Rat-Bozija milost?

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#26 Re: Rat-Bozija milost?

Post by bijela »

theTruePath wrote: Mada "opomenu" moze neko tumaciti i kao milost..
prema nekim teoretičarima, jedan od najvećih problema u muslimanskoj misli danas je nesposobnost definisanja termina.
loša nazivlje vodi ka pogrešnom razumjevanju... a ono ka pogrešnom djelovanju....

pogotovo kada je riječ o nečemu konkretnom i opasnom (kakva je bila agresija) - smatrati to milošću znači umanjiti težinu i važnost onoga što joj je prethodilo.

zapravo, bez da išta više pišem, vjerujem da je većini ljudi koji čitaju jasno šta je u osnovi milostivnog ponašanja, a šta u opominjateljskom.
Great Cornholio

#27 Re: Rat-Bozija milost?

Post by Great Cornholio »

Azamo wrote:Za nekog je kazna,za nekog iskušenje a za nekoga je milost.
Rat je milost je za ratne profitere, a njih je najviše među onima koji su partijske knjižice zamjenili članstvom u nacionalističkim stranakama, a nacionalističke stranke su na vlast došle uz pomoć "božijih sluga" zaposlenih u vjerskim zajednicama.
arte.fakt

#28 Re: Rat-Bozija milost?

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
Rat je milost je za ratne profitere, a njih je najviše među onima koji su partijske knjižice zamjenili članstvom u nacionalističkim stranakama, a nacionalističke stranke su na vlast došle uz pomoć "božijih sluga" zaposlenih u vjerskim zajednicama.
baska ... mozes ti to puno bolje ... a za koga je iskusenje !?
Great Cornholio

#29 Re: Rat-Bozija milost?

HZArnel wrote: u tome da smo prije rata bili komunisti,trazili se,bili razjedinjeni,a usput i komunizam je od nas zahtijevao ateizam.
a nacional- kapitalizam traži od nas da budemo vjernici. Biti vjernik u današnjem sistemu pomaže pri napredovanju u karijeri, baš kao što je u socijalizmu to bio slučaj sa članstvom u SK.
Great Cornholio

#30 Re: Rat-Bozija milost?

arte.fakt wrote:
Great Cornholio wrote:
baska ... mozes ti to puno bolje ... a za koga je iskusenje !?
Za one koji nisu nacionalisti, vjerski fanatici i pohlepnici.
arte.fakt

#31 Re: Rat-Bozija milost?

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote: Rat je milost je za ratne profitere, a njih je najviše među onima koji su partijske knjižice zamjenili članstvom u nacionalističkim stranakama, a nacionalističke stranke su na vlast došle uz pomoć "božijih sluga" zaposlenih u vjerskim zajednicama.
baska ... mozes ti to puno bolje ... a za koga je iskusenje !?[/quote]
Za one koji nisu nacionalisti, vjerski fanatici i pohlepnici.[/quote]
mogu da pretpostavim koje je za tebe vjerski fanatik ...
Great Cornholio

#32 Re: Rat-Bozija milost?

arte.fakt wrote: mogu da pretpostavim koje je za tebe vjerski fanatik ...
svako onaj ko u svakom trenutku pokušava da druge okreće na "pravi put".
arte.fakt

#33 Re: Rat-Bozija milost?

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
aha ... ja mislio da je fanatik nesto drugo al haman sam bio u krivu ... ti mi oci otvori ...
Great Cornholio

#34 Re: Rat-Bozija milost?

arte.fakt wrote:
Great Cornholio wrote:
aha ... ja mislio da je fanatik nesto drugo al haman sam bio u krivu ... ti mi oci otvori ...
baš me zanima šta si mislio, ozbiljno pitam.
arte.fakt

#35 Re: Rat-Bozija milost?

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
baš me zanima šta si mislio, ozbiljno pitam.[/quote]

ja sam mislio da je vjerski fanatik onaj koji doslovno shvata izvrasava vjeske propise a koji pritome ne ukljucuje u njih razum i svojim postupcima i djelima ugrozavaju zivot drugih zivih bica . a islam i fanatizam bas ne idu zajedno, islam se nije niti ce se siriti silom .. . a ljudi koji zele podijeliti sa nekim svoje duhovno iskustvo , ne mozes gledati kao vjeske fanatike ..
Great Cornholio

#36 Re: Rat-Bozija milost?

arte.fakt wrote: ja sam mislio da je vjerski fanatik onaj koji doslovno shvata izvrasava vjeske propise a koji pritome ne ukljucuje u njih razum i svojim postupcima i djelima ugrozavaju zivot drugih zivih bica . a islam i fanatizam bas ne idu zajedno, islam se nije niti ce se siriti silom .. . a ljudi koji zele podijeliti sa nekim svoje duhovno iskustvo , ne mozes gledati kao vjeske fanatike ..
Dobra definicija vjerskog fanatika :thumbup: Kažeš "islam se nikad nije širio silom", a da li opravdavaš širenje Osmanskog carstva, s kojim je Islam stigao u Bosnu? Vidiš li sličnosti u prihvatanju Islama od strane tadašnjih stanovnika Bosne, sa učlanjivanjem u SK u ex Jugoslaviji. Da li su bosanci i hercegovci prelazili na Islam zbog toga što su u toj vjeri vidjeli nešto uzvišeno, nadnaravno i sl. , ili zbog toga što im je to omogućavalo bolju poziciju u društvu.
BHF_Manijak

#37 Re: Rat-Bozija milost?

Post by BHF_Manijak »

Onda je to do samih Bosanaca i Hercegovaca a ne do islama... :oops: Ako slijedis lokigu "preci na islam=bolji polozaj", onda je tu samo greska moguca do onog koji prihvata a ne do same vjere!
Great Cornholio

#38 Re: Rat-Bozija milost?

BHF_Manijak wrote:Onda je to do samih Bosanaca i Hercegovaca a ne do islama... :oops: Ako slijedis lokigu "preci na islam=bolji polozaj", onda je tu samo greska moguca do onog koji prihvata a ne do same vjere!
Slažem se :) Prekjuče vjernici, juče komunisti, danas opet vjernici, sutra bog zna šta će biti :-)
BHF_Manijak

#39 Re: Rat-Bozija milost?

Post by BHF_Manijak »

Great Cornholio wrote:
BHF_Manijak wrote:Onda je to do samih Bosanaca i Hercegovaca a ne do islama... :oops: Ako slijedis lokigu "preci na islam=bolji polozaj", onda je tu samo greska moguca do onog koji prihvata a ne do same vjere!
Slažem se :) Prekjuče vjernici, juče komunisti, danas opet vjernici, sutra bog zna šta će biti :-)
Pa da, zato kazem, to mi vise govori o karakteru pojedinaca nego li o samoj vjeri...Eh da je bilo uslovljeno, npr primi islam i imat ces to i to, to bi vec nesto bilo, a ovako... :oops: Uglavnom, imali smo i nedavno slicnu situaciju, kako i sam rece, komunisti out - muslims in...Da ne bude zabune, ne sudim ljudima niti mislim da neko ne moze i ne smije tobe doci, ali kod pojedinaca je vidljivo da je "promjena dresa" samo u pitanju!
theTruePath

#40 Re: Rat-Bozija milost?

Post by theTruePath »

BHF_Manijak wrote:
Great Cornholio wrote:
Pa da, zato kazem, to mi vise govori o karakteru pojedinaca nego li o samoj vjeri...Eh da je bilo uslovljeno, npr primi islam i imat ces to i to, to bi vec nesto bilo, a ovako... :oops: Uglavnom, imali smo i nedavno slicnu situaciju, kako i sam rece, komunisti out - muslims in...Da ne bude zabune, ne sudim ljudima niti mislim da neko ne moze i ne smije tobe doci, ali kod pojedinaca je vidljivo da je "promjena dresa" samo u pitanju!

ALI zapitaj se onda sta su oni zapravo u dusi,,po mom nekom iskustvu,,puno ih vise bilo koji su glumatali komuniste,a krisom sunetili djecu i isli na dzumu,nego iskrenih kjafirskih komunjara

jes da su karijeristi i neiskreni,ali mozda im je jako drago sto je propao komunizam pa vise ne moraju da glume,HA? :mrgreen:
BHF_Manijak

#41 Re: Rat-Bozija milost?

Post by BHF_Manijak »

Na kraju mi ih zao bude, jer glume ko god dodje na vlast...U biti, ne znaju ni sami sta su, ono su sto se najbolje nudi i sta ti najvise daje...Zalosno, ali to su ljudi "beskicmenjaci", lutaju cijeli zivot a na kraju opet zavrse u "2 metra bez geometra" :zzzz:
cyprus

#42 Re: Rat-Bozija milost?

Post by cyprus »

Rat - božija milost? :x :-) :-) Prvo koliko znam, ratove ne pokreće Bog, nego ljudi... kako onda to može biti božije bilo šta, a kamoli milost. A nazvati to milošću je u najmanju ruku odvratno, degutantno i bolesno... :x

...ili je pak neki švedski crni humor :oops:
theTruePath

#43 Re: Rat-Bozija milost?

Post by theTruePath »

BHF_Manijak wrote:Na kraju mi ih zao bude, jer glume ko god dodje na vlast...U biti, ne znaju ni sami sta su, ono su sto se najbolje nudi i sta ti najvise daje...Zalosno, ali to su ljudi "beskicmenjaci", lutaju cijeli zivot a na kraju opet zavrse u "2 metra bez geometra" :zzzz:

tako nekako
HAVANA

#44 Re: Rat-Bozija milost?

Post by HAVANA »

theTruePath wrote:cesto cujemo ljude kako kazu,da se nije zaratilo nebi se znalo ko je musliman ko nije.Pa sad pitam,jel se moze reci da je rat bio Bozija milost prema muslimanima ovdje? mnogi su dosli tobe na jedan ili drugi nacin nakon rata,tako da imamo skroz drugu situaciju sad.Sta mislite?

“Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. - Allah zna, a vi ne znate.” (Suretu El-Bekare, 216)
:-)
Napišem post pa izbrišem,napišem post pa izbrišem...Kratko...
Jebem mu ja mater kome god je milost i kome je išta dobrog donijeo. :x
JThomas

#45 Re: Rat-Bozija milost?

Post by JThomas »

ma ne razumijemo mi taj skandinavski džihadski virtuelni humor...
Drvosjeca iz Dejcica

#46 Re: Rat-Bozija milost?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

HAVANA wrote:
theTruePath wrote:cesto cujemo ljude kako kazu,da se nije zaratilo nebi se znalo ko je musliman ko nije.Pa sad pitam,jel se moze reci da je rat bio Bozija milost prema muslimanima ovdje? mnogi su dosli tobe na jedan ili drugi nacin nakon rata,tako da imamo skroz drugu situaciju sad.Sta mislite?

“Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. - Allah zna, a vi ne znate.” (Suretu El-Bekare, 216)
:-)
Napišem post pa izbrišem,napišem post pa izbrišem...Kratko...
Jebem mu ja mater kome god je milost i kome je išta dobrog donijeo. :x
Samo da se nadovezem.

Pa zar Ceric il' Izetbegovic stariji, ne sjecam se vise, nisu rekli da je Karadzic vise zasluzan za sirenje islama nego oni. To je prijatelju ta minder, dzamijska i bolesna mekteb politika koja od nas pravi politicke i vjerske bolesnike. Sve su to neznalice koje napamet nauce par sura iz casnog Kur'ana i misle da znaju sve. E dabogda vam, Allahovom voljim, svaki dan u kuci rat bio sa vlastitim ukucanima. Amin.
Nele9

#47 Re: Rat-Bozija milost?

Post by Nele9 »

bijela wrote:
theTruePath wrote:mnogi su dosli tobe na jedan ili drugi nacin nakon rata
ne bih rat nazvala milošću, mislim da je to nepoznavanje značenja termina "rahmet".

ako govorimo o grupi ljudi kojima je rat bio povod da život sagledaju iz nove prespektive, pa su u toku ratnih nedaća pronašli svoj put ka Bogu, onda bih rat nazvala opomenom (koju su oni, jel, primjetili i reagovali),
kako kaže Kur'an nakon govora o potopu za vrijeme Nuha, alejhi-selam:

I Mi to ostavismo kao pouku, - pa ima li ikoga ko bi pouku primio?...
...i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje!

nekome je možda bila i kazna.
ali, ovo milost nije.

(pogotovo ako stvar promatramo na način da je milost među prvim principima Božijeg usmjeravanja ka stvorenjima - prve riječi u Mushafu su: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom...;
nakon negiranja svekolike Božije milosti dolazi Njegova opomena;
a u kur'anskim kazivanjima o prošlim narodima nereagovanju na opomenu često slijedi kazna)

i sva ova priča, naravno, ne isključuje historijske razloge uzroka i povoda agresije.
:thumbup: Nijednom narodu nije došla kazna prije nego što im je došla opomena.
bez_ideje

#48 Re: Rat-Bozija milost?

Post by bez_ideje »

Jasta neg je milost..........Kako smo se samo od 92 do 95 u Bosni i Hercegovini osjecali pomilovanim......evo nas nije pustilo do dana danasnjeg. Sve ti neka toplina oko srca kad sje sjetis,puce granata u komsijinu kucu,a ti znas da su se pokazali ko' "pravi" muslimani :x :x :x
Idi lijeci se!
Drvosjeca iz Dejcica

#49 Re: Rat-Bozija milost?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nele9 wrote:
bijela wrote:
theTruePath wrote:mnogi su dosli tobe na jedan ili drugi nacin nakon rata
ne bih rat nazvala milošću, mislim da je to nepoznavanje značenja termina "rahmet".

ako govorimo o grupi ljudi kojima je rat bio povod da život sagledaju iz nove prespektive, pa su u toku ratnih nedaća pronašli svoj put ka Bogu, onda bih rat nazvala opomenom (koju su oni, jel, primjetili i reagovali),
kako kaže Kur'an nakon govora o potopu za vrijeme Nuha, alejhi-selam:

I Mi to ostavismo kao pouku, - pa ima li ikoga ko bi pouku primio?...
...i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje!

nekome je možda bila i kazna.
ali, ovo milost nije.

(pogotovo ako stvar promatramo na način da je milost među prvim principima Božijeg usmjeravanja ka stvorenjima - prve riječi u Mushafu su: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom...;
nakon negiranja svekolike Božije milosti dolazi Njegova opomena;
a u kur'anskim kazivanjima o prošlim narodima nereagovanju na opomenu često slijedi kazna)

i sva ova priča, naravno, ne isključuje historijske razloge uzroka i povoda agresije.
:thumbup: Nijednom narodu nije došla kazna prije nego što im je došla opomena.
Karadzic i Mladic su tom logikom milostivi i nevini jer oni samo izvrsavaju "Boziju kaznu i opomenu". :oops:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 20/11/2010 12:19, edited 1 time in total.
L.e.g

#50 Re: Rat-Bozija milost?

Post by L.e.g »

Ma ja, trebalo je izginuti xy naroda da primimo milost Boziju
Locked