Rast cijena hrane
Moderator: anex
-
Utokkha
#1 Rast cijena hrane
Kutak za monolog sa moje strane, ostali kako stignu neka pišu.
Objavili su vijest da će cijene konditorskih proizvoda rasti u BiH, zbog povećanja cijene sirovina, prvenstveno kakaa i šećera.
Pošto volim čokoladu, ova vijest mi nije mogla promaći:
http://thegloss.com/odds-and-ends/someo ... in-europe/
Poenta je u datumu. Još u julu neko/neki je kupio sve zalihe kakaa uskladištene u Evropi.
Različite vijesti navode različite razloge rasta cijena: poplave u Australiji, suše u Argentini itd. Za vrijeme požara u Rusiji govorilo se o definitivnom rastu cijena pšenice, zbog manjka iste.
Buffet je upozoravao na rast špekulacija na tržištu namirnica, kao i EU u jučer objavljenom tekstu.
http://www.cattlenetwork.com/cattle-new ... ation.html
S tim u vezi, još od septembra je počela inicijativa u SAD o uvođenju zakonske zabrane špekulacija na tržištu nafte i namirnica. Znam da u EU takvo nešto koči London, tržišni centar ovog segmenta.
Moje skromno mišljenje: isti igrači su pobjegli sa finansijskog tržišta i pokušavaju namaknuti novac na hrani. Izvor je siguran jer dok je ljudi biće i (is)hrane.
Objavili su vijest da će cijene konditorskih proizvoda rasti u BiH, zbog povećanja cijene sirovina, prvenstveno kakaa i šećera.
Pošto volim čokoladu, ova vijest mi nije mogla promaći:
http://thegloss.com/odds-and-ends/someo ... in-europe/
Poenta je u datumu. Još u julu neko/neki je kupio sve zalihe kakaa uskladištene u Evropi.
Različite vijesti navode različite razloge rasta cijena: poplave u Australiji, suše u Argentini itd. Za vrijeme požara u Rusiji govorilo se o definitivnom rastu cijena pšenice, zbog manjka iste.
Buffet je upozoravao na rast špekulacija na tržištu namirnica, kao i EU u jučer objavljenom tekstu.
http://www.cattlenetwork.com/cattle-new ... ation.html
S tim u vezi, još od septembra je počela inicijativa u SAD o uvođenju zakonske zabrane špekulacija na tržištu nafte i namirnica. Znam da u EU takvo nešto koči London, tržišni centar ovog segmenta.
Moje skromno mišljenje: isti igrači su pobjegli sa finansijskog tržišta i pokušavaju namaknuti novac na hrani. Izvor je siguran jer dok je ljudi biće i (is)hrane.
-
Hendrix
#2 Re: Rast cijena hrane
Na ljudima i panici je najlakše zaraditi, pustiš priču nestašica hrane ovo ono i počnu se gomilati zalihe.
Svježiji primjer je famozno poskupljenje ulja kod nas od prije par godina, odjednom se desilo,priča sad će rat,nema se ulja nikako, raja nakupovala ogromne količine ulja po duploj cijeni i.......ništa , odjednom sve stade i zaboravi se na to.
I dan danas mi nije jasno kako su uspjeli onako ofirno da zajebu toliko ljudi, ili je stvarno tako jednostavno?
Svježiji primjer je famozno poskupljenje ulja kod nas od prije par godina, odjednom se desilo,priča sad će rat,nema se ulja nikako, raja nakupovala ogromne količine ulja po duploj cijeni i.......ništa , odjednom sve stade i zaboravi se na to.
I dan danas mi nije jasno kako su uspjeli onako ofirno da zajebu toliko ljudi, ili je stvarno tako jednostavno?
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#3 Re: Rast cijena hrane
zamisli kako NOVARTIS zajeba cijelu planetu sa pticjom gripom pa napravise promet u vrijednosti 10000000000000000000000000£$£$Hendrix wrote:Na ljudima i panici je najlakše zaraditi, pustiš priču nestašica hrane ovo ono i počnu se gomilati zalihe.
-
Suzie Q
#4 Re: Rast cijena hrane
baš tako, prošle godine se smrću prijetilo ako ne uzmeš vakcinu a ove godine preporučuju limun i vitamin C protiv svinjske gripe...
što se čokolade tiče, nedavno sam negdje pročitala kako je generalno sve manje kakaovca u svijetu i da bi upravo ta nestašica osnovne sirovine mogla dovesti do toga da čokolada za koju godinu bude pravi luksuz. vjerojatno je zato ovaj tip kupio sve zalihe dok ih još ima.
što se čokolade tiče, nedavno sam negdje pročitala kako je generalno sve manje kakaovca u svijetu i da bi upravo ta nestašica osnovne sirovine mogla dovesti do toga da čokolada za koju godinu bude pravi luksuz. vjerojatno je zato ovaj tip kupio sve zalihe dok ih još ima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Rast cijena hrane
ovo što s hranom rade na kraju će biti gore od genocida
- Truba
#6 Re: Rast cijena hrane
hm.... ode kruh na 1.3
96. je bio 30 pf
hoće li mi neko opravdati poskupljenja kruha i šećera

96. je bio 30 pf
hoće li mi neko opravdati poskupljenja kruha i šećera
- Zvek
#7 Re: Rast cijena hrane
Iza ovih desavanja u svijetu nesto ogromno smrdi. Prvo ekonomska kriza, pa sad nemiri u erapskom svijetu, poskupljenja hrane sirom svijeta, nafta skace na oko 3 km/l .
Sad, ili se blizi novi svjetski rat, ili ce se narod sirom svijeta ujediniti i traziti nova ekonomska rjesenja. Mnogi "analiticari" opravdanje za sve ovo vide u ogromnom povecanju stanovnistva na Zemlji sada je problem proizvesti te kolicine hrane, energeneta kako bi se zadovoljile potrebe ljudi.
Sad, ili se blizi novi svjetski rat, ili ce se narod sirom svijeta ujediniti i traziti nova ekonomska rjesenja. Mnogi "analiticari" opravdanje za sve ovo vide u ogromnom povecanju stanovnistva na Zemlji sada je problem proizvesti te kolicine hrane, energeneta kako bi se zadovoljile potrebe ljudi.
- Edinz
#8 Re: Rast cijena hrane
Sve ovo što se dešava je testiranje za ono što slijedi u budućnosti, kao i koja stotina milijardi da se zgrne usput. Nedavno nafta, sad hrana, u budućnosti voda, porezi na emisiju CO2 i ko zna ....
-
djes_ba
#9 Re: Rast cijena hrane
svako ga je i jeo
samo dizite cjenu
zatrebalo vam za ljekova
samo dizite cjenu
zatrebalo vam za ljekova
- Alfons Kauders
#10 Re: Rast cijena hrane
zanimljivo stivo...
http://www.bloomberg.com/news/2011-02-1 ... ought.html
doduse sumnjam da je bilo ko od nasih genijalaca koji bi se trebali brinuti o ovim stvarima uopste cuo za susu u kini... jerbo smo mi centar svijeta, mi smo najvazniji, mi samo o sebi mislimo i nasi mediji pisu samo o nama...
http://www.bloomberg.com/news/2011-02-1 ... ought.html
doduse sumnjam da je bilo ko od nasih genijalaca koji bi se trebali brinuti o ovim stvarima uopste cuo za susu u kini... jerbo smo mi centar svijeta, mi smo najvazniji, mi samo o sebi mislimo i nasi mediji pisu samo o nama...
Global wheat production will probably drop 4.3 percent to 653 million tons in 2010-2011 from the previous year, while demand may expand 1.2 percent to 667 million tons, the FAO said in December. The U.S. Department of Agriculture estimates output at 645.4 million tons and demand at 665.2 million tons. Without a sufficient increase in plantings and normal weather, output may lag behind demand in 2011-2012
- therrarrius
#11 Re: Rast cijena hrane
Ljeba i igara? Ni hljeba, ni igara. Valjda ce pojeftiniti kad 20% zemlje pocrka.
-
_AvAx_
#12 Re: Rast cijena hrane
a sada ce DOSTA,GROZD i druga nevladina udruzenja organizovati mirne proteste Sarajevu...
ah da, oni ne postoje doke ne krene predizborna kampanja
ah da, oni ne postoje doke ne krene predizborna kampanja
-
drenmajster
#13 Re: Rast cijena hrane
Globalna stvar-sve je poremeceno na svjetskom nivou pa tako i trziste hrane.Pitanje je kako ce se nestasica hrane odraziti na stanje u svim zemljama svijeta,kakvi ce poremecaji nastati.Politicari pokusavaju naci objasnjenje ali pravog odgovora nema niti jedan.Kako ce se Kina i zemlje dalekog istoka prehraniti Bog zna.Niko nece da povjeruje u prostu cinjenicu da je glad svima pred vratima.Sretan ce biti onaj koji bude mogao da prehrani porodicu a onda ce biti svejedno ko vozi koji auto,ko ima bolji portabl,odjelo i ostala komercijalna smeca(mozda zvuci apokalipticki ali je tako).Ni Bosna nije zaobidjena ,tako ni Srbija ,Hrvatska da ne nabrajam dalje.Globalizacija je takva -vuce na dno i one koje se prave kooperativni a u dugovima do guse.
- Truba
#14 Re: Rast cijena hrane
jel ovo poskupljenje samo mene nervira ili???
-
drenmajster
#15 Re: Rast cijena hrane
Otupio narod vise ga nista ne iznenadjuje.Da parafraziramo-KRIZA JE OPIJUM ZA NAROD-kasnije ga mos' pec na raznju ako volis.komi wrote:jel ovo poskupljenje samo mene nervira ili???
- Truba
#16 Re: Rast cijena hrane
**bem i njih i narod
- ladyada
#17 Re: Rast cijena hrane
svaki put nadju razlog da poskupe, suse, poplave, ratovi , pozari itd ........neki dan sam bila u kupovini litar najjeftinijeg jestivog ulja 1,39€
prije mjesec dana bilo 0,99€ pa hajd budi pametan .......
taman pocelo ono u egiptu .........
- Zvek
#18 Re: Rast cijena hrane
Psenica kod nas nekako i moze da uspije, pa koliko toliko. Sijat cemo i znjeti kao nase dede i nane pa sta nam Bog da. Nego, problem bi bilo navodnjavanje, obzirom da su temperature sada osjetno vise nego prije 40ak godina. A i voda ce biti puno skuplja.
- Zvek
#19 Re: Rast cijena hrane
Kod nas je najjeftinije 1.50 eura, a do prije 2 sedmice je bilo 1.25 eura!ladyada wrote:svaki put nadju razlog da poskupe, suse, poplave, ratovi , pozari itd ........neki dan sam bila u kupovini litar najjeftinijeg jestivog ulja 1,39€prije mjesec dana bilo 0,99€ pa hajd budi pametan .......
taman pocelo ono u egiptu .........
- Truba
#20 Re: Rast cijena hrane
izgleda da će devedesete biti zlatne
kako je krenulo
kako je krenulo
-
drenmajster
#21 Re: Rast cijena hrane
Sad su potrebne tackice i bonovi-zasijati sto se moze pod prisilom drzave(za neobradjenu zemlju koja spada u poljoprivredno zemljiste uvesti dodatni porez vlasnicima).Mozda bi se nesto ruralnog stanovnistva i vratilo na imanja(utopija mozda ali se moze uraditi).
- vesna555
#22 Re: Rast cijena hrane
Ono što prije za pola godine za 50 KM kupim u Konzumu, za to mi sad treba minimalno 80 KM. Plaće su iste, niko ne povećava i ne usklađuje plaće. Hrana svaki dan poskupljuje užas. O "luksuzu" da i ne govorim. Kod nas je i kino luksuz. Ako hoćeš otići u kino, dvije osobe ne mogu proći ispod 20 KM.
Lako je meni za mene, nemam ni kredita ni djece i moja plaća ostaje meni, ali kad razmisljam kako je četveročlanoj obitelji, uh, nasikiram se!
Lako je meni za mene, nemam ni kredita ni djece i moja plaća ostaje meni, ali kad razmisljam kako je četveročlanoj obitelji, uh, nasikiram se!
-
Trebam te
#23 Re: Rast cijena hrane
Generalno narod nije spreman da radi, omladina nece na selo i nece da obradjuje zemlju...drenmajster wrote:Sad su potrebne tackice i bonovi-zasijati sto se moze pod prisilom drzave(za neobradjenu zemlju koja spada u poljoprivredno zemljiste uvesti dodatni porez vlasnicima).Mozda bi se nesto ruralnog stanovnistva i vratilo na imanja(utopija mozda ali se moze uraditi).
,
- Zvek
#24 Re: Rast cijena hrane
http://www.rtl.hr/sprema-li-se-svijetu- ... anak-25375Sprema li se svijetu nešto veliko?
Američka državna tajnica Hillary Clinton sazvala je povijesnu konferenciju na kojoj su sudjelovali svi američki veleposlanici iz više od 260 diplomatskih predstavništava.
- therrarrius
#25 Re: Rast cijena hrane
Narod oguglo, neke boli kurac, neki svjesni da ne mogu uraditi nista po tom pitanju i samo cekaju crkavanje. Neko iznad spomenu onu splacinu sastavljenu od besposlicara i seratora iz grozda i dosta, iako ironicno, ne mogu se oteti izazovu da im mater spomenem.komi wrote:jel ovo poskupljenje samo mene nervira ili???
Sto se samog poskupljenja cijena tice, nece se desiti nista, narod nece reagovati i opet ce uz kaficu i cigaru srat kako je bilo u titinom vaktu, a ovi mladji ce kukati po bastama uz kaficu, cigaru i pokoju pivu podsvjesno kontajuci gdje ce na ljeto na more.
Jos nemamo vladu.
Cijene idu gore.
Plate idu dole.
Nasilje na ulicama u porastu.
Kultura nam je u *urcu.
Pascad po ulicama.
GAME OVER.