Ramazanski post - pro et contra

Rasprave o vjerskim temama.
nexo

Post by nexo »

..........
Last edited by nexo on 08/07/2010 17:59, edited 1 time in total.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

post je cin vjere, ritualni cin i, mada je jako uobicajeno traziti i pronalaziti racionalne, zivotne razloge u pozadini najrazlicitijih islamskih obicaja (sto je prirodno, jer je islam izrazito zivotan, jer su mu religijske prakse prakticne i sve se nastoji objasniti i argumentirati i sa medicinskih, obicajnih, psiholoskih i dr. aspekata), tako treba i ostati.

uvijek ce, bez obzira na to sta kazu doktori, psihijatri i drugi naucnici, post ostati cin vjere i nesto najlakse i najprirodnije za one koji vjeruju. to je u samom njegovom temelju. naravno, uvijek se moze diskutirati i na ovaj nacin i ja nigdje nisam procitala da ne moze, cak stavise, islam insistira na razumnom utemeljenju nekih osnovnih principa po kojima vjernici trebaju zivjeti. ali je prije svega i a priori, post cin onoga ko vjeruje i prakticira religiju - tu je njegovo utemeljenje i nepobitno opravdanje za sve koji ga prakticiraju.
_ambassador

Post by _ambassador »

Hattab72 wrote:Na pitanja koja su postavljena iskreno sa ciljem saznavanja i spoznaje odredjene materije rado odgovaram, medjutim, na pitanja ovakve vrste u kojima se moze prepoznati da onaj koji pita vec ima neko svoje izgradjeno misljenje, a to je da je post besmislen i onda trazi kao nekakve odgovore...
mislim da je ovim sve receno. mislim da postavljac teme isto tako nije imao za cilj provokaciju, mozda malo da bi tema zivnula, ali ne onu vrstu provokacije gdje se tema brzo zatvori.

mislim da je jedino logicno pitanje od sva tri ono zadnje, jer ova druga dva bi od malih nogu nama trebala biti poznata.

medjutim, slazem se s njim da treba pitati i biti znatizeljan, inace u zivotu, a posebno u necemu kao sto je vjera (ako je imas, jer ako ne, tek tada nastaje provokacija).

selam
LSD

Post by LSD »

Sto ste navalili na loprilh-a.Covjek ima pravo da pita i nemojte ga uciti KAKO TREBA PITATI a musliman je DUZAN da odgovori na vjerska pitanja pa kako god izgledala. i ne samo to musliman je duzan siriti islam kao vjeru i nacin zivota.Loprilh jarane ja ti mogu reci da je post odlicna stvar (i fizicki i duhovno) nije dzabe to Bog propisao.On od posta nema nikakve koristi kao ni od ostalih ibadeta (vidova robovanja),a za post posebno nagradjuje...zato je post poseban ibadet.Nekad sam citao u jednoj knjizi kako je neki engleski musliman (savremenik winstona churchila) pisao o tome kako je prava steta sto churchil nije musliman jer on ustvari po nekoliko mjeseci "posti" (dakle suzrdzava se jela i pica) ali taj njegov post nema i tu duhovnu komponentu i dimenziju.Valjda je churchill praktikovao taj od naucnika prepuruceni "medicinski" post...tako sam ja bar shvatio.I ja sam ista pitanja postavljao kao i ti sad dok nisam usao malo dublje u vjeru i to je sasvim normalno da covjek postavlja pitanja koja mu nisu jasna.Na koncu,i Poslaniku Muhammedu a.s. su ashabi (njegovi prijatelji i sljedbenici) postavljali razna pitanja pa je na svako odgovarao.A musliman treba da slijedi Poslanika u njegovom ponasanju.Moj ti je savjet da nabavis neku islamsku knjigu (i ja sam isto tako i nije me bilo stid) koja govori o temeljima i nacelima vjere,a tu je i post sigurno.
Post Reply