Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sumirprimus

#26 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by sumirprimus »

I dosao je i taj svecani i dugo ocekivani dan,...
Raiffeisen imate mahanje :dance:
I jos nesto,da Vam srce pukne,ne povlacim samo sebe,... :evil:
A boliće siguran sam :)
Alfons Kauders

#27 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Alfons Kauders »

SA 071 wrote: Poenta je kod banaka (svih ne samo RBA) sto one svoju neefikasnost i nesposobnost prevaljuju na ledja klijenata. Kako je kriza, lihvarski su digli kamatne stope na kredite pozivajuci se sada na rizik likvidnosti (ranije su to pravdali visokim EURIBOR-om, ali kako je on sada mislim oko 1 % izmislili su drugi razlog) i smanjili plasmane kredita, a sa druge strane imaju puno uzetih depozita koje se boje plasirati. Zbog svog straha, nesposobnosti, opreza i sl. da bi smanjili troskove jer im dosta para stoji neplasirano, one pribjegavaju smanjenju kamata koje placaju na te depozite.

Dolazimo u paradoksalnu situaciju da ti banke ako imas viska para i hoces da orocis recimo na 1 god. kazu da ti te pare ne vrijede puno i da na trzistu ima puno para pa ti placaju samo 2,6 % na godisnjem nivou. S druge strane, ako zelis da uzmes novac od banke, a oni skontaju da si siguran klijent, kazu ti da je kriza da nema para i da su kamate na kredite zato toliko visoke pa te uzimaju po 12 ili 13 %. E ovakvo ponasanje je kod RBA doslo do ekstrema...
U potpunosti se slazem, ali banke bas i ne treba kriviti zbog ovoga, vec nas.

Imamo agencije za bankarstvo koje ne rade nista, imamo milion politickih stranaka, nevladinih organizacija i raznih udruzenja za zastitu potrosaca koje isto tako ne rade nista i logicno je da ce banke raditi ono sto najbolje rade - zaradjivati lovu.

Drzava im je dopustila da gradjanima daju 3% na orocenu stednju, dok ujedno imaju 9-15% EKS, i jos se hvale kako imamo zdrav i stabilan bankarski sektor. Pa majmuni nije nikakav problem dobiti lovu za 3% i manje na trzistu kapitala, pa plasirati sredstva po 3 puta vecoj kamati, naravno da ce odlicno poslovati i da nikad nece biti ni blizu insolventnosti - i dijete od 10 godina bi pod tim uslovima dobro vodilo banku.

Cak i nakon sto su prosle godine znacajno umanjene obavezne rezerve, kamate su nastavile ici gore, sto je nevidjeni lopovluk na kojem su bankari zgrnuli desetine miliona u zadnjih godinu dana...

Prema nekim procjenama, bankarski sektor ima oko 9,000 zaposlenih u BiH, sto je u ovako maloj drzavi prvoklasni apsurd. Otvaraju poslovnice kao granape, trose brdo love na marketing, imaju solidne plate i u biti imaju operativne troskove kao da se nalaze u par puta razvijenijim drzavama, naravno sve preko ledja gradjana.
SA 071

#28 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by SA 071 »

sumirprimus wrote:I dosao je i taj svecani i dugo ocekivani dan,...
Raiffeisen imate mahanje :dance:
I jos nesto,da Vam srce pukne,ne povlacim samo sebe,... :evil:
A boliće siguran sam :)
Pricaj nam, zanima nas. Sto? :-)

Alfons, u pravu si kada kazes da nisu samo one krive. I Agencija za bankarstvo i ostale institucije ucestvuju u tome, kao i razna udruzenja, nevladin sektor i sl.

Primjer prijevremene otplate kredita. Ja sa mojim prijateljima koji su bankari sam se ubjedjivao oko te prijevremene otplate da nije korektno uzimati 3-5% ima 5 godina. E onda je vlada uzela kredite od komercijalnih banaka da premoste do MMF-ovog aranzmana i prije nego su krenuli vracati pare komerc. bankama prvo je agencija za bankarstvo promijenila propis, tj. ogranicila stopu da ne bi i vlada morala placati te nebulozne "penale". Dakle, mogu uraditi kada hoce. Ali koga boli neka stvar za obicnim smrtnikom. E zato obicni smrtnik, ako je u poziciji, treba da se ponasa bas kao i banka, pa za fening da se bori sa njima.
skojotovski

#29 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by skojotovski »

raiffeisen banka je postala najgora banka u drzavi glede kredita! uvjerio se licno! za smijesan iznos od 5.000, rok otplate 12 mjeseci, cekas 2 mjeseca, ali bukvalno! milijarda nekakvih budalastina. raiffeisen voooozdra!
vozač

#30 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by vozač »

SA 071 wrote:
mainoffender wrote:Ne zelim da branim RB ali sve su banke u 5 deka razlike..
Samo mi nije jasno kad se raja zali a htjeli bi pare od banke!!!
Kad orocis depozit i das banci SVOJE pare na raspolaganje e onda se k..chish a kad bi ti malo manipulisao sa tudjim parama onda te taj cije su pare ima puno pravo zah...ti..kontas
Nego fino nemas kredit i nemas kreditnu pa nemas ni glavobolja
A kad dodjes u situaciju da ti treba kreda onda vec jarane imas glavobolju. Stvar je vrlo jasna, ako hoces moje pare, ja cu te zezati koliko mi je chejf...pa tako i banka kad posodjuje a i ja kad banci dajem na orocenje.
Murphiev zakon u vezi ovoga kaze:
Da bi dobio kredit, banku prvo moras ubjediti da ti kredit u biti i ne treba 8-)
Ne, nisi dobro shvatio. Kod nas se sve banke manje ili vise ponasaju na isti nacin. I za to su kriva raja. Odnos moje banke i mene, je kao odnos prodavca i kupca. Ja mogu recimo tv kupiti gdje ja to zelim za svoje pare. Ovdje ja ne pricam o socijalnim slucajevima koji dolaze u banku da traze novac (kredit) vec pricamo o ljudima koji su kreditno sposobni.

Konkretno, ja sam naveo primjer kreditne kartice. Ja sam je imao iako je nisam koristio, koristio sam je samo jednom ili dva puta godisnje i to u inostranstvu. Kada koristim karticu, tj. kreditna sredstva banke platim kamatu (koja je bila 14% pa 16%). Kartice sam vec prilikom reizdavanja platio 60 KM. Dakle, kakva je logika da mi sada banka jednostrano, bez ikakvog pitanja da li ja kao druga strana ugovornog odnosa zelim poslovati po novim uslovima naplacuje nekakve 4 KM bez obzira sto i ne koristim uslugu? Dalje, kako moze banka da mi ponovo naplacuje nesto sto sam vec platio?

Fol je u tome sto se banke ponasaju kao da ja moram pare drzati u banci (imaju dionice, obveznice, zivotna osiguranja... sada je vrijeme ulagati i u takve stvari), a naplacuju sve cega se mogu sjetiti. Pogotovo Raif.

Ja sam u Raifu haman 10 godina i uvijek sam ih navodio kao najbolju banku za obicne ljude (fizicka lica), jer su imali najmanje naknade, najbolje kamatne stope na depozite od svih "velikih" banaka, najpovoljnije kredite. Zato i jesu imali toliko klijenata i izrasli u najvecu banku. Ali, unazad 2-3 godine svakih nekoliko mjeseci uvode naknade kojih ranije nije bilo, imaju najnize kamatne stope na depozite od svih banaka, a krediti ne da im nisu najpovoljniji nego su oni bili prvi koji su podigli kamatne stope prije vise od godinu i po.
slažem se, za mene su RF isto nekad bili najbolja banka, a sad su daleko najskuplja, zavrću gdje stignu, a to za kreditne kartice stoji, ja sam ih davno otkazao a jedan od razloga je bila i neka naknadna članarina koju su počeli obračunavati nakon što su mi, nisam siguran možda lupam ali npr. u septembru skinuli članarinu, a onda u novembru me obavjestili da trebam nešto plaćati svaki mjesec, nešto kao obrada kartice šta li, ne znam ni ja, prava seljačka finta, znam samo da je ispalo da im godišnje trebam davati možda i 50 maraka samo da bih imao njihovu kreditnu karticu. ma vozdra.
onda je jednom bila i incidentna situacija, ja se rapravljam sa službenicom na šalteru, nije uopšte bitno oko čega, u pravu sam, ne psujem, ne vrijeđam, a onaj iz obezbjeđenja dođe i meni kao stane iza leđa, ja se okrenem pogledam ga i kažem "šta ti hoćeš", on šuti, "šta je, jel neki problem", on meni gospodine nemojte tako, a ja opet "šta nemojte tako, jel ja sa pištoljem tražim svoja prava ili se raspravljam sa službenicom", dignem fino filijalu u alipašinoj na noge, izađe neka šefica, ubjeđuje me na sve moguće načine samo da uđem kod nje u kancelariju, helem zagotivi me u kancelariji, kapa, majica, olovke, privjesci, samo da se ja ne ljutim, kao morate vi otići zadovoljni, a ja fino sve pokupim, nasmiješim joj se i sutradan sve otkažem. mrš u 3 pm.
za kredit su mi isto povećali ratu bez mog znanja, za marku mjesečno, al nećete ni to. jednom i više nikad.

svi su oni isti, ista negativna iskustva imam i sa BBI, sa UPI bankom također, sa njima i slanjem kartica na kućne adrese bez ičije saglasnosti + da ti pošalju PIN za karticu koju nisi ni tražio na kućnu adresu, ma roman napisati.

trenutno sam u UNICREDIT, usluga što bi rekli nako, prava mahala, danas kod jedne službenice nešto ne može, sutradan odeš kod druge isto to može, sve tako, milion puta sam poželio da sam završio ekonomiju pa da barem ljudima olakšam dolazak na šalter i da im uljepšam dan. bio sam i ovdje u situaciji da službenica pogriješi broj kod uplate za inostranstvo, pa je čak tražila da ja dođem u banku da se to provjeri, na što sam normalno morao vrisnuti preko telefona, reći joj da je nepismena i da ja imam pred sobom uplatnicu koju je ona popunjavala i onda je sve bilo gotovo za deset minuta. normalno iskoristila je priliku da kaže da sam ja "ipak trebao provjeriti šta je ona upisala", ekstaza čovječe, da sam mogao da je dohvatim ko u crtanim kroz onu slušalicu... :x

u suštini sve je to isto, ali čovjek treba birati gdje će, znam da su raja prisiljena na kredite, ali mislim da ipak u svemu treba pokazati i malo dostojanstva, pogotovo ako si kreditno sposoban, na kraju krajeva staviti im do znanja da oni žive od vaših para. uostalom šta te košta da ovo isto napišeš nekome u banci ko je nadležan, ma neko će se sasrati garantujem ti, a dugoročno nešto će se sigurno promijeniti.

banke svaki dan smišljaju nove finte za uzimanje para na sitno, markica dvije od svakoga, u masi to su milioni i to kod nas prolazi. ja sve više ozbjegavam odlazak u banku, a vjerujem da generalno i većina raje to praktikuje, pa oni da imaju sposobne ljude skontali bi koliko samo raje ode da plati režije direktno u EP, vodovodu, pošti, sa gasu i slično, pa bi skontali nešto da raju navuku, da bude provizija za režije npr. 0.30 KM, ma jok, provizija 1,50 KM, jebe im se, ja sam čuo priču da sve gubitke sa zapada praktično pokriju na balkanu, što nije daleko od pameti, jer ovdje rade šta hoće...e zato ih treba maksimalno izbjegavati, a kad moraš kod njih onda im staviti do znanja da si ti taj ko ih plaća.

vrhunac licemjerstva bankara i ujedno vrhunac javašluka koji vlada u bankama je slučaj kad su mi naplatili proviziju za humanitarnu donaciju, tačnije jednom su mi je naplatili, a drugi put nisu, odnosno gospođa koja radi rekla je za ovo nećemo ništa naplatiti, prethodnoj to nije palo na pamet, pa ti meni objasni ko koga ovdje :dance:
sodom

#31 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by sodom »

mmf wrote:
TheDocToR wrote:Ako je tako kako kazes, ispuni http://www.raiffeisenbank.ba/bs/formular.htm
i budi sigurna da ce doci do odgovornih ljudi, odnosno da ce se ispitati citav slucaj, jer takve
stvari se nebi trebale desavati i zbog jedne hajmo reci neodgovorne, nedovoljno edukovane, brzoplete u procjeni itd. itd.
uposlenice, nebi trebao da ispasta imidz Banke, a koliko ja znam Raifisen je vodeca banka u BiH, ali i u regiji.
Mislim da ovo sa formularom ne pali. Ja sam ga jednom davno popunio, dobio neku automatsku poruku da je proslijedjeno u neki odjel i nikad se nije desilo nista...
netacno, meni su odgovorili za 24h, izvinili se i rijesili problem. :)
Rauber

#32 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Rauber »

I ja imam losa iskustva sa Raiffaisenom, vidim kod njih bila neka akcija za kredite do 20 000 bez ziranata, s obzirom da preko njih primam platu preko 2 godine i da je sve po ps-u sto bi se reklo, odem do njih da se raspitam.
Ljupka djevojka me tamo nadje negdje na kompu, kaze nece biti nikakvih problema, vasa firma vec dugo isplacuje plate preko nas i sve je uredno, iznos 10 000 KM na 5 godina , cini mi se rata bila nesto oko 230 KM, uglavnom smijesno, tad saznam da kolega s posla koji isti posao radi kao ja i imamo ista primanja, vec otplacuje taj isti kredit, i ja vec rijesio da je to gotova stvar, imam pare u dzepu :D kad nakon 7 dana zove ta ljupka djevojka, osjetim na glasu kao da joj je neugodno sto mi mora reci, ali kao "ipak ce trebati 1 zirant"
Ma reko CAO!
Evo sad ganjam preko sparkasse banke, akcija u toku, isto sam cuo da nece biit problema pa cemo vidjeti :) prebacit cu se i da primam platu preko njih, ebo ove klosare :)
Dady

#33 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Dady »

Ja sam isto u RBBH. Imam kredit, i banka mi je prvom prilikom povecala kamatnu stopu. Takodjer imam i kreditnu karticu i internet bankarstvo. Cim isplatim kredit planiram promjeniti banku, pozatvarati sve racune u RBBH. Firma mi radi sa RBBH ali nisam uslovljen da mi plata ide preko iste banke.
Da li neko zna koja to banka nije povecavala kamate na vec odobrene kredite, koje su povoljnije naknade za kreditne kartice i internet bankarstvo. Ne ocekujem da cu u BiH naci banku po svojoj mjeri, sve je to u 5 deka kao sto neko rece, jer sve banke imaju unaprijed dogovorenu igru za ovo trziste, tj. nema trzisne utakmice, sve je tal. RBBH cu promjeniti cisto sto sam nezadovoljan zbog promjene kamatne stope mog kredita, i zato sto je to moj jedini nacin da izrazim svoj revolt, a koji ce oni razumjeti.
vozač

#34 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by vozač »

Dady wrote:Ja sam isto u RBBH. Imam kredit, i banka mi je prvom prilikom povecala kamatnu stopu. Takodjer imam i kreditnu karticu i internet bankarstvo. Cim isplatim kredit planiram promjeniti banku, pozatvarati sve racune u RBBH. Firma mi radi sa RBBH ali nisam uslovljen da mi plata ide preko iste banke.
Da li neko zna koja to banka nije povecavala kamate na vec odobrene kredite, koje su povoljnije naknade za kreditne kartice i internet bankarstvo. Ne ocekujem da cu u BiH naci banku po svojoj mjeri, sve je to u 5 deka kao sto neko rece, jer sve banke imaju unaprijed dogovorenu igru za ovo trziste, tj. nema trzisne utakmice, sve je tal. RBBH cu promjeniti cisto sto sam nezadovoljan zbog promjene kamatne stope mog kredita, i zato sto je to moj jedini nacin da izrazim svoj revolt, a koji ce oni razumjeti.
nemam namjeru nikoga da reklamiram, ali za mene je povoljna unicredit iz razloga što ima bankomata svuda po bivšoj jugi, a uzeo sam i yes paket koji košta 4,5 km + 1,5 mjesečno za ažuriranje izvještaja, sve skupa 6 KM.
kod njih kupujem eure i plaćam direktno sa svog računa jer je to daleko najpovoljnije u gradu, nekad je bila BBI najpovoljnija, ali su preko noći povećali proviziju za eure za nekoliko puta.
yes paket je dobar jer ja npr. redovno uzimam obuću u planiki i uvijek imam popust od 5%, tako da npr. sa jednim cipelama od 100-150 KM odmah isplatiš jednomjesečnu ili dvomjesečnu članarinu za yes. osim toga imaš i neka osiguranja za novije auto, do 7 godina starosti mislim, imaš još nekih usluga ako ti se nešto neželjeno desi, majstor, doktor, nezgoda na putu, prenoćište itd., da ne detaljišem, mislim da vrijedi, barem meni se isplati,
zadnji put smo imali preko 20 KM popusta u planici jer smo svi kupili po cipele + koji par papa za djecu, eto ti odmah petomjesečne članarine.
tu imaš i internet bankarstvo, a imaš i mogućnost besplatne i beskamatne kreditne kartice, dok si korisnik yes paketa, s tim da sav dug moraš vratiti u roku od maksimalno 50 dana, limit 2000, a sve što si u minusu skidaju ti direktno sa tekućeg 20. u mjesecu, ko je disciplinovan ovo je jako fina opcija. eto toliko, nadam se da sam ti bio od koristi
vozač

#35 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by vozač »

vezano za prethodno, yes kao paket preporučujem, a usluga je kao i u svim drugim bankama, teško ćete naići na neku pismenu osobu.
za mene u cijelom sarajevu ima samo jedna prava službenica, to je gospođa iz RF, nekad je bila na skenderiji, mislim da se zove Fikreta, svojevremeno smo i supruga i ja čekali u redu samo zbog nje, uvijek osmijeh, pitanje, neki ljubazni komentar, milina vam otići kod nje na šalter, ali očito da se to ne uklapa u politiku banke.
u prevodu, jebo ti ove bank menadžere danas, pojma oni nemaju o životu i klijenteli, samo su se zakoptili, pola nas sa ovog foruma bolje bi radilo nihove poslove, a mislim da je daleko najveći problem odnos banka-klijent
SA 071

#36 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by SA 071 »

Dady wrote:Ja sam isto u RBBH. Imam kredit, i banka mi je prvom prilikom povecala kamatnu stopu. Takodjer imam i kreditnu karticu i internet bankarstvo. Cim isplatim kredit planiram promjeniti banku, pozatvarati sve racune u RBBH. Firma mi radi sa RBBH ali nisam uslovljen da mi plata ide preko iste banke.
Ma pazi, nijedna banka nije savrsena. Najbolje ti je u svakoj banci u kojoj imas racun koristiti usluge koje su kod nje najpovoljnije. Npr. u UniCreditu na podizanje kuna sa njihovih bankomata u Hrvatskoj nemas provizije, a obracunaju ti po kursu koji je znatno povoljniji nego u mjenjacnicama. Ja je koristim kad god sam u Hrvatskoj.

U Raifu imam na debitnoj limit dvije plate sto mi je sasvim dovoljno, a u drugim bankama dvostruki limit teze odobravaju. Ne znam je li u Raifu jos uvijek to odobravanje ide po automatizmu, ali bilo je tako.

Na zalost, ti u Raifu koristis usluge koje te gule. A to za kredite, pa oni su prvi i poceli podizati kamate na postojece kredite. Za razliku od njih, UniCredit je mojoj sestri kao redovnom platisi smanjila kamatnu stopu, pa kada su povecavali vratili na staru.
travnik27

#37 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by travnik27 »

vozač wrote:vezano za prethodno, yes kao paket preporučujem, a usluga je kao i u svim drugim bankama, teško ćete naići na neku pismenu osobu.
za mene u cijelom sarajevu ima samo jedna prava službenica, to je gospođa iz RF, nekad je bila na skenderiji, mislim da se zove Fikreta, svojevremeno smo i supruga i ja čekali u redu samo zbog nje, uvijek osmijeh, pitanje, neki ljubazni komentar, milina vam otići kod nje na šalter, ali očito da se to ne uklapa u politiku banke.
u prevodu, jebo ti ove bank menadžere danas, pojma oni nemaju o životu i klijenteli, samo su se zakoptili, pola nas sa ovog foruma bolje bi radilo nihove poslove, a mislim da je daleko najveći problem odnos banka-klijent
Gospodju Fikretu poznajem.Stvarno je ljubazna i sposobna.Zanat je iskovala u SDK kod vjecne vatre.Poznajem je preko 20-25god.Imaju jos dobrog kadra koji su maznuli prije ostalih banaka kad se SDK ukinuo,ali su nemocni da ti pomognu jer ne mogu uticati na poslovnu polit. svojih banaka koje grabe svaki dan sve vise i vise.
doktor78

#38 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by doktor78 »

Klijent sam Raiffeisen banke i sto se tice vodjenja racuna, stednje i sl. to je OK- nemam primjedbi.
Ono sto je evidentno je da imaju daleko najvece kreditne kamatne stope . U vrijeme kada skoro sve banke daju povoljne kredite po stopama 6-7 %, njihova kamata je i dalje 11-12%, plus sto cinjenica da ste klijent Banke uopce ne znaci da cete proci povoljnije: i dalje vam traze hrpu papira uz paprene kamatne stope i naknade za obradu kredita.
Dakle, savjet: za kredit pokusajte u drugim bankama; cak to sto niste njihov klijent nece biti smetnja da dobijete kredit po daleko povoljnijim uslovima od Raiffeisena. Jedna banka mi pada na um, ali ne bih da je ovdje besplatno reklamiram :D
Dady

#39 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Dady »

Hvala svima na odgovoru :sax:
vox-populi

#40 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by vox-populi »

Imam dugorocni kredit koji otplacujem u RB-u. Rata je prilikom uzimanja kredita bila 366KM. Onda su je povecali na 374KM (ja vec bio vani tako da se nisam mogao zaliti). Dakle, placao jedno vrijeme 374 KM. Prije tri mjeseca me zove mama, kaze platila kredit u banci na Skenderiji (inace placala u Danijela Ozme), i platila 366 KM. Poslije toga, kao test, opet Danijela Ozme i opet 374 i naravno zadnji put, a i ubuduce Skenderija i 366 KM. Kako objasniti ovaj "fenomen"?
vozač

#41 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by vozač »

vox-populi wrote:Imam dugorocni kredit koji otplacujem u RB-u. Rata je prilikom uzimanja kredita bila 366KM. Onda su je povecali na 374KM (ja vec bio vani tako da se nisam mogao zaliti). Dakle, placao jedno vrijeme 374 KM. Prije tri mjeseca me zove mama, kaze platila kredit u banci na Skenderiji (inace placala u Danijela Ozme), i platila 366 KM. Poslije toga, kao test, opet Danijela Ozme i opet 374 i naravno zadnji put, a i ubuduce Skenderija i 366 KM. Kako objasniti ovaj "fenomen"?
ma uvezani "fenomenalno", nego probaj ti "kao test" u kakvu seosku ekspozituru, možda bude i 320 KM rata :lol:
sumirprimus

#42 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by sumirprimus »

Dakle,najvise negativnih iskustava sa raif ajzenovicem? :evil:
I sto je najgore,1 000 000 % ovo citaju i oni i nista...
Pola stvari ko i vecina nisam ni pratio nit me je zanimalo,plata legne pare na racunu meni bilo dovoljno...
Kad sam ja nadoŠ`o u voznji da oni meni i dah u njihovoj banci naplacuju, i to skuplje od konkurencije,vozdrica cickovo ulje kosica...
Ima banki koje ne naplacuju izvode svaki mjesec,nego ti fino posalju mail-om,i jos ispadnu ekoloski svjesnije od onih raifovih silnih papircina,...
Pa onda limit,...ja imam limit 0,9 plate?!?wtf??? U pocetku bilo 1:1...sad nije ni komplet plata...A znam da druge banke nude i do 3 limita,men dosta i moralna satisfakcija 1,5.
Onda kredit...to je tek prica -tantalove muke- i njihove EKS....
Onda odnos onih siledzija sto glume seKJU`riti...
Eh pa neŠ vise komsija,pali iz moje avlije,i moze mi se,ocu da mijenjam banke ko dzepove,ima da se one bore za mene a ne ja za njih...
Sarajka_83

#43 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Sarajka_83 »

sodom wrote:
mmf wrote:
TheDocToR wrote:Ako je tako kako kazes, ispuni http://www.raiffeisenbank.ba/bs/formular.htm
i budi sigurna da ce doci do odgovornih ljudi, odnosno da ce se ispitati citav slucaj, jer takve
stvari se nebi trebale desavati i zbog jedne hajmo reci neodgovorne, nedovoljno edukovane, brzoplete u procjeni itd. itd.
uposlenice, nebi trebao da ispasta imidz Banke, a koliko ja znam Raifisen je vodeca banka u BiH, ali i u regiji.
Mislim da ovo sa formularom ne pali. Ja sam ga jednom davno popunio, dobio neku automatsku poruku da je proslijedjeno u neki odjel i nikad se nije desilo nista...
netacno, meni su odgovorili za 24h, izvinili se i rijesili problem. :)
Cilj cijele price i nije da neko ostane tamo bez posla. Cilj je da ljudi ne daju da nas "handre " kako je njima volja.
Svi oni žive od nas- izracunajte samo naknadu za izvod (nek 100.000 ljudi ima 1 karticu * 1 KM), i nek je 20% troskova, koliko je ciste zarade???

Nadam se bar neko iz managementa banke čita forum i da će bar nešto uraditi da ljudi budu ljubazniji i bolji prema nama.

:sax:

Hvala Sa-x!!!
Better Man

#44 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Better Man »

vox-populi wrote:Imam dugorocni kredit koji otplacujem u RB-u. Rata je prilikom uzimanja kredita bila 366KM. Onda su je povecali na 374KM (ja vec bio vani tako da se nisam mogao zaliti). Dakle, placao jedno vrijeme 374 KM. Prije tri mjeseca me zove mama, kaze platila kredit u banci na Skenderiji (inace placala u Danijela Ozme), i platila 366 KM. Poslije toga, kao test, opet Danijela Ozme i opet 374 i naravno zadnji put, a i ubuduce Skenderija i 366 KM. Kako objasniti ovaj "fenomen"?
Da li su ti ikad poslali obavjest o povečanju kamtne stope?, jer ako nisi dobio nikakav zvaničan dokument da ti se povečava kamatna stopa onda su te dobro prevarili. Ja imam račun u Intesi i nemam nikakve zamjerke na uslugu. Osoblje na šalterima je mlado i vrlo su ljubazni i uslužni. Kad sam prije nepune 3 godine dizao nenamjenski kredit radi kupovine novog auta sve sam završio za 7 dana (od potrebnih papira do odobrenja kredita). Sve što su mi tražili su bile zadnje 3 platne liste, potvrda o stalnom radnom odnosu, popunjen obrazac - formular (jedan dio obrazca popunim ja, a drugi popune u računovodstvu na poslu i ovjere pečatom), mjenicu i to je sve. Ništa mi više nisu dodatno tražili. U maju završavam s otplatom kredita.
Last edited by Better Man on 09/03/2010 14:00, edited 1 time in total.
vox-populi

#45 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by vox-populi »

Ma nemam ja primjedbu na podizanje rate kredita. Jebiga, nije lijepo ali pise u ugovoru da se rata kredita moze mijenjati. I stigla je obavijest, kao sto rekoh, ne zivim vise dole tako da nisam u komunikaciji sa bankom. Ono sto mi je smijesno je da su tako lose uvezani da za isti kredit placam dva razlicita iznosa u dvije poslovnice. Cirkus pravi.

A sa pozitivne strane, kada sam dizao taj kredit (radi se o auto-kreditu za novo auto), sve sam zavrsio unutar jedne radne sedmice, dakle, koliko se sjecam otisao u ponedjeljak da se raspitam, a novac za auto uplacen auto-kuci u petak. Ali to je bilo jos 2007.
vozač

#46 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by vozač »

sumirprimus wrote:Dakle,najvise negativnih iskustava sa raif ajzenovicem? :evil:
Pola stvari ko i vecina nisam ni pratio nit me je zanimalo,plata legne pare na racunu meni bilo dovoljno...
Kad sam ja nadoŠ`o u voznji da oni meni i dah u njihovoj banci naplacuju, i to skuplje od konkurencije,vozdrica cickovo ulje kosica...
Ima banki koje ne naplacuju izvode svaki mjesec,nego ti fino posalju mail-om,i jos ispadnu ekoloski svjesnije od onih raifovih silnih papircina,...
Pa onda limit,...ja imam limit 0,9 plate?!?wtf??? U pocetku bilo 1:1...sad nije ni komplet plata...A znam da druge banke nude i do 3 limita,men dosta i moralna satisfakcija 1,5.
Eh pa neŠ vise komsija,pali iz moje avlije,i moze mi se,ocu da mijenjam banke ko dzepove,ima da se one bore za mene a ne ja za njih...
ja sa svim imam negativnih iskustava, sad smo osuli po RF, ali za mene je ipak neprevaziđena UPI banka, u RF su bezobrazno skupi, a UPI to su debili kakvih nema, nema smisla da uzurpiram prostor i napišem o njima više nego svi ostali zajedno na forumu, ovo čisto kao smjernica svi su isti, samo ih treba natjerati da rade svoj posao, pogotovo ako ste u situaciji da ih otkačite,
ma ipak moram ovo ispričati, lokacija MERCATOR socijalno, nekad je bila UPI banka u tom prostoru, 2 šaltera, uvijek je jedan bio van funkcije i radila jedna debela, ženska, grob ne može biti veći,
e sad bio radni dan oko 19.30, pred zatvaranje, ja sam u toj ekspozituri nešto završavam, ulazi gospođa sa kovertom i kaže debeloj dobro veče, imam 20000 (dvadesethiljada)KM, evo vam koverta da mi stavite na štednu knjižicu. kaže debela njoj evo vam ovaj papir, idite u knjižaru iskopirajte ga pa mi donesite, kaže joj ova gospođa, djevojko imate računar, fax, štampač, smislite nešto, ne očekujete valjda da ja idem do fotokopirnice, sad ja kontam debela će reći, sad ću ja gospođo, polomiće se da zadrži štedišu, pa će spustiti malo rešetku, otići do knjižare preko puta, mada 100% može iskopirati i preko faxa ili računara,
kaže debela ako hoćete idite, pa da se barem izvine, da nešto slaže, sekunde jedne, ma ništa
kaže njoj gospođa, bogami djevojko niste vi jedina banka u gradu i preko vrata, a debela će na to da se okrene prema meni, nit me zna, ni ko sam, ni šta sam i ono kao eki nje, šta to ona zamišlja, još joj se iskrevelji iza leđa i malo izbaci jezik, a ja sam valjda trebao biti podrška za taj njen potez, e ovakvih bisera ima na stotine u upi banci, a debela vjerovatno i dalje radi, samo što ja u UPI, pardon INTESA mogu ući samo sa nogama naprijed, to vam je naše bankarstvo
Better Man

#47 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Better Man »

sumirprimus wrote:Dakle,najvise negativnih iskustava sa raif ajzenovicem? :evil:
Meni u Intesi je odobreni limit 3 ili 4 plate nisam siguran, uglavnom znam da kad mi prikaze na bankomatu da je cifra velika.
kone

#48 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by kone »

I kod mene je ista stvar sa limitom...Nekad im je bio limit tri prosjecne plate u zadnjih 6 mjeseci,dok su mi recimo neki dan smanjili limit na 2xposljednja uplata na racun,naznacena kao plata.Znaci ne daju vise tri plate limita,niti gledaju prosjek plata od zadnje promjene visine limita(zadnjih 6 mjeseci)....Nije mi uopste jasna njihova politika,jer smanjivanjem visine limita,smanjuju i svoju dobit....
akcija007

#49 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by akcija007 »

PAZNJA ZA DIZANJE LOVE NA BANKOMATIMA RAIFFEISEN BANKE !!!

Danas, na bankomatu ubacio karticu ukucao pin potvrdio pin kad mi izidjose na ekranu bankomata opcije koji cu paket aktivirati, shopping karticu, SMS bankarstvo ili internet bankarstvo . Ja kliknuo NE i isplatio lovu

Tako da se pazite kad dizete lovu da ne bi slucajno neku novu skuplju uslugu aktivirali
vjesticanametli

#50 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by vjesticanametli »

eh RB :mrgreen: primam platu preko njih i fino limit i sve ĐŽiĐŽi miĐŽi ................ovaj mjesec 5 dana kasnije uplata na racun kad imam sta vidjeti oni ukinuli limit skroz ................ 0,00 KM pa me zanima koliko kasnjenje "treba" biti i ima li to veze ako sam vec u minusu neku neznatnu sumu...............imala fin limit :mrgreen:

poslala sam im i prituzbu ako citaju to uopste :cry:
Post Reply