Raiffeisen imate mahanje
I jos nesto,da Vam srce pukne,ne povlacim samo sebe,...
A boliće siguran sam
Moderator: anex
U potpunosti se slazem, ali banke bas i ne treba kriviti zbog ovoga, vec nas.SA 071 wrote: Poenta je kod banaka (svih ne samo RBA) sto one svoju neefikasnost i nesposobnost prevaljuju na ledja klijenata. Kako je kriza, lihvarski su digli kamatne stope na kredite pozivajuci se sada na rizik likvidnosti (ranije su to pravdali visokim EURIBOR-om, ali kako je on sada mislim oko 1 % izmislili su drugi razlog) i smanjili plasmane kredita, a sa druge strane imaju puno uzetih depozita koje se boje plasirati. Zbog svog straha, nesposobnosti, opreza i sl. da bi smanjili troskove jer im dosta para stoji neplasirano, one pribjegavaju smanjenju kamata koje placaju na te depozite.
Dolazimo u paradoksalnu situaciju da ti banke ako imas viska para i hoces da orocis recimo na 1 god. kazu da ti te pare ne vrijede puno i da na trzistu ima puno para pa ti placaju samo 2,6 % na godisnjem nivou. S druge strane, ako zelis da uzmes novac od banke, a oni skontaju da si siguran klijent, kazu ti da je kriza da nema para i da su kamate na kredite zato toliko visoke pa te uzimaju po 12 ili 13 %. E ovakvo ponasanje je kod RBA doslo do ekstrema...
Pricaj nam, zanima nas. Sto?sumirprimus wrote:I dosao je i taj svecani i dugo ocekivani dan,...
Raiffeisen imate mahanje![]()
I jos nesto,da Vam srce pukne,ne povlacim samo sebe,...![]()
A boliće siguran sam
slažem se, za mene su RF isto nekad bili najbolja banka, a sad su daleko najskuplja, zavrću gdje stignu, a to za kreditne kartice stoji, ja sam ih davno otkazao a jedan od razloga je bila i neka naknadna članarina koju su počeli obračunavati nakon što su mi, nisam siguran možda lupam ali npr. u septembru skinuli članarinu, a onda u novembru me obavjestili da trebam nešto plaćati svaki mjesec, nešto kao obrada kartice šta li, ne znam ni ja, prava seljačka finta, znam samo da je ispalo da im godišnje trebam davati možda i 50 maraka samo da bih imao njihovu kreditnu karticu. ma vozdra.SA 071 wrote:Ne, nisi dobro shvatio. Kod nas se sve banke manje ili vise ponasaju na isti nacin. I za to su kriva raja. Odnos moje banke i mene, je kao odnos prodavca i kupca. Ja mogu recimo tv kupiti gdje ja to zelim za svoje pare. Ovdje ja ne pricam o socijalnim slucajevima koji dolaze u banku da traze novac (kredit) vec pricamo o ljudima koji su kreditno sposobni.mainoffender wrote:Ne zelim da branim RB ali sve su banke u 5 deka razlike..
Samo mi nije jasno kad se raja zali a htjeli bi pare od banke!!!
Kad orocis depozit i das banci SVOJE pare na raspolaganje e onda se k..chish a kad bi ti malo manipulisao sa tudjim parama onda te taj cije su pare ima puno pravo zah...ti..kontas
Nego fino nemas kredit i nemas kreditnu pa nemas ni glavobolja
A kad dodjes u situaciju da ti treba kreda onda vec jarane imas glavobolju. Stvar je vrlo jasna, ako hoces moje pare, ja cu te zezati koliko mi je chejf...pa tako i banka kad posodjuje a i ja kad banci dajem na orocenje.
Murphiev zakon u vezi ovoga kaze:
Da bi dobio kredit, banku prvo moras ubjediti da ti kredit u biti i ne treba
Konkretno, ja sam naveo primjer kreditne kartice. Ja sam je imao iako je nisam koristio, koristio sam je samo jednom ili dva puta godisnje i to u inostranstvu. Kada koristim karticu, tj. kreditna sredstva banke platim kamatu (koja je bila 14% pa 16%). Kartice sam vec prilikom reizdavanja platio 60 KM. Dakle, kakva je logika da mi sada banka jednostrano, bez ikakvog pitanja da li ja kao druga strana ugovornog odnosa zelim poslovati po novim uslovima naplacuje nekakve 4 KM bez obzira sto i ne koristim uslugu? Dalje, kako moze banka da mi ponovo naplacuje nesto sto sam vec platio?
Fol je u tome sto se banke ponasaju kao da ja moram pare drzati u banci (imaju dionice, obveznice, zivotna osiguranja... sada je vrijeme ulagati i u takve stvari), a naplacuju sve cega se mogu sjetiti. Pogotovo Raif.
Ja sam u Raifu haman 10 godina i uvijek sam ih navodio kao najbolju banku za obicne ljude (fizicka lica), jer su imali najmanje naknade, najbolje kamatne stope na depozite od svih "velikih" banaka, najpovoljnije kredite. Zato i jesu imali toliko klijenata i izrasli u najvecu banku. Ali, unazad 2-3 godine svakih nekoliko mjeseci uvode naknade kojih ranije nije bilo, imaju najnize kamatne stope na depozite od svih banaka, a krediti ne da im nisu najpovoljniji nego su oni bili prvi koji su podigli kamatne stope prije vise od godinu i po.
netacno, meni su odgovorili za 24h, izvinili se i rijesili problem.mmf wrote:Mislim da ovo sa formularom ne pali. Ja sam ga jednom davno popunio, dobio neku automatsku poruku da je proslijedjeno u neki odjel i nikad se nije desilo nista...TheDocToR wrote:Ako je tako kako kazes, ispuni http://www.raiffeisenbank.ba/bs/formular.htm
i budi sigurna da ce doci do odgovornih ljudi, odnosno da ce se ispitati citav slucaj, jer takve
stvari se nebi trebale desavati i zbog jedne hajmo reci neodgovorne, nedovoljno edukovane, brzoplete u procjeni itd. itd.
uposlenice, nebi trebao da ispasta imidz Banke, a koliko ja znam Raifisen je vodeca banka u BiH, ali i u regiji.
nemam namjeru nikoga da reklamiram, ali za mene je povoljna unicredit iz razloga što ima bankomata svuda po bivšoj jugi, a uzeo sam i yes paket koji košta 4,5 km + 1,5 mjesečno za ažuriranje izvještaja, sve skupa 6 KM.Dady wrote:Ja sam isto u RBBH. Imam kredit, i banka mi je prvom prilikom povecala kamatnu stopu. Takodjer imam i kreditnu karticu i internet bankarstvo. Cim isplatim kredit planiram promjeniti banku, pozatvarati sve racune u RBBH. Firma mi radi sa RBBH ali nisam uslovljen da mi plata ide preko iste banke.
Da li neko zna koja to banka nije povecavala kamate na vec odobrene kredite, koje su povoljnije naknade za kreditne kartice i internet bankarstvo. Ne ocekujem da cu u BiH naci banku po svojoj mjeri, sve je to u 5 deka kao sto neko rece, jer sve banke imaju unaprijed dogovorenu igru za ovo trziste, tj. nema trzisne utakmice, sve je tal. RBBH cu promjeniti cisto sto sam nezadovoljan zbog promjene kamatne stope mog kredita, i zato sto je to moj jedini nacin da izrazim svoj revolt, a koji ce oni razumjeti.
Ma pazi, nijedna banka nije savrsena. Najbolje ti je u svakoj banci u kojoj imas racun koristiti usluge koje su kod nje najpovoljnije. Npr. u UniCreditu na podizanje kuna sa njihovih bankomata u Hrvatskoj nemas provizije, a obracunaju ti po kursu koji je znatno povoljniji nego u mjenjacnicama. Ja je koristim kad god sam u Hrvatskoj.Dady wrote:Ja sam isto u RBBH. Imam kredit, i banka mi je prvom prilikom povecala kamatnu stopu. Takodjer imam i kreditnu karticu i internet bankarstvo. Cim isplatim kredit planiram promjeniti banku, pozatvarati sve racune u RBBH. Firma mi radi sa RBBH ali nisam uslovljen da mi plata ide preko iste banke.
Da li neko zna koja to banka nije povecavala kamate na vec odobrene kredite, koje su povoljnije naknade za kreditne kartice i internet bankarstvo. Ne ocekujem da cu u BiH naci banku po svojoj mjeri, sve je to u 5 deka kao sto neko rece, jer sve banke imaju unaprijed dogovorenu igru za ovo trziste, tj. nema trzisne utakmice, sve je tal. RBBH cu promjeniti cisto sto sam nezadovoljan zbog promjene kamatne stope mog kredita, i zato sto je to moj jedini nacin da izrazim svoj revolt, a koji ce oni razumjeti.
Gospodju Fikretu poznajem.Stvarno je ljubazna i sposobna.Zanat je iskovala u SDK kod vjecne vatre.Poznajem je preko 20-25god.Imaju jos dobrog kadra koji su maznuli prije ostalih banaka kad se SDK ukinuo,ali su nemocni da ti pomognu jer ne mogu uticati na poslovnu polit. svojih banaka koje grabe svaki dan sve vise i vise.vozač wrote:vezano za prethodno, yes kao paket preporučujem, a usluga je kao i u svim drugim bankama, teško ćete naići na neku pismenu osobu.
za mene u cijelom sarajevu ima samo jedna prava službenica, to je gospođa iz RF, nekad je bila na skenderiji, mislim da se zove Fikreta, svojevremeno smo i supruga i ja čekali u redu samo zbog nje, uvijek osmijeh, pitanje, neki ljubazni komentar, milina vam otići kod nje na šalter, ali očito da se to ne uklapa u politiku banke.
u prevodu, jebo ti ove bank menadžere danas, pojma oni nemaju o životu i klijenteli, samo su se zakoptili, pola nas sa ovog foruma bolje bi radilo nihove poslove, a mislim da je daleko najveći problem odnos banka-klijent
ma uvezani "fenomenalno", nego probaj ti "kao test" u kakvu seosku ekspozituru, možda bude i 320 KM ratavox-populi wrote:Imam dugorocni kredit koji otplacujem u RB-u. Rata je prilikom uzimanja kredita bila 366KM. Onda su je povecali na 374KM (ja vec bio vani tako da se nisam mogao zaliti). Dakle, placao jedno vrijeme 374 KM. Prije tri mjeseca me zove mama, kaze platila kredit u banci na Skenderiji (inace placala u Danijela Ozme), i platila 366 KM. Poslije toga, kao test, opet Danijela Ozme i opet 374 i naravno zadnji put, a i ubuduce Skenderija i 366 KM. Kako objasniti ovaj "fenomen"?
Cilj cijele price i nije da neko ostane tamo bez posla. Cilj je da ljudi ne daju da nas "handre " kako je njima volja.sodom wrote:netacno, meni su odgovorili za 24h, izvinili se i rijesili problem.mmf wrote:Mislim da ovo sa formularom ne pali. Ja sam ga jednom davno popunio, dobio neku automatsku poruku da je proslijedjeno u neki odjel i nikad se nije desilo nista...TheDocToR wrote:Ako je tako kako kazes, ispuni http://www.raiffeisenbank.ba/bs/formular.htm
i budi sigurna da ce doci do odgovornih ljudi, odnosno da ce se ispitati citav slucaj, jer takve
stvari se nebi trebale desavati i zbog jedne hajmo reci neodgovorne, nedovoljno edukovane, brzoplete u procjeni itd. itd.
uposlenice, nebi trebao da ispasta imidz Banke, a koliko ja znam Raifisen je vodeca banka u BiH, ali i u regiji.
Da li su ti ikad poslali obavjest o povečanju kamtne stope?, jer ako nisi dobio nikakav zvaničan dokument da ti se povečava kamatna stopa onda su te dobro prevarili. Ja imam račun u Intesi i nemam nikakve zamjerke na uslugu. Osoblje na šalterima je mlado i vrlo su ljubazni i uslužni. Kad sam prije nepune 3 godine dizao nenamjenski kredit radi kupovine novog auta sve sam završio za 7 dana (od potrebnih papira do odobrenja kredita). Sve što su mi tražili su bile zadnje 3 platne liste, potvrda o stalnom radnom odnosu, popunjen obrazac - formular (jedan dio obrazca popunim ja, a drugi popune u računovodstvu na poslu i ovjere pečatom), mjenicu i to je sve. Ništa mi više nisu dodatno tražili. U maju završavam s otplatom kredita.vox-populi wrote:Imam dugorocni kredit koji otplacujem u RB-u. Rata je prilikom uzimanja kredita bila 366KM. Onda su je povecali na 374KM (ja vec bio vani tako da se nisam mogao zaliti). Dakle, placao jedno vrijeme 374 KM. Prije tri mjeseca me zove mama, kaze platila kredit u banci na Skenderiji (inace placala u Danijela Ozme), i platila 366 KM. Poslije toga, kao test, opet Danijela Ozme i opet 374 i naravno zadnji put, a i ubuduce Skenderija i 366 KM. Kako objasniti ovaj "fenomen"?
ja sa svim imam negativnih iskustava, sad smo osuli po RF, ali za mene je ipak neprevaziđena UPI banka, u RF su bezobrazno skupi, a UPI to su debili kakvih nema, nema smisla da uzurpiram prostor i napišem o njima više nego svi ostali zajedno na forumu, ovo čisto kao smjernica svi su isti, samo ih treba natjerati da rade svoj posao, pogotovo ako ste u situaciji da ih otkačite,sumirprimus wrote:Dakle,najvise negativnih iskustava sa raif ajzenovicem?![]()
I sto je najgore,1 000 000 % ovo citaju i oni i nista...
Pola stvari ko i vecina nisam ni pratio nit me je zanimalo,plata legne pare na racunu meni bilo dovoljno...
Kad sam ja nadoŠ`o u voznji da oni meni i dah u njihovoj banci naplacuju, i to skuplje od konkurencije,vozdrica cickovo ulje kosica...
Ima banki koje ne naplacuju izvode svaki mjesec,nego ti fino posalju mail-om,i jos ispadnu ekoloski svjesnije od onih raifovih silnih papircina,...
Pa onda limit,...ja imam limit 0,9 plate?!?wtf??? U pocetku bilo 1:1...sad nije ni komplet plata...A znam da druge banke nude i do 3 limita,men dosta i moralna satisfakcija 1,5.
Onda kredit...to je tek prica -tantalove muke- i njihove EKS....
Onda odnos onih siledzija sto glume seKJU`riti...
Eh pa neŠ vise komsija,pali iz moje avlije,i moze mi se,ocu da mijenjam banke ko dzepove,ima da se one bore za mene a ne ja za njih...
Meni u Intesi je odobreni limit 3 ili 4 plate nisam siguran, uglavnom znam da kad mi prikaze na bankomatu da je cifra velika.sumirprimus wrote:Dakle,najvise negativnih iskustava sa raif ajzenovicem?![]()
I sto je najgore,1 000 000 % ovo citaju i oni i nista...
Pola stvari ko i vecina nisam ni pratio nit me je zanimalo,plata legne pare na racunu meni bilo dovoljno...
Kad sam ja nadoŠ`o u voznji da oni meni i dah u njihovoj banci naplacuju, i to skuplje od konkurencije,vozdrica cickovo ulje kosica...
Ima banki koje ne naplacuju izvode svaki mjesec,nego ti fino posalju mail-om,i jos ispadnu ekoloski svjesnije od onih raifovih silnih papircina,...
Pa onda limit,...ja imam limit 0,9 plate?!?wtf??? U pocetku bilo 1:1...sad nije ni komplet plata...A znam da druge banke nude i do 3 limita,men dosta i moralna satisfakcija 1,5.
Onda kredit...to je tek prica -tantalove muke- i njihove EKS....
Onda odnos onih siledzija sto glume seKJU`riti...
Eh pa neŠ vise komsija,pali iz moje avlije,i moze mi se,ocu da mijenjam banke ko dzepove,ima da se one bore za mene a ne ja za njih...