RAT MOZE IMATI I HUMANO LICE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
digger

#1 RAT MOZE IMATI I HUMANO LICE

Post by digger »

Hananah je postavila na "Diskusijama" temu ( http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=75 ), koja je rezultirala sa nekoliko veoma interesantnih i dobrih postavki od ucesnika, kao i poprilicnoj otvorenosti Istu svakako treba posjetiti.

Medjutim, ja bih ovdje htio da se nadovezem na nesto drugo: na jedno od njenih licnih iskustava koje prenosim:
hananah wrote:Ja zarobljena u konvoju i strpaju nas u skolu na Ilidzi, konvoj pun djece koja gladna placu. Ja fino uzmem lovu i onom strazaru pridjem i kazem "Slusaj, poznat si mi iz Estrade, de svega ti pusti me da odem do samoposluge, djeca gladna, daj da im kupim sta", i naravno morala sam ga ubjedjivati oko sat vremena na kraju popusti, uperi mi pusku u ledja i mi u samoposlugu na Ilidzi, kupim ja tako 8 cekera svega sto sam mogla naci i fino to ponesem a on opet za mnom i pusku u ledja (tako mu naredjenje), ja se fino okrenem i kazem "cuj, necu ti ja nigdje ni pobjeci nit' sam naoruzana, nego ti fino pokazi svoju muskost tako sto ces mi ponjeti ove cekere a ne tom puskom, ipak sam ja dama". On ostao bez rijeci i ponese mi 6 cekera. Ko ne vjeruje neka pita bilo koga ko je bio zarobljen u konvoju 19 maja 1992. godine.
U obilju materijala koji ovdje diskutujemo ima isuvise negativnog. Tu ne mislim samo na nacin kako neki od nas prilaze stvarima i pokusavaju da uvrijede druge grupe. Ali, izgleda mi da je ponekada previse tema koje su odraz negativnosti tj. oko lopovluka, sebicnosti, primitivizma, bezobzirnosti ili uopste nedovoljne osjetljivosti prema pojedincima, a narocito prema drugim grupama.

Gornje predstavlja jedan od svijetlijih momenata gdje je do izraza dosla humanost i prihvatanje situacije kao momenta kada je trebalo pokazati pravo ljudsko lice. Vecina onih koji su nosili pusku nisu istu uzeli da bi sa istom nesto nasilno dokazali: mnogima je naprosto ista ugurana u ruke uz naredbu da je upotrijebe. Jer istina je da je u svakom ratu veoma mali broj onih kojima je jedini cilj unistenje drugih; vecina ucesnika je svrstana na jednoj od strana bazirano na manje vaznim detaljima iz njihovog rodnog lista.

Ubijedjen sam da mnogi od vas imaju licne ili familijarne primjere dogadjaja u ratu kada su se tadasnje duboke razlike i nepovjerenje maknule s puta da bi dozvolile prolaz humanitarizmu, medjuljudskoj toplini, prijateljstvu, postovanju...

Izgleda mi da bi takva istinita iskustva pomogla zelji svih nas da prevazidjemo opterecenja i da nadjemo bolji zajednicki jezik. Iskreno se nadam se da ne grijesim.

Da li neko voljan da nesto iznese?
bosniaque

#2 Re: RAT MOZE IMATI I HUMANO LICE

Post by bosniaque »

digger wrote:Hananah je postavila na "Diskusijama" temu ( http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=75 ), koja je rezultirala sa nekoliko veoma interesantnih i dobrih postavki od ucesnika, kao i poprilicnoj otvorenosti Istu svakako treba posjetiti.

Medjutim, ja bih ovdje htio da se nadovezem na nesto drugo: na jedno od njenih licnih iskustava koje prenosim:
hananah wrote:Ja zarobljena u konvoju i strpaju nas u skolu na Ilidzi, konvoj pun djece koja gladna placu. Ja fino uzmem lovu i onom strazaru pridjem i kazem "Slusaj, poznat si mi iz Estrade, de svega ti pusti me da odem do samoposluge, djeca gladna, daj da im kupim sta", i naravno morala sam ga ubjedjivati oko sat vremena na kraju popusti, uperi mi pusku u ledja i mi u samoposlugu na Ilidzi, kupim ja tako 8 cekera svega sto sam mogla naci i fino to ponesem a on opet za mnom i pusku u ledja (tako mu naredjenje), ja se fino okrenem i kazem "cuj, necu ti ja nigdje ni pobjeci nit' sam naoruzana, nego ti fino pokazi svoju muskost tako sto ces mi ponjeti ove cekere a ne tom puskom, ipak sam ja dama". On ostao bez rijeci i ponese mi 6 cekera. Ko ne vjeruje neka pita bilo koga ko je bio zarobljen u konvoju 19 maja 1992. godine.
U obilju materijala koji ovdje diskutujemo ima isuvise negativnog. Tu ne mislim samo na nacin kako neki od nas prilaze stvarima i pokusavaju da uvrijede druge grupe. Ali, izgleda mi da je ponekada previse tema koje su odraz negativnosti tj. oko lopovluka, sebicnosti, primitivizma, bezobzirnosti ili uopste nedovoljne osjetljivosti prema pojedincima, a narocito prema drugim grupama.

Gornje predstavlja jedan od svijetlijih momenata gdje je do izraza dosla humanost i prihvatanje situacije kao momenta kada je trebalo pokazati pravo ljudsko lice. Vecina onih koji su nosili pusku nisu istu uzeli da bi sa istom nesto nasilno dokazali: mnogima je naprosto ista ugurana u ruke uz naredbu da je upotrijebe. Jer istina je da je u svakom ratu veoma mali broj onih kojima je jedini cilj unistenje drugih; vecina ucesnika je svrstana na jednoj od strana bazirano na manje vaznim detaljima iz njihovog rodnog lista.

Ubijedjen sam da mnogi od vas imaju licne ili familijarne primjere dogadjaja u ratu kada su se tadasnje duboke razlike i nepovjerenje maknule s puta da bi dozvolile prolaz humanitarizmu, medjuljudskoj toplini, prijateljstvu, postovanju...

Izgleda mi da bi takva istinita iskustva pomogla zelji svih nas da prevazidjemo opterecenja i da nadjemo bolji zajednicki jezik. Iskreno se nadam se da ne grijesim.

pa sve su to bili jako kulturni i fini ljudi ti chetnici, znas tako jedne veceri dodje u moje mjesto pokupishe 6 ljudi izmedju ostalog i mog amidzu odvedose ih izmasakrirase ih i vratise nam nazad leseve koje smo jedva prepoznali jer lica i glave su im stvarno bile deformisane....i sada trebam ja zajednicki jezik sa takvim ljudima u manjem BH entitetu koji su 90% chetnici a nisu ni ovi drugi bolji nista!!! :-? :x
Frutek

#3 Re: RAT MOZE IMATI I HUMANO LICE

Post by Frutek »

Vecina onih koji su nosili pusku nisu istu uzeli da bi sa istom nesto nasilno dokazali: mnogima je naprosto ista ugurana u ruke uz naredbu da je upotrijebe. Jer istina je da je u svakom ratu veoma mali broj onih kojima je jedini cilj unistenje drugih.
Ne bi da zvucim kao da te odma kritikujem jer se osvrcem na dijelove tvog posta, svakom pojedinacno, ali imam potrebu da tako uradim radi ljepse preglednosti jel :) Digger drug, ako za 4 godine onog uzasa si stekao dojam da krajnji cilj nije bilo totalno unistenje, onda stvarno ne znam sta bi ti rekao :-?
Takvih primjera nije bilo puno, rijetkosti sve same. Meni se nije nijedan takav slucaj desio (nazalost). U globalu sto se ratnih dogadjaja tice, je bilo prolaza preko linija kojekakvih ali se svaka "usluga" i propust debelim parama placala. Humanitarnost sa protivnicke strane znaci nula. To je najblize sto se mogu pribliziti humanitarnosti sto se tice tih ludih vremena.
Opet ne bih da zvucim kao da napadam, ali mislim da je pravi apsurd pomisliti da "pozitivna" desavanja iz rata mogu umanjiti cinjenicu da je bilo 200000 ubijenih. To su teske rane i trebat ce puno vise od toga da nadjemo zajednicki jezik, kako kazes.

Al ipak svaka cast na pokusaju da se od tamnog napravi svjetlo, jer uvijek je lijepo biti optimistican :)
Naravno bilo je smijesnih anegdota iz ratnog perioda ali to je sve medju rajom, znaci nista sto bi se ticalo protivnicke vojske. To isticem jer je Hana navela susretljivost vojnika :oops:
BECHO

Post by BECHO »

Ma ljudine su ti cetnici, zlatni su!
bosniaque

Post by bosniaque »

BECHO wrote:Ma ljudine su ti cetnici, zlatni su!

pa chetnici su zlato, gori su ovi nashi sto bi guzice dali za marku dvije, jer nikad ne znas sta misle a za ove druge barem znas kakvi su!!! :? :-?
kub lajkan

#6 Re: RAT MOZE IMATI I HUMANO LICE

Post by kub lajkan »

digger wrote:Ubijedjen sam da mnogi od vas imaju licne ili familijarne primjere dogadjaja u ratu kada su se tadasnje duboke razlike i nepovjerenje maknule s puta da bi dozvolile prolaz humanitarizmu, medjuljudskoj toplini, prijateljstvu, postovanju...

U jednom bh. gradu je tokom rata vodjena borba za jedan SOLITER. U njemu nisu bili vojnici, nego porodice. Bas i nisu imali nekog izbora. Muskarci su se organizovali da zastite zene i djecu. Nije bilo struje, ni vode. Ni telefona. Hrane svakim danom sve manje. Soliter je bio sasvim odsjecen. Jedina veza i nada bila je vojska iz susjednog solitera koji je bio iseljen, a udaljen oko 70-80 metara.

Sticajem okolnosti u to vrijeme zivio sam (kao izbjeglica) u porodici koja je primila bracni par ciji je sin sa zenom i dvije kcerke ostao u tom soliteru. Otac tog lika iz solitera je bio neka politicka faca (cini mi se predsjednik Ratnog predsjednistva te Opstine), pa smo imali uvijek svjeze dnevne informacije sta se desava oko tog solitera.

Na tom terenu je bilo dosta klanja, iskopanih ociju, ljudi ubijenih na ulici bez ikakvog razloga, itd. Kako su se mogli osjecati ljudi zatvoreni u soliteru, osudjeni na golu borbu za svoj zivot i zivot svojih najblizih? Odsjeceni od svijeta, cekajuci da oni koji pokusavaju uci u soliter, najzad u tome i uspiju. Bilo je vrlo, vrlo dramaticno...

Nedavno sam, nakon vise od 10 godina, imao priliku cuti i pricu jednog covjeka koji je sa porodicom bio u tom soliteru. I to covjeka koji je bio "alfa i omega" svih aktivnosti vezanih uz osmisljavanje nacina kako da se spase svi ti ljudi.

Zazalio sam sto nije bilo prilike da se ta prica zabiljezi kamerom ili bar diktafonom. Tesko da ce biti ponovljena, jer covjek je, po sopstvenom priznanju, to ispricao samo nekoliko puta u zivotu, i vrlo nerado se svega sjeca. Kada bi se prenijela na ekran, izgledala bi toliko nevjerovatna i pateticna, da bi bilo tesko povjerovati da je moguca u stvarnom zivotu.

Zbog nekih sitnih detalja koje sam cuo u toj prici, potpuno razumijem sta Digger trazi ovom temom:

- budjenje vjerovanja da uvijek i u najgorim situacijama ima pravih ljudi
- da smo previse slicni da bismo prihvatali razloge za medjusobnu mrznju
- da se moze zivjeti normalno, ljudski...

Potrudicu se u buducnosti da ovu pricu napisem sa detaljima koje sam upamtio. Ne zbog sebe nego zbog drugih.

I ja mislim da bi stvarno bilo dobro da te stvari skupimo na jedno mjesto. Mozda jedan zajednicki blog. Sta mislite o tome?
pentax

Post by pentax »

Sjecam se starijeg covjeka.

Citav je rat proveo hodajuci po Sarajevu.
Bez obzira na snajperske rute i raznorazna polja smrti.

Hodao je i u pauzama hranio golubove. Bio je lud. Potpuno lud u svom svijetu tisine.

Negdje druge godine rata, 1994. ubio ga je snajper nakon nebrojenih situacija gdje je bio na nisanu nasao se neko da ga ubije.

Od tada gajim posebne osjecaje prema Srbima.
digger

Post by digger »

Zao mi je "bosniaque" sta se dogodilo u tvojoj familiji. Vjeruj mi, nisam imao nikakvu namjeru da doprinesem podsjecanjima na najgore.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

93 u oktobru kod SKOKOVA na jednoj koti sam zarobio jednog autonomaša bio im je komandir voda .
Poslije kad sam izanilizarao situaciju i položaj zaključio sam da se čovjek u stvari PREDAO i da nisam imao niti ja niti ostali apsolutni nikakve šanse .Mogao nas je pokokat ko zečiće .

U novembru na šestici padež opština bos .krupa ,mjestu gdje su četnici pokušali probaj dva puta , zovnuo me jedan vojnik ispred njega su bila trojica četa kopali su rov ,bili su ispred pm 53 na daljini manjoj od 100 m ,zovnuo me da pita šta da radi .Šta me briga radi šta hoćeš ,bio je odgovor .Ništa ljudi su se lijepo ukopali .
Inače to mjesto je bilo poznato po tome što smo se jako dobro vidjeli i jedni i drugi i nismo pucali na jedne i druge bez potrebe .

N a grabežu mom jaranu koji se opustio došlo je upozorenje sa druge strane ,dole glavu ima nas svakakvi .
Post Reply