Raspberry pi

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

holowey

#51 Re: Raspberry pi

Post by holowey »

holowey wrote:u pokusajima da pokrenem video, instalirao vlc, pokusao da instaliram mkv codece i dosao do 0 bytes free :(
4gb kartica (uz raspb wheezy) pojedena u instalaciji tri programa, chromiuma, vlc-a i mkv-a :-) sad sistem uopste nece da se pokrene :x
ima li ko ideju sta da pokusam prije formatiranja kartice?
vezano za ovaj moj problem...skontao do cega je...
uglavnom, image za raspbian wheezy je predvidjen za 2gb karticu i ako je instaliran na vecu karticu, posmatrace je i dalje kao 2gb karticu... potrebno je da se expandira particija na cijelu karticu... nakon toga rebootati sistem i bice vise prostora na raspolaganju...

i jos nesto vezano za prvi post: vlc na rpi ne radi bas najbolje... kada se pokrene video klip cpu je zakucan na 100% i reprodukcija je nemoguca... umjesto vlc za video klipove sam instalirao omxplayer i reprodukcija ide savrseno, sa izuzetkom sto nakon pokretanja video klipa nemam pojma kako da pauziram ili prekinem reprodukciju... moram sacekati da on "odsvira" svoje
holowey

#52 Re: Raspberry pi

Post by holowey »

instalirao na jednu karticu raspbmc (xbmc) i odusevljen sam :D
hd video ide savrseno glatko, odlicno rade i add-oni za youtube, espn, vimeo, college humor, itd. jedino nisam skontao kako napraviti playlistu za mp3 pa ako neko ima iskustva bio bih zahvalan (add-on simple playlist ne funkcionise :?) ... na sgs2 instalirao xbmc remote pa mi mobitel sluzi kao daljinski... ako nekoga interesuje ultra jeftin htpc evo preporuke...

na drugu karticu sam instalirao raspbian wheezy i tu i tamo imam zamjerki... na raspbian instalirao chromium ali svaka komanda u chromiumu, ukljucujuci i pokretanje zakuca cpu na 100% 5-10 sekundi, pokretanje pojedinih web stranica traje cijelu vjecnost zbog cpu na 100% :(
instalirao i libreoffice i cini mi se da se brze pokrece writer nego chromium :-)
instalirao sam i synaptic da se vise toliko ne za*ebavam sa terminalom :thumbup:
pokusao sam da instaliram na raspbian i xbmc kao aplikaciju ali nisam uspio pa bih cijenio neki savjet kako da to uradim...

u raspbian, uz neki tutorial, instalirao youtube-dl te uz pomoc omxplayera i yt unutar terminala mogu da pokrenem youtube klipove ali preko hdmi nece da izbaci zvuk ni pod razno... pokusao sam sa dodavanjem -o hdmi u komandu za pokretanje oxmplayera ali nije imalo efekta... nisam bas nesto dobar sa linuxom pa ako je neko vec ovo rijesio pls help :D
rizibizi

#53 Re: Raspberry pi

Post by rizibizi »

Nakon 100 godina da se i ja javim, iskreno sam razocaran RPi jer nije ni blizu onoga sto je najavljivano i sto se vrtilo po netu. Meni je u prvom redu trebao HTPC + web browser, znaci red filmova, red muzike, red YT i malo surfanja. Medjutim nikako dva dobra sastaviti koristio sam openelec za xbmc i rasbian za surfanje, ali je patnja ziva. Ako neko ima namjeru koristiti RPi u neke druge svrhe, nek se javi na pm, model B sa 256 MB RAMA, kuciste i punjac. Za moje potrebe cini mi se da je MK 808 ili 809 pravo rjesenje.
Dr_Help
BHTelecom podrška

#54 Re: Raspberry pi

Post by Dr_Help »

Da li neko zna gdje mogu naruciti ASUS THINKER BOARD koji se zasniva na RASPBERRY PI 3 samo što je bolja konfiguracija ? i malo da temu aktiviramo.
Post Reply