Ranjeni vojnik iz Nevesinja

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
istina i pravda

#1 Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by istina i pravda »

Prošlo je 20-ak godina, savjest mi nalaže da iznesem istinu!
Dakle, proljeće 92., ranjeni srpski vojnik u svojoj nevolji i bježanju završava u neprijateljskom području.
Bila je noć, nije bilo struje, otac me probudio i rekao da čuje neka zapomaganja u pomoć.
I doista, visoki muškarac sa ozljedama glave i noge dopuzao u naše dvorište i tiho zapomaže i kuca na ulazna vrata.
U prvi mah sam mislio da se radi o jednom od pilota JNA, koji su tih dana oboreni na našem području.
Na brzinu sam ga pribrao da vidim imali oružje (nije imao) i pitao je li pilot, reko je da nije.
Odlučio sam da ga hitno moram prevesti u ratnu bolnicu.
Dok sam polagao prednje sjedalo u autu, moj mu je otac pripalio cigaretu i stalno mu ponavljao: "Nemoj nikako govoriti da si Srbin, samo ponavljaj da si Kršćanin Pravoslavne vjere!"
Ratna je bolnica vrvljela od naše vojske. Čvrsto sam zauzeo stav da ga nitko nesmje ni taknuti, tražio sam od jednog doktora da hitno pozove vojnu i civilnu policiju.
Cijelo sam vrijeme hladio glave usijanih vojnika koji su tražili osvetu za raketiranje grada od prije nekoliko dana (grad u Zapadnoj Hercegovini).
Samo sam im nabrajao imena naših zarobljenika koje možemo zamjeniti za njega, ali isto tako; u duši sam znao da me Bog obavezuje da svojim životom zaštitim tog nevoljnika.
U glavnom, srce mi je bilo na mjestu kad su ga hitna kola i medicinska pratnja odvezli za Split.
Znam sigurno da je predan u ratnu bolnicu Split, a gdje je dalje završio volio bi znati!

Dok sam ga vozio u ratnu bolnicu reko mi je da se zove;
Zubac Milorad (Jovin) 52. godište iz Nevesinja.

Reko je da je oženjen i da ima dvije male kćerkice.
žulijan asanž

#2 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by žulijan asanž »

naježih se...
chuchumbamayumbe

#3 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by chuchumbamayumbe »

Da nije taj čovjek?!

Milorad Zubac
Kriemhildstraße 6 B
38259 Salzgitter

Kriemhildstr. 6 B
38259 Salzgitter Bad
Tel.: (0 53 41) 39 58 40

Nachname: Zubac
Title:
Straße: Kriemhildstraße
Hausnummer: 6 B
Postleitzahl: 38259
Stadt: Salzgitter
Ortsteil:
Region:
Bundesland: Niedersachsen
Land:
Deutschland
Telefon-Nummer: 05341/395840
Fax-Nummer:

E-mail:

Post Adresse von Milorad Zubac:
Die Post Adresse der Person mit dem Vornamen Milorad und dem Nachnamen Zubac. Milorad Zubac ist wohnhaft in der Kriemhildstraße 6 B der Stadt Salzgitter mit der Postleitzahl 38259. Salzgitter liegt im Bundesland Niedersachsen des Landes Deutschland. Die Anschrift finden Sie im Bundesland Niedersachsen. Telefonisch können Sie Milorad Zubac unter der Telefonnummer 05341/395840 anrufen.
istina i pravda

#4 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

chuchumbamayumbe wrote:Da nije taj čovjek?!

Milorad Zubac
Kriemhildstraße 6 B
38259 Salzgitter

.
Ako si ovo skinuo sa Google-a, ne znam imali koristi.
Ipak vjerujem da će se netko javiti iz Nevesinja, možda njegove kćerke (ako se on nije vratio živ iz Splita).
Sad bi mu kćerke trebale biti odrasle zrele žene.
Pa eto, molim nekoga da me poveže sa nekim iz Nevesinja.
HVALA!
istina i pravda

#5 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Još nisam došao do informacija, ako netko može pomoći nek se javi!
karanana

#6 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by karanana »

vidi s forumashem dragan s. koliko sam skontao, on je iz nevesinja ili okoline i bio je pripadnik VRS, nevesinjske brigade. ali pretpostavljam da je covjek vec otvorio ovu temu i da ti mozda ni on ne moze reci nista vise.
Morales

#7 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Morales »

Ovaj narod je poremecen totalno, cuj traziti cetnika iz nevesinja, zahvali bogu da ti nisi bio na njegovom mjestu jer bi ti sada trazili lobanju po masovnim grobnicama...
karanana

#8 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by karanana »

dodushe....istina i pravda....nije on tebe spasio nego ti njega. ako je ziv i zdrav zar ne bi on trebao tebe da nadje i zahvali ti na pomoci i ljudskosti a ne da ti njega trazis?
istina i pravda

#9 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Morales wrote:Ovaj narod je poremecen totalno, cuj traziti cetnika iz nevesinja, zahvali bogu da ti nisi bio na njegovom mjestu jer bi ti sada trazili lobanju po masovnim grobnicama...
Eeee moj prijatelju, meni više znači vjera u Boga i moje ljudsko dostojanstvo od svih blaga ovoga svijeta.
Morales

#10 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Morales »

istina i pravda wrote:
Morales wrote:Ovaj narod je poremecen totalno, cuj traziti cetnika iz nevesinja, zahvali bogu da ti nisi bio na njegovom mjestu jer bi ti sada trazili lobanju po masovnim grobnicama...
Eeee moj prijatelju, meni više znači vjera u Boga i moje ljudsko dostojanstvo od svih blaga ovoga svijeta.
Jah...
istina i pravda

#11 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

karanana wrote:dodushe....istina i pravda....nije on tebe spasio nego ti njega. ako je ziv i zdrav zar ne bi on trebao tebe da nadje i zahvali ti na pomoci i ljudskosti a ne da ti njega trazis?
Da, donekle si u pravu, zato se dugo nisam zanimao za njega, da nebi ispalo da očekujem neku nagradu!

Ali,....nešto sam načuo, izgleda da su ga odmah po dolasku; iz ratne bolnice Split uzeli i odveli te izbrisali iz evidencije.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#12 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Woody »

@istina i pravda:

Mislim da mu u Splitu "Lora" nije ginula. U tom slučaju, pitanje je koliko si ga spasio :?
poznanik

#13 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by poznanik »

istina i pravda wrote:...U glavnom, srce mi je bilo na mjestu kad su ga hitna kola i medicinska pratnja odvezli za Split.
Znam sigurno da je predan u ratnu bolnicu Split, a gdje je dalje završio volio bi znati!

Na dnu stranice imaš adresu, javi im se i pitaj... http://www.hck.hr/

Usput - čestitam ti na humanosti, svaka čast! :thumbup:
karanana

#14 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by karanana »

mozda i da kontaktiras ove
www.idc.org.ba

da vidis hoce li ti dati informacije o tom imenu da li je na listi poginulih ili nestalih.
ili neki drugi kontakt u rs-u , mozda neko njihovo udruzenje poginulih i nestalih.
argyle

#15 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by argyle »

karanana wrote:mozda i da kontaktiras ove
http://www.idc.org.ba

da vidis hoce li ti dati informacije o tom imenu da li je na listi poginulih ili nestalih.
ili neki drugi kontakt u rs-u , mozda neko njihovo udruzenje poginulih i nestalih.
na "Atlasu ratnih zlocina" IDC-a na spisku ubijenih/nestalih ima samo Milovan (Jovo) Zubac

Image
casper_

#16 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by casper_ »

istina i pravda wrote:Prošlo je 20-ak godina, savjest mi nalaže da iznesem istinu!
Dakle, proljeće 92., ranjeni srpski vojnik u svojoj nevolji i bježanju završava u neprijateljskom području.
Bila je noć, nije bilo struje, otac me probudio i rekao da čuje neka zapomaganja u pomoć.
I doista, visoki muškarac sa ozljedama glave i noge dopuzao u naše dvorište i tiho zapomaže i kuca na ulazna vrata.
U prvi mah sam mislio da se radi o jednom od pilota JNA, koji su tih dana oboreni na našem području.
Na brzinu sam ga pribrao da vidim imali oružje (nije imao) i pitao je li pilot, reko je da nije.
Odlučio sam da ga hitno moram prevesti u ratnu bolnicu.
Dok sam polagao prednje sjedalo u autu, moj mu je otac pripalio cigaretu i stalno mu ponavljao: "Nemoj nikako govoriti da si Srbin, samo ponavljaj da si Kršćanin Pravoslavne vjere!"
Ratna je bolnica vrvljela od naše vojske. Čvrsto sam zauzeo stav da ga nitko nesmje ni taknuti, tražio sam od jednog doktora da hitno pozove vojnu i civilnu policiju.
Cijelo sam vrijeme hladio glave usijanih vojnika koji su tražili osvetu za raketiranje grada od prije nekoliko dana (grad u Zapadnoj Hercegovini).
Samo sam im nabrajao imena naših zarobljenika koje možemo zamjeniti za njega, ali isto tako; u duši sam znao da me Bog obavezuje da svojim životom zaštitim tog nevoljnika.
U glavnom, srce mi je bilo na mjestu kad su ga hitna kola i medicinska pratnja odvezli za Split.

Šta hoces da postignes pokretanjem teme ? Hvalis se ili hoces da pred pola svijeta prozivas covjeka. Dobra dijela su privatna a ne javna stvar. I ko si ti uopste da spominjes ime i prezime covjeka koji ti to nije dozvolio.
spreca

#17 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by spreca »

casper_ wrote: Šta hoces da postignes pokretanjem teme ? Hvalis se ili hoces da pred pola svijeta prozivas covjeka. Dobra dijela su privatna a ne javna stvar. I ko si ti uopste da spominjes ime i prezime covjeka koji ti to nije dozvolio.
On ga je spasio.....nevidim ucemu je problem ako je spomenuo njegovo ime .Bezveze napadas covjeka.Pa sta ako hoce da se pohvali ima pravo na to,a jos bi ovo trebo poslati i dodiku ....jer on negira da je neko pomagao srbima u slicnim situacijama
gilbert

#18 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by gilbert »

Mozda covjek misli da je proslo dovoljno vremena od rata pa zeli da sazna dalju sudbinu ranjenika a posebno ako je poslije saznao da je ranjenik prebacen u Loru na dalje "lijecenje"
casper_

#19 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by casper_ »

spreca wrote:
casper_ wrote: Šta hoces da postignes pokretanjem teme ? Hvalis se ili hoces da pred pola svijeta prozivas covjeka. Dobra dijela su privatna a ne javna stvar. I ko si ti uopste da spominjes ime i prezime covjeka koji ti to nije dozvolio.
On ga je spasio.....nevidim ucemu je problem ako je spomenuo njegovo ime .Bezveze napadas covjeka.Pa sta ako hoce da se pohvali ima pravo na to,a jos bi ovo trebo poslati i dodiku ....jer on negira da je neko pomagao srbima u slicnim situacijama
bi li ti dozvolio da ti se ime spominje po forumu?
xDenisx

#20 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by xDenisx »

casper_ wrote:Šta hoces da postignes pokretanjem teme ? Hvalis se ili hoces da pred pola svijeta prozivas covjeka. Dobra dijela su privatna a ne javna stvar. I ko si ti uopste da spominjes ime i prezime covjeka koji ti to nije dozvolio.
Fakat :-) Koja je svrha ove teme? Da ljudi saznaju kakva si ljudska gromada?
poznanik

#21 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by poznanik »

casper_ wrote:bi li ti dozvolio da ti se ime spominje po forumu?
Ne postoji način zabrane, besmisleno je tako nešto i pomisliti, ako nije učinjena kleveta.

U ovom slučaju jedna osoba traži drugu, i pominje njeno ime i okolnosti, radi lakšeg prepoznavanja. Nikom nije nanesena šteta.
casper_

#22 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by casper_ »

poznanik wrote:
Ne postoji način zabrane, besmisleno je tako nešto i pomisliti, ako nije učinjena kleveta.

U ovom slučaju jedna osoba traži drugu, i pominje njeno ime i okolnosti, radi lakšeg prepoznavanja. Nikom nije nanesena šteta.
pa sta se onda nisi potpisao pravim imenom ispod avatara
poznanik

#23 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by poznanik »

xDenisx wrote:Fakat :-) Koja je svrha ove teme? Da ljudi saznaju kakva si ljudska gromada?
Zašto ne? I jeste ljudska veličina, nije mentalno poremećena osoba koja će ranjenog čovjeka usmrtiti samo zato što je obukao drugačiju vojnu uniformu.
spreca

#24 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by spreca »

casper_ wrote:
poznanik wrote:

pa sta se onda nisi potpisao pravim imenom ispod avatara
Kompliciras stvari bez veze
xDenisx

#25 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by xDenisx »

poznanik wrote:
xDenisx wrote:Fakat :-) Koja je svrha ove teme? Da ljudi saznaju kakva si ljudska gromada?
Zašto ne? I jeste ljudska veličina, nije mentalno poremećena osoba koja će ranjenog čovjeka usmrtiti samo zato što je obukao drugačiju vojnu uniformu.
Nije ljudska velicina nego covjek koji je uradio ono sto bi svaki normalan uradio, i ono sto su mnogi i uradili bez da su osjecali potrebu da se onako virtuelno hvale time.
Post Reply