RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by PreWiBa »

Demokratski svijet se nalazi na neviđeno niskoj tački svog postojanja. Evropom desničari sve više i više uzimaju glasova, pa i preuzimaju vlade, dok je Amerikom otvoreno zavladalo ludilo.

Često se piše da je to rezultat nekog prevelikog kapitalizma, da je nekakav end-stage capitalism i slično. Mislim da to nije tačno. Mi zapravo ulazimo u eru najveće vladavine običnog plebsa ikada.
Ovome svemu je kumovalo dugotrajno i učinkovito zaglupljivanje naroda svakakvim lažnim informacijama na netu, stvaranje paralelnih medijskih svjetova, opskurnih Facebook stranica, i kao šlag na tortu kolektivno desničarsko Tiktok zaglupljivanje.
Ko danas još gleda redovni dnevnik u modernim društvima? Kolika se pažnja pridaje ozbiljnim novinama i analizama?

Kroz veću dostupnost javnog prostora, došli smo do tačke da možeš lupiti bilo koju glupost, najveću teoriju zavjere i bit će velikog broja neobrazovanih koji će u tu vjerovati.
Prije, kroz manju dostupnost istog, manji broj školovanih ljudi je filtrirao i, što je najvažnije, centralizirao protok informisanja na jednu medijsku scenu koja je bila raznolika, ali je se moralo pridržavati nekih pravila. Sada je sve to propalo.

Ako je medijski narativ loš, 100 puta je gore što svaka šuša može uzeti kameru u ruke i baljezgati ko da je završio pet fakulteta zajedno, i nađe toliko ogroman broj drugih budala koji mu vjeruju da to bude društveno relativno.

Drugo je nepoštivanje bilo kakvog autoriteta. Istina jeste da u zapadnim društvima više ne postoji nikakvo poštivanje prema državi, zvaničnicima, institucijama, otuda i dolazi ovo megalomansko MAGA-ovsko rušenje soptvene države i dovođenje najvećih neznalica na funkcije. Svaki lik misli da on bolji zna od glavnog epidemiologa države, da je neki random vodoinstalter pametniji za ekononiju od ministra finansija i slično.
Svako misli da sve zna i da je pokupio svu pamet svijeta. A što je neobrazovaniji, to misli da više zna i da se više mora pitati.
I ovo je jedan razlog zašto se demokratske institucije ruše, pravni sistem pokušava dovesti ad absurdum, i najveći seljaci i lopovi imaju prolaz u politici u svojim novoformiranim strankama koje potpuno ruše postojeću političku kulturu i scenu, kao zemljotres.
Za profesore, naučnike, iskusne društvene ličnosti više ne postoji nikakav stav ili poštovanje, u mp3 sve otišlo.
Društvene elite su se naprosto raspale, ili svedene na potpunu marginu. Akademike i naučnike zamjenuju teoretičari zavjera sa Twittera i Tiktok-a, a pisce i glumce Podcasteri.

Realno, ovo veze nema sa nikakvim kapitalizmima, ratovima, ovo je isključivo dokaz da je čovjek prirodno glupo biće i da vazda mora biti neki ešalon elite koja će makar indirektno vladati, i koji će se vazda mjenjati najboljim što jedno društvo nudi.

Ovo čemu se demokratske države trenutno sve više približavaju, to je isključivo prava narodna vlast, u pravom smislu te riječi. MAGA-ina Amerika je nešto što je u historiji najbliže vladi običnog čovjeka, i pravo ogledala kada plebs stvarno odlučuje.
Sanjarko

#2 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by Sanjarko »

Zadnja terminalna faza demokratije je fašizam kao usavršenost nacionalizma i eksluzivizma, a kapitalizma ne znam, regresija njega je neka opet vrsta feudalizma, ali terminalna faza ne znam koja je.

Uglavnom ode smo u pm.
mishic

#3 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by mishic »

Sve ovo ne čudi. Ako se može ovako paušalno, nepotpuno i samim tim lažno diskutovati u tijelima institucija EU a da niko ne ukaže na manjkavost takvog istupa, onda je jasno da tu više odavno nema objektivnosti, principijelnosti i odgovornosti.

"Zovko je naglasila kako je agresija na Republiku Hrvatsku 1991. godine donijela nezamislivu patnju. Hiljade hrvatskih branitelja i civila bili su zatočeni, nestali ili nasilno odvedeni. Uprkos svim naporima i mjerama, 1.782 osobe i dalje su nestale u Hrvatskoj od Domovinskog rata. Jednako tako, od posljedica rata u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga 7.608 osoba."

"To pitanje ne smije ostati otvoreno. Pravda za nestale ne može biti prepuštena zaboravu. Pozivam Srbiju i Crnu Goru da konačno preuzmu odgovornost, otvore arhive, podijele informacije i omoguće rješavanje sudbina onih koji su nepravedno nestali", naglasila je Zovko."

Ako oni koji ovo slušaju čutke pređu preko te diskusije i ne upitaju a ko su to sve počinioci agresije, odnose li se iste obaveze i na one nespomenute u ovoj diskusiji, i šta su to utvrdili međunarodni sudovi, ko je u kojoj mjeri ispunio a ko ne svoje obaveze i kako se danas ti akteri odnose prema nalozima i obavezama koje su pred njih stavljene, onda je jasno da ova i sve slične, nepotpune, neobjektivne i lažne diskusije nisu i nikada neće i ne mogu biti validne jer nisu objektivne.
JovicSA

#4 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by JovicSA »

Vrlo dobra tema. Da, na žalost tako je ali je bitno konstatovati "bolest" i uspostaviti dijagnozu. Svjetski poredak kakav je nastao 1945. godine se urušava i ono malo što je ostalo desničari jurišaju da uruše pod krinkom duboke države i sličnih floskula dok u isto vrijeme koriste sve benefite tog istog poretka od sloma fašizma. Kolega je u svom uvodnom postu dobro konstatovao da je danas dovoljno lupiti bilo šta, postaviti na YT, Tik-Tok i upecat će se dovoljno budala da povjeruju pritom besramno bez argumenta i dokaza osporavajući svaki autoritet iz društvenih, prirodnih nauka ili politike.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by PreWiBa »

JovicSA wrote: 11/02/2025 15:53 Vrlo dobra tema. Da, na žalost tako je ali je bitno konstatovati "bolest" i uspostaviti dijagnozu. Svjetski poredak kakav je nastao 1945. godine se urušava i ono malo što je ostalo desničari jurišaju da uruše pod krinkom duboke države i sličnih floskula dok u isto vrijeme koriste sve benefite tog istog poretka od sloma fašizma. Kolega je u svom uvodnom postu dobro konstatovao da je danas dovoljno lupiti bilo šta, postaviti na YT, Tik-Tok i upecat će se dovoljno budala da povjeruju pritom besramno bez argumenta i dokaza osporavajući svaki autoritet iz društvenih, prirodnih nauka ili politike.
Duboka država ovo-ono, a oligarsi bukvalno sada otvoreno izigravaju glavne baje...

Ali, jednostavno ima i nešto drugo, a to je poštivanje autoriteta i institucija. Prije 30 godina ili nešto, ljudi možda nisu znali 100% sve što ovaj ili onaj priča, ali su poštovali da je neko obrazovaniji, elokventniji, da je on ipak akademik a ovaj nešto drugo.

Danas, to u biti više ne postoji. Pobjeda TikTok-budalaškog narativa je i pobjeda prostakluka na svim nivoima, zato imamo i ovaj neviđeni rast stvari koje su prije bile nezamislive. Smatram da veliki broj ljudi nisu postali desniji, već su neki shvatili da je sada došlo njihovo vrijeme i da sada smiju iznijeti svoje nazadne stavove jer sada više nije zabranjeno izvaliti najveće gadosti...
harisl

#6 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by harisl »

Ne znam koliko je to tacno, ali pricao sam sa doktorom sociologije sa jednog od progresivnih univerziteta u SAD-u i ona kaze da se o pojavi "Trumpoida" (nekog oblika Trump-a) pricalo vec dosta vremena u akademskom okruzenju, to se ocekivalo i nije moglo ispasti drugacije. Ukratko, kada se pokusaju promjene u drustvu, ukoliko drustvo ne prihvati promjene, napravi ih novim normom, ukoliko drustvo ne "normalizuje" te promjene, ne prihvati i zahtijeva rezultate tih promjena, onda je sigurno da ce "klatno krenuti na drugu stranu", sto se po njoj sada desava. Mislila je na "Black Lives Matter", prava LGBTQ, prava zena i svasta nesta... Kako kaze, "drusto mora napraviti otklon na stranu dobrih promjena, inace ce klatno otici na drugu stranu, ne smije se biti ambivalentno..." Ukratko, zasluzili smo :)
xoklix

#7 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by xoklix »

Odgovor građana na ekstremnu ljevicu je ekstremna desnica... Drago mi je samo zbog woke propagande , jebote počeli metati crnce u filmu o vikinzima :lol:
pemanapemani

#8 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by pemanapemani »

xoklix wrote: 11/02/2025 17:37 Odgovor građana na ekstremnu ljevicu je ekstremna desnica... Drago mi je samo zbog woke propagande , jebote počeli metati crnce u filmu o vikinzima :lol:
Strahota, crnac viking u filmu. :-)

Sad cemo osjetiti blagostanje desnice i kapitalizma.

Vecini je isla na zivce woke propaganda. Odgovor na propagandu - neofasisticka kapitalisticka desnicarska obaveza.

Znaci, taj strasni woke, pederski, liberalni, trandza drustveni sistem je omogucio slobodno djelovanje i razvoj desnicarskih neofasista.
Kada desnicari zajasu, odnah uhvate za vrat ove druge.

Ali jebi ga, vecina ocito ne voli slobodu i voli da je pod pritiskom, pa eto bujrum.
Hakiz

#9 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by Hakiz »

pemanapemani wrote: 11/02/2025 17:57
xoklix wrote: 11/02/2025 17:37 Odgovor građana na ekstremnu ljevicu je ekstremna desnica... Drago mi je samo zbog woke propagande , jebote počeli metati crnce u filmu o vikinzima :lol:

Vecini je isla na zivce woke propaganda. Odgovor na propagandu - neofasisticka kapitalisticka desnicarska obaveza.

Znaci, taj strasni woke, pederski, liberalni, trandza drustveni sistem je omogucio slobodno djelovanje i razvoj desnicarskih neofasista.

Ali jebi ga, vecina ocito ne voli slobodu i voli da je pod pritiskom, pa eto bujrum.
Nije strahota, nego je falsifikat. Na to se reaguje.

Možeš izmisliti crnog, ženskog, tinejdžerskog, staračkog, trans, queer itd heroja koji je pandan Bondu, Poarou, Holmsu itd.

Ali ako Bonda, Poaroa, Holmsa itd počneš falsifikovati, pretvarati u u crnce, žene, tinejdžere, starce, trans, queer itd, naravno da ću se suprotstaviti.

Izmisli svoje, ne kradi moje.

Istorijski podaci potvrđuju postojanje crnih vikinga?

Usput, eto vam posljedice digitalizacije. Šta imam čitati knjige koje su prošle recenzije prije objavljivanja? Čitam web stranice koje niko ne kontroliše.

Lako ćemo za Zapad, ako dođe do kraja vrijednosti, promijeni vrijednosti.

Evolucija, put u pakao.
pemanapemani

#10 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by pemanapemani »

Hakiz wrote: 11/02/2025 18:08

Možeš izmisliti crnog, ženskog, tinejdžerskog, staračkog, trans, queer itd heroja koji je pandan Bondu, Poarou, Holmsu itd.

Ali ako Bonda, Poaroa, Holmsa itd počneš falsifikovati, pretvarati u u crnce, žene, tinejdžere, starce, trans, queer itd, naravno da ću se suprotstaviti.

Usput, eto vam posljedice digitalizacije. Šta imam čitati knjige koje su prošle recenzije prije objavljivanja? Čitam web stranice koje niko ne kontroliše.

Evolucija, put u pakao.
Falsifikat na jebenom filmu, nije ubacio nekog Mutomba Zulu vikinga u obrazovni.sistem.

Ide mi na kurac crni viking u filmu i sto djeci u skoli kazu da su pederi ok i zbog toga glasam za SNSD, AFD, SNS, Trumpa, Orbana i sl.,
JovicSA

#11 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by JovicSA »

Evolucija, put u pakao.
Halo ljudi, hajmo malo vratiti stvari na početak. Premisa razgovora je da znamo valjda šta je film? Evo pitam vas šta je film? Film je proizvod filmske umjetnosti i kao takav svaka umjetnost ima svoju slobodu izražavanja. Dakle film je uglavnom fikcija, mada ne mora biti, postoji i dokumentarni film, ali ovdje govorimo o igranom filmu očito koji može ali ne mora biti zasnovan na istorijskim činenicama i/ili stvarnim događajima a može biti i kombinacija ove dvije mogućnosti i to je sloboda režisera da ga prikaže kako on to u svojoj glavi namišlja ili kako mu to možebitno diktira finansijer. Dakle taj argument crnac viking može samo biti problem rasistima i nikom više a to nije problem filma već osobe koja to zamjera. Bon 007 je fikcija, rambo je fikcija, Roky je baziran djelomično na stvarnom liku...itd. Apsurdno je o tome raspravljati. :-)
Last edited by JovicSA on 11/02/2025 18:31, edited 1 time in total.
JovicSA

#12 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by JovicSA »

pemanapemani wrote: 11/02/2025 18:23 Falsifikat na jebenom filmu, nije ubacio nekog Mutomba Zulu vikinga u obrazovni.sistem.

Ide mi na kurac crni viking u filmu i sto djeci u skoli kazu da su pederi ok i zbog toga glasam za SNSD, AFD, SNS, Trumpa, Orbana i sl.,
Kakav falsifikat, objasnio sam ti šta je film. To što ti imaš problem sa crncima u filmu je tvoj problem. Imam i ja problem ali pravi životni a ne trivijalni kao ti. Živim u državi sa ljudima koji podržavaju i negiraju genocid i ratne zločine, imam problem sa aparthejdom u obrazovnom sistemu moje domovine, imam problem sa problemom korupcije na najvišem nivou koja je rak rana ovog društva. I nabij sebi u guzicu SNSD zajedno sa AfD-om, SNS-om, Trumpom, Orbanom i Putlerom.
pemanapemani

#13 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by pemanapemani »

JovicSA wrote: 11/02/2025 18:30
pemanapemani wrote: 11/02/2025 18:23 Falsifikat na jebenom filmu, nije ubacio nekog Mutomba Zulu vikinga u obrazovni.sistem.

Kakav falsifikat, objasnio sam ti šta je film. To što ti imaš problem sa crncima u filmu je tvoj problem. Imam i ja problem ali pravi životni a ne trivijalni kao ti. Živim u državi sa ljudima koji podržavaju i negiraju genocid i ratne zločine, imam problem sa aparthejdom u obrazovnom sistemu moje domovine, imam problem sa problemom korupcije na najvišem nivou koja je rak rana ovog društva. I nabij sebi u guzicu SNSD zajedno sa AfD-om, SNS-om, Trumpom, Orbanom i Putlerom.
Sve bi bilo.bolje da crnac nije viking na filmu, a ti kako hoces. :-)
stubrijez

#14 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by stubrijez »

Nije valjda da te tim redoslijedom muce problemi..?
JovicSA

#15 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by JovicSA »

pemanapemani wrote: 11/02/2025 19:28

Sve bi bilo.bolje da crnac nije viking na filmu, a ti kako hoces. :-)
Subjektivno da, objektivno ne :)
xoklix

#16 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by xoklix »

Pogrešno si me shvatio, nisam protrumpovac... samo uspostavljam dijagnozu grešaka koje je pravila ljevica, ovaj klaun(Trump) je samo posljedica. Ekstremna ljevica ima za posljedicu ekstremnu desnicu i to je tako. Ne kaže se džaba "zlatna sredina".
dječak sa šibicama

#17 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by dječak sa šibicama »

Woke je dobar dok god sprda Gej Isusa, ali kad i ako prezentira Gej Muhameda, e onda vise nece biti kul progresivan :D

Liberalizam je tolerancija do granica koje su tebi prihvatljive, naravno :D
ultima_palabra

#18 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by ultima_palabra »

Woke moze biti smijesan, glup, nervirati covjeka, ali u sustini te niko ne tjera da budes takav ili da konzumiras te proizvode. A kada fasizam zajase onda sve drugo pada u vodu, a pocnu padati i glave.
avetinja

#19 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by avetinja »

Demokratski svijet se nalazi na neviđeno visokoj tački svog postojanja, jer desničari na demokratski način putem izbora preuzimaju vlast, bez nasilja i revolucija.

Nije upitna demokratija, nego sposobnost vladajućih i iskrenost opozicije.

Ne vlada narod, elita uvijek vlada jer je to prirodan poredak stvari. Da narod može sam vladati, nikada ne bi pristao na društveni ugovor.

Promjene koje nastaju dio su reakcije na svekoliku relativizaciju sistema vrijednosti, zanemarivanje mogućih i prisutnih problema i utopističkog pogleda na svijet.
dječak sa šibicama

#20 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by dječak sa šibicama »

Kako "te niko ne tjera" ako u 90% filmova, serija, medija, reklama na zapadu, jebeni izlozi prodavnica, uporno se reklamiraju dugine boje i 38 rodova i spolova.

Agresivna kampanja koja je na kraju pojela samu sebe. Zasluzeno.
BAK-eV

#21 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by BAK-eV »

sehohari wrote: 03/02/2025 04:40 Demokratski svijet se nalazi na neviđeno niskoj tački svog postojanja. Evropom desničari sve više i više uzimaju glasova, pa i preuzimaju vlade, dok je Amerikom otvoreno zavladalo ludilo.

Često se piše da je to rezultat nekog prevelikog kapitalizma, da je nekakav end-stage capitalism i slično. Mislim da to nije tačno. Mi zapravo ulazimo u eru najveće vladavine običnog plebsa ikada.
Ovome svemu je kumovalo dugotrajno i učinkovito zaglupljivanje naroda svakakvim lažnim informacijama na netu, stvaranje paralelnih medijskih svjetova, opskurnih Facebook stranica, i kao šlag na tortu kolektivno desničarsko Tiktok zaglupljivanje.
Ko danas još gleda redovni dnevnik u modernim društvima? Kolika se pažnja pridaje ozbiljnim novinama i analizama?

Kroz veću dostupnost javnog prostora, došli smo do tačke da možeš lupiti bilo koju glupost, najveću teoriju zavjere i bit će velikog broja neobrazovanih koji će u tu vjerovati.
Prije, kroz manju dostupnost istog, manji broj školovanih ljudi je filtrirao i, što je najvažnije, centralizirao protok informisanja na jednu medijsku scenu koja je bila raznolika, ali je se moralo pridržavati nekih pravila. Sada je sve to propalo.

Ako je medijski narativ loš, 100 puta je gore što svaka šuša može uzeti kameru u ruke i baljezgati ko da je završio pet fakulteta zajedno, i nađe toliko ogroman broj drugih budala koji mu vjeruju da to bude društveno relativno.

Drugo je nepoštivanje bilo kakvog autoriteta. Istina jeste da u zapadnim društvima više ne postoji nikakvo poštivanje prema državi, zvaničnicima, institucijama, otuda i dolazi ovo megalomansko MAGA-ovsko rušenje soptvene države i dovođenje najvećih neznalica na funkcije. Svaki lik misli da on bolji zna od glavnog epidemiologa države, da je neki random vodoinstalter pametniji za ekononiju od ministra finansija i slično.
Svako misli da sve zna i da je pokupio svu pamet svijeta. A što je neobrazovaniji, to misli da više zna i da se više mora pitati.
I ovo je jedan razlog zašto se demokratske institucije ruše, pravni sistem pokušava dovesti ad absurdum, i najveći seljaci i lopovi imaju prolaz u politici u svojim novoformiranim strankama koje potpuno ruše postojeću političku kulturu i scenu, kao zemljotres.
Za profesore, naučnike, iskusne društvene ličnosti više ne postoji nikakav stav ili poštovanje, u mp3 sve otišlo.
Društvene elite su se naprosto raspale, ili svedene na potpunu marginu. Akademike i naučnike zamjenuju teoretičari zavjera sa Twittera i Tiktok-a, a pisce i glumce Podcasteri.

Realno, ovo veze nema sa nikakvim kapitalizmima, ratovima, ovo je isključivo dokaz da je čovjek prirodno glupo biće i da vazda mora biti neki ešalon elite koja će makar indirektno vladati, i koji će se vazda mjenjati najboljim što jedno društvo nudi.

Ovo čemu se demokratske države trenutno sve više približavaju, to je isključivo prava narodna vlast, u pravom smislu te riječi. MAGA-ina Amerika je nešto što je u historiji najbliže vladi običnog čovjeka, i pravo ogledala kada plebs stvarno odlučuje.
Sve je odraz ljudi/nacije u nekom obliku, ali ovo je sad bas na jednom "opstenarodnom" demokratskom nivou, koji si ti opisao.

Jer po Kur'anu su vodje onakve, kakav je narod.

Ne pise da to vazi samo ze neke drzavne oblike uredjenja, vec nam nas Stvoritelj, Allah Mudri objasnjava da je generalno tako.

Bice jos gore i dolazi globalna eskalacija u formi nuklearnog rata.
dr_Evil

#22 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 03/02/2025 04:40 Demokratski svijet se nalazi na neviđeno niskoj tački svog postojanja. Evropom desničari sve više i više uzimaju glasova, pa i preuzimaju vlade, dok je Amerikom otvoreno zavladalo ludilo.

Bitch please, najbliza vlada obicnog covjeka se desila se tokom nastanka CCCP-a i zvala se "ratni komunizam". A ostalo, hja, bojim da tvoj plebs je samo ponovo krenuo za elitom, ili sto bi rekli susjedi kao guske u maglu. Ostalo se slazem sto se tice analize svijeta.
Hakiz

#23 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by Hakiz »

ultima_palabra wrote: 12/02/2025 02:48 Woke moze biti smijesan, glup, nervirati covjeka, ali u sustini te niko ne tjera da budes takav ili da konzumiras te proizvode. A kada fasizam zajase onda sve drugo pada u vodu, a pocnu padati i glave.
Tjera te da konzumiraš.

Tjera žene sportistkinje, bokserke, da ih tuku muškarci koji tvrde da su žene.

Ne mogu birati, ili će trpjeti ili će ih MOK izbaciti sa OI.

A to je ssmo jedan primjer.

Dakle, tjera da konzumiraš.
dr_Evil

#24 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 12/02/2025 12:05
ultima_palabra wrote: 12/02/2025 02:48 Woke moze biti smijesan, glup, nervirati covjeka, ali u sustini te niko ne tjera da budes takav ili da konzumiras te proizvode. A kada fasizam zajase onda sve drugo pada u vodu, a pocnu padati i glave.
Tjera te da konzumiraš.

Tjera žene sportistkinje, bokserke, da ih tuku muškarci koji tvrde da su žene.

Ne mogu birati, ili će trpjeti ili će ih MOK izbaciti sa OI.

A to je ssmo jedan primjer.

Dakle, tjera da konzumiraš.
Da, da problematika prvog svijeta. Prvo su pekare prodavale djumbirka, ili ti ga gingerman, onda su donijeli zakon da se ne moze zvati gingerman nego gingerperson, eh da se ne zna sta je, i onda su rekli da mora biti 40% zene od djumbirka ili ti ga gingerwoman, ali i ona je gingerperson. Posto djeca vole samo djumbirka onda se ova ne prodaje, ali ne smije da je izbace, pa skoci cijena djumbirka da pokrije gubitke.

I eto..
Hakiz

#25 Re: RANT- (Zapadni) svijet je došao do tačke erozije svojih društvenih vrijednosti

Post by Hakiz »

JovicSA wrote: 11/02/2025 18:25

Evolucija, put u pakao.
Halo ljudi, hajmo malo vratiti stvari na početak. Premisa razgovora je da znamo valjda šta je film? Evo pitam vas šta je film? Film je proizvod filmske umjetnosti i kao takav svaka umjetnost ima svoju slobodu izražavanja. Dakle film je uglavnom fikcija, mada ne mora biti, postoji i dokumentarni film, ali ovdje govorimo o igranom filmu očito koji može ali ne mora biti zasnovan na istorijskim činenicama i/ili stvarnim događajima a može biti i kombinacija ove dvije mogućnosti i to je sloboda režisera da ga prikaže kako on to u svojoj glavi namišlja ili kako mu to možebitno diktira finansijer. Dakle taj argument crnac viking može samo biti problem rasistima i nikom više a to nije problem filma već osobe koja to zamjera. Bon 007 je fikcija, rambo je fikcija, Roky je baziran djelomično na stvarnom liku...itd. Apsurdno je o tome raspravljati. :-)
Ne baš.

Ti možeš vanzemaljca napraviti kakvog hoćeš. Nekog novog junaka, novi lik.

Ali Fleming Bonda, Kristi Poaroa, Dojl Holmsa, Skot Aliena itd su već stvorili takve kakvi su. Ne možeš ih mijenjati, bez obzira što su likovi iz fikcije.

Ne možeš reći moje viđenje Bonda je ovakvo. Nemaš dozvolu autora.

Izmisli svog Bonda, naravno sa drugim imenom.

Bolan, jedini pravi Poaro je u interpretaciji Sašeta, jedini pravi Holms je Bret, jdnini pravi Bond je Koneri. Šta im ne zajedničko? Ne to da nije lik ta tri junaka mijenjan u odnosu na knjige, kave su ih autori stvorili. Već to da su sva tri ta glumca Britanci. Čak i bez izmjrneblikova, kafa ih glume Amerikancci, to nije to.

A ovi bi Vikinge kao crnce.

Ne ide. Džaba umjetnička sloboda, ne ide. Kao što bijelac ne može biti fikcioni lik borbe crnaca protiv ropstva itd.
Last edited by Hakiz on 12/02/2025 12:21, edited 1 time in total.
Post Reply