Ramazan, opet ;)
-
seksan
#14301 Re: Ramazan, opet ;)
Ko ce nastaviti s postom mimo ramazana?
- Sanchez22
#14302 Re: Ramazan, opet ;)
Na pocetku sam razmisljao jos 6 dana medjutim teskoseksan wrote:Ko ce nastaviti s postom mimo ramazana?
- red evil
#14304 Re: Ramazan, opet ;)
Ne mogu oovu dovu zapamtit, kratka ali tesko se pamti. Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-avfe fa'fu anni.
- elma89_
#14305 Re: Ramazan, opet ;)
Gledam sinoc djed i unuk(svedjani) pred begovom,djed objasnjava unuku kako u "ovoj crkvi Zene ne smiju ulaziti"
i onda unuk gleda i kaze...pa ima zena,,kaze dedo...da Ali ne smiju u crkvu
Zapadnjaci
Zapadnjaci
- Amer3000
#14306 Re: Ramazan, opet ;)
Je li neko mozda upratio znakove lejletul kadr? 
-
seksan
#14307 Re: Ramazan, opet ;)
Cisto sumnjam da je sinoc bio lejletul kadr, treba nebo da je posebno svijetlo bez oblacka, ovdje je bilo oblacica!
Sunce uujutro treba da izadje bez kako da kazem naglog prostiranja svojih zraka- ni to nije bilo. Fakticki sunce izlazi bijelo. Kako jucer tako i danas. Medjutim nije toga bilo! Rasprotire su se zrake sa svih strana i sunce nije bijelo.
Od Ibn Mes‘uda, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista se Noć kadr nalazi u polovini zadnjih sedam dana ramazana. Sunce ujutro, nakon nje, izlazi čisto, bez rasprostiranja svojih zraka.” Ibn Mes‘ud kaže: “Pogledao sam u sunce i vidio da je upravo onakvo kakvim ga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisao.” Bilježi ga Ahmed.[2]
Sinoc je bila topla noc, do jedan sahat. Nakon toga je postajalo hladno i svjeze. znaci nemoguce je da je bio lejletul kadr.
Od Ubade b. Es-Samita, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Lejletul-kadr je vedra i blistava noć, kao da je u njoj zablistao mjesec. To je mirna i blaga noć u kojoj nema ni vreline ni hladnoće. U njoj nije dozvoljeno gađanje zvijezdama[4] (padanje zvijezda) sve do svanuća. Jedan od znakova ove noći jeste da se narednog jutra sunce pojavi ne rasprostirući svoje zrake, poput mjeseca u uštapu. Tada šejtanu nije dozvoljeno da izađe sa njim (suncem).” Bilježi ga Ahmed.[5]
Ne znam d ali se kod vas vidjeo mjesec, ali ovdje nije!
I sejtan ne izlazi skupa sa suncem.
Od Džabira, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pokazana mi je Noć kadr, potom sam je zaboravio, a ona se nalazi u zadnjih deset (noći ramazana). To je vedra i blaga noć, u kojoj nema ni vreline ni hladnoće. (Toliko je blistava) kao da u njoj mjesec svijetli tako jako da svojom svjetlošću zasjeni zvijezde. Šejtan te noći ne izlazi sve do svanuća.” Bilježe ga Ibn Huzejma i Ibn Hibban.[6]
Interesantno jeste da se nakon noci lejletul kadra, sunce treba da je crveno (tokom dana) i raskosno.
Od Ibn Mes‘uda, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista se Noć kadr nalazi u polovini zadnjih sedam dana ramazana. Sunce ujutro, nakon nje, izlazi čisto, bez rasprostiranja svojih zraka.” Ibn Mes‘ud kaže: “Pogledao sam u sunce i vidio da je upravo onakvo kakvim ga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisao.” Bilježi ga Ahmed.[2]
Sinoc je bila topla noc, do jedan sahat. Nakon toga je postajalo hladno i svjeze. znaci nemoguce je da je bio lejletul kadr.
Od Ubade b. Es-Samita, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Lejletul-kadr je vedra i blistava noć, kao da je u njoj zablistao mjesec. To je mirna i blaga noć u kojoj nema ni vreline ni hladnoće. U njoj nije dozvoljeno gađanje zvijezdama[4] (padanje zvijezda) sve do svanuća. Jedan od znakova ove noći jeste da se narednog jutra sunce pojavi ne rasprostirući svoje zrake, poput mjeseca u uštapu. Tada šejtanu nije dozvoljeno da izađe sa njim (suncem).” Bilježi ga Ahmed.[5]
Ne znam d ali se kod vas vidjeo mjesec, ali ovdje nije!
I sejtan ne izlazi skupa sa suncem.
Od Džabira, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pokazana mi je Noć kadr, potom sam je zaboravio, a ona se nalazi u zadnjih deset (noći ramazana). To je vedra i blaga noć, u kojoj nema ni vreline ni hladnoće. (Toliko je blistava) kao da u njoj mjesec svijetli tako jako da svojom svjetlošću zasjeni zvijezde. Šejtan te noći ne izlazi sve do svanuća.” Bilježe ga Ibn Huzejma i Ibn Hibban.[6]
Interesantno jeste da se nakon noci lejletul kadra, sunce treba da je crveno (tokom dana) i raskosno.
- zagortenej
#14308 Re: Ramazan, opet ;)
javi nam kad bude Lejletul kadr, da se mi ne zamučavamo.
- nasa
#14309 Re: Ramazan, opet ;)
Ne zakuhavaj 
Nego kako su rangirani ti hadisi vezano za Lejletul kadr jer nisam bas cesto imala priliku vidjeti da ih se koristi...?
Ja sam danas bas zedna ...jos malo.....
Nego kako su rangirani ti hadisi vezano za Lejletul kadr jer nisam bas cesto imala priliku vidjeti da ih se koristi...?
Ja sam danas bas zedna ...jos malo.....
- truts
#14310 Re: Ramazan, opet ;)
Ramazan je ove godine pogodio period prolaska Zemlje kroz putanju kometa Swift-Tuttle, tako da je nemoguće da se ovo ostvari, na nebu je moguće uočit desetine zvijezda padalica. Da li to znači da ove godine nema Lejletul kadraseksan wrote: U njoj nije dozvoljeno gađanje zvijezdama (padanje zvijezda) sve do svanuća.
- vatrogasac
- MOSALJOZE
#14312 Re: Ramazan, opet ;)
poticaj wrote:Ne raspravljajte bespotrebno o Lejlektul-Kadr. Pridržavajte se hadisa da je ta noć u posljednjih deset dana Ramazana, a slast i jeste u tome što Allah najbolje zna kad je, ibadetite kao da je svaku noć u ovom periodu, bit će korisno.
Sigurno je da ta noć postoji u svakom Ramazanu i manite se suvišnih pitanja.
- red evil
#14313 Re: Ramazan, opet ;)
Imam pitanje. Zasto svake godine trazimo noc Kadr? Ako ove godine nadjem. tu noc, zasto je moramo i sljedece trazit vec znam kad je? Ili se ona mjenja 
- MOSALJOZE
#14314 Re: Ramazan, opet ;)
Evo jedno kontra pitanje kako si siguran da si "našao"noć Kadr?red evil wrote:Imam pitanje. Zasto svake godine trazimo noc Kadr? Ako ove godine nadjem. tu noc, zasto je moramo i sljedece trazit vec znam kad je? Ili se ona mjenja
- red evil
#14315 Re: Ramazan, opet ;)
Hvala, to ima logike. Bunilo meMOSALJOZE wrote:Evo jedno kontra pitanje kako si siguran da si "našao"noć Kadr?red evil wrote:Imam pitanje. Zasto svake godine trazimo noc Kadr? Ako ove godine nadjem. tu noc, zasto je moramo i sljedece trazit vec znam kad je? Ili se ona mjenja
-
seksan
#14316 Re: Ramazan, opet ;)
Po opisima noci kadra.MOSALJOZE wrote:Evo jedno kontra pitanje kako si siguran da si "našao"noć Kadr?red evil wrote:Imam pitanje. Zasto svake godine trazimo noc Kadr? Ako ove godine nadjem. tu noc, zasto je moramo i sljedece trazit vec znam kad je? Ili se ona mjenja
- zagortenej
#14317 Re: Ramazan, opet ;)
tako posebnu noć da tražimo na osnovu laveža psa,seksan wrote:Po opisima noci kadra.MOSALJOZE wrote:Evo jedno kontra pitanje kako si siguran da si "našao"noć Kadr?red evil wrote:Imam pitanje. Zasto svake godine trazimo noc Kadr? Ako ove godine nadjem. tu noc, zasto je moramo i sljedece trazit vec znam kad je? Ili se ona mjenjaNoc kadra znaj da je onda bila kada nisi cuo psa da laje koji je inace laj'o svaku noc.
- zagortenej
-
seksan
#14319 Re: Ramazan, opet ;)
problem je sto smi mi poceli "dan"ranije s postom.truts wrote:Ramazan je ove godine pogodio period prolaska Zemlje kroz putanju kometa Swift-Tuttle, tako da je nemoguće da se ovo ostvari, na nebu je moguće uočit desetine zvijezda padalica. Da li to znači da ove godine nema Lejletul kadraseksan wrote: U njoj nije dozvoljeno gađanje zvijezdama (padanje zvijezda) sve do svanuća.
i ja sam cula za tu pricu. Allah najbolje zna.
- basicm
#14320 Re: Ramazan, opet ;)
Zagore previse sarkazma imas u postu, imam osjecaj da se rugas necemu.
Nasa IZ je pogodila ramazan ove godine, oni tamo su zabrljali stvar. Imali ste citav mjesec dana da se uvjerite, samo da ste gledali mjesec.
Nasa IZ je pogodila ramazan ove godine, oni tamo su zabrljali stvar. Imali ste citav mjesec dana da se uvjerite, samo da ste gledali mjesec.
-
seksan
#14321 Re: Ramazan, opet ;)
Naravno kao svake godine citava planeta je u krivu IZ BIH je pravilna!basicm wrote:Zagore previse sarkazma imas u postu, imam osjecaj da se rugas necemu.
-
crnoplavo
#14322 Re: Ramazan, opet ;)
znaci takvim dawoodi bohri je tacan seksan, trijumf nauke 
- basicm
#14323 Re: Ramazan, opet ;)
Ne ja nisam to rekao! Ja rekoh da su nasi pogodili, a oni od dan kasnije pogrijesili.seksan wrote:Naravno kao svake godine citava planeta je u krivu IZ BIH je pravilna!basicm wrote:Zagore previse sarkazma imas u postu, imam osjecaj da se rugas necemu.
Nasa IZ je pogodila ramazan ove godine, oni tamo su zabrljali stvar. Imali ste citav mjesec dana da se uvjerite, samo da ste gledali mjesec.Mladjak s enije vidjeo onda kada se krenulo s postom, niti se vidio noc prije, vidjeo se kasnije!
kada su svi ostali krenuli s postom.
-
seksan
#14324 Re: Ramazan, opet ;)
Ne razumijes sarkazam?basicm wrote:Ne ja nisam to rekao! Ja rekoh da su nasi pogodili, a oni od dan kasnije pogrijesili.seksan wrote:Naravno kao svake godine citava planeta je u krivu IZ BIH je pravilna!basicm wrote:Zagore previse sarkazma imas u postu, imam osjecaj da se rugas necemu.
Nasa IZ je pogodila ramazan ove godine, oni tamo su zabrljali stvar. Imali ste citav mjesec dana da se uvjerite, samo da ste gledali mjesec.Mladjak s enije vidjeo onda kada se krenulo s postom, niti se vidio noc prije, vidjeo se kasnije!
kada su svi ostali krenuli s postom.
-
staradis
#14325 Re: Ramazan, opet ;)
Zadnjih dana je bas vruce, nikako se ne osjecam dobro.
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2