Ramazanski post - pro et contra

Rasprave o vjerskim temama.
loprilh

#1 Ramazanski post - pro et contra

Post by loprilh »

Pozdrav svima!
Evo vrijeme je ramazanskog posta, a meni se po glavi vrti par pitanja na koja do sad nisam nasao odgovor. Naime, ja ne postim jer ne smatram da je gladovanje sustina posta, a nisam dovoljno jak da postim onako kako sam shvatio da treba, ali vrlo cesto razmisljam o nekim tehnickim problemima i pitanjima vezanim za post. Sad ih ovdje iznosim u nadi da ce se naci neko dovoljno obrazovan, i vjerski i svjetovno, da mi da suvisao odgovor. Vjerujem da ovo sto pitam zanimati mnoge. Ujedno, molio bih kvazivjernike, priucene efendijice i ine salabajzere da me postede svojih dersova koje su pokupili po vehabijskim predavanjima, jer njihovo misljenje me NE ZANIMA. Zelim cuti glas razuma i govor argumenata. Moja pitanja su:

1. Kako post moze biti dobar za ljude koji su prisiljeni zbog prezivljavanja raditi u polju, ili kakav tezak fizicki posao, posebno kad se Ramazan desi ljeti, kad su tokom dana uzasne vrucine, a vrijeme posta traje i po 15 sati?

2. Kako post moze dobro ciniti organizmu kad nakon dnevnog gladovanja slijedi obilan obrok svega i svacega, koji je zbog akumulirane gladi nemoguce svesti na razumnu mjeru? Nauka se apsolutno protivi takvom dnevnom ciklusu ishrane i sve studije idu u prilog tome da organizam prezivljava dupli sok, prvo zbog gladovanja, a zatim zbog prejedanja.

3. Ovo me posebno zanima: kako poste muslimani u zemljama koje su na dalekom sjeveru ili jugu, npr. u Norveskoj, gdje ljeti dan traje i do 20 sati dnevno?

E, sad cekam odgovore. Nemojte samo reci da pretjerujem jer ovo sto pitam su vrlo konkretne stvari kojih smo svi itekako svjesni. Ponovo molim sve one ciji se odgovor sastoji u prijetnjama tipa: Cafire, ne petljaj se u bozije, i sl. da me postede svojih gluposti. Ne vidim nista blasfemicno u tome sto se zanimam za ovakve stvari.

Pozdrav svima, a onima koji poste zelim da poste svim srcem i da se ugodno osjecaju tokom mjeseca Ramazana.
nausnica

Post by nausnica »

Mislim da je ovo odlicna tema, cije bih odgovore i sama voljela znati. Ja ove godine postim za sada uspjesno (prosle nisam mogla izdrzati post cijelo vrijeme), vegeterijanka sam, tako da su mi i iftari sasvim drugaciji. A ova pitanja koje je Loprilh postavio su veoma interesantna i sama bih voljela naci odgovore na njih.
Dirty Harry

#3 Re: Ramazanski post - pro et contra

Post by Dirty Harry »

loprilh wrote:...
2. Kako post moze dobro ciniti organizmu kad nakon dnevnog gladovanja slijedi obilan obrok svega i svacega, koji je zbog akumulirane gladi nemoguce svesti na razumnu mjeru? Nauka se apsolutno protivi takvom dnevnom ciklusu ishrane i sve studije idu u prilog tome da organizam prezivljava dupli sok, prvo zbog gladovanja, a zatim zbog prejedanja.

...
Nisam kompetentan za 1 i 3 ali pokusacu ti nesto reci za 2:

Prvih par dana se dosta ogladni ali poslije se organizam privikne tako da se glad ne "akumulira" i uopšte nemaš potrebu za obilnim obrokom ...
Barem je meni tako.
ate

#4 Re: Ramazanski post - pro et contra

Post by ate »

loprilh wrote: 3. Ovo me posebno zanima: kako poste muslimani u zemljama koje su na dalekom sjeveru ili jugu, npr. u Norveskoj, gdje ljeti dan traje i do 20 sati dnevno?
Samo da upotpunim pitanje: sto se ide sjevernije (ili juznije ispod ekvatora) ta pojava je sve izrazenija. Desava se npr. da sunce ne zalazi i po par "dana" vec samo pada i prje nego sto zadje pocne ponovo da se dize.

Da ne postavljamo cisto teoretska pitanja: kako postiti na polovima gdje noc i dan traju po pola godine.
loprilh

#5 Re: Ramazanski post - pro et contra

Post by loprilh »

Dirty Harry wrote:
loprilh wrote:...

...
Nisam kompetentan za 1 i 3 ali pokusacu ti nesto reci za 2:

Prvih par dana se dosta ogladni ali poslije se organizam privikne tako da se glad ne "akumulira" i uopšte nemaš potrebu za obilnim obrokom ...
Barem je meni tako.
:)

Hvala sto si podijelio svoje iskustvo s nama:)
Ipak, i dalje ostaje otvoreno pitanje 2. Još nisam čuo da se neko privikao na nejedenje. Odnosno jesam, moram biti iskren, ali radi se uglavnom o monasima i cudacima koji po cijeli boziji dan ne rade nista nego meditiraju. U tom alucaju, dovoljne su i minimalne kolicine hrane da bi se odrzao bazalni metabolizam. Takvo nesto je moguce postici i tokom Ramazanskog posta pod uslovom da od sehura do iftara ne trosis energiju, tj. da nista ne radis. Medjutim, svako onaj ko radi itekako zna koliko je gledan na kraju dana i sta sve pojede za iftar.
amortizer

Post by amortizer »

Polovi i vrijeme posta......

Prema vaktiji, najblize mjesto u kojem je JASNO razgranicen dan i noc.
loprilh

Post by loprilh »

amortizer wrote:Polovi i vrijeme posta......

Koliko ja znam, u Oslu npr. savrseno su razgraniceni dan i noc, razlika je jednako jasna kao i ovdje kod nas, samo sto kod njih ljeti svice u 3h ujutro, a mrak pada u 23h navecer. E, zanima je da li znaci da se moze jesti i nepostiti samo izmedju 23 i 3h? Ne zvuci li to pomalo kao pacenje?
nausnica

Post by nausnica »

Jasno :) . Hvala!
ate

Post by ate »

To "mjesto" je u stvari jedna paralela na kugli. I sta tacno znaci gdje su "jasno razgraniceni" dan i noc ?
Tamo gdje noc "traje" minutu ?

Kako bi tu bilo definisano vrijeme za namaze npr. za sabah.
amortizer

Post by amortizer »

ate wrote:

To "mjesto" je u stvari jedna paralela na kugli. I sta tacno znaci gdje su "jasno razgraniceni" dan i noc ?

Da li 5 vakata moze stati u jednu minutu?
amortizer

Post by amortizer »

ate wrote:

Da li 5 vakata moze stati u jednu minutu?
forUMASH

#12 Re: Ramazanski post - pro et contra

Post by forUMASH »

loprilh wrote:Ujedno, molio bih kvazivjernike, priucene efendijice i ine salabajzere da me postede svojih dersova koje su pokupili po vehabijskim predavanjima, jer njihovo misljenje me NE ZANIMA. Zelim cuti glas razuma i govor argumenata.
.....vehabije ne postoje..... :roll: :D
loprilh

Post by loprilh »

Dobro, mozda vehavije i ne postoje... onda tamo gdje pise vehabija ti citaj: bradate, polupismene, netolerantne spodobe koje misle da znaju sve o islamu i svima naokolo sole pamet, a koje bi, da im se pruzi prilika, svim ljudima nametnuli nacin zivota koji su talibani nametnuli afganistancina.

I opet vas molim da da se ogranicite na argumente, i oni koji imaju nesto pametno da kazu, neka to i ucine. Oni koji nemaju nikakvog suvislog odgovora, a moja pitanja im, valjda, vrijedjaju ponos i vjerska uvjerenja, neka se suzdrze glupih komentara, jer time nikog ne impresioniraju, a posebno ne Boga u kojeg tako slijepo vjeruju.
bibliotekar

Post by bibliotekar »

dio iz knjige RAMAZANSKI POST (FIKHSKI PROPISI)
Autor:
Muharem Štulanović
http://75.126.222.101/data/bs/ih_books/ ... ropisi.pdf
2. Kategorija onih kojima se dozvoljavaju mrsenje uz obavezu davanja fidje (otkupa za post).
U ovu kategoriju spadaju: starac, starica, bolesnik za koga nema nade za ozdravljenje, oni koji rade na teškim poslovima a nemaju drugi izvor prihoda za osnovne životne potrebe osim taj posao, uz uvjet da im je taj post nepodnošljiv u svim godišnjim dobima. Svi ovi trebaju umjesto posta da nahrane po jednog siromaha za svaki dan u koji se mrse.
U ovu kategoriju neki ubrajaju ženu koja je u drugom stanju i dojilju ako će post štetiti njoj ili njezinoj djeci. One se mogu po Ibn-Omeru i Ibn-Abbasu mrsiti i podijeliti fidju, tj. da za svaki dan koji nisu postile nahrane siromaha.
Po hanefijskom mezhebu one treba samo da naposte u drugom vremenu, i nisu dužne davati otkup.

P.S. nije vazno ko ti kaze, bitno je sta ti kaze
loprilh

Post by loprilh »

bibliotekar wrote:dio iz knjige RAMAZANSKI POST (FIKHSKI PROPISI)
Autor:
Muharem Štulanović
http://75.126.222.101/data/bs/ih_books/ ... ropisi.pdf
2. Kategorija onih kojima se dozvoljavaju mrsenje uz obavezu davanja fidje (otkupa za post).
U ovu kategoriju spadaju: starac, starica, bolesnik za koga nema nade za ozdravljenje, oni koji rade na teškim poslovima a nemaju drugi izvor prihoda za osnovne životne potrebe osim taj posao, uz uvjet da im je taj post nepodnošljiv u svim godišnjim dobima. Svi ovi trebaju umjesto posta da nahrane po jednog siromaha za svaki dan u koji se mrse.
U ovu kategoriju neki ubrajaju ženu koja je u drugom stanju i dojilju ako će post štetiti njoj ili njezinoj djeci. One se mogu po Ibn-Omeru i Ibn-Abbasu mrsiti i podijeliti fidju, tj. da za svaki dan koji nisu postile nahrane siromaha.
Po hanefijskom mezhebu one treba samo da naposte u drugom vremenu, i nisu dužne davati otkup.

P.S. nije vazno ko ti kaze, bitno je sta ti kaze
Hvala za Ibn Omerovo i Ibn Abasovo misljenje. Ipak bih htio cuti zvanicki i sveprihvaceni stav islama po gore postavljenim pitanjima, ako takav stav uopce postoji. Nekako mi neuvjerljivo zvuci kad se kaze "neki tu ubrajaju". Ko su neki i kakve su njihove kompetencije?
loprilh

Post by loprilh »

BTW, ko je Muharem Štulanović?
Nigdje u njegovoj knjizi njema biljeske o piscu. Ne kazem da ga to diskvalificira, ali svakako mi je draze ozbiljne stvari uciti od ozbiljnih i dokazanih naucnika (i teologa).
nausnica

Post by nausnica »

Slazem se s Loprilhom. Frajer se raspituje normalno da sazna nesto sto ga zanima, nemojte mu popovati sad tu... I mene interesuje isto sto i njega. Izuzetno zanimljiva tema.
HomeArt

Post by HomeArt »

nausnica wrote:Slazem se s Loprilhom. Frajer se raspituje normalno da sazna nesto sto ga zanima, nemojte mu popovati sad tu... I mene interesuje isto sto i njega. Izuzetno zanimljiva tema.
Nemojte se ljutiti ali vam je do sad odgovoreno na sva pitanja. A sto se tice Stulanovica kao teolog je priznat i cijenjen u IZ. Ne radi se o "vehabijskoj" supljoj nego sta dobili vrlo jasne odgovore.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Ja mislim da je poprilicno prisutna atmosfera naprdjivanja i sprdanja sa vjerom na ovoj temi iako - moram priznati - sam se i sam zapitao kako postiti u sjevernom ili juznom dijelu hemisfere...

Onaj ko hoce da posti u takvim uslovima on ce se ravnati prema vaktiji vremenske zone u kojoj se nalazi neko od mjesta na svijetu sa takorekuci normalnim vremenskim razmacima izmedju molitvi, sehura i iftara.

Ako te vec interesuje da postis i da klanjas a u Norkopingu si, onda uzmi pregledaj vremenske zone, provjeri u kojoj si ti, spusti se do nekog kontinentalnog grada zabiljezi vaktiju za taj grad i obavljaj molitvu.

Ako Boga ima ili Allaha nazovi ga kako hoces - on ce svejedno da ti ukabuli - ono sto sigurno nece da ti ukabuli je upravo ono sto sam napomenuo u prvim recima teksta.

Ipak zelim da ti ukabuli ako je dobra namjera u pitanju. Pozdrav
Neelix

Post by Neelix »

zasto niko ne uzima u obzir da muhamed u doba kad je pisao kuran nije znao za duzinu dana i noci na polovima :?
HomeArt

Post by HomeArt »

Neelix wrote:zasto niko ne uzima u obzir da muhamed u doba kad je pisao kuran nije znao za duzinu dana i noci na polovima :?
Gdje si nasao da je Muhammed, a.s., "pisao" Kur'an, a drugo jel te stvarno ovo interesuje ili ti je samo malo dosadno?
Neelix

Post by Neelix »

sahan wrote:
Neelix wrote:zasto niko ne uzima u obzir da muhamed u doba kad je pisao kuran nije znao za duzinu dana i noci na polovima :?
Gdje si nasao da je Muhammed, a.s., "pisao" Kur'an, a drugo jel te stvarno ovo interesuje ili ti je samo malo dosadno?
nego sta je?

zanima me stvarno, samo sa drugacijeg aspekta nego postavljaca teme.
loprilh

Post by loprilh »

Hvala svima koji su se javili i pokusali da odgovore. Ipak, do sad, osim jednog, nisam dobio niti jedan odgovor koji je sadrzavao neku argumentaciju. Svi nesto misle, kao moglu bi biti ovako, moglo bi biti onako, te spusti se iz norveske niz meridijan do najblizeg grada sa neormalnom smjenom dana i noci... ma dajte, kakve su to gluposti?

A sto se tice gdina Surkovica koji je "priznati teolog u IZ", napomenut cu da nasa IZ (i Reis) vrlo cijene i priznaju i Ismeta Delalica Celu, cak toliko da s njim klanjaju dzume po zatvorima, tako da svako priznanje koje dolazi od strane takve IZ izaziva gadjenje kod svakog normalnog.

Evo opet vas molim: nisam postavio ovu temu da cujem sta ko misli o ovome, nego zbog toga sto me zanimaju tacni odgovori. Zato jos jednom molim da se jave ljudi koji mi mogu odgovoriti, a ciji su odgovori zasnovani i utemeljeni u opceprihvacenim stavovima islama. Ne trazim nicije licno misljenje i razmisljanje, prije svega zato jer imam i svoje, ali sam ga spreman promijeniti pod tezinom i uticajem cvrstih argumenata.

Hvala jos jednom:)
loprilh

Post by loprilh »

Citizen-X wrote:
Ako te vec interesuje da postis i da klanjas a u Norkopingu si, onda uzmi pregledaj vremenske zone, provjeri u kojoj si ti, spusti se do nekog kontinentalnog grada zabiljezi vaktiju za taj grad i obavljaj molitvu.

Pozdrav
Da li ovo znaci da bi i mi mogli potegnuti niz meridijan do nekog grada na ekvatoru, obzirom da tamo ljeti dan traje krace nego kod nas, pa da skratimo post?

Ovo cak i meni zvuci smijesno, to dodje kao rupa u Bozjem zakonu.... svasta:))

P.S. I sto bas do nekog kontinentalnog grada?
HomeArt

Post by HomeArt »

loprilh wrote:Hvala svima koji su se javili i pokusali da odgovore. Ipak, do sad, osim jednog, nisam dobio niti jedan odgovor koji je sadrzavao neku argumentaciju. Svi nesto misle, kao moglu bi biti ovako, moglo bi biti onako, te spusti se iz norveske niz meridijan do najblizeg grada sa neormalnom smjenom dana i noci... ma dajte, kakve su to gluposti?

A sto se tice gdina Surkovica koji je "priznati teolog u IZ", napomenut cu da nasa IZ (i Reis) vrlo cijene i priznaju i Ismeta Delalica Celu, cak toliko da s njim klanjaju dzume po zatvorima, tako da svako priznanje koje dolazi od strane takve IZ izaziva gadjenje kod svakog normalnog.

Evo opet vas molim: nisam postavio ovu temu da cujem sta ko misli o ovome, nego zbog toga sto me zanimaju tacni odgovori. Zato jos jednom molim da se jave ljudi koji mi mogu odgovoriti, a ciji su odgovori zasnovani i utemeljeni u opceprihvacenim stavovima islama. Ne trazim nicije licno misljenje i razmisljanje, prije svega zato jer imam i svoje, ali sam ga spreman promijeniti pod tezinom i uticajem cvrstih argumenata.

Hvala jos jednom:)
Prvi put kad si postavio pitanje mislio sam da si slucajno napisao nekoliko gluposti onako usput, sad sam siguran da te uopce ne interesuju odgovori iako si ih dobio tacne i jasne. Previse se tebi stvari gade pa bi valjda da se malo raspravljas. Bujrum opali po reisu i IZ samo nemoj bezveze umotavati to u pitanja o ramazanu.
Post Reply