Rasizam kod nas

Post Reply
Gojeni H

#426 Re: Rasizam kod nas

Post by Gojeni H »

Sarajevica wrote: Nekima je valjda i Angela Merkel Hitlerova nasljednica jer se osudila reci da je multikulturalizam propao :lol:
A motiv gospoje Merkel je vjerovatno briga za obicnim glavatim njemackim plebsom koji se osjeca ugrozenim i uskracenim zbog silne navale Turaka, Arapa, Bosanaca i Poljaka?

I dobro ... hajde da se hipoteticki slozimo sa ovakvom izjavom. Sta je alternativa?
Zatvaranje granica EU ... prema kome?
Uvodjenje viza ... kome? - Jesu li vec uvedene?
Sterilizacija Cigana, Turaka, Arapa, ....?
Zakonsko uvodjenje obaveze radjanja najmanje 4 djece po glavi svake Njemice?
Googlerica

#427 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

Gojeni H wrote:
Sarajevica wrote: Nekima je valjda i Angela Merkel Hitlerova nasljednica jer se osudila reci da je multikulturalizam propao :lol:
A motiv gospoje Merkel je vjerovatno briga za obicnim glavatim njemackim plebsom koji se osjeca ugrozenim i uskracenim zbog silne navale Turaka, Arapa, Bosanaca i Poljaka?

I dobro ... hajde da se hipoteticki slozimo sa ovakvom izjavom. Sta je alternativa?
halo,halo !!!
She said the so-called "multikulti" concept - where people would "live side-by-side" happily - did not work, and immigrants needed to do more to integrate - including learning German.

zena je u pravu, imigranti se moraju adaptirati u novoj sredini i nauciti jezik,to je logicno !
Cybernetic

#428 Re: Rasizam kod nas

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:25, edited 1 time in total.
Havatar

#429 Re: Rasizam kod nas

Post by Havatar »

Googlerica wrote:
Gojeni H wrote:

halo,halo !!!
She said the so-called "multikulti" concept - where people would "live side-by-side" happily - did not work, and immigrants needed to do more to integrate - including learning German.

zena je u pravu, imigranti se moraju adaptirati u novoj sredini i nauciti jezik,to je logicno !
Ne moraju, ako je vec demokratija i svako ima pravo na izbor neko moze da odluci da nece da izgubi svoj identitet i da ga ponize tako sto ce ga kao odraslu i vec formiranu osobu prevaspitavati.
Googlerica

#430 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

Havatar wrote:
Googlerica wrote:
halo,halo !!!

Ne moraju, ako je vec demokratija i svako ima pravo na izbor neko moze da odluci da nece da izgubi svoj identitet i da ga ponize tako sto ce ga kao odraslu i vec formiranu osobu prevaspitavati.
ha ha ha ,gubitak identiteta !!! ako naucis jezik,nema ponizavanja,tako rade formirarene,zrele licnosti!

Havtar,da li zivis u inostranstvu bez naucenog jezika?
Havatar

#431 Re: Rasizam kod nas

Post by Havatar »

Pricao sam o tome da ne moraju da se asimiliraju
Googlerica

#432 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

Havatar wrote:Pricao sam o tome da ne moraju da se asimiliraju
Da li imas imigranstko iskustvo ? Sta podrazumjevas pod "asimilacijom" ?
Havatar

#433 Re: Rasizam kod nas

Post by Havatar »

Googlerica wrote:
To pitaj one koji pricaju da je moranje da se svi koji dodju u neku zemlju asimiliraju .
Googlerica

#434 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

Havatar wrote:
Googlerica wrote:
To pitaj one koji pricaju da je moranje da se svi koji dodju u neku zemlju asimiliraju .
pitam tebe !sta je,prema tvom misljenju asimilacija,i zasto spominjes gubitak indetiteta?
Havatar

#435 Re: Rasizam kod nas

Post by Havatar »

Da se odreknu svoje kulture i utope u kulturu vecinskog naroda u zemlje u koju su dosli jer samo ona moze da postoji u jednoj zemlji i nema potrebe za postojanjem vise kultura koje se postuju tj. "multikulturalizam je propao"
Šveđanin

#436 Re: Rasizam kod nas

Post by Šveđanin »

Ja pokušah biti realan.

Pitanje.. koliko ljudi je odavde bilo u getu? Koliko ljudi odavde je imalo iskustva sa više od 20, 30, 40 nacionalnosti.. S koliko ste njih radili, učili, stvarali nešto? Ja ovdje ne govorim o Bosni, gdje će oni vjerovatno biti predmet ne čistog rasizma, ali nekog vida ograđivanja.. ne govorim o Americi gdje da pokupe neku težu bolest, pitanje šta će s njima biti..

Ja govorim o jednoj socijalnoj državi, gdje je jedan od glavnih zadataka ubaciti takve ljude u sistem. Neće njima niko izbrisati njihov identitet, ali određena žrtva u smislu prilagođavanja, učenja jezika, nekog posla.. je potrebna.
Bodkin

#437 Re: Rasizam kod nas

Post by Bodkin »

Havatar wrote:
Googlerica wrote:
ti jarane veze sa zivotom nemas ili trolas. majke mi. ona ti gore napise da moraju jezik nauciti, a ti kao antiprotivan kaze s ne moraju jer je to asimilacija :-) pa koje si pm onda dolazio u tu istu njemacku? cuj demokratija. a nije demokratija trazit od te drzave socijalu i pare za svako dijete koje napravis? to se podrazumijeva jelde?

ne kontaju ljudi da taj proces nije jednosmjeran. samim tim sto te je drzava pustila da dodjes ili dovela jer si kvalifikovana radna snaga, ti je dala priliku. i to pravu za neki normalan ili cak dobar zivot. jer da ne valja ne bi dolazio.

i onda dodje neki turko i 10 godina zivi u njemackoj i austriji bez da nauci jebeni jezik. o cemu mi pricamo. pa mi ne mozemo sandzaklije da smislimo ili su problem turci dole na ilidzi. pa zamisli da dodje somalijac i tu lezi kuci i prima pare od tebe koji izdvajas od plate, a nece ni rijeci bosanskog da nauci

kakve gluposti, cuj ne moraju da uci jezik jer je demokratija :-) :-) :-)
Šveđanin

#438 Re: Rasizam kod nas

Post by Šveđanin »

Bodkin ne muči se, Havatar trola i to obimno.

Sad se on neće obazirati na ovo što si napisao, opet će uzeti jednu tvoju rečenicu i postaviti kontra pitanje..
Havatar

#439 Re: Rasizam kod nas

Post by Havatar »

Bodkin wrote:
ti jarane veze sa zivotom nemas ili trolas. majke mi. ona ti gore napise da moraju jezik nauciti, a ti kao antiprotivan kaze s ne moraju jer je to asimilacija :-) pa koje si pm onda dolazio u tu istu njemacku? cuj demokratija. a nije demokratija trazit od te drzave socijalu i pare za svako dijete koje napravis? to se podrazumijeva jelde?

ne kontaju ljudi da taj proces nije jednosmjeran. samim tim sto te je drzava pustila da dodjes ili dovela jer si kvalifikovana radna snaga, ti je dala priliku. i to pravu za neki normalan ili cak dobar zivot. jer da ne valja ne bi dolazio.

i onda dodje neki turko i 10 godina zivi u njemackoj i austriji bez da nauci jebeni jezik. o cemu mi pricamo. pa mi ne mozemo sandzaklije da smislimo ili su problem turci dole na ilidzi. pa zamisli da dodje somalijac i tu lezi kuci i prima pare od tebe koji izdvajas od plate, a nece ni rijeci bosanskog da nauci

Nisam rekao da ne moraju da nauce jezik nego da ne moraju da se asimiliraju . Sto se tice jezika , ako neko radi neki posao za koji mu ne treba znanje jezika zemlje u koju je dosao ili mu je potrebno samo minimalno znanje onda moze i bez jezika da funkcionise i ako neko takav odluci da nece da uci jezik jer mu ne treba ne mozes da ga natjeras da uci niti mozes da se ljutis na njega posto je demokratija i njegovo je pravo da odluci.
Bodkin

#440 Re: Rasizam kod nas

Post by Bodkin »

Havatar wrote:
Bodkin wrote:

Nisam rekao da ne moraju da nauce jezik nego da ne moraju da se asimiliraju . Sto se tice jezika , ako neko radi neki posao za koji mu ne treba znanje jezika zemlje u koju je dosao ili mu je potrebno samo minimalno znanje onda moze i bez jezika da funkcionise i ako neko takav odluci da nece da uci jezik jer mu ne treba ne mozes da ga natjeras da uci niti mozes da se ljutis na njega posto je demokratija i njegovo je pravo da odluci.
aha, i onda kad se napravi geto u kojem se ni zakoni ne postuju u sred jebene zapadne evrope i gdje ni policija nista ne moze jer NE MOZE DA SE SPORAZUMIJE SA NJIM i kad evropljani krenu sa pricom kako to treba razjebati kuknjava.

znaci prodaje kebap kod rodjaka u kiosku i to na crno jer kako ce se prijaviti kad se ne moze sporazumjeti. istovremeno place za socijalom i na kraju izganja papire jer se ozeni ili uda za nekog njegovog ko je dosao ranije i napravi petoro djece i drzava mu placa par hiljada eura. da kur** ne mrdne.znas koliko ih dodje da se "snadje" tu? beknut ne znaju. i onda kad pocnu problemi, sitni i krupni zlocini onda problem. pa ide tekma njemacka-turska, i ide reportaza i hvataju navijace turske. vriste asimilacija ne, integracija da i u tom svemu uspiju napraviti 50 gresaka...

pa bolan znas ko su najveci zagovornici ostrijeg rezima za dovodjenje imigranata i davanje pasosa? ti stranci sto su tek dobili papire. po sistemu nek sam ja upao i neka ne dolaze novi. samo uzimaju lovu od socijale :-)

i tu je greska evrope jer kad im je trebalo jeftinih radnika dovodili sve redom bez plana ikakvog. kontali ovi ce kuci kasnije. hoce al u cuni. i sad austrija uvodi da ti treba b1 ili b2 da bi dobio papire.kasno je sad kad imas cijelu opstinu u becu gdje ti ne treba njemacki. samo bosanski ili turski...

pricas o stvarima o kojima bas pojma nemas. nikad nisi bio u situaciji da budes imigrant pa da vidis kako je tesko objasniti prosjecnom ksenofobnom strancu da ti nisi isti kao oni sto obijaju auta. kao da nisu sami po sebi dovoljno kesenofobni nego im jos ovi daju goriva...
Havatar

#441 Re: Rasizam kod nas

Post by Havatar »

Bodkin wrote:
aha, i onda kad se napravi geto u kojem se ni zakoni ne postuju u sred jebene zapadne evrope i gdje ni policija nista ne moze jer NE MOZE DA SE SPORAZUMIJE SA NJIM i kad evropljani krenu sa pricom kako to treba razjebati kuknjava.

znaci prodaje kebap kod rodjaka u kiosku i to na crno jer kako ce se prijaviti kad se ne moze sporazumjeti. istovremeno place za socijalom i na kraju izganja papire jer se ozeni ili uda za nekog njegovog ko je dosao ranije i napravi petoro djece i drzava mu placa par hiljada eura. da kur** ne mrdne.znas koliko ih dodje da se "snadje" tu? beknut ne znaju. i onda kad pocnu problemi, sitni i krupni zlocini onda problem. pa ide tekma njemacka-turska, i ide reportaza i hvataju navijace turske. vriste asimilacija ne, integracija da i u tom svemu uspiju napraviti 50 gresaka...

pa bolan znas ko su najveci zagovornici ostrijeg rezima za dovodjenje imigranata i davanje pasosa? ti stranci sto su tek dobili papire. po sistemu nek sam ja upao i neka ne dolaze novi. samo uzimaju lovu od socijale :-)

i tu je greska evrope jer kad im je trebalo jeftinih radnika dovodili sve redom bez plana ikakvog. kontali ovi ce kuci kasnije. hoce al u cuni. i sad austrija uvodi da ti treba b1 ili b2 da bi dobio papire.kasno je sad kad imas cijelu opstinu u becu gdje ti ne treba njemacki. samo bosanski ili turski...

pricas o stvarima o kojima bas pojma nemas. nikad nisi bio u situaciji da budes imigrant pa da vidis kako je tesko objasniti prosjecnom ksenofobnom strancu da ti nisi isti kao oni sto obijaju auta. kao da nisu sami po sebi dovoljno kesenofobni nego im jos ovi daju goriva...
Ne moras da znas jezik da bi mogao da se prijavis da radis legalno, dovoljno je da znas nekoliko osnovnih stvari vezanih za posao i da te gazda kod koga radis prijavi i imas dosta takvih. To su uglavnom teski fizicki poslovi i slabije placeni poslovi kao cistacice , sobarice i veliki broj ljudi koji rade takve poslove slabo zna jezik zemlje u koju su dosli. Sto se tice drugog dijela teksta slazem se da treba da dodje do integracije ne i asimilacije ali vecini ksenofoba cak ni to ne odgovara nego cak i ako znas perfektno jezik ali imas akcenat po kojem prepoznaju da si stranac i dalje te ne vole i gledaju kao na nekog ko je dosao da preplavi zemlju i da promijeni kulturu , obicaje , ko je dosao da zavlada zemljom i slicno.
fakat

#442 Re: Rasizam kod nas

Post by fakat »

Mozete sa Havatarom komunicirati i bez vrijedjanja i omalovazavanja i pljuvanja, ...tema je rasizam a vi bljujete mrznju prema strancima.

A i ta prica o pljuvanju prema turcima u evropi je vise izlizana, eto oni ukradose socijalu, nista ne rade, oni su primitivni a ti si gospodin, znas jezik, itd...Dovodili su ih jer su im trebali, jeftina radna snaga, izrabljivali su ih ali eto ovima opet bolje nego kuci, a sada gospodi smetaju njihovi brkovi....
jeza u ledja

#443 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

Joe McCarthy wrote:
jeza u ledja wrote:Procitah cijelu temu nako iz zajebancije...

Kakva kolicina rasizma, fasizma, netrpeljivosti, jednom rijecju ljudske gluposti se skupila na ovoj temi. :shock:

LosaKopija, bierkof, Joe McCarthy, Cherry-Cherry, Sarajevica, ne znam jesam li vas dobro popamtio, ni Hitler vam ne bi pozavidio. :sax: :thumbup: :bih: :roll:

Pitam se , koliko vas je, ili vasih predaka, bilo zrtvama istog nacina razmisljanja kakvog i sami propagirate. Stokholmski sindrom?? .
Lati se ad hominem taktike i napada, vec pokusaj odgovoriti na nase postove i probaj da nam promjenis misljenja kroz arguemnte.
Ne znam gdje bih poceo uopste... Neki od postova su za kriminalnog gonjenja, a ne za bana.
Challenger__

#444 Re: Rasizam kod nas

Post by Challenger__ »

Cybernetic wrote:Problem sa multikulturalizmom je njegov fetisizam identiteta i isticanje razlika medju ljudima umjesto zajednistva i solidarnosti. Rezultati su atomizacija i getoizacija drustva, te jacanje reakcionarnih snaga kako medju domacim stanovnistvom, tako i imigrantima, posebno onima iz islamskih zemalja. Zapadnim kapitalistima nije u interesu ujedinjena i jaka radnicka klasa koja je u stanju suprotstaviti se razaranju socijalne drzave, dumpingu nadnica i sve tjeskobnijim uslovima zivota za vecinu. Zato su desnicari najveci multikulturalisti. Vaznije je nositi jedan od "kulturnih identiteta" nego hljeb na stolu, radno mjesto ili obrazovanje. Zahvaljujuci takvoj politici danas imamo Geerta Wildersa, ProKöln, vehabije i ostale primitivce.
Jak upis, s tim da mislim da atomizacija, individualizacija društva - koja je neminovna posljedica neoliberalnih procesa - nema za cilj samo "radničku klasu" koju potenciraš, nego sve kolektivne identitete.

Što stihijski, po prirodi procesa, što ciljano.
jeza u ledja

#445 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

Šveđanin wrote:Ja pokušah biti realan.

Pitanje.. koliko ljudi je odavde bilo u getu? Koliko ljudi odavde je imalo iskustva sa više od 20, 30, 40 nacionalnosti.. S koliko ste njih radili, učili, stvarali nešto? Ja ovdje ne govorim o Bosni, gdje će oni vjerovatno biti predmet ne čistog rasizma, ali nekog vida ograđivanja.. ne govorim o Americi gdje da pokupe neku težu bolest, pitanje šta će s njima biti..

Ja govorim o jednoj socijalnoj državi, gdje je jedan od glavnih zadataka ubaciti takve ljude u sistem. Neće njima niko izbrisati njihov identitet, ali određena žrtva u smislu prilagođavanja, učenja jezika, nekog posla.. je potrebna.
Zasto su oni u getu? Sta ocekujes od nekog ko je dosao u geto gdje nema gotovo uopste domacih, gdje je standard zivljenja ispod prosjeka, gdje je kriminal iznad prosjeka, gdje je nivo obrazovanja mala, gdje je nivo poznavanja jezika mali, gdje je zivljenje na socijali norma i ciji roditelji su odrasli u ruralnoj Somaliji ili Iraku? Da se mozda samonauci principima zivljenja modernog evropskog drustva?

Historija rasta problema imigrantskih populacija u Zapadnoj Evropi, a pogotovo Svedskoj, je u stvari historija ekonomske stagnacije tih zemalja i potreba za radnom snagom, tehnoloskih inovacija, te ratnih razaranja u zemljama Treceg svijeta, a problemi koje danas imaju su odraz propasti imigrantske i socijalne politike tih zemalja, (opet prvenstveno Svedske, tako cesto spominjane kao "savrsenom sistemu drzavnog uredjenja").
Challenger__

#446 Re: Rasizam kod nas

Post by Challenger__ »

jeza u ledja wrote:Ne znam gdje bih poceo uopste... Neki od postova su za kriminalnog gonjenja, a ne za bana.
Čemu se ti čudiš, ne mogu da se načudim. Rasizam, fašizam, nacizam, ekstremizam svih oblika... su prirodno stanje uma i stvari, jer su se patroni tranzicije (tvoje američke vlade) oslonile baš na te elemente rušeći stari poredak stvari, pa se danas na istoku dižu spomenici nekadašnjim pripadnicima SS divizija, od Galicije do Baltika, a na Balkanu su puno pravo građanstva stekli svi oblici ekstremizma.

Američka vanjska politika, neoliberalni koncept i fašizacija tranzicijskih društava su lice i naličje istog fenomena.
Googlerica

#447 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

Havatar wrote:Da se odreknu svoje kulture i utope u kulturu vecinskog naroda u zemlje u koju su dosli jer samo ona moze da postoji u jednoj zemlji i nema potrebe za postojanjem vise kultura koje se postuju tj. "multikulturalizam je propao"
Havatar,puno putujem,i moram ti reci nemoj molim te pisati dalje,sramotis se,ovo je moj prijateljski odogovor !
Googlerica

#448 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

jeza u ledja wrote:
Šveđanin wrote:Ja pokušah biti realan.

Zasto su oni u getu? Sta ocekujes od nekog ko je dosao u geto gdje nema gotovo uopste domacih, gdje je standard zivljenja ispod prosjeka, gdje je kriminal iznad prosjeka, gdje je nivo obrazovanja mala, gdje je nivo poznavanja jezika mali, gdje je zivljenje na socijali norma i ciji roditelji su odrasli u ruralnoj Somaliji ili Iraku? Da se mozda samonauci principima zivljenja modernog evropskog drustva?

Historija rasta problema imigrantskih populacija u Zapadnoj Evropi, a pogotovo Svedskoj, je u stvari historija ekonomske stagnacije tih zemalja i potreba za radnom snagom, tehnoloskih inovacija, te ratnih razaranja u zemljama Treceg svijeta, a problemi koje danas imaju su odraz propasti imigrantske i socijalne politike tih zemalja, (opet prvenstveno Svedske, tako cesto spominjane kao "savrsenom sistemu drzavnog uredjenja").
Vidjel sam taj geto u Svedskoj,i moram reci,oni koji se prilagode ,brzo napuste taj geto,isit je problem u Danskoj,imaju dijelovi van grada,geto,prave probleme i slicno; u SAD,mi izbjeglice,ili kako nas neki zovu od dragosti,pobjeglice,svi smo zivjeli i dolazili u iste kvartove grada,a kasnije se razisli u sigurne,razvijene i lijepe dijelove grada ; a rasizam doamcih je prema osobama iz geta,a to uklkucuje i geto lokalnog stanovnistva !
sinuhe

#449 Re: Rasizam kod nas

Post by sinuhe »

U getu je jeftino zivjeti. Nije to toliko ni lose, prosjecno bosansko naselje. Nije sad Rinkeby onaj grad iz Zice ili Detroit.
jeza u ledja

#450 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

Googlerica wrote: Vidjel sam taj geto u Svedskoj,i moram reci,oni koji se prilagode ,brzo napuste taj geto,isit je problem u Danskoj,imaju dijelovi van grada,geto,prave probleme i slicno; u SAD,mi izbjeglice,ili kako nas neki zovu od dragosti,pobjeglice,svi smo zivjeli i dolazili u iste kvartove grada,a kasnije se razisli u sigurne,razvijene i lijepe dijelove grada ; a rasizam doamcih je prema osobama iz geta,a to uklkucuje i geto lokalnog stanovnistva !
Pa da, a ljudi koji izadju iz geta su bolje integrisani i nisu oni ti koji olicavaju rasnu/etnicku posebnost. Neko je to vec ranije istakao na ovoj temi. U getima je veci postotak novih imigranata i prvih generacija pridoslica, te se oni uzimaju kao primjer kulturne i ekonomske neintegrisanosti.
Post Reply