Fudo387 wrote:Dozer wrote:Moj Chmoljo... Sjeti se, prije koliko godina sam ja govorio da treba ekonomski rapidno razviti federaciju i da ce to onda i te kako uticati na promjenu kursa RS-a?
Ali, to ne moze. Tacnije - to se nece. A nece se iz vrlo jednostavnih razloga:.
Nije da se nece, postoji samo jedan razlog:
Neznanje.
Nije da ljudi ne pokusavaju, vrte se, kontaju, satiru, na kraju vazda ispliva zajeb.
Nesta sitne sane, tura pica za jarane i kapak.
Za krupne stvari treba ti pamet. Salji djecu vani, Harvard, Oxford...od njih deset neka se jedan vrati, dobro je, necemu se nadati.
Bakir i alternativa mu Nerko trenerka ne znaju, ne umiju bolje.
Netacno Fudo. Mislim, ima i toga, da ne znaju, ali...
Da se hoce, to bi se moglo odraditi ekspresno. Prvo kroz brze izmjene zakona koji se ticu ekonomije, cime bi se maksimalno olaksalo pokretanje svakog biznisa.
Zatim kroz puno vece poticaje za takva pokretanja.
Pa onda kroz dizanje velikih kredita od strane entiteske i kantonalnih vlada, kojima bi se revitalizirale neke stare proizvodnje koje jos uvijek imaju perspektivu, i koje bi bile u punom ili vecinskom entitetskom vlasnistvu (ne drzavnom).
Onda postepeno smanjenje administracije (kantona), i prebacivanje tih ljudi na novootvorena radna mjesta u realnom sektoru (skidanje s parazitiranja i prebacivanje u stgvaranje nove vrijednosti).
itd. itd.
I sve se ovo moglo uraditi odavno, u zadnjih 6-7 godina, i danas bismo vidjeli i te kakve rezultate.
Vjeruj mi, nacina, ali i sredstava za sve to ima. Ali - nece se.
Pa, bolan ne bio... Albanija za 5-6 godina izgradila skoro 300km autoputeva, i preko 500km magistralne ceste. A mi za 20 godina...? I, pri tome, Albanija nije dobila desetine milijardi donacija...