Bigus, kuda mi to sad napredujemo u ovom sistemu svih sistema?BigusDickus wrote: A ti horns bar pokusaj shvatiti, da je (po mom misljenju) ono bio jedan los sistem, koji je usporavao svaki vid napredovanja i za kojim ne zalim, ni jednog trenutka. Vrijeme ce najbolje pokazati...
Raja ili smrt carsije
-
Prenj
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Vrijeme ti vec pokazuje. Proslo je deset godina od rata no i dlaje se vadimo na rat. Sve nam rat kriv.BigusDickus wrote:A ti horns bar pokusaj shvatiti, da je (po mom misljenju) ono bio jedan los sistem, koji je usporavao svaki vid napredovanja i za kojim ne zalim, ni jednog trenutka. Vrijeme ce najbolje pokazati...
Ono nije bio los sistem, a argumentirano sam ti i naveo zasto. Nije bio ni dobar, naravno, ali daleko bolji od ovog sada. Sada mi ti reci, ko to ovdje u ovom sistemu napreduje osim babinih sinova Sto se Tita tice, da smo zivjeli kao rusi, cesi, poljaci pod Staljinom pa da smo se oslobodili toga onda bi mogao pricati da je ono bilo mracno doba. Nego lijepo, bosanski pasos u dzep pa pravac hrvatska ili srbija, dalje ne moze.
Moze, ali ces se morati malo ponizavati pred sluzbenicima kada te pitaju "Imas li ikakve veze sa mudzahedinima u Bosni" (dozivjeh prije godinu i pol dana iako cak nemam ni muslimansko ime).
-
Stari
Citajuci ovu temu su mi se ipak rastaberile neke stvari...jedno od njih je da bi bilo (ako nikako drugcije a ono barem statisticki)zanimjivo uporediti desetu godinu nakon drugog svjetskog rata (dakle 1955) sa desetom godinom nakon prvog bosansko-srpsko-hrvatskog rata (dakle ovom godinom).
I mislim da je prava steta to sto sad moram zuriti na voz...jer cini mi se da je takva usporedba ugrubo sprovediva i to ovdje na forumu.
Mozda sutra ...ako me zdravlje bude dobro drzalo.
Do tad mi ostajte zdravi veseli i debeli
I mislim da je prava steta to sto sad moram zuriti na voz...jer cini mi se da je takva usporedba ugrubo sprovediva i to ovdje na forumu.
Mozda sutra ...ako me zdravlje bude dobro drzalo.
Do tad mi ostajte zdravi veseli i debeli
Last edited by Stari on 12/05/2005 15:53, edited 2 times in total.
-
car-x
Vrijeme ti vec pokazuje. Proslo je deset godina od rata no i dlaje se vadimo na rat. Sve nam rat kriv.
--> pa u puno toga jeste.. barem ekonomski gledano.. srpska vojska je opljackala sto se dalo opljackati, a sto nisu, zapalili su, tako da ti je ostala zemlja bez industrije.. za podici industriju na noge treba puno vise nego deset godina.. osim toga, koliko nas je spremno otici na radnu akciju i praviti fabriku tri mjeseca ili tri godine, sto je u onom sistemu bilo pod obavezno i naravno..
Moze, ali ces se morati malo ponizavati pred sluzbenicima kada te pitaju "Imas li ikakve veze sa mudzahedinima u Bosni" (dozivjeh prije godinu i pol dana iako cak nemam ni muslimansko ime).
--> strasno.. a zamisli tek da ga imas, pa jos da si osunecen, pa te onda svako malo skidaju da ti vide cunu..
malo nezahvalno zvuci i ne bi htio da me se lose protumaci.. svaki "bosanski srbin" ce u danasnjoj bosni reci da je onda bilo bolje.. meni je tu jasno i zasto..
--> pa u puno toga jeste.. barem ekonomski gledano.. srpska vojska je opljackala sto se dalo opljackati, a sto nisu, zapalili su, tako da ti je ostala zemlja bez industrije.. za podici industriju na noge treba puno vise nego deset godina.. osim toga, koliko nas je spremno otici na radnu akciju i praviti fabriku tri mjeseca ili tri godine, sto je u onom sistemu bilo pod obavezno i naravno..
--> strasno.. a zamisli tek da ga imas, pa jos da si osunecen, pa te onda svako malo skidaju da ti vide cunu..
malo nezahvalno zvuci i ne bi htio da me se lose protumaci.. svaki "bosanski srbin" ce u danasnjoj bosni reci da je onda bilo bolje.. meni je tu jasno i zasto..
-
novalic
evo, jedna "sitnica" koja je bila daleko bolja poslije 2. svjetskoga rata nego danas..
tada se islo i na radne akcije, necemo sada silom ili milom, nije problem.. nesto se napravilo.. i ostalo..
poslije ovoga rata bosna dobila ogromne novce.. ovi sto super barataju siframa sigurno vode racunicu koliko, i ni makac.. u ovih deset godina.. samo se guzonje izgradile, sa narodnim novcem..
priznajem, da je tito bio na mjeso nekoga, drugacije bi bilo..
tada se islo i na radne akcije, necemo sada silom ili milom, nije problem.. nesto se napravilo.. i ostalo..
poslije ovoga rata bosna dobila ogromne novce.. ovi sto super barataju siframa sigurno vode racunicu koliko, i ni makac.. u ovih deset godina.. samo se guzonje izgradile, sa narodnim novcem..
- horns&drums
Mozda jeste u Austriji, ne znam gdje ti zivis. Hm, hajde, rat bio, razoreno sve. Znas li ti koliko je od tada uslo kapitala u zemlju? Opet te pitam, citas li novine, gledas li TV? Za pet milijardi dolara, nista se nije napravilo. Nego je najlakse reci: srbi su krivi, zbog njih nemamo deset godina napretka, kod nas je rat i gotovo. Necemo da priznamo da smo ponovno opljackani, ovaj puta ne od srba nego od "nasih". E da, onih koje su nam izabrale domacice. Pa neka ti i dalje bude mrsko ici na glasanje.pa u puno toga jeste.. barem ekonomski gledano.. srpska vojska je opljackala sto se dalo opljackati, a sto nisu, zapalili su, tako da ti je ostala zemlja bez industrije.. za podici industriju na noge treba puno vise nego deset godina.. osim toga, koliko nas je spremno otici na radnu akciju i praviti fabriku tri mjeseca ili tri godine, sto je u onom sistemu bilo pod obavezno i naravno..
Ma reci cetnik, slobodno. Mojne mi licemjerjamalo nezahvalno zvuci i ne bi htio da me se lose protumaci.. svaki "bosanski srbin" ce u danasnjoj bosni reci da je onda bilo bolje.. meni je tu jasno i zasto..
Imali bi se cega nagledati, masala. No ne sumnjam da nam i to nece uvesti jednom...cek' malo...--> strasno.. a zamisli tek da ga imas, pa jos da si osunecen, pa te onda svako malo skidaju da ti vide cunu..
-
car-x
horns&drums wrote:Mozda jeste u Austriji, ne znam gdje ti zivis. Hm, hajde, rat bio, razoreno sve. Znas li ti koliko je od tada uslo kapitala u zemlju? Opet te pitam, citas li novine, gledas li TV? Za pet milijardi dolara, nista se nije napravilo. Nego je najlakse reci: srbi su krivi, zbog njih nemamo deset godina napretka, kod nas je rat i gotovo. Necemo da priznamo da smo ponovno opljackani, ovaj puta ne od srba nego od "nasih". E da, onih koje su nam izabrale domacice. Pa neka ti i dalje bude mrsko ici na glasanje.pa u puno toga jeste.. barem ekonomski gledano.. srpska vojska je opljackala sto se dalo opljackati, a sto nisu, zapalili su, tako da ti je ostala zemlja bez industrije.. za podici industriju na noge treba puno vise nego deset godina.. osim toga, koliko nas je spremno otici na radnu akciju i praviti fabriku tri mjeseca ili tri godine, sto je u onom sistemu bilo pod obavezno i naravno..
Ma reci cetnik, slobodno. Mojne mi licemjerjamalo nezahvalno zvuci i ne bi htio da me se lose protumaci.. svaki "bosanski srbin" ce u danasnjoj bosni reci da je onda bilo bolje.. meni je tu jasno i zasto..
Imali bi se cega nagledati, masala. No ne sumnjam da nam i to nece uvesti jednom...cek' malo...--> strasno.. a zamisli tek da ga imas, pa jos da si osunecen, pa te onda svako malo skidaju da ti vide cunu..
misko, ode ti daleko u svojoj argumentaciji.. ispade da je gore sto su ovi poslijeratni lesinari uradili nego sto je srpska vojska napravila?!?!
tu se nikako ne bi slozio s tobom.. naravno, tuzno je kad neko zaradjuje na tudjoj nesreci, ali da nije bilo te srpske vojske ne bi nesrece i sirotinje ni bilo..
sa "bosanski srbin" nisam mislio na cetnike.. njih ionako ne ubrajam u bilo kakvu ljudsku kategoriju.. nego vise se ne znam izraziti glede tog dijela bosanskog stanovnistva a da nekog ne povrijedim.. kazem, bosanac pravoslavac, ne godi, kazem srbin ne godi, kazem bosanski srbin, odmah se neko nadje da to protumaci ko "cetnik".. nije to nikakvo licemjerje..
a za cunu, masala da je tako..
-
car-x
glede domacica i glasanja, kad bi barem pola ljudi razmisljalo o tim izborima na nacin kako ja razmisljam.. mozda bi svi zajedno i uspjeli da izabaremo neke druge, koji su u stanju izvesti zemlju na selamet, za razliku od ovih danasnjih.. ali to ti je jednaka utopija ko i tvoje vjerovanje u prosli sistem..
-
Prenj
car-x wrote: misko, ode ti daleko u svojoj argumentaciji.. ispade da je gore sto su ovi poslijeratni lesinari uradili nego sto je srpska vojska napravila?!?!
tu se nikako ne bi slozio s tobom.. naravno, tuzno je kad neko zaradjuje na tudjoj nesreci, ali da nije bilo te srpske vojske ne bi nesrece i sirotinje ni bilo..
sa "bosanski srbin" nisam mislio na cetnike.. njih ionako ne ubrajam u bilo kakvu ljudsku kategoriju.. nego vise se ne znam izraziti glede tog dijela bosanskog stanovnistva a da nekog ne povrijedim.. kazem, bosanac pravoslavac, ne godi, kazem srbin ne godi, kazem bosanski srbin, odmah se neko nadje da to protumaci ko "cetnik".. nije to nikakvo licemjerje..
a za cunu, masala da je tako..barem se za buduce narastaje ne moramo brinuti..
Patriote drage, do kada cemo se samo vaditi na rat, cetnike, ustase? Zna li ko datum?
U skoro cijelom tuzlanskom kantonu, Zenici, Kaknju, u ovom ratu steta skoro da nije ni bilo, pa koja je razlika u odnosu na ostatak zemlje? Zenica je cak i u najgorem stanju!!
Kao da nakon II svjetskog rata zemlja nije bila razvaljena pa skoro da nije bilo mosta kojeg Svabe nisu u povlacenju srusile.
Sve smo uspjeli popraviti i napraviti SAMI, jer se radilo i radilo, nije se samo cekalo na donacije i gledalo sta se moze pokrasti.
Last edited by Prenj on 12/05/2005 16:31, edited 1 time in total.
-
Stari
Evo da se, nadovezujuci se na onu moju proslu poruku, ...nadovezem ujedno i na ovu novalickinu.novalic wrote:evo, jedna "sitnica" koja je bila daleko bolja poslije 2. svjetskoga rata nego danas..
1955 je u poredjenju sa sadasnjom situacijom (imam stanovitih problema sa ovom vrstom usporedjivanja jer ne poznajem kakva je situacija sada u Bosni....a za onu situaciju iz 1955 ...
1955....je bilo posla...i na odredjeno i neodredjeno vrijeme i dobrovoljnog a bogme i prisilnog. Salu na stranu te davne 1955 si, ako si imao zavrsenu srednju skolu mogao vrlo brzo sebi naci zaposlenje...i ako si koliko-toliko znao drzati jezik za zubima (sto se tice Tite i partije) ....nije bilo lose. Ako si kojim slucajem bio fakultetski obrazovan (i ne samo ljekar nego bilo sta pravnik, farmaceut, Agronom, Inzinjer....bilo sta)...ma covjvece...za rukav su te vukli nudeci zaposlenje ...ovdje se ne zezam ni najmanje ...evo mrtav sam ozbiljan dok sjedim i sve ovo pisem. Pomislite samo.... direktori firmi su nerijetko bili ljudi sa 4 do 8 osnovne (nerijetko sa intervalom od 4-8 polozenim vanredno uz rad) ....i to je tako ostalo , po partijskoj liniji sve do sredine pa i kraja 60-tih....Niceg loseg ne vidim u tome sto ljudi koji su bili postavljeni za direktore bili u oskudici formalnog i dokumentovanog obrazovanja...obrazovanje i znanje se, po meni, moze steci na vise nacina.....nego bilo kako bilo... to nije predmet diskusije....(h)Elem vako to ko biva...buduci da su rukovodeci kadrovi bili politicki rasporedjeni na ta mjesta koja su im pripadala...bila je opsta oskudica u ljudima koji nisu "politcki" ...nego obrazovani da rade odredjeni posao (sad nema veze koje struke je to obrazovanj moglo biti ...moze biti, kao sto rekoh, tehnicke, medicinske pedagoske itd)
Evo da se na trenutak zadrzim na ovoj segmentu usporedbe ....hajde nazovimo je usporedba trzista rada i radne snage 1955 vs 2005 i da ne idem dalje. Neka neko od vas koji ste mladji i trebutno ste nastanjeni na teritoriji BiH....napravi slican prikaz trenutne situacije na trzistu rada i radne snage. Mislim da ce onda usporedba biti puno laksa.
U slijedecem broju uporedjujem odredjene segmente socijalnog zivota.
Last edited by Stari on 13/05/2005 08:56, edited 1 time in total.
-
car-x
stari, majstore, ovo ti je ko da si za neki od politickih tjednika u zemlji nam radio analizu rukovodeceg kadra.. sto se ovog dijela tice, 1955=2005Stari wrote: Pomislite samo.... direktori firmi su nerijetko bili ljudi sa 4 do 8 osnovne (nerijetko sa intervalom od 4-8 polozenim vanredno uz rad) ....i to je tako ostalo , po partijskoj liniji sve do sredine pa i kraja 60-tih....Niceg loseg ne vidim u tome sto ljudi koji su bili postavljeni za direktore bili u oskudici formalnog i dokumentovanog obrazovanja...obrazovanje i znanje se, po meni, moze steci na vise nacina.....nego bilo kako bilo... to nije predmet diskusije....(h)Elem vako to ko biva...buduci da su rukovodeci kadrovi bili politicki rasporedjeni na ta mjesta koja su im pripadala...bila je opsta oskudica u ljudima koji nisu "politcki" ...nego obrazovani da rade odredjeni posao (sad nema veze koje struke je to obrazovanj moglo biti ...moze biti, kao sto rekoh, tehnicke, medicinske pedagoske itd)
smijes pricat sta hoces, ali te ne vuce niko za rukav za poso, ali s fakultetom uvijek mozes naci poso.. minus i plus se pobrisu.. i opet ti skoro pa ko dodje na isto..
-
Prenj
1955., deset godina nakon onog rata, bile su vec izgradjene pruge Brcko-Banovici i Samac-Sarajevo, zeljezara u Zenici, hidroelektrane na Jablanici i Rami ..., i to bez ikakve strane pomoci.
2005., deset godina nakon ovog rata, napravljeno je 10 kilometara auto-puta, prodata zeljezara u Zenici, prodat Energopetrol, ..., uz 12 milijardi USD strane pomoci.
2005., deset godina nakon ovog rata, napravljeno je 10 kilometara auto-puta, prodata zeljezara u Zenici, prodat Energopetrol, ..., uz 12 milijardi USD strane pomoci.
-
Stari
OK...onda idemo dalje...socijalni zivot.
Postojale su igranke u domovima JNA, u vatrogasnim domovima, domovima sportova (koji su postojali u 10-ak najvecih gradova u BiH), domovima kulture (koji su postojali samo u 4-5 najvecih gradova u BiH).
Plesalo se u taktu slow-fox, swing, charleston.
Postojala su kina ...otvorena i zatvorena sa crno-bijelom i kolor projekcijom...u mono tehnici. Profesionalno pozoriste je cinimi se postojalo samo tu kod vas u Sarajevu nesto malo kasnije i u ostalim vecim gradovima....u gradovima srdnjeg i manjeg reda su postojala improvizovana amaterska pozorista.
Muskarci su se druzili po utakmicama (tad je SFRJ bila ozbiljna i respektabilna ekipa u svijetu ...kasnije su postali osrednji...pred rat vecinom sporadicni....a sada vise ne postoje). Kinima , vaserima(luna parkovima).
Barenje, udvaranje, zabavljanje.... se operacionalizovalo, na korzou eventualno u slasticarnicama (u kojima je bilo puno manje poslastica no sada)....a intimno druzenje sa drugaricama suprotnog spola....je bilo cista i nepatvorena ....improvizacija. No ipak funkcionisalo je ...sto je dakako vidljivo iz ogromnog prirodnog prirastaja tokom prvog i drugog petogodisnjeg plana...Dakle momci ....radilo se
nije da nije
i na tom planu.
Postojale su igranke u domovima JNA, u vatrogasnim domovima, domovima sportova (koji su postojali u 10-ak najvecih gradova u BiH), domovima kulture (koji su postojali samo u 4-5 najvecih gradova u BiH).
Plesalo se u taktu slow-fox, swing, charleston.
Postojala su kina ...otvorena i zatvorena sa crno-bijelom i kolor projekcijom...u mono tehnici. Profesionalno pozoriste je cinimi se postojalo samo tu kod vas u Sarajevu nesto malo kasnije i u ostalim vecim gradovima....u gradovima srdnjeg i manjeg reda su postojala improvizovana amaterska pozorista.
Muskarci su se druzili po utakmicama (tad je SFRJ bila ozbiljna i respektabilna ekipa u svijetu ...kasnije su postali osrednji...pred rat vecinom sporadicni....a sada vise ne postoje). Kinima , vaserima(luna parkovima).
Barenje, udvaranje, zabavljanje.... se operacionalizovalo, na korzou eventualno u slasticarnicama (u kojima je bilo puno manje poslastica no sada)....a intimno druzenje sa drugaricama suprotnog spola....je bilo cista i nepatvorena ....improvizacija. No ipak funkcionisalo je ...sto je dakako vidljivo iz ogromnog prirodnog prirastaja tokom prvog i drugog petogodisnjeg plana...Dakle momci ....radilo se
- Fair Life
... i hidrocentrala "Mavrovo".Prenj wrote:1955., deset godina nakon onog rata, bile su vec izgradjene pruge Brcko-Banovici i Samac-Sarajevo, zeljezara u Zenici, hidroelektrane na Jablanici i Rami ..., i to bez ikakve strane pomoci.
-
Stari
Hajde da se ne osjecas zapostavljeno ...ispricaj nam kako je sve to skupa izgledalo u Zenevi 1985-e...da to sve skupa poprimi jedan medjunarodni vid usporedbenih kriterijuma....Jeste li vi tamo u naprednom zapadu....bili prinudjeni improvizovati prilikom intimnog druzenja? .... Ili je sve bilo u maniru jednog preciznog svajcarskog casovnika (npr Doxa, Omega, ....isl) sve u taktu , sredjeno, bez kasnjenja, bez preuranjenosti.....drugim rijecima tacno i precizno. I onako uzgred guzite li vi tamo u svici ikad ista mimo voznog reda?
- horns&drums
Ma gdje je bolan isto???car-x wrote: ali s fakultetom uvijek mozes naci poso.. minus i plus se pobrisu.. i opet ti skoro pa ko dodje na isto..
Ti kao da zivis u Mongoliji, a ne ovdje.
Ja licno znam sa ovog foruma troje ljudi koji su zavrsili fakultete i ne mogu naci posao u struci ili ga ne mogu naci nikako. Forum, heej. A gdje je zivot uzivo...