Arhitektura zahtjeva talenat, ali se po težini ne može porediti sa građevinom.breuer wrote:Arhitektura vjerovatno teža i od šumarskog, a i od današnjeg mašinskog jer je broj predmeta semestralno ogroman, a skoro 80 posto predmeta zahtijeva crtanje cijelog semestra. Građevina je možda stručnija, ali ni blizu toliko zamorna, tako da arhitektura može komotno među prva tri po težini.
Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
- Jedinstvo_Manchester
#326 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
-
breuer
#327 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
uopšte nije tačnoJedinstvo_Manchester wrote:Arhitektura zahtjeva talenat, ali se po težini ne može porediti sa građevinom.breuer wrote:Arhitektura vjerovatno teža i od šumarskog, a i od današnjeg mašinskog jer je broj predmeta semestralno ogroman, a skoro 80 posto predmeta zahtijeva crtanje cijelog semestra. Građevina je možda stručnija, ali ni blizu toliko zamorna, tako da arhitektura može komotno među prva tri po težini.
građevinska struka je mnogo odgovornija pa je takav odnos i prema predmetima, ali tih predmeta je maksimalno 6 semestralno dok na arhitekturi nikad ispod deset, pa se često zna desiti i da zaboraviš sve predmete
po meni dakle: Medicina, ETF, Arhitektura/Građevina...ostali
-
rexandroid
#328 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Dobro si sastavio. Idem na Kriminalistiku i mnogo je tezi nego sto se ljudima cini, mozda cak negdje iza Pravnog ili pak nisam najbolji studentcyprus wrote: Haj kad si tako fin, da nabrzaka odokativno sastavim svoju listu![]()
1. MEDICINSKI FAKULTET
2. ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET
3. MAŠINSKI FAKULTET
4. ŠUMARSKI FAKULTET
5. ARHITEKTONSKI FAKULTET
6. FARMACEUTSKI FAKULTET
7. STOMATOLOŠKI FAKULTET
8. POLJOPRIVREDNO - PREHRAMBENI FAKULTET
9. GRAĐEVINSKI FAKULTET
10. PRAVNI FAKULTET
11. PRIRODNO MATEMATICKI FAKULTET
12. FAKULTET ZA SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE
13. VETERINARSKI FAKULTET
14. PEDAGOŠKI FAKULTET
15. MUZIČKA AKADEMIJA
16. FILOZOFSKI FAKULTET
17. AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI
18. EKONOMSKI FAKULTET
19. FAKULTET ZDRAVSTVENIH STUDIJA
20. FAKULTET ZA KRIMINALISTIKU, KRIMINOLOGIJU I SIGURNOSNE STUDIJE
21. FAKULTET SPORTA I TJELESNOG ODGOJA
22. AKADEMIJA SCENSKIH UMJETNOSTI
23. FAKULTET POLITIČKIH NAUKA
PS Oni koji smatraju da moja lista ne odgovara stvarnosti, nek me ne napadaju, stvarno na 90% ovih fakulteta nisam kročio
- Salah ad-Din
#329 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Ljudi, zar je moguće da je saobraćajni lakši od prava?
Idem na pravo i realno sam mislio da su samo političke nauke gore od nas
-
semir1988
#330 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
jest ali malo sutra lakseSalah ad-Din wrote:Ljudi, zar je moguće da je saobraćajni lakši od prava?
- purgatorio
#331 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Zar je moguće da je šumarski iznad prehrambenog, koliko znam u grupaciji biotehničkih znanosti, prehrambena tehnologija je najcjenjenija vjerovatno je i težaod ostalih?
- Salah ad-Din
#332 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Hajde neka neko upiše sve ove fakulteta, neka ih završi pa nam da informacije iz prve ruke, jer su ovo sve subjektivna mišljenja

-
partizan
#333 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
nellington wrote:Nažalost, realnost nam je takva da prije ljubavi mora ići interes. Naime, zamisli nekoga koga silno zanima neka xy oblast u kojoj u ovoj zemlji ne može ostvariti pristojnu egzistenciju (a nema mogućnosti za odlazak vani). Pri tome ima dovoljno umjeća i znanja da završi yz oblast, koja ge nešto posebno ne zanima, ali omogućuje da bude finansijski nezavisan. Šta odabrati - kako iz vizure mladog studenta, tako i iz vizure roditelja?GAU 8 wrote:Ima li iko u ovoj drzavi da upisuje određeni fakultet iz ljubavi i afiniteta, a ne radi plate, popularnosti i tezine istog faksa????
Težina, dobro ovi medicinski svi prednjače, a onda i neki tehnički, građevina, elektrotehnika neki smjerovi, automatika, telekomunikacije, i mašinstvo donekle. Nisu svi tehnički fakulteti jednako teški. Sad se i sa ovih divljih fakulteta kite tuđim perjem. Građevina, Elektroteh. neki smjerovi. Međutim, i na tehničkim faksovima su matematike prave prepreke. Ko zna matematiku završi faks od šale, jedino na građevini jo betoni su teški. Kod njih niko ne pada iz nekih drugih predmeta, samo matematika i to je to. Kod Behdžeta Mesihovića i nekada Mihailo Galić na matematici II. Ne znaš dva razlomka sabrati a odeš na tehnički fakultet, i onda jedna matematika 3 godine, pa druga i to je to.. Na nekim teh. faksovima ima samo po jedna matematika i ne predaju je gore navedeni profesori, nego neki bezveze.. Tako je i u Mostaru na teh. faksovima, Tuzli itd. Znam da su i u Mostaru na mašinstvu i građevini predavali Behdžet Mesihović i Mihailo Galić matematike pa su plakali godinama . Teško, ovako, onako..
Dobro, i onaj Hasanović na betonima je zeznut bio, kako ovima u Sarajevu tako i ovima u Mostaru štop je predavao..
Možda je građevina i najteži tehnički faks. Sad ovi neki divlji sa dječijim matematikama, vala smješno. A na medicinama ko ne zaglavi na anatomiji, histologiji i on u roku završi !
- rajv0sa
#334 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Hajd' ne serirelevantan wrote:Vala sada po ovoj Bolonji ni jedan nije nešto težek.....druga stvar što studenti neće da uče....lijeni, aljkavi, kampanjci....čast izuzetcima: ETF, Mašinstvo i Medicina
......a Pravo, Ekonomija, Pedagogija, FPN, Filozofija, žešća talašika i neka se ne provaljuju kada kažu da su teški
- PapakizSarajeva
#335 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Joj jesi ti meni sega ... Mora da si zavrsio ili studiras elektrotehniku ???partizan wrote: ...
Težina, dobro ovi medicinski svi prednjače, a onda i neki tehnički, građevina, elektrotehnika neki smjerovi, automatika, telekomunikacije, i mašinstvo donekle.
...
Međutim, i na tehničkim faksovima su matematike prave prepreke. Ko zna matematiku završi faks od šale, jedino na građevini jo betoni su teški. Kod njih niko ne pada iz nekih drugih predmeta, samo matematika i to je to. Kod Behdžeta Mesihovića i nekada Mihailo Galić na matematici II.
...
Na nekim teh. faksovima ima samo po jedna matematika i ne predaju je gore navedeni profesori, nego neki bezveze..
....
Možda je građevina i najteži tehnički faks. Sad ovi neki divlji sa dječijim matematikama, vala smješno. A na medicinama ko ne zaglavi na anatomiji, histologiji i on u roku završi !
- žuta lala
#336 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Garant studiraš ETF. Oni inače imaju običaj da blate ekonomiju na sve strane. Valjda ne mogu da se pomire s tim što na kraju većini njih ekonomisti budu šefovi.relevantan wrote:Vala sada po ovoj Bolonji ni jedan nije nešto težek.....druga stvar što studenti neće da uče....lijeni, aljkavi, kampanjci....čast izuzetcima: ETF, Mašinstvo i Medicina
......a Pravo, Ekonomija, Pedagogija, FPN, Filozofija, žešća talašika i neka se ne provaljuju kada kažu da su teški
-
TomANDJerry
#337 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Prvo , ne znam zasto se fakulteti nebi mogli rangirati po tezini ?
... uzmimo jednostavno prosjecnog studenta , sa prosjecnim IQ kojeg nista ne zanima previse , ali zeli da diplomira --- nakon toga izracunajmo koliko mu je potrebno odricanja na svakom od fakulteta da diplomira , i eto objektivne rang liste ....
Naravno , ima onih koji su se zaljubili u neku nauku , ali isto tako znam da najmanje 50% studenata ne studira ono sto bi zeljeli ... 30% studenata na PMF-u i Masinstvu je tamo iz razloga sto nisu mogli na ETF ili gradjevinu , 90% studenata na FPN je tamo zato sto je lagano , itd....
moj Top 5 je :
1.Medicina (ipak duzina studija , ta neka anatomija , knjige od 1000 stranica itd...)
2.ETF (moras se stopiti sa fakultetom da ga zavrsis u roku , prica na kafi nije o utakmici lige prvaka nego o zadaci iz IM2 , ... mislim to je fakultet na kome je inzenjerska fizika najlaksi predmet)
3.Gradjevina (nisam previse upoznat , ali znam ljudi koji to studiraju ili su studirali)
4.Masinstvo (po meni najisplativiji fakultet , neces se namuciti kao na ETF-u , .. a budes inzinjer)
5.PMF , matematika i fizika (i ono oko toga
) (ublazena verzija ETF-a , ali sigurno lakse od masinstva)
P.S. ... nisam najbolje upoznat sa tezinom studija stomatologije , ali ne vjerujem da je u rangu ovih gore ... o drustvenim naukama i tezini nema smisla govoriti ....
P.S.S ... istina je da poneki ekonomist sefuje inzinjerima , ali isto tako poneko i na Bingu dobije i rijesi pitanje financijske buducnosti
Naravno , ima onih koji su se zaljubili u neku nauku , ali isto tako znam da najmanje 50% studenata ne studira ono sto bi zeljeli ... 30% studenata na PMF-u i Masinstvu je tamo iz razloga sto nisu mogli na ETF ili gradjevinu , 90% studenata na FPN je tamo zato sto je lagano , itd....
moj Top 5 je :
1.Medicina (ipak duzina studija , ta neka anatomija , knjige od 1000 stranica itd...)
2.ETF (moras se stopiti sa fakultetom da ga zavrsis u roku , prica na kafi nije o utakmici lige prvaka nego o zadaci iz IM2 , ... mislim to je fakultet na kome je inzenjerska fizika najlaksi predmet)
3.Gradjevina (nisam previse upoznat , ali znam ljudi koji to studiraju ili su studirali)
4.Masinstvo (po meni najisplativiji fakultet , neces se namuciti kao na ETF-u , .. a budes inzinjer)
5.PMF , matematika i fizika (i ono oko toga
P.S. ... nisam najbolje upoznat sa tezinom studija stomatologije , ali ne vjerujem da je u rangu ovih gore ... o drustvenim naukama i tezini nema smisla govoriti ....
P.S.S ... istina je da poneki ekonomist sefuje inzinjerima , ali isto tako poneko i na Bingu dobije i rijesi pitanje financijske buducnosti
- Logovan
#338 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Salah ad-Din wrote:Hajde neka neko upiše sve ove fakulteta, neka ih završi pa nam da informacije iz prve ruke, jer su ovo sve subjektivna mišljenja![]()
![]()
- žuta lala
#339 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Ne budi smiješan.TomANDJerry wrote:
-
TomANDJerry
#340 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Ne govorim o menagerima , nego o sefovima ... tesko ce neki ekonomist sefovati inzinjeru elektrotehnike , masinstva ili gradjevine kada on nema pojma o cemu ovaj radi , tim ljudima u vecini slucajeva sefuju ljudi iz iste strukezuta_lala wrote:Ne budi smiješan.TomANDJerry wrote:
P.S.S ... istina je da poneki ekonomist sefuje inzinjerima , ali isto tako poneko i na Bingu dobije i rijesi pitanje financijske buducnostiPa ko su menažeri u firmi u kojima rade inžinjeri?
- žuta lala
#341 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Ne govorim ja ko će njima govoriti šta da rade, već za koga će oni raditi. Ko će im biti nadređeni...TomANDJerry wrote:Ne govorim o menagerima , nego o sefovima ... tesko ce neki ekonomist sefovati inzinjeru elektrotehnike , masinstva ili gradjevine kada on nema pojma o cemu ovaj radi , tim ljudima u vecini slucajeva sefuju ljudi iz iste strukezuta_lala wrote:Ne budi smiješan.TomANDJerry wrote:
P.S.S ... istina je da poneki ekonomist sefuje inzinjerima , ali isto tako poneko i na Bingu dobije i rijesi pitanje financijske buducnostiPa ko su menažeri u firmi u kojima rade inžinjeri?
Cijenim ja ETF i ljude koji to studiraju, ali me izbaci iz takta kada omalovažavaju druge fakultete, a najčešće čujem od studenata s tog fax-a takve izjave.
- fidoremilienko
#342 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Sve menadzere i kvazimenadzere (pravnike/ekonomiste/socijalne radnike....) koji sefuju inzinjerima
na onu stvar. Inzinjer donosi posao, a on je istovremeno i najbolji menadzer. A taj sto je Gen.manager i cese jajca, gleda koliko je u +, e za to ne treba faks, dovoljna je i osnovna 
- žuta lala
#343 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Ne vrijeđam ja nikoga, samo ne dopuštam ni da neko vrijeđa mene.fidoremilienko wrote:Sve menadzere i kvazimenadzere (pravnike/ekonomiste/socijalne radnike....) koji sefuju inzinjerimana onu stvar. Inzinjer donosi posao, a on je istovremeno i najbolji menadzer. A taj sto je Gen.manager i cese jajca, gleda koliko je u +, e za to ne treba faks, dovoljna je i osnovna
- fidoremilienko
#344 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Ne vrijeđam ni ja, samo kažem. Treba realnost prihvatiti. 
- Salah ad-Din
#345 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Kod nas u društvu se pojavi shvatanje o nekom fakultetu kao dobrom, i svi se uhvate toga, prije je to bilo Mašinstvo, sada je to Elektrotehnika, ljudi hajmo biti realni, Elektrotehnika jeste teška, pruža finu budućnost, ali je sve to malo "prenapuhano", sada ispada da moraš biti natprosječno inteligentan, potpuno se izolovati od društva da bi završio fakultet, a primjeri govore drukčije.
Sve je to u pet deka, svaka čast onome ko završi fakultet, pa bilo kakav, jer sa srednjom nema selameta
A oni koji misle da je bilo koji fakultet lahko završiti neka ga upiše i završi, obrazovanja i nauke nikad dosta
Sve je to u pet deka, svaka čast onome ko završi fakultet, pa bilo kakav, jer sa srednjom nema selameta
A oni koji misle da je bilo koji fakultet lahko završiti neka ga upiše i završi, obrazovanja i nauke nikad dosta
-
TomANDJerry
#346 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
prvi dio posta si upravu , ali ostalo .... istina je da se stvori misljenje da je neki fakultet vrh , ali to je stvarno stanje ...Salah ad-Din wrote:Kod nas u društvu se pojavi shvatanje o nekom fakultetu kao dobrom, i svi se uhvate toga, prije je to bilo Mašinstvo, sada je to Elektrotehnika, ljudi hajmo biti realni, Elektrotehnika jeste teška, pruža finu budućnost, ali je sve to malo "prenapuhano", sada ispada da moraš biti natprosječno inteligentan, potpuno se izolovati od društva da bi završio fakultet, a primjeri govore drukčije.
Prije je masinstvo bilo na vrhu te naucno-inzinjerske piramide , ali u zadnjih 10 godina je elektrotehnika preuzela vrh (pogotovo zbog IT i telekomunikacijskog sektora) , i to nije samo kod nas nego u cijelom svijetu ....
nakon toga ti slijedi (po pravilu) da najbolji ucenici iz srednjih skola idu upravo na takve fakultete i onda ti fakulteti dobivaju najbolje studente kojima mogu postaviti i visoke kriterije , iz cega ponovo slijedi da je taj fakultet tezak
I nije sve u pet deka vjeruje , prije u pet kila .... zavrsiti politicke nauke i zavrsiti medicinu (ili neki od tehnickih fakulteta) je razlika u 5 godina zezanja okolo i malo ucenja (kod ljepseg pola dodati i sminkanje) ili 5 godina knjizurina koje nemaju kraja ili diferencijalnog racuna ....
Da mi neko da 10.000 KM (samo u tu svrhu) upisao bi neki privatni i dokazao ti kako je to lagano zavrsiti
- Salah ad-Din
#347 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Ma brate sve to stoji, ali treba cijeniti svačiji trud, nisam ja rekao da Elektrotehnika nije teška, ali sam samo rekao da ima osoba koje su upisale taj fakultet, i samo zato što imaju status studenta ETF-a, sa njima se više ne može razgovarati, i ako obnavlja godinu. Lično znam neke učenike moje srednje škole koji su bili vrlo dobri učenici, upisali ETF , sada se sa njima ne može razgovarati, i ako sam siguran da na pravu ima studenata koji imaju prosjeke preko 9.0 i koji uče više nego ti koji na ETF-u imaju 6 i obnavljaju godine. Tako da ne možete cijeniti studenta po fakultetu na koji ide.
-
smijesni_ste
#348 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Potpisujem ovo od riječi do riječi.....Salah ad-Din wrote:Ma brate sve to stoji, ali treba cijeniti svačiji trud, nisam ja rekao da Elektrotehnika nije teška, ali sam samo rekao da ima osoba koje su upisale taj fakultet, i samo zato što imaju status studenta ETF-a, sa njima se više ne može razgovarati, i ako obnavlja godinu. Lično znam neke učenike moje srednje škole koji su bili vrlo dobri učenici, upisali ETF , sada se sa njima ne može razgovarati, i ako sam siguran da na pravu ima studenata koji imaju prosjeke preko 9.0 i koji uče više nego ti koji na ETF-u imaju 6 i obnavljaju godine. Tako da ne možete cijeniti studenta po fakultetu na koji ide.
- 1korisnik
#349 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
Joj ovih arhitekata sto hoce da nam se pripoje. Ljudi, fakultet vam nije tezak, nego de se vi malo maknite iz ''Sobe'' i malo vise ucite, pa cete polagati na vrijeme. To sto imate dosta predmeta nista ne znaci ako su vam to kojekakve skriptice.
Vidio sam znanje arhitektica iz vase statike dok sam im beznadezno objasnjavao zasto na neopterecenoj konzoli nema dijagrama momenata
Ne ljudi fakat, eto samo pogledajte koliko vas godisnje diplomira, a koliko nas (nas jedno ili dvoje
).
Vidio sam znanje arhitektica iz vase statike dok sam im beznadezno objasnjavao zasto na neopterecenoj konzoli nema dijagrama momenata
Ne ljudi fakat, eto samo pogledajte koliko vas godisnje diplomira, a koliko nas (nas jedno ili dvoje
-
partizan
#350 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)
fidoremilienko wrote:Sve menadzere i kvazimenadzere (pravnike/ekonomiste/socijalne radnike....) koji sefuju inzinjerimana onu stvar. Inzinjer donosi posao, a on je istovremeno i najbolji menadzer. A taj sto je Gen.manager i cese jajca, gleda koliko je u +, e za to ne treba faks, dovoljna je i osnovna
Hm, pa i ja mislim da se ekonomija malo podcjenjuje, pa i tu postoji matematika, matematske metode, aktuarska matematika .. Ali su predmeti računodostva teži nego matematike. A na tehničkim faksovima ostali ispiti ne mogu politi matematici. Jedino na građevini su betoni možda teži od matematika.. A ima ispita, ni u osnovnoj školi nema tako lakih. Kad naučiš matematiku za ekonomski faks, i ona na mašinstvu ti više nije daleko.. Ako vježbaš funkcije, kad dođeš na neki nivo onda je samo još vježba. Integrali isto tako. Uzmite u obzir činjenicu da djeca od intelektualaca ako se ne upišu na medicinu, ili neki medicinski faks, redovno upisuju na ekonomiju, nekako im to jedini gospodski faks . Sada, na ekonomiji u Sarajevu ima 7.000 studenata, i neki poderu taj faks, ali tu su nekadašnji najbolji učenici generacija. Pa ne završe ekonomiju u roku neki glupani, to su sve bili najbolji učenici u srednjoj školi. Iz iste škole odu ljudi na foaksove, i ovi na tehničkim svi završe u roku, a bolji učenici zaglave na ekonomiji po 10 godina. Ima li neki glupan da je završio ekonomiju u roku? Ko sad sve završava faks, pogotove te tehničke neke, a i medicinu vala (stomatologiju, farmaciju, veterinu). Postoje faksovi gdje se teško upisati, a završit i nije nešto posebno teško.. Otkako je sa elektrotehnke otišao Galić i došao Fatkić, pogotovo smjer informatika, naštancalo se inžinjera više nego ekonomista. Zna se da redosljed ide ovako nekako : Prvih šest sedam i ujedno jedini preteški su medicinski faksovi (medicina, veterina,farmamcija, stomatologija) i tri tehnička : (elektrotehnika, građevina i mašinstvo). Ostalo je tu negdje. To se i po domovima priča, Bjelave, Nedžarići . A tako je i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Banja Luci !