E odlično da si dotakao ovaj prenos municije Bjelimići-Mostar? Da li je to bilo dogovoreno da se prenese? Da li su Srbi to propustili? Nekako mi čudno da prođe grupa vojske i natovarenih konja neopaženo toliki put. Možeš li reći nešto više o ovome.riko-ga wrote:dragan.s wrote:mirage77 wrote: 3.Da li je bilo ikakvih diverzantsko izviđačkih aktivnosti 4. korpusa ARBiH dublje u zonu HK? Prema sjevernom dijelu Nevesinjskog polja, Ulogu i Borču.
Bilo je tu ubacivanja.Manje se nesto radilo ali je izvidjanja bilo dosta sa strane ARBiH.Mozda dvije-tri akcije to jeste diverzije vrjedne su spomena.
Jedna je u rejonu sela Jezero podno crvnja kod Uloga.Postavljanje Protiv tenkovske mine.
Druga je u rejonu kote Tjeme iznad Glavaticeva prema selu Luka u Nevesinjskoj opstini.Tada je unisten jedan Tenk VRS-e.
I najveca to jeste najvaznije jeste prenos municije iz Bje,imica preko Nevesinjkoga polja do mostara.Tom municijom je mislim oslobodjeno B.Polje od HVO-a i prakticki deblokirao se Mostar.
Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
-
mirage77
#201 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
-
riko-ga
#202 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Svasta se pricalo.Ali koliko sam ja znao a ispratio sam tu grupu da nije bilo dogovora.Mozda jeste ali kazem koliko ja znam nije.Mozda dragan zna vise.Uglavnom ta akcija je u neku ruku spasila mostar.Licno poznajem par momaka sto su isli u tu avanturu.
-
dragan.s
#203 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Sigurno nije bilo dogovoreno. Mi smo našli neke tragove u pozadini i sumnjali smo da se ovo desilo, ali to je već bilo kad je sve završeno. Doduše to je bio opušteniji period za nas pa je i budnost bila manja, a svega 1/3 ljudstva je bila na položajima (smjene 7 dana na položaju-14 dana kući).mirage77 wrote:
E odlično da si dotakao ovaj prenos municije Bjelimići-Mostar? Da li je to bilo dogovoreno da se prenese? Da li su Srbi to propustili? Nekako mi čudno da prođe grupa vojske i natovarenih konja neopaženo toliki put. Možeš li reći nešto više o ovome.
-
mirage77
#204 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Onda je svaki čovjek a i konj iz ove grupe za zlatnog ljiljana.dragan.s wrote:Sigurno nije bilo dogovoreno. Mi smo našli neke tragove u pozadini i sumnjali smo da se ovo desilo, ali to je već bilo kad je sve završeno. Doduše to je bio opušteniji period za nas pa je i budnost bila manja, a svega 1/3 ljudstva je bila na položajima (smjene 7 dana na položaju-14 dana kući).mirage77 wrote:
E odlično da si dotakao ovaj prenos municije Bjelimići-Mostar? Da li je to bilo dogovoreno da se prenese? Da li su Srbi to propustili? Nekako mi čudno da prođe grupa vojske i natovarenih konja neopaženo toliki put. Možeš li reći nešto više o ovome.
-
mirage77
#205 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
E malo da se dotaknemo 30.06.1993. Znaci oslobađanje prostora sjeverno od Mostara i spajanje sa snagama iz Drežnice. Koje su sve snage ARBiH tu bile angažovane? Znamo strukturu 41. mostarske brigade. Mislim da je 3. bataljon bio okrenut prema Sjevernom logoru i Vrapčićima. Bilo je tu vjerovatno još jurišnih grupa. Koje su to? Isto tako koliko je pomogao bataljon iz Drežnice s obzirom da je i on imao ogromnu zonu odgovornosti u dubinu zapadne Hercegovine. Ispada da su snage brigade ili vjerovatno manje od toga gurnule u Neretvu 2. brigadu HVO-a. Ima li neko da kaže nešto više o ovome?
- Dupli_skalp
#206 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
za ovu akciju prvi put čujem.riko-ga wrote:I najveca to jeste najvaznije jeste prenos municije iz Bje,imica preko Nevesinjkoga polja do mostara.Tom municijom je mislim oslobodjeno B.Polje od HVO-a i prakticki deblokirao se Mostar.
svaka čast ljudima koji su u tome učestvovali. znaš li kojim tačno putem su išli? ne mogu da vjerujem da su to uspjeli odraditi uspješno. baš kao što neko reče, svi su za najvišeg ratnog priznanja.
-
El_comadante
#207 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
jedno pitanje cuo sam pricu da je ARBiH uzela dio prije Borackog jezera kad se krene od Konijca ima ono jedno selo gdje je bilo plinara ili tako nesto i da su uzeli dio puta i dalje prema rujistima pa da vidim je li to tacno.
-
riko-ga
#208 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Ako mislis na selo Bijela i Ljubinu tacno je.To je sve sto je uzeto iz pravca Konjica.El_comadante wrote:jedno pitanje cuo sam pricu da je ARBiH uzela dio prije Borackog jezera kad se krene od Konijca ima ono jedno selo gdje je bilo plinara ili tako nesto i da su uzeli dio puta i dalje prema rujistima pa da vidim je li to tacno.
-
riko-ga
#209 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
eyesburn wrote:za ovu akciju prvi put čujem.riko-ga wrote:I najveca to jeste najvaznije jeste prenos municije iz Bje,imica preko Nevesinjkoga polja do mostara.Tom municijom je mislim oslobodjeno B.Polje od HVO-a i prakticki deblokirao se Mostar.
svaka čast ljudima koji su u tome učestvovali. znaš li kojim tačno putem su išli? ne mogu da vjerujem da su to uspjeli odraditi uspješno. baš kao što neko reče, svi su za najvišeg ratnog priznanja.
Ja znam da se islo sa oko 10-tak konja natovareni sa raznom municijom.Mislim da je i ljudstvo bilo otprilike u tom broju mozda do 15 najvise.Iz Bjelimica su liniju razgranicenja presli otprilike izmedju sela Seljani i planine Crvanj.Koliko znam tu su negdje i prendanili jer su se kretali nocu.Gornje polje su presli negdje kod sela LUKa ili u blizini.Neznam taj teren najbolje pa nebi da lupam.Uglavnom negdje 3-4 dan su dosli u Podvelezje iza ledja linijama VRS-e i tu su rastovarili konje i pustili ih nazad.Municiju su sakrili i mislim ostavili par momaka da je cuvaju a ostali usli u grad i organizovali ljustvo za prenos municije.Sve je odradjeno bez ijedne zrtve cak mislim da nisu primjeceni.Znam da se pricalo u sto ja nevjerujem kao da su uhvatili jednoga Srbina kada je vec transport municije bio pri kraju i da su mu dali 50 Maraka kao evo neka i ti znas sta je Alija.Nevjerujem nesto ovome ali eto neka anegdota je kruzila o tome.
Nikako mi nije jasno kako Srbi nisu skontali sta se desava jer su pustili konje nazad znaci u teritoriju VRS-e a nikad se nisu vratili na nasu teritoriju.Sto ce reci da su ih mjestani pohvatali.Mislim kako se nisu pitali odkud konji tu.Mozda i jesu al nisu znali odgovor ili su predpostavljali ipak .
U svakom slucaju akcija je odradjena i za pohvalu je.Kapa do poda momcima.
- lugarin
#210 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Ne znam tačno kojim putem su išli, ali znam da su izašli na području iznad Dračevica kod Blagaja (brdo Drvenik). Neki od vodiča u toj akciji su na samom kraju rata poginuli pod sumnjivim okolnostima.eyesburn wrote:za ovu akciju prvi put čujem.riko-ga wrote:I najveca to jeste najvaznije jeste prenos municije iz Bje,imica preko Nevesinjkoga polja do mostara.Tom municijom je mislim oslobodjeno B.Polje od HVO-a i prakticki deblokirao se Mostar.
-
dragan.s
#211 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Sad kad si to pomenuo sjetio sam se slučaja iz tog perioda. Uglavnom jedan naš borac je došao u komandu sa pričom kako su ga neki zarobili u šumi pa su ga pustili, ali on ne zna ni ko je to bio ni šta su tamo radili. Pošto je inače bio malo "haj-huj" (mislim ko se šeta sam po šumi par kilometara iza linija) mislili smo da on to nešto izmišlja i nije bilo nikakve reakcije na to. Kasnije je neka naša patrola našla tragove, ali to je već bilo kasno. Tako da je moguće i da je ta priča tačna.riko-ga wrote:Znam da se pricalo u sto ja nevjerujem kao da su uhvatili jednoga Srbina kada je vec transport municije bio pri kraju i da su mu dali 50 Maraka kao evo neka i ti znas sta je Alija.Nevjerujem nesto ovome ali eto neka anegdota je kruzila o tome.
Nešto se ne sjećam konja, bar nisu krenuli zapadno prema linijama. Vjerovatno su se vratili u N.polje pa su ih tamo seljaci pohvatali.Nikako mi nije jasno kako Srbi nisu skontali sta se desava jer su pustili konje nazad znaci u teritoriju VRS-e a nikad se nisu vratili na nasu teritoriju.Sto ce reci da su ih mjestani pohvatali.Mislim kako se nisu pitali odkud konji tu.Mozda i jesu al nisu znali odgovor ili su predpostavljali ipak .
U svakom slucaju akcija je odradjena i za pohvalu je.Kapa do poda momcima.
-
riko-ga
#212 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Cuo sam nesto o tome.Znam da ima prezivjeli iz te akcije.Poznajem jednoga momka licno i danas je u Mostaru.lugarin wrote:Ne znam tačno kojim putem su išli, ali znam da su izašli na području iznad Dračevica kod Blagaja (brdo Drvenik). Neki od vodiča u toj akciji su na samom kraju rata poginuli pod sumnjivim okolnostima.eyesburn wrote:za ovu akciju prvi put čujem.riko-ga wrote:I najveca to jeste najvaznije jeste prenos municije iz Bje,imica preko Nevesinjkoga polja do mostara.Tom municijom je mislim oslobodjeno B.Polje od HVO-a i prakticki deblokirao se Mostar.
-
mirage77
#213 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
svaka čast ljudima koji su u tome učestvovali. znaš li kojim tačno putem su išli? ne mogu da vjerujem da su to uspjeli odraditi uspješno. baš kao što neko reče, svi su za najvišeg ratnog priznanja.[/quote]
Ne znam tačno kojim putem su išli, ali znam da su izašli na području iznad Dračevica kod Blagaja (brdo Drvenik). Neki od vodiča u toj akciji su na samom kraju rata poginuli pod sumnjivim okolnostima.[/quote]
Cuo sam nesto o tome.Znam da ima prezivjeli iz te akcije.Poznajem jednoga momka licno i danas je u Mostaru.[/quote]
Ma ovo je za vjerovali ili ne. Znači treba preći barem 50-60 kilometra kroz neprijateljski teritorij. Krećući se većim dijelom u blizini fronta. Onda zamisli to je lijepo vrijeme proljeće-ljeto. Bilo bi zgodnije kada je nevrijeme i kijamet kada puha sjever. Zamisli kada udari kopito o kamen. A bilo je 10-tak konja. I onda samo planiranje da se prođe južnije od Mostara, negdje kod Dračevica. Samo kapa dole. Evo pitanja za Dragana:
1. kako se njemu i VRS činila ova akcija u bjelopoljskoj kotlini od 30.06.1993. gledajući sa njihovih položaja?
2. da li je bošnjačko stanovništvo pružilo bilo kakav otpor 92 u Gacku (Fazlagića Kula i Borač) i Nevesinju (ova sela na sjeveru Nevesinjskog polja)?
Ne znam tačno kojim putem su išli, ali znam da su izašli na području iznad Dračevica kod Blagaja (brdo Drvenik). Neki od vodiča u toj akciji su na samom kraju rata poginuli pod sumnjivim okolnostima.[/quote]
Cuo sam nesto o tome.Znam da ima prezivjeli iz te akcije.Poznajem jednoga momka licno i danas je u Mostaru.[/quote]
Ma ovo je za vjerovali ili ne. Znači treba preći barem 50-60 kilometra kroz neprijateljski teritorij. Krećući se većim dijelom u blizini fronta. Onda zamisli to je lijepo vrijeme proljeće-ljeto. Bilo bi zgodnije kada je nevrijeme i kijamet kada puha sjever. Zamisli kada udari kopito o kamen. A bilo je 10-tak konja. I onda samo planiranje da se prođe južnije od Mostara, negdje kod Dračevica. Samo kapa dole. Evo pitanja za Dragana:
1. kako se njemu i VRS činila ova akcija u bjelopoljskoj kotlini od 30.06.1993. gledajući sa njihovih položaja?
2. da li je bošnjačko stanovništvo pružilo bilo kakav otpor 92 u Gacku (Fazlagića Kula i Borač) i Nevesinju (ova sela na sjeveru Nevesinjskog polja)?
-
kv99
#214 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Onda su ona OMS , PO grupe , artiljerija i sve ono sto je najvaznije za operacije palo sa neba ili ih je donio Djeda Mraz. Dobro znas kao sto se i tada znalo da se i 1993 krilo kako je HV bila ukljucena u borbe a kamoli aprila 1992.emillio estevez wrote:@kva99
I to se vidi iz prakse, HVO nije pokazao nikakve bolje rezultate u odbrani od TO BIH i to se vidi ne samo da nije nigdje djelovao kao zasebna formacija , izdvojena od HV vec i od Kupresa 1992 gdje je i pored cinjenice da je HV na sebe preuzela sve najvaznije dijelove te operacije izgubili.
ovo si izmislio
od jednica iz HV-a su bila napocetku dvije jednice
jedna je imala manje od 70 osoba
a druga je imala 20 vojnika
I da nije bilo ni jednog iz HV opet je tu dozivljen debakl i primjer je da tzv hvo nije bio toliko organizovan i spreman za rat kao sto se to tvrdi. Citavo vrijeme se trubi kako je " hvo odbranio Bosnu i Hercegovinu dok su se muslimani krili po podrumima" a treba samo pogledati na desavanja u to vrijeme i shvatiti da to uopste nije istina.
-
riko-ga
#215 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Evo ja mogu nesto reci o ovome.Gacani su pruzili otpor.Medjutim nije bilo izlaza.Stanovnistvo je napustilo to podrucje.Ali jedan dijo vojno sposobni je ostao i vodijo neku vrstu gerilskoga rata.Mislim da su na tom podrucju bili do pred kraj ljeta 92.Boracki dijo stanovnistva je dosao u Bjelmice.Bilo je tesko gledati te izmorene ljude,zene,djecu.Mislim da se cak i jedna zena porodila u zbjegu a tek za 2-3 dana po dolasku u Bjelmice je okupala bebu.Inace znam da su se ljudi vracali u Borac i to sve do zime 92.Neki su uspjeli da to urade i po 2-3 puta.
Al ipalk jedan momak inicijala V.A. je proljece 93 otisao sam do Borca i poslije 10-tak dana vratio se sa dva vola i jedim konjem.Bilo je to senzacija.Iste je ukrao negdje u Borcu i prosao sve do Bjelimica.
O Nevesinju znam isto nesto bar o ovim selima ispod Crvnja.Pruzen je otpor.Al nije se moglo puskom na tenk i ljudi su se povukli.Krenuli su ka Podvelezju.I tada se desava najveca tragedija.Veliki skup civila na jednome mjestu.VRS_e valjda ih uprati i pocne granatirati.Nastaje panika i grupa se dijeli u dva djela.Jedna grupa izlazi u B.Polje poslije 2-3 dana gladovanja ali druga grupa je uhvacena.I nazolost rijetko ko je ostao ziv.Bilo je tu stari ljudi zena,djece.Svi su pobijeni.Znam da je bilo i tek rodjeni beba u toj grupi.Ni ime nisu imali mu roditelji kad dati.Svi su pobijeni.Znam da su ih poslije rata dosta uspjeli pronaci i indentifikovati.No jos nisu svi pronadjeni.
Evo ja mogu nesto reci o ovome.Gacani su pruzili otpor.Medjutim nije bilo izlaza.Stanovnistvo je napustilo to podrucje.Ali jedan dijo vojno sposobni je ostao i vodijo neku vrstu gerilskoga rata.Mislim da su na tom podrucju bili do pred kraj ljeta 92.Boracki dijo stanovnistva je dosao u Bjelmice.Bilo je tesko gledati te izmorene ljude,zene,djecu.Mislim da se cak i jedna zena porodila u zbjegu a tek za 2-3 dana po dolasku u Bjelmice je okupala bebu.Inace znam da su se ljudi vracali u Borac i to sve do zime 92.Neki su uspjeli da to urade i po 2-3 puta.
Al ipalk jedan momak inicijala V.A. je proljece 93 otisao sam do Borca i poslije 10-tak dana vratio se sa dva vola i jedim konjem.Bilo je to senzacija.Iste je ukrao negdje u Borcu i prosao sve do Bjelimica.
O Nevesinju znam isto nesto bar o ovim selima ispod Crvnja.Pruzen je otpor.Al nije se moglo puskom na tenk i ljudi su se povukli.Krenuli su ka Podvelezju.I tada se desava najveca tragedija.Veliki skup civila na jednome mjestu.VRS_e valjda ih uprati i pocne granatirati.Nastaje panika i grupa se dijeli u dva djela.Jedna grupa izlazi u B.Polje poslije 2-3 dana gladovanja ali druga grupa je uhvacena.I nazolost rijetko ko je ostao ziv.Bilo je tu stari ljudi zena,djece.Svi su pobijeni.Znam da je bilo i tek rodjeni beba u toj grupi.Ni ime nisu imali mu roditelji kad dati.Svi su pobijeni.Znam da su ih poslije rata dosta uspjeli pronaci i indentifikovati.No jos nisu svi pronadjeni.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#216 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
kv99 wrote:Onda su ona OMS , PO grupe , artiljerija i sve ono sto je najvaznije za operacije palo sa neba ili ih je donio Djeda Mraz. Dobro znas kao sto se i tada znalo da se i 1993 krilo kako je HV bila ukljucena u borbe a kamoli aprila 1992.emillio estevez wrote:@kva99
I to se vidi iz prakse, HVO nije pokazao nikakve bolje rezultate u odbrani od TO BIH i to se vidi ne samo da nije nigdje djelovao kao zasebna formacija , izdvojena od HV vec i od Kupresa 1992 gdje je i pored cinjenice da je HV na sebe preuzela sve najvaznije dijelove te operacije izgubili.
ovo si izmislio
I da nije bilo ni jednog iz HV opet je tu dozivljen debakl i primjer je da tzv hvo nije bio toliko organizovan i spreman za rat kao sto se to tvrdi. Citavo vrijeme se trubi kako je " hvo odbranio Bosnu i Hercegovinu dok su se muslimani krili po podrumima" a treba samo pogledati na desavanja u to vrijeme i shvatiti da to uopste nije istina.
artiljerija , bile 2 haubice ???
i daj molim te prestani , svoje istine pisati na svaku temu
na ovome dijelu ratista Livna,Tomislavgrada,Kupresa i Rame
sam bio od prvoga dana
tako da sam jako dobro upucen kada je koja postrojba dolazila u te dijelove BiH.a
a o trubljenju pisi nekome drugome , niti sam kada pisao tako nesto niti bi pisao
posto su tada mulimani iz tih gradova ravnopravno bili sa nama
i sa naoruzanjme zaduzenim preko HVO-a. (4/92 mjesec )
-
dragan.s
#217 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Nismo na početku sukoba imali bilo kakvih informacija ko šta drži u dolini sem onoga u medijima. Meni je lično bilo iznenađenje da su uspjeli zauzeti Bijelo Polje i napraviti koridor preko Prenja. Mislio sam da je u tom dijelu HVO dosta jači, naročito u tehnici.mirage77 wrote: Evo pitanja za Dragana:
Nešto malo u Fazlagića Kuli, u Nevesinju nisu značajno, a za Borač ne znam. Mđt. bili su slabo naoružani i bez ikakvog uspjeha. Koliko znam ovi sa F.Kule su se izvlačili prema Stocu, jedan broj civila je bio kratko u nekoj vrsti logora u Bileći pa su ih poslali za C.Goru.2. da li je bošnjačko stanovništvo pružilo bilo kakav otpor 92 u Gacku (Fazlagića Kula i Borač) i Nevesinju (ova sela na sjeveru Nevesinjskog polja)?
Jedan dio civila iz Nevesinja je doveden autobusima do Buska i pušten prema Mostaru, a drugi su bježali prema sjeveru.
Koliko ja znam u samom Podveležju nismo našli na neku veću grupu civila iz Nevesinja (kao ni na lokalne civile uostalom). Kad sam ja stigao u Podveležje (oko 20.06) linija je bila malo iznad Buska.
-
kv99
#218 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
emillio estevez wrote:kv99 wrote:Onda su ona OMS , PO grupe , artiljerija i sve ono sto je najvaznije za operacije palo sa neba ili ih je donio Djeda Mraz. Dobro znas kao sto se i tada znalo da se i 1993 krilo kako je HV bila ukljucena u borbe a kamoli aprila 1992.emillio estevez wrote:@kva99
ovo si izmislio
artiljerija , bile 2 haubice ???
i daj molim te prestani , svoje istine pisati na svaku temu
na ovome dijelu ratista Livna,Tomislavgrada,Kupresa i Rame
sam bio od prvoga dana
tako da sam jako dobro upucen kada je koja postrojba dolazila u te dijelove BiH.a
a o trubljenju pisi nekome drugome , niti sam kada pisao tako nesto niti bi pisao
posto su tada mulimani iz tih gradova ravnopravno bili sa nama
i sa naoruzanjme zaduzenim preko HVO-a. (4/92 mjesec )
Koliko god da je bilo artiljerije ili OM sredstava sto je predstavljalo udarnu pesnicu tih dejstva bilo ih je iz HV i opet ti kazem da ih nije bilo nijednog opet je tu dozivljen debakl i to pobija teorije " kako je hvo bio spreman a muslimani se krili po podrumima" .
I ako ne vjerujes u tu propagandu onda bujrum reci tako kada se budu opet javljali bojovnici tipa muflon i quick nick pa da se ja ne treba da javljam ako ti smeta moja "istina ".
- svjezi_ustipak
#219 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
1402 wrote: Hajmo ljudi pisite o ratu u Hercegovini,ratnim operacijama i sl.
Zamolio bih da admine da se sankcionisu oni koji budu trolali i vrijedjali sugovornike
buduci tema ode u helac jer prijeti politicko prepucavanje sto ce unistiti autenticnost dosada napisanog na temi samo da vas podsjetim sta je topic starter htio postici pokretanjem ove teme.
-
mirage77
#220 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
riko-gariko-ga wrote:dragan.s wrote:mirage77 wrote: 3.Da li je bilo ikakvih diverzantsko izviđačkih aktivnosti 4. korpusa ARBiH dublje u zonu HK? Prema sjevernom dijelu Nevesinjskog polja, Ulogu i Borču.
Bilo je tu ubacivanja.Manje se nesto radilo ali je izvidjanja bilo dosta sa strane ARBiH.Mozda dvije-tri akcije to jeste diverzije vrjedne su spomena.
Jedna je u rejonu sela Jezero podno crvnja kod Uloga.Postavljanje Protiv tenkovske mine.
Druga je u rejonu kote Tjeme iznad Glavaticeva prema selu Luka u Nevesinjskoj opstini.Tada je unisten jedan Tenk VRS-e.
I najveca to jeste najvaznije jeste prenos municije iz Bje,imica preko Nevesinjkoga polja do mostara.Tom municijom je mislim oslobodjeno B.Polje od HVO-a i prakticki deblokirao se Mostar.
Vidim da dobro poznaješ situaciju oko Bjelimića pa bi me interesovalo nekoliko stvari:
1. ova 450. lahka brigada je bataljonskog sastava? Koliko ljudi i četa je imala? Gdje je bio dodir sa 43. konjičkom brigadom? Je li negdje oko sela Dzepi? Koliku liniju je pokrivala 450. i kako? Linije je ugrobo pratila Neretvu i Ljutu do Treskavice?
2.Mladić je uglavnom zaobisao Bjelimice 93? Da li ste u tom periodu rata imali znacajniju ispomoc iz Konjica?
3. Čuo sam da je tu negdje oko Glavatičeva i HVO posjedao jedan dio linije ne velikim snagama, možda ojačani vod. Sta su oni tu radili i otkud tamo?
4.Znaš vjerovatno više o stanju prema Kalinoviku 92. Tamo je bila i neka zasjeda Jakomišlje ako se dobro sjecam.Dokle su tada bile linije prema Kalinoviku i da li je bilo prica da se ozbiljno ugrozi posebno nakon uzimanja Trnova i Rogoja u ljeto 92?
5.Kolike su združene snage 4. korpusa boravile na Bjelimićima u periodu 94-95 i rotirale se? U pokusaju da se ugrozi Kalinovik i sa 1. korpusom Trnovo i dalje?
-
riko-ga
#221 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
riko-ga
Vidim da dobro poznaješ situaciju oko Bjelimića pa bi me interesovalo nekoliko stvari:
1. ova 450. lahka brigada je bataljonskog sastava? Koliko ljudi i četa je imala? Gdje je bio dodir sa 43. konjičkom brigadom? Je li negdje oko sela Dzepi? Koliku liniju je pokrivala 450. i kako? Linije je ugrobo pratila Neretvu i Ljutu do Treskavice?
2.Mladić je uglavnom zaobisao Bjelimice 93? Da li ste u tom periodu rata imali znacajniju ispomoc iz Konjica?
3. Čuo sam da je tu negdje oko Glavatičeva i HVO posjedao jedan dio linije ne velikim snagama, možda ojačani vod. Sta su oni tu radili i otkud tamo?
4.Znaš vjerovatno više o stanju prema Kalinoviku 92. Tamo je bila i neka zasjeda Jakomišlje ako se dobro sjecam.Dokle su tada bile linije prema Kalinoviku i da li je bilo prica da se ozbiljno ugrozi posebno nakon uzimanja Trnova i Rogoja u ljeto 92?
5.Kolike su združene snage 4. korpusa boravile na Bjelimićima u periodu 94-95 i rotirale se? U pokusaju da se ugrozi Kalinovik i sa 1. korpusom Trnovo i dalje?
mirage77 poznajem stanje u Bjelmicima.Pokusat cu odgovoriti.
1.450 Lbr je je po formaciji imala nekad 2 a nekada 3 bataljona.Jedan bataljon je od ljudi iz Glavaticeva drugi od ljudi iz Bjelimica i treci od ljudi iz Ljute i neki Bjelasnicki sela(Sinanovici,Perviza,Bobovica..)No sve je to bilo kako da kazem minijaturno.U osnovi to je bilo sve ukupno oko 900 ljudi.Tu su i komanda i policija i pozadina.Znaci malo ljudi za brigadu al smo bili po nazivu brigada.
Sastav sa Konjickom brigadom je negdje u rejonu sela Razici kod Glavaticeva.U Glavaticevu je VRS-e bila na desnoj strani Neretve sve do izlaza iz Glavaticevo to jeste sela Ladjanica.E od Ladjanice pa uzvodno 1-2 kilometra smo mi ARBiH bili na lijevoj strani Neretve
i onda je Neretva bila razgranicenje sve do rijeke LJuta.od rijeke Ljuta pa do sela Ljuta linija je isla rijekom a onda se pela podno Treskavice i sastajala se sa 1:korpusom.Napominjem da je poslije 93 svoje zone odgovornosti na nasem terenu imale i brigade iz Prozora,Jablanice ,Konjica.
2.Jeste mi smo bili zaobidjeni te 93 prilikom pada Bjelasnice i Igmana.Bilo je neki sitni carki al se nije ozbiljno kretalo ka nama.Tada smo ostali u poluokruzenju.Ustvari to je prakticno bilo okruzenje jer smo jedinu komunikaciju sa KOnjicom imali preko sela Grusca rijeka Rakitnica selo Dubocani.Ko poznaje taj teren zna da je to kozija staza.Znaci nije bilo moguce nikakva komunikacija sa automobilom.Nije bilo neke pomoci kako od Konjica tako ni od 4.Korpusa.To je najtezi perijod toga kraja.Bili smo izolovani i bez hrane.Cak je vrseno i bacanje humanitarne pomoci iz vazduha .
3.U Glavaticevu je postojao HVO u jacini jednoga voda.I u Bjelimicima je bilo nesto kao vod.To su lokalni stanovnici.Ovi iz Glavaticeva su imali i svoju zonu odgovornosti ali su po pocetku sukoba HVO-a i ARBiH u Prozoru i srednjoj Bosni jednostavno presli na stranu VRS-e i najvjerovatnije otisli ka Konjicu ili dalje na podrucje pod kontrolom HVO-a.Napominjem da u Glavaticevu nije bilo sukoba na sa njima.Jednostavno su navece otisli na liniju i sutra ih nije bilo.Ovi iz Bjelmica su takodje otisli ali pojedinacno do Konjica i dalje.Ostalo je 2-3 covjeka i do kraja rata su bili sa nama.I imali su oznaku HVO-a na rukavu do kraja rata bez ikakvi problema.
4.Pa na pocetku rata su nase linije bile na Jakomislju.Dobru su se drzali nasi tamo neko vrijeme.Cak su i unistili njihov tenk i nanosili su gubitke u ljudsvu VRS-e.No malo ljudstva i naoruzanja ipak je presudilo.Sve do 95 nije se ozbiljno radilo neke ofanzivne akcije jer jednostavno nije bilo ljudstva za to.E u ljeto 95 vec se krenulo i uzeto je jedno selo Brda dosta utvrdjeno.Pratio se 1.korpus na Treskavici.Ne puno ali se bilo gore.Znaci po meni da nije bilo Dejtona za 3-4 mjeseca mi bi bili u Kalinoviku.
5.Vec sam donekle odgovorio na ovo pitanje.Nije bilo nesto puno ljudi.Jer taj pravac nije bijo prijoritet 4.korpusa.Podvelezje i taj pravac je bio prioritet.Uglavnom sve jedinice osim Mostarski 4.Korpusa su u manjem ili vecem broju u raznim perijodima bile u Bjelmicima al nije bilo doslo vrijeme za pravi napad na Kalnovik.Treskavica se trebala prvo komplet ocistiti a to je bila zona odgovornosti 1:Korpusa.Da se nastavilo po nekoj mojoj logici 1.Korpus bi nas "izgurao" na tom pravcu i moguce da nebi ni imali u tom pravcu zonu odgovornostr.Najvjerovatnije bi mi bili fokusirani preko Neretve na takodje podrucje opstine Kalinovik kao sto su Ulog Obalj planina Crvanj.To je moje misljenje naravno.
1.450 Lbr je je po formaciji imala nekad 2 a nekada 3 bataljona.Jedan bataljon je od ljudi iz Glavaticeva drugi od ljudi iz Bjelimica i treci od ljudi iz Ljute i neki Bjelasnicki sela(Sinanovici,Perviza,Bobovica..)No sve je to bilo kako da kazem minijaturno.U osnovi to je bilo sve ukupno oko 900 ljudi.Tu su i komanda i policija i pozadina.Znaci malo ljudi za brigadu al smo bili po nazivu brigada.
Sastav sa Konjickom brigadom je negdje u rejonu sela Razici kod Glavaticeva.U Glavaticevu je VRS-e bila na desnoj strani Neretve sve do izlaza iz Glavaticevo to jeste sela Ladjanica.E od Ladjanice pa uzvodno 1-2 kilometra smo mi ARBiH bili na lijevoj strani Neretve
2.Jeste mi smo bili zaobidjeni te 93 prilikom pada Bjelasnice i Igmana.Bilo je neki sitni carki al se nije ozbiljno kretalo ka nama.Tada smo ostali u poluokruzenju.Ustvari to je prakticno bilo okruzenje jer smo jedinu komunikaciju sa KOnjicom imali preko sela Grusca rijeka Rakitnica selo Dubocani.Ko poznaje taj teren zna da je to kozija staza.Znaci nije bilo moguce nikakva komunikacija sa automobilom.Nije bilo neke pomoci kako od Konjica tako ni od 4.Korpusa.To je najtezi perijod toga kraja.Bili smo izolovani i bez hrane.Cak je vrseno i bacanje humanitarne pomoci iz vazduha .
3.U Glavaticevu je postojao HVO u jacini jednoga voda.I u Bjelimicima je bilo nesto kao vod.To su lokalni stanovnici.Ovi iz Glavaticeva su imali i svoju zonu odgovornosti ali su po pocetku sukoba HVO-a i ARBiH u Prozoru i srednjoj Bosni jednostavno presli na stranu VRS-e i najvjerovatnije otisli ka Konjicu ili dalje na podrucje pod kontrolom HVO-a.Napominjem da u Glavaticevu nije bilo sukoba na sa njima.Jednostavno su navece otisli na liniju i sutra ih nije bilo.Ovi iz Bjelmica su takodje otisli ali pojedinacno do Konjica i dalje.Ostalo je 2-3 covjeka i do kraja rata su bili sa nama.I imali su oznaku HVO-a na rukavu do kraja rata bez ikakvi problema.
4.Pa na pocetku rata su nase linije bile na Jakomislju.Dobru su se drzali nasi tamo neko vrijeme.Cak su i unistili njihov tenk i nanosili su gubitke u ljudsvu VRS-e.No malo ljudstva i naoruzanja ipak je presudilo.Sve do 95 nije se ozbiljno radilo neke ofanzivne akcije jer jednostavno nije bilo ljudstva za to.E u ljeto 95 vec se krenulo i uzeto je jedno selo Brda dosta utvrdjeno.Pratio se 1.korpus na Treskavici.Ne puno ali se bilo gore.Znaci po meni da nije bilo Dejtona za 3-4 mjeseca mi bi bili u Kalinoviku.
5.Vec sam donekle odgovorio na ovo pitanje.Nije bilo nesto puno ljudi.Jer taj pravac nije bijo prijoritet 4.korpusa.Podvelezje i taj pravac je bio prioritet.Uglavnom sve jedinice osim Mostarski 4.Korpusa su u manjem ili vecem broju u raznim perijodima bile u Bjelmicima al nije bilo doslo vrijeme za pravi napad na Kalnovik.Treskavica se trebala prvo komplet ocistiti a to je bila zona odgovornosti 1:Korpusa.Da se nastavilo po nekoj mojoj logici 1.Korpus bi nas "izgurao" na tom pravcu i moguce da nebi ni imali u tom pravcu zonu odgovornostr.Najvjerovatnije bi mi bili fokusirani preko Neretve na takodje podrucje opstine Kalinovik kao sto su Ulog Obalj planina Crvanj.To je moje misljenje naravno.
- Nekako s proljeća
#222 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Nisam čitao do sadašnji sadržaj teme, pa se izvinjavam ako ''upadam'' sa ovom kartom iz ''Operacije Neretva 1993''.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
-
stokton
#223 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Pozdrav svima. Prijavio sam se prvenstveno zbog ove teme, pošto znam dosta o dešavanjima na područiju Mostara.
Neki su već pitali o nekim situacijama koje su se dešavale pa da i ja kažem nešto o tome, iako bi mnogo više znao o tome prije nekih desetak godina dok su sjećanja bila sviježa.
Neko je pitao šta je bilo sa onom grupom Nevesinjaca što su zaglavili. Grupa se razdvojila na dva dijela, a ova što je zaglavila je naletjela na četvoricu četnika minobacačlija negdje pod relejom sa Mostarske strane Veleži. Ovi su ih poveli sa sobom i otad im se gubi svaki trag. Iz te grupe su preživjele dvije žene koje je pustio jedan četnik koji ih je poveo na strjeljanje preziva se Čovrilo imena se ne sjećam(iz Nevesinja je i nije mi jasno što ne preduzima tužilaštvo i SIPA ništa po tom pitanju jer on sigurno zna šta je bilo sa ostalima iz te grupe,odnosno ko ih je pobio i gdje su zakopani).
Do sad su se našli kosti muškaraca a žena i djece još nisu, ja se više ne sjećam jesu li one ikome govorile što ih je pustio, uglavnom znam da nisu pričale o tome jer im je cijela porodica u toj grupi zaglavila.
Da se vratim na grupu. Tada su se vodile borbe u Podveležju. I u tom metežu oni su se izgubili i tada su naletili na te četnike koji su im vjerovatno rekli da znaju put te da će ih odvesti do položaja armije i hvo-a.
Ovo se zna jer je tome svjedočijo jedan čovjek(neću mu spominjat ime) koji se, sa svojom porodicom, izdvojio od te grupe malo prije nego što su oni naletili na četnike i sa nekoliko stotina metara gledao šta se dešava.
Neko je spomenuo grupu što je na konjima prenosila municiju i da su naletili na jednog četnika. To je istina i jedan Nevesinjac Hećim, Mostarci znaju ko je, mu je platio ne znam koliko, da mu opali par pljuski i da šuti dok oni ne odmaknu, izgleda da ih je poslušao.
Toliko za sad, imam još puno toga reći posebno za akciju Lipanjske zore na rejonu Podveležjai i dešavanja poslije toga, normalno i o sukobu sa ustašama, ali sad nemam vremena. Pozdrav
Neki su već pitali o nekim situacijama koje su se dešavale pa da i ja kažem nešto o tome, iako bi mnogo više znao o tome prije nekih desetak godina dok su sjećanja bila sviježa.
Neko je pitao šta je bilo sa onom grupom Nevesinjaca što su zaglavili. Grupa se razdvojila na dva dijela, a ova što je zaglavila je naletjela na četvoricu četnika minobacačlija negdje pod relejom sa Mostarske strane Veleži. Ovi su ih poveli sa sobom i otad im se gubi svaki trag. Iz te grupe su preživjele dvije žene koje je pustio jedan četnik koji ih je poveo na strjeljanje preziva se Čovrilo imena se ne sjećam(iz Nevesinja je i nije mi jasno što ne preduzima tužilaštvo i SIPA ništa po tom pitanju jer on sigurno zna šta je bilo sa ostalima iz te grupe,odnosno ko ih je pobio i gdje su zakopani).
Do sad su se našli kosti muškaraca a žena i djece još nisu, ja se više ne sjećam jesu li one ikome govorile što ih je pustio, uglavnom znam da nisu pričale o tome jer im je cijela porodica u toj grupi zaglavila.
Da se vratim na grupu. Tada su se vodile borbe u Podveležju. I u tom metežu oni su se izgubili i tada su naletili na te četnike koji su im vjerovatno rekli da znaju put te da će ih odvesti do položaja armije i hvo-a.
Ovo se zna jer je tome svjedočijo jedan čovjek(neću mu spominjat ime) koji se, sa svojom porodicom, izdvojio od te grupe malo prije nego što su oni naletili na četnike i sa nekoliko stotina metara gledao šta se dešava.
Neko je spomenuo grupu što je na konjima prenosila municiju i da su naletili na jednog četnika. To je istina i jedan Nevesinjac Hećim, Mostarci znaju ko je, mu je platio ne znam koliko, da mu opali par pljuski i da šuti dok oni ne odmaknu, izgleda da ih je poslušao.
Toliko za sad, imam još puno toga reći posebno za akciju Lipanjske zore na rejonu Podveležjai i dešavanja poslije toga, normalno i o sukobu sa ustašama, ali sad nemam vremena. Pozdrav
-
mirage77
#224 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
E zaboravih te pitati je li Samostalni bataljon Bjelasnica ušao u sastav 450. lbr, ili je to bila samostalna jedinica koja nije posjedala liniju nego više bila kao prostorna na tom velikom terenu Bjelašnice (nešto kao PDV odred)?riko-ga wrote:riko-ga
Sastav sa Konjickom brigadom je negdje u rejonu sela Razici kod Glavaticeva.U Glavaticevu je VRS-e bila na desnoj strani Neretve sve do izlaza iz Glavaticevo to jeste sela Ladjanica.E od Ladjanice pa uzvodno 1-2 kilometra smo mi ARBiH bili na lijevoj strani Neretvei onda je Neretva bila razgranicenje sve do rijeke LJuta.od rijeke Ljuta pa do sela Ljuta linija je isla rijekom a onda se pela podno Treskavice i sastajala se sa 1:korpusom.Napominjem da je poslije 93 svoje zone odgovornosti na nasem terenu imale i brigade iz Prozora,Jablanice ,Konjica.
-
mirage77
#225 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Evo bilo bi dobro da otvorimo još nekoliko tema. A izgleda da je Hercegovačko ratište zanimljivo.
1. Ima li neko od ljudi iz Drežnice da priča o tom dijelu ratišta. Treba reći da je Drežnica bila trn u oku tzv. HR HB i HVO. Imala je strateški značaj za Mostar i dolinu Neretve. To je bio klin u dubinu zapadne Hercegovine. Ni Posušje nije puno daleko odavde. To je dolina rijeke Drežanjke omeđena visokim planinama Čabulje i Čvrsnice. Vrhovi su preko 2000 metara a najviši 2222 Pločno. I linije su bile dosta visoko. ARBiH je ovdje od početka imao jedan bataljon. Kažem tu su se branile i hidroelektrane na Neretvi prije svega Salakovac i Grabovica. HVO je ovdje išao žestoko ali je dobio po nosu. Procijena je da jedan bataljon ljudi ili bojna izginula na Drežnici. Posebno su nastradali bojovnici iz Čitluka. Pričali su mi ljudi kako su pri napadanju pojedini ešaloni HVO ili HV bili u različitim uniformama. Neki su nosili crne ustaške, neki maskirne a neki bijele za snijeg pošto je bilo i snijega (sve se dešava istovremeno).Posebno je teška bitka za Batačke Lazine? Pa eto ako ima neko da napiše još neki detalj. Drežnica je zanimljiva što tu vjerovatno ima i nafte, ali to ćemo čuti od Shella . Pa se eto vrijedilo boriti za nju.
Pitanje za Dragana: VRS je držao HE Salakovac 92 ali ne i HE Grabovica? Gdje je bila linija u kanjonu Neretve?
2. Može li neko nešta napisati o izviđačko-diverzantskim dejstvima na prostoru Dubravske visoravni 93-94? Radi se o prostoru između Neretve i Stoca i dublje. To su izvodile diverzantske grupe 42. bbr. O ovome se malo piše i u CIA-inoj knjizi o ratovima na prostoru ex Yu kao vrlo uspješnom djelovanju. Takođe ima dosta spomen ploča poginulim braniteljima HB u Dubravama. Inače zajedničko za bataljon iz Drežnice i 42. bbr što su imale istog komadanta u različitim fazama. To je bivši oficir JNA smjer pješadija E. Š. inače rodom iz Dubrava. On je uradio dosta za Hercegovinu. Kasnije ima uspješnu karijeru u VF BIH. Posebno ističem da je Rendzerski bataljon kao elitna formacija u BiH i šire imao 30% ljudi sa ovih terena Hercegovine. Sada je komadant br TP kao brigade rodova OSBiH.
1. Ima li neko od ljudi iz Drežnice da priča o tom dijelu ratišta. Treba reći da je Drežnica bila trn u oku tzv. HR HB i HVO. Imala je strateški značaj za Mostar i dolinu Neretve. To je bio klin u dubinu zapadne Hercegovine. Ni Posušje nije puno daleko odavde. To je dolina rijeke Drežanjke omeđena visokim planinama Čabulje i Čvrsnice. Vrhovi su preko 2000 metara a najviši 2222 Pločno. I linije su bile dosta visoko. ARBiH je ovdje od početka imao jedan bataljon. Kažem tu su se branile i hidroelektrane na Neretvi prije svega Salakovac i Grabovica. HVO je ovdje išao žestoko ali je dobio po nosu. Procijena je da jedan bataljon ljudi ili bojna izginula na Drežnici. Posebno su nastradali bojovnici iz Čitluka. Pričali su mi ljudi kako su pri napadanju pojedini ešaloni HVO ili HV bili u različitim uniformama. Neki su nosili crne ustaške, neki maskirne a neki bijele za snijeg pošto je bilo i snijega (sve se dešava istovremeno).Posebno je teška bitka za Batačke Lazine? Pa eto ako ima neko da napiše još neki detalj. Drežnica je zanimljiva što tu vjerovatno ima i nafte, ali to ćemo čuti od Shella . Pa se eto vrijedilo boriti za nju.
2. Može li neko nešta napisati o izviđačko-diverzantskim dejstvima na prostoru Dubravske visoravni 93-94? Radi se o prostoru između Neretve i Stoca i dublje. To su izvodile diverzantske grupe 42. bbr. O ovome se malo piše i u CIA-inoj knjizi o ratovima na prostoru ex Yu kao vrlo uspješnom djelovanju. Takođe ima dosta spomen ploča poginulim braniteljima HB u Dubravama. Inače zajedničko za bataljon iz Drežnice i 42. bbr što su imale istog komadanta u različitim fazama. To je bivši oficir JNA smjer pješadija E. Š. inače rodom iz Dubrava. On je uradio dosta za Hercegovinu. Kasnije ima uspješnu karijeru u VF BIH. Posebno ističem da je Rendzerski bataljon kao elitna formacija u BiH i šire imao 30% ljudi sa ovih terena Hercegovine. Sada je komadant br TP kao brigade rodova OSBiH.