Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
malocvijece

#14676 Re: Ramazan, opet ;)

Post by malocvijece »

free_spirit wrote:
nOrMaLaC wrote:Da li iko od Vas ima problema sa stolicom (probavom) u toku Ramazana?
Mene da izvinete stisne bas pravo :D :D
Neki savjet za odcepljenje? :-D
Ja sam cula za neki sok od sljive, u DM se ima kupiti. Popijes samo jednu času, nemoj pretjerati....

Pila sam ja u trudnoci taj sok i moze slobodno vise od jedne case. Doduse, trudnoca s razlogom nosi ime drugo stanje :D
Sirutka je isto dobra. i malo ugrijan Donat Mg. Sjeticu se ja jos :lol:

Dragi moji, meni je prvi dan posta prosao lako. Samo glavobolja neka me mucila. Meni je veci izazov kako za 6h ugurati u sebe barem veci dio (ako ne sve) od hrane i tecnosti koje inace uzimam. Sad trenutno u meni bucka ova voda. Ne znam kako cu klanjati :-?
mujkoni

#14677 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mujkoni »

Svakodobro! wrote:Prva dva dana elhamdulilah, bez ikakvih poteskoca za nekog ko puši više od kutije dnevno i 4-5 kafa. E danas aBd posao od 8-4 pa malo me hastra, ali insAllah izdrži se već. Sretno i berektno svima :-D
Trebaš ostavit cigare nakon ramazana ili makar smanjit ode zdravlje :cry:
Capajebo

#14678 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

mujkoni wrote:
Svakodobro! wrote:Prva dva dana elhamdulilah, bez ikakvih poteskoca za nekog ko puši više od kutije dnevno i 4-5 kafa. E danas aBd posao od 8-4 pa malo me hastra, ali insAllah izdrži se već. Sretno i berektno svima :-D
Ja vala pusim 2 kutije crvenog Marlbora, pa mi nije neki veci belaj uz Ramazan... mimo Ramazana bude problema, al' uz Ramazan :thumbup: :-D
m_l

#14679 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

krvava wrote:Amin da svi bolesni sto prije ozdrave!
Amin!

Muhammed, a.s. je rekao:"Vjernika neće zadestiti ni jedno iskušenje, pa čak ni ubod trna, a da mu za to Allah neće oprostiti neke od njegovih grijeha." (Buhari 10/103; Muslim 16/129)
Capajebo wrote:
mujkoni wrote:
Ja vala pusim 2 kutije crvenog Marlbora, pa mi nije neki veci belaj uz Ramazan... mimo Ramazana bude problema, al' uz Ramazan :thumbup: :-D
http://www.klix.ba/forum/cigarete-odvik ... s5375.html ovdje ima super raje, pridruzi se :skoljka: :mrgreen:
m_l

#14680 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!
(El-Bekare, 286)
Poezija

#14681 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Nevjerovatna tema, svaka čast, da vas Allah dž.š nagradi in sha Allah :)
plemba

#14682 Re: Ramazan, opet ;)

Post by plemba »

selam alejk,

imal' postaca ovdje, ha :lol: :lol: :mrgreen:
arslanbey

#14683 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arslanbey »

:thumbup:
Capajebo

#14684 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

m_l wrote: http://www.klix.ba/forum/cigarete-odvik ... s5375.html ovdje ima super raje, pridruzi se :skoljka: :mrgreen:
Ja postim, ja slusam, ja sam fin momak :oops: :mrgreen:

Alejkumu SElam o plembo, imal' tope? :mrgreen:
EliasVeskot

#14685 Re: Ramazan, opet ;)

Post by EliasVeskot »

:thumbup: :thumbup:
Ja mislim da su ovo najljepsi ramazani, iako je malo tesko postiti do 9 navecer, ali se isplati. Sjecam se kad je se postilo od 6 do 4, pravi iftar, trci na teraviju i kuci da se ne smrznes. Jeste da i noc ima svojih prednosti za ibadet, ali je puno ljepse prosetati izmedju iftara i teravije...
vaučer

#14686 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vaučer »

Padobranac pitanje od nemuslimana pa ne zamjerite.
Od čega sve postite tokom ramazana?Jel to neki selektivni post kao katolici u korizmi ili kako? S koliko godina počinjete s postom? Hvala.
moon_walker_90

#14687 Re: Ramazan, opet ;)

Post by moon_walker_90 »

vaučer wrote:Padobranac pitanje od nemuslimana pa ne zamjerite.
Od čega sve postite tokom ramazana?Jel to neki selektivni post kao katolici u korizmi ili kako? S koliko godina počinjete s postom? Hvala.
Post je uzdržavanje od jela,pića,i svih drugih užitaka od zore pa do zalaska sunca.Navečer,poslije zalaska pa opet do zore, se smije sve konzumirati kao ostalim danima.Dobna granica nije definirana striktno,mada sto se ranije pocne,bolje je :) ja recimo postim svaki dan jos od 3. razreda osnovne skole...desi se da dan,dva,tri ne postim,ali to je iskljucivo radi obaveza i nemogucnosti da postim,ali to onda nadoknadim :) Nadam se da sam ti makar malo približio. Lijep pozdrav :)
staradis

#14688 Re: Ramazan, opet ;)

Post by staradis »

Najteže je um i čula držati pod kontrolom.
Zoya

#14689 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Zoya »

Zar nije dobna granica sa sedam godina poceti a sa petnaest godina obavezan post svakog muslimana i muslimanke?

p.s. nije nista tesko kada je nijet iz srca :) Lebdis i ne znas odakle ti snaga :)
plemba

#14690 Re: Ramazan, opet ;)

Post by plemba »

Capajebo wrote:
m_l wrote: http://www.klix.ba/forum/cigarete-odvik ... s5375.html ovdje ima super raje, pridruzi se :skoljka: :mrgreen:

ima ima tope, samo sad je manje jedem, vise mi hanuma u mene jede tope... ja mogu i mesa :lol: :lol: :lol: :lol:
vaučer

#14691 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vaučer »

Ima smisla da uz tjelesni post to bude i neki oblik kompletne apstinencije od hedonizma, svakodnevnog. Nisam religiozan ali vidim povezanost između odricanja i fokusiranja, mislim da je to dobra navika, da je korisno čovjeku da izgradi u sebi sposobnost reći ne materijalnim stvarima i držati nekako glavu 'iznad vode' svakodnevnih tokova i gluposti.

Želim vam da ustrajete i da vam bude korisno.
Sretno.
moon_walker_90

#14692 Re: Ramazan, opet ;)

Post by moon_walker_90 »

plemba wrote:
Capajebo wrote:

ima ima tope, samo sad je manje jedem, vise mi hanuma u mene jede tope... ja mogu i mesa :lol: :lol: :lol: :lol:

Može se mesE,i to bez salate :lol:
malocvijece

#14693 Re: Ramazan, opet ;)

Post by malocvijece »

Image
vazi

#14694 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

vaučer wrote:Ima smisla da uz tjelesni post to bude i neki oblik kompletne apstinencije od hedonizma, svakodnevnog. Nisam religiozan ali vidim povezanost između odricanja i fokusiranja, mislim da je to dobra navika, da je korisno čovjeku da izgradi u sebi sposobnost reći ne materijalnim stvarima i držati nekako glavu 'iznad vode' svakodnevnih tokova i gluposti.

Sretno.

dobro si sazeo, tako je to nekako... :)

hvala, hvala :thumbup:
HomeSweetHome

#14695 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeSweetHome »

Samo da mahnem ekipi :cao:

Da nam Svevisnji podari snagu i sabur!
vazi

#14696 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

HomeSweetHome wrote:Samo da mahnem ekipi :cao:

Da nam Svevisnji podari snagu i sabur!
:cao:
m_l

#14697 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Halifa Omer, r.a., onaj koji je nosio nadimak Faruk (onaj koji rastavlja istinu od neistine) je govorio:
Tako mi Onoga koji je poslao Muhammeda s istinom, ako neko nepravedno prisvoji ovcu u Iraku, bojim se da će Omer odgovarati za nju na Kijametskom danu, a ako se magarac spotakne u Iraku, bojim se da me Allah ne upita zašto mu nisam utro put.

Eh, da danasnji vlastodrsci imaju i mrvicu ovakve svijesti. :sad:

Inace ovo je dio iz dijaloga izmedju Omera r.a. i Alije r.a. Evo jos jedan dijalog koji je meni ostao upecatljiv, a koji sam pribiljezila kad sam gledala seriju Omer r.a.

(tada jos nije bio primio islam)

Omer: Abdullah ibn Suhejl? Šta radiš ovdje sam u gluho doba noći?
Abdullah: A šta ti radiš ovdje?
Omer: Muče me neka neprijatna osjećanja, pa pomislih da se opustim gledajući u nebo i zvijezde.
Adullah: Znači, došli smo iz istog razloga.
Omer: Jesi li zabrinut? Šta te muči?
Abdullah: Omere, može li čovjek imati dva srca: jedno za sebe a drugo za ostale? Trebamo li slušati očeve,a ne slušati naša srca?
Omer: Teško ti se! Jel' ti to govoriš o Islamu?
Ako je Islam ono o čemu razmišljaš, i ako ćeš slijediti svoje srce, onda postani Musliman i snosi posljedice, bićeš moj protivnik koji ima moje poštovanje i divljenje.
Ako su ti draži kukavičluk i sigurnost od onoga u šta vjeruješ, bićeš mi saveznik, ali ću te gledati s prezirom.
Prema tome, ne znam kakav savjet da ti dam.
Abdullah: Da, sine Hattabov. Dao si mi ga zaista.

http://poruka.info/01.html
staradis

#14698 Re: Ramazan, opet ;)

Post by staradis »

vaučer wrote:Ima smisla da uz tjelesni post to bude i neki oblik kompletne apstinencije od hedonizma, svakodnevnog. Nisam religiozan ali vidim povezanost između odricanja i fokusiranja, mislim da je to dobra navika, da je korisno čovjeku da izgradi u sebi sposobnost reći ne materijalnim stvarima i držati nekako glavu 'iznad vode' svakodnevnih tokova i gluposti.

Sretno.
Hvala
kerima1

#14699 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

Zoya wrote:Zar nije dobna granica sa sedam godina poceti a sa petnaest godina obavezan post svakog muslimana i muslimanke?

p.s. nije nista tesko kada je nijet iz srca :) Lebdis i ne znas odakle ti snaga :)
Sa sedam godina pustiti dijete da ne jede 18 sati,za mene nije nimalo notrmalno!svaki covjek treba sam da odluciva,acim se odlucuje ako ne unutarnjim osjecajima i kakao ce dijete od 7 godina odluciti?
m_l

#14700 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Capajebo wrote:
* :thumbup: Ovo je bio prijedlog radi funkcionalnijeg -zdravstveno i finansijski- zivota.

*Evo i jedan citat s kojim se slazem, zato je :thumbup:

Image
Locked