Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#1 Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by poznanik »

Da li postoji raspoloženje lokalnog stanovništva da sadašnja MZ Rakovica bude izdvojena iz općinskog područja Ilidža i bude proglašena novom općinom u Kantonu Sarajevo?
cyprus

#2 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by cyprus »

Zašto bi to radila?
poznanik

#3 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by poznanik »

cyprus wrote:Zašto bi to radila?
Ilidža bi tada mogla ući u sastav Grada.
StupskaBitanga

#4 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by StupskaBitanga »

poznanik wrote:
a zašto sada ne može?
poznanik

#5 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by poznanik »

StupskaBitanga wrote:
poznanik wrote:
a zašto sada ne može?
Ne mislim da Gradu treba da pripada, npr. Kobiljača :-) :D
cyprus

#6 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by cyprus »

Pa ako pripadaju Dobroševići, Nahorevo i Faletići, zašto ne bi mogla i Kobiljača? :D

No, ipak, sa i bez Rakovice, ja ne vidim razlog zašto bi se Ilidža trpala u grad... Šta joj fali sa statusom predgrađa? :)
jon_jovi

#7 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by jon_jovi »

Pošto sam ja iz Rakovice mislim da bih mogao reči par stvari.
Nema uslova da Rakovica bude općina ravna drugim općinama jer nema više od tri hiljade stanovnika. Da bi se napravila općina na tom dijelu općine Ilidža potrebno je da makar MZ Blažuj i MZ Rakovica sačinjavaju jednu općinu. Time bi se postiglo da ta općina ima oko 8.000 stanovnika a općina Vogošća ima recimo - 7.200 stanovnika.
Koliko bi Blažuj i Rakovica time dobili? Mislim da bi dobili prilično.
Takvo nešto bi pružilo širok spektar mogućnosti.
Urbani dio Ilidže ako bi se pripojio gradu Sarajevu ne bi dobio ništa. Prosto zato što glavni gradovi nigdje ili rijetko gdje imaju veliku lokalnu samoupravu a kao primjer ću navesti Pariz koji nije imao svoju lokalnu samoupravu 200 godina pa tako nije imao niti gradonačelnika u tom periodu te je dobio gradonačelnika 2006. godine. Izuzetak je Pariška komuna 1871. i vrijeme revolucije 1848. godine.
Teoretski i po mom skromnom mišljenju podjela općine Ilidža na Blažuj - Rakovica dio, Hrasnica - SK dio, i dio Ilidža - Stup - Otes - Nedžarići koji bi prišli gradu Sarajevu bi bilo pozitivno za Rakovicu i Hrasnicu dočim nisam siguran da bi Ilidži eventualno pripajanje gradu Sarajevu nešto mnogo značilo.
Postoji još jedna mogućnost - ustrojavanje lokalne uprave po hrvatskom modelu a to je uspostavljanje - gradova, općina i glavnog grada gdje bi mjesne zajednice postale općine. To je stvar rješavanja pitanja lokalne samouprave u budučnosti.
HardCore

#8 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by HardCore »

Jarane mani se ti mog Blažuja, ja ne planiram hodati po Rakovici :)
jon_jovi

#9 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by jon_jovi »

HardCore wrote:Jarane mani se ti mog Blažuja, ja ne planiram hodati po Rakovici :)
onda ćemo i jedni i drugi biti privjesak Ilidže i Hrasnice narednih sto godina i imati ćemo kolko nam oni kanu
jon_jovi

#10 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by jon_jovi »

i ja smatram da je najbolje da mjesne zajednice postanu općine
HardCore

#11 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by HardCore »

jon_jovi wrote:
HardCore wrote:Jarane mani se ti mog Blažuja, ja ne planiram hodati po Rakovici :)
onda ćemo i jedni i drugi biti privjesak Ilidže i Hrasnice narednih sto godina i imati ćemo kolko nam oni kanu

Ma meni ovako odgovara najbolje, sa autom sam za 3-4 min dole, dok s busem 7 min, zadovoljan, sve sto mi treba mogu naci na Ilidži...
jon_jovi

#12 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by jon_jovi »

HardCore wrote:
jon_jovi wrote:

Ma meni ovako odgovara najbolje, sa autom sam za 3-4 min dole, dok s busem 7 min, zadovoljan, sve sto mi treba mogu naci na Ilidži...
Ja mogu biti da ne idem na Ilidžu koliko god hoćeš, poslom produžim u Sarajevo a da administrativno nismo vezani za Ilidžu komotno mogu biti da ne odem nikada. Izgradnjom Sarajevske zaobilaznice, koridora V-c, i izgradnjom planirane četri kolovozne trake kroz Rakovicu ja lično, hem osobno kao i svi stanovnici Rakovice, pa tako i Blažuja bivaju mnogo bolje povezani sa gradom Sarajevom u smislu saobračaja ilitiga prometa pa tako time bivamo manje vezani za Ilidžu.
Uzgred, u Hrasnici nisam bio ima šest godina, u Butmiru od kada sam završio obuku na poligonu prije 15. godina, u Vojkovićima nisam bio nikada u životu kao ni u Krupcu i Lukavici.
Comrad

#13 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by Comrad »

Ma ja daj nam jos jednu opstinu, da se jos stotinjak nehljebovica zaposli mlati praznu slamu.

:run:
Maystor

#14 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by Maystor »

jon_jovi wrote:Pošto sam ja iz Rakovice mislim da bih mogao reči par stvari.
Nema uslova da Rakovica bude općina ravna drugim općinama jer nema više od tri hiljade stanovnika. Da bi se napravila općina na tom dijelu općine Ilidža potrebno je da makar MZ Blažuj i MZ Rakovica sačinjavaju jednu općinu. Time bi se postiglo da ta općina ima oko 8.000 stanovnika a općina Vogošća ima recimo - 7.200 stanovnika.
Urbani dio Ilidže ako bi se pripojio gradu Sarajevu ne bi dobio ništa. Prosto zato što glavni gradovi nigdje ili rijetko gdje imaju veliku lokalnu samoupravu a kao primjer ću navesti Pariz koji nije imao svoju lokalnu samoupravu 200 godina pa tako nije imao niti gradonačelnika u tom periodu te je dobio gradonačelnika 2006. godine. Izuzetak je Pariška komuna 1871. i vrijeme revolucije 1848. godine.
Teoretski i po mom skromnom mišljenju podjela općine Ilidža na Blažuj - Rakovica dio, Hrasnica - SK dio, i dio Ilidža - Stup - Otes - Nedžarići koji bi prišli gradu Sarajevu bi bilo pozitivno za Rakovicu i Hrasnicu dočim nisam siguran da bi Ilidži eventualno pripajanje gradu Sarajevu nešto mnogo značilo.
Postoji još jedna mogućnost - ustrojavanje lokalne uprave po hrvatskom modelu a to je uspostavljanje - gradova, općina i glavnog grada gdje bi mjesne zajednice postale općine. To je stvar rješavanja pitanja lokalne samouprave u budučnosti.
Ima li u toj Rakovici barem osnovna škola? Ne kaže se "reči, budučnost, dočim, saobračaj..."??
Vogošća i 7200 stanovnika ;-) Ima preko 20 000, sigurno. Eh tugo moja ...
VladaFBiH

#15 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by VladaFBiH »

nisam dalje tražio od ovoga (sada ima sigurno i više stanovnika):

Prema zvaničnom izvještaju kantonalnog Zavoda za informatiku i statistiku za mjesec april 2006.
U aprilu mjesecu 2006.godine u Vogošći je boravilo 20.575 stanovnika što čini ukupno 5,02% stanovništva sarajevskog Kantona.

Što znači da Rakovici treba još puuunoooo stanovnika (ne računaj tu vikendaše jer su prijavljeni negdje drugo) + opština=administracija koju ne bi imao ko da plaća...
jon_jovi

#16 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by jon_jovi »

Koliko ima stanovnika Istočna Ilidža?
trambusek88

#17 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by trambusek88 »

Nedžarići su u Novom gradu
respo

#18 Re: Rakovica - nova općina u Kantonu Sarajevo?

Post by respo »

pariz je imao gradonacelnika i prije tvoje 2006-e godine
Post Reply