Rašu u Hag, RS u historiju
-
seldzuk
#1 Rašu u Hag, RS u historiju
A šta drugo zaslužuje administrativni dinosaurus u kojem nije pokrenut nijedan proces u vezi genocida u Srebrenici, niti u vezi bilo kojeg porušenog vjerskog objekta. U toj tvorevini je ravnogorski četnički pokret NVO.
- Robyn
#2 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Raso ce u Hag samo ce mu biti bolje no ikome, jos ce moci sam i da se brani pa ce pricati mitove i lazi, habavati sudijama majku vatikansku i govoviti da mu se nap...
RS -tj bolji dio nepostoojece BiH ce u Srbiju, a Ravnogorski pokret je fina organizacija, sjeti se da i je vodja bio nagradjen ordenom.
Sve ovo zbog mlake i glupe medjunarodne zajednice, kretena koji odlucuju, obavjestajnih glupana, kretora haosa u ovoj glupoj zemlji koja ih ne zna vec jednom otresti.
Da mi je samo Josipa Broza na heftu, dvije da pobijemo govna
RS -tj bolji dio nepostoojece BiH ce u Srbiju, a Ravnogorski pokret je fina organizacija, sjeti se da i je vodja bio nagradjen ordenom.
Sve ovo zbog mlake i glupe medjunarodne zajednice, kretena koji odlucuju, obavjestajnih glupana, kretora haosa u ovoj glupoj zemlji koja ih ne zna vec jednom otresti.
Da mi je samo Josipa Broza na heftu, dvije da pobijemo govna
-
bszv
#3 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Samo ti sanjajseldzuk wrote:A šta drugo zaslužuje administrativni dinosaurus u kojem nije pokrenut nijedan proces u vezi genocida u Srebrenici, niti u vezi bilo kojeg porušenog vjerskog objekta. U toj tvorevini je ravnogorski četnički pokret NVO.
-
seldzuk
#4 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Možeš i ti da sanjaš, ali šta. Živiš u gradu i opštini koji su '91. imali 60% bošnjačkog stanovništva. Oni koje nije odnijela Drina su u Tuzli, Sarajevu i bijelome svijetu.bszv wrote:Samo ti sanjajseldzuk wrote:A šta drugo zaslužuje administrativni dinosaurus u kojem nije pokrenut nijedan proces u vezi genocida u Srebrenici, niti u vezi bilo kojeg porušenog vjerskog objekta. U toj tvorevini je ravnogorski četnički pokret NVO.
A ovi što su vam u opštini još nisu ni latinicu naučili, da su mogli i ime sajta bi bilo napisano ćirilicom.
- 1gorstak
#5 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Ma ne, mi cemo sjediti u mraku i jednu drugim ..... majku. A samo zato sto se nekom dize na ideju da ako vec ne moze biti srpske megadrzave, onda da bar stvara srpsku drzavicu u BiH.bszv wrote:Samo ti sanjajseldzuk wrote:A šta drugo zaslužuje administrativni dinosaurus u kojem nije pokrenut nijedan proces u vezi genocida u Srebrenici, niti u vezi bilo kojeg porušenog vjerskog objekta. U toj tvorevini je ravnogorski četnički pokret NVO.
Rjesenje postoji; decentralizacija drzave bez etnickog karaktera, a administrativne granice mogu ostati kakve jesu. Problem je u zapisavanju tih administrativnih jedinica, u svojatanju. Citava se uzbuna digla kada je Ustavni sud BiH potvrdio da su tri naroda konstitutivna na tlu citave drzave, a kako i ne bi, to se ne uklapa u planove onih koji ce dvije ulice nazvati Srpskim Sarajevom, pa srpsko ovo, pa srpsko ono....
A onaj ko se zalaze za aparthejd ne moze biti bolje motivisan od mene sto se zalazem za ravnopravnost na tlu citave drzave. Hocemo hocemo, ceracemo se jos.
-
zavrzlama
#6 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
1gorstak wrote:Ma ne, mi cemo sjediti u mraku i jednu drugim ..... majku. A samo zato sto se nekom dize na ideju da ako vec ne moze biti srpske megadrzave, onda da bar stvara srpsku drzavicu u BiH.bszv wrote:Samo ti sanjajseldzuk wrote:A šta drugo zaslužuje administrativni dinosaurus u kojem nije pokrenut nijedan proces u vezi genocida u Srebrenici, niti u vezi bilo kojeg porušenog vjerskog objekta. U toj tvorevini je ravnogorski četnički pokret NVO.
Rjesenje postoji; decentralizacija drzave bez etnickog karaktera, a administrativne granice mogu ostati kakve jesu. Problem je u zapisavanju tih administrativnih jedinica, u svojatanju. Citava se uzbuna digla kada je Ustavni sud BiH potvrdio da su tri naroda konstitutivna na tlu citave drzave, a kako i ne bi, to se ne uklapa u planove onih koji ce dvije ulice nazvati Srpskim Sarajevom, pa srpsko ovo, pa srpsko ono....
A onaj ko se zalaze za aparthejd ne moze biti bolje motivisan od mene sto se zalazem za ravnopravnost na tlu citave drzave. Hocemo hocemo, ceracemo se jos.
odlican post
- cyprus
#7 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Moram priznat da ima veze.1gorstak wrote:Ma ne, mi cemo sjediti u mraku i jednu drugim ..... majku. A samo zato sto se nekom dize na ideju da ako vec ne moze biti srpske megadrzave, onda da bar stvara srpsku drzavicu u BiH.bszv wrote:Samo ti sanjajseldzuk wrote:A šta drugo zaslužuje administrativni dinosaurus u kojem nije pokrenut nijedan proces u vezi genocida u Srebrenici, niti u vezi bilo kojeg porušenog vjerskog objekta. U toj tvorevini je ravnogorski četnički pokret NVO.
-
Zah
#8 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Jedno prizeljkuju bosnjacki politicari i najveci broj stanovnika BiH, a drugo je sta misli medjunarodna zajednica, cije misljenje zastupa Lajcak. Evo kraci izvod iz intervjua koji je danas dano Nezavisnim novinama Banja Luka. Sve je jasno kao dan.
NN: Vi smatrate da je netačna teza da je suđenje Karadžiću suđenje Republici Srpskoj?
LAJČAK: Apsolutno netačna. Niko ne sudi, niko nema pravo da sudi Republici Srpskoj. Njeno postojanje je definisano Dejtonom, a Dejton nije potpisivao Radovan Karadžić. Svi znamo ko je potpisao Dejton. Karadžić je čovjek za kojeg se apsolutno sumnja da je jedan od najvećih ratnih zločinaca, a to neka Sud dokazuje. A, pozicija RS unutar BiH je potpuno odvojeno pitanje.
NN: Da li svojim reakcijama političari iz Sarajeva na neki način guraju RS iz BiH?
LAJČAK: To je nastavak iste pjesme, gdje se svi političari, svi, obraćaju svom biračkom tijelu i niko od njih nema interes da pruži ruku preko granice svog biračkog tijela, preko svoje entitetske, nacionalne pripadnosti. Drugo, ponovo vidimo nastavak iste priče u kojoj svako želi da vidi samo svoj dio istine i da ignoriše dio istine koji ne odgovara njemu.
NN: Vi smatrate da je netačna teza da je suđenje Karadžiću suđenje Republici Srpskoj?
LAJČAK: Apsolutno netačna. Niko ne sudi, niko nema pravo da sudi Republici Srpskoj. Njeno postojanje je definisano Dejtonom, a Dejton nije potpisivao Radovan Karadžić. Svi znamo ko je potpisao Dejton. Karadžić je čovjek za kojeg se apsolutno sumnja da je jedan od najvećih ratnih zločinaca, a to neka Sud dokazuje. A, pozicija RS unutar BiH je potpuno odvojeno pitanje.
NN: Da li svojim reakcijama političari iz Sarajeva na neki način guraju RS iz BiH?
LAJČAK: To je nastavak iste pjesme, gdje se svi političari, svi, obraćaju svom biračkom tijelu i niko od njih nema interes da pruži ruku preko granice svog biračkog tijela, preko svoje entitetske, nacionalne pripadnosti. Drugo, ponovo vidimo nastavak iste priče u kojoj svako želi da vidi samo svoj dio istine i da ignoriše dio istine koji ne odgovara njemu.
-
thedarkside
#9 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Dobra je i varijanta - Hag u istoriju
-
bszv
#10 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Živjeće ali kad neki shvate da je RS stvarnost,da nema povratka na 91 i sl.Zašto bi neko glasao u mjestu iz kog je otišao i u kome ne živi?A ja nemam ništa protiv da Bošnjaci kupuju stanove u Zvorniku,Srbi u Sarajevu i sl.Sliver wrote:da, sve je to tako dok cekamo da nam drugi rijese pitanje, a od jednog drveta ne vidimo cijelu kisnu sumu. Rjesenje je u probosanski orjentiranim gradjanima. Za 5-10 godina uz malo planiranja i organiziranja mogli bismo rijesiti gordijev cvor u BiH. Rjesenje, po meni bi bilo jednostavno. Zamislite da se sve interno raseljene osobe, ponovo prijave u svoje maticne opstine,a ne kao sto je slucaj sada. Prije 2-3 mjeseca boravio sam poslovno u Matuzićima, Općina Doboj-Jug. Razgovarao sam s jednom osobom koja je zeljna da se rijesi ovo pitanje, ali iako ima stan u Doboju (RS) i iako moze prijaviti trajno mjesto prebivalista u Doboju, on je prijavljen u Matuzićima, na 2km od svog stana. Nema apsolutno nikakve smetnje da se prijavi u Doboju i time na sljedecim izborima da svoj glas jednoj o probosanskih snaga, a da i dalje živi i radi u Matuzićima. Ovakav je slucaj s ogromnom vecinom ne samo u Matuzićima, već i ostalim dijelovima BiH. Zvorničani glasaju u Tuzli, Sapni i sl, Višegrađani u Sarajevu itd. Kada bi se organizovalo znači fiktivno prijavljivanje mjesta prebivališta, i kada bi se još izvezlo par probosanskih birača iz opština gdje je to pitanje riješeno, npr Sarajevo, da izveze par hiljada birača u neke od gradova Istočne BiH, zamislite koliko bi to promjenilo, tj vratilo demografske prilike onim iz 1991.recimo ovo, ja živim na Dobrinji (FBiH), šta mene košta da se prijavimi u Istočnom Sarajevu i tamo dam glas nekoj probosanskoj stranci, a Dobrinja ima oko 50-60k stanovnika, zamislite 10% tog broja u Istočnom Sarajevu 6k na nešto mali broj stanovnika I.SA ( ne znam podatak i ne računam Pale). Ne mislim da se ovo može uraditi na horuk ili stihijski, već polako, godinama, ali bar znamo da ćemo riješiti pitanje za narednih 10god, kad već nismo za ovih 13. Ništa me ne bi koštalo da odem nekih 500m bliže po ličnu kartu nego što mi je sada prvi CIPS. Čak se bavim mišlju da registrujem NVO po tom pitanju, da se malo organizovano ljudi edukuju o namjeri i načinu kako sve to uraditi. Ljudi od ovog našeg piskaranja nema ništa, ili da im uvalimo trojana, ovako kako ja mislim ili da još godinama trpimo ovakvo stanje.
Živjet će BiH, samo hajmo se animirati malo
-
bszv
#11 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
A šta fali ćirilici?Jel i ona agresorsko pismo i zaostalo?Jeste bilo je 60%.Uhvati se ti prvo Sarajeva u kome u organima uprave rade 22 osobe srpske nacionalnosti.A toliko Bošnjaka radi u opštini u Zvorniku!I ko tu koga diskriminiše?A usput i radim u opštini i odlično znam koliko se sredstava ulaže u vaš održiv povratak.A sad što ste se vi vratili,prodali ili zamijenili imovinu pa otišli je vaša stvar!seldzuk wrote:Možeš i ti da sanjaš, ali šta. Živiš u gradu i opštini koji su '91. imali 60% bošnjačkog stanovništva. Oni koje nije odnijela Drina su u Tuzli, Sarajevu i bijelome svijetu.bszv wrote:Samo ti sanjajseldzuk wrote:A šta drugo zaslužuje administrativni dinosaurus u kojem nije pokrenut nijedan proces u vezi genocida u Srebrenici, niti u vezi bilo kojeg porušenog vjerskog objekta. U toj tvorevini je ravnogorski četnički pokret NVO.
A ovi što su vam u opštini još nisu ni latinicu naučili, da su mogli i ime sajta bi bilo napisano ćirilicom.
-
popajic
#12 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Bice ne vole ljudi da budu na svom! "Vole" da budu muhadjeri i repa bez korijena.@bszv
A usput i radim u opštini i odlično znam koliko se sredstava ulaže u vaš održiv povratak.A sad što ste se vi vratili,prodali ili zamijenili imovinu pa otišli je vaša stvar!
Sta znaci ovo: odrziv povratak?
-
bszv
#13 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Ne znam ja što ko voli ili ne!Znam da je dobar dio njih uradio ono što sam rekao.Šta znači održiv povratak?Pa pitaj Braciku iz Kozluka!popajic wrote:Bice ne vole ljudi da budu na svom! "Vole" da budu muhadjeri i repa bez korijena.@bszv
A usput i radim u opštini i odlično znam koliko se sredstava ulaže u vaš održiv povratak.A sad što ste se vi vratili,prodali ili zamijenili imovinu pa otišli je vaša stvar!![]()
Sta znaci ovo: odrziv povratak?
- Real Khan
#14 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
U zadnjih mjesec dana nisam pročitao bolji post. RespectSliver wrote:da, sve je to tako dok cekamo da nam drugi rijese pitanje, a od jednog drveta ne vidimo cijelu kisnu sumu. Rjesenje je u probosanski orjentiranim gradjanima. Za 5-10 godina uz malo planiranja i organiziranja mogli bismo rijesiti gordijev cvor u BiH. Rjesenje, po meni bi bilo jednostavno. Zamislite da se sve interno raseljene osobe, ponovo prijave u svoje maticne opstine,a ne kao sto je slucaj sada. Prije 2-3 mjeseca boravio sam poslovno u Matuzićima, Općina Doboj-Jug. Razgovarao sam s jednom osobom koja je zeljna da se rijesi ovo pitanje, ali iako ima stan u Doboju (RS) i iako moze prijaviti trajno mjesto prebivalista u Doboju, on je prijavljen u Matuzićima, na 2km od svog stana. Nema apsolutno nikakve smetnje da se prijavi u Doboju i time na sljedecim izborima da svoj glas jednoj o probosanskih snaga, a da i dalje živi i radi u Matuzićima. Ovakav je slucaj s ogromnom vecinom ne samo u Matuzićima, već i ostalim dijelovima BiH. Zvorničani glasaju u Tuzli, Sapni i sl, Višegrađani u Sarajevu itd. Kada bi se organizovalo znači fiktivno prijavljivanje mjesta prebivališta, i kada bi se još izvezlo par probosanskih birača iz opština gdje je to pitanje riješeno, npr Sarajevo, da izveze par hiljada birača u neke od gradova Istočne BiH, zamislite koliko bi to promjenilo, tj vratilo demografske prilike onim iz 1991.recimo ovo, ja živim na Dobrinji (FBiH), šta mene košta da se prijavimi u Istočnom Sarajevu i tamo dam glas nekoj probosanskoj stranci, a Dobrinja ima oko 50-60k stanovnika, zamislite 10% tog broja u Istočnom Sarajevu 6k na nešto mali broj stanovnika I.SA ( ne znam podatak i ne računam Pale). Ne mislim da se ovo može uraditi na horuk ili stihijski, već polako, godinama, ali bar znamo da ćemo riješiti pitanje za narednih 10god, kad već nismo za ovih 13. Ništa me ne bi koštalo da odem nekih 500m bliže po ličnu kartu nego što mi je sada prvi CIPS. Čak se bavim mišlju da registrujem NVO po tom pitanju, da se malo organizovano ljudi edukuju o namjeri i načinu kako sve to uraditi. Ljudi od ovog našeg piskaranja nema ništa, ili da im uvalimo trojana, ovako kako ja mislim ili da još godinama trpimo ovakvo stanje.
Živjet će BiH, samo hajmo se animirati malo
Pojedinci sa ovog foruma će se sjetiti da i ja ovako nešto zagovaram
- Real Khan
#15 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Da malo pojasnim prethodni post. Na povratku, pogotovo održivom se MORA raditi jer je to 1) anex 7 dejtonskog mirovnog sporazuma, 2) zato što na taj način se poništavaju tekovine rata i genocidne politike uhapšenog lidera bosanskih Srba.
Naravno, prva opcija jeste da se odmah i bez pogovora ukine paradržavna tvorevina zvana RS jer je to zametak svih budućih sukoba na ovim prostorima, pa i šire. Zapamtite, ako se i nakon svih suđenja za ratne zločine počinjene u ime RS-a ipak na neki način dozvoli postojanje takve tvorevine, šta onda sprečava neke eventualne buduće "Karadžiće" ili "Mladiće" iz nekih drugih naroda u BiH ili bilo gdje u svijetu da pokušaju ostvariti slične ciljeve na isti način...
Da se razumijemo, Lajčak pojma nema šta govori kada je izjavio da je neupitno postojanje RS-a i da suđenje Karadžiću nije suđenje RS-u. Pa onda o čemu se ovdje radi i u čemu je problem ako se osudi tvorac projekta a rezultat tog istog projekta ostane kao "neupitan"? Ako će se tolerisati princip koji je primjenjen pri stvaranju RS-a, onda se ozbiljno treba poraditi na stvaranju nekakve "Republike Bosanske" na prostoru sadašnjeg entiteta RS-a. Pa ćemo tako u nedogled... U to ime treba pozdraviti post koji zagovara što veći povratak u RS.
Naravno, prva opcija jeste da se odmah i bez pogovora ukine paradržavna tvorevina zvana RS jer je to zametak svih budućih sukoba na ovim prostorima, pa i šire. Zapamtite, ako se i nakon svih suđenja za ratne zločine počinjene u ime RS-a ipak na neki način dozvoli postojanje takve tvorevine, šta onda sprečava neke eventualne buduće "Karadžiće" ili "Mladiće" iz nekih drugih naroda u BiH ili bilo gdje u svijetu da pokušaju ostvariti slične ciljeve na isti način...
Da se razumijemo, Lajčak pojma nema šta govori kada je izjavio da je neupitno postojanje RS-a i da suđenje Karadžiću nije suđenje RS-u. Pa onda o čemu se ovdje radi i u čemu je problem ako se osudi tvorac projekta a rezultat tog istog projekta ostane kao "neupitan"? Ako će se tolerisati princip koji je primjenjen pri stvaranju RS-a, onda se ozbiljno treba poraditi na stvaranju nekakve "Republike Bosanske" na prostoru sadašnjeg entiteta RS-a. Pa ćemo tako u nedogled... U to ime treba pozdraviti post koji zagovara što veći povratak u RS.
-
seldzuk
#16 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Ćirilici ne fali ništa, ali je svi u BiH ne znaju čitati. Nit je agresorsko nit zaostalo, naprotiv mi bosančicu smatramo jednom od verzija ćirilice i šta ti ja znam. A što se tiče 22, ako misliš i samo na opštine, to je premalo. 22 nije sigurno, jer je to šuplja. Ja u Sarajevu trenutno ne živim, ali koliko znam Ljubiša Marković, koji je bio načelnik Centra je Srbin. I u Sarajevu ima 4 nivoa vlasti.bszv wrote:...
A šta fali ćirilici?Jel i ona agresorsko pismo i zaostalo?Jeste bilo je 60%.Uhvati se ti prvo Sarajeva u kome u organima uprave rade 22 osobe srpske nacionalnosti.A toliko Bošnjaka radi u opštini u Zvorniku!I ko tu koga diskriminiše?A usput i radim u opštini i odlično znam koliko se sredstava ulaže u vaš održiv povratak.A sad što ste se vi vratili,prodali ili zamijenili imovinu pa otišli je vaša stvar!
I btw koliki je sad procenat Bošnjaka u Zvorniku? Na stranici opštine su brojali građane i seljake, staro i mlado itd. Valjda se podrazumijeva da su Srbi većina i da se ništa više ne treba brojati.
-
seldzuk
#17 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
I još nešto. Je li Srbima(ne mislim na narod u totalu već na onu kritičnu masu čije mišljenje unutar naroda prevagne, jer nisam rasista) to što su Srbi(valjda na nekom jeziku to znači nebeski narod) ili nešto drugo obezbjeđuje apsolutno pravo da ne priznaju predratni referendum, misle da za sve treba pitati njih i samo njih, poruše u BiH preko 500 džamija, naprave prvi genocid poslije 2. svjetsko rata u Evropi, i onda još misle da imaju pravo da larmaju i pričaju o svojoj ugroženosti. Je li im to obezbjeđuje 31,21% na popisu stanovništva, ili možda to što su u bivšoj Jugoslaviji bili guzonje i za sve se pitali, dok u demokratskoj BiH dolazi na još po nekog red da se pita. U svakom slučaju tih 31,21% su 100%-no zabiberili svom stanovništvu BiH bez obzira na etničku, vjersku, polnu i ostale pripadnosti.
-
Liska
#18 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Sliver, i nije bas tako jednostavno. Eto prijavi se u Istocno Sarajevo pa ces vidjeti problema. Prvo moras otkazati osobnu u Sarajevu. Kad dobijes osobnu u Istocnom Sarajevu, moras imati i zdravstvenu. Da bi imao zdravstenu, moras prebaciti uplate firme za koju radis, dakle ne uplacuju vise u Sarajevo nego u istocno Sarajevo. I da ne duljim o jos mnogim birokratskim preprekama, promjena prebivalista nije nesto sto je samo vezano za glasanje. Ako imas auto, sa promjenom prebivalista moras mijenjati prometnu dozvolu. Veliki broj prognanih je prijavljen u Federaciji jer bez toga ne bi mogao koristiti prava koja ih sljeduju. Ako bi promjenili prebivaliste, ostali bi bez velikog broja tih prava ili bi ih morali koristiti u RS, sto bi znacilo ponovnu registraciju i visemjesecni prekid u koristenju prava.
-
Liska
#19 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Opet ti govorim lako je pricati. Danas se otkazes u Sarajevu ali se ne mozes za jedan dan prijaviti u RS. Puno papira i puno vremena je potrebno za sve. Npr. zaposlen si i tesko ces dobiti slobodne dane ili moras uzimati odmor. Kako ce to rijesiti stariji ljudi? I da ne kazem da sve potvrde i zamjene iziskuju dodatne materijalne troskove a mnoga prava bi ljudi izgubili ako bi se prijavili u RS ili bi bila znatno manja. Ne znam, ja se nesto ne lozim na te price zar Bosna i Hercegovina ne zasluzuje bar toliko? Malo ljudi tako razmislja jer sutra nece jesti Bosnu i Hercegovinu nego ono sto sam sebi osigura. A uvijek ce vise moci osigurati u Sarajevu nego u Bratuncu.
-
Liska
#20 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Pricamo se Sliver. Nista strasno. Ali po meni je podjela zemlje u smislu raspodjele stanovnistva vec odavno zavrsena i ne vjerujem da ce se za nasih zivota bilo sto bitno promjeniti. I ti prvi da zivis u Bratuncu, dijete bi slao u Sarajevo da uci i studira. Tko jedno proba Sarajevo, tesko se vraca u Bratunac ili bilo gdje drugo, npr. u Trebinje. Tko se jednom pomjerio iz svoga sela ili malog grada, okusio nesto drugo, taj se tesko vraca, pa cak i da nije u pitanju povratak u RS, nego povratak u grad koji je isti kao i kad si otisao. A kad dodas da se vracas u RS, da nisi ravnopravan, onda se jednostavno ne vracas, sem ako je to zadnje rjesenje u zivotu. Bojim se da ce situacija biti jos gora sa olaksavanjem viznog rezima ili njegovim ukidanjem.
-
FLOCK
#21 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Imali smo mi SFRJ i svi se voljeli i pjevali Titu, cetnici i ustase bili bed guys, i desila se 1992 god.
Ljudi u BIH su licemjerni i nikada nece da budu iskreni, Srbi kao i drugi ako djele sa nekim drzavu (a sada djele jer moraju jer kaze USA i EU) rade to neiskreno...a mora se priznati da ni Bosnjaci a ni Hrvati nisu nista bolji.
Ljudi u BIH su licemjerni i nikada nece da budu iskreni, Srbi kao i drugi ako djele sa nekim drzavu (a sada djele jer moraju jer kaze USA i EU) rade to neiskreno...a mora se priznati da ni Bosnjaci a ni Hrvati nisu nista bolji.
-
Liska
#22 Re: Rašu u Hag, RS u historiju
Sliver, ti ne shvatas sto ti pisem. Nemoguce se prijaviti fiktivno jer da bi se prijavio u RS, moras donijeti odjavu prebivalista u Federaciji. Pa ako si zaposlen, onda ti poslodavac uplacuje socijalno i zdravstveno tamo gdje ti je prebivaliste. Pa npr. ti si fiktivno prijavljen, imas osobnu RS i trebas neki kredit u Sarajevu. Za to ti treba brdo papira koje mozes izvaditi samo u Istocnom Sarajevu ili cak u Banja Luci. Ako si promjenio prebivaliste, imas auto i vozis se svaki dan, moras promjeniti i prometnu pa i tablice. Ako si i nekim cudom uspio fiktivno da se prijavis, onda neces moci dobiti potvde koje ti trebaju jer te nemaju u evidenciji ili ces se morati prijaviti. Sve to iziskuje vrijeme i novac kojeg vecina nema. Ili ima previse jednog a premalo drugog. I sve to da bi glasao jednom u cetiri godine i da bi ostao bez prava na invalidninu, naknadu i jos mnogo drugih stvari. Prema tome, ovo fiktivno tesko da moze proci jer prijava prebivalista nije samo prijava za izbore, nego znaci mnogo vise od toga, izmedju ostalog i promjenu entitetskog drzavljanstva.