Rana menopauza

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Amca

#1 Rana menopauza

Post by Amca »

Da li je neko u PerimenopauzI a da nema jos ni 40 god...?
pustopoljina

#2 Re: Rana menopauza

Post by pustopoljina »

koliko imas godina?
je li ti dijagnosticirana rana menopauza?
rana menopauza-moze biti "prirodno" nastala-ali postoji niz oboljenja koja izgledju po simptomima slicno ranoj menopauzi (sindrom policisticnih jajnika,adreno-genitalni sindrom(late onset) i jos neka oboljenja nadbubrezne zlijezde,poremecaj rada stitne zlijezde,da ne kazem- nakon odstranjivanja (jednog) jajnika...visak androgena?
ili bas manjak estrogena?
mozda ovdje ima neko kvalifikovan,ali znam da trebas ginekologa endokrinologa...(to su,recimo,oni kod kojih ides kad ne mozes imati djecu,a sa tobom anatomski-sve u redu).
crvena djetelina, soja,cimicifuga ublazavaju tegobe...kalcijum,vitamin d -preventiva osteoporoze. ako pusis-odmah,ali odmah prestati i tvrde da zene koje se vise krecu,kasnije ulaze u menopauzu...pa sad.
1/3 zena u menopauzi dobija hormonalnu terapiju (estrogen/gestagen)...ali ako je u porodici bilo raka dojke-to nije preporuceno (nije ni zabranjeno). ako je u porodici bilo raka endometrijuma-ta bi terapija bila cak pozeljna.
rana menopauza(zapravo-nakon menopauze se kod zena jednostavno taj rizik povecava) vodi do povisenja pritiska i holesterola,te osteoporoze,jer nedostaje estrogen koji cuva srce,krvne zile i kosti.
mozes ishranom i preparatima bogatim fito-estrogenima bitno olaksati tegobe.
Last edited by pustopoljina on 21/01/2009 14:38, edited 1 time in total.
pustopoljina

#3 Re: Rana menopauza

Post by pustopoljina »

ja sam svasta napisala-a ti samo pitala-ima li neko? :-)
Amca

#4 Re: Rana menopauza

Post by Amca »

Hvala ti sto si se javila..Nemoj se ljutiti.
Imam 32 god narucena sam kod dr.Mehmedbasica i on ce dati svoje misljenje jeli ...ili ...nije
Ma ne mogu ni da napisem men.........Moji nalazi hormona su koa da sam u menopauzi,to mi je rekla i moja dr.

HVALA TI
Amca

#5 Re: Rana menopauza

Post by Amca »

Pa jesi li radile neke pretrage....zasto ti se to desava....Kakav ti je nalaz hormona?
Pa tu smo s godinama ....blago nama....
Ja bukvalno zelim sve nalaze da uradim...papa je uredu...sad cu ako Bog da uraditi CD color dopler ,laparoskopiju,gustocu kostiju i ponovo hormone.
Molim te potrudi se i ti....
Hvala
pustopoljina

#6 Re: Rana menopauza

Post by pustopoljina »

imate li vi djecu?
pustopoljina

#7 Re: Rana menopauza

Post by pustopoljina »

onda,ako nema rizika-nadomjestiti hormone...bilo tabletama,bilo hranom.to je fakat prerano.
Amca

#8 Re: Rana menopauza

Post by Amca »

JA NEMAM
Amca

#9 Re: Rana menopauza

Post by Amca »

KOJOM HRANOM ...TO JE.....?
pustopoljina

#10 Re: Rana menopauza

Post by pustopoljina »

sojom i svim proizvodima od soje.sojinim mlijekom,sojinim pahuljicama,tofu...sojinim sjemenkama.
u prodaji isto imas kapsule soja-izoflavona(imas raznih proizvoda za ublazavanje menopauzalnih tegoba u apotekama).

inace:riza,krompir,soja,leblebije,piletina/puretina 2x sedmicno,povrce,riba 1xsedmicno,sedmicno ne vise od 2jaja...nemasno mlijeko,nemasni sirevi,orasi,bademi,mahunarke...
dovoljno vode,
kretanje,kretanje,kretanje.
cajevi:odoljen,hmelj,bazga,kantarion,zalfija/kadulja,rusomaca(mislim da se tako zove-ima sjemenke u ljuskicama u obliku srca),kopriva,mönschspfeffer (agnus castus)-neki od ovih cajeva pomazu znojenje,neki smiruju i uspavljuju,neki djeluju antidepresivno,agnus castus djeluje na hormone(prolaktin)(znam da postoji u kapima),rusomaca na bolne menst.
alkohol,kofein,masno meso,hranu sa fosfatima (coca-cola,mesne preradjevine) max.izbjegavati.
pustopoljina

#11 Re: Rana menopauza

Post by pustopoljina »

ali amca-budi spremna da se popnes svakome na glavu dok ne saznas ZASTO si u stanju perimenopauze.jer-jeste prirodan proces starenja,ali ne kad imas 32.
Post Reply