Ramazan, opet ;)
- kritichar
#14351 Re: Ramazan, opet ;)
od ove godine su uveli pravilo u IZ da na dan bajrama, zaključaju vrata sa sabahskim ezanom, pa ko došo došo
- vatrogasac
#14352 Re: Ramazan, opet ;)
Čime objašnjavaju takvu odluku jer ako bi se jednoj osobi uskratilo da klanja u džematu ni ostalima namaz ne bi bio ispravan?kritichar wrote:od ove godine su uveli pravilo u IZ da na dan bajrama, zaključaju vrata sa sabahskim ezanom, pa ko došo došo
- MOSALJOZE
#14353 Re: Ramazan, opet ;)
Odakle ta informacija uopšte?Čuj da se dzamija zaključa.Kritichar budi malo ozbiljan i odgovori ako te pitamo.vatrogasac wrote:Čime objašnjavaju takvu odluku jer ako bi se jednoj osobi uskratilo da klanja u džematu ni ostalima namaz ne bi bio ispravan?kritichar wrote:od ove godine su uveli pravilo u IZ da na dan bajrama, zaključaju vrata sa sabahskim ezanom, pa ko došo došo
Last edited by MOSALJOZE on 07/08/2013 13:02, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#14354 Re: Ramazan, opet ;)
ma kakva je to glupost ?kritichar wrote:od ove godine su uveli pravilo u IZ da na dan bajrama, zaključaju vrata sa sabahskim ezanom, pa ko došo došo
- kritichar
#14355 Re: Ramazan, opet ;)
pa kažu ovi što će se naveče napiti uglavnom dolaze samo da bajram klanjaju 
- skafiskafsnjak
#14356 Re: Ramazan, opet ;)
ma ko kaze ? kakva su to baljezganja ?kritichar wrote:pa kažu ovi što će se naveče napiti uglavnom dolaze samo da bajram klanjaju
Niko nikome ne moze zabraniti da udje u dzamiju. MAkar se isti napili navecer...
A nazalost, bar trecina, ako ne i vise, zavrse u kaficima navecer...
PS: Pa evo, ja prvi, ispostio sam citav Ramazan. Ne pusim niti pijem. Svake godine, odem na Sabah, vratim se kuci na kafu, pa na Bajram onda ... i sta, da ne mogu uci ?
Yes Yes !
-
seksan
#14357 Re: Ramazan, opet ;)
U pravu si sigurno ima osoba koje su sat i nesta vremena prije iftara na poslu.Sanchez22 wrote:Kod kuce najmanji problem,moze se postiti lako.Jedino ako radis onda je problemseksan wrote:Lezi malo do iftara.svima nam je isto. kao da nas bas sada testira, kao da je sve ovo iskusenje, 41stepenC.bez vode i hrane. valjalo je to izdrzati. Meni je muka cijeli dan.
Da je to tako onda bi 90% ljudi postilo. problem i jets sto ne radnici ne poste. Jos ih nije sramota jesti i piti napolju. ali evo vidim prvi su koji sredjuju kuce za bajram. al eto..to ima samo na balkanu.
Sto se tice ovog gore dijaloga, nista me ne cudi od IZ. kada su poceli zakljucavati djamije inace..vise me nista ne cudi. a pljunite me ako u HR nadjete zakljucanu djamiju!
-
velahavle
#14358 Re: Ramazan, opet ;)
hvala Bogu, isposti se još jedan Ramazan....nije bilo teško uprkos ekstremnim vrućinama:)
želim da vam se svima ukabuli post i da u zdravlju dočekate i naredni aBd!
želim da vam se svima ukabuli post i da u zdravlju dočekate i naredni aBd!
-
crnoplavo
#14359 Re: Ramazan, opet ;)
sunce izlazi u 5.35, sabah se klanja u dzamijama obicno 30 min prije izlaska sunca
znaci sabah je u 5.05, ne znam sto tako kasno bajram namaz-valjda tako mora
Last edited by crnoplavo on 07/08/2013 13:52, edited 1 time in total.
- kritichar
#14360 Re: Ramazan, opet ;)
ovo je bila šala
da napišem ovo, potaklo me što svake godine ima onih koji pitaju kad je bajram, jer da ima vaktiju u kući, da zna nekoga ko ima vaktiju, da je otišao u džamiju ili da zna nekog ko ode u džamiju, znao bi tu informaciju
da napišem ovo, potaklo me što svake godine ima onih koji pitaju kad je bajram, jer da ima vaktiju u kući, da zna nekoga ko ima vaktiju, da je otišao u džamiju ili da zna nekog ko ode u džamiju, znao bi tu informaciju
-
crnoplavo
#14361 Re: Ramazan, opet ;)
nije covjek obavezan imat vaktiju, jos i za to davat pare, normalno da ce pitat, ima i na internetu hvala Bogu
- kritichar
#14362 Re: Ramazan, opet ;)
ne treba moj post baš shvatati bukvalno
-
seksan
#14363 Re: Ramazan, opet ;)
Koliko ja znam i prije je bilo odstojanje izmedju sabah namaza i bajram namaza.crnoplavo wrote:sunce izlazi u 5.35, sabah se klanja u dzamijama obicno 30 min prije izlaska sunca
Najgore je sto oni sve rade po svojim pravilima a ne po serijatskim propisima. Vjerovao ili ne da je bilo raje koja je zapostila tek kada su culi ezan! Pogotovo stairji ljudi. uopste nisu bili u toku da je bio dogovor 10-15min razmaka nakon zapostavanja da raja moze doci na sabah...ali eto..
- MOSALJOZE
#14364 Re: Ramazan, opet ;)
Vala ja kad radim meni nije neki problem.Samo da nije lopata,onda ti prolazi vrijeme puno brze.
Vaktija imaš dzabe koliko hoćeš u svakoj dzamiji/mešdzidu/mektebu...crnoplavo wrote:nije covjek obavezan imat vaktiju, jos i za to davat pare, normalno da ce pitat, ima i na internetu hvala Bogu
-
seksan
#14365 Re: Ramazan, opet ;)
Mozda misli na onu sto se prodaje po 2KM dzepna ona. 
- art vandeley
#14366 Re: Ramazan, opet ;)
Koja su to tri vremena kada je zabranjeno klanjati?seksan wrote:Najgore je sto oni sve rade po svojim pravilima a ne po serijatskim propisima. Vjerovao ili ne da je bilo raje koja je zapostila tek kada su culi ezan! Pogotovo stairji ljudi. uopste nisu bili u toku da je bio dogovor 10-15min razmaka nakon zapostavanja da raja moze doci na sabah...ali eto..
prenosi Ebu Seid El-Hudri: “Nema namaza poslije sabah-namaza sve dok sunce ne izađe, niti poslije ikindija-namaza sve dok sunce ne zađe.”
Ceka se da sunce izadje, i otuda tih 45 minuta razlike
edit:
vidim da je ono pitanje bilo oko ezana i sehura.
U svakom slucaju Bajram namaz ide znatno kasnije iza sabaha.
- nasa
#14367 Re: Ramazan, opet ;)
Brinula sam se na pocetku ramazana kako ce se izgurati s vrucinama ali elhamdulillah dobro je bilo i puno lakse nego sam mislila...jos sam ja veci dio ramazana bila prehladjena...grlo....Malo mi je zao jer nisam stigla neke stvari ali insallah ...
Drago mi je da se niko nije svadjao na ovoj temi

Drago mi je da se niko nije svadjao na ovoj temi
- zagortenej
#14368 Re: Ramazan, opet ;)
ima još vremena do iftaranasa wrote:
Drago mi je da se niko nije svadjao na ovoj temi![]()
-
seksan
#14369 Re: Ramazan, opet ;)
Pa ko se to svadja?nasa wrote:Brinula sam se na pocetku ramazana kako ce se izgurati s vrucinama ali elhamdulillah dobro je bilo i puno lakse nego sam mislila...jos sam ja veci dio ramazana bila prehladjena...grlo....Malo mi je zao jer nisam stigla neke stvari ali insallah ...
- nasa
#14370 Re: Ramazan, opet ;)
Ne dovodi me u iskusenjeseksan wrote:Pa ko se to svadja?nasa wrote:Brinula sam se na pocetku ramazana kako ce se izgurati s vrucinama ali elhamdulillah dobro je bilo i puno lakse nego sam mislila...jos sam ja veci dio ramazana bila prehladjena...grlo....Malo mi je zao jer nisam stigla neke stvari ali insallah ...
- vatrogasac
#14371 Re: Ramazan, opet ;)
Eh...da si ti ipak nas 5-6 u 'itikaf', ali sad je kasno.nasa wrote:Ne dovodi me u iskusenjeseksan wrote:Pa ko se to svadja?nasa wrote:Brinula sam se na pocetku ramazana kako ce se izgurati s vrucinama ali elhamdulillah dobro je bilo i puno lakse nego sam mislila...jos sam ja veci dio ramazana bila prehladjena...grlo....Malo mi je zao jer nisam stigla neke stvari ali insallah ...
- nOrMaLaC
#14372 Re: Ramazan, opet ;)
Dragi prijatelji!
Bliži nam se još jedan Ramazan kraju i tim povodom bi želio izraziti slijedeće:
Svim postačima koji su ispostili bilo 1 dan ili cijeli Ramazan želio bih čestitati nadolazeći Mubarek praznik sa željama da ih uzvišeni Allah dž.š obraduje sa zdravljem i radosti. Nadolazeći praznik iskoristite da provedete u društvu rodbine i prijatelja.
Ovom prilikom bi se želio i prisjetiti svih onih koji su bolesni ili ugroženi nekom brigom s željom da im svevišnji Allah dž.š podari zdravlje i otkloni brige.
Za kraj bi želio čestitati i Bajram svim prognanim Bošnjacima u dijaspori i da oni provedu Bajramske praznike u krugu rodbine.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Bliži nam se još jedan Ramazan kraju i tim povodom bi želio izraziti slijedeće:
Svim postačima koji su ispostili bilo 1 dan ili cijeli Ramazan želio bih čestitati nadolazeći Mubarek praznik sa željama da ih uzvišeni Allah dž.š obraduje sa zdravljem i radosti. Nadolazeći praznik iskoristite da provedete u društvu rodbine i prijatelja.
Ovom prilikom bi se želio i prisjetiti svih onih koji su bolesni ili ugroženi nekom brigom s željom da im svevišnji Allah dž.š podari zdravlje i otkloni brige.
Za kraj bi želio čestitati i Bajram svim prognanim Bošnjacima u dijaspori i da oni provedu Bajramske praznike u krugu rodbine.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
- red evil
#14373 Re: Ramazan, opet ;)
Sto je seksan udarila po IZ
Ne znam da ce se zakljucavat đzamije za Bajram, valjda bi to saznao od oca
Ne znam da ce se zakljucavat đzamije za Bajram, valjda bi to saznao od oca
- Sanchez22
#14374 Re: Ramazan, opet ;)
Ovaj put 27 dana
Ko je lud zakljucat dzamiju
Ko je lud zakljucat dzamiju
- NIN