Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#15476 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skupljac_zeljeza »

skafiskafsnjak wrote:Tuzno je kako u mom gradu vise ljudi ne posti nego sto posti. Ajd ovi sto ne poste, da bar imaju obraza pa da ne piju i ne jedu vani - javno. Da se bar zene i djevojke oblace bar kako treba...ne u mom gradu kao da je bilo koji drugi obicni mjesec ...

Pekare pred iftar haman pa prazne...na ulici ne vidim nikoga da somun nosi ...

Tuzno :sad:
”Ko uradi dobro djelo, biće desetorostruko nagrađen, a ko uradi loše djelo, biće samo prema zasluzi kažnjen, i neće im se učiniti nepravda.” (El-En’am, 160.)
Opetja033

#15477 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Opetja033 »

Samo da se i ja upisem: Ramazan Serif Mubarek Olsun svim muslimanima a posebno postacima! :)
kritichar

#15478 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

skafiskafsnjak wrote:Tuzno je kako u mom gradu vise ljudi ne posti nego sto posti. Ajd ovi sto ne poste, da bar imaju obraza pa da ne piju i ne jedu vani - javno. Da se bar zene i djevojke oblace bar kako treba...ne u mom gradu kao da je bilo koji drugi obicni mjesec ...

svijest o javnom jedenju i pijenju i oblačenju onih koji ne poste ne treba očekivati, ali zato oni koji poste, trebali bi imati tu svijest, npr. oko oblačenja
skafiskafsnjak

#15479 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Sve je meni jasno ...ali et tuga neka . Vama Sarajlijama zavidim, samo na ovoj atmosferi i mirisu Ramazana.

aBd selim u buducnosti tamo :D

A kada budem aBd na iftaru tu, odoh u baklava shop

Image
skafiskafsnjak

#15480 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

kritichar wrote:svijest o javnom jedenju i pijenju i oblačenju onih koji ne poste ne treba očekivati, ali zato oni koji poste, trebali bi imati tu svijest, npr. oko oblačenja
Nekada je bilo toga... i oni koji nisu postili, postovali su - kako pravoslavci tako i katolici .... A danas ni "Muslimani" ne postuju , tuga.
kritichar

#15481 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

skafiskafsnjak wrote:
kritichar wrote:svijest o javnom jedenju i pijenju i oblačenju onih koji ne poste ne treba očekivati, ali zato oni koji poste, trebali bi imati tu svijest, npr. oko oblačenja
Nekada je bilo toga... i oni koji nisu postili, postovali su - kako pravoslavci tako i katolici .... A danas ni "Muslimani" ne postuju , tuga.
nekad su bila druga, pristojnija vremena i van ramazana
danas nemamo sram, ali zato imamo slobodu da radimo šta hoćemo
Tvrtko II Kotromanić

#15482 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

skafiskafsnjak wrote:Sve je meni jasno ...ali et tuga neka . Vama Sarajlijama zavidim, samo na ovoj atmosferi i mirisu Ramazana.

a u kojem si ti gradu?

inace i ovdje ima svega, ali ja na to gledam kao na jos jednu stvar koja mi jaca post :)
skupljac_zeljeza

#15483 Re: Ramazan, opet ;)

Tvrtko II Kotromanić wrote:
skafiskafsnjak wrote:Sve je meni jasno ...ali et tuga neka . Vama Sarajlijama zavidim, samo na ovoj atmosferi i mirisu Ramazana.

a u kojem si ti gradu?

inace i ovdje ima svega, ali ja na to gledam kao na jos jednu stvar koja mi jaca post :)
Vjernik je stalno na kušnji. :)

“Misle li ljudi da će biti na miru ostavljeni ako kažu: ‘Mi vjerujemo!’, a da u iskušenje neće biti dovedeni? (Al-Ankebut, 2)
Tvrtko II Kotromanić

#15484 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

skupljac_zeljeza wrote: Vjernik je stalno na kušnji. :)

“Misle li ljudi da će biti na miru ostavljeni ako kažu: ‘Mi vjerujemo!’, a da u iskušenje neće biti dovedeni? (Al-Ankebut, 2)
:thumbup:
m_l

#15485 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

kritichar wrote:

svijest o javnom jedenju i pijenju i oblačenju onih koji ne poste ne treba očekivati, ali zato oni koji poste, trebali bi imati tu svijest, npr. oko oblačenja
Vjerovatno @skaf zivi u, kako se popularno kaze, vecinski muslimanskom gradu, pa je tuzan. A cinjenica jeste da muslimansko ime nije dokaz bilo cega, da bi nekoga savjetovali/kritikovali. Tu je citava lepeza, od otvorenih ateista, munafika, do muslimana koji zbog vlastite slabosti, neznanja i sl. rade neke stvari koje ne prilice vjerniku. Ono cega se licno gnusam i prezirem je licemjerstvo (munafikluk), tako da vise volim kad ljudi otvoreno zastupaju svoje stavove, nego da glume. Ne treba meni ramazan da bih vidjela koliko neko postuje mene kao vjernicu, kao i sam islam i muslimane. Zato mi ne smeta kada neko javno jede/pije. Vise obracam paznju na neciji (ne)karakter i spremnost na podlost, mrznju, laganje, podmetanje ...
HadiRa

#15486 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

Ramazan Mubarek, svim iskrenim postacima !

:) :bih:
ExNihilo

#15487 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ExNihilo »

Ljudi žive svoj život i neće se nikome prilagođavati. Niti trebaju. Imaju puno pravo da ih ama baš zaboli za Ramazan, kao što vjernik ima pravo da mu je isti svetinja nad svetinjama. Da li neko posti ili ne, kako se oblači, gdje pije i jede su privatne stvari pojedinca u koje je, prije svega, nepristojno zalaziti, a potom su i suprotne praksi Poslanika ("Od ljepote Islama čovjeka je ostavljanje onoga što ga se ne tiče.").

Od djevojaka koje se ovako ili onako oblače, daleko veći problem su ljudi koji smatraju da se svi trebaju prilagođavati svjetonazorima u njegovoj glavi.
HadiRa

#15488 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

ExNihilo wrote:Ljudi žive svoj život i neće se nikome prilagođavati. Niti trebaju. Imaju puno pravo da ih ama baš zaboli za Ramazan, kao što vjernik ima pravo da mu je isti svetinja nad svetinjama. Da li neko posti ili ne, kako se oblači, gdje pije i jede su privatne stvari pojedinca u koje je, prije svega, nepristojno zalaziti, a potom su i suprotne praksi Poslanika ("Od ljepote Islama čovjeka je ostavljanje onoga što ga se ne tiče.").

Od djevojaka koje se ovako ili onako oblače, daleko veći problem su ljudi koji smatraju da se svi trebaju prilagođavati svjetonazorima u njegovoj glavi.

like ! potpisujem :)
vazi

#15489 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

Ramazan mubarek !

Amin Ja'Rabbi da ga svi postaci isposte u zdravlju i ugodnoscu i da nam post bude primljen.
Amin JàRabbi da milost , uputa i zastita Uzvisenog Gospodara udju u svaku kucu na kugli zemajlskoj!

Ovo ispod, slazem se u potpunosti
ExNihilo wrote:Ljudi žive svoj život i neće se nikome prilagođavati. Niti trebaju. Imaju puno pravo da ih ama baš zaboli za Ramazan, kao što vjernik ima pravo da mu je isti svetinja nad svetinjama. Da li neko posti ili ne, kako se oblači, gdje pije i jede su privatne stvari pojedinca u koje je, prije svega, nepristojno zalaziti, a potom su i suprotne praksi Poslanika ("Od ljepote Islama čovjeka je ostavljanje onoga što ga se ne tiče.").

kritichar

#15490 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

m_l wrote: Vjerovatno @skaf zivi u, kako se popularno kaze, vecinski muslimanskom gradu, pa je tuzan. A cinjenica jeste da muslimansko ime nije dokaz bilo cega, da bi nekoga savjetovali/kritikovali. Tu je citava lepeza, od otvorenih ateista, munafika, do muslimana koji zbog vlastite slabosti, neznanja i sl. rade neke stvari koje ne prilice vjerniku. Ono cega se licno gnusam i prezirem je licemjerstvo (munafikluk), tako da vise volim kad ljudi otvoreno zastupaju svoje stavove, nego da glume. Ne treba meni ramazan da bih vidjela koliko neko postuje mene kao vjernicu, kao i sam islam i muslimane. Zato mi ne smeta kada neko javno jede/pije. Vise obracam paznju na neciji (ne)karakter i spremnost na podlost, mrznju, laganje, podmetanje ...
većina nas živi u tzv. muslimanskim gradovima i mjestima, odnosno bošnjačkim
to nam je ostalo od prijašnjih popisa i nepriznavanja kao naroda, pa su nas sve strpali u islam
Hvala Bogu, pa kad mi neko kaže da se zove Omer ili Igor, ne pravim razliku, ne klasificiram ih odmah po vjerskoj pripadnosti

i ne zamaram se puno ponašanjem nevjernika, i meni smeta ponašanje vjernika
mislim da uz ovaj ljetni ramazan nema puno munafika, mislim bar među postačima, onome kome nije stalo takav se uplaši sunca i broja sati
"gladovanja", mislim da je problem neznanja i nedostatka svijesti
meni smetaju iftari u Pivnicama, neprimjereno ponašanje postača, neprimjereno oblačenje postačica, upakivanje ramazana u tradiciju bošnjaka i deklarativnih muslimana
jest da se treba pozabaviti sobom, posebno u ovom mjesecu, ali kad ti neko prlja nešto što osjećaš svojim, onda čovjek ne može ostati ravnodušan
gladna sam

#15491 Re: Ramazan, opet ;)

Post by gladna sam »

kritichar wrote:
m_l wrote: Vjerovatno @skaf zivi u, kako se popularno kaze, vecinski muslimanskom gradu, pa je tuzan. A cinjenica jeste da muslimansko ime nije dokaz bilo cega, da bi nekoga savjetovali/kritikovali. Tu je citava lepeza, od otvorenih ateista, munafika, do muslimana koji zbog vlastite slabosti, neznanja i sl. rade neke stvari koje ne prilice vjerniku. Ono cega se licno gnusam i prezirem je licemjerstvo (munafikluk), tako da vise volim kad ljudi otvoreno zastupaju svoje stavove, nego da glume. Ne treba meni ramazan da bih vidjela koliko neko postuje mene kao vjernicu, kao i sam islam i muslimane. Zato mi ne smeta kada neko javno jede/pije. Vise obracam paznju na neciji (ne)karakter i spremnost na podlost, mrznju, laganje, podmetanje ...
većina nas živi u tzv. muslimanskim gradovima i mjestima, odnosno bošnjačkim
to nam je ostalo od prijašnjih popisa i nepriznavanja kao naroda, pa su nas sve strpali u islam
Hvala Bogu, pa kad mi neko kaže da se zove Omer ili Igor, ne pravim razliku, ne klasificiram ih odmah po vjerskoj pripadnosti

i ne zamaram se puno ponašanjem nevjernika, i meni smeta ponašanje vjernika
mislim da uz ovaj ljetni ramazan nema puno munafika, mislim bar među postačima, onome kome nije stalo takav se uplaši sunca i broja sati
"gladovanja", mislim da je problem neznanja i nedostatka svijesti
meni smetaju iftari u Pivnicama, neprimjereno ponašanje postača, neprimjereno oblačenje postačica, upakivanje ramazana u tradiciju bošnjaka i deklarativnih muslimana
jest da se treba pozabaviti sobom, posebno u ovom mjesecu, ali kad ti neko prlja nešto što osjećaš svojim, onda čovjek ne može ostati ravnodušan

Ja za ramazan nista od ovog sto kriticar ovdje nabroji ne primjecujem, a u ostalom kako to tebi neko može prljati post i ibadet? sve dok ne vrijedja i dok svak svoj "poso*" to ne treba biti tvoja briga

uzivaj u mubarek mjesecu i ne gundjaj na sve i na svakoga, jednostavno uzivaj u njegvoj ljepoti :-D
kritichar

#15492 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

gladna sam wrote: Ja za ramazan nista od ovog sto kriticar ovdje nabroji ne primjecujem, a u ostalom kako to tebi neko može prljati post i ibadet? sve dok ne vrijedja i dok svak svoj "poso*" to ne treba biti tvoja briga

uzivaj u mubarek mjesecu i ne gundjaj na sve i na svakoga, jednostavno uzivaj u njegvoj ljepoti :-D
nisam mislio na ovo, nego na ramazan

"gunđanje" je what I do ovdje :skoljka:

ako ne primjećuješ, možda si ti jedna od tih :skoljka:
kritichar

#15493 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

Rijeka_snova

#15494 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rijeka_snova »

Ramazan mubarek olsun, da nam Allah Uzviseni ukabuli post i ibadete :)

:thumbup: Nisam gledala onaj MiM - ramazanski planer, ali pretpostavljam da je slicno. Super ideja. :thumbup:
skupljac_zeljeza

#15495 Re: Ramazan, opet ;)

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je imamio i održao hutbu u Gazi Husrev- begovoj džamiji u Sarajevu a koju je posvetio blagodatima mjeseca ramazana:
Cijenjeni postači, vi koji lijepa ramazanska iskustva imate već duže vrijeme, i vi koji ste tek okusili ljepotu tih iskustava, svima nam je zajedničko jedno, a to je – niko nije tako dobar da ne bi mogao biti bolji. U ovom pravilu sadržan je i poziv svakom od nas da iskreno i temeljito sagledamo i preispitamo svoje stanje. Ramazan je, i živimo ga puninom njegova bereketa.
Koga maši, do njega je.
m_l

#15496 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Rijeka_snova wrote:Ramazan mubarek olsun, da nam Allah Uzviseni ukabuli post i ibadete :)

:thumbup: Nisam gledala onaj MiM - ramazanski planer, ali pretpostavljam da je slicno. Super ideja. :thumbup:
Dobro je unaprijed planirati. Evo gledam kako su lijepo osmislile ramazanski meni za prvu trećinu...dobro ce doci koja ideja. :thumbup:

https://www.facebook.com/download/11680 ... 5.-RP.docx
nellismo

#15497 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nellismo »

Ne treba se prilagođavati, treba imati obzira
Zar je to toliko teško danas, samo imati obzira
ExNihilo

#15498 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ExNihilo »

nellismo wrote:

Ne treba se prilagođavati, treba imati obzira
Zar je to toliko teško danas, samo imati obzira

Jesti, piti i imati slobodu da obučeš vlastitu odjeću nije bezobzirnost.
Opetja033

#15499 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Opetja033 »

Ja bih se ovdje slozio sa @ExNihilom.
Da li bih ja licno volio da je manje onih koji javno mrse? Da.
Da li mi smetaju oni koji javno mrse - Ne. Apsolutno ne.

Uzimamo primjere iz vremena kada je kompletno drustvo bilo mnogo konzervativnije. To je nespojivo sa danasnjim vremenom. Mi muslimani smo tesko izborili svoju slobodu, slobodu da slobodno i javno praktikujemo svoju vjeru, gdje god mi to zeljeli i kada god mi to zeljeli. Ne bih zato uskracivao nikome drugom istu stvar i dovodio ga/je u odbrambeni poziciju.

Historija nas uci da se Islam najbolje i najljepse razvija u slobodnim drustvima, bez steza dogme. Samo svojim licnim primjerom uticati ili pokusavati uticati na one koji javno mrso. Verbalno, sikaniranjem, pogledima ili ne daj Boze fizicki - nikako. Postize se samo kontraefekat. Licno se trudim da u ovom mjesecu najljubazniji budem upravo prema onima koji javno mrse, da u boji mog glasa, tonu ili izrazu lica ne bi vidjeli ni trag prijekora ili prezira. Na kraju krajeva poznajem nekoliko ljudi koji su do prije par godina javno mrsili a danas ne da ne mrse javno - nego poste. Sigurno taj klik u glavi nije uzrokovala nikakve pridika.

Licni primjer je pocetak i kraj svega.
skafiskafsnjak

#15500 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Ja samo kazem kako mi je zao sto je tako... Volio bih da se osjeti ramazan kada izadjem...
Locked