Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu državu.

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Tesla10

#1 Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu državu.

Post by Tesla10 »

Mislim da je svima jasno šta je cilj ove teme. Ovdje nećemo raspravljati o tome koji je fakultet teži a koji lakši, jer to sve varira od čovjeka do čovjeka. Ovdje ćemo raspravljati o tome koji su fakulteti najvažniji za jednu državu i na kojem su "nivou" ti fakulteti u našoj državi. Dakle, ovdje ne želim započeti nekakvo prepucavanje o tome čiji je fakultet teži a čiji lakši, već želim raspravljati o važnosti određenih fakulteta za jednu državu. Pa, izvolite, raspravljajte a ja ću vam se naknadno pridružiti :) .
zduhac

#2 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by zduhac »

Tesla10 wrote:Mislim da je svima jasno šta je cilj ove teme. Ovdje nećemo raspravljati o tome koji je fakultet teži a koji lakši, jer to sve varira od čovjeka do čovjeka. Ovdje ćemo raspravljati o tome koji su fakulteti najvažniji za jednu državu i na kojem su "nivou" ti fakulteti u našoj državi. Dakle, ovdje ne želim započeti nekakvo prepucavanje o tome čiji je fakultet teži a čiji lakši, već želim raspravljati o važnosti određenih fakulteta za jednu državu. Pa, izvolite, raspravljajte a ja ću vam se naknadno pridružiti :) .
Opet si pogresno krenuo u temu.... Svaki je bitan...Svaki sacinjava DNK strukturu jedne drzave !!!
Tesla10

#3 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Tesla10 »

zduhac wrote:
Tesla10 wrote:Mislim da je svima jasno šta je cilj ove teme. Ovdje nećemo raspravljati o tome koji je fakultet teži a koji lakši, jer to sve varira od čovjeka do čovjeka. Ovdje ćemo raspravljati o tome koji su fakulteti najvažniji za jednu državu i na kojem su "nivou" ti fakulteti u našoj državi. Dakle, ovdje ne želim započeti nekakvo prepucavanje o tome čiji je fakultet teži a čiji lakši, već želim raspravljati o važnosti određenih fakulteta za jednu državu. Pa, izvolite, raspravljajte a ja ću vam se naknadno pridružiti :) .
Opet si pogresno krenuo u temu.... Svaki je bitan...Svaki sacinjava DNK strukturu jedne drzave !!!
Ne, nisam pogrešno krenuo u temu. Znam da je svaki fakultet bitan, ali koji su najvažniji ? Koji su to fakulteti u ostalim zemljama koji su jako važni, a da su ti isti kod na jako niskom nivou ? Na ovo sam mislio, ako ti nije bilo jasno !!!
XeuX

#4 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by XeuX »

Bitni:Građevinski,Elektrotehnički,Medicinski,Farmaceutski,Prirodno Matematički,Šumarski,Saobraćajni

Apsolutno nebitni:Kriminalistika,Ekonomija,Političke Nauke,Filozofija(većina odsjeka),Pravo,
akibhf

#5 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by akibhf »

Pravni fakultet je najvažniji ! Ako pravni fakultet funkcioniše i izbacuje dobre kadrove koji su u pravom smislu riječi pravnici, onda će postojati i dobar pravni sistem. U suprotnom slučaju dobijete Bosnu i Hercegovinu...
Peryton_

#6 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Peryton_ »

zdravlje, ekonomija, zakon.

Sve sto doprinosi gore navedenom je potrebno :)
XeuX

#7 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by XeuX »

akibhf wrote:Pravni fakultet je najvažniji ! Ako pravni fakultet funkcioniše i izbacuje dobre kadrove koji su u pravom smislu riječi pravnici, onda će postojati i dobar pravni sistem. U suprotnom slučaju dobijete Bosnu i Hercegovinu...

Apsolutno se ne slažem.Pravo i kriminalistika profitiraju na kriminalu i disfunkcionalnosti.ŠTo je više kriminala to je više posla za njih.U idealnom društvu bez kriminala i pravnih komplikacija i zavrzlama pravnici ne bi ni postojali.Oni profitiraju na haosu.
S druge strane bez inženjera i naučnika koji ti obezbjeđuju svu bitnu infrastrukturu se ne bi moglo nikako živjeti,jer oni su ti koji zaista donose korist društvu,neki manje,neki više.
Bambi_na_kofeinu

#8 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Bambi_na_kofeinu »

Zabavno je da nikome nije bitno obrazovanje u državi.
Koja besmislena tema :D
Afanasi_94

#9 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Afanasi_94 »

Jedini fakultet koji po mom mišljenju i nije tako bitan je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. (neka se neko ne uvijedi, to je samo moje mišljenje)

Ostali fakulteti su jednako bitni (Filozofija, Pravo, Medicina, Građevina, ETF, Političke nauke..)
Problem naše države je taj što neki od njih nisu dovoljno cijenjeni. U tom neki ubrajam FPN za koji vi mislite da nije toliko bitan, a žalite se što su novinari nepismeni i što ne znaju neku vijest dobro napisati. Filozofski fakultet je isto tako sve manje cijenjen jer ga smatraju "prelaganim" što je besmisleno.

Ako je neki fakultet "težak" tj. ako je gradivo koje se uči na tom fakultetu zahtjevo to NE ZNAČI da je on bitan za državu niti da njega trebamo više cijeniti!
Tesla10

#10 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Tesla10 »

Bambi_na_kofeinu wrote:Zabavno je da nikome nije bitno obrazovanje u državi.
Koja besmislena tema :D
Nadam se da je ovo šala.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#11 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by ladyblue18 »

E nek sam procitala i da pravni fakultet za jednu drzavu nije bitan.
Cherry-Cherry

#12 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Cherry-Cherry »

najvažniji: medicina, farmacija, pravo, građevina, saobraćajni, elektrotehnički
Mis mekinjas

#13 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Mis mekinjas »

Ja mislim da je bitnije u danasnje vrijeme vidjeti kakav je fakultet. Koliko ih zavrsi, sta ce se s fakultetom.
Fakultet koji zavrsava puno studenata jedne generacije, nema sanse da je dobar. Na zalost danas je Bologna unistila kvalitet studiranja na koje smo naucili.
A pravnika ako ima puno bez posla, vjerovatno je besmisleno upisati.
Treba za pocetak ukinuti privatne fakultete, ali to se nece desiti, pa ko treba studirati sretno mu.

Sto nema teme koje su srednje bitne? Zanatlija fali svugdje.
zduhac

#14 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by zduhac »

Tesla10 wrote:
zduhac wrote:
Ne, nisam pogrešno krenuo u temu. Znam da je svaki fakultet bitan, ali koji su najvažniji ? Koji su to fakulteti u ostalim zemljama koji su jako važni, a da su ti isti kod na jako niskom nivou ? Na ovo sam mislio, ako ti nije bilo jasno !!!
Tema je stvarno besmislena... Od Filozofa krecu ideologije, a koju cemo prihvatiti do nas je... Politolozi te ideologije rastavljaju na najprostije dijelove da ih uvuce u institucije drzave, pravnik cuva pravni poredak jedne drzave, i zajedno sa politologijom je uzajamno povezan jer moraju koordinirati u jednoj drzavi, krim inspektor,vjestak ili bilo sta sa kriminalistike radi u sudjelovanju sa pravnicima,tuziocima,sudijama...Svu ovu klimu pozitivnu kada nam ovi ljudi organizuju, onda se stvaraju uslovi za industrijalizaciju, za inzinjere, tj. dolazi na red masinski, elektrotehnicki fakultet itd itd...Da bi se sve to moglo graditi moras imati jaku pozadinu u vidu arhitekta i gradjevinskih tehnicara opcenito ljudi iz te branse... sve to napravimo i sagradimo onda smjestimo u te ustanove lijepo doktore, zubare, ucitelje itd... Brisi Temu jer je o njoj ponavljam degutantno raspravljati...
Tesla10

#15 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Tesla10 »

Nek' se onda briše i ona druga tema, jer i na onoj temi je davno ustanovljeno da težina jednog fakulteta varira od čovjeka do čovjeka, i da uvijek postoje neki ljudi kojima će bolje ići matematika od medicine i vice versa.
zduhac

#16 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by zduhac »

BUjrum posalji adminu prijedlog i izbrisi svoju temu kao primjer ... ;) Ovo se zove stvar kompromisa a utvrdjen je prvi put medju grckim filozofima... :D
Tesla10

#17 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Tesla10 »

zduhac wrote:BUjrum posalji adminu prijedlog i izbrisi svoju temu kao primjer ... ;) Ovo se zove stvar kompromisa a utvrdjen je prvi put medju grckim filozofima... :D
Nek' stoji tema, ako je admin bude želio izbrisati, nek' je izbriše. Ipak, to mu i jeste pos'o :) :D .
Tesla10

#18 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Tesla10 »

Al' ja nisam otvorio ovu temu samo kako bi razgovarali o tome koji su fakulteti najvažniji za jednu zemlju, već sam isto tako želio pričati o tome na kojem se nivou nalaze ti fakulteti u našoj zemlji. Kakvi su naši fakulteti u odnosu na fakultete iz regije ? Ja sam sve napisao u prvome postu ove teme :) . Tako da vjerujem da tema nije bespotrebna, već je jako, jako bitna.
Jay Gatsby

#19 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Jay Gatsby »

Za državu su najvažnije regulirane profesije. A ko će šta završiti nije ni važno ako postoji adekvatan sistem osiguravanja kvaliteta.
zduhac

#20 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by zduhac »

Tesla10 wrote:Al' ja nisam otvorio ovu temu samo kako bi razgovarali o tome koji su fakulteti najvažniji za jednu zemlju, već sam isto tako želio pričati o tome na kojem se nivou nalaze ti fakulteti u našoj zemlji. Kakvi su naši fakulteti u odnosu na fakultete iz regije ? Ja sam sve napisao u prvome postu ove teme :) . Tako da vjerujem da tema nije bespotrebna, već je jako, jako bitna.

A sta ti mislis na kojem nivou nam je sve ??? I ono sto izgleda prividno klasu iznad ostalih kasnije shvatis ustvari koja je sve to klasa. Ljudi hljeba nemaju da jedu tako da nivo fakulteta ti je poznat vec. Sramota je da jedan privatni fakultet ostvaruje bolje rezultate od drzavnog i da sklapa ugovore o suradnji sa inozemnim univerzitetima dok je to drzavnim fakultetima neostvarena misija, osim ako im ministarstvo ne sredi neki kontakt sa nekom ambasadom pa s eto protegne...... Ogledalo svega je stanje drzave. Njeno stanje koje mogu reci je teklo kroz proteklih 18 godina da bi tek sada shvatili koliko mi u sustini nemamo jer su nam neki funkcioneri koji i danas pokusavaju biti i sunce i kisa,dobro krili godinama i varali nas o stvarnoj situaciji u ovoj drzavi. Zato kazem ogledalo svega nam je stanje drzave i zato drzava i postoji.
sinuhe

#21 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by sinuhe »

Pravo, ekonomiju i druge drustvene nauke bi stavio na prvo mjesto.
Isticanje tehnickih disciplina je samo odraz naseg golemog socijalistickog nasljedja. Cak su i premijeri federacije BiH nerijetko inzinjeri. Ali u drustvu mora biti mjesta za sve, ne samo za obrazovane.
zduhac

#22 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by zduhac »

sinuhe wrote:Pravo, ekonomiju i druge drustvene nauke bi stavio na prvo mjesto.
Isticanje tehnickih disciplina je samo odraz naseg golemog socijalistickog nasljedja. Cak su i premijeri federacije BiH nerijetko inzinjeri. Ali u drustvu mora biti mjesta za sve, ne samo za obrazovane.
To je to. Jedni bez drugih ne mogu. Pravnici moraju drzati na oku funkcioniranje i davati smjernice kako to treba da ide a ostali drustvenjaci trebaju da naprave pravu ideju ...Tehnicari ce iskoristititu klimu i raditi onoliko koliko bude trebalo. Ekonomi podnose racune a onda se opet vracamo na one prve od kojih pocinje, jer oni na osnovu tog racuna planiraju sta dalje !

Ne moguce je razdvojiti, izostaviti ili isticati jer kao sto nas DNK ne moze bez jednog od svojih elemenata tako i drzava ne moze bez cjelokupne akademske zajednice.

A opet sto se tice finansijske moci imas covjeka zanatliju koji sa srednjom strucnom spremom zaradi vise nego neki stomatolog. Uzmite za primjer pekaru poricanin, covjek na somunima ubija pare, ili cak na marin dvoru hilmo urar, kljucar.... Ne zna niko gdje mu nafaka lezi.
pearlica

#23 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by pearlica »

Ja mislim da neke manje zemlje (recimo sa ispod 5 miliona stanovnika) mogu komotno i bez univerziteta i fakulteta, teoretski. Jer kakva je poenta imati fakultete koji su jako losi i na kojima se mogu kupiti diplome te gdje vlada nepotizam? Onda je mozda bolje nemati fakultete vec odlicne dake nagradivati stipendijama koje ce im omoguciti studije u nekim drugim drzavama i na prestiznim fakultetima. Sa tim da se moraju vratiti u svoju zemlju (recimo uslov za stipendiju) a ne da ostnu vani.

Recimo primjer BiH. BiH je mala zemlja koju bi komotno moglo voditi 20-tak pametnih i sposobnih ljudi i vjerujem da bi bolj funkcionisala nego kako sada funkcionise. A pare se bacaju na sve te ljude koji fol nesto rade a fakticki nista ne rade.

Bolje bi bilo da se skonta da ce nam svake godine trebati (sta ja znam) recimo 300 novih doktora i tako svake godine posaljes 300 novih studenata na studije vani 100-njak u ameriku 100-njak po evropi i 100 u ostatak svijeta (naravno da su univerziteti jaci) i dobicete svjetske doktore sa jakim vezama po svijetu a ne mamine i tatine sinove koji su zavrsili medicinu zbog toga sto nose ispravno prezime ili sto su imali para da plate ispite. Isto tako sa ekonomima, inzinjerima, ovima sto ganjaju drustvene nauke, jezici se i onako najbolje uce u zemljama gdje se govore, cuj treba svakoj zemlji i pokoji filozov ali ne treba milion filozofa na 5 miliona stanovnika.

Poenta onog sto zelim da kazem je bolje nikakav fakultet (pa neka se ide studirati negdje drugo gdje je kvalitet na nivou) nego fakultet iz kojeg ljudi izadu i misle da nesto znaju a u principu nista ne znaju. Jer to samo unistava cijelo drustvo. Dobijes politicare koji nista ne znaju, ekonome koji ne znaju sa parama, dobijes pravnike koji ne znaju sastaviti prostoprosirenu recenicu i doktore koji ne znaju osnovne stvari. A o teknickim naukama da ne zapocinjem
zduhac

#24 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by zduhac »

pearlica wrote:Ja mislim da neke manje zemlje (recimo sa ispod 5 miliona stanovnika) mogu komotno i bez univerziteta i fakulteta, teoretski. Jer kakva je poenta imati fakultete koji su jako losi i na kojima se mogu kupiti diplome te gdje vlada nepotizam? Onda je mozda bolje nemati fakultete vec odlicne dake nagradivati stipendijama koje ce im omoguciti studije u nekim drugim drzavama i na prestiznim fakultetima. Sa tim da se moraju vratiti u svoju zemlju (recimo uslov za stipendiju) a ne da ostnu vani.

Recimo primjer BiH. BiH je mala zemlja koju bi komotno moglo voditi 20-tak pametnih i sposobnih ljudi i vjerujem da bi bolj funkcionisala nego kako sada funkcionise. A pare se bacaju na sve te ljude koji fol nesto rade a fakticki nista ne rade.

Bolje bi bilo da se skonta da ce nam svake godine trebati (sta ja znam) recimo 300 novih doktora i tako svake godine posaljes 300 novih studenata na studije vani 100-njak u ameriku 100-njak po evropi i 100 u ostatak svijeta (naravno da su univerziteti jaci) i dobicete svjetske doktore sa jakim vezama po svijetu a ne mamine i tatine sinove koji su zavrsili medicinu zbog toga sto nose ispravno prezime ili sto su imali para da plate ispite. Isto tako sa ekonomima, inzinjerima, ovima sto ganjaju drustvene nauke, jezici se i onako najbolje uce u zemljama gdje se govore, cuj treba svakoj zemlji i pokoji filozov ali ne treba milion filozofa na 5 miliona stanovnika.

Poenta onog sto zelim da kazem je bolje nikakav fakultet (pa neka se ide studirati negdje drugo gdje je kvalitet na nivou) nego fakultet iz kojeg ljudi izadu i misle da nesto znaju a u principu nista ne znaju. Jer to samo unistava cijelo drustvo. Dobijes politicare koji nista ne znaju, ekonome koji ne znaju sa parama, dobijes pravnike koji ne znaju sastaviti prostoprosirenu recenicu i doktore koji ne znaju osnovne stvari. A o teknickim naukama da ne zapocinjem
To o cemu ti pises nije demokratija. To je vise socijalisticki nacin upravljanja drzavnim sektorom, resursima itd...
pearlica

#25 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by pearlica »

zduhac wrote:
To o cemu ti pises nije demokratija. To je vise socijalisticki nacin upravljanja drzavnim sektorom, resursima itd...
Moze se sada nadugo i nasiroko o tome sta je domokratija i koliko je BiH danas jedna demokratska drzava. Ali demokratija ne znaci da svako selo "ima pravo" da otvori fakultet. Demokratija isto tako postavlja neke obaveze, uslove i nekakvu potrebu za kvaltetom tih obrazovnih ustanova. U drzavama koje su puno vece demokratije od BiH postoji nekakva ustanova koja regulise kvalitet viseg obrazovanja i fakulteti koji ne ispunjavaju uslove se zatvaraju. Nisam bas cula da se fakulteti su kojekakvim rupama u BiH zatvaraju zato sto svako moze kupiti diplomu, titulu. A za to opet svi znaju
Post Reply