Oktobar je u čitavom svijetu obilježen kao mjesec borbe protiv raka dojke.
Poštom su stizale brošure u kojima su se pored raznoraznih savjeta mogli pročitati zanimljivi članci o istoj bolesti, te sazeto opisana osjećanja oboljelih žena ....
I ja, kao vjerujem i većina žena, sasvim malo razmišljam o mogućnosti te bolesti ... isto tako sasvim malo do skoro ništa ne radim na planu " Bolje spriječit ,nego liječit"...
Da li vi drage moje razmišljate o tome?
Rak dojke
Moderator: Chloe
-
PR80.
Koliko mi razmisljamo o tome zavisi isto tako i od okoline gdje se nalazimo. Svi mi razmisljamo: to se meni ne moze desiti, nemoguce je...
Ali, realnosti su nazalost drugacije.
Sanse za dobijanje raka dojke ispod 40 godina su male ali nikad se ne zna. Zato je zakon pregledati svoje dojke npr jednom - dva put mjesecno u toku tusiranja. U pitanju je odvojiti samo 2 ekstra minute a te dvije minute mogu spasiti zivot toliko zena.
Prijateljica od moje mame je dobila rak na dojci prije 3 godine, zena je to otkrila u samom pocetnom stadiju, konzultovala doktora, za 2 - 3 sedmice se operisala... Zena je promijenila nacin zivota: prestala pusiti, promjena ishrane, trenira... Ide redovno na kontrole i sve ide svojim tokom. Raku ni traga ni glasa poslije operacije.
Ovo gore sto sam navela radim redovno, neko se mozda boji susresti sa realnoscu, za mene je bitnije (ako dodje do toga ne daj Boze) otkriti sve to u ranom stadiju i gledati kako otklonuti sve tragove i zivjeti normalan zivot.
Ali, realnosti su nazalost drugacije.
Sanse za dobijanje raka dojke ispod 40 godina su male ali nikad se ne zna. Zato je zakon pregledati svoje dojke npr jednom - dva put mjesecno u toku tusiranja. U pitanju je odvojiti samo 2 ekstra minute a te dvije minute mogu spasiti zivot toliko zena.
Prijateljica od moje mame je dobila rak na dojci prije 3 godine, zena je to otkrila u samom pocetnom stadiju, konzultovala doktora, za 2 - 3 sedmice se operisala... Zena je promijenila nacin zivota: prestala pusiti, promjena ishrane, trenira... Ide redovno na kontrole i sve ide svojim tokom. Raku ni traga ni glasa poslije operacije.
Ovo gore sto sam navela radim redovno, neko se mozda boji susresti sa realnoscu, za mene je bitnije (ako dodje do toga ne daj Boze) otkriti sve to u ranom stadiju i gledati kako otklonuti sve tragove i zivjeti normalan zivot.
-
FortunaBela
Svakog mijeseca u isto vrijeme obavezno provijerite svaku promijenu i odstupanja od normalnog izgleda vasih dojki. Obratite paznju na tvrde cvorice, grumencice, zadebljanja ili ulegnuca. Svaku promijenu prijavite vasem ljekaru i raspitajte se o mamografu u vasem domu zdravlja. Svoje grudi kod kuce mozete provijeriti koristeci slijedece postupke:
Lezeci
Stavite jastuk ispod svog desnog ramena. Stavite desnu ruku ispod glave. Provijerite cijelokupnu oblast dojke prstima lijeve ruke. Upotrebite male krugove, kao i pokrete gore-dole. Osvijetljenje neka bude osrednje, a pritisak neka vam bude cvrst prilikom provijere. Njezno pritisnite bradavicu i pogledajte ima li promijena. Ponovite postupak na lijevoj dojci.
Ispred ogledala
Provijerite da li ima promijena u izgledu ili obliku vasih grudi. Zapazite svaku promijenu koze ili bradavica ili iscijedak iz bradavica. Provijerite vase grudi na vise nacina: sa rukama sa strane, sa rukama iznad glave, sa dlanovima na bedrima zatezuci cvrsto grudne misice.
Prilikom tusiranja
Podignite desnu ruku. Sa sapunjavim rukama, ali cistim prstima provijerite desnu dojku. Koristite iste male krugove i pokrete gore-dole, na nacin koji je opisan u dijelu pod nazivom "lezeci." Ponovite cio postupak.
-
white_sugar
nisam razmisljala o tome dok nisam bila u situaciji da mozda imam rak dojke. ali sada totalno drugacije gledam na rak i cudim se kako ljudi tj. zene malo znaju o tome.
posebno u bosni. nazalost
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
I muškarci mogu dobiti ovu bolest. Vidio na BBC TV. Majka mu umrla od ove bolesti, sestra na vrijeme otkrila i operisala i paša skontao da je kod njega veoma bitan nasljedni faktor...pipkao se i na vrijeme otkrio. BBC ga iskoristila u svojim reklamnim kampanjama jer, izgleda i u UK imaju problema sa odzivom na redovnu, besplatnu mamografiju.
-
FortunaBela
VJEZBANJE SMANJUJE RIZIK
OD TUMORA DOJKE
Starije zene koje redovito vjezbaju, za razliku od svojih manje aktivnih vrsnjakinja, daleko ce rjede oboljeti od tumora na dojci, tvrde nizozemski znanstvenici.
Zene koje voze bicikl vise od jednog sata na dan imaju 19 posto manje sansi da dobiju rak dojke, kaze dr. Miranda J. M. Dirx sa sveucilista u Maastrichtu. Nalazi koji su objavljeni u rujanskom izdanju magazina Cancer, naglasavaju vec poznate dokaze o povezanosti aktivnog zivota i prevencije od raka dojke.
Znanstvenici su procjenjivali navike vjezbanja vise od 62.000 zena u dobi od 55 do 69 godina, te promatrali koliko je njih u razdoblju od sedam godina oboljelo od tumora na dojci. "Rezultati zadnje studije podupiru pretpostavku da fizicka aktivnost poslije menopauze stiti zene od tumora na dojci. Fizicka aktivnost stiti od pojave raka na dojci, ali postoje i drugi vazni razlozi zbog kojih bi trebalo redovito vjezbati. Recimo radi prevencije srcanih bolesti koje pogadaju zensku populaciju daleko cesce nego tumor na dojci," napisali su dr. Dirx i kolege.
"Postoje jos mnoga otvorena pitanja o vezi izmedu vjezbanja i raka dojke. Medutim, dokazi nas navode na misljenje da vjezbanje doista ima preventivnu ulogu u pojavi raka dojke," rekla je dr. Debbie Saslow s American Cancer Society u Atlanti, Georgia. Postojeci dokazi ukazuju da one zene koje poslije menopauze vjezbaju 1 sat dnevno mogu znacajno smanjiti mogucnost pojave tumora, tvrdi Saslow. Naglasila je da se 75 posto slucajeva tumora dojke pojavljuje upravo kod zena koje su prosle menopauzu. Zele li ostati zdravi, odrasli bi se svakako trebali ukljuciti u neki oblik tjelovjezbe, barem 30 minuta na dan. "Ako vec imaju tu naviku, neka povecaju vrijeme na cijeli sat," zakljucila je dr. Saslow.