Rat u BiH - Video arhiv

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bach

#1 Rat u BiH - Video arhiv

Post by bach »

Tokom rata u BiH na licu mjesta često su bile kamere. Rzane kamere, stranih novinara, branitelja, patriotski nastrojenih medija, neprijatelja... Dosta toga je izgubljeno, ali je dosta i sačuvano te prebačeno na Youtube.

Želio bih da ova tema postane neka vrsta prvpg video albuma dešavanja 1992 - 1995. Zamolio bih adminitraciju, da nekada, ako to ocijeni potrebnim temu "zalijepi" za vrh foruma.

Zamolio bih takođe sve forumaše da, ukoliko znaju za neki zanimljivi vide iz omenutog perioda, isti postave ovdje, uz kratko objašnjenje o čemu se radi.

Moj prvi je snimak iz Istočnog Mostara, ljeto 1993. Pokazuje između ostalog scenu ranjavanja jednog građanina, njegov put do bolnice i smrt pred kamerom. Njegova žena moli doktora da još jednom pogleda njenog muža. Možda najemotivnija scena snimljena okom kamere tokom rata. Kamen bi zaplakao nad ovim...

bach

#2 Re: Rat u BiH - Video arhiv

Post by bach »

Jajce Maj 92.

Naša priča, "ko nas zavadi sa dobrim komšijama"

Pijačni je dan u Jajcu. Grad puni ljudi koji ne lsute da će baš taj dan u njihovom gradu početi rat. Današnje Jajce nema skoro ništa osim imena sa onim Jajcem koje vidimo na ova dva snimka.

karanana

#3 Re: Rat u BiH - Video arhiv

Post by karanana »

Nevjerovatno da je jajce ovako zivjelo do kraja maja i da su u neku ruku bili iznenadjeni ratom. Ipak su oni uz bili blizu i na raskrsnici nekih bitnih puteva.
swanfilter

#4 Re: Rat u BiH - Video arhiv

Post by swanfilter »

Vec sam pitao na drugoj temi ali nisam dobio odg. Kada se vec spominje ratni arhiv, pitao bih za film "Četiri ratna druga" prikazan prije dvije hefte na FTV. Da li neko zna gdje i kako bi se ga dalo pogledati? Hvala ..
bach

#5 Re: Rat u BiH - Video arhiv

Post by bach »

Njemački dokumentarni film o Kozarcu.

sparky

#6 Re: Rat u BiH - Video arhiv

Post by sparky »

swanfilter wrote:Vec sam pitao na drugoj temi ali nisam dobio odg. Kada se vec spominje ratni arhiv, pitao bih za film "Četiri ratna druga" prikazan prije dvije hefte na FTV. Da li neko zna gdje i kako bi se ga dalo pogledati? Hvala ..
Del_Boy_Trotter

#7 Re: Rat u BiH - Video arhiv

Post by Del_Boy_Trotter »

http://www.youtube.com/watch?v=CG3TsigBtNA

Meni je interesantno jer se radi o borcima iz mog grada :-D
Post Reply