Rangiranje vrijednosti...
Moderator: anex
-
realna do boli
#1 Rangiranje vrijednosti...
Kroz razgovor sa svojim prijateljicama zakljucile smo da danas vise ne kupujemo zlatni nakit same sebi .Ako ga dobijemo na poklon o.k. ali otici i kupiti maksuz , to vise niko ne radi ili radi .
Meni nikada nece biti jasno da se jedan komad nakita ili samo njegov dio
( dijamant) placa tako ogromnom svotom para.Da jedam malo veci komad cvrsceg stakla moze biti skuplji od ..kuce...ili jedna umjetnicka slika.
Lijepo je lijepo ..ali..kako je uopste doslo do toga da nesto vrijedi tako basnoslovno i da se ljudi ubijaju radi toga.
Znam da postoje oni koji ne znaju sta ce s novcem ,ali ipak...
Meni nikada nece biti jasno da se jedan komad nakita ili samo njegov dio
( dijamant) placa tako ogromnom svotom para.Da jedam malo veci komad cvrsceg stakla moze biti skuplji od ..kuce...ili jedna umjetnicka slika.
Lijepo je lijepo ..ali..kako je uopste doslo do toga da nesto vrijedi tako basnoslovno i da se ljudi ubijaju radi toga.
Znam da postoje oni koji ne znaju sta ce s novcem ,ali ipak...
-
realna do boli
Nije samo o zlatu.
Gledam na TV neki dan , prodaje se dijamant vrijedan par milijona dolara.
Komad stakla...
Sta tu ima vrijedno.Drzis ga u sefu , placas osiguranje i samo se k**** da ga imas .Eto , ti si vlasnik i to je to .
Onda te neko ubije s metkom vrijednim jednu marku ...radi tog stakla.
Ili se povedu ratovi da bi neka kolekcionarska budala dosla do komada onoga sto on smatra vrijednim...
Prvo sto se u Iraku opljackalo su umjetnicke slike i muzeji.
Ne zelim reci da se radi toga ratovalo ..ali je uz sve drugo i to brizno planirano .
Gledam na TV neki dan , prodaje se dijamant vrijedan par milijona dolara.
Komad stakla...
Sta tu ima vrijedno.Drzis ga u sefu , placas osiguranje i samo se k**** da ga imas .Eto , ti si vlasnik i to je to .
Onda te neko ubije s metkom vrijednim jednu marku ...radi tog stakla.
Ili se povedu ratovi da bi neka kolekcionarska budala dosla do komada onoga sto on smatra vrijednim...
Prvo sto se u Iraku opljackalo su umjetnicke slike i muzeji.
Ne zelim reci da se radi toga ratovalo ..ali je uz sve drugo i to brizno planirano .
-
realna do boli
A htjela sam jos reci da bi ja radije novac spiskala na putovanje li dobar mobitel ili komad garderobe ...nego na nakit....
-
Yamahalac
podsjeti me na jedan biser sa kampovanja neke 96 na grabovackom jezeruzena21 wrote:nije sve u parama... ima nesto i u zlatu
predvece poslije kupanja grupica nas u zezanciji sa lokalnim curicama i sad jedna se istice kolicinom izvaljenih gluposti i dobacuje joj moj jaran
"e curo, imas i ti bisera"
kad ce ti ona mrtva-hladna
"imam ja i zlata, samo mi ne da babo da nosam"
-
mamica papucarka
ili, idu dvije cure i drze se za ruke. Pita ovaj jaran njih."Jestel vi lezbejlke"Yamahalac wrote:podsjeti me na jedan biser sa kampovanja neke 96 na grabovackom jezeruzena21 wrote:nije sve u parama... ima nesto i u zlatu
predvece poslije kupanja grupica nas u zezanciji sa lokalnim curicama i sad jedna se istice kolicinom izvaljenih gluposti i dobacuje joj moj jaran
"imam ja i zlata, samo mi ne da babo da nosam":D
-
realna do boli
Eto i ova anegdota je upravo ono o cemu ja pricam..
Ima cura "svega" ali kod kuce pod kljucem.U avliji pas, iza vrata puska da "nas" neko ne pokrade jer je negdje u sahari skriveno blago..
Ili se taj nakit cuva u bankama, po sefovima.
Za crne dane valjda ,a onda dodje rat i to nista ne vrijedi ,ono sto si platio poprilicno das za pola vrece brasna.
Ima cura "svega" ali kod kuce pod kljucem.U avliji pas, iza vrata puska da "nas" neko ne pokrade jer je negdje u sahari skriveno blago..
Ili se taj nakit cuva u bankama, po sefovima.
Za crne dane valjda ,a onda dodje rat i to nista ne vrijedi ,ono sto si platio poprilicno das za pola vrece brasna.
- ja_cura_
a ja znam ovaj, gdje one sjede na klupi na moru, prolaze dva mangupa i na pitanj: jeste li lezbejke? one odgovaraju: ne, ekskurzija iz cajnica!!!!mamica 31 wrote:ili, idu dvije cure i drze se za ruke. Pita ovaj jaran njih."Jestel vi lezbejlke"Yamahalac wrote:podsjeti me na jedan biser sa kampovanja neke 96 na grabovackom jezeruzena21 wrote:nije sve u parama... ima nesto i u zlatu
"imam ja i zlata, samo mi ne da babo da nosam":D
, kad ce ti jedna od njih "Nismo, mi smo amidzicne"
-
realna do boli
Ocito je da sam "upala" u drustvo koje smatra da je po rangiranje vrijenosti..nakit na prvom mjestu ...
O.K. svako ima pravo na svoje misljenje
-
mamica papucarka
meni je uvijek bila najdraza bizuterija. Cak sam jedno vrijeme i sama sebi pravila nakit. Moj legendarni prsten je bio od kredenca. Znaci, otpo mi ukras oko rucke na kredencu, a ja nadjem od negog bezveze prestena onaj glavi dio, te odnesem svom nastavniku da mi to zavari.
i ne znam da sam sebi ikad nesto vrijedno kupila, ali sam nakit pocela nemilice dobijat kada sam diplomirala. Te od roditelja prsten, od nane nekakav starinski, tetke lancic....
Onda sam se udala, pa sve nanovo. Onda podjoh radjat djecu, pa jopet
I to mi sad sve stoji zastekano u jednoj drvenoj kutiji i ne znam sta bi sa tim, jer ja nakit vrlo malo nosim. Prodat
A i nevolim nesto zlato
i ne znam da sam sebi ikad nesto vrijedno kupila, ali sam nakit pocela nemilice dobijat kada sam diplomirala. Te od roditelja prsten, od nane nekakav starinski, tetke lancic....
Onda sam se udala, pa sve nanovo. Onda podjoh radjat djecu, pa jopet
I to mi sad sve stoji zastekano u jednoj drvenoj kutiji i ne znam sta bi sa tim, jer ja nakit vrlo malo nosim. Prodat
A i nevolim nesto zlato
-
mamica papucarka
znas, kod nas se pika samo zlato. I to zuto, Ja sam ljudima zamjerila kada su mi poceli poklanjat. Fakat mi ih bilo zao. Nije to bas jeftinorealna do boli wrote:Ocito je da sam "upala" u drustvo koje smatra da je po rangiranje vrijenosti..nakit na prvom mjestu ...
- ja_cura_
evo sad ozbiljno.....
ne volim da nosim zlato, pogotovo ne zuto... tako da vecinom ako se nekad neko odluci da mi pokloni u zlatu nesto, onda kupuje bijelo...
inace, svo zlato koje imam mi stoji u jednom neseseru, uredno slozeno, svaki dio u svojoj kutijici... naravno, neki modeli su zastarjeli, ali opet nemam snage da odem kod zlatara da mi ga pretopi i napravi nesto modernije, jer me vezu uspomene... ali opet, ko zna, mozda i uradim to jednog dana...da barem imam neke koristi od svega toga!
inace, vise volim bizuteriju i srebro, time sebe cesto pocastim...
ne volim da nosim zlato, pogotovo ne zuto... tako da vecinom ako se nekad neko odluci da mi pokloni u zlatu nesto, onda kupuje bijelo...
inace, svo zlato koje imam mi stoji u jednom neseseru, uredno slozeno, svaki dio u svojoj kutijici... naravno, neki modeli su zastarjeli, ali opet nemam snage da odem kod zlatara da mi ga pretopi i napravi nesto modernije, jer me vezu uspomene... ali opet, ko zna, mozda i uradim to jednog dana...da barem imam neke koristi od svega toga!
inace, vise volim bizuteriju i srebro, time sebe cesto pocastim...
-
realna do boli
Tacno je to da se kod nas za svaku prigodu kupuje zlato.
Ali ,da li bi ti kao ti ,radije kupila nesto od zlata ili bi taj neki "cudom" steceni novac ipak radije potrosila na nesto drugo i ako bi ..na sta
Ili da prefolmurisem pitanje :
Da li smatrate da je gomilanje para i nekretnina ono sto cini covjeka vrjednijim.
Na sta se onda svede zivot te osobe i njegove obitelji ,na nastavak gomilanja "bogatstva" i ulaganje na cuvanje i "odbranu" toga.
Izgubili se u svemu tome smisao "vrijenosti "zivota.
Molim vas samo nemojte u ovo uvlaciti vjeru i religiju
Ali ,da li bi ti kao ti ,radije kupila nesto od zlata ili bi taj neki "cudom" steceni novac ipak radije potrosila na nesto drugo i ako bi ..na sta
Da li smatrate da je gomilanje para i nekretnina ono sto cini covjeka vrjednijim.
Na sta se onda svede zivot te osobe i njegove obitelji ,na nastavak gomilanja "bogatstva" i ulaganje na cuvanje i "odbranu" toga.
- zena21
pa ovo je slicno kao tema o stednji/stekanju para... ja tamo napisah da radije volim potrositi na putovanje, na izlazak, na pomoc kome treba.. ali mi zamalo glavu ne otkinuse
ispadoh najgora
ps. zlato ne volim i nemam nista od zlata
ali sto "bisera" imam, to je chudo jedno
yamahalac
ispadoh najgora
ps. zlato ne volim i nemam nista od zlata
ali sto "bisera" imam, to je chudo jedno
yamahalac
- ja_cura_
sta ti u stvari zelis? pocela si sa zlatom i dijamantima, da bi na kraju zavrsila sa nekretninama i drugim oblicima bogatstva....realna do boli wrote:Tacno je to da se kod nas za svaku prigodu kupuje zlato.
pitaj nekoga sto skuplja markice, znacke, salvete - zasto to skuplja... isti odgovor ces dobiti kao da pitas nekoga, ko skuplja umjetnicke slike i dijamante velicine jajeta.
a sto se tice stanova i ostalih nekretnina, to ne smatram nekih "nagomilavanjem" bogatstva, vec pukom potrebom: sto da se vucaram kao podstanar, kad za te pare, mogu placati ratu za otplacivanje kredita za stan?
bezveze je porediti dijamante i stan, barem po meni.
- ja_cura_
zar ne trebas stekati/stediti novac, da bi mogao sebi priustiti putovanje?zena21 wrote:pa ovo je slicno kao tema o stednji/stekanju para... ja tamo napisah da radije volim potrositi na putovanje, na izlazak, na pomoc kome treba.. ali mi zamalo glavu ne otkinuse![]()
ispadoh najgora![]()
![]()
ps. zlato ne volim i nemam nista od zlata![]()
ali sto "bisera" imam, to je chudo jedno![]()
![]()
![]()
yamahalac
doduse, postoje i krediti...
-
mamica papucarka
jedno je skrtarit, a drugo pomalo stekat. Hebem mu, pa umre ti neko (pu, pu, gluho bilo), a sama sahrana i zemljiste dodje oko 3 000 kmzena21 wrote:pa ovo je slicno kao tema o stednji/stekanju para... ja tamo napisah da radije volim potrositi na putovanje, na izlazak, na pomoc kome treba.. ali mi zamalo glavu ne otkinuse![]()
ispadoh najgora![]()
![]()
ps. zlato ne volim i nemam nista od zlata![]()
ali sto "bisera" imam, to je chudo jedno![]()
![]()
![]()
yamahalac
Ili, razbolit ti se dijete, a ti nemas za lijekova
Mislim, ako se vec ima normalna plata, zbog cega se ne bi stekalo sa strane. Barem malo
A pomoc ljudima koji nemaju je nesto sto se podrazumjeva. Ako neko moze i koliko moze.
-
mamica papucarka
ko se jednom opece i u jogurt pusezena21 wrote:ma nista ja ne stedim
-
realna do boli
Pocela sam sa rangiranjem vrijednosti..sjetila se da ne vidim zasto dijamant (jedan) vrijede vise nego kuca.
Pitala sam se da li zene jos uvijek kupuju neki komad vrijednog nakita same sebi.
U tom razmisljanju se zapitala, vrijedi li cijeli zivot posvetiti samo gomilanju bogatstva.
Isto tako mi nije jasno da se uloga jednog glumca placa milijonima dolara dok se u isto vrijeme posao jednog ljekara placa puno manje .
Samo razmisljam o rangiranju vrijednosti....
Pitala sam se da li zene jos uvijek kupuju neki komad vrijednog nakita same sebi.
U tom razmisljanju se zapitala, vrijedi li cijeli zivot posvetiti samo gomilanju bogatstva.
Isto tako mi nije jasno da se uloga jednog glumca placa milijonima dolara dok se u isto vrijeme posao jednog ljekara placa puno manje .
Samo razmisljam o rangiranju vrijednosti....