Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...

Moderator: banjaluka078

Post Reply
banjaluka078

#1 Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by banjaluka078 »

Na javnom uvidu Nacrt Regulacionog plana za uređenje obala Vrbasa

Nacrt Regulacionog plana za uređenje obala Vrbasa u Banjoj Luci nalazi se od danas, 28. avgusta, pa do 28. septembra ove godine na javnom uvidu.

Ovaj dokument, koji se sastoji od čak 23 sekcije, stavljen je na uvid u prostorije preduzeća „Projekt“, a. d. – Banja Luka (ul. Veselina Masleše 1/IV), prostorije Administrativne službe Grada Banja Luka, te mjesne zajednice Zalužani, Lazarevo 1, Česma, Ada, Borik 1, Borik 2, Karanovac, Starčevica, Centar 1, Obilićevo 1, Obilićevo 2, Bulevar, Kočićev vijenac, Srpske toplice i Karanovac svaki dan osim subote, nedjelje i državnih praznika, u vremenu od 8 do 16 časova.
Za vrijeme javnog uvida svako fizičko i pravno lice može dati mišljenje, primjedbe i prijedloge na Nacrt, upisom u knjigu koja će se nalaziti u prostorijama u kojima će biti Nacrt izložen ili u formi dopisa Administrativnoj službi Grada Banja Luka – Odjeljenju za prostorno uređenje ili preduzeću „Projekt“, a. d. - Banjaluka.

Sve sekcije Nacrta ovog Regulacionog plana možete da pogledate http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/1663/
banjaluka078

#2 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by banjaluka078 »

O ovome se jos davno pricalo, sada se regulacioni planovi stavljaju na snagu:
Ovih dana (septembar 2006.) se u RS entitetu pokusava sprovesti posljednja faza etnickog ciscenja ovog dijela teritorija BiH od nesrpskog stanovnistva.
Odlukom o prostornom uredjenju te novim prostornim i urbanistickim planom grada Banja Luke, naprimjer, se otima privatna zemlja i ruse kuce vlasnicima nesrpske nacionalnosti, dok se na drugoj strani ratnim profiterima dozvoljava bespravna gradnja kompletnih zgrada na tudjoj zemlji.
Zato mi, prije svega gradjani Bosne i Hercegovine, a zatim i vlasnici privatne imovine, ovim putem apelujemo na drzavne institucije BiH i organizacije za zastitu ljudskih prava sljedece:

1. da se zaustavi otimacina privatnih kuca i zemlje od strane sluzbenih institucija entiteta RS
2. da se izmjene sadasnji urbanisticki i regulacioni planovi tamo gdje predvidjaju oduzimanje privatne zemlje bez suglasnosti njenih vlasnika
3. da se u RS entitetu sto hitnije sprovede zakon o denacionalizaciji zemljista, jer je ukidanjem socijalistickog drustvenog poretka SFRJ automatski prestao biti vazecim i oblik drustvenog vlasnistva
4. da se izvrsi povrat privatnog zemljista koje je od 1992. godine naovamo nelegalno dodijeljeno trecim licima, ovom slucaju srpske nacionalnosti
5. da se zastiti pravo na privatno vlasnistvo kao jedno od osnovnih i nepovredivih ljudskih pravas
Pozivamo sve gradjane Bosne i Hercegovine u domovini I inostranstvu da svojim potpisima pomognu i doprinesu ocuvanju prava na privatnu imovinu nesrpskog stanovnistva u RS entitetu Bosne i Hercegovine.
http://www.ferhadija.com/peticija2/inde ... pyKey=uvod
banjaluka078

#3 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by banjaluka078 »

Ukoliko se vasa imovina nalazi u zonama obuhvacenim novim urbanistickim planom, prvo sto trebate uraditi je da podnesete zahtjev da iz drustvene predje u privatnu imovinu, kako biste vi mogli postavljati uslove investitorima, ali i ucvrstiti svoju poziciju/argumente u slucaju da odlucite da se borite s gradskim vlastima.
Angry_Orange

#4 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by Angry_Orange »

A zamolio bih da mi neko kaze ako zna koja je konkretno opasnost ako ne prevedem jos drustvenu svojinu u privatnu?
Mislim imovina je moja privatna,ali se vodi kao drustvena svojina,imali ikakve opasnosti sad u tome??
I izgleda da je obuhvacena ovim novim regulacionim planom.... :-?
banjaluka078

#5 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by banjaluka078 »

Angry_Orange wrote:A zamolio bih da mi neko kaze ako zna koja je konkretno opasnost ako ne prevedem jos drustvenu svojinu u privatnu?
Mislim imovina je moja privatna,ali se vodi kao drustvena svojina,imali ikakve opasnosti sad u tome??
I izgleda da je obuhvacena ovim novim regulacionim planom.... :-?
Dok god ti na ZK ulosku pise da je svojina drustvena, iznos koji ce ti biti ponudjen za otkup ili eksproprijaciju ce biti znatno manji nego sto ce biti za privatnu svojinu. Naravno, sve dok ne pise da je imovina tvoja, ona to i nije, vlasti to tako gledaju. Kad su mijenjali regulacioni plan mog naselja, posebno su tretirali zalbe nas vlasnika koji su denacionalizovali imovinu, jer su kod nas imali vise sanse za naici na prepreke, probleme, tuzbe. Doduse, od nedavno je na snazi zakon o eksproprijaciji, sto otprilike znaci da ako je zemljiste potrebno u svrhe od opste potrebe, ono ce svakako biti ekspresnom brzinom oduzeto, ali bar u naknadnom postupku bices u boljem polozaju kod visine nadoknade stete.
Nisam pravnik, pa da te ne zavlacim, znam samo onoliko koliko sam morala nauciti silom prilika, ali ako mislis da ti je zemljiste na udaru, mozda nije lose da se informises ili nekog angazujes da ti odradi papirologiju, ako nisi u BL.
BHCluster

#6 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by BHCluster »

@banjaluka078
Hval prijatelju na informacijama, svi zainteresovani mogu potpisati peticiju dole ispod.

Image
banjaluka078

#7 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by banjaluka078 »

Nema na cemu. Potpisati peticiju je bitno, naravno, ali samo to nije dovoljno. Niko od vlasti nece reagovati na osnovu online peticije. Svaka osoba cija je imovina na udaru, narocito oni cija imovina treba biti zatrta da bi se pravila setalista, treba u pisanoj formi dostaviti prigovor na regulacioni plan opstini, odjelu za prostorno uredjenje direktno ili preko odbornika u mjesnim zajednicama. Treba dobro paziti na rokove, jer se ovi hvataju za sve formalnosti kad to znaci da mogu izbjeci odgovornost.
banjaluka078

#8 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by banjaluka078 »

Završna faza etničkog čišćenja gradova u RS

Bošnjaci i Hrvati "legalno" ostaju bez imovine

Dva zakona omogućavaju da se pod izgovorom "opći interes" oduzima privatna imovina, a da vlasnici nemaju pravo žalbe

Osnov za završnu fazu etničkog čišćenja urbanih sredina manjeg bh. entiteta, tvrde predstavnici povratnika, predstavljaju Zakon o eksproprijaciji RS i Zakon o građevinskom zemljištu RS, koji su na snagu stupili krajem prošle godine.
Boljševički manir

- Osim što se u najboljem boljševičkom maniru krši Evropska konvencija, umanjuje se vladavina prava, a krši se i Ustav RS, kojim se garantuje zaštita ljudskih sloboda i prava u skladu s međunarodnim standardima. Nakon deset godina mukotrpnog povrata u ratu oduzete imovine, sada će ona zakonski ponovo biti oduzimana - kaže Salem Čorbo, izvršni direktor Udruženja građana "Povratak" iz Bijeljine, obrazlažući Inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti ovih zakona, koju je uputio Ustavnom sudu RS.
Čorbo ističe da su ovakvu inicijativu političari, prije svega oni koji zastupaju interese nesrpskog stanovništva u RS, morali ranije pokrenuti.
U izjavi za "Dnevni avaz" potpredsjednik RS Adil Osmanović tvrdi da za to nema ovlaštenja, dok potpredsjednik NSRS Ševket Hafizović ističe da samo članovi Predsjedništva BiH mogu pokretati takve inicijative. Hafizović također, kao i Čorbo, smatra da je ovim zakonima ugrožena imovina Bošnjaka i Hrvata u RS.

Regulacioni plan

Novi Zakon o eksproprijaciji utvrđuje da se nepokretnosti, u slučaju općeg interesa, mogu eksproprisati i za potrebe stambene izgradnje i uređivanje zemljišta za te potrebe. Budući da je proglašenje općeg interesa uvjet za pristupanje eksproprijaciji, zakonodavac je riješio i ovu dilemu stratega etničkog čišćenja. Dosadašnje procedure proglašavanja općeg interesa u slučajevima gradnje svedene su na jedno - usvajanjem regulacionog ili urbanističkog plana smatra se da je utvrđen opći interes, čak i u dijelu stambeno-poslovne izgradnje.
Budući da se zna ko čini većinu u skupštinama općina, te u direkcijama za izgradnju gradova u RS, nije teško pretpostaviti čija će imovina biti na udaru i to bez prava žalbe, što je vladika Kačavenda na primjeru proširenja Eparhijskog doma već pokazao.

Avaz, april 2007.
Angry_Orange

#9 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by Angry_Orange »

Samo da ti se i ja zahvalim @banjaluka078 na odgovoru na moje postavljeno pitanje,kao i na ovome korisnom obavjestenju! :wink:
BHCluster

#10 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by BHCluster »

banjaluka078 wrote:Nema na cemu. Potpisati peticiju je bitno, naravno, ali samo to nije dovoljno. Niko od vlasti nece reagovati na osnovu online peticije. Svaka osoba cija je imovina na udaru, narocito oni cija imovina treba biti zatrta da bi se pravila setalista, treba u pisanoj formi dostaviti prigovor na regulacioni plan opstini, odjelu za prostorno uredjenje direktno ili preko odbornika u mjesnim zajednicama. Treba dobro paziti na rokove, jer se ovi hvataju za sve formalnosti kad to znaci da mogu izbjeci odgovornost.
Dobro ja sam tu peticiju stavio jer ljudi mogu vidjeti da nissu sami jer ima dosta Banjalucana na listi. To sam sto si ti napisao stavio i na hiseta.com nadam se da ti nesmeta.
banjaluka078

#11 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by banjaluka078 »

BHCluster wrote: Dobro ja sam tu peticiju stavio jer ljudi mogu vidjeti da nissu sami jer ima dosta Banjalucana na listi. To sam sto si ti napisao stavio i na hiseta.com nadam se da ti nesmeta.
Kontam, kontam, samo sam htjela da naglasim da potpisivanje peticije same nije dovoljno, nego da svaki pojedinac treba vidjeti da li mu je imovina obuhvacena reg. planom i da reaguje ako jeste - ako mu se ne svidja planirana promjena, naravno.

I ja sam postavila na jos par foruma, definitivno treba proslijediti informaciju svima koji bi mogli imati koristi od nje.

Pozdrav iz BL.
Angry_Orange

#12 Re: Raja iz Novoselije, Sehera, Hiseta, Mejdana... - paznja!

Post by Angry_Orange »

Evo jos jednom da zahvalim i imao bih jednu molbu...izvinjavam se na off-topicu...
Posto vidim da si u Banja Luci ja bih izdao povoljnu prizemlje sprat svoje kuce,kuca je na extra lokaciji,strogi centar....a ja tamo dodjem 1 ili 2 godisnje,pa ako znas neke postene ljude javi mi na pm...
Post Reply