Ne!alek wrote:a da ipak ovdje zakljucimo??horns&drums wrote:
Brazzo-mala je rezon x 5
Nastavite davati smislene komentare, clear?
Moderator: Chloe
Ne!alek wrote:a da ipak ovdje zakljucimo??horns&drums wrote:
Brazzo-mala je rezon x 5
Daj konkretan primjer(obavezno) i konkretnog forumasa(neobavezno)Primjecujem da je kod nemalog broja forumasa koji sad zive u Sarajevu dominantna varijanta na -irati. Jel to oduvijek bilo tako? Da li se oni koji koriste vecinom -ovati ...smatrju papcima u jezickom kontextu?
Svasta se moze uraditi, to ovisi i o obrazovanju, socijalnoj slici...alek wrote:i meni, al sta da se radi??
mogli bi ovdje pricati o gomili stvari koje nam smetaju, al sta mozes uraditi da promijenis stvari? nista!
ovo je potpuno izvan konteksta cijele price koja se ovdje prica.crna_pantera wrote:U vezi donosenja nekakvog drugog govora koji para tako osjetljive usi pojedinaca, i nametanju istog (cuj nametanje, ko da mi iko na ovom svijetu moze nesto nametnuti, ako ja to ne zelim) primjetila bih samo jedno. Kako li ovi Nijemci ne promijenise svoj govor obzirom na onoliku najezdu stranaca, koji ne samo da su pogresno akcentuirali, nego i pogresno izgovarali, do onih koji ga do dana danasnjeg skoro pa nikako ne znaju??? I prezivjese ljudi, cuvaju svoju tradiciju, nisu promijenili jezik, nisu poprimili tudju kulturu. U vecini slucajeva im ne smetaju stranci. Mislim da je u Bosni, konkretno u Sarajevu najveci problem nezaposlenost koja izaziva razne frustracije, i vazda se nadje nekakav ventil, koji nema sa losom ekonomskom situacijom nikakve veze, niti joj je kriv, u ovom slucaju neko sto kaze dolaaaazio
Pobogu, i prije rata ih je bilo, pa niko nista
Ja vala bas...crna_pantera wrote:Pa valjda je i njima dok..ilo vjecito ispravljanje, pa krenuli u napad![]()
na osnovu cega to zakljucujes?horns&drums wrote:Ja vala bas...crna_pantera wrote:Pa valjda je i njima dok..ilo vjecito ispravljanje, pa krenuli u napad![]()
Nego, tjera li tebe netko kod kuce da pricas njemacki?
A pricas li ga na poslu?
Poanta, nijemci vise vole Njemacku nego sarajlije Sarajevo![]()
pa ovo da nije zalosno bilo bi smijesno, i sve ja razumijem Horns zar ne vidis da pecam komplimentehorns&drums wrote:Dolaaazio i odlaaaazio sam cuo i ranije, samo jednom u 3 mjeseca, a sada sam dozivjeo da me ispravljaju (cak se i naljute kad kazem drukcije). O tome ti pricam.
Prvo da se zahvalim na iscrpnom i iskrenom odgovoru....pa da onda dodam .... U onom malom mjestascu gdje sam proveo djetinstvo je bio kiosk gradske pekare sa cijenama kruha ... a ljudi su nekako jednako cesto govorili i kruh i hljeb ...ja isto tako. Tek dolaskom u ovu zemlju sam se imao prilike upoznati sa ljudima koji ....ne da se foliraju ...nego uistinu nisu znali...sta znaci recimo :horns&drums wrote:"Dosljak" koji ne iritira nikoga svojim ophodjenjem, galamom ili nametanjem nekih nazadnih vrijednosti za mene nije "dosljak" nego punopravni gradjanin grada. Takvih "dosljaka" je bilo i prije, ljudi su selili cesto s mjesta na mjesto. I nikom nisu smetali, cak ih nisu primjecivali iako su npr. govorili kritizirati, a ne kritikovati... Jer su imali svoje, a postovali tudje voleci ga kao svoje.
Govorim u svoje ime, zivjeo sam na mnogim mjestima i nigdje nisam osjetio netrpeljivost.
Stari, u Sarajevu je uvijek pricao svako onako kako hoce. Sarajevo je bilo grad jezicnih sloboda. Druga stvar, ako kazem "kruh" pa me prodavac blijedo pogleda i zeza - sam sam si kriv.
Da se "izjasnim"
Ja osobno(licno) volim pricati tj. vise volim koristiti kroatizme jer mi je hrvatski jezik nekako izvorniji od srpskog. Ne idem, naravno, u ekstreme tipa "zrakomlat i "nogostup" ali volim govoriti (i ranije i sada) uopće. općina, informiranost... Stvar izbora, uticaj Alan Forda i pubertetska teznja da budem primjecen u sirem drustvu. Kapito?
Kod nas mozes pricati brdski taman da si jedan od lektora oslobodjenja (uvjerio se osobno / licno)dinash wrote:na osnovu cega to zakljucujes?horns&drums wrote:Ja vala bas...crna_pantera wrote:Pa valjda je i njima dok..ilo vjecito ispravljanje, pa krenuli u napad![]()
Nego, tjera li tebe netko kod kuce da pricas njemacki?
A pricas li ga na poslu?
Poanta, nijemci vise vole Njemacku nego sarajlije Sarajevo![]()