uhhh....kako tacno. Hirurski precizno. Ubijaarzuhal wrote:
Uglavnom, ja danas nekako vidim da su najglasniji u ismijavanju mogućnosti da dođe do rata u BiH isti oni, otprilike, koji ismijavaju i Aliju Izetbegovića što je onomad govorio "Mirno spavajte, rata neće biti!", što ga psuju i ismijavaju kako je nesposoban bio i nespreman dočekao agresiju na BiH...Pa mi nešto ni tu ne štima...
Rat u BiH zbog referenduma?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2676 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
-
PM72
#2677 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Kato,
tek si došla s robije a odmah si počela bockati...nije to fino...
- KatarinaKosaca
#2678 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
koga je jos zatvor popravio?PM72 wrote:Kato,
-
PM72
#2679 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Jest Goli otokKatarinaKosaca wrote:koga je jos zatvor popravio?PM72 wrote:Kato,
- KatarinaKosaca
#2680 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Nisu nikad.Ilija Cvorovic protutipPM72 wrote:Jest Goli otokKatarinaKosaca wrote:koga je jos zatvor popravio?PM72 wrote:Kato,
tek si došla s robije a odmah si počela bockati...nije to fino...Tamo su svi promjenili mišljenje.
-
PM72
#2681 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Uvijek se nađe izuzetak da potvrdi pravilo o kukolju i žitu.Nego,vidiš kako prozivaju one koji su drznuli dirati u Aliju i njegove promašaje.Ja odavno tvrdim da je Alija i njegova politika najveća nesreća u istoriji bosanskih Muslimana.Nestaće nas ko Ilira.
-
Fudo387
#2682 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Sto jest' jest', trebao je jos '91 proglasiti ratno stanje i sprovesti opstu mobilizaciju, pa da ga serbez nataknemo na Titinu bistu.PM72 wrote:Srećom pa su bili u krivu ovi što ga prozivaju za ono "kako neće biti rata" i kako je vrlo mudro,sposobno i odgovorno dočekao agresiju...Uglavnom, ja danas nekako vidim da su najglasniji u ismijavanju mogućnosti da dođe do rata u BiH isti oni, otprilike, koji ismijavaju i Aliju Izetbegovića što je onomad govorio "Mirno spavajte, rata neće biti!", što ga psuju i ismijavaju kako je nesposoban bio i nespreman dočekao agresiju na BiH...Pa mi nešto ni tu ne štima...
- GeeTnT
#2683 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Arzuhal je dobro uporedio drekavce iz onog i ovog doba....Svijet je najavljivao rat... Izuzimanje TO oruzja iz svih skladista, Bahrudin rahmetli rece "oni bi kao da se odvoje...", jastreb porucivao prodajte krave kupujte puske, svakodnevni prolazak cetnika iz CG i Srbije kroz gradove BiH.... Prebjegli mladi vojnici su govorili o strahotama u Hrvatskoj...
Sta smo mi radili? Cekali sta ce Alija da kaze.....daaaaj ba...
U subotu se na svim vijestima potegla rijec "rat" bezbroj puta i nista, ali bitno je doc na forum i napisati "dijasporo, kad ce taj rat?" ....jbt... Kao da je naziv teme ima veze sa mrijestom lososa u Kanadi, a ne sa mogucim sukobima i ratom...
Sta smo mi radili? Cekali sta ce Alija da kaze.....daaaaj ba...
U subotu se na svim vijestima potegla rijec "rat" bezbroj puta i nista, ali bitno je doc na forum i napisati "dijasporo, kad ce taj rat?" ....jbt... Kao da je naziv teme ima veze sa mrijestom lososa u Kanadi, a ne sa mogucim sukobima i ratom...
- Sanjarko
#2684 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
http://forum.klix.ba/viewtopic.php?p=12848140#p12848140
http://forum.klix.ba/o-popisu-stanovnis ... #p12848140
Jel su ludi.
Ak jesu onda Naprijed.
http://forum.klix.ba/o-popisu-stanovnis ... #p12848140
Evo moj post.Ma zavera belosvetska bre.
Protiv Srba Nebeskog Naroda bre.
Ma dobro sam Ja pisao ne znam gdje.
2091 godine po mom KOP-u u Bosni oko 1,8 M stanovnika.
U Srbiji oko 3,5 ne sjecam se.
A Hr manje od 3 M.
Ako se ovako nastavi.
Zavisi sve od nacina racunjanja al nekako prvi sto sam smislio najbolji.
Cak i manje od ovog.
Greska SRB 3,1 a HR 2,1 ak ovako nastave.
Bosna
Bosnjaci 1,19
Hrvati 0,176
Srbi 0,35
Ak ovako svi nastave i to bez migracija +-
Ma banana svi i jos se prepiremo, svadzamo itd.
Sta misle kak ce nam bit kad se ovo desi.
Jel su ludi.
Ak jesu onda Naprijed.
-
L u c i f e r
#2685 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Sve receno.fakat wrote:Kazu kome se ratuje? Kao da su ljudi 92-e zeljeli rat, kao da nisu imali porodice, poslove, imanja, kao da su bili nekako drugaciji od ostalih ljudi..![]()
Nista nije rijeseno, RS je tu iza ugla -bukvalno, sutra ce na cesti udariti carinu, ne odustaju od toga, cak ti fino kazu i koje godine. Nema katarze, nema stida, nista ni ekonomija, integracije, stranci....vulkan koji dimi......
Bolje biti malo vise oprezan i malo vise raditi ako se ikako moze politicki sta rjesiti.
- Danguba
#2686 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
KatarinaKosaca wrote:uhhh....kako tacno. Hirurski precizno. Ubijaarzuhal wrote:
Uglavnom, ja danas nekako vidim da su najglasniji u ismijavanju mogućnosti da dođe do rata u BiH isti oni, otprilike, koji ismijavaju i Aliju Izetbegovića što je onomad govorio "Mirno spavajte, rata neće biti!", što ga psuju i ismijavaju kako je nesposoban bio i nespreman dočekao agresiju na BiH...Pa mi nešto ni tu ne štima...![]()
Zna to Arzo...
- HomeSweetHome
#2687 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Niti sam od onih koja nekog vrijedja, omalovazava, niti od onih koji su budale, a Boga mi ni od onih koji su guzicu sklonili negdje u kraj pa da ne znaju sta se ovdje desavalo. Ne zelim to opet, ni sebi ni svom djetetu, ni bilo kojem djetetu. Vjerovatno ne primjecujes, ali ja cak ni na neke postove ovdje a koji su u losem tonu, s visoka ili provokativno, s nekim neprilicnim opaskama upuceni meni ne zelim da odgovaram. Ne zelim da ja budem ta koja svojim ostrim odgovorom kakav zasluzuju izvucem jos poganluka van. A vjeruj znam biti kucka prvoklasna. Ali, poglanuka mi je dosta za vascijeli zivot.
Narocito nisam od onih koji pljuju po rahmetli AI, iako je napravio milion gresaka od kojih neke ispastamo vec 20 godina i jos toliko cemo, jer smatram da je u sustini bio dobar covjek s dobrim namjerama. Svi grijesimo, iz razlicitih razloga, samo je pitanje na koliko ljudi ce te greske imati posljedica. Njegova nesreca je sto njegove greske osjecaju milioni ljudi.
Da, prioritet su mi djeca kao i svakom roditelju, ne znam cemu to "ako", i znam cemu ih trebam uciti i cemu ih ucim. Ucim ih i istini, i ratu, ali ih ucim i da ne budu budale i da misle svojom glavom, a ne da mrze i da dopuste da ih filuju predrasudama i strahovoma ne zato sto sam neki dobri samaricanin, nego zato sto ne zelim takav zivot za svoje dijete. Jer to, evo mi to dobro znamo, nije neki zivot.
Da te pitam, zasto mi ne bi bili tih 10-15% onih koju vuku, ali ne u provaliju nego u normalan zivot? Kad kazem mi mislim na ovakve koji misle kao ja. Mislim na sve nas, gradjane, Bosance i Hercegovce, kako nas svi drugi zovu osim mi sami sebe. Sigurna sam da u ovoj zemlji ima puno vise od 15% onih koji misle isto ili slicno kao ja, pa zasto bismo dopustili onim drugim, glasnim, njih 15% da nas gurnu niz brdo, da nam unisti ovo malo preostalog zivota i djecu pred kojima je tek zivot? Zasto ne bismo mi bili ti koji bi okrenuli stvari ili bar pokusali? Pa ako ne uspijemo, sta se moze desiti? Uvijek se mozemo opet ubijati.
Kako ja gledam na stvari, izgleda kao da mi kao mislimo drugacije, ne mrzimo nikoga nego nas prisiljavaju na to, nisam jednom cula "oni su me napravili nacionalistom, oni su krivi sto ih mrzim"... Ako stavim to u kontekst tvog posta, mi smo ti koji klepnu usima i pustamo da nas voda nosi, kao kad je vec tako eto i mi cemo se pridruziti. Zasto? U danasnji vakat puno je teze izabrati drugu varijantu i reci "ok, ne vjerujemo jedni drugim, ne oprastamo, ne volimo se, ali hajmo probati biti normalni i civilizovani pa okrenuti novi list". Zaboraviti niko nece, to je sigurno, ali nemamo nista od toga da zivimo u 1993. Na kraju, imamo jedan zajednicki cilj, i jedne i druge nas tlaci neki potpuno drugi sloj ljudi, svi oni pusu u isti balon, pa sto nam to ne bi bio zajednicki cilj?
Ja ne eliminisem mogucnost da cemo opet ratovati, i za to cu biti spremna, nemoj da sumnjas, ja samo zelim da ispucamo sve drugo prije toga. A da se uslovno receno pomirimo i krenemo jednom vise naprijed, e to jos nismo probali.
I da, nista nije kako se cini, sve je kao kakao...
Narocito nisam od onih koji pljuju po rahmetli AI, iako je napravio milion gresaka od kojih neke ispastamo vec 20 godina i jos toliko cemo, jer smatram da je u sustini bio dobar covjek s dobrim namjerama. Svi grijesimo, iz razlicitih razloga, samo je pitanje na koliko ljudi ce te greske imati posljedica. Njegova nesreca je sto njegove greske osjecaju milioni ljudi.
Da, prioritet su mi djeca kao i svakom roditelju, ne znam cemu to "ako", i znam cemu ih trebam uciti i cemu ih ucim. Ucim ih i istini, i ratu, ali ih ucim i da ne budu budale i da misle svojom glavom, a ne da mrze i da dopuste da ih filuju predrasudama i strahovoma ne zato sto sam neki dobri samaricanin, nego zato sto ne zelim takav zivot za svoje dijete. Jer to, evo mi to dobro znamo, nije neki zivot.
Da te pitam, zasto mi ne bi bili tih 10-15% onih koju vuku, ali ne u provaliju nego u normalan zivot? Kad kazem mi mislim na ovakve koji misle kao ja. Mislim na sve nas, gradjane, Bosance i Hercegovce, kako nas svi drugi zovu osim mi sami sebe. Sigurna sam da u ovoj zemlji ima puno vise od 15% onih koji misle isto ili slicno kao ja, pa zasto bismo dopustili onim drugim, glasnim, njih 15% da nas gurnu niz brdo, da nam unisti ovo malo preostalog zivota i djecu pred kojima je tek zivot? Zasto ne bismo mi bili ti koji bi okrenuli stvari ili bar pokusali? Pa ako ne uspijemo, sta se moze desiti? Uvijek se mozemo opet ubijati.
Kako ja gledam na stvari, izgleda kao da mi kao mislimo drugacije, ne mrzimo nikoga nego nas prisiljavaju na to, nisam jednom cula "oni su me napravili nacionalistom, oni su krivi sto ih mrzim"... Ako stavim to u kontekst tvog posta, mi smo ti koji klepnu usima i pustamo da nas voda nosi, kao kad je vec tako eto i mi cemo se pridruziti. Zasto? U danasnji vakat puno je teze izabrati drugu varijantu i reci "ok, ne vjerujemo jedni drugim, ne oprastamo, ne volimo se, ali hajmo probati biti normalni i civilizovani pa okrenuti novi list". Zaboraviti niko nece, to je sigurno, ali nemamo nista od toga da zivimo u 1993. Na kraju, imamo jedan zajednicki cilj, i jedne i druge nas tlaci neki potpuno drugi sloj ljudi, svi oni pusu u isti balon, pa sto nam to ne bi bio zajednicki cilj?
Ja ne eliminisem mogucnost da cemo opet ratovati, i za to cu biti spremna, nemoj da sumnjas, ja samo zelim da ispucamo sve drugo prije toga. A da se uslovno receno pomirimo i krenemo jednom vise naprijed, e to jos nismo probali.
-
crazy_diamond
#2688 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Kao da se obicne ljude sta i pita, pitaju se elite, a elite su u stanju da naprave to da ratuju ljudi kojima se ne ratuje,ali isto tako i da ne ratuju ljudi kojima se ratujefakat wrote:Kazu kome se ratuje? Kao da su ljudi 92-e zeljeli rat, kao da nisu imali porodice, poslove, imanja, kao da su bili nekako drugaciji od ostalih ljudi..![]()
Nista nije rijeseno, RS je tu iza ugla -bukvalno, sutra ce na cesti udariti carinu, ne odustaju od toga, cak ti fino kazu i koje godine. Nema katarze, nema stida, nista ni ekonomija, integracije, stranci....vulkan koji dimi......
Bolje biti malo vise oprezan i malo vise raditi ako se ikako moze politicki sta rjesiti.
Sad uporedi elite s pocetka devedesetih, i elite danas, i vidjeces koja je to razlika,nemoj da te zavara ako se radi i o istim ljudima, tad su imaili uglavom stojadina,stancic i funkciju u sttranci, a privrednici tadasnji elitni su imali piljare,kafanice,pilanice,radnjice i sl, a sad te elite i politicke i privredne imaju toliko toga za izgubiti da ce grapandziti da ne bude nemira pravih,zahebanih, jer sad im je najsladje, a narod ko narod, ratovalo mu se il ne ratovalo, ko ga pita
- Sanjarko
#2689 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Ma pametna.L u c i f e r wrote:Sve receno.fakat wrote:Kazu kome se ratuje? Kao da su ljudi 92-e zeljeli rat, kao da nisu imali porodice, poslove, imanja, kao da su bili nekako drugaciji od ostalih ljudi..![]()
Eto Ja ko maksum od 6 godina htjeo rat i da me roknu skoro dvaput u Bombardovanju.
Jos u mom Gradu skroro toga nije ni bilo ko drugdje po Bosni.
Tri-cetri puta samo bilo.
Dva avionska i 1-2 haubicama valjda.
Ja i porodica prezivjeli ni sam ne znam kako avionska bombardovanja.
Stari jos i trece Haubicom valjda.
Bilo Gladi, 1-2 obroka dnevno, bili Sretni kad dobijemo krisku Hljeba malo Pouljenu i Posecerenu.
To nam bio Delikates, al sad Djeca imaju Kinder ovo Kinder ono.
Hvala Bogu pa imaju ovo danas Djeca sve.
Ne moraju se patit, ko mi tada.
Imali smo i Mi to ko oni sad al prije rata, al se toga ni ne sjecamo.
Ja ne.
- Connaisseur Karlin
#2690 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Lobiranje je prije 20 godina bila odlicna opcija,jer se lobiranjem moze postici jako puno ciljeva bez ratovanja i ukidanje oba entiteta.Oba eniteta su rak rana sa metastazama starim 20 plus godina u BIH.
- MikroBelaj
#2691 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
PM72 wrote:Srećom pa su bili u krivu ovi što ga prozivaju za ono "kako neće biti rata" i kako je vrlo mudro,sposobno i odgovorno dočekao agresiju...Uglavnom, ja danas nekako vidim da su najglasniji u ismijavanju mogućnosti da dođe do rata u BiH isti oni, otprilike, koji ismijavaju i Aliju Izetbegovića što je onomad govorio "Mirno spavajte, rata neće biti!", što ga psuju i ismijavaju kako je nesposoban bio i nespreman dočekao agresiju na BiH...Pa mi nešto ni tu ne štima...
Pozdrav,dali si kojim slucajem bio pripadnik PL BiH?
-
crazy_diamond
#2692 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Sta je to pm,jesil i ti jedan od onih koji misle da je alija to izjavljivao sto je bio glup i da nije kontao kud stvari vodePM72 wrote:Srećom pa su bili u krivu ovi što ga prozivaju za ono "kako neće biti rata" i kako je vrlo mudro,sposobno i odgovorno dočekao agresiju...Uglavnom, ja danas nekako vidim da su najglasniji u ismijavanju mogućnosti da dođe do rata u BiH isti oni, otprilike, koji ismijavaju i Aliju Izetbegovića što je onomad govorio "Mirno spavajte, rata neće biti!", što ga psuju i ismijavaju kako je nesposoban bio i nespreman dočekao agresiju na BiH...Pa mi nešto ni tu ne štima...
Mozemo mi pricati druze sta hocemo, aljo je bio mudar do bola, i sad u ovim vremenima nedostaje nam barem jedan takav mudrac a da je uticajan,sin mi nije s mudroscu do koljena, aljo je bio za danasnje vlastodrsce i hegel,i tito,i mahatma gandi i majka tereza sve u jednom
Kada se sve dobro izanalizira, nakon dosta vremena i hladne glave,u tim nevjerovatnim uslovima za jednog vodju i narod uopste, ponasao se iznenadjujuce mudro i iz nemogucih situacija izvlacio skoro pa maksimum neki, barem u prvoj polovici rata kad je bilo i najteze
Ajmo ladne glave analizirati to sto navodite kao glupost, npr koliko sam ja skonto ti si ratovo kvalitetno,i dobro znas kako su stvari stojale tada. U odbrani su ucestvovao kao pripadnik neke policijske jedinice koliko sam upratio,sad zamisli, i ti i alija ste bili na neki nacin odgovorne osobe u to vrijeme,on puno odgovoran i najodgovorniki,a ti na dnu te neke hijerarhije ali i i takvi ko ti ste bili i bitni i cesto i presudni
Sad zamisli da si rasporedjen bio u svom nekom kvartu, sa kalasnjikovom i dva okvira, i dobijes informaciju da bi mogla iz nekog pravca udariti neka banda naoruzana da pljacka i ubija, informacije imas i pravilne pretpostavke, al nikakva ti pomoc ne moze stici, i sta da radis, hoces li izaci pred narod i reci, narode bjezite,samo sto nisu udarili,ja vas sam ne mogu braniti,spasavaj se ko moze, ko sto je alija mozda trebo po nekima reci tada n televiziji, a obojica znate da se nema bogzna kud ni bjezati i da ce nastati opsti haos u kojem ce stradanja biti jos i veca, i da ce u bjezaniji ljudi biti jos lakse i masovnije poklani. Ili bi mudro ko i aljo postupio, narod da smirujes umjesto izazivanja jos vece panike, a da potajno u skladu s mogucnostima pripremas otpor,da vidis imal kakvih mudonja da stanu u odbranu, imal se s cim i koliko i kako se sta moze nabaviti, pa sta bog da, kao odgovorne osobe, on za drzavu i ti za kvart morali bi puno sir stvari sagledavati,i biti spremni na zrtve i svasta nesto, i traziti manje pogubna rjesenja, on je tu po svim parametrim mudro postupio,znao je kud sve vodi,al da bi panika izazvala jos vece zrtve i totalni krah drzave i naroda, reci realno onako kako bi ti postupio i sta bi reko
E sad, ove kritike za organizaciju otpora, ajmo realno, bih je tada bila republika u sklopu vece zajednice u kojem su se drugi vise pitali,onda se to raspada, i mora se krenuti u nezavisnost jer nem druge, izlaza prema neutralnim ili prihateljskim drzavama nemas ni toliko da tamic necega uvezes,ni metra da neko u ruksaku nesto unese,okruzen si potpuno agresorom, s tim da agresori i u tvojoj republici imaju skoro 50 posto stanovnistva spremnog na cijepanje isto i sluzbu matici, da imas armiju i obavjestajnu sluzbu respektabilne koje su odavno vec u sluzbi agresora, da imas ono malo jada i cemera kojem prijeti sistemski planirano i razradjeno istrebljenje,i da i dalje dobar dio tog naroda vjeruje u jugu,u armiju,bratstvo i jedinstvo i da ti pored svih problema dodatno zagorcava paralelnu strukturu odbrane koju pokusavas napraviti kako tako,i na sve to jedina preostala realna karta koju imas je medjunarodna zajednica koja ako hoce moze sprijeciti najgore, i ona te izda,nabije ti i embargo...milion teskih okolnosti, niti jedna jaka karta koju mozes povuci
I haj ti sad organizuj otpor i odbranu, s kim, s cim, ne da armija,ne daju oni koji ce da ruse a na dobrim su pozicijama u bitnim strukturama, ozna sve doznaje, nemas ni vremena, ni sposobnih ljudi dovoljno da se sve pokrije,mnogi su ubaceni elementi i nemas ni snage ni vremena da ih ocistis, ni da u svijetu nadjes mocnog saveznika, sta je aljo tu mogo vise
Organizovalo se koliko se moglo, drzalo se na pocetku dosta toga, drzo se zvornik, podrinje oko srebrenice odmah stvorena velika teritorija, presjecen koridor i dvije serbske krajine odsjecene, gorazde kako tako povezano,nisu n foca ni visegrad odmah pali, al jbg, onda dolazi do izrazaja tehnika,mts, organizovana vojna sila stvarana 50 godina, ne cijela no dobar dio nje.
Jbg znas ti dobro sta nam je trebalo tada,puskice i patriote su uradile koliko su mogle, za ozbiljniju odbranu odmah su bile potrebne tone i tone municije, jos desetine hiljada kalasa, pm-a,snajpera, rpg-ova, osa, kasikara, s obzirom na snagu i broj agresorskog oklopa bile su neophodne crvene strijele vec tada, ili barem maljutke, minobacaci, granate, uniforme, cizme,sredstva veze, goriva tanker...sve to za pocetak, kasnije uzdati se u otimanje tenkova,haubica,praga,pamova,patova...a jos i dosta obuke za oficire itd,pa da se barem toliko naoruzalo da mozes reci sad smo sa tim stvarima samo 10 put slabiji od njih opet, al uzdamo se u nase srce... al jbg niko nikad nije iznio niti jednu ideju kako je to alija mogo nabaviti, dobaviti na teren preko agresorskih teritorija da se to ne zaplijeni i i da onda kaze bice rata ljudi
- arzuhal
#2693 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Nisam ni mislio na tebe (nadam se da moje pisanje nisi uzimala lično), da ti nekoga vrijeđaš, a pogotovo nisam mislio na tebe kada sam pominjao Aliju i one koji jedno govore kada je on i njegova uloga bila u pitanju, a drugo sada, ima njih tu, bave se kritičkom mišlju, ježe se od Bošnjaka i ostalih nacionalista i tako to...HomeSweetHome wrote:Niti sam od onih koja nekog vrijedja, omalovazava, niti od onih koji su budale, a Boga mi ni od onih koji su guzicu sklonili negdje u kraj pa da ne znaju sta se ovdje desavalo. Ne zelim to opet, ni sebi ni svom djetetu, ni bilo kojem djetetu. Vjerovatno ne primjecujes, ali ja cak ni na neke postove ovdje a koji su u losem tonu, s visoka ili provokativno, s nekim neprilicnim opaskama upuceni meni ne zelim da odgovaram. Ne zelim da ja budem ta koja svojim ostrim odgovorom kakav zasluzuju izvucem jos poganluka van. A vjeruj znam biti kucka prvoklasna. Ali, poglanuka mi je dosta za vascijeli zivot.
Kada sam rekao "ako" u vezi s djecom za koju se zaista valja boriti to nisam mislio tek u nekom kondicionalu nego s obzirom da si ti sama navela djecu kao razlog zbog kojeg se valja boriti, zato sam samo to ponovio u smislu da onda treba učiti djecu tome i tome, a ne nekim ublehama kojima smo mi bili učeni.
Ne, neću ja reći da je učenje o bratstvu i jedinstvu kojem nas je Tito učio bila ubleha sama po sebi, ali jeste postalo ubleha kada Tito već nije mogao nekako živjeti još barem 300-400 godina da to fakat i zaživi, a ne da se ja rodim u svijetu u kojem se već uveliko bratstvo i jedinstvo uzimalo zdravo za gotovo od strane moje generacije, pa onda nisam mogao vjerovat da će se desiti što se desilo, odnosno, ako i jesam mogao povjerovati, da neće biti tako strašno i brutalno, kao da nismo bili do jučer bratstveni i jedinstveni, i kao da je sam tamo neki Hitler podigao vojske na nas, neko nepoznat udario a ne komšije, kolege, poznanici...
Stoga našu djecu ne treba učiti nekim zamjenskim ublehama, učiti ovome ili onome, pa da ih neko s kamom povali u kanal sutra...
Ovo što ja pričam nije usmjereno zazivanju sukoba, na podsticanje mržnje, nacionalizma, šovinizma, ne - ja sam bio i sam žrtva nečijeg nacionalizma i šovinizma, nečije mržnje samo jer sam se drukčije zvao i slično, e da bih ja to isto činio spram drugog, pa to bi bila najveća pobjeda dušmana, to bi bilo prihvaćanje njihova sjemena, šejtanskog jajeta u svoja njedra. Da želim da snažim mržnju, šovinizam, nacionalizam i slične stvari, izdao bih mnogo toga, ne pada mi na um.
Nakon svega sam uzeo pa najviše čitao o našoj zajedničkoj historiji, ovoj skorašnjoj, zadnjih par stotina godina, od povlačenja Osmanlija, dolaska Švaba, nastanka Kraljevine i SFRJ-a, pa se dosta toga može uočiti, nekih cikličnih ponavljanja, nekih šablona, nekih ideja koje vječito tinjaju i iz kojih vječito krenu baklje i sablje, svejedno koliko te i kako te neko prividno stanje civiliziranosti prevarilo, zavelo, koprenu na oči navuklo...Skoro uzmem pa čitam Stevana Moljevića - jednog od najvećih velikosrpskih, četničkih ideologa, autora "Homogene Srbije" i utemeljivača ideje o etničkom čišćenju na našim prostorima, koji je 1946. bio zajedno osuđen s Dražom Mihailovićem, on na 20 godina pa je kasnije pomilovan - njegov tekst/predavanje "Uloga i značaj Vrbaske banovine" iz 1939. godine i, vjeruj, da nisam znao ko je to pisao i kada, ja bih pomislio da je to neko danas napisao u Banja Luci ili Beogradu, o potrebi jačanja Banja Luke u odnosu na Sarajevo, o tome kako Sarajevo "nikad i nije bilo pravo srpsko", o administrativnoj jedinici banovini/entitetu koja je većinski srpska, o...Isto to piše danas Rajko Vasić i slični njemu, a takvih je najviše.
Uzeo prije par dana pa čitam Petra Kočića, povodom Kočićevog Zbora, pa čitam neka njegova pisma i to, pa dođem do nekrologa kojeg je napisao povodom smrti Osmana Đikića (ovog što sam ga stavio kao avatar), čitam kako hvali Osmana Đikića, rijetkog muslimana koji se smatrao i o sebi govorio kao Srbinu islamske vjere, a Kočić ga hvali kao lučonošu nacionalnog napretka i osvještenja kod muslimanskog stanovništva, da se može biti Srbinom i muslimanom. I kontam: Kočić piše taj nekrolog rahmetli Đikiću 1912. a već 1913. u Crnoj Gori, u Plavu, prisilno pokrštavanje muslimana...
I tako stalno nešta...
Ne znam...Jedino da mi kako prvi krenemo s pružanjem ruke, da kažemo kako smo pretjerali s pričom o zločinima, da kažemo kako se, vala, i nije desio genocid već je u Srebrenici pobijeno maksimalno 1000-1500 ljudi, mahom vojnika u borbama, kako je Sarajevo bila legitimna vojna meta zbog velikog broja prisutne vojske u njemu, kako je AID naštimao Markale i Kapiju, kako smo ponajviše mi krivi za početak rata, tog nesretnog građanskog rata u kojem Srbija nije učestvovala, jer smo referendumom iz 92' pokazali kako mislimo preglasavati Srbe i majorizirati, kako...
I da onda započnemo s procesom pomirenja, da se više ne ratuje, da se krv ne proljeva...Da, nekako, počnemo u bratstvu i jedinstvu, novi život...
- Danguba
#2694 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
@arzuhal, kapa do poda
Uvijek napises tako smislen post da ti covjek nema sta dodati a usput, nikoga ne uvrijedis. Ako se neko i nadje(uvrijedjen), sigurno nije sa dobrim namjerama nego bi ili relativizirao stvari ili mu bas smeta istina.

Uvijek napises tako smislen post da ti covjek nema sta dodati a usput, nikoga ne uvrijedis. Ako se neko i nadje(uvrijedjen), sigurno nije sa dobrim namjerama nego bi ili relativizirao stvari ili mu bas smeta istina.
- HomeSweetHome
#2695 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
@Arzuhal, stvarno je lijepo razgovarati s tobom
hvala ti na tome
Razumijem ja tvoj stav, slazem se s tobom, idealista valjda jesam ali budala nisam, znam da od bratstva i jedinstva vise nikad nista nece biti, ono i jest zivjelo uglavnom u nama, valjda smo mislili da mozemo biti bratstveni i jedinstveni za sve... zato sam i rekla da zaboraviti necemo nikada, kako i bismo? Znaju moja djeca i sta je Srebrenica i zasto je bila Srebrenica, i Prijedor i Visegrad i Dretelj itd... I ne samo to, znaju i za Palestinu, Irak, Egipat, Siriju... Ali znaju i za Kazane i za Grabovicu npr.
Ako Bog da, znat ce nadam se prepoznati kad neko hoce da ga povali u jarak, a nadam se da ce i on u sebi nadjacati nagon koji ce se neminovno roditi u njemu da nekoga povali u jarak kad malo detaljnije nauci o svim ovim temama... Od nas rodiewlja, u skoli sigurno nece.
Sto se zadnjeg dijela tvog posta tice... pa ne znam sta bih rekla Boga mi... jedino mogu reci da ne moramo pljunuti na proslost da bismo se okrenuli buducnosti. Ima, sigurna sam, i "sa druge strane" dovoljno njih koji djeci govore o Srebrenici, Visegradu, Prijedoru, Kapiji, Markalama i svemu ostalom sa velikim stidom i sramotom... da djeci daju da citaju lektire a ne Moljevica... Ja se nadam da je valjda ostalo nekog cojstva i ljudskosti u nama svima, a ljudski je krenuti dalje.
Sta cu, kazem ono sto mislim, a moja nada umire zadnja. Odmah za njom ja.
Razumijem ja tvoj stav, slazem se s tobom, idealista valjda jesam ali budala nisam, znam da od bratstva i jedinstva vise nikad nista nece biti, ono i jest zivjelo uglavnom u nama, valjda smo mislili da mozemo biti bratstveni i jedinstveni za sve... zato sam i rekla da zaboraviti necemo nikada, kako i bismo? Znaju moja djeca i sta je Srebrenica i zasto je bila Srebrenica, i Prijedor i Visegrad i Dretelj itd... I ne samo to, znaju i za Palestinu, Irak, Egipat, Siriju... Ali znaju i za Kazane i za Grabovicu npr.
Ako Bog da, znat ce nadam se prepoznati kad neko hoce da ga povali u jarak, a nadam se da ce i on u sebi nadjacati nagon koji ce se neminovno roditi u njemu da nekoga povali u jarak kad malo detaljnije nauci o svim ovim temama... Od nas rodiewlja, u skoli sigurno nece.
Sto se zadnjeg dijela tvog posta tice... pa ne znam sta bih rekla Boga mi... jedino mogu reci da ne moramo pljunuti na proslost da bismo se okrenuli buducnosti. Ima, sigurna sam, i "sa druge strane" dovoljno njih koji djeci govore o Srebrenici, Visegradu, Prijedoru, Kapiji, Markalama i svemu ostalom sa velikim stidom i sramotom... da djeci daju da citaju lektire a ne Moljevica... Ja se nadam da je valjda ostalo nekog cojstva i ljudskosti u nama svima, a ljudski je krenuti dalje.
Sta cu, kazem ono sto mislim, a moja nada umire zadnja. Odmah za njom ja.
-
sha_ba
#2696 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
i ja te volim

- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#2697 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
+1Danguba wrote:@arzuhal, kapa do poda![]()
![]()
- Kikibombona
#2698 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
...
...malo sam popio, bolje izbrisati, nema efekta...
...malo sam popio, bolje izbrisati, nema efekta...
- muha_sa
#2699 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
arzuhal wrote:Ako su ti djeca prioritet onda ih uči da ništa nije onako kako se čini i da uvijek moraju biti na oprezu, ma kako ih drugi uljuljkivali pričama "koje su nam namjenski pričali, dok smo mi pružali čiste ruke ka svjetloj budućnosti...koja nam se sad cinično hihoće u lice".HomeSweetHome wrote:@arzuhal, mi ne govorimo o istom, ti govoris o politici a ja o ljudima. A kad smo vec kod negacija, ima ih Boga mi za nabrojati podosta, na svim "stranama"...
Rekla sam vec, sigurno ima i onih koji bi nas rado klali, ali mislim da nisu vecina. ima ih puno koji negiraju genocid i to je neoprostivo, ali ima isto tako puno onih koji jako dobro znaju sta se desilo i zovu to pravim imenom - genocid.
Mozda imam potpuno pogresnu polaznu tacku, mozda sam ludi idealist, ali ja sam vec odavno izgubila nadu u politiku, biram da vjerujem u ljude. Koliko god da nam je mentalni sklop uvrnut i koliko god da smo zatucani, kontam da je u nama svima ostalo makar malo cojstva...
Iako me i ljudi konstantno uvjeravaju u suprotno,jos uvijek se ne dam. Pocinje se od Manijaci vs. Pitari, preko ajfon vs. samsung, Azel vs. --- (stavi po zelji) pa preko dijaspora vs. rezidenti... I nemojte uopste da se cudite sto jeste kako jeste - da niko nikome ne vjeruje, da svako u svemu nadje nesto za popljuvati, da svakome bar tri puta dnevno ocnjaci narastu na nesto sto nego drugi ima, nema, moze, ne moze, zna, ne zna, kaze, ne kaze, hoce, nece itd.
Ja na tu igru ne pristajem, ni u cemu pa ni u ovome. Uvijek se trudim vidjeti i izvuci najbolje iz ljudi, pa koliko u tome uspijem zavisi od onoga sto ljudi u sebi nose. Da je drugacije, davno bih se tarlaknula u Miljacku![]()
Sagledavajuci cijelu situaciju i razlicite stvari koje se desavaju uvjerena sam da se necemo ponovo ubijati, a to je veoma vazno za moj prioritet broj 1 a to su moja djeca.
Pozdravljam vas![]()
![]()
Profesor Ivan Šijaković iz Banja Luke lijepo jednom objasni te zakonitosti kretanja društva kroz historiju: kada se desi da se stvari pokrenu u nekoj generaciji, onda je za sve to zaslužno nekih 10 do 15 % fanatičnih pripadnika tog društva, što intelektualni dio tog procenta, što onaj operativni, koji najvioše radi na terenu. Tako je Šijakvoić objašnjavao primjer SFRJ, razvoja Jugoslavije nakon rata, zamaha, nade, zanosa: za to je zaslužan taj procenat od 10-15 % stanovništva koji je vukao stavr naprijed, koji je bio pokretačka snaga svega.
Najveći dio stanovništa ili pripadnika nekog društva su konformisti, onaj bezidejni veliki procenat koji pristaje na ideje one entuzijastične manjine. 70-80% pripadnika društva su takvi.
I imaš onaj najmanji dio društva koji radi i snuje kako da zezne one prve, kako sebe da "ugrade", itd.
Tako je i počelo prošlo klanje: imaš nekih 10-15% koji su politički isplanirali i vojno pripremili stvar, pa po/krenuli, te najveći dio naroda koji je samo slegnuo ramenima i klepio ušima, koji je pristao da ga nosi ta energija, ni tam ni 'vam,
te nešto skroz malo koji su se suprotstavili toj ideji klanja.
Danas je velika većina, ili barem ona najglasnija, kao i ona koja je na najodgovornijim pozicijima, ona koji ima vlast, koja negira genocid u BiH, koja priča kako su Markale, Kapija i slične klanice izrežirane, kako "BiH nije država", kako je "BiH provremenost" i sl.
Ako opet neki 10-15% pokrene neko novo klanje, ne ono isti kakvo je bilo i na isti način, ali neko novo - opet će ostati ta velika većina da slegne ramenima i klepi ušima.
I ja, kad upalim tv pa šaltam po dnevnicima - BHT, BN, ATV, Hajat...- i kada vidim lica muškaraca i žena koji štrajkuju pred svojim fabrikama u Zavidovićima, Istočnom Sarajevu, Banja Luci, Bihaću, kada vidim penzionere, pacijente koji nemaju zdravstveno osiguraje, nemaju za lijekove, porodilje koje nemaju neku naknadu - ja vidim ista lica, nasekirana, utučena, iste suze, ne znaš ko je Srbin, Bošnjak, Hrvat...I tada, u tim momentima, sve je to moj narod...
Ali isto tako znam da, evo samo jednog primjera, kada vlastodršci dovede neku državu i društvo do ekonomskog sunovrata, započinju ratove kako bi zadržali vlast i napravili izlaznu strategiju za sebe, pa Milošević je tenkove, umjesto da izvodi na demonstrante na protestima u sred Beograda, koje je podržala i SPC, okrenuo put Zagreba, i dobio je plebiscitarnu podršku za haos kojeg je pokrenuo, ljudi su zaboravili na ekonomsku situaciju...
Sutra ode Kosovo, ali eto Srbiji Republike Srpske, nikad ne znaš kako će tačno stvar krenuti...
Uglavnom, ja danas nekako vidim da su najglasniji u ismijavanju mogućnosti da dođe do rata u BiH isti oni, otprilike, koji ismijavaju i Aliju Izetbegovića što je onomad govorio "Mirno spavajte, rata neće biti!", što ga psuju i ismijavaju kako je nesposoban bio i nespreman dočekao agresiju na BiH...Pa mi nešto ni tu ne štima...
ovo vrijedi prebacit na ovu str.
- muha_sa
#2700 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
a ovo pogotovoarzuhal wrote:
Nisam ni mislio na tebe (nadam se da moje pisanje nisi uzimala lično), da ti nekoga vrijeđaš, a pogotovo nisam mislio na tebe kada sam pominjao Aliju i one koji jedno govore kada je on i njegova uloga bila u pitanju, a drugo sada, ima njih tu, bave se kritičkom mišlju, ježe se od Bošnjaka i ostalih nacionalista i tako to...
Kada sam rekao "ako" u vezi s djecom za koju se zaista valja boriti to nisam mislio tek u nekom kondicionalu nego s obzirom da si ti sama navela djecu kao razlog zbog kojeg se valja boriti, zato sam samo to ponovio u smislu da onda treba učiti djecu tome i tome, a ne nekim ublehama kojima smo mi bili učeni.
Ne, neću ja reći da je učenje o bratstvu i jedinstvu kojem nas je Tito učio bila ubleha sama po sebi, ali jeste postalo ubleha kada Tito već nije mogao nekako živjeti još barem 300-400 godina da to fakat i zaživi, a ne da se ja rodim u svijetu u kojem se već uveliko bratstvo i jedinstvo uzimalo zdravo za gotovo od strane moje generacije, pa onda nisam mogao vjerovat da će se desiti što se desilo, odnosno, ako i jesam mogao povjerovati, da neće biti tako strašno i brutalno, kao da nismo bili do jučer bratstveni i jedinstveni, i kao da je sam tamo neki Hitler podigao vojske na nas, neko nepoznat udario a ne komšije, kolege, poznanici...
Stoga našu djecu ne treba učiti nekim zamjenskim ublehama, učiti ovome ili onome, pa da ih neko s kamom povali u kanal sutra...
Ovo što ja pričam nije usmjereno zazivanju sukoba, na podsticanje mržnje, nacionalizma, šovinizma, ne - ja sam bio i sam žrtva nečijeg nacionalizma i šovinizma, nečije mržnje samo jer sam se drukčije zvao i slično, e da bih ja to isto činio spram drugog, pa to bi bila najveća pobjeda dušmana, to bi bilo prihvaćanje njihova sjemena, šejtanskog jajeta u svoja njedra. Da želim da snažim mržnju, šovinizam, nacionalizam i slične stvari, izdao bih mnogo toga, ne pada mi na um.
Nakon svega sam uzeo pa najviše čitao o našoj zajedničkoj historiji, ovoj skorašnjoj, zadnjih par stotina godina, od povlačenja Osmanlija, dolaska Švaba, nastanka Kraljevine i SFRJ-a, pa se dosta toga može uočiti, nekih cikličnih ponavljanja, nekih šablona, nekih ideja koje vječito tinjaju i iz kojih vječito krenu baklje i sablje, svejedno koliko te i kako te neko prividno stanje civiliziranosti prevarilo, zavelo, koprenu na oči navuklo...Skoro uzmem pa čitam Stevana Moljevića - jednog od najvećih velikosrpskih, četničkih ideologa, autora "Homogene Srbije" i utemeljivača ideje o etničkom čišćenju na našim prostorima, koji je 1946. bio zajedno osuđen s Dražom Mihailovićem, on na 20 godina pa je kasnije pomilovan - njegov tekst/predavanje "Uloga i značaj Vrbaske banovine" iz 1939. godine i, vjeruj, da nisam znao ko je to pisao i kada, ja bih pomislio da je to neko danas napisao u Banja Luci ili Beogradu, o potrebi jačanja Banja Luke u odnosu na Sarajevo, o tome kako Sarajevo "nikad i nije bilo pravo srpsko", o administrativnoj jedinici banovini/entitetu koja je većinski srpska, o...Isto to piše danas Rajko Vasić i slični njemu, a takvih je najviše.
Uzeo prije par dana pa čitam Petra Kočića, povodom Kočićevog Zbora, pa čitam neka njegova pisma i to, pa dođem do nekrologa kojeg je napisao povodom smrti Osmana Đikića (ovog što sam ga stavio kao avatar), čitam kako hvali Osmana Đikića, rijetkog muslimana koji se smatrao i o sebi govorio kao Srbinu islamske vjere, a Kočić ga hvali kao lučonošu nacionalnog napretka i osvještenja kod muslimanskog stanovništva, da se može biti Srbinom i muslimanom. I kontam: Kočić piše taj nekrolog rahmetli Đikiću 1912. a već 1913. u Crnoj Gori, u Plavu, prisilno pokrštavanje muslimana...
I tako stalno nešta...
Ne znam...Jedino da mi kako prvi krenemo s pružanjem ruke, da kažemo kako smo pretjerali s pričom o zločinima, da kažemo kako se, vala, i nije desio genocid već je u Srebrenici pobijeno maksimalno 1000-1500 ljudi, mahom vojnika u borbama, kako je Sarajevo bila legitimna vojna meta zbog velikog broja prisutne vojske u njemu, kako je AID naštimao Markale i Kapiju, kako smo ponajviše mi krivi za početak rata, tog nesretnog građanskog rata u kojem Srbija nije učestvovala, jer smo referendumom iz 92' pokazali kako mislimo preglasavati Srbe i majorizirati, kako...
I da onda započnemo s procesom pomirenja, da se više ne ratuje, da se krv ne proljeva...Da, nekako, počnemo u bratstvu i jedinstvu, novi život...
arzo-naklon do poda