Rasizam kod nas

Post Reply
SmokingMan

#151 Re: Rasizam kod nas

Post by SmokingMan »

madner wrote:Sta bi od onih kuca sto je svaka opcina napravila za Rome?

Moze li se otici vidjeti u kom su stanju, da razbijemo malo predrasude? :D

Znam primjer gdje je jedna romska porodica u kratkom vremenskom periodu,nakon što im je opština dodjelila stan,isti doslovno demolirali,prodali sav metal iz stana na otpad,navukli tonu smeća sa ulice u isti.Vjerovatno to i nije jedini slučaj.
sinuhe

#152 Re: Rasizam kod nas

Post by sinuhe »

Vjerovatno su uselili prve Rome sto su sreli na ulici.
hAZNADAR

#153 Re: Rasizam kod nas

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
a ti znas cjelokupnu dijasporsku populaciju pa mozes ovako pisati? i da, definicija sovinizma i ksenofobije je reci da niej da ljudi rome ne vole zbog rase nego zbog njihovog ponasanja. i nije da se svi romi tako ponasaju ali 80% njih bi razvalilo te kuce ili prosilo.

sto se onda cudite austrijancima ili njemcima kad kazu da smo mi svi lopovi i neradnici. pa takvih jr 60% nasih emigranata. meni je svabo licno pricao ako je zahvalan sto je bilo puno nasih izbjeglica jer su oni na svaki moguci nacin varali drzavu i onda su svabe pokrpile te rupe i sad je to kao efikasan sistem. dan danas cujem nekog dijasporca kako malo malo pa daju otkaz da bi dobijali socijalu dok rade na crno
Vecina nasih koje srecem u raznim drzavama su obicni ljudi - ali imaju dozu opreza i predrasuda prema juznjacima.
Da, u pravu si - predrasude se stvaraju na osnovu vecine i tako i nasi ljudi.

BiH dijaspora je drugacija od ostalih jer ima sve drustvene i obrazovane slojeve - tu kotiramo uglavnom kao najzaposleniji i najobrazovaniji. Ima naravno svakakve bagre u nas, ali vecina su obicni zaposleni i mirni ljudi. Medjutim velika vecina stranaca su nesto poput nasih prijeratnih gastarbajtera - casti izuzecima - ali ipak ljudi bez veceg obrazovanja, postenja, manira,.. itd.

Upoznao sam puno Arapa, crnaca(Somalija, Sudan, ..). Pakistanaca,.. obrazovanih, zaposlenih,.. ali mora se priznati da je velika vecina ipak neurbana i kvartovi gdje su u vecini su obicno leglo kriminala, socijalnog parazitarenja, smece se baca kroz prozor, ne postoji kucni red, djeca raspustena, drustvena imovina pokvarena,.... i naravno da se zbog takve vecine stvori stereotipna slika koja preraste u generalizovanje svih. A generalizovanje crnaca, Arapa, pakistanaca,.. kao prljavih, sirovih, parazita, opasnih, neradnika,... zvuci kao rasizam. I taj rasizam nije ideologija, mrznja,... vec puka neinformisanost i neupucenost, ili bolje receno ljenost da se nesto upozna i nesto nauci - pa je lakse stereotipno generalizovati. Primjerice u bivsoj YU su Slovenci bili pederi, Crnogorci ljencine a Bosanci simpaticno glupi. Crnci, Arapi, Cigani,... slucajno je tu kriterij boja koze u prici o stereotipima - tako da zvuci kao rasizam ali nije onaj pravi iskonski, patoloski i ideoloski kao sto ga imaju opredjeljeni neonacisti, ultra nacionalisti,... prica o rasizmu je uglavnom prica o generalizovanju i stereotipima gdje je nekom nacija kriterij a nekom boja koze.

Nasi ljudi kao slucajno bjelji i slucajno evropljani - nisu puno drugaciji od ostalih evropljana.
Cherry-Cherry

#154 Re: Rasizam kod nas

Post by Cherry-Cherry »

Ni jedna predrasuda ne postoji bez razloga. Nije neko tek tako sjeo i izmišljao predrasude, ovu su ovakvi, oni su onakvi...
LosaKopija

#155 Re: Rasizam kod nas

Post by LosaKopija »

Predrasude sve su osnovane i legitimne.
Crnci su takvi kakvi jesu.i to u njihovim zemljama je normalno.prpblem nastaje kad takav crnac dodje u Njemacku i cudi se zasto mora u zatvor ako pojede novorodjence ili kastrira zensko.
Bodkin

#156 Re: Rasizam kod nas

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote: i da, definicija sovinizma i ksenofobije je reci da niej da ljudi rome ne vole zbog rase nego zbog njihovog ponasanja. i nije da se svi romi tako ponasaju ali 80% njih bi razvalilo te kuce ili prosilo.

sto se onda cudite austrijancima ili njemcima kad kazu da smo mi svi lopovi i neradnici. pa takvih jr 60% nasih emigranata. meni je svabo licno pricao ako je zahvalan sto je bilo puno nasih izbjeglica jer su oni na svaki moguci nacin varali drzavu i onda su svabe pokrpile te rupe i sad je to kao efikasan sistem. dan danas cujem nekog dijasporca kako malo malo pa daju otkaz da bi dobijali socijalu dok rade na crno
Cinjenica je da mnogi "nasi" lijece svoje komplekse po principu "ima i gorih".
Skoro "naseg" covjeka po prvi put u zivotu sretnem u Istanbulu, a on "neizazvan", nakon 10 minuta razgovora, pocne pricati kako "oni" masovno odlaze u invalidske peMzije u Australiji i kako to "dobro ispadne" ... cista obraza.
pa to govorim. naslusao sam se pogotovo austrijanaca i njemaca o bosancima koji varaju drzavu i uzimaju socijalu. nije bas lijep osjecaj.i mi pricamo kako oni seru i kako su to pojedinci. onda dodjes ti i trebas dokazivati da nisu svi takvi.

a ovdje hladno pisu ljudi kako je u genetici roma da prose, skidaju sahtove i razvaljuju kuce i ne skoluju djecu
Bodkin

#157 Re: Rasizam kod nas

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
a ti znas cjelokupnu dijasporsku populaciju pa mozes ovako pisati? i da, definicija sovinizma i ksenofobije je reci da niej da ljudi rome ne vole zbog rase nego zbog njihovog ponasanja. i nije da se svi romi tako ponasaju ali 80% njih bi razvalilo te kuce ili prosilo.

Vecina nasih koje srecem u raznim drzavama su obicni ljudi - ali imaju dozu opreza i predrasuda prema juznjacima.
Da, u pravu si - predrasude se stvaraju na osnovu vecine i tako i nasi ljudi.

BiH dijaspora je drugacija od ostalih jer ima sve drustvene i obrazovane slojeve - tu kotiramo uglavnom kao najzaposleniji i najobrazovaniji. Ima naravno svakakve bagre u nas, ali vecina su obicni zaposleni i mirni ljudi. Medjutim velika vecina stranaca su nesto poput nasih prijeratnih gastarbajtera - casti izuzecima - ali ipak ljudi bez veceg obrazovanja, postenja, manira,.. itd.

Upoznao sam puno Arapa, crnaca(Somalija, Sudan, ..). Pakistanaca,.. obrazovanih, zaposlenih,.. ali mora se priznati da je velika vecina ipak neurbana i kvartovi gdje su u vecini su obicno leglo kriminala, socijalnog parazitarenja, smece se baca kroz prozor, ne postoji kucni red, djeca raspustena, drustvena imovina pokvarena,.... i naravno da se zbog takve vecine stvori stereotipna slika koja preraste u generalizovanje svih. A generalizovanje crnaca, Arapa, pakistanaca,.. kao prljavih, sirovih, parazita, opasnih, neradnika,... zvuci kao rasizam. I taj rasizam nije ideologija, mrznja,... vec puka neinformisanost i neupucenost, ili bolje receno ljenost da se nesto upozna i nesto nauci - pa je lakse stereotipno generalizovati. Primjerice u bivsoj YU su Slovenci bili pederi, Crnogorci ljencine a Bosanci simpaticno glupi. Crnci, Arapi, Cigani,... slucajno je tu kriterij boja koze u prici o stereotipima - tako da zvuci kao rasizam ali nije onaj pravi iskonski, patoloski i ideoloski kao sto ga imaju opredjeljeni neonacisti, ultra nacionalisti,... prica o rasizmu je uglavnom prica o generalizovanju i stereotipima gdje je nekom nacija kriterij a nekom boja koze.

Nasi ljudi kao slucajno bjelji i slucajno evropljani - nisu puno drugaciji od ostalih evropljana.
slazem se. ne pljuju ih zbog boje koze ali ih pljuju zato sto pripadaju odredjenoj grupi. i za tu grupu se tvrdi kako im je u genetici da skidaju sahtove i dzepare. ksenofobija i sovinizam na nivou.

a nasa dijaspora je obrazovanija samo zato sto ima jako puno ljudi koji su otisli na skolovanje gore i ostali. ovi sto su otisi ranije nisu bas takvi. ali mi jesmo evropljani i izgledom, a i donekle navikama tako da ne pravimo probleme kakve prave gore pobrojani. za nas imaju drugu etiketu :) i mi se ljutimo kad nas neko tako etiketira kolektivno dok mi to radimo svakodnevno
Cherry-Cherry

#158 Re: Rasizam kod nas

Post by Cherry-Cherry »

LosaKopija wrote:Predrasude sve su osnovane i legitimne.
Crnci su takvi kakvi jesu.i to u njihovim zemljama je normalno..
Naravno. Svaki narod ima svoju kulturu, tradiciju, običaje, pravila ponašanja. Ništa nije univerzalno.
prpblem nastaje kad takav crnac dodje u Njemacku i cudi se zasto mora u zatvor ako pojede novorodjence ili kastrira zensko
Niko se ne može skroz promijeniti i prilagoditi. Nemoguće je.
hAZNADAR

#159 Re: Rasizam kod nas

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote: slazem se. ne pljuju ih zbog boje koze ali ih pljuju zato sto pripadaju odredjenoj grupi. i za tu grupu se tvrdi kako im je u genetici da skidaju sahtove i dzepare. ksenofobija i sovinizam na nivou.

a nasa dijaspora je obrazovanija samo zato sto ima jako puno ljudi koji su otisli na skolovanje gore i ostali. ovi sto su otisi ranije nisu bas takvi. ali mi jesmo evropljani i izgledom, a i donekle navikama tako da ne pravimo probleme kakve prave gore pobrojani. za nas imaju drugu etiketu :) i mi se ljutimo kad nas neko tako etiketira kolektivno dok mi to radimo svakodnevno
Mala ispravka - Bosanci su 100% evropljani po svim kriterijima - podsjecam da je i Balkan uvijek bio dio Evrope kao i juzna Evropa, kao i istocna Evropa, kao i Skandinavija,.. gdje svaka regija ima svoje specificnosti i mentalitet. Evropske navike nisu samo zapadnoevropske - biti evropljanin je vrlo slozen pojam - i bez obzira odakle si iz Evrope - tu postoji velika razlika izmedju Evropljanina i Afrikanca, Arapa, Indijca, Kineza,...

U principu - ako cemo govoriti samo o losim stvarima - tu Evropa opet prednjaci kada covjek skonta ko je poceo svjetske ratove i uzajamno se poubijao, izmislio fasizam, nacizam, komunizam, rasizam, svu mogucu dekadenciju,.... tako da ne ispadne da o juznjacima govorimo samo u negativnom kontekstu.

Medjutim u ovoj prici se govori o rasizmu kroz oci jednog evropljanina koji gleda na druge kroz kriterije zivotnog stila i navika, suzivota,.. postenju, higijeni, moralu, disciplini, obziru prema drugima, strpljivosti,... na nekom japanskom forumu bi Japanci vjerovatno rasisticki pricali o bijelcima i njihovoj nekulturi, krkanluku,...

Cinjenica je ipak nazalost da je integracija velikog broja stranaca iz Afrike i Azije u Evropi propao projekat, i da suzivot cesto ne funkcionise. Prilicno je tesko ili nemoguce zivjeti u kvartu gdje su vecina, a cesto imati takvog komsiju, imati dosta te djece u skoli gdje idu tvoja,... je ne mozes otrpiti mnogo toga a cesto ni spavati, normalno funkcionisati u fazonu posao, kuca, odmor, setnja napolju,... Jedan Somalac se lakse uklapa kao stranac u Tunisu, jedan Pakistanac lakse uklapa u drustvo u Alziru,.. ali u Evropi i jedan i drugi tesko. I zato dolazi do predrasuda i generalizovanja - ali to sve opet nije rasizam. Jedan prosjecan evropljanin koji ima averziju prema mrkima moze promijeniti misljenje kada upozna neke mrke koji su emancipovani, ili kada ode u neki turski grad i zine od cuda kada vidi tipicne evropske gradove sa tipicnim evropskim navikama. Ali pravi rasista nikada ne promijeni misljenje o mrkima jer gleda kroz genetiku, antopologiju,. dakle stvari koje covjek ne moze promijeniti ili nauciti.
Queen_of_hearts

#160 Re: Rasizam kod nas

Post by Queen_of_hearts »

Da postoji i trun samokritike u nama,ne bi nehajno odmahivali rukom na cinjenicu da nas decenijama nazivaju "glupim bosancima" .Predrasude ne nastaju bez razloga ! Tek kad pocne da nas zulja da smo "glupi bosanci" na pola smo puta do toga da ucinimo nesto povodom razbijanja te predrasude.Ali to je jos uvjek decenijama daleko !
Isto se moze primijeniti na sve grupe koje osjecaju da su predmetom predrasuda i rasizma.Umjesto da cendraju po cijele dane diskriminejšn,rasizmo,fašizmo,hejt,islamofobija ,iz it bikoz aj em blek ?!...neka se dobro,ali dobro zagledaju u sebe,dobre sanse postoje ,da ce ono sto je do jucer bila predrasuda biti shvaceno kao najobicnija kritika .
hAZNADAR

#161 Re: Rasizam kod nas

Post by hAZNADAR »

Queen_of_hearts wrote:Da postoji i trun samokritike u nama,ne bi nehajno odmahivali rukom na cinjenicu da nas decenijama nazivaju "glupim bosancima" .Predrasude ne nastaju bez razloga ! Tek kad pocne da nas zulja da smo "glupi bosanci" na pola smo puta do toga da ucinimo nesto povodom razbijanja te predrasude.Ali to je jos uvjek decenijama daleko !
Isto se moze primijeniti na sve grupe koje osjecaju da su predmetom predrasuda i rasizma.Umjesto da cendraju po cijele dane diskriminejšn,rasizmo,fašizmo,hejt,islamofobija ,iz it bikoz aj em blek ?!...neka se dobro,ali dobro zagledaju u sebe,dobre sanse postoje ,da ce ono sto je do jucer bila predrasuda biti shvaceno kao najobicnija kritika .
To me podsjeti na jednu davnu raspravu sa jednim Amerom, tacnije crnim Afroamerikancem koji taj termin sam nije nikad upotrebljavao i sam cesto upotrebljavao rijec "niger" sto od huje sto od milja. I prica kako su oni najbolji muzicari, kako imaju najvece kite i najveci hebaci, najbolji kosarkasi,... Ja ga pitam a ko su onda u toj prici najbolji umjetnici, bankari, ekonomisti, vojnici, politicari, pisci, akademici svih vrsta, intelektualci opcenito, ostali sportisti,.. .... kada sam ogranicava svoju rasu samo na ritam kroz ples ili muziku, sex i kosarku. Pa onda prica o diskriminaciji a sam iz sujete i nekog libida voli da izigrava napaljenog klovna.

Kao i mnogi Bosanci sto pricaju viceve o sebi kao glupima, ismijavaju skole i nauke, i rado sebe predstavljaju kao egzoticne velike hebace kojima je vrhunac zivota rostilj, dernek i mahalski humor. Pa poslije pricaju o diskriminaciji i predrasudama o Bosancima.
bingov buraz

#162 Re: Rasizam kod nas

Post by bingov buraz »

madner wrote:Zato sto je dosta Njemaca kroz azil pobjeglo od nacista. Ima to smisla, osim ako se nadje neko da to pokusava iskoristiti. Normalnom covjeku taj azilski smjestaj u Njemackoj nije plus, no kada imas malo drugacije nazore...
Tacno, Nazif vise voli dzabice lezati tri mjeseca nego do kraja zivota sigurno ali radeci zardjivati za zivot.Rijec sutra ne postoji u romskom :D
sinuhe

#163 Re: Rasizam kod nas

Post by sinuhe »

Prvi Somalijac kojeg sam sreo bio je doktor u Merhametovoj ambulanti u BL 1993. Eto to je moj prvi susret sa Somalijom.
A to da su nasi ljudi toboze najskolovaniji imigranti ili izbjeglice je nikakva informacija obzirom da je rijec o jedinim evropskim izbjeglicama a na fakultetima u Svedskoj su drugi poslije Iranaca.
Bodkin

#164 Re: Rasizam kod nas

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote: slazem se. ne pljuju ih zbog boje koze ali ih pljuju zato sto pripadaju odredjenoj grupi. i za tu grupu se tvrdi kako im je u genetici da skidaju sahtove i dzepare. ksenofobija i sovinizam na nivou.

Mala ispravka - Bosanci su 100% evropljani po svim kriterijima - podsjecam da je i Balkan uvijek bio dio Evrope kao i juzna Evropa, kao i istocna Evropa, kao i Skandinavija,.. gdje svaka regija ima svoje specificnosti i mentalitet. Evropske navike nisu samo zapadnoevropske - biti evropljanin je vrlo slozen pojam - i bez obzira odakle si iz Evrope - tu postoji velika razlika izmedju Evropljanina i Afrikanca, Arapa, Indijca, Kineza,...

U principu - ako cemo govoriti samo o losim stvarima - tu Evropa opet prednjaci kada covjek skonta ko je poceo svjetske ratove i uzajamno se poubijao, izmislio fasizam, nacizam, komunizam, rasizam, svu mogucu dekadenciju,.... tako da ne ispadne da o juznjacima govorimo samo u negativnom kontekstu.

Medjutim u ovoj prici se govori o rasizmu kroz oci jednog evropljanina koji gleda na druge kroz kriterije zivotnog stila i navika, suzivota,.. postenju, higijeni, moralu, disciplini, obziru prema drugima, strpljivosti,... na nekom japanskom forumu bi Japanci vjerovatno rasisticki pricali o bijelcima i njihovoj nekulturi, krkanluku,...

Cinjenica je ipak nazalost da je integracija velikog broja stranaca iz Afrike i Azije u Evropi propao projekat, i da suzivot cesto ne funkcionise. Prilicno je tesko ili nemoguce zivjeti u kvartu gdje su vecina, a cesto imati takvog komsiju, imati dosta te djece u skoli gdje idu tvoja,... je ne mozes otrpiti mnogo toga a cesto ni spavati, normalno funkcionisati u fazonu posao, kuca, odmor, setnja napolju,... Jedan Somalac se lakse uklapa kao stranac u Tunisu, jedan Pakistanac lakse uklapa u drustvo u Alziru,.. ali u Evropi i jedan i drugi tesko. I zato dolazi do predrasuda i generalizovanja - ali to sve opet nije rasizam. Jedan prosjecan evropljanin koji ima averziju prema mrkima moze promijeniti misljenje kada upozna neke mrke koji su emancipovani, ili kada ode u neki turski grad i zine od cuda kada vidi tipicne evropske gradove sa tipicnim evropskim navikama. Ali pravi rasista nikada ne promijeni misljenje o mrkima jer gleda kroz genetiku, antopologiju,. dakle stvari koje covjek ne moze promijeniti ili nauciti.
to je ksenofobija. evropa ne voli strance. evropske drzave ne vole strance odakle god oni da dolaze osim ako su iz jacih drzava. amerika je izmislila toleranciju za evropu koja se busa istom

ali to sve u evropi nije ovako rasireno kao kod nas. a i moja poenta je u tome da se mi kao bunimo kad smo mi neko ko vara drzavu za socijalu i dolazi da radi na crno dok mi hladno dijelimo epitete romima i ne samo romima
sinuhe

#165 Re: Rasizam kod nas

Post by sinuhe »

Od Nazifa se ovo moglo i ocekivati i jos cemo mi cuti za Nazifa, samo volio bih i da se filmadzija javi.
Michio Kaku

#166 Re: Rasizam kod nas

Post by Michio Kaku »

cyprus wrote:
Ja sam oslobođen svake ideologije i vodim se isključivo zdravim razumom... S druge strane, očito je da ti pišeš pod ogromnim uticajem ideološkog marksizma i krajnje ljevice... Ja sebe također smatram ljevičarem (umjerenim naravno), ali me ti naravno nećeš smatrat takvim... Nisam pobornik ovakvog kapitalizma, a banke bih zakonom zabranio... Vjerujem u jednakost ljudi u smislu da svi trebaju imati istu šansu i uslove...

Međutim, dokad vazda za vlastite neuspjehe krivit nekog drugog? Koliko koji Grk radi i ljenčari ne bih da ulazim u to, ali je činjenica da grčki državni sistem funkcioniše daleko slabije nego njemački... I čija je to prvenstvena krivica? Nijemaca? Amerikanaca? Bugara? Kostarikanaca? :oops: Tvoj odgovor je naravno: privilegovanih elita... Pa jebemu, kako te nadmoćne privilegovane elite ne načiniše blagostanje u Nepalu i Burkini Faso umjesto u Njemačkoj i Švedskoj? Bacali pikado na kartu svijeta pa se tako potrefilo? :oops:
mah... mrzi me da ti objasnjavam ali sve sto pricas je ideologija... kapitalizam je mobilan i djeluje u totalu. kad nemas sredstva za proizvodnju i ekonomiju obima ne mozes biti konkurentan. tako grk ne moze proizvodit da bude konkurentan sa nijemcem ali isto tako nijemac ne moze biti konkurentan bez da je grk tehnoloski zaostao i primoran da uvozi njemacke proizvode. zato njemacka daje kredit jer neko mora da gupi golfa proizvedenog u njemackoj plus da se zaduzi u njemackoj banci, i njoj vrati kredit s kamatom. nije da postoje elite koje negdje sjede i ovo planiraju vec je dinamika trzista takva, tako generisu vlastiti rast... njihov rast zavisi od toga da je neko duzan, ne zato sto su oni losi vec sto su takva pravila igre. nije da su negdje bili pametni i vrijedni pa skontali dobar sistem a na drugom mjestu bili zaludjeni ideologijom i korumpirani pa zaostali i ko ih jebe sami su krivi. da bi finska i japan dobro poslovale u kongu mora da bude haos i gradjanski rat jer tako su dijamanti neophodni za konponente u kompjuterima i mobilnim telefonima koji se nalaze u tamosnjim rudnicima najjeftiniji, itd... trziste samo regulise osnovne koordinate kapitalizma... to sto si rekao za banke je smjesno, jer bez finansija nema kapitalizma...
Kemal Malovčić

#167 Re: Rasizam kod nas

Post by Kemal Malovčić »

Gojeni H

#168 Re: Rasizam kod nas

Post by Gojeni H »

Crnci su takvi kakvi jesu.i to u njihovim zemljama je normalno.prpblem nastaje kad takav crnac dodje u Njemacku i cudi se zasto mora u zatvor ako pojede novorodjence ili kastrira zensko.
:shock: Ne mogu vjerovati da ovako nesto pises. Crnci jedu novorodjencad ... daj link. A u toj bajnoj Evropi nisu zabiljezeni slucajevi kanibalizma ... neki i relativno skoro - slucaj u Njemackoj.
A sta cemo s obrazovanim crncima od kojih su neki i clanovi parlamenta pojedinih zemalja?

Divna tema. Prilika da se pogledamo u ogledalo. Evidentno je sa su neki od zakletih multi-kulti individua ustvari monstrumi koji mrze sve van SHB trija. Ustvari B kao Bosnjaci bih vjerovatno trebao izostaviti.
elloh4556

#169 Re: Rasizam kod nas

Post by elloh4556 »

Kakve se sve idiotarije mogu pročitati na ovom forumu. :lol: :-)
Kemal Malovčić

#170 Re: Rasizam kod nas

Post by Kemal Malovčić »

Eto niko od vas nije nikad pojeo novorođenče.
Havatar

#171 Re: Rasizam kod nas

Post by Havatar »

Gojeni H wrote:
:shock: Ne mogu vjerovati da ovako nesto pises. Crnci jedu novorodjencad ... daj link. A u toj bajnoj Evropi nisu zabiljezeni slucajevi kanibalizma ... neki i relativno skoro - slucaj u Njemackoj.
A sta cemo s obrazovanim crncima od kojih su neki i clanovi parlamenta pojedinih zemalja?

Divna tema. Prilika da se pogledamo u ogledalo. Evidentno je sa su neki od zakletih multi-kulti individua ustvari monstrumi koji mrze sve van SHB trija. Ustvari B kao Bosnjaci bih vjerovatno trebao izostaviti.
Nisu oni krivi posto su njima kazali da je to multikultura i da se ne treba mrziti zbog toga sto je neko Srbin , Hrvat ili Bosnjak nego treba mrziti one koji pricaju jezikom koji ne razumijes ili imaju drugaciju boju koze .
LosaKopija

#172 Re: Rasizam kod nas

Post by LosaKopija »

Ja ih ne mrzim samo ih ne volim imat u svojoj blizini.nekako kao lutalica.necu mu nista dok ne krene na mene :D
Kemal Malovčić

#173 Re: Rasizam kod nas

Post by Kemal Malovčić »

LosaKopija wrote:Ja ih ne mrzim samo ih ne volim imat u svojoj blizini.nekako kao lutalica.necu mu nista dok ne krene na mene :D
A što si TI vredniji od "lutalica"?
LosaKopija

#174 Re: Rasizam kod nas

Post by LosaKopija »

Nisam.ali sigurno bih i ja bio ta lutalica u Kongu recimo
Kemal Malovčić

#175 Re: Rasizam kod nas

Post by Kemal Malovčić »

Koja logika...
Post Reply