RAK zauvijek izbrisao ISV radio

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

alphonse kauders

#1 RAK zauvijek izbrisao ISV radio

Post by alphonse kauders »

Prilog Oslobođenja, Antena, 25.05.2007.

Željko Janušić - "Krunski sam svjedok da BiH ima rak"

Protekle sedmice otvoren je tender koji je raspisala Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) za dodjelu frekvencije 96,5 FM u Sarajevu, a koju je dobio radio Islamske zajednice BIR. Ovu frekvenciju mnoge Sarajlije pamte jer je na njoj, od 1993.godine, program emitova nekada veoma slušani ISV radio.
ISV radiju je RAK 2001.godine oduzeo frekvenciju jer je dotadašnji vlasnik iselio iz BiH i time izgubio pravo na frekvenciju, a novi vlasnik Željko Janušić morao je aplicirati za drugu. Na 96,5 FM program je počeo emitirati radio Sv.Jovan koji se ubrzo na zahtjev visokog predstavnika, ugasio. Otada, ova frekvencija je slobodna.
Željko je čekao 6 godina na tender. Za to vrijeme pripremio je projekat od 400 strana u kojem je do detalja razrađen programski, finasijski i tehnički plan za rad ISV radija. Međutim, na tenderu ga je pobijedila IZ sa projektom od dvadesetak strana.
"Krunski sam svjedok da ova zemlja ima rak", veli Željko ogorčen što je njegov projekat odbijen. "ISV radio se emitovao na ovoj frekvenciji od 1993.godine. Bili smo jedna od najslušanijih radiostanica u BiH. Kada su mi 2001.godine oduzeli frekvenciju i dali je radiju Sv.Jovan, čelnici RAK-a su me uvjeravali da će mi vratiti istu najkasnije za tri mjeseca. Evo, prošlo je 6 godina i to se nije dogodilo", kaže Željko.
Vlasnik nekadašnjeg ISV radija bio je ubijeđen da će proći na tenderu. Veli da je sve isplanirao do detalja. Nije bilo propusta ni u jednom segmentu. Kaže, imao je preporuke od svih domaćih i međunarodnih institucija, pa čak i od Međureligijskog vijeća.
"400 strana. Godine i godine rada, a onda vas "uzmu" ljudi koji su za pola dana isplanirali projekat. Od osam frekvencija za koje je radio IZ BIR aplicirao, dobio je svih 8. To najbolje govori o "fer pleju" na ovim tenderima", kaže Željko.
RAK niije želio komentarisati rezultate tendera, jer pravo žalbe traje do 25.maja, pa se tender još smatra poslovnom tajnom.

Izgleda da u ovom gradu Cerić Company-u niko ništa ne smije. Fuj, zgade ti i život i grad, seljačine zaostale...
Inače, za ISV me veže gimnazijski život, ono postratno romantičarsko doba, fakat tužno da ovakav kultni radio ugase.
Toliko.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ma u doba dok je ISV zario i palio bila je u gradu skroz drugacija furka nego danas.
I ja se sa nostalgijom sjecam Arcijevih emisija, onog kviza sto je isao u gluho doba noci (je li se ono zvase Asocijacije) i hiljadu drugih interesantnih i zanimljvih koncepta i tema. Muziku da i ne spominjem...
Dzinglovi bili za 10+!
Plus, bilo je mninimum, ako ne i nimalo reklama.
Ne ulazim u to kako da Zeljko nije dobio licencu, ali zar nema vise slobodnih frekvencija u eteru da bi se jedna mogla dodijeliti za ISV?
TheWatcher

Post by TheWatcher »

chuchumbamayumbe wrote:Ma u doba dok je ISV zario i palio bila je u gradu skroz drugacija furka nego danas.
I ja se sa nostalgijom sjecam Arcijevih emisija, onog kviza sto je isao u gluho doba noci (je li se ono zvase Asocijacije) i hiljadu drugih interesantnih i zanimljvih koncepta i tema. Muziku da i ne spominjem...
Dzinglovi bili za 10+!
Ne ulazim u to kako da Zeljko nije dobio licencu, ali zar nema vise slobodnih frekvencija u eteru da bi se jedna mogla dodijeliti za ISV?
najbolja radio stanica u sarajevu ikada :thumbup:
vazno je da je IZ dobila osam frekvencija :x :x
alphonse kauders

chuchumbamayumbe wrote:Ma u doba dok je ISV zario i palio bila je u gradu skroz drugacija furka nego danas.
Dzinglovi bili za 10+!
Ma vjerovatno ima, ali ISV je baš bio prepoznatljiv po 96,5..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Dzinglovi bili za 10+!
hehehe, dzinglovi su fakat bili nenadjebivi... :D kad se ostane bez para, studenstki dani kokuzni, sjedi se u stanu s rajom do zore, valja suplja a u pozadini njihva zajebancija... :D aferim !
chuchumbamayumbe

TheWatcher wrote:
Dzinglovi bili za 10+!
najbolja radio stanica u sarajevu ikada :thumbup:
vazno je da je IZ dobila osam frekvencija :x :x
Harach rajo, harach treba! :x
Neelix

Post by Neelix »

nikad nisam nesh slusao radio (ne isv, nego inache) al ih ja pamtim po najboljim danima sloge...kad se zvala ISV ROCK CLUB SLOGA... eh :roll: ovo sad sminkeraj mrtvi... :roll:
rashomon

Post by rashomon »

Neelix wrote:nikad nisam nesh slusao radio (ne isv, nego inache) al ih ja pamtim po najboljim danima sloge...kad se zvala ISV ROCK CLUB SLOGA... eh :roll: ovo sad sminkeraj mrtvi... :roll:

Al' si ti bre mlado čeljade...

ISV, kao i Zid, vrhunac doživjeli tokom rata...Bio sam lično, ali vrlo kratko dijelom programa ISV-a tamo 1997, dok je Bucalo bio GLODUR, i već tada je smrdilo na rasulo...

Kad je Bucalo napustio poziciju ISV je praktično postao neslušljiv...Zid je imao prolaznu ocjenu još nekih 2-3 godine...

Ako neko ne emituje program već nekih 6-7 godina...ne kontam zbog čega stvarati problem sa frekvencijom...
TheWatcher

Post by TheWatcher »

rashomon wrote:
Neelix wrote:nikad nisam nesh slusao radio (ne isv, nego inache) al ih ja pamtim po najboljim danima sloge...kad se zvala ISV ROCK CLUB SLOGA... eh :roll: ovo sad sminkeraj mrtvi... :roll:

Al' si ti bre mlado čeljade...

ISV, kao i Zid, vrhunac doživjeli tokom rata...Bio sam lično, ali vrlo kratko dijelom programa ISV-a tamo 1997, dok je Bucalo bio GLODUR, i već tada je smrdilo na rasulo...

Kad je Bucalo napustio poziciju ISV je praktično postao neslušljiv...Zid je imao prolaznu ocjenu još nekih 2-3 godine...

ja sam aktivno sudjelovao na ISV kvizu u ratnom periodu :-)

Ako neko ne emituje program već nekih 6-7 godina...ne kontam zbog čega stvarati problem sa frekvencijom...
alphonse kauders

Ma u suštini je frka oko toga da se Željko poprilično potrudio za ovaj tender i onda RAK-ovci zbog silnog straha od prozivki iz IZ-a frekvenciju dodijele aplikaciji od 20-ak strana. A, ISV bi vjerovatno pored Radio-a Sarajevo postao najkvalitetniji ovdašnji radio.
'ebat ga sad.
Neelix

Post by Neelix »

za koji dan ce mi 26 punih :roll: :sad: :D
striker

Post by striker »

Ne znam šta se uhvatio frekvencije 96,5 ?! Vjerovatno konta da će mu to automatski obezbjediti slušanost i popularnost bivšeg ISV radija :?
Svak nešto gleda sad da se progura na ime starih legendarnih stvari koje se više ne mogu ponoviti...
spreca

#13 Re: RAK zauvijek izbrisao ISV radio

Post by spreca »

alphonse kauders wrote:Prilog Oslobođenja, Antena, 25.05.2007.

Željko Janušić - "Krunski sam svjedok da BiH ima rak"

Protekle sedmice otvoren je tender koji je raspisala Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) za dodjelu frekvencije 96,5 FM u Sarajevu, a koju je dobio radio Islamske zajednice BIR. Ovu frekvenciju mnoge Sarajlije pamte jer je na njoj, od 1993.godine, program emitova nekada veoma slušani ISV radio.
ISV radiju je RAK 2001.godine oduzeo frekvenciju jer je dotadašnji vlasnik iselio iz BiH i time izgubio pravo na frekvenciju, a novi vlasnik Željko Janušić morao je aplicirati za drugu. Na 96,5 FM program je počeo emitirati radio Sv.Jovan koji se ubrzo na zahtjev visokog predstavnika, ugasio. Otada, ova frekvencija je slobodna.
Željko je čekao 6 godina na tender. Za to vrijeme pripremio je projekat od 400 strana u kojem je do detalja razrađen programski, finasijski i tehnički plan za rad ISV radija. Međutim, na tenderu ga je pobijedila IZ sa projektom od dvadesetak strana.
"Krunski sam svjedok da ova zemlja ima rak", veli Željko ogorčen što je njegov projekat odbijen. "ISV radio se emitovao na ovoj frekvenciji od 1993.godine. Bili smo jedna od najslušanijih radiostanica u BiH. Kada su mi 2001.godine oduzeli frekvenciju i dali je radiju Sv.Jovan, čelnici RAK-a su me uvjeravali da će mi vratiti istu najkasnije za tri mjeseca. Evo, prošlo je 6 godina i to se nije dogodilo", kaže Željko.
Vlasnik nekadašnjeg ISV radija bio je ubijeđen da će proći na tenderu. Veli da je sve isplanirao do detalja. Nije bilo propusta ni u jednom segmentu. Kaže, imao je preporuke od svih domaćih i međunarodnih institucija, pa čak i od Međureligijskog vijeća.
"400 strana. Godine i godine rada, a onda vas "uzmu" ljudi koji su za pola dana isplanirali projekat. Od osam frekvencija za koje je radio IZ BIR aplicirao, dobio je svih 8. To najbolje govori o "fer pleju" na ovim tenderima", kaže Željko.
RAK niije želio komentarisati rezultate tendera, jer pravo žalbe traje do 25.maja, pa se tender još smatra poslovnom tajnom.

Izgleda da u ovom gradu Cerić Company-u niko ništa ne smije. Fuj, zgade ti i život i grad, seljačine zaostale...
Inače, za ISV me veže gimnazijski život, ono postratno romantičarsko doba, fakat tužno da ovakav kultni radio ugase.
Toliko.

Na tenderima za dodjelu frenkvencija treba zakonom biti zabranjeno ucestvovanje svim religijskim organizacijama,jer za sirenje svje ideologije oni imaju dosta prostora odnosno mnogo vise nego sto im treba.
Ja kad vidim na BH tv neke emisije od raznih konfesija ja odmah gasim onu haber kutiju jer mi se gadi koliko su svi nisko pali.Pa zar im je malo dzamija i crkava itd. vidio im pas mater nakaradnu.
Jebeno smo mi drustvo ,daj nam samo "duhovnosti" i ne treba nam hjeba\kruha
rashomon

Post by rashomon »

Neelix wrote:za koji dan ce mi 26 punih :roll: :sad: :D
Belme mi, gledajući postove ne bih ti dao 21

:D :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

rashomon wrote:
Neelix wrote:za koji dan ce mi 26 punih :roll: :sad: :D
Belme mi, gledajući postove ne bih ti dao 21

:D :D :D
:D :D :D nisko
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Dzinglovi bili za 10+!
:thumbup:
Joj, Archi je bio 100 % lud :D Sta bi sa njim??? Zadnji put sam cula da je odleprsao negdje u inostranstvo :roll:
Last edited by mamica papucarka on 25/05/2007 18:35, edited 1 time in total.
parafin

Post by parafin »

bitno je da su bradati dobili frekvenciju a fina mlada raja noga - ne trebate nam takvi - bih stvarno ima rak :x
rashomon

Post by rashomon »

mamica 31 wrote: Joj, Archi je bio 100 % lud :D Sta bi sa njim??? Zadnji put sam cula da je odleprsao negdje u inostranstvo :roll:
Negdje u Holandiji, tu i tamo kao naleti, koliko ja znam...

Sloga je sada neki klub...Prije 15 dana je bio odličan electro party (a ima i večeras), samo što su je prepolovili (podij je negdje na sredini) i zvuk je blago rečeno BLANJA, ona velika, iz pilane...
Loud

Post by Loud »

Zasigurno u to vrijeme nabolja radio stanica, a "uzoriti gospodin" je bio prica za sebe. Jak lik.
chuchumbamayumbe

mamica 31 wrote:
Dzinglovi bili za 10+!
:thumbup:
Joj, Archi je bio 100 % lud :D Sta bi sa njim??? Zadnji put sam cula da je odleprsao negdje u inostranstvo :roll:
U Holandiji je...
Nakon onih belaja sa batinama i svim ostalim, koliko je meni poznato, uplatio je turisticki da ide u Diznilend (ja mislim da je u Parizu), i zdushio za Holandiju tamo zatrazio azil i dobio ga. Jbga, dobijao je batina ko blesav, ali je svasata i naprdjivo. :-D
Kada se samo sjeti "Izloga jeftinih slatkisa", "Ribe zvana Svilena" i "Snjezane i 14 patuljaka"!
AAAAH, Maaaajko!
Ukini je!
Zena bila, Boze...
Sjeca li se nekoonih silnih ukidanja zena i svega, povracanja po Hankiji, Sadinliji, Belminu i Tariku?! :D
To su bila vremena! :)
Kada bi danas probali onako nesto, SIPA bi im iste sekunde ukinula program i pohapsila ih! :x
Imao je rat i dobrih strana! :sad:
johnnykola

Post by johnnykola »

nema do 2 snjezane i 14 patuljaka. napolju pljuste granate,
a ja se hvatam za trbuh i valjam od smijeha. :-D koja odje*avanja
slusatelja s telefona. antologija!

(arcijem i nedjeljnim nadrealistima potaknuti i sami smo snimali
kasete. kad se samo sjetim ban fizjs-a. to su bili dani! :-D )

od*eb je lansiran, lagano plasiran!
jer, vec sam dovoljno izmasiran!

:-D :-D :-D
van Basten

Post by van Basten »

U ratno i poratno doba nisam silazio sa te frekvencije... radio je bio beton, sa extra muzikom, finom pričom kad je bilo (rijetko) i minimum prekida radi reklama... i sigurno da bih volio da se ISV vrati na radio talase, međutim... koliko god navijao za njih, mislim da je najveći problem upravo u njima, tj u ljudima koji bi trebali biti rukovodioci... izgleda mi da nemaju smisla za menadžment i slično.
Primjeri:
- ISV radio - odavno ugašen, godinama nije pokrenut
- ISV rock klub... par godina nakon otvaranja i pristojnog poslovanja ukinut... prvo je preimenova u Music club (bez ISV), a sada u nekakav Cinemas, tj de facto Cinema 2
- rock klub Ghetto (isti ljudi ga pokrenuli) - nije izdržao čini mi se ni godinu dana... sada je tu onaj rogobat iz Villa parka, Atilla.
Znači, meni izgleda kad se uklone emocije, da su za propast ISV projekta najviše krivi prije svega ljudi koji su bili na čelu tog projekta
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Slušao sam ISV radio stalno i stvarno je bio za 10. Ipak, ovo što Željko priča su nebuloze. Frekvenciju su izgubili zbog nedostatka prostora, a da su bili jedni od najslušanijih u BiH je konstatacija van pameti. Čuli su se na Dolac Malti, gdje su bili i smješteni, i eventualno u Pofalićima i na Čengić Vili. Za ostale dijelove grada vam je trebala veoma dobra antena da ih uopšte čujete.
Ne znam zašto je izgubio frekvenciju, ali čini mi se da u ovom društvu i nije imao neku perspektivu s konstantnim puštanjem rock muzike, koliko god to raji koja su ih slušala bilo super.
dared

Post by dared »

Archi je najbolji bh voditelj ikada ...nakon Omladinskog programa postavio je tako visoke kriterije slobodnog radijskog voditeljstva i cini mi se da cemo dugo cekati da se pojavi neko slican njemu...jedini je imao muda i zbog toga dobio dobre marende,neprevazidjen...i sam radim taj posao i Archi mi je bio uzor,a cijenim jos:Sasu Savica,Zorana Stevanovica,
a svojevremeno je dobar bio i Adi Sarajlic,Zoka Catic,pa recimo i Mimo Sahinpasic ...povratak ISV-a u ovim okolnostima(RAK i ostali zglavkari) bio bi veliko osvjezenje u bh eteru aili bi gazdu zavio u crno...nazalost,skoro pa nemoguca misija
paparazzi

Post by paparazzi »

da se razumijemo, ja sam u startu protiv RAK-a, jer do sada nisu uspjeli steci povjerenje u svoje obavaljanje tako zahtjevnog posla kao sto je regulacija medijskog prostora i djelovanja. imali su vise nebuloznih odluka koje potvrdjuju ove navode. po meni oni trebaju stititi medije i medijske slobode, ali i njihovu zloupotrebu...

e sad, sto se ISV-a tice, kada su se dodjeljivale frekvencije po ovom novom organizovanom principu i uz regulaciju RAK-a, sve postojece urbane i neurbane stanice su zadrzale svoju frekvenciju (tacnije dobile novu), osim nekih bukvalno ilegalnih radija. znaci nijedan poznati sarajevski radio nije ostao bez frekvencije, a ISV je svakako to bio (sarajevski i poznat).
postavlja se pitanje zasto je jos TADA ISV ostao bez frekvnecije?
mislim da nije problem u IZ i ISV radiju, ili novom tenderu, vec u vlasnickom odnosu starog i novog vlasnika te da Zeljko nikad nece dobit frekvenciju...

ko je koga izradio ili pokusao da izradi, nikad necemo saznati, ali je radio platio cijenu tj. njegovi slusaoci...
Post Reply