Rast [probl]

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
rast

#1 Rast [probl]

Post by rast »

Dobar dan

Ako neko normalno dijete, koje je uslo u pubertet ima neki poremecaj u rastu (slabije se razvija, rast) dali je to kasno da se lijeci u pubertetu, i dali lijecenje uspjeva ?? I kome da se obrati u vezi tog problema ??

Zahvaljujem.. :( :(
Vragolan

#2 Re: Rast [probl]

Post by Vragolan »

rast wrote:Dobar dan

Ako neko normalno dijete, koje je uslo u pubertet ima neki poremecaj u rastu (slabije se razvija, rast) dali je to kasno da se lijeci u pubertetu, i dali lijecenje uspjeva ?? I kome da se obrati u vezi tog problema ??

ne znam sta je konkretno kod tebe ali evo slucaj uz moje familije

od rodjaka sin udje u pubertet, a uvijek je zgoljavo dijete bio,mrsav nizak i do neke 17 godine bio najnizi u razredu
i roku dvije godine bukvlno je buknuo sto u visinu to u sirinu, za 2 godine je bukvalno prerastao svoje vrsnjake, rodjak ga vodio doktoru da vidi da nesta nije u redu jer su se i oni iznenadili, medjutim sve je bilo ok,
tako mozda se bezveze sikiras, ali ako sta sumnjas idi doktoru, jer tu moze biti, nedaj, Boze do hipofize ili sitnjace ili mozda neki hormonalni poremecaj, ali opet mozda neije nista (kao u primjeru koji sam ti naveo)
rast

#3 Re: Rast [probl]

Post by rast »

Vragolan wrote:

od rodjaka sin udje u pubertet, a uvijek je zgoljavo dijete bio,mrsav nizak i do neke 17 godine bio najnizi u razredu
i roku dvije godine bukvlno je buknuo sto u visinu to u sirinu, za 2 godine je bukvalno prerastao svoje vrsnjake, rodjak ga vodio doktoru da vidi da nesta nije u redu jer su se i oni iznenadili, medjutim sve je bilo ok,
tako mozda se bezveze sikiras, ali ako sta sumnjas idi doktoru, jer tu moze biti, nedaj, Boze do hipofize ili sitnjace ili mozda neki hormonalni poremecaj, ali opet mozda neije nista (kao u primjeru koji sam ti naveo)
Nadam se da je tako..... Ali za svaki slucaj mislim da je najbolje da provjerimo, ne ?
A kojem tacno doktoru da se obratimo, koja struka ?
Vragolan

#4 Re: Rast [probl]

Post by Vragolan »

rast wrote:
Vragolan wrote:

Nadam se da je tako..... Ali za svaki slucaj mislim da je najbolje da provjerimo, ne ?
pa odes prvo skolskom objasnite problem i on vam daje uputnicu za dalje
znam da j emoj rodjak i zena malom vadili sve nalaze (krv, hormone, CT glave, ultrazvuk stitnjace i jos neke pretrage, nemogu se sjetiti), sve na kosevu radili, ja sam se zacudio kako su mogli tako brzo uraditi sve nalaze bez stele

a ako hoces da brzo rijesi neke dileme, odes privatno kod dr. El-Tawil na M. Dvoru (ako si iz sarajeva) i kod njega uradis komplet krvnu sliku (sa hormonima) mislim da kosta oko 30 ili 50KM, zma da je moj kolega kod njega otisao i lijecio stitnjacu kod njega, da je otisao u kosevo i ganjao nalaze to bi mesecima trajalo,
Dakili

#5 Re: Rast [probl]

Post by Dakili »

rast wrote:
Vragolan wrote:

Treba se obratiti decijem endokrinologu.
DoctorSa

#6 Re: Rast [probl]

Post by DoctorSa »

Što se tice rasta i razvoja dijeteta onda je to uvijek individualna stvar, a na njega utiče, ishrana, genetska predispozicija (niski roditelji), bolesti nekih organa tipa jetra, bubrezi, srce, genetske bolesti (ovo nije, već bi bile otkrivene) sekularni rast....i naravno manjak hormona rasta.

Svako dijete ima određeni tempo rasta. Neka djeca rastu kontinuirano, dok drugi imaju jako usporen rast, i na kraju puberteta dostignu normalnu visinu, ili čak i više.

Ne mora biti ništa loše, ali ako želite da isključite moguću bolest, otiđite kod pedijatra.
Dakili

#7 Re: Rast [probl]

Post by Dakili »

Otici kod pedijatra i zaliti se na nizak rast deteta ima rezultat upravo ovo sto ste napisali DoktorSa. Mozda zavisi i do pedijatra ali ja sam imala takvo iskustvo. Moje dete je samo za mene bilo niskog rasta zato sto je rodjeno kao naj krupnija beba u porodilistu (sa 4200gr) a u zabavistu i skoli uvek je bio naj sitniji. Pedijatar kao i iskusne majke govorili su mi: videces u pubertetu kako ce da se izduzi, deca imaju period kada napreduju u visini i period kada napreduju samo u tezini... Dok nisam od pedijatra trazila uput za strucno misljenje nekog specijalizovanog doktora prica se nije menjala. Poseta endokrinologu pre dve godine spasila je zravlje mome sinu koji sad ima 11 godina.
DoctorSa

#8 Re: Rast [probl]

Post by DoctorSa »

Dakili wrote:Otici kod pedijatra i zaliti se na nizak rast deteta ima rezultat upravo ovo sto ste napisali DoktorSa. Mozda zavisi i do pedijatra ali ja sam imala takvo iskustvo. Moje dete je samo za mene bilo niskog rasta zato sto je rodjeno kao naj krupnija beba u porodilistu (sa 4200gr) a u zabavistu i skoli uvek je bio naj sitniji. Pedijatar kao i iskusne majke govorili su mi: videces u pubertetu kako ce da se izduzi, deca imaju period kada napreduju u visini i period kada napreduju samo u tezini... Dok nisam od pedijatra trazila uput za strucno misljenje nekog specijalizovanog doktora prica se nije menjala. Poseta endokrinologu pre dve godine spasila je zravlje mome sinu koji sad ima 11 godina.

Ja se apsulutno slažem s Vašom konstatacijom. Ali pedijatar treba da proslijedi uput endokrinologu. Samo dajem krace smjernice. A uostalom imamo na pedijatriji dječije endokrinologe. Super doktorica Snježana:)
I naravno hormonalni status da se isključi bolest.
Dakili

#9 Re: Rast [probl]

Post by Dakili »

DoctorSa wrote:
Dakili wrote:Otici kod pedijatra i zaliti se na nizak rast deteta ima rezultat upravo ovo sto ste napisali DoktorSa. Mozda zavisi i do pedijatra ali ja sam imala takvo iskustvo. Moje dete je samo za mene bilo niskog rasta zato sto je rodjeno kao naj krupnija beba u porodilistu (sa 4200gr) a u zabavistu i skoli uvek je bio naj sitniji. Pedijatar kao i iskusne majke govorili su mi: videces u pubertetu kako ce da se izduzi, deca imaju period kada napreduju u visini i period kada napreduju samo u tezini... Dok nisam od pedijatra trazila uput za strucno misljenje nekog specijalizovanog doktora prica se nije menjala. Poseta endokrinologu pre dve godine spasila je zravlje mome sinu koji sad ima 11 godina.

Ja se apsulutno slažem s Vašom konstatacijom. Ali pedijatar treba da proslijedi uput endokrinologu. Samo dajem krace smjernice. A uostalom imamo na pedijatriji dječije endokrinologe. Super doktorica Snježana:)
I naravno hormonalni status da se isključi bolest.
Svaka cast :thumbup:
Verovatno da smo i mi imali na pedijatriji doktoricu Snjezanu ne bi ovako kasno otkrili celijakiju.
Post Reply