vjeruj da ih ima takvih.. bruku. Jedan od prijatelja se ozenio upravo iz tog razloga. U vezi nekih 7-8 godina, a posljednjih godinu dvije samo je kukao kako se svadjaju, kako mu ide na zivce, kad eto ga jedan dan, kaze, ja sam odlucio zenit se za dva mjeseca, ne mogu vise 'vako, samo se svadjamo.ultima_palabra wrote:Ma da... često čujem onu priču "prekinuli nakon 5,6,7,...10 godina, a malo im je falilo da se uzmu". Pa da su se vjenčali, čarobni štapić bi riješio sve probleme?bang and blame wrote:Niko nema pojma šta je brak, dok ne uđe u isti. Ljudi, pri stupanju u brak, trebaju da se riješe nake vizije "biće onako kako ja hoću" i bez da se pristaje na kompromise. Sad brak izgleda kao ratno poprište, gdje se svako miješa i suflira "stranama" - šta će i kako će.ultima_palabra wrote:Ma kod nas se ljudi trebaju riješiti vizije po kojoj je brak kraj svih briga, odnosno da nakon vjenčanja svi žive sretno i zadovoljno. Tad će biti i manje razvoda.
I onda, da se dokažu da su "face", takvi čine gluposti i dokazuju se okolini, a ne shvaćaju šta im je najbitnije. Brak- porodica=jezgro života.
Raskidi dugih veza...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
ZenaZbrkovima
#1826 Re: Raskidi dugih veza...
- Matzan
#1827 Re: Raskidi dugih veza...
ultima_palabra wrote:Ma da... često čujem onu priču "prekinuli nakon 5,6,7,...10 godina, a malo im je falilo da se uzmu". Pa da su se vjenčali, čarobni štapić bi riješio sve probleme?bang and blame wrote:Niko nema pojma šta je brak, dok ne uđe u isti. Ljudi, pri stupanju u brak, trebaju da se riješe nake vizije "biće onako kako ja hoću" i bez da se pristaje na kompromise. Sad brak izgleda kao ratno poprište, gdje se svako miješa i suflira "stranama" - šta će i kako će.ultima_palabra wrote:Ma kod nas se ljudi trebaju riješiti vizije po kojoj je brak kraj svih briga, odnosno da nakon vjenčanja svi žive sretno i zadovoljno. Tad će biti i manje razvoda.
I onda, da se dokažu da su "face", takvi čine gluposti i dokazuju se okolini, a ne shvaćaju šta im je najbitnije. Brak- porodica=jezgro života.
Uzimali su se oni godinama.
Neko napisa, mislim da je baš na ovoj temi, da je dovoljno neke 2-3 godine da se dvoje sasvim dobro upoznaju i odluče mogu li živjeti zajedno ili ne. Ako nije skontao/la za 2 godine da nešto ne štima, neće vala ni za 22.
- Ramzess Veliki
#1828 Re: Raskidi dugih veza...
Ludo je imati išta sa herkama.Black swan wrote:mislim da je ipak najgore kada dobiješ pedalu nakon što mlada diplomira/magistrira ( u tridesetoj) a ti već dugo radio u vezi ste godinama
onda je još veća pedala što se mom rođi dogodilo pred svadbu u hercegovini dakle sve zakazano to je dole katastrofa ( ona sarajka) nakon 14 godina veze...lik se novom oženio nakon 3-4 godine od toga i na svadbi mu bili od te sarajke roditelji i braća... eto što misle o svojoj kćerci i sestri nakon svega LUDO jarane 14 000 kuna plaće poremeti um
sljedeća velika pedala je kad dobiješ nogu u vezi na daljinu nakon nekoliko godina zavlašenja
- Ramzess Veliki
#1829 Re: Raskidi dugih veza...
Hajde ba ... ako je ti ne znaš usrećiti ne znači da ja ne mogu. I ne ubjeđuj je da ne treba da se usreći samnom.Walther wrote:Onda kazes decku "da to nije to" i nastavis svojim putem, zar ne? Ali neces to uraditi jer ti je ego prevelik. Ipak moras pruziti sansu "nekom drugom da te usreci"?marlenona wrote:to su ciste gluposti. ako sam ja s deckom 5-10 godina, i nije mi vise to to, upali smo u naviku, forsiramo i nije nam gust provoditi vrijeme zajedno, zasto bi ostala s njim? jer smo proveli tolike godine skupa? zbog godina da nastavim zivjeti zivotom kakvim ne zelim, umjesto da dam priliku sebi i nekom drugom da me usreci...Tvoja sreca je tvoj problem i nije to tudja obaveza. Ti moras biti sretna zbog sebe. Niko te nece nikad "usreciti" ako ti sama po sebi nisi sretna. Svima ce to dopid!ti prije ili kasnije. Usput, ako si ti sa "deckom" 5-10 godina i jos uvijek je samo "decko" on tu nesto nije ok vec dugo.
- ultima_palabra
#1830 Re: Raskidi dugih veza...
Zavisi od životnog doba... jedno značenje ima duga veza sa 20-25, a drugo sa 30 i više.
- Matzan
#1831 Re: Raskidi dugih veza...
ultima_palabra wrote:Zavisi od životnog doba... jedno značenje ima duga veza sa 20-25, a drugo sa 30 i više.
Pa valjda je priča prilagođena svekolikom forumskom puĆanstvu, dakle 30+.
- Dosadno mii
#1832 Re: Raskidi dugih veza...
Recimo ako je neko sa nekim 5 godina i vidi da ne ide više, neće raskinuti dok se neka druga osoba ne pojavi i dok ne pronađe neku "sigurnost". Druga bi priča bila da odmah raskineš čim vidiš da ne ide, da ti se ne provodi vrijeme sa tom osobom i da ne zavlačiš tu osobu više. Valjda se svi boje da budu sami.marlenona wrote:
to su ciste gluposti. ako sam ja s deckom 5-10 godina, i nije mi vise to to, upali smo u naviku, forsiramo i nije nam gust provoditi vrijeme zajedno, zasto bi ostala s njim? jer smo proveli tolike godine skupa? zbog godina da nastavim zivjeti zivotom kakvim ne zelim, umjesto da dam priliku sebi i nekom drugom da me usreci...
- JThomas
#1833 Re: Raskidi dugih veza...
kod nas najčešće ljudi neće raskinuti dok se ne pojavi "bolja prilika", ili ona koja izgleda tako, bez obzira koliko im je dojadilo i izgubilo svaki smisao.
- ultima_palabra
#1834 Re: Raskidi dugih veza...
E ok ako je takoMatzan wrote:ultima_palabra wrote:Zavisi od životnog doba... jedno značenje ima duga veza sa 20-25, a drugo sa 30 i više.
Pa valjda je priča prilagođena svekolikom forumskom puĆanstvu, dakle 30+.
- ultima_palabra
#1835 Re: Raskidi dugih veza...
Dosta ljudi se boji biti sam neko vrijeme... ima tu svega, od navike do pritiska okoline.JThomas wrote:kod nas najčešće ljudi neće raskinuti dok se ne pojavi "bolja prilika", ili ona koja izgleda tako, bez obzira koliko im je dojadilo i izgubilo svaki smisao.
- JThomas
#1836 Re: Raskidi dugih veza...
i onda kad se pojavi "bolja prilika" konačno legne noga i izgleda da je odjednom. a nije.
- Dosadno mii
#1837 Re: Raskidi dugih veza...
"Vidi je nema momka, nešto joj fali"ultima_palabra wrote: Dosta ljudi se boji biti sam neko vrijeme... ima tu svega, od navike do pritiska okoline.
Ja više volim biti sama, nego sa nekim za koga znam da nije to to, i za koga bih znala i nakon nekoliko godina veze da nije to to. A drugi ljudi se valjda bolje osjećaju kad imaju nekoga pored sebe i umisle da su još i poželjniji zbog toga što ih neko hoće. Više mi se zauzetih nabacivalo, nego slobodnih
- Ramzess Veliki
#1838 Re: Raskidi dugih veza...
A i ona prva je nekad bila "bolja prilika" ... nego činjenica je da ljudima dosadi koliko god dodavao akcije, promjena ... trebalo bi partnere mijenjati svake godine, ili bar svake dvije. Onda nikome ne bi bilo monotono. I nekad, poslije niza godina opet sretneš prvobitnu, i pravo se obradujete jedno drugom.JThomas wrote:i onda kad se pojavi "bolja prilika" konačno legne noga i izgleda da je odjednom. a nije.
- Ramzess Veliki
#1839 Re: Raskidi dugih veza...
Kad usporedim sa trpljenjem ispraznih već prežvakanih priča, samoća me tako neodoljivo privlači sebi.ultima_palabra wrote:Dosta ljudi se boji biti sam neko vrijeme... ima tu svega, od navike do pritiska okoline.JThomas wrote:kod nas najčešće ljudi neće raskinuti dok se ne pojavi "bolja prilika", ili ona koja izgleda tako, bez obzira koliko im je dojadilo i izgubilo svaki smisao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1840 Re: Raskidi dugih veza...
Procitao sam vise od 50 stranica teme i odlucio dati svoj osvrt
Imao sam dvije duge veze u zivotu. Sad ovo "duge" je naravno relativno, ali eto. Obje su trajale po cca 2 godine. Prva duga veza je sa djevojkom u koju sam se smrtno zaljubio. Ono otkako sam je prvi put vidio u gradu, non stop sam o njoj razmisljao. Ona mi je uvijek bila prvi pik kad me neko pita koja mi je najjaca riba u gradu.
Medjutim nisam imao hrabrosti da bilo sta poduzmem. Uglavnom nekim spletom okolnosti se moj poznanik smuva sa njenom najboljom frendicom i tako u nekom opustenom razgovoru mi kaze da je ta mala na koju sam bacio oko slobodna i da je siguran da imam sanse. Ostalo je istorija.
Posto sam ovaj post zamislio na nacin da napisem svoje iskustvo u preboljevanju raskida duge veze, a ne opisa same veze, necu puno duziti o okolnostima. Jednostavno iz razlicitih smo svijetova, razlicito odgojeni i usmjeravani, pocetni pozar se polako ali sigurno ugasio i na kraju je otisla kada mi je bilo najteze u zivotu (mati mi je bila ozbiljno bolesna). Jedno vrijeme smo se mirili, kako to obicno biva, ali na kraju smo se definitivno razisli, evo imaju vise od 4 godine.
Ona je sada udata, postala je majka, ja sam slobodan, ali iskljucivo svojom voljom
Druga duga veza je pukla zbog njene ljubomore i stalnog prigovaranja, ali da budem realan ja nisam htio vezivanje do kraja i bio sam onaj koji manje voli u toj vezi. Prekinuli smo prije godinu. Ja sam to ucinio.
Dakle, volio bih sa vama podijeliti svoje misljenje oko raskida veza, naravno iz muske vizure i narocito iz vizure onoga ko je ostavljen:
1) Kada konacno prihvatimo cinjenicu da je zaista gotovo, tada je stanje uma slicno kao u bolesnog covjeka. Potrebno je biti svjestan da ce bol biti tu i da nece otici brzo. Onaj osjecaj pritiska u grudima, budjenja sa prvom pomisli na nju, osjecaj praznine....sve su to simptomi "bolesti". Koliko god mazohisticki zvucalo, znao sam sebi cesto reci da me ta bol podsjeca da sam ziv i da sam covjek.
2) Brisanje bivseg partnera sa svih drustvenih mreza je jedan od krucijalnih poteza. To je izuzetno bolan čin, poput amputacije manjeg dijela tijela kojeg je zahvatila gasna gangrena. Sto manje znamo o njenom zivotu nakon prekida, to bolje. Narocito preko fb, jer se tu stvarnost uljepsava i deformise do besvijesti.
Takodjer je vazno ne zivkati, ne slati poruke, ne porucivati bilo sta preko prijatelja. Ukoliko to radimo, ta osoba zna da nas ima u rezervi, sto joj daje lagodnu poziciju da kalkulise igrajuci se sa necijim slomljenim srcem.
3) Kada covjek radi, nema vremena za razbijati glavu glupostima. Ukoliko nema obaveza, problem je daleko veci. Dakle stvoriti sebi obaveze, bilo da se radi o kursu ili seminaru (gdje se uvijek upoznaju zanimljivi ljudi), treningu, hobiju, putovanju, ucenju... Sve sto podrazumijeva psihofizicki angazman je pozeljno.
4) Poraditi na izgledu. U vremenima oporavka od prekida, nas zivot dozivljava renesansu, novi pocetak. Odlicna stvar je promjena frizure, nacina oblacenja itd....
5) Utjeha je u drugim zenama!
Svako ko je bio u duzoj vezi i dozivio zasicenje, ima nekoga na radaru ko mu je pravo privlacan, a nije mogao nista poduzeti jer je bio zauzet. Dakle ohrabiriti se i pozvati tu neku u kino.
Inace dobro je izlaziti, ne biti sam u kuci, provoditi se sa drustvom. Probati neke nove stvari, narocito one koje se prije nismo usudjivali!
6) Ukoliko je bol paralizirajuci, treba si pomoci na sve nacine. Popiti persen, koju rakijicu, vino ili slicno. Sta ima lose u tome?
7) Biti uvijek dzentlmen. Nikada sebi ne dopustati ruzne i pogrdne rijeci o bivsoj djevojci. Ta osoba je bila nas izbor, niko nas nije prisilio da budemo sa njom. Pljujuci po njoj, pljujemo sebe.
Uvijek imati na umu da jedno lose iskustvo nije opcenito pravilo i nikada se novoj djevoci svetiti za grijehe one stare. Ukoliko to radimo, bivsa je pobjednica!
9)Pozitivno razmisljanje, glavu gore! Dobra muzika, inspirativne knjige i filmovi....sve je to dobar lijek za ublaziti bolest. Samo naprijed i svima koji pate zelim puno srece.
BEZ SVAKOG SE MOZE, TO DOBRO ZAPAMTITE.
Eto to bi bilo neko moje razmisljanje u najkracim crtama. Mozda i napisem koju rijec vise o svojim vezama, ako neko od vas iskaze interesovanje
Imao sam dvije duge veze u zivotu. Sad ovo "duge" je naravno relativno, ali eto. Obje su trajale po cca 2 godine. Prva duga veza je sa djevojkom u koju sam se smrtno zaljubio. Ono otkako sam je prvi put vidio u gradu, non stop sam o njoj razmisljao. Ona mi je uvijek bila prvi pik kad me neko pita koja mi je najjaca riba u gradu.
Medjutim nisam imao hrabrosti da bilo sta poduzmem. Uglavnom nekim spletom okolnosti se moj poznanik smuva sa njenom najboljom frendicom i tako u nekom opustenom razgovoru mi kaze da je ta mala na koju sam bacio oko slobodna i da je siguran da imam sanse. Ostalo je istorija.
Posto sam ovaj post zamislio na nacin da napisem svoje iskustvo u preboljevanju raskida duge veze, a ne opisa same veze, necu puno duziti o okolnostima. Jednostavno iz razlicitih smo svijetova, razlicito odgojeni i usmjeravani, pocetni pozar se polako ali sigurno ugasio i na kraju je otisla kada mi je bilo najteze u zivotu (mati mi je bila ozbiljno bolesna). Jedno vrijeme smo se mirili, kako to obicno biva, ali na kraju smo se definitivno razisli, evo imaju vise od 4 godine.
Ona je sada udata, postala je majka, ja sam slobodan, ali iskljucivo svojom voljom
Druga duga veza je pukla zbog njene ljubomore i stalnog prigovaranja, ali da budem realan ja nisam htio vezivanje do kraja i bio sam onaj koji manje voli u toj vezi. Prekinuli smo prije godinu. Ja sam to ucinio.
Dakle, volio bih sa vama podijeliti svoje misljenje oko raskida veza, naravno iz muske vizure i narocito iz vizure onoga ko je ostavljen:
1) Kada konacno prihvatimo cinjenicu da je zaista gotovo, tada je stanje uma slicno kao u bolesnog covjeka. Potrebno je biti svjestan da ce bol biti tu i da nece otici brzo. Onaj osjecaj pritiska u grudima, budjenja sa prvom pomisli na nju, osjecaj praznine....sve su to simptomi "bolesti". Koliko god mazohisticki zvucalo, znao sam sebi cesto reci da me ta bol podsjeca da sam ziv i da sam covjek.
2) Brisanje bivseg partnera sa svih drustvenih mreza je jedan od krucijalnih poteza. To je izuzetno bolan čin, poput amputacije manjeg dijela tijela kojeg je zahvatila gasna gangrena. Sto manje znamo o njenom zivotu nakon prekida, to bolje. Narocito preko fb, jer se tu stvarnost uljepsava i deformise do besvijesti.
Takodjer je vazno ne zivkati, ne slati poruke, ne porucivati bilo sta preko prijatelja. Ukoliko to radimo, ta osoba zna da nas ima u rezervi, sto joj daje lagodnu poziciju da kalkulise igrajuci se sa necijim slomljenim srcem.
3) Kada covjek radi, nema vremena za razbijati glavu glupostima. Ukoliko nema obaveza, problem je daleko veci. Dakle stvoriti sebi obaveze, bilo da se radi o kursu ili seminaru (gdje se uvijek upoznaju zanimljivi ljudi), treningu, hobiju, putovanju, ucenju... Sve sto podrazumijeva psihofizicki angazman je pozeljno.
4) Poraditi na izgledu. U vremenima oporavka od prekida, nas zivot dozivljava renesansu, novi pocetak. Odlicna stvar je promjena frizure, nacina oblacenja itd....
Svako ko je bio u duzoj vezi i dozivio zasicenje, ima nekoga na radaru ko mu je pravo privlacan, a nije mogao nista poduzeti jer je bio zauzet. Dakle ohrabiriti se i pozvati tu neku u kino.
Inace dobro je izlaziti, ne biti sam u kuci, provoditi se sa drustvom. Probati neke nove stvari, narocito one koje se prije nismo usudjivali!
6) Ukoliko je bol paralizirajuci, treba si pomoci na sve nacine. Popiti persen, koju rakijicu, vino ili slicno. Sta ima lose u tome?
7) Biti uvijek dzentlmen. Nikada sebi ne dopustati ruzne i pogrdne rijeci o bivsoj djevojci. Ta osoba je bila nas izbor, niko nas nije prisilio da budemo sa njom. Pljujuci po njoj, pljujemo sebe.
9)Pozitivno razmisljanje, glavu gore! Dobra muzika, inspirativne knjige i filmovi....sve je to dobar lijek za ublaziti bolest. Samo naprijed i svima koji pate zelim puno srece.
Eto to bi bilo neko moje razmisljanje u najkracim crtama. Mozda i napisem koju rijec vise o svojim vezama, ako neko od vas iskaze interesovanje
-
bang and blame
#1841 Re: Raskidi dugih veza...
Čitala sam o tvojoj vezi sa djevojkom koja potiče iz drugog miljea._BataZiv_0809 wrote:Procitao sam vise od 50 stranica teme i odlucio dati svoj osvrt![]()
Ona je sada udata, postala je majka, ja sam slobodan, ali iskljucivo svojom voljom![]()
Uvijek imati na umu da jedno lose iskustvo nije opcenito pravilo i nikada se novoj djevoci svetiti za grijehe one stare. Ukoliko to radimo, bivsa je pobjednica!
Biću kratka i pohvaliti tvoju taktiku preboljevanja raskida sa djevojkom, a poseban "lajk" ide za tačku br. 2
- Dosadno mii
#1842 Re: Raskidi dugih veza...
Ti bi mogao pisati za ženske časopise na temu "kako preboljeti bivšeg" i sl._BataZiv_0809 wrote:Procitao sam vise od 50 stranica teme i odlucio dati svoj osvrt![]()
...
A šta je sa druge cure, je l' ona sretno udata ili ... ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1843 Re: Raskidi dugih veza...
Hehe, hvala, shvatit cu to kao pohvalu, mada nisam bas odusevljen zenskim casopisimaDosadno mii wrote:Ti bi mogao pisati za ženske časopise na temu "kako preboljeti bivšeg" i sl._BataZiv_0809 wrote:Procitao sam vise od 50 stranica teme i odlucio dati svoj osvrt![]()
...
A šta je sa druge cure, je l' ona sretno udata ili ... ?
Inace piskaram ja malo kolumnu za jedan lokalni portal
Pozzz i hvala jos jednom
EDIT: Za drugu djevojku ne znam stvarno. Mislim da nije. Znam da se zaposlila vrlo brzo nakon prekida sa mnom i jako mi je drago zbog nje. Znam da je njena ozlojedjenost bila i dobrim dijelom uzrokovana nedostatkom posla i perspektive
-
sha_ba
#1844 Re: Raskidi dugih veza...
_BataZiv_0809 wrote:
Ona je sada udata, postala je majka, ja sam slobodan, ali iskljucivo svojom voljom![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1845 Re: Raskidi dugih veza...
Cekam taj PPsha_ba wrote:_BataZiv_0809 wrote:
![]()
-
sha_ba
#1846 Re: Raskidi dugih veza...
dok nokte i sminku sredim, frizz je zavrsen 
- dobar osjecaj
#1847 Re: Raskidi dugih veza...
Iako nemamo nikakve zajednicke crte ni po kom osnovu i malo je toga iz tvojih zakljucaka sto bi bilo ili moze biti ikada primjenjivo u mom zivotu, moram ti reci da je ovo prvi post duzi od pet recenica koji sam procitala na ovom podforumu nakon dosta vremena._BataZiv_0809 wrote: Eto to bi bilo neko moje razmisljanje u najkracim crtama. Mozda i napisem koju rijec vise o svojim vezama, ako neko od vas iskaze interesovanje
Ti si jedno simpaticno i dobrodusno bice
-
quarterback
#1848 Re: Raskidi dugih veza...
Respo, gledaj i uči 
- Ommadawn
#1849 Re: Raskidi dugih veza...
Niko nije nezamjenjiv - osim oca, majke, brata i sestre.
-
ZenaZbrkovima
#1850 Re: Raskidi dugih veza...
Joj, kako je razumijem_BataZiv_0809 wrote: EDIT: Za drugu djevojku ne znam stvarno. Mislim da nije. Znam da se zaposlila vrlo brzo nakon prekida sa mnom i jako mi je drago zbog nje. Znam da je njena ozlojedjenost bila i dobrim dijelom uzrokovana nedostatkom posla i perspektive