Ram i bios

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
ZemoBa
Posts: 83
Joined: 09/04/2016 10:57

Ram i bios

Post by ZemoBa » 22/10/2016 15:04

Pozdrav, imam 4gb ddr2 rama, 2 komada su na 800mhz dok druga 2 na 400mhz, ali kad su sva 4 u pogonu pise da su 400mhz.. Znam da to tako ide, ali sad kad opet uzmem 2gb 800mhz i dalje ce svi raditi na 400? Da li je onda bolje da izvadim ova 2 gb sto ometaju rad i ostavim 4gb na 800mhz ili da ostavim 6gb na 400?
Bios
Imam dell 760, ali bios mu je serverski neki nemam blage, i ono najgore sto ne mogu nista u njemu raditi, da li se moze kako instalirati kslasican bios? Update sam bios sad je AO1, al i dalje isto sr**e. Hvala


User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Ram i bios

Post by Benq » 22/10/2016 15:18

Ako su svi moduli na 800MHz onda ce tako i raditi , ako su kombinacija 800 i 400 , uvijek ce se ova od 800 downclock na 400.
Ne preporucujem cackanje biosa , pogotovo ako pogrijesis verziju biosa koja nije nije namjenjena toj ploci , napravit ces problem bez potrebe.

ZemoBa
Posts: 83
Joined: 09/04/2016 10:57

Re: Ram i bios

Post by ZemoBa » 22/10/2016 15:24

Benq wrote:Ako su svi moduli na 800MHz onda ce tako i raditi , ako su kombinacija 800 i 400 , uvijek ce se ova od 800 downclock na 400.
Ne preporucujem cackanje biosa , pogotovo ako pogrijesis verziju biosa koja nije nije namjenjena toj ploci , napravit ces problem bez potrebe.
okej hvala

User avatar
Rugafet
Posts: 3942
Joined: 14/12/2015 17:52

Re: Ram i bios

Post by Rugafet » 22/10/2016 18:25

I ostavi 6 gb nema veze sto rade na 400. Rama nikad dosta

ZemoBa
Posts: 83
Joined: 09/04/2016 10:57

Re: Ram i bios

Post by ZemoBa » 22/10/2016 19:54

Rugafet wrote:I ostavi 6 gb nema veze sto rade na 400. Rama nikad dosta
Ok, i jos nesto mozes preporuciti neki quad procesor za dell 760, iskljucivo za gaming ali da je cijena ok, hvala

User avatar
Rugafet
Posts: 3942
Joined: 14/12/2015 17:52

Re: Ram i bios

Post by Rugafet » 22/10/2016 20:26

A sta je za tebe ok cijena? (socket 775, taj bi trebalo da je kod tebe) Evo recimo, Intel Core Quad Q9400 odlican je i moze se naci za nekih 80 tak KM

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Ram i bios

Post by Benq » 22/10/2016 20:30

Ali to sve pada u vodu ako nemas dobru graficku , jer sa integrisanom grafickom ne mozes igrati nista.

User avatar
Rugafet
Posts: 3942
Joined: 14/12/2015 17:52

Re: Ram i bios

Post by Rugafet » 22/10/2016 20:37

Ma jasno. Onda dolazimo do toga kakvo napajanje ima I da li se to sve skupa isplati, ali eto.

User avatar
avaks
Posts: 5479
Joined: 03/03/2013 15:44
Location: Sarajevo-x

Re: Ram i bios

Post by avaks » 22/10/2016 21:01

Ima neko generičko od 250W ako se ne varam i to je onda prioritet da se promijeni.
Bios je zaključan tako da OC može da zaboravi da ne znam ti koji procesor uzme.
Uz navedeni i neku entry level grafiku bez dodatnog napajanja, bilo koje brand name napajanje od 400W će da odradi posao.
Što se tiče RAMa bolje je 6GB na 400 nego 4 na 800, što se gaminga tiče :mrgreen:

ZemoBa
Posts: 83
Joined: 09/04/2016 10:57

Re: Ram i bios

Post by ZemoBa » 22/10/2016 21:37

Usput ljudi grafiku narucujem r7 250 sapphire ddr5 1gb, onda kupujem napajanje brendirano 430w i tek onda quad.

Post Reply