Ima i onih koji optuzuju na prvuKroksica wrote:Ma ima i ovih koji daju sebi za pravo da pisu kakvih ljudi ima. Cudan narod, jasta.Op3r4t0r wrote:Ma ima kod nas svakakvih slucajeva od toga da "poste" a ne klanjaju do toga da klanjaju a ne poste, ne posti jer ne moze bez cigara, ne posti jer ne moze bez kahve, a evo vidim ima i onih koji ne poste jer uce za ispite.
Cudan smo mi narod, vjerujem kad bi kod nas radili anketu koji su namazi najbitniji da bi rezultati bili nesto kao:
1. Bajram namaz
2. Teravija
3. Dzuma
![]()
![]()
![]()
Ramazan, opet ;)
- Op3r4t0r
#15001 Re: Ramazan, opet ;)
-
kerima1
#15002 Re: Ramazan, opet ;)
Tek sad vidim na sto mi odgovaras halaliPoezija wrote:Ne mislim na tebe moja draga @Kerima.
Što se prepoznaješ u svemuZa mene si jedna fascinantna osoba
hvala na komplimentu
Last edited by kerima1 on 16/07/2014 02:23, edited 1 time in total.
-
malocvijece
#15004 Re: Ramazan, opet ;)
MOSALJOZE wrote:Najavljeno 37 stepeni za vikend,a valja mi prozore prat
Ne bih ih ja prala na 37 stepeni dokle god se malo vidi kroz njih
- Svakodobro!
#15005 Re: Ramazan, opet ;)
Da vas dragi Allah nagradi za Vaš trud i post i svako dobro djelo, a oprosti svako loše i nesvjesni haram. @krosica Hvala na razumijevanju i podršci, ne rezonujemo svi isto, a On najbolje zna.Kroksica wrote:Ma ima i ovih koji daju sebi za pravo da pisu kakvih ljudi ima. Cudan narod, jasta.Op3r4t0r wrote:Ma ima kod nas svakakvih slucajeva od toga da "poste" a ne klanjaju do toga da klanjaju a ne poste, ne posti jer ne moze bez cigara, ne posti jer ne moze bez kahve, a evo vidim ima i onih koji ne poste jer uce za ispite.
Cudan smo mi narod, vjerujem kad bi kod nas radili anketu koji su namazi najbitniji da bi rezultati bili nesto kao:
1. Bajram namaz
2. Teravija
3. Dzuma
![]()
![]()
![]()
@ Op3r4t0r Ja sam taj koji je pitao u vezi ispita, Allah mi je dao najbolju uputu i odgovor, bilo to da cu zapostiti ili ne ova tri dana za koja sam pitao.
Za fetve se previše ne bi doticao jer ipak niko ne zna hal jednog čovjek nego on sam i Allah.
Ja ću samo još jednom ponoviti meni je islam vjera, Allah Jedini, i Poslanik saws vodilja i mimo Ramazana, a ne samo u ovom periodu.
- Towelie
#15006 Re: Ramazan, opet ;)
Onoga trenutka kada nam iman bude takav da obavljamo namaz zato sto ZELIMO, a ne zato sto MORAMO, popravice se i nase stanje.Namaz je obaveza i ides zato sto MORAS, a ova sedzda je bas posebna od srca iz dubine duse.
-
kerima1
#15007 Re: Ramazan, opet ;)
Eh,toTowelie wrote:Onoga trenutka kada nam iman bude takav da obavljamo namaz zato sto ZELIMO, a ne zato sto MORAMO, popravice se i nase stanje.Namaz je obaveza i ides zato sto MORAS, a ova sedzda je bas posebna od srca iz dubine duse.
-
Harris23
#15008 Re: Ramazan, opet ;)
Danas sam zakasnio na sehur minutu sa nijetom.Ima li ikakve sanse da ovaj dan postim ili cu ga morati napostiti.
-
darker105
#15009 Re: Ramazan, opet ;)
Nijet nije potrebno izgovorit rijecima,nego jednostavno prethodne noci moras srcem odlucit da hoces postit naredni dan.Ako si to ucino,post ti je ispravan.
- Op3r4t0r
#15010 Re: Ramazan, opet ;)
Eh brate ako si ti taj, onda direktno da ti velim a ti halali i bez ljutnje, prvo se uzdaj u Allaha dz.s pa onda u sebe i sam ce ti se odgovor kazati.Svakodobro! wrote:@ Op3r4t0r Ja sam taj koji je pitao u vezi ispita, Allah mi je dao najbolju uputu i odgovor, bilo to da cu zapostiti ili ne ova tri dana za koja sam pitao.
Za fetve se previše ne bi doticao jer ipak niko ne zna hal jednog čovjek nego on sam i Allah.
Ja ću samo još jednom ponoviti meni je islam vjera, Allah Jedini, i Poslanik saws vodilja i mimo Ramazana, a ne samo u ovom periodu.
Meni je upravo najdraze bilo polagati ispite za ramazan, zbog neometanja sejtana i samim tim ojacanog imana da tako kazem, ako bih polozio osjecao bih se jos vise pocascenim a ako i nebi polozio to iskusenje bi nekako lakse prihvatao.
-
Poezija
#15011 Re: Ramazan, opet ;)
darker105 wrote:Nijet nije potrebno izgovorit rijecima,nego jednostavno prethodne noci moras srcem odlucit da hoces postit naredni dan.Ako si to ucino,post ti je ispravan.
-
Harris23
#15012 Re: Ramazan, opet ;)
Naravno da sam odlucio postiti ,postio sam sve dosad i bilo bi mi pravo zao da sam danas izostavio.darker105 wrote:Nijet nije potrebno izgovorit rijecima,nego jednostavno prethodne noci moras srcem odlucit da hoces postit naredni dan.Ako si to ucino,post ti je ispravan.
Ovaako puno hvala na odgovoru.
- Op3r4t0r
#15013 Re: Ramazan, opet ;)
Post u mjesecu ramazanu je obaveza svakog zdravog i punoljetnog muslimana (osim onih na putu itd), samim tim ti si na pocetku ramazana u mislima zanijetio da ces postiti ovaj sveti mjesec, kao sto to radis i svaki dan razmisljajuci o ramazanu, razmisljajuci o preostalim danima, razmisljajuci sta ces kupiti ili spremiti od hrane da imas za iftar i sehur, sve to je nijet, zato brate samo nastavi i sutra dodaj jos jedan alarm u slucaju da prvi prespavasHarris23 wrote:Danas sam zakasnio na sehur minutu sa nijetom.Ima li ikakve sanse da ovaj dan postim ili cu ga morati napostiti.
- Kroksica
#15014 Re: Ramazan, opet ;)
Pretpostavljam da su ti tvoji ispiti bili u januarskom roku.Op3r4t0r wrote:Eh brate ako si ti taj, onda direktno da ti velim a ti halali i bez ljutnje, prvo se uzdaj u Allaha dz.s pa onda u sebe i sam ce ti se odgovor kazati.Svakodobro! wrote:@ Op3r4t0r Ja sam taj koji je pitao u vezi ispita, Allah mi je dao najbolju uputu i odgovor, bilo to da cu zapostiti ili ne ova tri dana za koja sam pitao.
Meni je upravo najdraze bilo polagati ispite za ramazan, zbog neometanja sejtana i samim tim ojacanog imana da tako kazem, ako bih polozio osjecao bih se jos vise pocascenim a ako i nebi polozio to iskusenje bi nekako lakse prihvatao.
- Op3r4t0r
#15015 Re: Ramazan, opet ;)
Mani se pretpostavljanjaKroksica wrote:Pretpostavljam da su ti tvoji ispiti bili u januarskom roku.Op3r4t0r wrote:Eh brate ako si ti taj, onda direktno da ti velim a ti halali i bez ljutnje, prvo se uzdaj u Allaha dz.s pa onda u sebe i sam ce ti se odgovor kazati.Svakodobro! wrote:@ Op3r4t0r Ja sam taj koji je pitao u vezi ispita, Allah mi je dao najbolju uputu i odgovor, bilo to da cu zapostiti ili ne ova tri dana za koja sam pitao.
-
m_l
#15016 Re: Ramazan, opet ;)
Link sa odgovorom prof. Ljevakovica necu brisati, mozda se neko okoristi.Svakodobro! wrote: ...Allah mi je dao najbolju uputu i odgovor, bilo to da cu zapostiti ili ne ova tri dana za koja sam pitao.
Znaci, tebi ne treba misljenje ljudi koji su svoj zivot posvetili iskljucivo izucavanju Allahovih propisa, ali ti treba misljenje nas, forumskih anonimusa, koji o islamu, pretpostavljam vecina nas, ucimo usput?! Hm!
Al' ok, pa da ti i ja odgovorim. Ja ti necu reci nemoj postiti, jer mi je dosta i mojih grijeha, treba jos i tudje da nosim. Kur'anski propis znas, sam kazes da nisi neznalica. Znas koje skupine ljudi su izuzete od posta. Ako se pronalazis u njima ok, a ako ne, a odlucis nepostiti, to je opet izmedju tebe i Allaha, bilo da je dobro ili lose djelo u konacnici.
Sretno na ispitu, molim Allaha te'ala da ti olaksa!
- plemba
#15017 Re: Ramazan, opet ;)
selam postači, kako ste danas.
imam jedno pitanje: zna li neko u koliko sati ce se kljanjati nocni namazi u Istiklal dzamiji?
imam jedno pitanje: zna li neko u koliko sati ce se kljanjati nocni namazi u Istiklal dzamiji?
-
Poezija
#15018 Re: Ramazan, opet ;)
Alejkumu selam, muka mi od sehura, čekam iftar da popijem kolu da mi želudac prodrma.
-
kerima1
#15019 Re: Ramazan, opet ;)
Pomaze šetnja.Poezija wrote:Alejkumu selam, muka mi od sehura, čekam iftar da popijem kolu da mi želudac prodrma.
-
Poezija
#15020 Re: Ramazan, opet ;)
Jutros sam malo šetao i nije baš pomogla, no hvala ti. Čim sam sehurio uhvatila me muka, mislim da mi nešto nije baš sjelo kako treba
Nema veze, biće ako Bog da dobro.
- art vandeley
#15021 Re: Ramazan, opet ;)
još da otkriješ šta je to, odlično iskustvo za naredne ramazanePoezija wrote:Čim sam sehurio uhvatila me muka, mislim da mi nešto nije baš sjelo kako treba![]()
![]()
-
Poezija
#15022 Re: Ramazan, opet ;)
Promijenio sam hljeb, a sehurio sam standarno. Znači hljeb je kriv
-
Poezija
#15023 Re: Ramazan, opet ;)
Manje od dva sata do iftara ako Bog da 
- kritichar
#15024 Re: Ramazan, opet ;)
sve mi je manje hrane potrebno, da je ramazan duže, na kraju mi više ne bi trebala 
- S4mpion
#15025 Re: Ramazan, opet ;)
Obavezno pij dosta vode između iftara i sehura, makar i nazor, ako ti je muka, to bi mogao bit prvi znak dehidracije.Poezija wrote:Alejkumu selam, muka mi od sehura, čekam iftar da popijem kolu da mi želudac prodrma.
I selam svima.