mirage77 wrote:
1.Nikako nemogu da nađem koje su jedinice VRS učestvovale u ofanzivi prema Rogoju, Trnovu, Igmanu i Bjelasnici u ljeto 93. Tu su sigurno bile i snage iz HK pa da nam nešto napiše koje su to snage bile. Bilo je i znacajnih oklopno-mehanizovanih snaga?
Učestvovale su grupe iz Nevesinjske i Gatačke brigade. Možda i iz Fočanske, za njih nisam baš siguran. Od oklopnomehanizovanih sa južne strane mislim da je bilo par tenkova jer ni teren nije baš pogodan za veću upotrebu OM snaga. Nisam bio u toj akciji pa pričam po sjećanju ono što su mi pričali oni koji su bili.
2. Pošto je prema kasnijim svjedočenjima Manojla Milovanovica cilj te akcije bio Konjic da li znas da li je bilo priprema i kakvih u zoni 2. lake brigade na Borcima na pomoćnom pravcu napada u tom slucaju?
Možda je i bilo nekih priprema, ali linija prema Konjicu sa ove strane je bila dosta jaka i ništa se nije pokušalo. Mislim da je Milovanović mislio da se ide sa sjevera nakon zauzimanja Igmana i Bjelasnice. A 2.laka je bilo malo izvan sistema komandovanja HK (zbog svog komandanta) tako da je teško da su oni mogli nešto sami sa ove strane uraditi.
3.Da li je bilo ikakvih diverzantsko izviđačkih aktivnosti 4. korpusa ARBiH dublje u zonu HK? Prema sjevernom dijelu Nevesinjskog polja, Ulogu i Borču.
Koliko se sjećam bilo je nešto u rejonu Uloga, ali detalje ne znam.
4. Malo se prica o toj liniji na Prenju. Zna li nesto vise o tome? Da li je VRS ikada planirao neke akcija sa tog prostora? Prema Jablanici ili Grabovici, ili da negdje izađe na M17 između Konjica i Jablanice?
Ne, mislim da nije bilo takvih planova. Previše bi se udaljili od linija snabdijevanja, a taj teren je prilično neprohodan. Nev.brigada je držala taj dio oko Rujišta i u nekim planovima se taj pravac pominjao kao mogući za silazak u Bijelo Polje zbog postojanja komunikacije. Ali nije se nikad tako nešto pokušalo. A od 1994.te smo na tom rejonu i izgubili jedan dio teritorije. Borbe su se nastavile i 1995-te, pa su druge jedinice brigade tamo slale pojačanja.
5.U Karadžicevoj direktivi za 95 spominje se izlaz na more RS i granica na Neretvi.(to su i ratni ciljevi VRS). Sta se planiralo po ovim pitanjima i gdje bi VRS najvjerovatnije pokusao doci do doline Neretve?
Ništa se ozbiljno nije planiralo po tom pitanju. Krajem 1993.-će su pisana naređenja za napad i kao nešto se pripremalo mđt. od toga praktično nije bilo ništa. Pravac udara sa Podveležja je bio zamišljen prema Vrapčićima, a druga grupa sa Rujišta je trebala sići sa OM jedinicama u B.Polje. Ali ništa dalje od crtanja karata nije bilo, niti su došla bilo kakva pojačanja potrebna za takvu akciju. Svima nama je bilo jasno da smo sa dolinom Neretve završili 1992.-e kad smo se odozdo povukli. Znam da je moj komandant pizdio kako mora pisati glupa naređenja i crtati karte kad se zna da od toga nema ništa.
A more ništa, naravno. Priča je bila kako će RS dobiti neki izlaz oko Prevlake, a zauzvrat bi RH dobila zaleđe Dubrovnika. Ali to je bilo skroz nerealno i svakom razumnom je bilo jasno da od toga nema ništa.