Ja bi samo da se nadovežem na težinu i odgovornost na poslu bez obzira koji fakultet je u pitanju.Za mene je svaki posao odgovoran na svoj način i činjenica je da se medicina stavlja većinom na prvo mjesto zarad posljedica neznanja svršenih studenata-liječnika(naše ljudske guzice u pitanju pa nas više dira),a nismo svjesni da svaki posao drži naše guzice u šaci.Sve je to povezani lanac i jedna karika u lancu neka je loša kakog je značaja ako su ostale čvrste

.
Zar svaki fakulet(odnosno posao koji radimo nakon završetka istog)nije jednako odgovoran
Zar nije odgovorno biti i pravnik/advokat(nisi sposoban da odbraniš nevinog čovjeka i shebeš mu život
Zar nije odgovorno biti i profesor/nastavnik(ne naučiš ništa svoje đake i dobiješ cijelu generaciju znanjem "osakaćenih" budući radnika)pa čak i liječnika,ako ga profesor ne nauči vraga će on nekoga izliječiti i spasiti mu život
Zar nije odgovorno biti ekonomista(dovedeš firmu na ivicu propasti i shebeš cijele porodice materijalno )pa onda opet imaš nečije živote i stabilnost istih na savjesti
Zar nije odgovorno biti i inžinjer bilo koje branše(hm,dovodiš u pitanje živote svojim "podčinjenih")
Naravno,zar nije odgovorno biti liječnik(helem bolesni ne možemo ni učiti ni raditi)
Jako je smiješno klasifikovati studije po težini ili čak rad nakon studija.Svaki posao ima svoju odgovornost,svaki je direktno ili indirektno povezan sa ljudskim životima.
Svaki studij ima teže i manje teške tačke,samo je stvar koliko smo mi jedni od drugih drugačiji da nam se te tačke čine manje ili više teškim.
Stoga ostaje ono moje iz mog prvog posta na ovoj temi:biraj studije za posao koji imaš afiniteta,talenta i želje,jer samo tako ćeš uspjeti biti kvalitetan u svom radu.
Ja lično nikad se ne bi odlučila posao liječnika,ne što se bojim navodne težine(težina je individualna),ne što se bojim odgovornosti(odgovornost u svakom poslu postoji),nego jednostavno što na svaku imalo težu povredu ili stanje se rasplačem.Kome treba plačipi*ka od liječnice.Nikome.
Niti bi se ikad olučila da studiram pravo,ne zarad rimskog prava kojim su prepadali i moju sestru(pa ga opet od prve položi jer je inat i želja veća i od straha)nego samo zarad toga što napredovanje povlači i status advokata,sudije...a ja vala kakav sam hajvan nikad ne bi bila odbrana krivca(ludača poput mene bi mu sama presudila

).
Sve ono što biramo na osnovu principa:čula kazala o težini studija,kakvoći profesora i slično je individualno .
Ja često puta kada razgovaram sa kolegama o težinama poslova,one koji se uhvate kao slijepci priča :"jaoo lako je onome njemu je posao zezanje bla bla" samo kažem jedno:
Hajde da se mijenjamo
Kada bi svi radili svačiji posao jedan izvjestan period znali bi cijeniti i druge poslove koliko cijenimo sami svoj!