rasprava: hadisi

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#51

Post by danas » 19/09/2006 00:10

Grom iz vedra neba wrote:
Evo ja cu ti odgovoriti, posto vidim da si jako nervozna, a nervoza covjeka ucini podjahkada blentavim pored mozga, koji nadajmo se svaki insan ima.
kao sto rekoh -- pametniji si kad sutis. bolje bi ti bilo da se prestanes provaljivati, jer sto vise lupetas ispadas hem gluplji, hem smijesniji. a da si bolesno poremecen te da ne znas kako se vodi osnovni argument, to je valjda svima na ovom forumu vec jasno (ne samo sa ove teme).
Grom iz vedra neba wrote:Prvo, citirala si dio "hadisa" sa Serbian Caffea. Da li je to tacno? Da. (ovdje naravno ne tvrdim da si srpkinja, ali sam bio ubijedjen u to, pogotovo jer koristis srpske rijeci).
hajde od pocetka.
ja sam postavila dati hadis na engleskom, kao i link za kompletnu buharijevu zbirku hadisa na engleskom. engleski prijevod je odgovarao onome za sto je njonjica pitala da li je tacno (ne znam gdje je ona nasla hadis) -- a moj post je bio odgovor na njeno pitanje. ti upadas i tvrdis da navedeni hadis ni na nasem ni na engleskom nije tacan vec da je to neka evengelijska-americko-cetnicka-skorpionska podmetacina. sada je na tebi da dokazes svoje tvrdnje -- da dati hadis nije tacno prenesen i da je falsifikovan.
Grom iz vedra neba wrote: Drugo, da li mozes na bosanskom jeziku citirati kompletan "hadis". Ne.
ti tvrdis da je hadis netacno prenesen i da je podmetnut -- iako engleski izvori (postavljeni od mene) i domaci izvori (postavljeni od Gost123) kazu da je hadis ispravno citiran. par forumasha (shoshana mislim) je takodje potvrdila da je hadis ispravno citiran. niko jos nije proizveo taj hadis u nekom drugoj verziji. sada je dokaz na tebi, jer ti tvrdis da je ovo nesto podmetnuto.
Grom iz vedra neba wrote: Trece, i u dijelu citiranog hadisa koji pocinje sa tri tackice "..." se vidi namjera onoga ko citira. Jer kada se nesto citira, citira se u cijelosti, a ne pocinje se sa tri tacke. Zbog cega nisi citirala cijeli "hadis" na bosanskom jeziku? Zbog cega? Zato sto ga ne mozes pronaci.
ja sam citirala dati hadis u cjelosti na engleskom i ne skreci sada ko zadnji levat na neke 'tri tacke'... dakle, tvoje je sada da nadjes zbirku na bosanskom i da nam kazes sta pise, te dokazes da je engleski prijevod neistinit i podmetacina od strane mrzitelja islama kao sto si nekoliko puta tvrdio. molim te da nadjes buharijevu zbirku, skeniras dati hadis i postavis javno na forumu. ako ne kaze isto kao i na engleskom, ja cu ti se javno izvinuti.
Grom iz vedra neba wrote: Cetvrto, i u djelicu citata koji si dala, se vidi da se ne radi o rijecima Muhammeda a.s. nego o tome "kako prenosi Ikrima". Za one neupucene, kao sto si i sama, Ikrima je bio jedan od najvecih mrzitelja Muhammeda a.s. prije nego sto je presao na islam, isticao se po brutalnosti i ubistvima nad prvim muslimanima, a Muhammed a.s. mu je postedio zivot, bez obzira na sve sto je uradio.
hadis uopce ne mora da bude direktna rijec muhamedova -- niti mora biti. stoga, ispred svakog hadisa stoji ko je pricu ispricao; nekad je to sam poslanik, nekad je njegova supruga, nekad neko treci. ja sam hadis postovala, jer sam ga citirala u cjelosti ukljucujuci i pocetak koji kaze od koga je prica potekla. stoga, ko je rekao hadis je apsolutno nebitno. a za tvoju informaciju, ikrima je bio neprijatelj islama samo da bi postao odani sljedbenik -- nesto kao omer recimo. prema tome, valjda se njegova rijec kao odanog sljedbenika i vjernika uzima za validnu te je kao takva ukljucena u zbirku hadisa koja se smatra najvjerodostojnijim.
Grom iz vedra neba wrote: Peto, ovaj dio "kako prenosi Ikrima", sam po sebi je vec devalviran, pogotovo kada se dodaje zagrada (kontradikcija sama po sebi), u citatu: "Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga.", bez zagrade bi citat izledao: "Ako neko napusti svoju religiju, ubijte ga." sto bi znacilo da ako npr. krscanin napusti svoju vjeru, treba ga ubiti, ili ako hindus napusti svoju religiju treba ga ubiti itd. itd.
kada upravitelj druge gimnazije kaze da se ucenik koji ima 100 neopravdanih casova treba izbaciti iz skole, to se zasigurno odnosi na ucenika druge gimnazije a ne na ucenika trece realke iz zagreba.
Grom iz vedra neba wrote: Sesto, kako su odavno islamski ucenjaci odbacili vjerodostojnost ovog hadisa, i kako se serijat primarno baziran na Kur'anu, u kojem se nigdje ne tvrdi gore pomenuta "hipoteza" koja pocinje sa tri tacke i veznikom "ako", zamolio bih te da svoje frustracije i uvrede podebljane rijecima koje izvlacis iz valjda vlastitog dusevnog stanja (cesto pominjes sizofreniju, vrlo zabrinjavajuce), bazirane na Serbian Caffeu, objasnjene uvredama i tepanjima (pomalo cudan mentalni sklop) zadrzis za sebe, jer misionarstvo nema plodno tlo u BiH. Radije se fokusiraj na SPC i zlocine te organizacije koja jos uvijek skriva ratne zlocine po manastirima, a opravdava ih upravo gore pomenutim "hipotezama" koje smo slusali u medijima drzave koja je pocinila genocid na kraju 20. vijeka.
apsolutno je nebitno sta ti mislis -- bitno je da je hadis koji je buhari zapisao od strane svih muslimana prihvacen kao vjerodostojan. cak stavise -- buhari je najvjerodostojniji izvor kod sunija. obrazuj se malo jadan ne bio.

a tvoja pacenicka logika je ista kao kod tih srba sa serbiancafea, sa kojima si izgleda opsjednut. kad ne mozes pobiti istinitost cinjenice -- bio to snimak granatiranja sarajeva ili hadis u kojem pise nesto sto se tebi ne dopada -- vi cete svim silama poricati istinitost onoga sto vam oci govore i prosipacete neke budalestine o podmetanju, zavjerama, i slicno.

cak i kada nemas dokaza da je to falsifikat -- kao sto ti tvrdis za ovaj hadis -- nikad nemate obraza da priznate da je onaj drugi u pravu. pa ce srbi poceti kukati o jasenovcu i zulumu pod turcima, a vehabijice tvog kalibra ce drobiti o tome kakva je SPC. skretacete na sve nevezane teme, samo da ne morate reci javno da vase govno smrdi. jer nijedni nemate zrna morala da priznate ono sto svi znaju i sto svi vide da je tacno.

haj' sto ste glupi do srzi, nego sto nemate ni prsta obraza a o principima da ne govorim. ali sta je drugo za ocekivati.

i naravno -- za kraj:

Volume 4, Book 52, Number 260:

Narrated Ikrima:
Ali burnt some people and this news reached Ibn 'Abbas, who said, "Had I been in his place I would not have burnt them, as the Prophet said, 'Don't punish (anybody) with Allah's Punishment.' No doubt, I would have killed them, for the Prophet said, 'If somebody (a Muslim) discards his religion, kill him.' "
DA LI je ovo istina:
Bukhari, Volumen 4, Knjiga 52, Broj 260:

Kako prenosi Ikrima:
„... jer je Poslanik rekao, 'Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga. ' ”

Da li je istina?
i za kraj -- svasta ti tu nesto naprica uzduz i poprijeko a nidje veze sa vezom, jer nisi odgovorio na jedino pitanje oko kojega diskutujemo... zena te lijepo pita, samo jednu jedinu stvar... ne trazi tvoji interpretaciju, ne trazi lekciju iz istorije islama, ne trazi da prosipas svoju sizofreniju spominjuci skorpione i SPC i evandjeliste....

samo pita prosto pitanje: pise li ovako ili ne?

pa sta je -- da ili ne vehabijice? :D


User avatar
dizZaster
Posts: 589
Joined: 23/09/2005 11:19
Location: Sarajevo

#52

Post by dizZaster » 19/09/2006 00:45

Grom iz vedra neba wrote:
Evo ja cu ti odgovoriti, posto vidim da si jako nervozna, a nervoza covjeka ucini podjahkada blentavim pored mozga, koji nadajmo se svaki insan ima.

Prvo, citirala si dio "hadisa" sa Serbian Caffea. Da li je to tacno? Da. (ovdje naravno ne tvrdim da si srpkinja, ali sam bio ubijedjen u to, pogotovo jer koristis srpske rijeci)

Drugo, da li mozes na bosanskom jeziku citirati kompletan "hadis". Ne.

Trece, i u dijelu citiranog hadisa koji pocinje sa tri tackice "..." se vidi namjera onoga ko citira. Jer kada se nesto citira, citira se u cijelosti, a ne pocinje se sa tri tacke. Zbog cega nisi citirala cijeli "hadis" na bosanskom jeziku? Zbog cega? Zato sto ga ne mozes pronaci.

Cetvrto, i u djelicu citata koji si dala, se vidi da se ne radi o rijecima Muhammeda a.s. nego o tome "kako prenosi Ikrima". Za one neupucene, kao sto si i sama, Ikrima je bio jedan od najvecih mrzitelja Muhammeda a.s. prije nego sto je presao na islam, isticao se po brutalnosti i ubistvima nad prvim muslimanima, a Muhammed a.s. mu je postedio zivot, bez obzira na sve sto je uradio.

Peto, ovaj dio "kako prenosi Ikrima", sam po sebi je vec devalviran, pogotovo kada se dodaje zagrada (kontradikcija sama po sebi), u citatu: "Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga.", bez zagrade bi citat izledao: "Ako neko napusti svoju religiju, ubijte ga." sto bi znacilo da ako npr. krscanin napusti svoju vjeru, treba ga ubiti, ili ako hindus napusti svoju religiju treba ga ubiti itd. itd.

Sesto, kako su odavno islamski ucenjaci odbacili vjerodostojnost ovog hadisa, i kako se serijat primarno baziran na Kur'anu, u kojem se nigdje ne tvrdi gore pomenuta "hipoteza" koja pocinje sa tri tacke i veznikom "ako", zamolio bih te da svoje frustracije i uvrede podebljane rijecima koje izvlacis iz valjda vlastitog dusevnog stanja (cesto pominjes sizofreniju, vrlo zabrinjavajuce), bazirane na Serbian Caffeu, objasnjene uvredama i tepanjima (pomalo cudan mentalni sklop) zadrzis za sebe, jer misionarstvo nema plodno tlo u BiH. Radije se fokusiraj na SPC i zlocine te organizacije koja jos uvijek skriva ratne zlocine po manastirima, a opravdava ih upravo gore pomenutim "hipotezama" koje smo slusali u medijima drzave koja je pocinila genocid na kraju 20. vijeka.
evo i dio spornog teksta koji se podmeće kao navodno vjerodostojan
urednici teksta su izvjesni Dušan i Vasa.
citat;
Oni koji kritikuju, napuste ili na bilo koji način dovedu u pitanje Islam, bivaju najčešće ubijeni na okrutan, kukavički i razbojnički način. Mnogi se iznenade kada saznaju da se smrtna kazna za kritiku i napuštanje Islama uredno praktikuje od Muhameda pa sve do današnjeg dana. Jer muslimani samo slijede učenje svog idola:

Bukhari, Volumen 4, Knjiga 52, Broj 260:

Kako prenosi Ikrima:

"... jer je Poslanik rekao, 'Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga. ' "

Muhamed je lično ubio nekoliko ljudi koji su napustili Islam. Znači, Islam nije moguće napustiti i prestati vjerovati onako kako je od rođenja servirano, niti je moguće preći u drugu vjeru.

U mnogobrojnim zemljama sa većinskim deklarisanim Islamskim stanovništvom, smrtna kazna za napuštanje Islama ili prelazak u drugu vjeru, uredno se sprovodi i u današnje vrijeme.

Muhamedova vjera ne dopušta da se dovede u pitanje. Laž i obmana se najčešće mora temeljiti na prisili, da je ne bi slučajno neko doveo u pitanje. Oni koji Islam dovode u pitanje ili kritikuju, dolaze u smrtnu opasnost. Smrtna kazna važi samo za muškarce, dok žene dobijaju doživotni zatvor. Ako se žena pokaje, (vreati u Islam) biva joj oprošteno. Muškarac koji je rođen kao musliman, kazna je smrt ako napusti Islam (čak i ako se pokaje). Njegovo pokajanje može prihvatiti Alah, ali na ovom svijetu mora biti kažnjen. Ako nemusliman prihvati Islam, i onda ga napusti, kazna mu je smrt, osim ako se pokaje (vrati u Islam).

Vrlo je jasno iz svega ovoga da Muhamedova vjera može opstati jedino prisilom. Nasilnim putem je nastala, nasilnim putem se održava. Muhamed i njegovi sljedbenici ne razumiju da je vjera lična stvar svakog pojedinca, te da Bogu ne trebaju roboti već slobodna bića.
kraj citata;

ovo nije ništa drugo nego blaćenje vjere islam.
Grome, ti govoriš pravu istinu.

User avatar
njonjica
Posts: 3956
Joined: 05/06/2006 02:45
Location: Seher
Contact:

#53

Post by njonjica » 19/09/2006 01:02

Jbg, je li pise ili ne pise?
Hadis je priznat ili nije?
:angry:

Ma ovo je fakat.....bezze.
:zzzz:

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#54

Post by danas » 19/09/2006 01:07

njonjica wrote:Jbg, je li pise ili ne pise?
Hadis je priznat ili nije?
:angry:

Ma ovo je fakat.....bezze.
:zzzz:
fino idi na link: http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamental ... h/bukhari/

odaberi knjigu koja ti treba, nadji hadis koji te zanima (izlistani su pod brojem), i vidi sta pise...

Introduction to Translation of Sahih Bukhari

Translator: M. Muhsin Khan


Sahih Bukhari is a collection of sayings and deeds of Prophet Muhammad (pbuh), also known as the sunnah. The reports of the Prophet's sayings and deeds are called ahadith. Bukhari lived a couple of centuries after the Prophet's death and worked extremely hard to collect his ahadith. Each report in his collection was checked for compatibility with the Qur'an, and the veracity of the chain of reporters had to be painstakingly established. Bukhari's collection is recognized by the overwhelming majority of the Muslim world to be one of the most authentic collections of the Sunnah of the Prophet (pbuh).

Grom iz vedra neba
Posts: 1485
Joined: 25/06/2006 03:05

#55

Post by Grom iz vedra neba » 19/09/2006 09:26

danas wrote:
Grom iz vedra neba wrote:
Evo ja cu ti odgovoriti, posto vidim da si jako nervozna, a nervoza covjeka ucini podjahkada blentavim pored mozga, koji nadajmo se svaki insan ima.
kao sto rekoh -- pametniji si kad sutis. bolje bi ti bilo da se prestanes provaljivati, jer sto vise lupetas ispadas hem gluplji, hem smijesniji. a da si bolesno poremecen te da ne znas kako se vodi osnovni argument, to je valjda svima na ovom forumu vec jasno (ne samo sa ove teme).
Argument se ne vodi...elementarna gramatika.

"Bolesno poremec"?! ne znam da li si ovo cula od Vojislava Seselja koji na taj nacin vrijedja sudije, ali u svakom slucaju od koga dolazi, dobro je.

Grom iz vedra neba wrote:Prvo, citirala si dio "hadisa" sa Serbian Caffea. Da li je to tacno? Da. (ovdje naravno ne tvrdim da si srpkinja, ali sam bio ubijedjen u to, pogotovo jer koristis srpske rijeci).
hajde od pocetka.
ja sam postavila dati hadis na engleskom, kao i link za kompletnu buharijevu zbirku hadisa na engleskom. engleski prijevod je odgovarao onome za sto je njonjica pitala da li je tacno (ne znam gdje je ona nasla hadis) -- a moj post je bio odgovor na njeno pitanje. ti upadas i tvrdis da navedeni hadis ni na nasem ni na engleskom nije tacan vec da je to neka evengelijska-americko-cetnicka-skorpionska podmetacina. sada je na tebi da dokazes svoje tvrdnje -- da dati hadis nije tacno prenesen i da je falsifikovan.
Dakle, odgovor je DA. Dio hadisa si citirala sa Serbian Caffea. Nema potrebe za tolikom izvlakusom i nervozom, mogla si jednostavno odgovoriti.
Grom iz vedra neba wrote: Drugo, da li mozes na bosanskom jeziku citirati kompletan "hadis". Ne.
ti tvrdis da je hadis netacno prenesen i da je podmetnut -- iako engleski izvori (postavljeni od mene) i domaci izvori (postavljeni od Gost123) kazu da je hadis ispravno citiran. par forumasha (shoshana mislim) je takodje potvrdila da je hadis ispravno citiran. niko jos nije proizveo taj hadis u nekom drugoj verziji. sada je dokaz na tebi, jer ti tvrdis da je ovo nesto podmetnuto.

Dakle, potvrdila si i moju drugu tvrdnju, a to je da ne mozes citirati kompletan hadis na bosanskom jeziku.
Grom iz vedra neba wrote: Trece, i u dijelu citiranog hadisa koji pocinje sa tri tackice "..." se vidi namjera onoga ko citira. Jer kada se nesto citira, citira se u cijelosti, a ne pocinje se sa tri tacke. Zbog cega nisi citirala cijeli "hadis" na bosanskom jeziku? Zbog cega? Zato sto ga ne mozes pronaci.
ja sam citirala dati hadis u cjelosti na engleskom i ne skreci sada ko zadnji levat na neke 'tri tacke'... dakle, tvoje je sada da nadjes zbirku na bosanskom i da nam kazes sta pise, te dokazes da je engleski prijevod neistinit i podmetacina od strane mrzitelja islama kao sto si nekoliko puta tvrdio. molim te da nadjes buharijevu zbirku, skeniras dati hadis i postavis javno na forumu. ako ne kaze isto kao i na engleskom, ja cu ti se javno izvinuti.
Dakle, potvrdila si i trecu tezu, a to je da ne mozes citirati hadis na bosanskom, jer ga ne mozes nigdje naci osim na Serbian Caffeu.
Grom iz vedra neba wrote: Cetvrto, i u djelicu citata koji si dala, se vidi da se ne radi o rijecima Muhammeda a.s. nego o tome "kako prenosi Ikrima". Za one neupucene, kao sto si i sama, Ikrima je bio jedan od najvecih mrzitelja Muhammeda a.s. prije nego sto je presao na islam, isticao se po brutalnosti i ubistvima nad prvim muslimanima, a Muhammed a.s. mu je postedio zivot, bez obzira na sve sto je uradio.
hadis uopce ne mora da bude direktna rijec muhamedova -- niti mora biti. stoga, ispred svakog hadisa stoji ko je pricu ispricao; nekad je to sam poslanik, nekad je njegova supruga, nekad neko treci. ja sam hadis postovala, jer sam ga citirala u cjelosti ukljucujuci i pocetak koji kaze od koga je prica potekla. stoga, ko je rekao hadis je apsolutno nebitno. a za tvoju informaciju, ikrima je bio neprijatelj islama samo da bi postao odani sljedbenik -- nesto kao omer recimo. prema tome, valjda se njegova rijec kao odanog sljedbenika i vjernika uzima za validnu te je kao takva ukljucena u zbirku hadisa koja se smatra najvjerodostojnijim.
Dakle, sada nakon prevelike nervoze pocinjes da pricas budalastine. "Ko je rekao hadis" je apsoulutno nebitno. Prvo, hadis ne izgovara "neko", jer hadis nije citat, nego Muhammedova a.s. praksa. Bolje je da malo naucis nesto prije nego krenes u dalju blamazu.
Grom iz vedra neba wrote: Peto, ovaj dio "kako prenosi Ikrima", sam po sebi je vec devalviran, pogotovo kada se dodaje zagrada (kontradikcija sama po sebi), u citatu: "Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga.", bez zagrade bi citat izledao: "Ako neko napusti svoju religiju, ubijte ga." sto bi znacilo da ako npr. krscanin napusti svoju vjeru, treba ga ubiti, ili ako hindus napusti svoju religiju treba ga ubiti itd. itd.
kada upravitelj druge gimnazije kaze da se ucenik koji ima 100 neopravdanih casova treba izbaciti iz skole, to se zasigurno odnosi na ucenika druge gimnazije a ne na ucenika trece realke iz zagreba.
Ma hajde. Jesi pametan. Nije valjda da radis u Drugoj. Poznavao sam jednu bibliotekarku iz Druge, imala je identicne stavove kao ti...u svakom slucaju vidim da bulaznis...

Grom iz vedra neba wrote: Sesto, kako su odavno islamski ucenjaci odbacili vjerodostojnost ovog hadisa, i kako se serijat primarno baziran na Kur'anu, u kojem se nigdje ne tvrdi gore pomenuta "hipoteza" koja pocinje sa tri tacke i veznikom "ako", zamolio bih te da svoje frustracije i uvrede podebljane rijecima koje izvlacis iz valjda vlastitog dusevnog stanja (cesto pominjes sizofreniju, vrlo zabrinjavajuce), bazirane na Serbian Caffeu, objasnjene uvredama i tepanjima (pomalo cudan mentalni sklop) zadrzis za sebe, jer misionarstvo nema plodno tlo u BiH. Radije se fokusiraj na SPC i zlocine te organizacije koja jos uvijek skriva ratne zlocine po manastirima, a opravdava ih upravo gore pomenutim "hipotezama" koje smo slusali u medijima drzave koja je pocinila genocid na kraju 20. vijeka.
apsolutno je nebitno sta ti mislis -- bitno je da je hadis koji je buhari zapisao od strane svih muslimana prihvacen kao vjerodostojan. cak stavise -- buhari je najvjerodostojniji izvor kod sunija. obrazuj se malo jadan ne bio.
Sada si malo u kontradikciji. Ali nista cudno za nekog ko ne krije antisemitizam i islamofobiju. Prvo A="islamski ucenjak"= musliman. Kada kazes da je hadis prihvacen od svih muslimana, to znaci i da A pripada tom skupu, sto je kontradikcija.i

a tvoja pacenicka logika je ista kao kod tih srba sa serbiancafea, sa kojima si izgleda opsjednut. kad ne mozes pobiti istinitost cinjenice -- bio to snimak granatiranja sarajeva ili hadis u kojem pise nesto sto se tebi ne dopada -- vi cete svim silama poricati istinitost onoga sto vam oci govore i prosipacete neke budalestine o podmetanju, zavjerama, i slicno.

cak i kada nemas dokaza da je to falsifikat -- kao sto ti tvrdis za ovaj hadis -- nikad nemate obraza da priznate da je onaj drugi u pravu. pa ce srbi poceti kukati o jasenovcu i zulumu pod turcima, a vehabijice tvog kalibra ce drobiti o tome kakva je SPC. skretacete na sve nevezane teme, samo da ne morate reci javno da vase govno smrdi. jer nijedni nemate zrna morala da priznate ono sto svi znaju i sto svi vide da je tacno.
Nimalo nevazna tema nije genocid kojeg su pocinili Srbi na kraju 20. vijeke, a SPC im je bila saucesnik.


haj' sto ste glupi do srzi, nego sto nemate ni prsta obraza a o principima da ne govorim. ali sta je drugo za ocekivati.

i naravno -- za kraj:

Volume 4, Book 52, Number 260:

Narrated Ikrima:
Ali burnt some people and this news reached Ibn 'Abbas, who said, "Had I been in his place I would not have burnt them, as the Prophet said, 'Don't punish (anybody) with Allah's Punishment.' No doubt, I would have killed them, for the Prophet said, 'If somebody (a Muslim) discards his religion, kill him.' "
DA LI je ovo istina:
Bukhari, Volumen 4, Knjiga 52, Broj 260:

Kako prenosi Ikrima:
„... jer je Poslanik rekao, 'Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga. ' ”

Da li je istina?
i za kraj -- svasta ti tu nesto naprica uzduz i poprijeko a nidje veze sa vezom, jer nisi odgovorio na jedino pitanje oko kojega diskutujemo... zena te lijepo pita, samo jednu jedinu stvar... ne trazi tvoji interpretaciju, ne trazi lekciju iz istorije islama, ne trazi da prosipas svoju sizofreniju spominjuci skorpione i SPC i evandjeliste....

samo pita prosto pitanje: pise li ovako ili ne?

pa sta je -- da ili ne vehabijice? :D
Sta da ti kazem "bibliotekarko"?

Ja jos uvijek nisam vidio hadis na bosanskom jeziku, samo isjecak, sa zagradom i tri tacke "kako kaze Ikrima", a izvor je Serbian Caffe.

Grom iz vedra neba
Posts: 1485
Joined: 25/06/2006 03:05

#56

Post by Grom iz vedra neba » 19/09/2006 09:31

dizZaster wrote:
Grom iz vedra neba wrote:
Evo ja cu ti odgovoriti, posto vidim da si jako nervozna, a nervoza covjeka ucini podjahkada blentavim pored mozga, koji nadajmo se svaki insan ima.

Prvo, citirala si dio "hadisa" sa Serbian Caffea. Da li je to tacno? Da. (ovdje naravno ne tvrdim da si srpkinja, ali sam bio ubijedjen u to, pogotovo jer koristis srpske rijeci)

Drugo, da li mozes na bosanskom jeziku citirati kompletan "hadis". Ne.

Trece, i u dijelu citiranog hadisa koji pocinje sa tri tackice "..." se vidi namjera onoga ko citira. Jer kada se nesto citira, citira se u cijelosti, a ne pocinje se sa tri tacke. Zbog cega nisi citirala cijeli "hadis" na bosanskom jeziku? Zbog cega? Zato sto ga ne mozes pronaci.

Cetvrto, i u djelicu citata koji si dala, se vidi da se ne radi o rijecima Muhammeda a.s. nego o tome "kako prenosi Ikrima". Za one neupucene, kao sto si i sama, Ikrima je bio jedan od najvecih mrzitelja Muhammeda a.s. prije nego sto je presao na islam, isticao se po brutalnosti i ubistvima nad prvim muslimanima, a Muhammed a.s. mu je postedio zivot, bez obzira na sve sto je uradio.

Peto, ovaj dio "kako prenosi Ikrima", sam po sebi je vec devalviran, pogotovo kada se dodaje zagrada (kontradikcija sama po sebi), u citatu: "Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga.", bez zagrade bi citat izledao: "Ako neko napusti svoju religiju, ubijte ga." sto bi znacilo da ako npr. krscanin napusti svoju vjeru, treba ga ubiti, ili ako hindus napusti svoju religiju treba ga ubiti itd. itd.

Sesto, kako su odavno islamski ucenjaci odbacili vjerodostojnost ovog hadisa, i kako se serijat primarno baziran na Kur'anu, u kojem se nigdje ne tvrdi gore pomenuta "hipoteza" koja pocinje sa tri tacke i veznikom "ako", zamolio bih te da svoje frustracije i uvrede podebljane rijecima koje izvlacis iz valjda vlastitog dusevnog stanja (cesto pominjes sizofreniju, vrlo zabrinjavajuce), bazirane na Serbian Caffeu, objasnjene uvredama i tepanjima (pomalo cudan mentalni sklop) zadrzis za sebe, jer misionarstvo nema plodno tlo u BiH. Radije se fokusiraj na SPC i zlocine te organizacije koja jos uvijek skriva ratne zlocine po manastirima, a opravdava ih upravo gore pomenutim "hipotezama" koje smo slusali u medijima drzave koja je pocinila genocid na kraju 20. vijeka.
evo i dio spornog teksta koji se podmeće kao navodno vjerodostojan
urednici teksta su izvjesni Dušan i Vasa.

citat;
Oni koji kritikuju, napuste ili na bilo koji način dovedu u pitanje Islam, bivaju najčešće ubijeni na okrutan, kukavički i razbojnički način. Mnogi se iznenade kada saznaju da se smrtna kazna za kritiku i napuštanje Islama uredno praktikuje od Muhameda pa sve do današnjeg dana. Jer muslimani samo slijede učenje svog idola:

Bukhari, Volumen 4, Knjiga 52, Broj 260:

Kako prenosi Ikrima:

"... jer je Poslanik rekao, 'Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga. ' "

Muhamed je lično ubio nekoliko ljudi koji su napustili Islam. Znači, Islam nije moguće napustiti i prestati vjerovati onako kako je od rođenja servirano, niti je moguće preći u drugu vjeru.

U mnogobrojnim zemljama sa većinskim deklarisanim Islamskim stanovništvom, smrtna kazna za napuštanje Islama ili prelazak u drugu vjeru, uredno se sprovodi i u današnje vrijeme.

Muhamedova vjera ne dopušta da se dovede u pitanje. Laž i obmana se najčešće mora temeljiti na prisili, da je ne bi slučajno neko doveo u pitanje. Oni koji Islam dovode u pitanje ili kritikuju, dolaze u smrtnu opasnost. Smrtna kazna važi samo za muškarce, dok žene dobijaju doživotni zatvor. Ako se žena pokaje, (vreati u Islam) biva joj oprošteno. Muškarac koji je rođen kao musliman, kazna je smrt ako napusti Islam (čak i ako se pokaje). Njegovo pokajanje može prihvatiti Alah, ali na ovom svijetu mora biti kažnjen. Ako nemusliman prihvati Islam, i onda ga napusti, kazna mu je smrt, osim ako se pokaje (vrati u Islam).

Vrlo je jasno iz svega ovoga da Muhamedova vjera može opstati jedino prisilom. Nasilnim putem je nastala, nasilnim putem se održava. Muhamed i njegovi sljedbenici ne razumiju da je vjera lična stvar svakog pojedinca, te da Bogu ne trebaju roboti već slobodna bića.
kraj citata;

ovo nije ništa drugo nego blaćenje vjere islam.
Grome, ti govoriš pravu istinu.
Odavno sam ja primjetio da je @Danas u kategoriji Vase i Dusana koji su pripremili gornji tekst, ne samo po uvredama, antisemitizmu, otvorenom rasizmu i islamofobiju, nego prije svega prema bezobrazluku...

kub lajkan
Posts: 3514
Joined: 03/12/2004 19:20

#57

Post by kub lajkan » 19/09/2006 10:06

Grom iz vedra neba wrote:
dizZaster wrote:
Grom iz vedra neba wrote:
Evo ja cu ti odgovoriti, posto vidim da si jako nervozna, a nervoza covjeka ucini podjahkada blentavim pored mozga, koji nadajmo se svaki insan ima.

Prvo, citirala si dio "hadisa" sa Serbian Caffea. Da li je to tacno? Da. (ovdje naravno ne tvrdim da si srpkinja, ali sam bio ubijedjen u to, pogotovo jer koristis srpske rijeci)

Drugo, da li mozes na bosanskom jeziku citirati kompletan "hadis". Ne.

Trece, i u dijelu citiranog hadisa koji pocinje sa tri tackice "..." se vidi namjera onoga ko citira. Jer kada se nesto citira, citira se u cijelosti, a ne pocinje se sa tri tacke. Zbog cega nisi citirala cijeli "hadis" na bosanskom jeziku? Zbog cega? Zato sto ga ne mozes pronaci.

Cetvrto, i u djelicu citata koji si dala, se vidi da se ne radi o rijecima Muhammeda a.s. nego o tome "kako prenosi Ikrima". Za one neupucene, kao sto si i sama, Ikrima je bio jedan od najvecih mrzitelja Muhammeda a.s. prije nego sto je presao na islam, isticao se po brutalnosti i ubistvima nad prvim muslimanima, a Muhammed a.s. mu je postedio zivot, bez obzira na sve sto je uradio.

Peto, ovaj dio "kako prenosi Ikrima", sam po sebi je vec devalviran, pogotovo kada se dodaje zagrada (kontradikcija sama po sebi), u citatu: "Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga.", bez zagrade bi citat izledao: "Ako neko napusti svoju religiju, ubijte ga." sto bi znacilo da ako npr. krscanin napusti svoju vjeru, treba ga ubiti, ili ako hindus napusti svoju religiju treba ga ubiti itd. itd.

Sesto, kako su odavno islamski ucenjaci odbacili vjerodostojnost ovog hadisa, i kako se serijat primarno baziran na Kur'anu, u kojem se nigdje ne tvrdi gore pomenuta "hipoteza" koja pocinje sa tri tacke i veznikom "ako", zamolio bih te da svoje frustracije i uvrede podebljane rijecima koje izvlacis iz valjda vlastitog dusevnog stanja (cesto pominjes sizofreniju, vrlo zabrinjavajuce), bazirane na Serbian Caffeu, objasnjene uvredama i tepanjima (pomalo cudan mentalni sklop) zadrzis za sebe, jer misionarstvo nema plodno tlo u BiH. Radije se fokusiraj na SPC i zlocine te organizacije koja jos uvijek skriva ratne zlocine po manastirima, a opravdava ih upravo gore pomenutim "hipotezama" koje smo slusali u medijima drzave koja je pocinila genocid na kraju 20. vijeka.
evo i dio spornog teksta koji se podmeće kao navodno vjerodostojan
urednici teksta su izvjesni Dušan i Vasa.

citat;
Oni koji kritikuju, napuste ili na bilo koji način dovedu u pitanje Islam, bivaju najčešće ubijeni na okrutan, kukavički i razbojnički način. Mnogi se iznenade kada saznaju da se smrtna kazna za kritiku i napuštanje Islama uredno praktikuje od Muhameda pa sve do današnjeg dana. Jer muslimani samo slijede učenje svog idola:

Bukhari, Volumen 4, Knjiga 52, Broj 260:

Kako prenosi Ikrima:

"... jer je Poslanik rekao, 'Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga. ' "

Muhamed je lično ubio nekoliko ljudi koji su napustili Islam. Znači, Islam nije moguće napustiti i prestati vjerovati onako kako je od rođenja servirano, niti je moguće preći u drugu vjeru.

U mnogobrojnim zemljama sa većinskim deklarisanim Islamskim stanovništvom, smrtna kazna za napuštanje Islama ili prelazak u drugu vjeru, uredno se sprovodi i u današnje vrijeme.

Muhamedova vjera ne dopušta da se dovede u pitanje. Laž i obmana se najčešće mora temeljiti na prisili, da je ne bi slučajno neko doveo u pitanje. Oni koji Islam dovode u pitanje ili kritikuju, dolaze u smrtnu opasnost. Smrtna kazna važi samo za muškarce, dok žene dobijaju doživotni zatvor. Ako se žena pokaje, (vreati u Islam) biva joj oprošteno. Muškarac koji je rođen kao musliman, kazna je smrt ako napusti Islam (čak i ako se pokaje). Njegovo pokajanje može prihvatiti Alah, ali na ovom svijetu mora biti kažnjen. Ako nemusliman prihvati Islam, i onda ga napusti, kazna mu je smrt, osim ako se pokaje (vrati u Islam).

Vrlo je jasno iz svega ovoga da Muhamedova vjera može opstati jedino prisilom. Nasilnim putem je nastala, nasilnim putem se održava. Muhamed i njegovi sljedbenici ne razumiju da je vjera lična stvar svakog pojedinca, te da Bogu ne trebaju roboti već slobodna bića.
kraj citata;

ovo nije ništa drugo nego blaćenje vjere islam.
Grome, ti govoriš pravu istinu.
Odavno sam ja primjetio da je @Danas u kategoriji Vase i Dusana koji su pripremili gornji tekst, ne samo po uvredama, antisemitizmu, otvorenom rasizmu i islamofobiju, nego prije svega prema bezobrazluku...


Ima li sanse da vas dvojica ikad u zivotu dobacite dalje od:

katolik ne valja, musliman valja, pravoslavac ne valja


:?

Pearl
Posts: 3405
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

#58

Post by Pearl » 19/09/2006 10:09

kub lajkan wrote: Ima li sanse da vas dvojica ikad u zivotu dobacite dalje od:

katolik ne valja, musliman valja, pravoslavac ne valja


:?
:thumbup: :lol: :lol:

Grom iz vedra neba
Posts: 1485
Joined: 25/06/2006 03:05

#59

Post by Grom iz vedra neba » 19/09/2006 10:12

Pearl wrote:
kub lajkan wrote: Ima li sanse da vas dvojica ikad u zivotu dobacite dalje od:

katolik ne valja, musliman valja, pravoslavac ne valja


:?
:thumbup: :lol: :lol:
To su totalne insinuacije. U Kur'anu se kaze da treba postovati krscane i jevreje (sljedbenike Knjige). Ovdje ne govorimo ni o katolicima ni o jevrejima nego o ljudima koji plasiraju podvale sa zadnjom namjerom.

Pearl
Posts: 3405
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

#60

Post by Pearl » 19/09/2006 10:19

Grom iz vedra neba wrote:
Pearl wrote:
kub lajkan wrote: Ima li sanse da vas dvojica ikad u zivotu dobacite dalje od:

katolik ne valja, musliman valja, pravoslavac ne valja


:?
:thumbup: :lol: :lol:
To su totalne insinuacije. U Kur'anu se kaze da treba postovati krscane i jevreje (sljedbenike Knjige). Ovdje ne govorimo ni o katolicima ni o jevrejima nego o ljudima koji plasiraju podvale sa zadnjom namjerom.
izvini ako si se nasao u tome, ali mi je komentar bio super, pa sam morala da podrzim :) ja licno ne bih imena navodila, naci ce se sami u tome, ali zar se ne slazes da postoje ljude koji te, ukoliko im kazes ista protiv njihovog misljenja, proglase to napadom na islam i "bosnjastvo" i svrstaju te medju cetnike i serbian-cafe clanove??? u nedostatku argumentacije...

a sve u duhu "torerancije", ljubavi i prihvatanja sviju "ispod nas" jer eto u Kur'anu pise da i njih treba postovati.. ko da su niza rasa... ima nacin da se iskaze misljenje i nacin da se povrijede necija osjecanja...

meni to stvarno ide na pisni nerv...

Grom iz vedra neba
Posts: 1485
Joined: 25/06/2006 03:05

#61

Post by Grom iz vedra neba » 19/09/2006 10:27

Pearl wrote:
Grom iz vedra neba wrote:
Pearl wrote: :thumbup: :lol: :lol:
To su totalne insinuacije. U Kur'anu se kaze da treba postovati krscane i jevreje (sljedbenike Knjige). Ovdje ne govorimo ni o katolicima ni o jevrejima nego o ljudima koji plasiraju podvale sa zadnjom namjerom.
izvini ako si se nasao u tome, ali mi je komentar bio super, pa sam morala da podrzim :) ja licno ne bih imena navodila, naci ce se sami u tome, ali zar se ne slazes da postoje ljude koji te, ukoliko im kazes ista protiv njihovog misljenja, proglase to napadom na islam i "bosnjastvo" i svrstaju te medju cetnike i serbian-cafe clanove??? u nedostatku argumentacije...

a sve u duhu "torerancije", ljubavi i prihvatanja sviju "ispod nas" jer eto u Kur'anu pise da i njih treba postovati.. ko da su niza rasa... ima nacin da se iskaze misljenje i nacin da se povrijede necija osjecanja...

meni to stvarno ide na pisni nerv...
Ja nisam nista rekao sto je netacno. Rekao sam da je citat uzet sa Serbian Caffea, sto je potvrdio Dizaster postirajuci cijeli antisilamski tekst Dusana i Vase, s druge strane sam cuo uvrede: sizofrenik, vehabijica, jado, itd. identicne stvari koje govori Vojislav Seselja na sudjenju u Haagu.

Argumetacije uopste nema kod druge strane, jer jos uvijek nije citirala sporni hadis u cijelosti na bosanskom jeziku...samo dio sa Serbian Caffea.

S druge strane, u Kur'annu ne pise da "i njih" treba postovati, nego ih treba postovati bez cinizma i sarkazma, a to nisam rekao zbog toga sto pise u Kur'anu nego sto se podmecu stvari koje nemaju veze s islamom.

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#62

Post by danas » 19/09/2006 10:32

Grom iz vedra neba wrote:
Sta da ti kazem "bibliotekarko"?

Ja jos uvijek nisam vidio hadis na bosanskom jeziku, samo isjecak, sa zagradom i tri tacke "kako kaze Ikrima", a izvor je Serbian Caffe.
seljobercicu, vidi se da ti je serbian cafe omiljeno stivo -- isti ste po mentalitetu... pa mogao si nam odmah reci da ne znas da citas engleski :D a ne provaljivat se ovako uzduz i poprijeko... :D

posto ne razumijes ovo :D
http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamental ... h/bukhari/
Introduction to Translation of Sahih Bukhari
Translator: M. Muhsin Khan

hajde probaj ovo: zvanicna stranica islamskog odbora crne gore...
http://www.monteislam.com/index.php?akc ... =sf&book=4#
pa onda klikni na: POZIVANJE VJEROVIJESNIKA KA ISLAMU
skrolaj na stranicu: 26, hadis cetvrti sa pocetka stranice...
pa nam reci sta pise... :D bice da je i ovo vaso napisao :D

a sad razguli papak nijedan... :zzzz:

vesela
Posts: 1244
Joined: 08/12/2005 20:03

#63

Post by vesela » 19/09/2006 10:52

Grom iz vedra neba wrote: Prvo, citirala si dio "hadisa" sa Serbian Caffea. Da li je to tacno? Da. (ovdje naravno ne tvrdim da si srpkinja, ali sam bio ubijedjen u to, pogotovo jer koristis srpske rijeci)


Odavno sam ja primjetio da je @Danas u kategoriji Vase i Dusana koji su pripremili gornji tekst, ne samo po uvredama, antisemitizmu, otvorenom rasizmu i islamofobiju, nego prije svega prema bezobrazluku...
tebe je, grome, spuc'o neki mnogo gadan grom, i to jos iz vedra neba!...ocito si dobro sprzen!

sta i da jeste uzela dio hadisa sa Serbian Caffe?...mnogi uzimaju teme sa raznih Foruma, pa i ovog navedenog!...i ona ima pravo da komentarise...ako ti se ne svidja, ti zaobidji temu!

drugi citat pokazuje kako ti je navedeni grom napravio kursluz u [email protected] se svim mogucim silama trudila da ti argumentuje sto jednostavnijim jezikom i postavljala ti je vrlo jednostavna pitanja, opet se trudeci da se spusti na tvoj nivo razumijevanja jezika...i inista!...ti uporno udaras nisko, bez ikakvog konkretnog odgovora...mozda bi ti trebalo nacrtati, ali i to sumnjam da ces shvatiti!

totalni si nekompetentan svrstavati ljude u kategoriju Vase i Dusana...ovim si pokazao svoje nagljupe povezivanje stvari!

napravi CT glave i provjeri koje pomrdaje si dobio, neurohirurgija je daleko dogurala u lijecenju!

Haqqani
Posts: 1087
Joined: 06/12/2005 10:49

#64

Post by Haqqani » 19/09/2006 11:35

Mislim da se " Danas " napada bez razloga ...

Haqqani
Posts: 1087
Joined: 06/12/2005 10:49

#65

Post by Haqqani » 19/09/2006 11:50

"In one incident, the Prophet pardoned Abdullah bin Sa'd, after he renounced Islam. Abdullah bin Sa'd was one of the people chosen by the Prophet as a scribe, to write down Qur'anic text as it was revealed to the Prophet. After spending some time with the Muslims in Madina, he recanted and returned to the religion of the Quraish. When he was brought before the Prophet, Osman bin Affan pleaded on his behalf, and the Prophet subsequently pardoned Abdullah bin Sa'd (Ibn Hisham).

Haqqani
Posts: 1087
Joined: 06/12/2005 10:49

#66

Post by Haqqani » 19/09/2006 11:53

Apostasy and Religious Freedom

Indeed, one cannot find in the Qur'an any support for the ridda penalty. The Qur'an makes two references to ridda: "Nor will they cease fighting you until they turn you back from your faith if they can. And if any of you turn back (commit ridda) from their faith and die in that state of unbelief, their works will bear no fruit in this life; and in the hereafter they will be companions of the fire and will abide therein." (Quran 2:217). "O you who believe! If any from among you turn back (commits ridda) from his/her faith, soon will God produce a people whom He will love as they will love Him - humble with the believers mighty against the disbelievers, thriving in the way of God, and never afraid of the reproaches of detractors. That is the grace of God, he bestows on whom He please; and God encompasses all and he knows all things." (Quran 5:54).

In both cases the Qur'an does not specify any physical punishment here and now, let alone a death penalty. The Qur'an rather warns those who renounce their faith of disgrace and ill-fate. To the contrary, the Qur'an provides direct evidence, albeit open to interpretation, that ridda is not punishable by death: "Those who believe then disbelieve, then believe again, then disbelieve and then increase in their disbelief Ð God will never forgive them nor guide them to the path." (Quran 4:137) Obviously, a death penalty would not permit repeated conversion from and to Islam.

Faulty Reasoning and Selective Reading

Yet despite of the Qur'anic emphasis on the freedom of conviction and moral autonomy, many classical jurists contend that a person who renounces Islam or converts to another religion commits a crime of ridda (apostasy) punishable by death. However, because the Qur'an is unequivocal in supporting religious freedom, classical jurists relied, in advocating death penalty for ridda (renouncing Islam), on two hadiths (Prophetic statement), and the precedent of the Muslims fighting against Arab apostates under the leadership of Abu Bakr, the first Caliph. Although the two hadiths are reported in Bukhari and are considered authentic, they are both shaky and do not stand to close scrutiny: "Kill whoever changes his religion", and "Three acts permit the taking of a person's life: a soul for a soul, the adultery of a married man, and renouncing religion while severing ties with the community".

Now both hadith statements cannot stand as credible evidence because they contravene numerous Qur'anic evidence. According to most established juristic schools, a hadith can limit the application of a general Qur'anic statement, but can never negate it.[4] In addition, the hadiths even contradict the practices of the Prophet who reportedly pardoned Muslims who committed ridda. One well-known example is that of Abdullah bin Sa'd who was pardoned after Osman bin Affan pleaded on his behalf. Ibn Hisham narrated in his Sirah that the Prophet pardoned the people of Quraysh after Muslims entered Makkah victorious in the eighth year of the Islamic calendar. The Prophet excluded few individuals from this general pardon, whom he ordered to be killed if captured, including Abdullah bin Sa'd.

Abdullah was one of the few persons appointed by the Prophet to write the revealed texts. After spending a while with the Muslims in Madina, he renounced Islam and returned to the religion of Quraysh. He was brought to the court of the Prophet by Osman, who appealed for his pardon. He was pardoned even though he was still, as the narration indicates, in a state of ridda and was yet to reembrace Islam.[5] If ridda was indeed a hadd (plural hudud), neither Osman would be able to plea for him, nor the Prophet would pardon him in violation of the shari`a law. Therefore, I am inclined to the increasingly popular view among contemporary scholars, that ridda does not involve a moral act of conversion, but a military act of rebellion, whose calming justifies the use of force and the return of fire.

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

#67

Post by ztluhcs » 19/09/2006 11:57

Haqqani wrote:Mislim da se " Danas " napada bez razloga ...
All Hell Breaks Loose...

Hako i Danas se slo¾i¹e u neèemu islam related :D:D:D

Haqqani
Posts: 1087
Joined: 06/12/2005 10:49

#68

Post by Haqqani » 19/09/2006 12:01

ztluhcs wrote:
Haqqani wrote:Mislim da se " Danas " napada bez razloga ...
All Hell Breaks Loose...

Hako i Danas se složiše u nečemu islam related :D:D:D

:)

Nacin na koji se " Danas " napada je neumjesan .

1) Doticni hadis je slab , jer se prenosi samo od jedne osobe.

2) "Kill whoever changes his religion" ( skontajte sami )

3) There is no historical record which indicates that Muhammad (pbuh) or any of his companions ever sentenced anyone to death for apostasy.

Haqqani
Posts: 1087
Joined: 06/12/2005 10:49

#69

Post by Haqqani » 19/09/2006 12:11

Hudejbijski ugovor• Kurejsi i muslimani su se dogovorili da nece ratovati izmedju sebe u narednom periodu od deset godina.
Ako neka osoba iz Mekke primi islam i predje muslimanima u Medinu bez dozvole njenog starjesine, Poslanik s.a.v. je mora vratiti nazad. Medjutim, ako neko od muslimana napusti vjeru i vrati se Kurejsima, oni nece biti obavezni da vrate Poslaniku s.a.v. tu osobu nazad.
• Muslimani i Kurejsi bice slobodni da sklope ugovore sa bilo kojim plemenom.
• Muhammed i njegovi sljedbenici vratit ce se nazad u Medinu ove godine neobavljenog hadza. Od sljedece godine pa nadalje bice slobodni da obavljaju hadz kao i ostala arapska plemena, pod uslovom da ne ostanu u Mekki vise od tri dana i da ne nose oruzje osim onoga koje putnik nosi.
• Muslimani koji zive u Mekki bice slobodni da izvrsavaju svoje vjerske duznosti i Kurejsi nece imati pravo da ih zbog njihove vjere proganjaju, muce, ili ismijavaju, niti da ih prisiljavaju da je napuste.
• Potpisnici ugovora nece ni na kakav nacin povrijediti imovinu jedan drugog niti ce koristiti prevaru u medjusobnim odnosima.
• Zivot i imovina muslimana koji dodje u Mekku iz Medine bice postovani.

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#70

Post by danas » 19/09/2006 12:54

Haqqani wrote:Apostasy and Religious Freedom

In both cases the Qur'an does not specify any physical punishment here and now, let alone a death penalty.

However, because the Qur'an is unequivocal in supporting religious freedom, classical jurists relied, in advocating death penalty for ridda (renouncing Islam), on two hadiths (Prophetic statement), and the precedent of the Muslims fighting against Arab apostates under the leadership of Abu Bakr, the first Caliph. Although the two hadiths are reported in Bukhari and are considered authentic, they are both shaky and do not stand to close scrutiny: "Kill whoever changes his religion", and "Three acts permit the taking of a person's life: a soul for a soul, the adultery of a married man, and renouncing religion while severing ties with the community".
i kako je ovo u kontradikciji sa onim sto ja cijelo vrijeme tvrdim? i zasto je OK kada ovo napises ti, a nije u redu kada istu stvar napisem ja?

evo sta sam napisala u jednom odgovoru:
nemam se namjeru prepirati ali muka mi je od tvrdnji da nesto sto je napisano nije bilo napisano, nego je eto -- podmetnuto da se blati islam. o islamu (i drugim religijama) znam savim dovoljno -- hvala na pitanju. mozes provrtiti i druge teme na kojima sam se dotakla ovih hadisa, gdje sam vec rekla da tacno -- u kuranu ne pise nista konkretno glede svjetovnog kaznjavanja za napustanje vjere, vec se to opisuje kao bozji domen. ali ipak, o svjetovnom kaznjavanju za ovaj 'zlocin' ima dosta toga u hadisima, te da ti hadisi i jesu podloga islamskog zakona koji smrcu kaznjava napustanje vjere. na tvoju i gromovu zalost, ovi hadisi nisu podmetnuti od mrskih kjafira nego su tu -- zivi i zdravi...
ukratko -- hadisi su takvi kakvi jesu, i dio su priznate buharijeve zbirke. u kuranu nema navedena kazna za napustanje vjere, ali ovi hadisi su bili osnova tradicionalne smrtne kazne za taj cin -- jer su na taj nacin interpretirani od tradicionalnih islamskih legalista. da li sam ja ikada tvrdila ista drugo?

sad da li je ova tradicionalna interpretacija tacna, i slazemo li se mi sa njom ipak nije tema ove emisije. a ne govorimo ni o tome da li je hadis slab ili jak. ne govorimo ni sta drugo pise u kuranu. tema emisije je samo i jedino -- da li dati hadis -- onaj za koja je njonjica pitala je li tacno prenesen -- kaze to sto kaze. ili je eto podmetnut od skorpionsko - jevandjelistickih grupa. kao sto je neko 'odgovorno' tvrdio. pa recite mi sada: da li je hadis podmetnut od jevandjelista i cetnika sa SC? ili je kao takav napisan u buharijevoj zbirci?

PS haqqo, ako nista imas dva prsta obraza. imas naklon.

specijalni slucaj
Posts: 68
Joined: 08/07/2006 11:48

#71

Post by specijalni slucaj » 19/09/2006 15:59

evo ljudi vama svima citava zbirka hadisa Buharija na bosanskom da ne bi bilo ima hadis nema hadis...

http://rapidshare.de/files/33674709/BUH ... SANSKI.rar

Lika
Posts: 188
Joined: 03/10/2005 16:19

#72

Post by Lika » 19/09/2006 16:11

Nekima fakat treba zakonom (fetvom) zabranit citati hadise jer su ograjisali na njih :roll:

brenzaj zizo malo ode sve u.....

vodolija_33
Posts: 2068
Joined: 11/11/2003 00:00
Location: Sarajevo

#73

Post by vodolija_33 » 19/09/2006 16:27

Lika wrote:Nekima fakat treba zakonom (fetvom) zabranit citati hadise jer su ograjisali na njih :roll:

brenzaj zizo malo ode sve u.....
Nemoj tako bolan, sve su to akademici, profesori, priznati stručnjaci i naučni radnici, čije mišljenje para vrijedi :D

Samo slušaj šta ti oni kažu i to ti je, što se kaže, POČETAK i KRAJ... nema dalje :D

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#74

Post by danas » 19/09/2006 16:30

vodolija_33 wrote:
Lika wrote:Nekima fakat treba zakonom (fetvom) zabranit citati hadise jer su ograjisali na njih :roll:

brenzaj zizo malo ode sve u.....
Nemoj tako bolan, sve su to akademici, profesori, priznati stručnjaci i naučni radnici, čije mišljenje para vrijedi :D

Samo slušaj šta ti oni kažu i to ti je, što se kaže, POČETAK i KRAJ... nema dalje :D
steta sto i ti nisi u toj kategoriji, nego ovako tvoje misljenje ne vrijedi ni pisljiva boba... :D

vodolija_33
Posts: 2068
Joined: 11/11/2003 00:00
Location: Sarajevo

#75

Post by vodolija_33 » 19/09/2006 16:34

kad smo već kod stručnjaka... taaa raaaaa :D :lol:

bok :kiss:

Post Reply