Raspad Jugoslavije - Literatura !?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bumbe

#1 Raspad Jugoslavije - Literatura !?

Post by bumbe »

Dobar dan narode,volio bih da me neko ovdje moze poblize uputiti na mjestima gdje mogu uzeti literaturu vezanu za ovu temu ili ako neko licno od vas posjeduje knjige "Smrt Jugoslavije" ili neku drugu knjigu koja se tice Raspada Jugoslavije . Hvala...
armin_tz

#2 Re: Raspad Jugoslavije - Literatura !?

Post by armin_tz »

bumbe wrote:Dobar dan narode,volio bih da me neko ovdje moze poblize uputiti na mjestima gdje mogu uzeti literaturu vezanu za ovu temu ili ako neko licno od vas posjeduje knjige "Smrt Jugoslavije" ili neku drugu knjigu koja se tice Raspada Jugoslavije . Hvala...
vidi u knjizari il biblioteci?
osa

#3 Re: Raspad Jugoslavije - Literatura !?

Post by osa »

dolaze li u obzir osobna iskustva...
djes_ba

#4 Re: Raspad Jugoslavije - Literatura !?

Post by djes_ba »

bumbe wrote:Dobar dan narode,volio bih da me neko ovdje moze poblize uputiti na mjestima gdje mogu uzeti literaturu vezanu za ovu temu ili ako neko licno od vas posjeduje knjige "Smrt Jugoslavije" ili neku drugu knjigu koja se tice Raspada Jugoslavije . Hvala...
dobio si pp
Been

#5 Re: Raspad Jugoslavije - Literatura !?

Post by Been »

upravo čitam Smrt Jugoslavije - Sibl i Litlle... Sasvim prihvatljivo i zanimljivo historijsko sistematiziranje jednog vremena i događaja u njemu..
simpozijum delirijum

#6 Re: Raspad Jugoslavije - Literatura !?

Post by simpozijum delirijum »

a sada ne znam dali te interesuje i dokumentarni filmovi na tu temu , moram naci zagubljeni file sa linkom za novi dokumentarac o uzrocima raspada , vrlo kontraverzno ja mislim da je vec izasao na DVD
strpljenja molim dok to ne iskopam negdje medju haosom u mom PC-u 8-)
Urlanje dozvoljeno

#7 Re: Raspad Jugoslavije - Literatura !?

Post by Urlanje dozvoljeno »

upravo pregledao (po ko zna koji put) prva dva dijela bbc dokumentarca "the death of yugoslavia"... prije toga pregledam dokumentarac "rat koji se mogao izbjeci" gdje samo prica ona baba i koji je poprilicno prosrpski orijentisan dokumentarac...

moje misljenje je da je ideja jugoslavije u srpskog vrhu izgubila zvanicno podrsku onda kada je bogicevic rekao NE intervenciji JNA u hrvatskoj i kada je jovic iste sekunde ocito razljuceno raspustio sjednicu...

drugi, mozda bitniji trenutak u svemu tome jeste kada se trebala braniti jugoslavija od slovenackih separatista, i kada je malo falilo da srpski vrh samo tako posalje cijelu vojsku na sloveniju (koju bi vjerovatno onda laku zgazili), jovic i milosevic su odlucili da se odreknu sloveniju i ideje jugoslavije u cilju (velike) srbije... to je po meni kljucan dokaz da je srpski vrh i prije svega milosevic jasno dao do znanja da rat u jugoslaviji nije gradjanski nego klasicna agresija na nezavisne drzave...

preporucujem da pogledate, ako niste... ima sve na youtube... :)
SprecoM

#8 Re: Raspad Jugoslavije - Literatura !?

Post by SprecoM »

Tko skuplja literaturu iz ove oblasti ne bi trebao ovo propustiti.

Mnoge snage jačaju i rastu, mnogi se ljudi rađaju, rastu i umiru, ali svi hoće više i bolje. Mnogo smo sami i bijeni sudbinom ali, u stvari, svi se mi ljudi držimo za ruke".
Ivo Andrić

Slijedite liniju (slušajte i čitajte):
"Prije tačno dvadeset godina (1990.) u tadašnjim republikama SFRJ-a održani su prvi višestranački izbori – bio je to početak kraja Jugoslavije. Novinari RTV Deutsche Welle su tim povodom razgovarali sa sedam poznatih ličnosti iz svake od sedam država-nasljednica bivše Jugoslavije i pitali ih kako su oni doživjeli proces raspada SFRJ-a i stvaranja nezavisnih država. S kakvim su očekivanjima izašli na birališta? Kako objašnjavaju eskalaciju nasilja, nacionalizam i krvave ratove? I jesu li se, dva desetljeća kasnije, ispunile njihove nade?"
Post Reply