Rašćani kod Duvna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
popić

#1 Rašćani kod Duvna

Post by popić »

Gledao sam sinoć dokumentarni film o stradanjima Srba iz BiH iz sela Rašćani kod Duvna (Tomislavgrada). Po svjedočenjima preživjelih, maltretiranja, torturu i sav psihološki predratni pritiosak, stanovništvo ovog srpskog sela i duvanjskog regiona, osjetili su na sebi davno prije početka rata u BiH, kažu još '89., formiranjem HDZ u BiH.
U Rašćanima je od početka aprila 1992. pa sve do 29. juna 1993. godine, svakodnevno više od tri stotine Srba bilo izloženo mučenjima i pretnjama. Među njima i četrdesetoro dece ne starije od dvanaest godina. Srpska crkva u Rašćanima je prvi verski objekat srušen u BiH 1992. Tomislavgradska opština je jedina u BiH u koju se iz izbeglištva nije vratio nijedan Srbin.

Naravno, ne želim umanjiti stradanja i patnju i ostalog stanovništva u BiH, ali je evidentno da postoje mjesta i događaji koji nisu ili su manje poznati po stradanjima.

Šta se dešavalo u ovom području, koliko je ovaj film o Rašćanima vjerodostojan, i postoje li krivci?
udrch

#2 Re: Rašćani kod Duvna

Post by udrch »

savez logoraša republike srpske :-) ..

i ovaj navodni dokumentarac i kompletna tema je obična provokacija..
Al Debeel

#3 Re: Rašćani kod Duvna

Post by Al Debeel »

Ne poričem da su nad Srbima tijekom WW2 počinjeni stravični zločini, ali mislim da su za ovoga rata sve nadoknadili pa i pretplatili i kad se povede tema o početku ovog zadnjeg rata Srbi počinju prebirati po kostima svojih žrtava iz drugoga svjetskog rata( kada gledam ovaj dokumentarni meni je to Srpsko pravdanje za sva sranja što su započeli i napravili u ex Jugi), onda bi Hrvati mogli po kostima svih svojih žrtava u Kraljevini Jugoslaviji, Bošnjaci za vrijeme balkanskih ratova i WW2 i tako unedogled.Što nam to govori?Bit će još kostiju i kosturnica na Balkanu ako ne za 50 godina onda za 100.Mi smo balkanska plemena i dok nas neugrozi nešto izvana, nama je folklor ubijati se međusobno svakih 40-50 godina.
pozdrav iz Dalmacije
popić

#4 Re: Rašćani kod Duvna

Post by popić »

Al Debeel wrote:Ne poričem da su nad Srbima tijekom WW2 počinjeni stravični zločini, ali mislim da su za ovoga rata sve nadoknadili pa i pretplatili i kad se povede tema o početku ovog zadnjeg rata Srbi počinju prebirati po kostima svojih žrtava iz drugoga svjetskog rata( kada gledam ovaj dokumentarni meni je to Srpsko pravdanje za sva sranja što su započeli i napravili u ex Jugi), onda bi Hrvati mogli po kostima svih svojih žrtava u Kraljevini Jugoslaviji, Bošnjaci za vrijeme balkanskih ratova i WW2 i tako unedogled.Što nam to govori?Bit će još kostiju i kosturnica na Balkanu ako ne za 50 godina onda za 100.Mi smo balkanska plemena i dok nas neugrozi nešto izvana, nama je folklor ubijati se međusobno svakih 40-50 godina.
pozdrav iz Dalmacije

Želiš li reći da opravdavaš progon ovih Srba iz Rašćana, započet skoro godinu dana prije oružanih sukoba u BiH?
karanana

#5 Re: Rašćani kod Duvna

Post by karanana »

Al Debeel wrote:Ne poričem da su nad Srbima tijekom WW2 počinjeni stravični zločini, ali mislim da su za ovoga rata sve nadoknadili pa i pretplatili i kad se povede tema o početku ovog zadnjeg rata Srbi počinju prebirati po kostima svojih žrtava iz drugoga svjetskog rata( kada gledam ovaj dokumentarni meni je to Srpsko pravdanje za sva sranja što su započeli i napravili u ex Jugi), onda bi Hrvati mogli po kostima svih svojih žrtava u Kraljevini Jugoslaviji, Bošnjaci za vrijeme balkanskih ratova i WW2 i tako unedogled.Što nam to govori?Bit će još kostiju i kosturnica na Balkanu ako ne za 50 godina onda za 100.Mi smo balkanska plemena i dok nas neugrozi nešto izvana, nama je folklor ubijati se međusobno svakih 40-50 godina.
pozdrav iz Dalmacije
ovaj dogadjaj se navodno desio 90ih a ne u 2. svjetskom ratu.
malo sam gledao, ali nisam sve. cak sam u jednom trenutku pomislio da su u pitanju danasnji rastani kod mostara.
Al Debeel

#6 Re: Rašćani kod Duvna

Post by Al Debeel »

popić wrote:
pozdrav iz Dalmacije

Želiš li reći da opravdavaš progon ovih Srba iz Rašćana, započet skoro godinu dana prije oružanih sukoba u BiH?
Ne pravdam i neka odgovara ko je to napravio,ali shvati jednu stvar dok se taj progon dešavao kolone tenkova su kroz Bosnu i još više Hercegovinu i vjerovatno kroz to selo tutnjale prema Hrvatskoj, isti ti tenkovi koji su tjerali Hrvate iz Kijeva u Dalmatinskoj zagori i ostalh sela niti 100 km od Raščana, sad se pitaš zašto protjerivanja, dočarat ću ti vrlo jednostavno.Mi nismo htjeli više živit sa vama u Jugoslaviji, gdje ste bili dominantna i povlaštena nacija,a vi niste željeli živiti sa nama u samostalnoj Hrvatskoj gdje smo mi bili dominantna i normalno povlaštena nacija a niti u Republici Bosni i Hercegovini sa jednom malom razlikom, Jugoslavija je nastala prije 80 godina udruživanjem slavenskih zemalja i otuda Hrvati u Jugoslaviji, a Hrvatska je postojala malo duže od Jugoslavije, a vi ste se (Srbi) u Hrvatskoj velikom večinom našli prije 500 godina bježeći pred Turcima i Hrvati su vam pružili utočište, nisu vas potjerali k Turcima.Kako nam je to vračeno?Vidjeli smo to u ovom ratu:"Spaljena hrvatska sela na sred svetih srpskih zemalja usred Republike Hrvatske".Isto tako kao što ti Voliš Srbiju a rođen si u BiH tako i Hrvati iz BiH vole Hrvatsku,hoću reći da su sranja koja su se desila u Hrvatskoj i BiH itekako povezana a poveznica ste vi Srbi.Sličnu situaciju ko što smo mi imala sa vama u Hrvatskoj sad vi imate na Kosovu sa Albancima, srcu srpstva, samo tamo nema više Srba.Žao mi je to reći ali zbog mira moje i tvoje djece etnička čiščenja su možda bila jedino rješenje
Last edited by Al Debeel on 18/01/2013 01:12, edited 1 time in total.
popić

#7 Re: Rašćani kod Duvna

Post by popić »

Al Debeel wrote:Žao mi je to reći ali zbog mira moje i tvoje djece etnička čiščenja su možda bila jedino rješenje

Htio sam ti replicirati, ali kad sam došao do ove zadnje rečenice - odustao sam, i tvoj post prijavio moderatorima, jer

Ne komuniciram s fašistima ni u forumskoj diskusiji! :x
Al Debeel

#8 Re: Rašćani kod Duvna

Post by Al Debeel »

popić wrote:
Al Debeel wrote:Žao mi je to reći ali zbog mira moje i tvoje djece etnička čiščenja su možda bila jedino rješenje

Htio sam ti replicirati, ali kad sam došao do ove zadnje rečenice - odustao sam, i tvoj post prijavio moderatorima, jer

Žao mi je što ću te razočarati, jesam Hrvat i svi su mi u obitelji bili antifašisti ali Hrvati, ne ustaše.I nismo u Srbiji i Vojvodini rušili gradove i pjevali "Bit će mesa, bit će mesa klat čemo Srbe"
Eto vidiš(u stvari niti neznam jesi li Srbin, a nije ni važno), sad kad bi vrtili film od Raščana unatrag, ko je za što kriv i ko je što počeo, najvjerovatnije bi došli do Kosovskog boja, pa onda da te pitam:Zašto niste(kad ste poznati po čojstvu i junaštvu) porazili Turke, ili svi izginuli ili nakraju krajeva primili Islam, nego ste sa onim Brankovičem zbrisali sve do Bosne i Hrvatske, naselili se i počeli pravit pizdarije domicilnom stanovništvu.Evo za primjer Bosna, prije upada Turaka i ispred Turaka vas(Srba) tu je večina bila katolika i Bosanskih krstjana,došli Turci, krstjani kao miroljubiv narod primili Islam također i neki katolici, neki nisu primili Islam i ostali su i nisu nikog dirali, niti bježali, ,gdje su bili, tu su i ostali i danas od tih krstjana imamo Bošnjake, nit traže što od Hrvatske niti od Srbije, a vi junaci zbrisali
sa "vekovnog srpskog ognjišta-Kosova" i naselili "svete srpske zemlje" po Bosni i Hrvatskoj i otada počinju pizdarije na Balkanu
Last edited by Al Debeel on 18/01/2013 02:45, edited 1 time in total.
strndzov

#9 Re: Rašćani kod Duvna

Post by strndzov »

Al Debeel wrote:
popić wrote:

Žao mi je što ću te razočarati, jesam Hrvat i svi su mi u obitelji bili antifašisti ali Hrvati, ne ustaše.I nismo u Srbiji i Vojvodini rušili gradove i pjevali "Bit će mesa, bit će mesa klat čemo Srbe"
Zavisi o kom periodu govoris
Al Debeel

#10 Re: Rašćani kod Duvna

Post by Al Debeel »

Zavisi o kom periodu govoris[/quote]
Misliš o NDH?Ja sam već rekao da su Srbi proživili stravičan progrom u WW2 i to niko ne osporava, ali od koga?od Hrvata ne, od ustaša da.Ko su bili ustaše?malobrojni ali nažalost najglasniji ekstremisti iz hrvatskog naroda, gdje je počeo ustanak i koga je bilo najviše u početku NOB-a? U Hrvatskoj i Hrvata, gdje su za to vrijeme bila velika večina Srba? U četnicima i "za kralja i otađbinu".Zašto su nastale ustaše?..........I tako bi došli do Kosovskog boja što sam napisao u prethodnom postu
strndzov

#11 Re: Rašćani kod Duvna

Post by strndzov »

Al Debeel wrote:Zavisi o kom periodu govoris
Misliš o NDH?Ja sam već rekao da su Srbi proživili stravičan progrom u WW2 i to niko ne osporava, ali od koga?od Hrvata ne, od ustaša da.Ko su bili ustaše?malobrojni ali nažalost najglasniji ekstremisti iz hrvatskog naroda, gdje je počeo ustanak i koga je bilo najviše u početku NOB-a? U Hrvatskoj i Hrvata, gdje su za to vrijeme bila velika večina Srba? U četnicima i "za kralja i otađbinu".Zašto su nastale ustaše?..........I tako bi došli do Kosovskog boja što sam napisao u prethodnom postu[/quote]
pa najvise je bilo patizana u nob po tvojoj logici
Al Debeel

#12 Re: Rašćani kod Duvna

Post by Al Debeel »

strndzov wrote:
Al Debeel wrote:Zavisi o kom periodu govoris
Misliš o NDH?Ja sam već rekao da su Srbi proživili stravičan progrom u WW2 i to niko ne osporava, ali od koga?od Hrvata ne, od ustaša da.Ko su bili ustaše?malobrojni ali nažalost najglasniji ekstremisti iz hrvatskog naroda, gdje je počeo ustanak i koga je bilo najviše u početku NOB-a? U Hrvatskoj i Hrvata, gdje su za to vrijeme bila velika večina Srba? U četnicima i "za kralja i otađbinu".Zašto su nastale ustaše?..........I tako bi došli do Kosovskog boja što sam napisao u prethodnom postu
pa najvise je bilo patizana u nob po tvojoj logici[/quote]
Po mojoj logici najviše je bilo Hrvata u NOB-u ili u partizanima na početku (1941-42),nakon 1943 i sloma četničkih snaga po Bosni, Srbi polako ulaze u partizane dok Srbi u Srbiji masovno ulaze u partizane krajem 1943 i početkom 1944 kada je evidentno da sile osovine gube rat i da su crveni odn "Crvena Armija" pred vratima Srbije i da od "kralja i otađbine" neče biti ništa.
Ali da budemo korektni do kraja, prva puška NOB-a je opalila u Hrvatskoj od strane partizanske jedinice sastavljene večinom od hrvatskih Srba
popić

#13 Re: Rašćani kod Duvna

Post by popić »

karanana wrote:ovaj dogadjaj se navodno desio 90ih a ne u 2. svjetskom ratu...
Da, pitanje je - šta su počinili seljani Rašćana, kome...pa su još početkom '90. progonjeni sa svog ognjišta?
delightful

#14 Re: Rašćani kod Duvna

Post by delightful »

al debil, krsenje pravila foruma
dudlov

#15 Re: Rašćani kod Duvna

Post by dudlov »

E i ti svašta pitaš. Ma priča je kod svih ista al u tri različite varijante.

Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
karanana

#16 Re: Rašćani kod Duvna

Post by karanana »

popić wrote:
Da, pitanje je - šta su počinili seljani Rašćana, kome...pa su još početkom '90. progonjeni sa svog ognjišta?
92 vrlo vjerovatno i moguce.
ali da su ljudi bjezali 89. i 90......e to prvi put cujem sa bilo koje strane. izgleda da je trend vracanja unazad da se ustanovi ko je poceo rat.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#17 Re: Rašćani kod Duvna

Post by emillio estevez »

karanana wrote:
popić wrote:
ali da su ljudi bjezali 89. i 90......e to prvi put cujem sa bilo koje strane. izgleda da je trend vracanja unazad da se ustanovi ko je poceo rat.

slazem se apsolutno
popić

#18 Re: Rašćani kod Duvna

Post by popić »

karanana wrote:
popić wrote:
Želiš reći da seljani Raštana lažu kad kažu da su ih Đodanovi počeli progoniti i šikanirati još '90.-te?

Sjećam se te godine, Šime Đodan je tada bio na vrhuncu svog fašizma, jako snažno je uticao na dalmatinsko stanovništvo na "hrvatizaciji", na proglašenju neprijateljskog svega i svih nehrvatskih, Srba posebno. On, Luka Bebić i još neki, bili su pravi predratni jastrebovi Hrvatske neovisnosti. Rezultat njihove politike i zagovaranja su mogli biti i progon Srba iz ovog duvanjskog sela.
zović

#19 Re: Rašćani kod Duvna

Post by zović »

Onda kada je Đodan krivio usne i mlatio rukama bježali su samo Hrvati iz tkz. Krajine.Da se ne zaboravi tkz.Krajina je bila potpuno etnički očišćena od Hrvata uglavnom 1991g..Srbi iz Rašćana su kako sami kažu u filmu otišli tek 1992g dakle cijelu jednu kalendarsku godinu poslje.Možda su neki od njih otišli i prije da navode zlo na svoje komšije,to neznam ali znam da je bilo onih koji su navodili granate i otkrivali koordinate po RH za vel. srbsku stvar!Hvala Bogu da su otišli jer to je manje zlo nego da su punili masovne grobnice kao Vukovarci,Srebreničani,Škabrinjci, i mnogi drugi Hrvati ili Bošnjaci o kojima do sada ništa nije poznato,a komšije i dalje šute!
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#20 Re: Rašćani kod Duvna

Post by emillio estevez »

Tema nije nadjacavanje sa zrtvama ,, nego naprosto tragicni dogadjaji koji su krivo intrepetirani ..

90 se nije desavalo ,, nego 92

i oruzje koje je pronadjeno se ne moze koristitii ako izlika

I K zvani dugonjce ( spominje se u dokumentarcu) je bio dzubre od covjeka i kao takav je zavrsio
Post Reply