Divide et impera.MuaDib wrote:Idiotluk naših naroda, koji su postali figurice u koncima nacionalističkih psihopata, nikad neće stati. Dobro razmislite samo o jednom kolika je moć njihova manipulacije, kada su uspjeli napraviti rat za samo 2 godine. Dobro razmislite o njihovoj retorici, o njihovim koalicijama, mirovnim konferencijama i humanim seobama. Dobro razmislite koliko je svakom od njih bilo do naroda i žao istog tog naroda koji je postao topovski meso za njihove fiks ideje. Dobro pogledajte jesu li njihove porodice koga izgubile, koliko su se obogatile, gdje su bili, a gdje su sada. I vidjeti ćete i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci koji su bekani.
Zar nije svojedobno SDA pozivala Muslimane da glasaju za SDS (stranku rehabilitacije četništva) i HDZ (stranku rehabilitacije ustašstva) gdje su u manjini ne bi li slučajno Komunisti pobjedili.
Zar nije svojedobno SDS pozivao Srbe gdje su u manini da glasaju za SDA (stranku rehabilitacije mladomuslimanske ideologije) ili (te mrske fundamentaliste) i HDZ (stranku rehabilitacije ustašstva) ne bi li pobjedili slučajno Komunisti. Zar nisu HDZ i SDA vezali zastave i derali se o šahovnici na Romaniji, i zar nisu HDZ i SDS vezivali zastave u Gracu, kada su raspravljali šta je srpsko, hrvatsko i muslimansko.
Znači svako je pozivao svoj narod da glasa za svoje dželate, protiv kojih se trebalo pobuniti, boriti i ratovati 1992. godine ili im pružiti otpor, kako ko gleda. A onda kad su došli na vlast počela su zavjerenička optuživanja prema jednom, drugom i trećem narodu. Onda su pustili ratne horde, da kolju, ubijaju, masakriraju, siluju, terorišu i pala je zla krv, koja je pokrenula spiralu mržnje, nepovjerenja i straha koja i danas vlada ljudima. I opet oni nakon rata zajedno formiraju vlast, idiotski se smješeći i nazivajući to političkim partnerstvom, koje nas je dobro sjebalo. I svi pljačkaju u svom toru, za loše stvari krive drugi tor, a bizoni svakog krda drže poredak ušutkivanja normalnih ljudi, stalnim pokretanjem dobro uvježbanih ovaca u odbrani od mrskog dušmana i "domaćih izdajnika", "salonaca", "kosovaca", "udbaša" i "prikrivenih faktora". Jadna je ova zemlja sa tim razmišljanjima, sa tom podaničkom svijeti i građanskom nesvjesti. Jadni su oni normalni, koji su prisiljeni živjeti sa gomilom u kojoj dobro smrdi nacionalizam, vjerska isključivost i vjekovana žrtva svakog naroda.
Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
- piupiu
#201 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
-
asadaspektakl
#202 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
imas ti neke presude od recimo suda iz haga koje ovo potvrdjuju, ako si vec cuo nesto od 'druga' sto nisi otisao pa prijavio, sto nisi prikupio dokaze pa predao ili tako nesto?Suti i trpi wrote:kv99, pa ti si nepopravljim podmetac.
Gdje sam ovo napiso? Citiraj mi i ja cu se samobanovat!i onda tvrdi kako je postojao plan i kod Bosnjaka da se protjeraju Srbi iz Zenice.
Gdje sam ja napiso da je ABiH palila sela oko Zenice? Ja sam reko da je vojska upala u Saranovice, istjerala ljude pod prijetnjom oruzja, a poslije popalila kuce i demolirala groblje. Ako ne vjerujes, otidji pa provjeri.Navodi kako je ABIH palila i rusila sela oko Zenice i to opet znaci da se ABIH ponasala kao cetnici ali nije navo da su ta sela za koja je tvrdio da su spaljena bez razloga bili polozaji puni oruzja i opreme .
Ja sam reko da mi je drug potvrdio da je ABiH dobila naredjenje da protjera Srbe iz Drivuse i Biljeseva. Ako laze on, lazem i ja. Reko sam da mislim da ta dva sela nisu bila naoruzana, ALI DA NE MOGU SA SIGURNOSCU TVRDIT. Nazvo sam covjeka koji je jako dobro upucen, pito ga i on mi je potvrdio da je zaista pronadjeno oruzje u tim selima. Dakle, ja sam radi istine potrazio dokaze kod kompetentni ljudi i ispravio svoju djelimicnu gresku koja je proizasla iz neopucnosti. Zar to nije posteno od mene?
Ti se drzis one stare da dva puta ponovljena laz postaje istina. Ja ne zelim takav razgovor.
- Suti i trpi
#203 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
1. Srbi okupirali zemlju? A Hrvati? Mehemd Spaho je bio uvazeni politicar u istoj toj SHS. BiH je ostala cjelovita, teritorijalno netaknuta... Ako su Srbi usli na silu, kako onda BiH ne pripojise Srbiji, kako udjose u savez sa BiH? Slazem se da je bilo diskriminacije prema Bosnjacima u SHS, ali ti ne pominjes 500 godina diskriminacije, ponizavanja i ugnjetavanja srpskog i hrvatskog naroda. To izostavljas. Da li znas za podatak da je u Osmanskom carstvu na teritoriji BiH bilo 90% feudalaca bilo iz Muslimanskog stanovnistva, 70% kmetova iz srpskog, a 20% iz hrvatskog naroda. Zasto to ne spomenes? Da li se Srbi trebaju osvetit Turcima za neporcjenjivo zlo koje su im nanjeli? Ja mislim da ne trebaju, sta ti mislis?Nuclear Winter wrote:Piupiu upravu si,ali moraš shvatiti nekoliko stvari. 1.završi se prvi svjetski rat,dođu nam srbi OKUPIRAJU zemlju PROTIV NAŠE VOLJE u nekakvu kraljevinu shs,oduzmu pravo na zemlju,jezik,na NACIJU,a mi ko budale to sve zbog MIRA prihvatimo,tako obespravljeni i obezglavljeni dočekamo Drugi svjetski rat,gdje braća SRBI napraviše genocid nad mojim narodom(interesantno ustaše su ih tamanile ko žohare,ali ja nešto ne vidjeh da su četnici uzvraćali hrvatima istom mjerom čak štaviše RATOVALI SU ZAJEDNO PROTIV PARTIZANA),preko 10% bošnjačke populacije je ZBRISANO sa lica zemlje,mi PONOVO TO "PROGUTAMO" i krenemo praviti zajednički zemlju JUGOSLAVIJU,da bi OPET PO TREĆI PUT nakon 50g ISTA TA "BRAĆA" krenula po već DVA puta oprobanom sistemu.udri,pali,kolji,siluj,OTMI.I samo da te ja pitam:IMAŠ LI OBRAZA DA ZBOG MOŽDA(JEDNO VELIKO MOŽDA) 50.000 NORMALNIH srba u BiH rizikuješ OPSTANAK svog naroda i po ČETVRTI put u nekoj daljoj budućnosti??
Ja NEĆU više rizikovati sa srbima NIKAD VIŠE!,moj pradedo je bio budala i 1918 sve halalio za mir,pa ubiše njega i skoro 90% familije 1945,pa moj dedo,halali sve 1945 za Svjetliju i bolju budućnost sa "braćom srbima" pa mu pobiše opet familiju,njegovog sina(mog oca)i umalo unuke 1992.I šta bi ja sad trebao zbog ova TRI iskustva sa tim prekrasnim&miroljubivim srbima u ovih SVEGA 90g,da OPET halalim sve,da učim svoju djecu miru suživotu i toleranciji,dok moj komšija mirko uči svoju djecu kako da kolju,siluju,i pljačkaju "turke" Malo sutra!!
Inače samo da se zna NE volim aliju,i komplet ovu garnituru koja nas(ne mene)voda ko ovce po livadi,prezirem ih skoro kao četnike,ali ja više svoju budućnost srbima u ruke NEDAM!!!
Ja sam za suživot i dijalog ali pod jednim jedinim uslovom:da se srbi ODREKNU ČETNIŠVA I FAŠIZMA,A TO ĆE SE DESITI-NIKAD!!!!!!!!!!!!
2. Zasto ne pomenu Handzar diviziju koja je bila na strani NDH? Zasto ne pomenes da su Hrvati Muslimane zvali 'hrvatskim cvjecem'? Zbog cega? Da nije zbog otpora ustaskom rezimu? Zasto ne pomenes da su ti isti cetnici ubili najvise Srba, pa tek onda slijede Bosnjaci i Hrvati? Zasto ne pomenes da je vecina Srba bila protiv cetnickog rezima, kao sto je i vecina Bosnjaka bila protiv ustaskog?
Ako cemo realno, kroz sve ove ratove, Srbi su najveci stradalnici.... Ali, to Srbima ne daje pravo da na racun tih zrtava ostvaruju politicke ciljeve. Zrvte treba odvojit od politike. Politika treba radit da se zlo vise nikad ne ponovi.
3. O proteklom ratu se puno pricalo, tako da nemam volje dodavat bilo sta...
Ovaj tvoj stav postujem, imas pravo na njega, sve dok nikog ne ugrozava.Samo želim još da dodam,nikad nisam bio šovinista,nikad nisam mrzio(niti sad mrzim bez obzira na sve šta sam doživio)ljude zbog nacionalne,vjerske,sexualne pripadnosti i opredjeljenja.Nisam nikad počinio bilo kakav zločin,a mi komšije smo ŠTITILI svoje komšije srpske nacionalnosti u ratu od kojekakvih naoružanih idiota.Jednostavno NE ŽELIM da moja djeca DOŽIVE PO ČETVRTI PUT ono što su njihovi preci doživili i TAČKA.Što se mene tiče MIR,BLAGOSTANJE,I RAVNOPRAVNOST SU TEMELJ SVAKOG NORMALNOG DRUŠTVA,ALI SRBI NE ŽELE TAKVE TEMELJE NITI TAKVO DRUŠTVO.Ako želite biti SLIJEPI pored očiju bujrum,ja više NIKAD!!
Samo želim još da dodam,nikad nisam bio šovinista,nikad nisam mrzio(niti sad mrzim bez obzira na sve šta sam doživio)ljude zbog nacionalne,vjerske,sexualne pripadnosti i opredjeljenja.Nisam nikad počinio bilo kakav zločin,a mi komšije smo ŠTITILI svoje komšije srpske nacionalnosti u ratu od kojekakvih naoružanih idiota.Jednostavno NE ŽELIM da moja djeca DOŽIVE PO ČETVRTI PUT ono što su njihovi preci doživili i TAČKA.Što se mene tiče MIR,BLAGOSTANJE,I RAVNOPRAVNOST SU TEMELJ SVAKOG NORMALNOG DRUŠTVA,ALI SRBI NE ŽELE TAKVE TEMELJE NITI TAKVO DRUŠTVO.Ako želite biti SLIJEPI pored očiju bujrum,ja više NIKAD!!
Jos da te pitam... Ako su narodi u ovoj drzavi nepomirljivi, sta da radimo sa ovom nasom drzavom? Kako da je organizujemo?
-
asadaspektakl
#204 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
nista se ne sekiraj, sve je pomirljivo, samo od BiH treba (a vec je dosta uradjeno) stvoriti otvoreno drustvo sa siroko otvorenim vratima na kojima pise 'izlaz' ili 'EU' ili 'dobrodosli u balkansku uniju' ili tako nesto
nego nadje li te presude iz zenice ili cekas da ti se drug javi da ti isprica novu verziju dogadjaja?
nego nadje li te presude iz zenice ili cekas da ti se drug javi da ti isprica novu verziju dogadjaja?
Last edited by asadaspektakl on 21/06/2010 17:25, edited 1 time in total.
- MuaDib
#205 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ne bih se ja složio s ovim, jer decentralizacija kakvu Evropa predlaže, ako se pokaže s etničkom slikom zemlje, kod Bošnjaka ne bi glatko prošla. Čisto sumnjam da bi većina Bošnjaka ovako šta prihvatila, a još teže bi prošla kod Srba, a Hrvati bi možda prihvatili, jer bi dobili jednu teritorijalnu jedinicu sa prostom hrvatskom većinom.Vecina Bosnjaka ne zeli unitarnu BiH u kojoj bi se samo njih pitalo, njima ne smeta visok nivo decentralizacije, problematicno im je insistiranje na etnickoj podjeli po kojoj dobijaju samo frtalj teritorije iako su najbrojniji. Izbor pred Dodikom i Covicem je jednostavan, zadovoljiti se postojecom decentralizacijom uz odustajanje od etnickog karaktera postojece decentralizacije, ili Bosnjacima ponuditi veci procenat teritorije. Ne moze i stabilnost i institucionalno ogranicavanje Bosnjaka u rezervat.
Evo slika, regija kako su preporučili neki krugovi iz Evrope:

1. Regija Bosanska Krajina, središte Grad Banjaluka, procjenjena etnička struktura: Srbi 64%, Bošnjaci 33%, Hrvati 2% i Ostali 1%.
2. Regija Sjeverna Bosna, središte Tuzla, procjenjena etnička struktura: Bošnjaci 47%, Srbi 45% Hrvati 6% i Ostali 2%.
3. Regija Južna Bosna, središte Sarajevo, procjenjena etnička struktura: Bošnjaci 65%, Srbi 26% Hrvati 10 % i Ostali 1%.
4. Regija Hercegovina, središte Mostar, procjenjena etnička struktura: Hrvati 61%, Srbi 20%, Bošnjaci 19% i Ostali 1%.
E sad dobro razmislite, da li bi ovo iko u Bih, danas prihvatio, mada je idealno rješenje!!!
- Suti i trpi
#206 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Nisam upucen. Sve sto je Haski tribunal prizno, priznajem i ja. To je moj stav!imas ti neke presude od recimo suda iz haga koje ovo potvrdjuju, ako si vec cuo nesto od 'druga' sto nisi otisao pa prijavio, sto nisi prikupio dokaze pa predao ili tako nesto?
Da predam BH pravosudju
-
asadaspektakl
#207 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
kad god neko iz evrope posalje nesto sto se zove 'idealno rjesenje' shvatim zasto sam vec odavno ubjedjen da je dejton sad, i za narednih 20 godina najbolje rjesenje....i zato samo 'dejton zauvijek'MuaDib wrote:Ne bih se ja složio s ovim, jer decentralizacija kakvu Evropa predlaže, ako se pokaže s etničkom slikom zemlje, kod Bošnjaka ne bi glatko prošla. Čisto sumnjam da bi većina Bošnjaka ovako šta prihvatila, a još teže bi prošla kod Srba, a Hrvati bi možda prihvatili, jer bi dobili jednu teritorijalnu jedinicu sa prostom hrvatskom većinom.Vecina Bosnjaka ne zeli unitarnu BiH u kojoj bi se samo njih pitalo, njima ne smeta visok nivo decentralizacije, problematicno im je insistiranje na etnickoj podjeli po kojoj dobijaju samo frtalj teritorije iako su najbrojniji. Izbor pred Dodikom i Covicem je jednostavan, zadovoljiti se postojecom decentralizacijom uz odustajanje od etnickog karaktera postojece decentralizacije, ili Bosnjacima ponuditi veci procenat teritorije. Ne moze i stabilnost i institucionalno ogranicavanje Bosnjaka u rezervat.
Evo slika, regija kako su preporučili neki krugovi iz Evrope:
1. Regija Bosanska Krajina, središte Grad Banjaluka, procjenjena etnička struktura: Srbi 64%, Bošnjaci 33%, Hrvati 2% i Ostali 1%.
2. Regija Sjeverna Bosna, središte Tuzla, procjenjena etnička struktura: Bošnjaci 47%, Srbi 45% Hrvati 6% i Ostali 2%.
3. Regija Južna Bosna, središte Sarajevo, procjenjena etnička struktura: Bošnjaci 65%, Srbi 26% Hrvati 10 % i Ostali 1%.
4. Regija Hercegovina, središte Mostar, procjenjena etnička struktura: Hrvati 61%, Srbi 20%, Bošnjaci 19% i Ostali 1%.
E sad dobro razmislite, da li bi ovo iko u Bih, danas prihvatio, mada je idealno rješenje!!!
- piupiu
#208 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
1. A, zasto ti mislis da je "suti i trpi", iako je bio gdje je bio, ne neki volseban nacin imao uvid u rad 'citavog drzavnog aparata' Srbije i RS-a?kv99 wrote: Pa nije postojala ni kolektivan svijest kod svakog Nijemca da se izvrsi genocid ali je to pocinjeno od legalno izabranih njihovih predstavnika , koji su to uradili planirano, sistematski i gdje je CITAV drzavni aparat bio ukljucen ( od vojske i politicke partije pa dve do obinnih cinovnika ) . Ovdje se " suti i trpi " javio da nam dadne svoje vidzenje Zenice gdje nam objasnjava da su neki psovali í kako se zbog toga osjecao ugrozen i onda tvrdi kako je postojao plan i kod Bosnjaka da se protjeraju Srbi iz Zenice. Navodi kako je ABIH palila i rusila sela oko Zenice i to opet znaci da se ABIH ponasala kao cetnici ali nije navo da su ta sela za koja je tvrdio da su spaljena bez razloga bili polozaji puni oruzja i opreme . I to je srz salonske polike : da sa sada kada se ne mogu vise sakriti cetnicki zlocini, kad se ne mogu vise negirati planovi i djelovanje svih aspekata drzavnog aparata pod njihovo kontrolom u izvrsenju genocida i masovnih zlocina ...pokusava se provuci teza: " Pa svi su isto radili ". Ako to nije salonstvo onda me slobodno informisi da znam sta je.
2. Zasto "suti i trpi" nema pravo da se javi i kaze sta misli, sta se njemu desilo, sta je cuo o dogadjajima u i oko Zenice? Da li mislis da to sto su Bosnjaci najvece zrtve ovog rata oduzima pravo svakom Srbinu i Hrvatu na misljenje, ili na nevinost, ili na njihove zrtve (mislim na one koji su nevino stradali), ili, u ovom slucaju, da samoubistvo u jednoj srpskoj porodici u Zenici, koje se desilo kao rezultat okolnosti, pritiska i okruzenja, nije legitimna trauma jednog covjeka ili jedne porodice?
3. Armija BiH je za tebe idealna, idealisticna, svijetla i cista, a za nekoga ko je od nje stradao, ona to nije. I to je vrlo jednostavna istina. Ne radi se o 'izjednacavanju krivnje', nego o psiholoskoj realnosti rata u ocima pojedinaca. Mislim da se oko ovoga konstantno desavaju kurcslusi u debatama ovog tipa - jedni argumentiraju iz licne, a drugi iz kolektivne i istorijske perspektive.
- 1gorstak
#209 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Zasto neodrzivo ? Pa Posavski kanton je podijeljen entitetom, pa funkcionise. Kako rekoh, ako ce se nastaviti sa forsiranjem etnicke podjele, ti koji tako nesto forsiraju trebaju poceti sa crtanjem novih mapa.Suti i trpi wrote:Jasno, mi smo se dogovorili i usuglasili nase zelje, samo nam je pristup koji vodi do tih zelja drugaciji... Ali, postoji vise varijanti rjesenja ovog ratnog stanja, a mozda dodje do toga da se nase zelje ne ostvare tj. da se nametne neko drugo rjesenje. Jedno o tih rjesenja si upravo ponudio. Podjela teriotrija po popisu iz 1991 djeluje pravedno, ali mislim da je potpuno neostvarivo. Zasto? Pa zato sto nijedan entitet nebi bio homogen, tj. bio bi rasparcan na vise rezervata rastrkanih po cijeloj drzavi. Bilo bi pravedno, ali i neodrzivo.
-
asadaspektakl
#210 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
u sve mi diraj u dejton mi ne diraj1gorstak wrote:Zasto neodrzivo ? Pa Posavski kanton je podijeljen entitetom, pa funkcionise. Kako rekoh, ako ce se nastaviti sa forsiranjem etnicke podjele, ti koji tako nesto forsiraju trebaju poceti sa crtanjem novih mapa.Suti i trpi wrote:Jasno, mi smo se dogovorili i usuglasili nase zelje, samo nam je pristup koji vodi do tih zelja drugaciji... Ali, postoji vise varijanti rjesenja ovog ratnog stanja, a mozda dodje do toga da se nase zelje ne ostvare tj. da se nametne neko drugo rjesenje. Jedno o tih rjesenja si upravo ponudio. Podjela teriotrija po popisu iz 1991 djeluje pravedno, ali mislim da je potpuno neostvarivo. Zasto? Pa zato sto nijedan entitet nebi bio homogen, tj. bio bi rasparcan na vise rezervata rastrkanih po cijeloj drzavi. Bilo bi pravedno, ali i neodrzivo.
-
Alfa_Ze
#211 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Daj mi samo objasni gdje je to selo, prema Perinom Hanu ili prema Smetovima, ili .... ??Suti i trpi wrote:Nisam upucen. Sve sto je Haski tribunal prizno, priznajem i ja. To je moj stav!imas ti neke presude od recimo suda iz haga koje ovo potvrdjuju, ako si vec cuo nesto od 'druga' sto nisi otisao pa prijavio, sto nisi prikupio dokaze pa predao ili tako nesto?
Da predam BH pravosudju? Daj, 'kolega', zar si toliko neozbiljan
? Predo sam ja za Saranovice, pa nista, kaze 'polako, doce i to na red'... Doci ce, doci ce...
Na tvoj post od prije par dana (a vezano za ratna dogadjanja u Zenici ), cu se svakako vratiti i vecinu tih neistina ili poluistina ovde na forumu sa tobom raspraviti.
-
asadaspektakl
#212 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
ma nema on pojma o zenici, nego bi on volio da nadje primjer da je srpska cesma otvorena mimo srpskog odobrenja da iz nje tece srpska voda koja nije konsenzusom odobrena od strane srpskog naroda, a sto je sve nevezano za genocid u srebreniciAlfa_Ze wrote:Daj mi samo objasni gdje je to selo, prema Perinom Hanu ili prema Smetovima, ili .... ??Suti i trpi wrote:Nisam upucen. Sve sto je Haski tribunal prizno, priznajem i ja. To je moj stav!imas ti neke presude od recimo suda iz haga koje ovo potvrdjuju, ako si vec cuo nesto od 'druga' sto nisi otisao pa prijavio, sto nisi prikupio dokaze pa predao ili tako nesto?
? Predo sam ja za Saranovice, pa nista, kaze 'polako, doce i to na red'... Doci ce, doci ce...
Na tvoj post od prije par dana (a vezano za ratna dogadjanja u Zenici ), cu se svakako vratiti i vecinu tih neistina ili poluistina ovde na forumu sa tobom raspraviti.
- Suti i trpi
#213 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Odmah iznad Modrinja.Alfa_Ze wrote:Daj mi samo objasni gdje je to selo, prema Perinom Hanu ili prema Smetovima, ili .... ??Suti i trpi wrote:Nisam upucen. Sve sto je Haski tribunal prizno, priznajem i ja. To je moj stav!imas ti neke presude od recimo suda iz haga koje ovo potvrdjuju, ako si vec cuo nesto od 'druga' sto nisi otisao pa prijavio, sto nisi prikupio dokaze pa predao ili tako nesto?
-
tempus
#214 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
I traje i traje ---
-
Alfa_Ze
#215 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Predpostavljam da si bio dijete, u vrijeme tih ratnih dogadjanja u Zenici. Zato ti puno i ne zamjeram. Ali tim koji ti ‘’pricaju’’ price o tim vremenima, a zaobilaze STVARNU istinu, pitaj :Suti i trpi wrote: Odmah iznad Modrinja.
- odakle Srbima ( Perin Han, Drivusa i tih okolnih sela ) duge cijevi vec tokom marta/aprila 1992. ( mozda i prije ) ???
- da li ti je poznato da su u tom periodu Srbi pomentih sela ( a mnogi su zivjeli u gradu ), imali vise dugih cijevi nego kompletna Zenica ( do napustanja kasarne JNA iz Zenice ) ???
- zasto su Srbi ( gore pomenutih sela) vec pocetkom aprilu 1992. imali iskopane transe, bunkere i sve ostalo, kad rat u Zenici – ( bar sto se tice samog grada ), nije bio ni na vidiku ?? Od koga su se to branili ??
- odakle Musi iz Drivuse haubica kojom je gadjao ( ili pokusavao gadjati) gradsko jezgro grada ?? Na svu srecu po nas zenicane, sto su ti ‘’aljtiljerci’’ bili neobuceni, pa su granate fulali grad i zavrsavale neaktivirane u zemlji
- zasto su ti srpski ‘’prvoborci’’ preko noci ( ko duhovi) napustili to podrucje Zenice, ostavivsi iza sebe zene, starce i nejac ??
Zahvaljujuci vasem lokalnom SDS-u i tim vasim ‘’prvoborcima’’iz 1992., bilo je zaista tesko (poslije svih tih dogadjanja) biti Srbin u Zenici, ali ne i za one Srbe koji su taj grad istinski smatrali svojim gradom.A takvih Srba sam poznavao prilican broj, od kojih su neki bili i moji dobri poznanici. Slucaj dr Sladojevica je zaista istinit, to je i danas nerazjasnjena misterija.
Lojalnost Srba koji su ostali u Zenici, nije bila u smislu kako ti pokusavas podmetnuti ‘’ dodvoravanjem muslimanima'' ( mada je i toga bilo ), jer je i Pravoslavna crkva i njena humanitarna organizacija ( ne mogu sjetiti imena ), tokom rata obavljale nesmetano svoj rad i funkciju. Uz, (da pomenem), i tih nekoliko metaka ispaljenih na fasadu srpske pravoslavne crkve u Zenici.
Ne pokusavam zivot Srba u tom ratnom periodu u Zenici, da okarakterisem kao bajku ( bilo im je tesko ), ali kome je u tim vremenima bilo lako ??
Sto se tice crkve u Biljesevu i Biljeseva, to je zasebna prica !!
- Suti i trpi
#216 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Alfa_Ze
.
Ako mi ne vjerujes, otidji u Modrinje koje je vecinski bosnjacko selo, ciji su pojedini stanovnici bili u odlicnim odnosima sa Srbima iz Saranovica. Pokucaj na neka vrata i pitaj sta se desilo. Reci ce ti Srbi iz Saranovica nisu imali ni cjepusku, da su dobili rok za napustanje tog sela, da je selo poslije spaljeno, a groblje potpuno oskrnavljeno. Srbi iz Saranovica su dobrovoljno dali svojim komsijama Bosnjacima svoju imovinu da vojska nebi pohapala i zapalila.
Ako si cito sve moje komentare na ovoj temi, znat ces da sam potvrdio sve sto mi ti postavljas kao pitanje. Zaista nisam znao da su Srbi u tim mjestima bili naoruzani, ali sam nazvo neke drugare Bosnjake koji su ucestvovali u tim akcijama, te su mi oni potvrdili da je zaista bilo tako kako kazes ti i kv99. U ime istine, ja sam to provjerio i potvrdjujem sve sto si napiso.
kv99 je tvrdio da su Srbi u samoj Zenici bili naoruzavani od SDSa, sto je apsolutna neistina. U proslim postovima sam piso o tome.
Ja sam napiso kakve su uvrede dozivili neki clanovi moje porodice. Istina, te uvrede nisu imali primjesu nasilja, jer su ih ISKLJUCIVO iznosile zene (mojoj tetki direktno, mami indirektno) i djeca (mome rodjaku). Posto sam imo protekciju, pa i neki licni autoritet, direktni uvreda na moj racun nije bilo.
Moj najzesci sukob u ratu je bio sa jednim Draganom koji se uvrjedio sto sam reko da sam 'Bosanski Srbin' (kako se oduvijek izjasnjavam)... Kaze 'ja otvoreno kazem da sam balija, a ti nemas muda da kazes da si cetnik'
. Covjek se malo preveslo, pomislio je da ce neko branit njegovu potcinjenost...
Dva pitanja za tebe...
Da li su Srbi u Zenici bili slobodni da isticu svoj srpski identitet?
Da li ti negiras da je bilo uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi?
Bio sam sve osim djetetaPredpostavljam da si bio dijete, u vrijeme tih ratnih dogadjanja u Zenici. Zato ti puno i ne zamjeram. Ali tim koji ti ‘’pricaju’’ price o tim vremenima, a zaobilaze STVARNU istinu, pitaj :
Ako mi ne vjerujes, otidji u Modrinje koje je vecinski bosnjacko selo, ciji su pojedini stanovnici bili u odlicnim odnosima sa Srbima iz Saranovica. Pokucaj na neka vrata i pitaj sta se desilo. Reci ce ti Srbi iz Saranovica nisu imali ni cjepusku, da su dobili rok za napustanje tog sela, da je selo poslije spaljeno, a groblje potpuno oskrnavljeno. Srbi iz Saranovica su dobrovoljno dali svojim komsijama Bosnjacima svoju imovinu da vojska nebi pohapala i zapalila.
Ako si cito sve moje komentare na ovoj temi, znat ces da sam potvrdio sve sto mi ti postavljas kao pitanje. Zaista nisam znao da su Srbi u tim mjestima bili naoruzani, ali sam nazvo neke drugare Bosnjake koji su ucestvovali u tim akcijama, te su mi oni potvrdili da je zaista bilo tako kako kazes ti i kv99. U ime istine, ja sam to provjerio i potvrdjujem sve sto si napiso.
kv99 je tvrdio da su Srbi u samoj Zenici bili naoruzavani od SDSa, sto je apsolutna neistina. U proslim postovima sam piso o tome.
Zahvaljujuci vasem lokalnom SDS-u i tim vasim ‘’prvoborcima’’iz 1992., bilo je zaista tesko (poslije svih tih dogadjanja) biti Srbin u Zenici, ali ne i za one Srbe koji su taj grad istinski smatrali svojim gradom.A takvih Srba sam poznavao prilican broj, od kojih su neki bili i moji dobri poznanici.
Uglavnom se slazem sa tobom. I moja porodica je bila na strani ABiH, tako da... Mnogi prijatelji moje porodice su visoki zvanicnici ABiH i nekih paravojnih formacija.Lojalnost Srba koji su ostali u Zenici, nije bila u smislu kako ti pokusavas podmetnuti ‘’ dodvoravanjem muslimanima'' ( mada je i toga bilo ), jer je i Pravoslavna crkva i njena humanitarna organizacija ( ne mogu sjetiti imena ), tokom rata obavljale nesmetano svoj rad i funkciju. Uz, (da pomenem), i tih nekoliko metaka ispaljenih na fasadu srpske pravoslavne crkve u Zenici.
Ne pokusavam zivot Srba u tom ratnom periodu u Zenici, da okarakterisem kao bajku ( bilo im je tesko ), ali kome je u tim vremenima bilo lako ??
Sto se tice crkve u Biljesevu i Biljeseva, to je zasebna prica !!
Ja sam napiso kakve su uvrede dozivili neki clanovi moje porodice. Istina, te uvrede nisu imali primjesu nasilja, jer su ih ISKLJUCIVO iznosile zene (mojoj tetki direktno, mami indirektno) i djeca (mome rodjaku). Posto sam imo protekciju, pa i neki licni autoritet, direktni uvreda na moj racun nije bilo.
Moj najzesci sukob u ratu je bio sa jednim Draganom koji se uvrjedio sto sam reko da sam 'Bosanski Srbin' (kako se oduvijek izjasnjavam)... Kaze 'ja otvoreno kazem da sam balija, a ti nemas muda da kazes da si cetnik'
Dva pitanja za tebe...
Da li su Srbi u Zenici bili slobodni da isticu svoj srpski identitet?
Da li ti negiras da je bilo uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi?
-
Alfa_Ze
#217 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Suti i trpi wrote:
Dva pitanja za tebe...
Neznam sta znaci isticati ?? Ako je mahanje srpskim zastavama isticanje srpskog identiteta, to svakako nisu mogli - ni pod razno.Da su mogli ici u crkvu, mogli su. Da su mogli reci da se zovu Spiro, Momo, Boris, Sreto, Bobo, Noel, . . . . i da su Srbi, mogli su. Ovako su se bar ( izmedju ostalih ) zvali i predstavljali oni koje sam ja veoma dobro poznavao.Niti su krili svoj identitet, niti su (koliko je meni poznato ) imali nekih vecih problema zbog toga.Suti i trpi wrote: Da li su Srbi u Zenici bili slobodni da isticu svoj srpski identitet?
Lagao bih naravno kada bi tvrdio da mnogi Srbi zbog toga nisu imali problema, ali oni su se vise odrazavali na one koji su zivjeli na selu - nego na one u gradu.
U odnosu na sve ovo sto sam ti napisao, sad razmisli kako je bilo u isto vrijeme biti Bosnjak u Banja Luci ??
Naravno da je bilo, ali te ponovo pozivam da povuces paralelu :Suti i trpi wrote: Da li ti negiras da je bilo uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi?
- kako je bilo biti Srbin u Zenici, i kako je bilo ( u istom periodu ) biti Bosnjak u Banja Luci ??
- i danas, 15 godina nakon zavrsetka rata, da li je bolje biti Srbin u Zenici ili Bosnjak u Banja Luci ??
Jeda mali primjer : Svaka pobjeda ili poraz reprezentacije Srbije ( nogomet, kosarka ), to Bosnjaci u RS veoma dobro zapamte. Raspitaj se malo, nije ti na odmet !!
Takve stvari se recimo ne dogadjaju u Federaciji ( koliko je meni poznato), kada pobijedi reprezentacija BiH ( iskljucujuci gradove kao Mostar - gdje su provokacije obostrane ).
Na koncu, tesko je biti i stranac pa i u zemlji u kojoj i ti zivis, mada kazemo da se pod zapad podrazumjeva i demokratija.A nije ( uvijek) bas tako !!
- Suti i trpi
#218 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Mislio sam na ceste tvrdnje pojedinih Bosnjaka da su Srbi u Srbiji, a da su Srbi u BiH ustvari Bosanci pravoslavne vjeroispovjesti. Dakle, radi se o negiranju nacionalnog identiteta. Meni to niko od Bosnjaka nije reko, ali znam da se govorilo drugim ljudima, koji su to uglavnom presutili ili potvrdili da nebi doslo do nekog konflikta. U vecini slucajeva to su radili dosljaci... Bio je slucaj sa izbjeglicama iz Istocne Bosne koje su se zaposlile u firmi u kojoj je radila moja mama i koje su cesto pricale protiv srpskog naroda. Moja mama se nije usudjivala reci, 'pa kolegice i ja sam srpkinja, a eto ne zelim vam nikakvo zlo'. Nije bilo straha od nasilja, al se covjek jednostavno osjeco strasno neugodno (ruzno, bjedno, ponizeno,...) i bilo je tesko reci bilo sta kada se uzme u obzir sta su tu ljudi prezivili. Moju tetku se direktno vrijedjalo, tako da je pod naletom uvreda napustila Zenicu i otisla u inostranstvo. Ali, ja to razumijem, meni je potpuno ocekivano da se takve stvari u ratu desavaju. Samo sam htio pokazat lakovjernim da Srbima i Hrvatima nije bilo lako nosit svoj nacionalni identitet u gradovima sa vecinskim bosnjackim stanovnistvo. Ja sam imo sasvim mali problema, koje su cesto rjesavali Bosnjaci umjesto mene. Zato ponavljam recenicu iz proslog posta, 'sva sreca po Srbe i Hrvate pa su normalni Bosnjaci bili vecina u odnosu na soviniste, tako da su ih uglavnom uspjevali iskontrolisat'.Neznam sta znaci isticati ?? Ako je mahanje srpskim zastavama isticanje srpskog identiteta, to svakako nisu mogli - ni pod razno.Da su mogli ici u crkvu, mogli su. Da su mogli reci da se zovu Spiro, Momo, Boris, Sreto, Bobo, Noel, . . . . i da su Srbi, mogli su. Ovako su se bar ( izmedju ostalih ) zvali i predstavljali oni koje sam ja veoma dobro poznavao.Niti su krili svoj identitet, niti su (koliko je meni poznato ) imali nekih vecih problema zbog toga.
Lagao bih naravno kada bi tvrdio da mnogi Srbi zbog toga nisu imali problema, ali oni su se vise odrazavali na one koji su zivjeli na selu - nego na one u gradu.
Bilo je gadno, puno gore, ali ne zahvaljujuci losim ljudima, nego zahvaljujuci zlocinackom rezimu. Najlakse je naci budale koje ce pocinit zlocine i nanosit zlo ljudima...U odnosu na sve ovo sto sam ti napisao, sad razmisli kako je bilo u isto vrijeme biti Bosnjak u Banja Luci ??
Vjerujem da je bilo grozno biti Bosnjak u Banja Luci. Rezim u RS je tada bio zlocinacki, tako da mozemo samo pretpostavljat koliko je tim ljudima bilo lose... U Zenici nije bilo nasilja, ali je postojo ogroman psihicki pritisak. Mnogi ljudi su otisli na psihickoj bazi, jer su osjecali svakodnevni strah. Ne mozes to shvatit dok ne dodjes u takvu situaciju. Osjecaj konstantnog straha je nesto najgore sto covjek moze dozivit.- kako je bilo biti Srbin u Zenici, i kako je bilo ( u istom periodu ) biti Bosnjak u Banja Luci ??
Sada nema nikakvih problema, nisam upoznat da se neko osjeca ugrozeno radi svoje nacionalne ili vjerske pripadnosti. U Banja Luci je situcija losa, ali budi siguran da nije toliko losa kao sto ti mislis. Ja imam druga Bosnjaka u BL i ne zali se da ima ikakvih problema. Bio sam u Janji i tamo Bosnjaci i Srbi zive normalno, nema nikakvih incidenata. U Bosanskoj Gradisci se vratio prilican broj Bosnjaka i oni tamo nemaju nikakvih problema. Imas ljudi koji se druze zajedno, ali imas i onaj drugi u kojem se ne zeli kontakt sa drugacijim, pa Bosnjaci imaju svoje, a Srbi svoje kafice. Prico sam sa Bosnjakom koji je otvorio pekaru u BG i on mi kaze da nema nikakvih problema, da je situacija sasvim normalna. Dakle, sigurno ima neprijatnih situacija, ali nije bas tako kao sto nam to mediji zele prikazat.- i danas, 15 godina nakon zavrsetka rata, da li je bolje biti Srbin u Zenici ili Bosnjak u Banja Luci ??
To je istina. Kretencine iskoriste tu priliku da u grupi vrjedjaju sve sto nije srpsko. Potrebno je da se takvi izoluju od normalnih gradjana, pa da se onda ocrne i obiljeze. Mislim da je vrijeme da se donese zakon na drzavnom nivou u kojem ce se raspririvanje nacionalne i vjerske mrznje ostro kaznjavat.Jeda mali primjer : Svaka pobjeda ili poraz reprezentacije Srbije ( nogomet, kosarka ), to Bosnjaci u RS veoma dobro zapamte. Raspitaj se malo, nije ti na odmet !!
Takve stvari se recimo ne dogadjaju u Federaciji ( koliko je meni poznato), kada pobijedi reprezentacija BiH ( iskljucujuci gradove kao Mostar - gdje su provokacije obostrane ).
U Zenici se nedavno desio jedan lijep primjer...
Bila je hrvatska svadba, kolona auta sa hrvatskim zastavama. Naso se neki krkan i sa bejzbol palicom (tako je meni preneseno) nasrno na jedan automobil. Na to su reagovala gradjani Zenice koji su bili u prolazu i savladali tog debila.
To je primjer koji se treba isticat u medijima, iako ja nisam vidio da je to igdje pomenuto. O takvim dogadjajima se treba trubit i ponavljat ih po 100 puta, umjesto sto se daje publicitet negativnostima. Neka vide i Hrvati u Zapadnoj Hercegovini da u Zenici ima puno normalnih ljudi koji nece dozvolit da se ugrozavaju hrvatski svatovi. To bi sigurno navelo i mnoge Hrvate da stanu u zastitu nekog Bosnjaka koji je ugrozen od neke budale u Capljini ili Stocu.
-
Malak
#219 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ja sam "Sarajlija", otac srbin, majka muslimanka, ciji su roditelji stradali bio sam u ratu ovdje kao dijete i sto sam dobio da trpim uvrede, nanosenje povreda? Ja se vise osjecam kao stranac u Sarajevu. Sto ja izbjegavam spominjati svoje ime danas npr., a nije ni sprsko ali smeta vam, imate li vi bosnjaci kao narod nacionalni identitet ili vam je "vjera" sve. Kako je mogao jedan Herzl biti Zidov i ateista, a sta je vasa religijska tradicija u poredjenju sa Zidovskom? (Pa Zidovi su etnoreligijska grupa kao ovi Srbi,Hrvati,Bosnjaci ali se nereligiozni najmanje cini mi se tolerisu kod Bosnjaka, a kod Zidova je pola ateista i to im ne smeta da budu cionisti) Nisam musliman niti zelim biti, pa me ne dawite, Isus nikad nije postojao, to vam dovoljno od mene. Ne trazim ja toleranciju neku, opet jeste veca u Sarajevu nego u BL, ja ne volim biti manjina igdje, tako da mi je jasno da mi nije mjesto ovdje ako nisam pripadnik bosnjackog naroda.
A za temu, pa bosnjaci imaju malo teritorije pod kontrolom, i to je uzrok problema, vidi se to i u prijedlozima ovih regija, gdje bi se moglo poklopiti vise teritorije to je OK, bosnjaci jesu protjerani masovno iz istocne bosne npr. Moze li ideja "Bosne" zazivjeti svuda, ne znam, mislim da ima podrsku nekih vanjskih bitnih krugova, ali i druge opcije imaju lobiste.
A za temu, pa bosnjaci imaju malo teritorije pod kontrolom, i to je uzrok problema, vidi se to i u prijedlozima ovih regija, gdje bi se moglo poklopiti vise teritorije to je OK, bosnjaci jesu protjerani masovno iz istocne bosne npr. Moze li ideja "Bosne" zazivjeti svuda, ne znam, mislim da ima podrsku nekih vanjskih bitnih krugova, ali i druge opcije imaju lobiste.
-
asadaspektakl
#220 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
i sve ti to nama 'sarajlija' otkri odmah u drugom postu nakon sto si se registrovao? e bas nek si se nagovorio, sad si i meni i svima otvorio oci...Malak wrote:Ja sam "Sarajlija", otac srbin, majka muslimanka, ciji su roditelji stradali bio sam u ratu ovdje kao dijete i sto sam dobio da trpim uvrede, nanosenje povreda? Ja se vise osjecam kao stranac u Sarajevu. Sto ja izbjegavam spominjati svoje ime danas npr., a nije ni sprsko ali smeta vam, imate li vi bosnjaci kao narod nacionalni identitet ili vam je "vjera" sve. Kako je mogao jedan Herzl biti Zidov i ateista, a sta je vasa religijska tradicija u poredjenju sa Zidovskom? (Pa Zidovi su etnoreligijska grupa kao ovi Srbi,Hrvati,Bosnjaci ali se nereligiozni najmanje cini mi se tolerisu kod Bosnjaka, a kod Zidova je pola ateista i to im ne smeta da budu cionisti) Nisam musliman niti zelim biti, pa me ne dawite, Isus nikad nije postojao, to vam dovoljno od mene. Ne trazim ja toleranciju neku, opet jeste veca u Sarajevu nego u BL, ja ne volim biti manjina igdje, tako da mi je jasno da mi nije mjesto ovdje ako nisam pripadnik bosnjackog naroda.
-
Malak
#221 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Pa zato sam se i registrovao. Imam ja razloga da budem frustriran puno... S druge strane u bilo kojem evropskom i americkom gradu ja nisam stranac takav ni blizu. Zato sam i postavio ova pitanja sta je supstrat vaseg naroda? Mogao bih ja rado biti Bosnjak, ali ja da udaram na Engleza prije nego na Arapina? Tesko. Ja se identificiram sa zapadom najvise.asadaspektakl wrote:
i sve ti to nama 'sarajlija' otkri odmah u drugom postu nakon sto si se registrovao? e bas nek si se nagovorio, sad si i meni i svima otvorio oci...
Ali dobro ljudi odavde i nisu religiozni toliko ikad bili, dakle ne postoji iskrena religioznost, vec je to inatska religioznost, sto je pozitivno. U svakom slucaju su razlike izmedju naroda u Bosni manje nego izmedju Flamanaca i Valonaca npr. u najvaznijem segmentu, tako da bi trebalo da postoji zajednistvo, ali zbog kompleksnih historijskih okolnosti to nije tako, da li bi to moglo biti tako, da ali uz jedan potpuno drukciji pristup kakav dosad ovdje nije postojao.
Last edited by Malak on 27/06/2010 11:16, edited 1 time in total.
-
asadaspektakl
#222 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
ne kontam ko trazi od bilo koga da postane bosnjak i sta ce kome toalternativni wrote:Jel to kod tebeMalak wrote:Mogao bih ja rado biti Bosnjak, ali ja da udaram na Engleza prije nego na Arapina? Tesko. Ja se identificiram sa zapadom najvise.
Bosnjak = Arapin
Srbin = Englez
Pitanje 2: Jel obavezno moras "udarati" onog drugog?
Pitanje 3: Sta znaci "udaranje"
-
Malak
#223 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
[/quote]alternativni wrote:
Jel to kod tebe
Bosnjak = Arapin
Srbin = Englez
Ne, mozda donekle u kulturoloskom smislu. Ja iskreno vise cijenim npr. Engleze i od Srba i od Bosnjaka. Dakle naginjanju nekoj siroj civilizaciji, naravno da ako je neko musliman da ce smatrati arape bliskim. No da razjasnimo, ja ne prihvatam dogmatski sistem vjerovanja, a to je Islam, to je i krscantsvo, katolicizam, pravoslavlje, ali ovi potonji su svakako gotovi i u rasulu. Znao sam slusati satima Bilala Philipsa, nazalost on je mene uvjerio u neke stvari koje mi se ne svidjaju. Ali briga me za tim religijama, da me zanima bliskoistocna neka religija, pokusao bih se pridruziti Zidovima, upravo sam i od njih naucio o bitnosti neke dublje veze od ideja. Zato ce Judaizam uvijek postojati a Islam i Krscanstvo nisam siguran.
Mada nasuprot tim "civilizacijama", postoji i trend globalizacije, gdje bi sve bile brisane pod jednom novom jednom, sto je cak i izgledan scenario.
[/quote]alternativni wrote:Pitanje 2: Jel obavezno moras "udarati" onog drugog?
Ne, ali to je najgori scenario, a kako mnoge izreke kazu moras biti spreman uvijek na sve.
[/quote]alternativni wrote:Pitanje 3: Sta znaci "udaranje"
Braniti interese jednih nasuprot drugih.
Last edited by Malak on 26/06/2010 19:34, edited 1 time in total.
-
asadaspektakl
#224 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
a sto nama englezi smetaju? koliko vidim ne tuku oni nas, a ni mi njih..
-
asadaspektakl
#225 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
ma vidis da je trol, vidi se da 'poznaje sarajevo' koliko ja poznajem situaciju na havajimaalternativni wrote:Mislim da je ovo tvoj problem. Nisi ti u Sarajevu manjina zato sto nisi musliman, nego zbog svojih predrasuda.Malak wrote:Ja iskreno vise cijenim npr. Engleze i od Srba i od Bosnjaka. Dakle naginjanju nekoj siroj civilizaciji, naravno da ako je neko musliman da ce smatrati arape bliskim.
Vecina Bosnjaka ce tokom vrucih ljetnih dana da se rashladi Sarajevskim pivom, Karlovackim pivom, MB pivom,... radije nego Libanonskom salatom...