Jebem mu misa Katarina lijepo sam napisao da sam jedan dio lijepog zivota proveo sa njima ali dzaba ti moras u kontru:) Puno ih znam iz sulovno receno najbogatijeg BH Romskog kraja Bijeljina i okolina koji voze mercedese, imaju kuce upravo onakve kakve su jucer prikazali na TV-u ali dusa im je zavrnuti na bilo koji nacin i to je jednostavno u genima. Da ti malo pricam i o njihovoj prapostojbini odakle su i dosli, Indiji....najprljavijoj zemlji u univerzumu....gdje ljudi zive, jedu, pisaju i seru po ulici!!! Oh zaboravih vjerovatno i to bolje znas:)KatarinaKosaca wrote:Ne, to je jedan dio realnosti. Drugi dio je u Romskim porodicama koje se bave (baš sinoć gledam u emisiji DNK jednu takvu) nekim poslom, na primjer ovi konkretno otkupom sekundarnih sirovina na veliko, kuća čista, uredna, sređena, kićasta ali to je stvar ukusa. Oni pristojni, pa iako se vidi taj specifičan način života koji imaju (a pisala sam da različito ne znači i loše i da naš mentalitet nije univerzalan primjer normalnog i poželjnog ni po jednom parametruhrasno38 wrote:Tako je bio ti sokiran ili ne....jedni se bave najprljavijim poslovima kao sto je recimo spaljivanje starice u Hrasnom, kradje novcanika do prosenja a oni najcistiji uzimaju sofisticirano parama, kupujuci bez skrupula i ako treba potplatit ce i samog boga i nikada im nije dosta. Ako moze uzet ce ti i crno pod noktom. Ako dijelis medju sa njima otkinut ce ti makar metar a kovati plan da uzmu jos 10. Ne izmisljam,,,skoro sve licna iskustva....imao sam bar 10 tuca u zivotu protiv cigana i tu nikada nisam previse razmisljao jer jednom kad jesam fasovao sam noz sa ledja. Poslije toga vise nije bilo emocija prema njima i gazio sam dok nisu mogli stajati. Inace su kukavice bez premca ali kad ih je vise onda je druga situacija, jako su solidarni i organizvani medju sobom. Brko stari cigan svako jutro u plavom kombiju ih razvozi po Sarajevu da prose ali policiju boli kurac. Nikad ama bas nikad ne dajite svoj novac romima jer nikad nece otici za ono sto ste vi dali. Ovo nema veze sa rasizmom ovo je realnost koju je stvorila priroda.), kažu pričajući o nekima drugim Romima "Vidiš ti i takvi nas sramote"
Ima, naravno kod Roma i prosječenja i čak najgorih oblika sakaćenja djece u cilju istog, ima puno gudre, ali ima i kod B_H_S naroda puno toga jako ružnog. MOžda ne tako vidljivog i očitog.
Ne kaže se uzalud u svakoj civiliziranoj zemlji "Osjetljiva populacija", dakle jedan narod, manjina ili grupa ljudi koja je često podvrgnuta predrasudama, diskriminacijama na osnovu stereotipa. Utoliko jeste stvar civilizacijske norme biti više osjetljiv na te i takve kategorije stnovništva, nego na iste situacije u "neosjetljivim". Primjer bazena koji je naveo @animals kao priču iz svog djetinstva. Dakle, gazda ih je otjerao, nisu Romi, zna da nije bilo ni rasno ni nacionalno. U Romskoj populaciji se ne zna nikada, upravo radi predrasuda koje ste iznijeli i ti i toliko aplaudiran post od @Havana u stilu Ma, znam ja dvojica mu burazera išla u školu sa mnom, sve go lopov
A sad bih ti mogla o Romima pjevačima flamenca i igračima istog ovdje stranicu napisati, njihovom uzornom ponašanju, talentu, karijerama, bogatstvu itd. Treba pogledati i malo dalje od Anexa i Gorice![]()
A kao i ti i @Havana ste zakleti građanski orjentirani SDP-ovci![]()
rasizam u našem gradu
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#226 Re: rasizam u našem gradu
Last edited by hrasno38 on 24/06/2015 10:52, edited 1 time in total.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#227 Re: rasizam u našem gradu
Onda, primi moje isprike. Nisam uopće vidjela tu rečenicu. Idem pročitat ponovohrasno38 wrote:Jebem mu misa Katarina lijepo sam napisao da sam jedan dio lijepog zivota proveo sa njima ali dzaba ti moras u kontru:)
-
The BEN10
#228 Re: rasizam u našem gradu
OK, hajdemo podići ljestvicu - madner, sabina i co što osuđujete rasizam prema ciganima: biste li cigana prihvatili za zeta/snahu?
Hvala.
Hvala.
- hrasno38
#229 Re: rasizam u našem gradu
Nije bitno ovdje se i ne prica o Muharemu Serbezovskom ili o sestrama Radzepovim ali da si ikada u zivotu krocila nogom u Cigansku sutku u Skoplju neke stvari bi ti bile puno puno jasnije. Oni jedino nisu krali vojsku (bivsu JNA) i vojnike su voljeli vise od ikoga. sve ostalo ......KatarinaKosaca wrote:Onda, primi moje isprike. Nisam uopće vidjela tu rečenicu. Idem pročitat ponovohrasno38 wrote:Jebem mu misa Katarina lijepo sam napisao da sam jedan dio lijepog zivota proveo sa njima ali dzaba ti moras u kontru:)
- KatarinaKosaca
#230 Re: rasizam u našem gradu
Nemam ja šta prihvatat ili ne. Moj će sin sebi birat ženu, niti ću mu je ja birati, niti je imam šta "prihvatati". Koga on izabere koje god rase, nacije ili vjere, biće moja nevjesta (nikada kćerka i to je lažna teza, joj volim ga kao svoje dijete) i imaću prema njoj dobar odnos dok god je on voli. Ako je on prestane voljeti, neću ja nastavitiThe BEN10 wrote:OK, hajdemo podići ljestvicu - madner, sabina i co što osuđujete rasizam prema ciganima: biste li cigana prihvatili za zeta/snahu?
Hvala.
- KatarinaKosaca
#231 Re: rasizam u našem gradu
Slučano 4 godine , svaki danhrasno38 wrote:ali da si ikada u zivotu krocila nogom u Cigansku sutku u Skoplju neke stvari bi ti bile puno puno jasnije. Oni jedino nisu krali vojsku (bivsu JNA) i vojnike su voljeli vise od ikoga. sve ostalo ......
- Banksy
#232 Re: rasizam u našem gradu
Kakva god iskustva imali, bilo ko od nas, s bilo kim, bilo gdje i bilo kada,
I nije samo problem licna higijena nego generacijski usadjen gen za kradjom kod Roma, otimanjem ili pljackom gdje se isto ponasaju i oni najprljaviji i oni najcistiji.
Ovo nema veze sa rasizmom ovo je realnost koju je stvorila priroda.
ova rečenica iznad, ovo o ''generacijski usadjenom genu'', bilo čijem, je najcrnji rasizam i fašizam.
Mnoga zla su počinjala benignim opaska o ''generacijski usadjenim genima i realnosti koju je stvorila priroda'', vjerujem da nije potrebno podsjećanje.
Ima nas raznih, ali ne mogu da ne primjetim da opaske i odobravanja stižu od sarajevske ''gradske raje'' koja su, ako iko igdje jeste, kroz povijest naučena da žive s drugima, s drugim kulturama, etnijama, nacijama, rasama i koja su, na koncu, i ubijana zbog različitih ''generacijski usadjenih gena''.
Iskreno, šokirana sam.
btw
Ovakva opaska o bilo kome drugom bila bi sanskcionirana banom, ali valjda tamo gdje su Romi niža bića i ovo je dopušteno.
I nisam mogla izdržati da ovo ne napišem, ali mi apsolutno ne pada na pamet ulaziti i bilo kakve dalje rasprave s bilo kim o ovoj temi. Malo mi je mučno.
- hrasno38
#233 Re: rasizam u našem gradu
jah nisam ni sumnjao:)KatarinaKosaca wrote:Slučano 4 godine , svaki danhrasno38 wrote:ali da si ikada u zivotu krocila nogom u Cigansku sutku u Skoplju neke stvari bi ti bile puno puno jasnije. Oni jedino nisu krali vojsku (bivsu JNA) i vojnike su voljeli vise od ikoga. sve ostalo ......što se Šutke tiče. Nedjeljom pijaca Šutka. ONi što drže tezge po pijacama nisu krali. Prodavali su odjeću.
- hrasno38
#234 Re: rasizam u našem gradu
Kad me uspijes demantovati onda to nazovi kako hoces a ovaj grad u kojem zivim je uvijek bio prepun Roma i odlicno znam sta pricam i sta govorim. Da je tvoju majku zapalio jedan Robert Mucista tako ne bi pricala. A ti povracaj i mile volje to je tako i sa banom i bez njega. Da i sljedeci put kad sa autom uletis u neku rupu na cesti gdje je bio saht sjeti se mene!!!!Banksy wrote:Kakva god iskustva imali, bilo ko od nas, s bilo kim, bilo gdje i bilo kada,
I nije samo problem licna higijena nego generacijski usadjen gen za kradjom kod Roma, otimanjem ili pljackom gdje se isto ponasaju i oni najprljaviji i oni najcistiji.
Ovo nema veze sa rasizmom ovo je realnost koju je stvorila priroda.
ova rečenica iznad, ovo o ''generacijski usadjenom genu'', bilo čijem, je najcrnji rasizam i fašizam.
Mnoga zla su počinjala benignim opaska o ''generacijski usadjenim genima i realnosti koju je stvorila priroda'', vjerujem da nije potrebno podsjećanje.
Ima nas raznih, ali ne mogu da ne primjetim da opaske i odobravanja stižu od sarajevske ''gradske raje'' koja su, ako iko igdje jeste, kroz povijest naučena da žive s drugima, s drugim kulturama, etnijama, nacijama, rasama i koja su, na koncu, i ubijana zbog različitih ''generacijski usadjenih gena''.
Iskreno, šokirana sam.
btw
Ovakva opaska o bilo kome drugom bila bi sanskcionirana banom, ali valjda tamo gdje su Romi niža bića i ovo je dopušteno.
I nisam mogla izdržati da ovo ne napišem, ali mi apsolutno ne pada na pamet ulaziti i bilo kakve dalje rasprave s bilo kim o ovoj temi. Malo mi je mučno.
- hrasno38
#235 Re: rasizam u našem gradu
Ma ja sam Kato u Sutki bio prije 30 godina.....kad nisu prodavali po pijacama garderobu.KatarinaKosaca wrote:Slučano 4 godine , svaki danhrasno38 wrote:ali da si ikada u zivotu krocila nogom u Cigansku sutku u Skoplju neke stvari bi ti bile puno puno jasnije. Oni jedino nisu krali vojsku (bivsu JNA) i vojnike su voljeli vise od ikoga. sve ostalo ......što se Šutke tiče. Nedjeljom pijaca Šutka. ONi što drže tezge po pijacama nisu krali. Prodavali su odjeću.
- HAVANA
#236 Re: rasizam u našem gradu
Aaa katarine.Sta sam to ja lose napisao,to su moji drugovi,dugogodisnji,i dan danas se druzimo.Procitaj opet pa me naruzi.
HAVANA wrote:
Tacno.Znam ih dosta,u petar dokic ih je islo jako puno sa aneksa.Svi koji su se normalno ponasali,vremenom su stali na noge i postali drugi ljudi.Danas ih i ne primjetite,jedan drzi par butika,drugi jedan od najboljih restorana,treci firmu koja bas dobro radi, veleprodaju materijala,alata...Problem je sa onim koji nece,imaju neke norme kako se treba ponasati i zivjeti.Normalno da ce ljudi zazirati od tebe ako izlazis iz te norme.Bio rom,musliman,zidov,crn,bijel,narkoman,alkoholicar...
Ne moze ti neko dati stan,zgradu pored toliko ljudi bez doma,i ti nalozis parket...sta ocekivat nego da ti jebem mater.Nesto je bilo,samo tako nije sigurno.Svaki dan sam na bazenu,drugom doduse i vrlo cesto budu romi tu,italija folovi golovi...spavaju u hotelu i dodju na wellness.Normala.Mahniti al cisti.Neki dan smo arapa istjerali s bazena,uso gospodin u cipelama skroz do bazena,hoda,da pregleda kaze.Kuci pa gledaj,ne hoda se u cipelama po bazenu,sta god da si.
- KatarinaKosaca
#237 Re: rasizam u našem gradu
Imaš na pp i period i godine.. tako da, kako ti napisah u istom, baš gdje me nađe gdje jesam toliko bila da tvrdiš "Nogom nisi kročila". Još jedna generalizacija, kao ona sa Romima, pa sve kontam da ti nije netko hakovao accounthrasno38 wrote:jah nisam ni sumnjao:)
Nego, u pravu je @Banksy, mučno je čitati neke postove
- KatarinaKosaca
#238 Re: rasizam u našem gradu
Nisam ni ja dugo bila, ali je približno isto, koliko čujem. Onaj "uski ulaz" je još uvijek blatnjav, pun bosonoge djece oja skaču po automobilima itd. Onda kad se prođe mahala, imaju servise za popravke auta, sekundarne sirovine itd. Na kraju skroz na vrhu gore je velika pijaca nedjeljom , nešto kao ona u Sofiji (sad zaboravih kako se zove ona u Sofiji) gdje prodaju kinesku, tursku i bugarsku odjeću. Vrlo pristojni i poslovni.hrasno38 wrote:Ma ja sam Kato u Sutki bio prije 30 godina.....kad nisu prodavali po pijacama garderobu.
- hrasno38
-
lijepa u dusi
#240 Re: rasizam u našem gradu
Da vas rijesim dileme, kao uposlenik recepcije Termalne rivijere.
Novi gazda nema nikakve veze sa slucajem. Radi se o tome da su dvojica pripadnika romske nacionalne manjine bez pratnje roditelja dosli na bazen moleci da ih se pusti besplatno. Zatim su, nakon sto su odbijeni, dosli sa kuponima pokusavajuci prevariti ljude da plate i njihov dio ulaznice, moleci nas radnike da lazemo strancima da je karta skuplja nego sto jeste. Opet su odbijeni, da bi se onda vratili vrlo agresivni psujuci i praveci nered, dok je veliki broj kupaca cekao da kupi kartu, u pitanju je bio vikend. Nakon toga su zastitari reagovali i istjerali ih, istina.
Nedugo nakon toga su gotovo na isti nacin istjerani momci koji su dosli pod utjecajem alkohola, a "bijele" su koze.
Toliko.
Novi gazda nema nikakve veze sa slucajem. Radi se o tome da su dvojica pripadnika romske nacionalne manjine bez pratnje roditelja dosli na bazen moleci da ih se pusti besplatno. Zatim su, nakon sto su odbijeni, dosli sa kuponima pokusavajuci prevariti ljude da plate i njihov dio ulaznice, moleci nas radnike da lazemo strancima da je karta skuplja nego sto jeste. Opet su odbijeni, da bi se onda vratili vrlo agresivni psujuci i praveci nered, dok je veliki broj kupaca cekao da kupi kartu, u pitanju je bio vikend. Nakon toga su zastitari reagovali i istjerali ih, istina.
Nedugo nakon toga su gotovo na isti nacin istjerani momci koji su dosli pod utjecajem alkohola, a "bijele" su koze.
Toliko.
-
mudrac2
#241 Re: rasizam u našem gradu
ja bi ovdje samo još dodao i supruga/suprugu, ili u najmanju ruku imali sex?The BEN10 wrote:OK, hajdemo podići ljestvicu - madner, sabina i co što osuđujete rasizam prema ciganima: biste li cigana prihvatili za zeta/snahu?
Hvala.
unaprijed se radujem odgovorima
Last edited by mudrac2 on 24/06/2015 11:40, edited 1 time in total.
-
mudrac2
#242 Re: rasizam u našem gradu
moraju postojati i neki higijenski standardi. ne može se svakakav doći na bazen.lijepa u dusi wrote:Da vas rijesim dileme, kao uposlenik recepcije Termalne rivijere.
Toliko.
-
lijepa u dusi
#243 Re: rasizam u našem gradu
Svakako, zato postoje tusevi na ulazu na bazen. I sve su prilike da ce biti angazovani redari koji ce propustati samo istusirane kupace.
- hrasno38
#244 Re: rasizam u našem gradu
Pametnom dovoljno!!!!lijepa u dusi wrote:Da vas rijesim dileme, kao uposlenik recepcije Termalne rivijere.
Toliko.
- Ljakan
#245 Re: rasizam u našem gradu
Toliko o rasizmu jellijepa u dusi wrote:Da vas rijesim dileme, kao uposlenik recepcije Termalne rivijere.
Toliko.
Nek si napisao-la sta je tacno bilo, da ovi "moralisti" vide kako se ne treba pecat na suplju.
-
razonoda
#246 Re: rasizam u našem gradu
KatarinaKosaca wrote:Nemam ja šta prihvatat ili ne. Moj će sin sebi birat ženu, niti ću mu je ja birati, niti je imam šta "prihvatati". Koga on izabere koje god rase, nacije ili vjere, biće moja nevjesta (nikada kćerka i to je lažna teza, joj volim ga kao svoje dijete) i imaću prema njoj dobar odnos dok god je on voli. Ako je on prestane voljeti, neću ja nastavitiThe BEN10 wrote:OK, hajdemo podići ljestvicu - madner, sabina i co što osuđujete rasizam prema ciganima: biste li cigana prihvatili za zeta/snahu?
Hvala.KOje god vjere i nacije bila, izbor je njegov.
Davne.....moj komsija ozenio -bijelu ciganku-- jedinac --a joj --- svi su ga zalili--dobio 2 djece --- nakon nekoliko god pomirio se sa roditeljima ., medjutim djaba ---ona i dalje u pidzami go granapa.
- 34sf4drgu67d25
#247 Re: rasizam u našem gradu
Naravno da ima rasizma, dovoljno je procitati komentare ovde na forumu, ili na drustvenim mrezama.
- madner
#248 Re: rasizam u našem gradu
Ma ja ne osudjujem, ja konstatujem.The BEN10 wrote:OK, hajdemo podići ljestvicu - madner, sabina i co što osuđujete rasizam prema ciganima: biste li cigana prihvatili za zeta/snahu?
Hvala.
Normalno da ne bi, bez arijavskog certifikata bi to bio veliki gubitak za covjecanstvo.
- Cherry-Cherry
#249 Re: rasizam u našem gradu
Što ne mogu licemjerja, ljigavosti i glume.KatarinaKosaca wrote:Što ne mogu fašiste pa ni u rukavicama one najčistije , ono mislim higijenskiCherry-Cherry wrote:mudrac2 wrote:ne kradu vodu, no su došli da je malo zamute. Mlada, mlada mnogo se praviš naivna.![]()
Ne mogu na rende kora i supe viljuškom![]()
![]()
Dok je licemjerja, bit će i morala.
- sinuhe
#250 Re: rasizam u našem gradu
Ko su Arijevci u Bosni, Hasan Salihamidzic?