Raskrsnica Pofalici

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

NEOPLAN

#1 Raskrsnica Pofalici

Post by NEOPLAN »

Sta mislite, postoji li sansa da se ovo uradi u skorije vrijeme? I generalno, sta mislite o ovom rjesenju?
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... HGwTdb-TFI
shin

#2 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by shin »

Dobro izgleda dok ne ubace semafor u ovaj kruzni, kao na ilidzi :lol:
Qler

#3 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Qler »

Rjesenje je super, sanse da se ovo stvari su jednake sansama da ja odem na mjesec...
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#4 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by F&N »

Da bi se ovaj projekat realizovao prvo moras odraditi fizibiliti studiju u uGrađevinskoj školi. Kod mentora iz SDA, SDP, SBB, ZBIH.
http://www.youtube.com/watch?v=AO0IJIaXfxo
Doda37

#5 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Doda37 »

Slicno izgleda kao u ZG, Savska, Slavonska, Ljubljanska, samo bez kruznog toka
holowey

#6 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by holowey »

NEOPLAN wrote:Sta mislite, postoji li sansa da se ovo uradi u skorije vrijeme? I generalno, sta mislite o ovom rjesenju?
izgleda fantasticno, ali kad razmislim koliko vremena im treba za rekonstrukciju jbnog mosta bratstvo-jedinstvo ili tram pruge do mdvora, mogu zamisliti koliko vremena bi im trebalo da zavrse ovakav projekat i kakav bi to haos stvorilo u saobracaju :lol:
Edin H.

#7 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Edin H. »

shin wrote:Dobro izgleda dok ne ubace semafor u ovaj kruzni, kao na ilidzi :lol:
Bolje da su ubacili, kod nas raja nema pojma kako da se ponasa na kruznom.
To je engleski fol.
Ambrozija

#8 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Ambrozija »

Wow, predobro je :thumbup:
bpsang

#9 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by bpsang »

Ambrozija wrote:Wow, predobro je :thumbup:
samo su trebali i na pješake misliti, predješ put i naletiš na čošak, ja bi tu ubacio staklenu pasarelu a u sredinu restoran od stakla pogleda na četiri strane,ulaz bi naravno bio isključivo sa pasarela .To bi bio poduhvat e tek onda bi sve bilo ok,al ko što @qler reče,da če i ovo biti kad ja poletim na mjesec :D
Ambrozija

#10 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Ambrozija »

bpsang wrote:
Ambrozija wrote:Wow, predobro je :thumbup:
samo su trebali i na pješake misliti, predješ put i naletiš na čošak, ja bi tu ubacio staklenu pasarelu a u sredinu restoran od stakla pogleda na četiri strane,ulaz bi naravno bio isključivo sa pasarela .To bi bio poduhvat e tek onda bi sve bilo ok,al ko što @qler reče,da če i ovo biti kad ja poletim na mjesec :D
Dobro je pa nisi pretjerao za predlozima :P
photo

#11 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by photo »

izgleda odlicno, ali kao sto je neko primjetio, fali prostor za prelazak pjesaka:mozda pasaralea sa restoranom iznad vrha raskrsnice.

ovo je super zamisljeno, pitanje je samo hoce li ikada doci do realizacije.
StupskaBitanga

#12 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by StupskaBitanga »

Prije će BiH u EU nego se ovo izgraditi
Bez šale samo ću pitati koliko ograničen možeš povjerovati u ovakve SF
Grad u čiju cestovnu infrastrukturu se već preko deceniju nije ništa uložilo a pritom ne govorim o krpljenju već o izgradnji i dogradnji novih/postojećih saobraćajnica
lajkujMe

#13 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by lajkujMe »

NEOPLAN wrote:Sta mislite, postoji li sansa da se ovo uradi u skorije vrijeme? I generalno, sta mislite o ovom rjesenju?
:shock: Nikad :lol: :lol: kod nas nikad nece biti nesto ovako fino..... puno jednostavnije i jeftinije stvarni nemogu uraditi a kamoli ovo.
mistek

#14 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by mistek »

Sve da sutra počnu raditi, to bi možda tek naši unuci dočekali.
Pa ljudi rade most Bratstva i jedinstva 2 mjeseca i kusur, i to rekonstrukcija, a ne ovako nešto, gdje treba havarisati pola postojeće infrastrukture.

Nek' naprave ono što je do sada planirano, u narednih 5 godina, i čudio bih se, a ne ovakve SF zezancije.
poznanik

#15 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by poznanik »

Bez semafora, pofalićka raskrsnica, izgrađena u predloženom kružnom toku, zagušila bi saobraćaj m/v 10 minuta nakon njegovog puštanja u funkciju. Bez semafora nema ni pješačkog prometa, koji je na ovoj raskrsnici posebno frekventan. A semaforizacijom ovog kružnog toka bila bi mu izgubljena funkcija i cilj.

Ovo je lijepo osmišljena ideja, ali bez stvarne mogućnosti njene realizacije.. :(
DON_eARL

#16 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by DON_eARL »

Ovdje nije moguće napraviti 4 trake zbog blizine crkve i Ekonomske škole trenutnoj saobraćajnici. Bar ne u ovakvom obliku.

Naravno i da ima više prostora, ravno je fantaziji. Ali fina zamisao i prezentacija. :thumbup:
_Reds_

#17 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by _Reds_ »

Fina prezentacija, lijepo uradjeno graficki, ali nepotrebno bacanje para.

Ima puno precih saobracajnih prioriteta u Sarajevu, nego sto je ovaj neki kruzni tok, koji je skoro pa zaboravio pjesake na ovoj raskrsnici.

Ja ne vidim uopce neke pretjerane potrebe za kruznim tokom na ovoj lokaciji.
mayab

#18 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by mayab »

Nije lose, ima jos mjesta po gradu gdje bi kruzni tok dao manje guzve, medjutim bojim se da ovako sta spada u SF, jer ako ste primijetili, onima koji odlucuju o cestama po Sa jos nije doslo na pamet da trebaju promet izdici iznad nivoa tla, kao i ispod nivoa tla, ako se istinski misle rijesiti guzvi po gradu.
A uz to, jos nisu ni sagradjene sve planirane ceste u nivou tla, eto samo da spomenem planirane 4 trake ceste po trolejbuskoj trasi!
Neka nam je Bog na pomoci....
Skyfox

#19 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Skyfox »

izgleda dobro ali isto i nestvarno... mada ja bi dao prijedlog da se sav promet usmjeri pod zemlju a povrsina ostavi pjesacima. Neki mini park da se napravi koji bi bio povezan sa VIlsom... fantastika...
perfect_guy

#20 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by perfect_guy »

dobro bi bilo kad bi tramvaji i glavni dio saobraćaja bili u različitim nivoima. Samo treba uporediti opterećenje pofalića i ovog kružnog toka na Ilidži. Ako bi se išlo na onakvo rješenje sa semaforom, možda i bolje je ne raditi ništa
trcicu trceci

#21 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by trcicu trceci »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: svidja mi se vas smisao za humor :run: :run:
alibaba_i_30_godina

#22 AW: Raskrsnica Pofalici

Post by alibaba_i_30_godina »

Izgleda jako lijepo i vjerovatno bi rijesilo postojeci problem, samo sto nama u gradu treba vise ovakvih projekata i rjesenja.
Ovo bi se isto trebalo uraditi na Otoci gdje su takodjer ogromne guzve.

Gesendet von meinem GT-I9100 mit Tapatalk
Comrad

#23 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Comrad »

Ja predlazem da se zakonom ukinu ovakve mastarije. :D Pa ljudi patimo se da obnovimo sine, i to radimo tek nakon 20 godina. Kruzni tok na dobrinji radjen, kolko?

Ovaj kruzni bi se pravio jedno 45 godina. Glupost. Ocito je neko bio fino inspirisan, bilo mu dosadno i napravio lijepu prezentaciju.

Treba odrediti neke prioritete. Uopste ne vidim potrebu da se ovo radi na Pofalicima, kad je ta raskrsnica po guzvama nije medju prvih 5-6. Glavni problem koji se mora rijesiti jeste Stupska petlja. Nakon toga vrsiti obnovu svih sporednih puteva. Pa tek onda mozemo izmisljati. Skrenes sa glavne saobracajnice, ko da si na selu kakvom, na boljim makadamima sam vozio. Uzas. Ja kontam da traktora kupim, to je jedino prikladno vozilo.
fidoremilienko

#24 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by fidoremilienko »

Nama treba metro :) Kolizija sinsko-drumskog saobracaja se ne moze isvesti bez semafora. Rjesenje nije lose, ali pitanje je koliko bi se sa ovim rjesenjem postiglo? Odnos ulozenog-dobijenog? Mislim da bi razlike bile zanemarive.

Pa mi nismo u stanju da uvedemo semafore sa induktivnim petljama/detektorima, pa nekad ko budala moras u 3 ujutru da cekas da ti se otvori zeleno, a nikog zivog na raskrsnici sem tebe :-)
quarterback

#25 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by quarterback »

super
Post Reply