kao sto rekoh -- pametniji si kad sutis. bolje bi ti bilo da se prestanes provaljivati, jer sto vise lupetas ispadas hem gluplji, hem smijesniji. a da si bolesno poremecen te da ne znas kako se vodi osnovni argument, to je valjda svima na ovom forumu vec jasno (ne samo sa ove teme).Grom iz vedra neba wrote:
Evo ja cu ti odgovoriti, posto vidim da si jako nervozna, a nervoza covjeka ucini podjahkada blentavim pored mozga, koji nadajmo se svaki insan ima.
hajde od pocetka.Grom iz vedra neba wrote:Prvo, citirala si dio "hadisa" sa Serbian Caffea. Da li je to tacno? Da. (ovdje naravno ne tvrdim da si srpkinja, ali sam bio ubijedjen u to, pogotovo jer koristis srpske rijeci).
ja sam postavila dati hadis na engleskom, kao i link za kompletnu buharijevu zbirku hadisa na engleskom. engleski prijevod je odgovarao onome za sto je njonjica pitala da li je tacno (ne znam gdje je ona nasla hadis) -- a moj post je bio odgovor na njeno pitanje. ti upadas i tvrdis da navedeni hadis ni na nasem ni na engleskom nije tacan vec da je to neka evengelijska-americko-cetnicka-skorpionska podmetacina. sada je na tebi da dokazes svoje tvrdnje -- da dati hadis nije tacno prenesen i da je falsifikovan.
ti tvrdis da je hadis netacno prenesen i da je podmetnut -- iako engleski izvori (postavljeni od mene) i domaci izvori (postavljeni od Gost123) kazu da je hadis ispravno citiran. par forumasha (shoshana mislim) je takodje potvrdila da je hadis ispravno citiran. niko jos nije proizveo taj hadis u nekom drugoj verziji. sada je dokaz na tebi, jer ti tvrdis da je ovo nesto podmetnuto.Grom iz vedra neba wrote: Drugo, da li mozes na bosanskom jeziku citirati kompletan "hadis". Ne.
ja sam citirala dati hadis u cjelosti na engleskom i ne skreci sada ko zadnji levat na neke 'tri tacke'... dakle, tvoje je sada da nadjes zbirku na bosanskom i da nam kazes sta pise, te dokazes da je engleski prijevod neistinit i podmetacina od strane mrzitelja islama kao sto si nekoliko puta tvrdio. molim te da nadjes buharijevu zbirku, skeniras dati hadis i postavis javno na forumu. ako ne kaze isto kao i na engleskom, ja cu ti se javno izvinuti.Grom iz vedra neba wrote: Trece, i u dijelu citiranog hadisa koji pocinje sa tri tackice "..." se vidi namjera onoga ko citira. Jer kada se nesto citira, citira se u cijelosti, a ne pocinje se sa tri tacke. Zbog cega nisi citirala cijeli "hadis" na bosanskom jeziku? Zbog cega? Zato sto ga ne mozes pronaci.
hadis uopce ne mora da bude direktna rijec muhamedova -- niti mora biti. stoga, ispred svakog hadisa stoji ko je pricu ispricao; nekad je to sam poslanik, nekad je njegova supruga, nekad neko treci. ja sam hadis postovala, jer sam ga citirala u cjelosti ukljucujuci i pocetak koji kaze od koga je prica potekla. stoga, ko je rekao hadis je apsolutno nebitno. a za tvoju informaciju, ikrima je bio neprijatelj islama samo da bi postao odani sljedbenik -- nesto kao omer recimo. prema tome, valjda se njegova rijec kao odanog sljedbenika i vjernika uzima za validnu te je kao takva ukljucena u zbirku hadisa koja se smatra najvjerodostojnijim.Grom iz vedra neba wrote: Cetvrto, i u djelicu citata koji si dala, se vidi da se ne radi o rijecima Muhammeda a.s. nego o tome "kako prenosi Ikrima". Za one neupucene, kao sto si i sama, Ikrima je bio jedan od najvecih mrzitelja Muhammeda a.s. prije nego sto je presao na islam, isticao se po brutalnosti i ubistvima nad prvim muslimanima, a Muhammed a.s. mu je postedio zivot, bez obzira na sve sto je uradio.
kada upravitelj druge gimnazije kaze da se ucenik koji ima 100 neopravdanih casova treba izbaciti iz skole, to se zasigurno odnosi na ucenika druge gimnazije a ne na ucenika trece realke iz zagreba.Grom iz vedra neba wrote: Peto, ovaj dio "kako prenosi Ikrima", sam po sebi je vec devalviran, pogotovo kada se dodaje zagrada (kontradikcija sama po sebi), u citatu: "Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga.", bez zagrade bi citat izledao: "Ako neko napusti svoju religiju, ubijte ga." sto bi znacilo da ako npr. krscanin napusti svoju vjeru, treba ga ubiti, ili ako hindus napusti svoju religiju treba ga ubiti itd. itd.
apsolutno je nebitno sta ti mislis -- bitno je da je hadis koji je buhari zapisao od strane svih muslimana prihvacen kao vjerodostojan. cak stavise -- buhari je najvjerodostojniji izvor kod sunija. obrazuj se malo jadan ne bio.Grom iz vedra neba wrote: Sesto, kako su odavno islamski ucenjaci odbacili vjerodostojnost ovog hadisa, i kako se serijat primarno baziran na Kur'anu, u kojem se nigdje ne tvrdi gore pomenuta "hipoteza" koja pocinje sa tri tacke i veznikom "ako", zamolio bih te da svoje frustracije i uvrede podebljane rijecima koje izvlacis iz valjda vlastitog dusevnog stanja (cesto pominjes sizofreniju, vrlo zabrinjavajuce), bazirane na Serbian Caffeu, objasnjene uvredama i tepanjima (pomalo cudan mentalni sklop) zadrzis za sebe, jer misionarstvo nema plodno tlo u BiH. Radije se fokusiraj na SPC i zlocine te organizacije koja jos uvijek skriva ratne zlocine po manastirima, a opravdava ih upravo gore pomenutim "hipotezama" koje smo slusali u medijima drzave koja je pocinila genocid na kraju 20. vijeka.
a tvoja pacenicka logika je ista kao kod tih srba sa serbiancafea, sa kojima si izgleda opsjednut. kad ne mozes pobiti istinitost cinjenice -- bio to snimak granatiranja sarajeva ili hadis u kojem pise nesto sto se tebi ne dopada -- vi cete svim silama poricati istinitost onoga sto vam oci govore i prosipacete neke budalestine o podmetanju, zavjerama, i slicno.
cak i kada nemas dokaza da je to falsifikat -- kao sto ti tvrdis za ovaj hadis -- nikad nemate obraza da priznate da je onaj drugi u pravu. pa ce srbi poceti kukati o jasenovcu i zulumu pod turcima, a vehabijice tvog kalibra ce drobiti o tome kakva je SPC. skretacete na sve nevezane teme, samo da ne morate reci javno da vase govno smrdi. jer nijedni nemate zrna morala da priznate ono sto svi znaju i sto svi vide da je tacno.
haj' sto ste glupi do srzi, nego sto nemate ni prsta obraza a o principima da ne govorim. ali sta je drugo za ocekivati.
i naravno -- za kraj:
Volume 4, Book 52, Number 260:
Narrated Ikrima:
Ali burnt some people and this news reached Ibn 'Abbas, who said, "Had I been in his place I would not have burnt them, as the Prophet said, 'Don't punish (anybody) with Allah's Punishment.' No doubt, I would have killed them, for the Prophet said, 'If somebody (a Muslim) discards his religion, kill him.' "
i za kraj -- svasta ti tu nesto naprica uzduz i poprijeko a nidje veze sa vezom, jer nisi odgovorio na jedino pitanje oko kojega diskutujemo... zena te lijepo pita, samo jednu jedinu stvar... ne trazi tvoji interpretaciju, ne trazi lekciju iz istorije islama, ne trazi da prosipas svoju sizofreniju spominjuci skorpione i SPC i evandjeliste....DA LI je ovo istina:
Bukhari, Volumen 4, Knjiga 52, Broj 260:
Kako prenosi Ikrima:
„... jer je Poslanik rekao, 'Ako neko (Musliman) napusti svoju religiju, ubijte ga. ' ”
Da li je istina?
samo pita prosto pitanje: pise li ovako ili ne?
pa sta je -- da ili ne vehabijice?