Halifa Omer, r.a., onaj koji je nosio nadimak Faruk (onaj koji rastavlja istinu od neistine) je govorio:
Tako mi Onoga koji je poslao Muhammeda s istinom, ako neko nepravedno prisvoji ovcu u Iraku, bojim se da će Omer odgovarati za nju na Kijametskom danu, a ako se magarac spotakne u Iraku, bojim se da me Allah ne upita zašto mu nisam utro put.
Eh, da danasnji vlastodrsci imaju i mrvicu ovakve svijesti.
Inace ovo je dio iz dijaloga izmedju Omera r.a. i Alije r.a. Evo jos jedan dijalog koji je meni ostao upecatljiv, a koji sam pribiljezila kad sam gledala seriju Omer r.a.
(tada jos nije bio primio islam)
Omer: Abdullah ibn Suhejl? Šta radiš ovdje sam u gluho doba noći?
Abdullah: A šta ti radiš ovdje?
Omer: Muče me neka neprijatna osjećanja, pa pomislih da se opustim gledajući u nebo i zvijezde.
Adullah: Znači, došli smo iz istog razloga.
Omer: Jesi li zabrinut? Šta te muči?
Abdullah: Omere, može li čovjek imati dva srca: jedno za sebe a drugo za ostale? Trebamo li slušati očeve,a ne slušati naša srca?
Omer: Teško ti se! Jel' ti to govoriš o Islamu?
Ako je Islam ono o čemu razmišljaš, i ako ćeš slijediti svoje srce, onda postani Musliman i snosi posljedice, bićeš moj protivnik koji ima moje poštovanje i divljenje.
Ako su ti draži kukavičluk i sigurnost od onoga u šta vjeruješ, bićeš mi saveznik, ali ću te gledati s prezirom.
Prema tome, ne znam kakav savjet da ti dam.
Abdullah: Da, sine Hattabov. Dao si mi ga zaista.
http://poruka.info/01.html