Da li neko ima shemu rasporeda kablova sa razvodne kape na svječice. Malo sam se igrao majstora i kad sam mijenjao stare kablove slučajno sam se zapetljao (sa novim i starim kablovima). U pitanju je stojko sa karburatorom i 1.1 motorom.
Unaprijed hvala
raspored kablova za svječice (zastava 1.1)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- pobesneo maks
-
Ublehas
#2 Re: raspored kablova za svječice (zastava 1.1)
U nekih modela imas brojeve na razvodnoj kapi i tako vodis kablove, znaci broj jedan ide na prvi cilindar tj. svjecicu (kad gledas motor s lijeva na desno), obrati paznju na kapu mozda upratis. Ako nema brojeva onda moras rukom okrenuti motor i pratiti remenicu na radilici, mislim kod zastave da na remenici od radilice imaju oznake koje se moraju poklopiti, tada je motor u fazi paljenja prvog cilindra. Skines razvodnu kapu, pratis finger tj. razvodnu ruku na kojem je polozaju tj. na kojoj je elektrodi na razvodnoj kapi i to ti je prvi cildar, znaci vodis odatle kabl na prvu svjecicu. Dalje raspored ide 1-3-4-2, znaci pazis na koju se stranu finger vrti, kad ovarise na narednu elektrodu na kapi kabl s te elektrode vodis na trecu svecicu, pa na 4, pa na 2. Moras paziti i na duzinu kablova, ona svecica blize razvodniku ima kraci kabl, najdalja je duzi kabl. Kad ih prikopcas kako treba motor ce fino raditi, bude li treso i trokirao negdje si fulio.
Ali moj savjet ti je kontaktiraj nekog mehanicara nek ti to uradi, svaki mehanicar avlijaner to zna napraviti, to mu je minuta posla i mozda ti nece ni naplatiti.
Ali moj savjet ti je kontaktiraj nekog mehanicara nek ti to uradi, svaki mehanicar avlijaner to zna napraviti, to mu je minuta posla i mozda ti nece ni naplatiti.