reci. :dance: E , sad, kakva su pravila foruma i da li ce vam se dopustati da koristite pogresne i pravno-politicki neutemeljene nazive, valjda ce neko od administratora ubrzo odgovoriti.
Inace, nije prvi put kako provociras- ne tako davno si bulaznio nesto o "sijanju i zetvi" u vezi paljenja Glavaticeva,a ako bi iko po tom pitanju trebao drzati jezik za zubima to si upravo ti i saborci ti, koji su zasluzili, s obzirom na sva nedjela u ratovima u kojima su ucestvovali, a sa posebnim osvrtom na Hrecegovinu, od Uborka preko Nevesinja, Kalinovika,Gacka pa do Bilece, zetvu u najmanje par narednih generacija. :dance:
Sto se tice Treskavice 95-e, tu ste konacno osjetili tu, kako ti rece, "muslimansku artiljeriju" na svojoj kozi. :D
mislis ono cetnici, ustase i tako to :-)
p.s.uh nisam vidio recenicu prije, kakva kontradiktornost :lol:
LBVIEW

#423 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote::D

Ma svakako drug,bit ce da je tako kako ti kazes. :zzzz: Kontradiktornost ili ne,
cinjenica sto su jedini koji su imali legitimitet- znamo ko, kao i uostalom ko
su ti drugi koji ne samo da isti nisu imali, nego su s pravom ostali zapamceni kao horda koljaca i palikuca :dance: .
E, sad, sto to ocigledno nekome smeta i sto bi neki pricu odveli na polje semantike i logike, hebi ga, nije tema ove emisije. :mrgreen:
Bodkin

#424 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:

Ma svakako drug,bit ce da je tako kako ti kazes. :zzzz: Kontradiktornost ili ne,
cinjenica sto su jedini koji su imali legitimitet- znamo ko, kao i uostalom ko
su ti drugi koji ne samo da isti nisu imali, nego su s pravom ostali zapamceni kao horda koljaca i palikuca :dance: .
E, sad, sto to ocigledno nekome smeta i sto bi neki pricu odveli na polje semantike i logike, hebi ga, nije tema ove emisije. :mrgreen:
pa ti si poceo a ne ja. ja sam do sada samo citao temu gdje su forumasi jako zanimljivo pisali bez vrijedjanja. ti si krenuo sa pogresnim i pravno-neutemeljenim nazivima, a recenicu prije si ih sve nazvao cetnicima i ustasama :wink:
moj zadnji OT na temi
riko-ga

#425 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by riko-ga »

2.laka wrote:Jeli u Konjicu postojala 4. muslimanska brigada, jesu li Arapi bili u njoj. Ova dvojica o kojima ja govorim su poginuli u septembru 94. blizu Orasca i niko ih nije poznavao, 95. jedan mrtav je ostao na Pijevniku, a drugi na Zljebini. Ubrzo su razmijenjeni. Na podrucju nase brigade nije poginuo nikakav Rus ili neki drugi stranac. Pa imali ste 95. artiljeriju, avioni NATO-a su gadjali Nevesinje i opet nista, licno sam gledao na HRT-u 95. ambasabora Trnku koji kaze da je kod Konjica pocela akcija za oslobodjenje Hercegovine.
1.Da u Konjicu je postojala 4.M.B. i vi i dan danas imate fobiju od iste.Ta brigada je sastavljena od vojnika 90% iz Konjica i blize okoline a ovi 10% su cinile izbjeglice iz gacka,Nevesinja ili Kalinovika.To sto se vama dize kosa na glavi od naziva Muslimanska i sto odma vidite Arape i teroriste je nesto drugo.Znaci provaljuje te se da je u toj brigadi bilo stranaca.

2.10000% su momci poginuli 94. sa podrucja Glavaticeva.Namjerno necu da navodim njihova sela jer nije fer prema njihovim porodicama al kada bi ti rekao prezimena znao bi da su sa toga podrucja.Usput njihova sela niste uzeli nikad u ovome ratu.

3.Kazes nije Rus "otplivao" Neretvom kada ste uhvatili jednoga nasega momka u njegovoj kuci izmedju linija?Mislim po tebi vi niste imali gubitaka u Glavaticevu a ja znam da jeste.E sad se mozemo lagati al od toga nema fajde.Zna se mnogo toga.Uglavnom na ovom terenu ja od 92 do 95 nisam upoznao niti vidjeo niti jednoga stranca u redovima ARBiH.

4.95 smo imali artiljeriju i momak ti vec rece gore to ste osjetili na svojoj kozi.U vezi NATO-a neznam kakve veze mi imamo sa tim.Mislis da su nam davali podrsku?Ja koliko znam NATO je vas spasio 95 kod B.Luke a ne nas.

5.Mogao je Trka pricati sta hoce al akcija vece razmjere u tom podrucju nije bilo.Znaci nikad nije radjena akcija sa ciljem zauzimanja Boraka a kamoli sta drugo.Bilo je razvlacenja linije zbog nasi drugi akcija al ono da se islo da se uzmu Borci nije bilo.Da nebi nesretnog Dejtona bilo bi i to al eto desi se Dejton.
Post Reply