Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sarajka_83

#1 Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by Sarajka_83 »

Poštovani Sa-x forumaši i svi Vi koji posjećujete Sa-x forum,

želim ispričati ovu priču da znate šta vas čeka ukoliko slučajno poželite dići kredit u Raiffeisen banci.

1. Ispunjavate sve uslove
2. Dolazite jer želite pozajmicu koju ćete debelo platiti i to dvostruko jer tražite zamjenski kredit

1.Uposlenica banke čiji je posao da analizira Vašu kreditnu sposobnost to radi vrlo površno i kaže Vam sa smješkom na licu da Vam žirant ne treba.

2. Nakon što ste prikupili svu dokumentaciju i predali zovu vas telefonom da Vam kažu da, zbog svog propusta u analizi vaše kreditne sposobnosti,morate imati jednog žiranta.

3. Završite sve potrebno za žiranta.

4. Dogovorite se da ćete dati banci trajni nalog ( kazu vam da u tom slučaju ne trebate administrativnu zabranu).

5. Na dan isplate kredita kažu vam da ipak trebate administrativnu zabranu ovjerenu kod poslodavcai za vas i za žiranta, na pitanje zašto, dobijete odgovor: "DA VAM SRCE NE PUKNE!!!"

6. U cijelom procesu predate i zahtjev za jedan od paketa skupa sa dokumentacijom nakon čega vam kažu da vi taj zahtjev niste predali utjerujući vas u laž i pokazuju vam sliku kako paket izgleda?!

Sve u svemu, ako planirate ući u proces odobravanja kredita, za koji ćete svakako debelo platiti, a kreditno sposobni PRIPREMITE SVOJE ŽIVCE I UZMITE GODIŠNJI- JER ZABOGA SAMO ONI RADE,A SVI OSTALI SJEDE PA VAS MOGU VOZATI KOLIKO ONI ŽELE.

Strašno je šta danas čovjek doživi za ono što će platiti.

:sax:

Pozdrav
Vragolan

#2 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Vragolan »

a jesi li mogla otici u drugu banku
znam da te nesta natjerao da uzmes taj kredit, ali ako ih ne mozes, poslje tih peripatija poslati u 3PM i reci hebite se i vi i vas kredit sad necu nikako, moras prihvtiti taj njhov javasluk, a mogla si ovo copy/paste nekom od sefova u toj banci
duboka_misao

#3 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by duboka_misao »

sarajka ljudi se brinu za tvoje zdravlje opcenito i za stanje tvog srcanog mishica :D pa ko bi te jos tako pripazio!
Sarajka_83

#4 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Sarajka_83 »

Vragolan wrote:a jesi li mogla otici u drugu banku
znam da te nesta natjerao da uzmes taj kredit, ali ako ih ne mozes, poslje tih peripatija poslati u 3PM i reci hebite se i vi i vas kredit sad necu nikako, moras prihvtiti taj njhov javasluk, a mogla si ovo copy/paste nekom od sefova u toj banci

Rado bih ja otišla u drugu banku ali primam platu preko njih proces bi se još više odužio.

Što se direktora tiče, ne znam da li bi to do njih došlo, a ovako znam da će na Sa-x pročitati obićni ljudi koji nisu dužni za svoj novac trpjeti ovakve stvari.
*mima*

#5 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by *mima* »

Zavisi kakva ti je firma....posto vec primas platu preko njih.
ružmarin-a

#6 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by ružmarin-a »

i ja razmišljam da promijenim Raiffesenku, samo ne znam gdje bih
a kredit još nisam tražila imam kevu za te stvari :D
darprirode

#7 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by darprirode »

Ja sam bila u Unicredit banci i bila sam malo je reci nezadovoljna,koji su to idioti i nesposobnjakovici,sad sam u Intesi i sad za sad je OK skroz,pa vidjecemo...
TheDocToR

#8 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by TheDocToR »

.
Last edited by TheDocToR on 15/03/2017 10:22, edited 1 time in total.
Svicko

#9 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Svicko »

TheDocToR wrote:Ako je tako kako kazes, ispuni http://www.raiffeisenbank.ba/bs/formular.htm
i budi sigurna da ce doci do odgovornih ljudi, odnosno da ce se ispitati citav slucaj, jer takve
stvari se nebi trebale desavati i zbog jedne hajmo reci neodgovorne, nedovoljno edukovane, brzoplete u procjeni itd. itd.
uposlenice, nebi trebao da ispasta imidz Banke, a koliko ja znam Raifisen je vodeca banka u BiH, ali i u regiji.
je li ovo neki pokušaj reklamiranja/spašavanja situacije?

Imidž te banke ispašta svaki dan koliko sam ja u toku i po onome šta mi pričaju prijatelji koji obavljaju poslove preko te banke. Pa ne može biti slučajnost da svi nalete na jednu te istu neljubaznu osobu. Borgovci... ali neće ni oni još dugo ja mislim, jednom kad izgubiš ugled teško ga vraćaš.
TheDocToR

#10 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by TheDocToR »

.
Last edited by TheDocToR on 15/03/2017 10:22, edited 1 time in total.
Incub

#11 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Incub »

Raiffeisen je definitivno najgora banka,trenutno sam u Hypo i zadovoljan sam. Nravno poslije ovih prvih na sta god naletis sve je dobro.
Uzimaju ti stalno neke provizije,kad podizes lovu,kad hoces na racun u drugoj banci prebaciti isto opet provizija (sto je hajde i opravdano) ali ogromna u odnosu na Hypo,kad hoces da preneses novac licno opet provizija sto si podidao svoj novac.
Na pitanje sefu filijale zasto ne reaguju na ispade osoblja i da li su primjetili koliko je ljudi preslo u druge banke,dobijamo odgovor kako znaju da je raja napustila ali da toliko firmi radi preko njih i da se sve uplate vrse preko njihove banke tako da ima nije bitno sto su stedise napustile.
Eto vizije koju sigruno ovi iz Austrije jos nisu culi inace bi otkazi sijevali na sve strane.
SA 071

#12 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by SA 071 »

Ma Raif je, otkada je otisao Muftic a dosli ovi iz HVB-a, katastrofa banka. Govorim o poslovanju fizickih lica. Kod pravnih lica se valjda nisu pokvarili, ili bar ne toliko, ali tamo svakako i sada jos uvijek glavnu rijec vode Raifovci. Ali za fizicka lica, pa to je katastrofa!

Prvo, uveli su ogromne naknade na kreditne, debitne ili bilo kakve kartice, bez obzira da li ih koristite ili ne. Unazad tri godine su na kreditne kartice uveli jednokratnu godisnju naknadu koju su nakon par mjeseci ukinuli i uveli mjesecnu naknadu iako su vec naplatili godisnju?!? Zatim su od januara 2010. uveli novu jos vecu mjesecnu naknadu od 4 KM (bez obzira sto kreditnu karticu i ne koristite), a ako je koristite placate 16 % kamatu. Doduse, od 2010. su to "spustili" na 15% (prije 3 godine bilo je 14%?!?). U ove 4 KM su ukljucili i osiguranje, ne pitajuci vas da li zelite to, ali i reizdavanje kartice, iako ste i to vec platili prethodno kada vam je reizdata kartica! Ma pljacka...

Ko ima kreditne kartice neka zna da ce za godinu dana platiti 48 KM samo na "odrzavanje" kartica bez obzira da li ih koristi ili ne. To je za tri godine na koliko se izdaju skoro 150 KM.

Stednja-najveca kamata je na 60 mjeseci (5 godina) 4,2%!?! Na 13 mjeseci 2,6%??? Pa nevjerovatno, a kamate na kredite katastrofa! Isto kao da su jedina banka u kojoj su sigurne pare, a svaka banka koja ima osigurane depozite do 20000 KM je isto tako sigurna za depozite do te visine kao i ova! Ali ljudi valjda vjeruju pricama i germanskom imenu, sta li...

Jedini nacin "disciplinovanja" banke je da je ljudi koji su nezadovoljni pocnu napustati. Oni ce vjerovatno reagovati na taj nacin da ce onim koji ostanu povecati naknade da bi nadoknadili ove koji su otisli, pa ce ih napustiti jos kljienata i tako sve dok ne skontaju da rade pogresno. To je jedini nacin, a ako ljudi bez obzira na sve ostanu i dalje "lojalni" niko im onda nije kriv sto su postali "ovce za sisanje".

Ja sam jos uvijek njihov klijent, jer primam platu preko njih. Kreditne sam ponistio, stednju prebacio, ali ako budu nesto i sa debitnim "na svoju ruku" mijenjali, momentalno odlazim u UniCredit, Intesu ili Sparkase... Na kraju krajeva i UniCredit i Intesa su jace banke u svijetu od Raiffeisena, pa samim tim i sigurnije :-) A i Sparkase je clanica Erste, a mislim da je i ona veca...
akcija007

#13 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by akcija007 »

Ja sam ljetos scenu napravio u RB banci. Limit mi se trebao obnoviti u julu a plata mi legla 30.6. i na virmanu napisano uplata LD+TO 06/09 i kako su kucali nalog ukucali samo uplata i kad se limit ponovno odobrovao u julu nije mi odobren. Ja odem u banku i pitam zasto kaze ona ne primam vise platu preko banke zadnja plata bila u maju. Ja imao virman kod sebe reko kako u maju kad sam primio 30.6. i poslala me u UPP ja tamo kaze zenska ja pojma nemam s ovim nalogom idite gdje je pusten nalog i ponovno me s upp-a vratili na kredite,kartice. I meni tu pukne film reko ja viste nesposobni ne znate svoj posao saltate me ko budalu idi tamo idi vamo hocu u roku od 15min limit na kartici inaci zatvram racun u banci i prijevremeno otplacujem momentalno kredit i selim se u Unicredit. I to cula sefica poslovnice i ona preuzlea slucaj nazvala nekoga u centrali i ponovno mi odobrili limit.
chuchumbamayumbe

#14 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam kod njih zamandalio Mastercard prije dvije godine.
I ne namjeravam nigdje uzimati kreditnu karticu, samo kesh i debitna (i to bez prekorecenja), i to je to.
mainoffender

#15 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by mainoffender »

Ne zelim da branim RB ali sve su banke u 5 deka razlike..
Samo mi nije jasno kad se raja zali a htjeli bi pare od banke!!!
Kad orocis depozit i das banci SVOJE pare na raspolaganje e onda se k..chish a kad bi ti malo manipulisao sa tudjim parama onda te taj cije su pare ima puno pravo zah...ti..kontas
Nego fino nemas kredit i nemas kreditnu pa nemas ni glavobolja
A kad dodjes u situaciju da ti treba kreda onda vec jarane imas glavobolju. Stvar je vrlo jasna, ako hoces moje pare, ja cu te zezati koliko mi je chejf...pa tako i banka kad posodjuje a i ja kad banci dajem na orocenje.
Murphiev zakon u vezi ovoga kaze:
Da bi dobio kredit, banku prvo moras ubjediti da ti kredit u biti i ne treba 8-)
Chayna

#16 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Chayna »

Incub wrote:Raiffeisen je definitivno najgora banka,trenutno sam u Hypo i zadovoljan sam. Nravno poslije ovih prvih na sta god naletis sve je dobro.
Uzimaju ti stalno neke provizije,kad podizes lovu,kad hoces na racun u drugoj banci prebaciti isto opet provizija (sto je hajde i opravdano) ali ogromna u odnosu na Hypo,kad hoces da preneses novac licno opet provizija sto si podidao svoj novac.
Na pitanje sefu filijale zasto ne reaguju na ispade osoblja i da li su primjetili koliko je ljudi preslo u druge banke,dobijamo odgovor kako znaju da je raja napustila ali da toliko firmi radi preko njih i da se sve uplate vrse preko njihove banke tako da ima nije bitno sto su stedise napustile.
Eto vizije koju sigruno ovi iz Austrije jos nisu culi inace bi otkazi sijevali na sve strane.
ne kontam kakve provizije imas kad podizes lovu? u svakoj banci pa i u posti imas provizije kad placas racune, placam u RB najcesce (ili tamo gdje je izdat racun) i provizije su 0,75 i 1,5, i evo maxuz sam pogledala na stranici Hypo banke da vidim koliko su nize provizije i pise 1,25 i 1,75? nikad nisam imala proviziju kad dizem pare sa racuna, mozda ti imas neki poseban racun, ne znam, ja imam tri racuna kod RB i kad god podizem novac i kad ga prebacujem nekom ko ima racun i istoj banci ne placa se nikakva provizija, kao i kad prebacujem sa jedne kartice na drugu, sto radim pravo cesto.
nomVe

#17 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by nomVe »

U svim bankama se desavaju skoro iste stvari. Logicno je da najvece banke (Unicredit, Raiffeisen) imaju najmanje kamate na stednju i najvece kamate na kredite (pretpostavljam), ali sve je to zbog njihove trzisne pozicije. Manje banke nude manje kamate na kredite i vece kamate na stednju jer time zele privuci nove korisnike. Kada "ojacaju" i oni promjene politiku poslovanja.

Ako vam ne odgovara neka banka idite u drugu. Otvorite fino racun u nekoj manjoj banci i gotova prica. Isto tako budite spremni na putovanje od pola sata do najblize poslovnice ili bankomata da dignete novac (ili cak odlaska u sasvim drugi grad). Sve ima svoju cijenu. Kakve god bile Raiffeisen ili Unicredit imaju poslovnice i bankomate bukvalno na svakom koraku.
SA 071

#18 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by SA 071 »

mainoffender wrote:Ne zelim da branim RB ali sve su banke u 5 deka razlike..
Samo mi nije jasno kad se raja zali a htjeli bi pare od banke!!!
Kad orocis depozit i das banci SVOJE pare na raspolaganje e onda se k..chish a kad bi ti malo manipulisao sa tudjim parama onda te taj cije su pare ima puno pravo zah...ti..kontas
Nego fino nemas kredit i nemas kreditnu pa nemas ni glavobolja
A kad dodjes u situaciju da ti treba kreda onda vec jarane imas glavobolju. Stvar je vrlo jasna, ako hoces moje pare, ja cu te zezati koliko mi je chejf...pa tako i banka kad posodjuje a i ja kad banci dajem na orocenje.
Murphiev zakon u vezi ovoga kaze:
Da bi dobio kredit, banku prvo moras ubjediti da ti kredit u biti i ne treba 8-)
Ne, nisi dobro shvatio. Kod nas se sve banke manje ili vise ponasaju na isti nacin. I za to su kriva raja. Odnos moje banke i mene, je kao odnos prodavca i kupca. Ja mogu recimo tv kupiti gdje ja to zelim za svoje pare. Ovdje ja ne pricam o socijalnim slucajevima koji dolaze u banku da traze novac (kredit) vec pricamo o ljudima koji su kreditno sposobni.

Konkretno, ja sam naveo primjer kreditne kartice. Ja sam je imao iako je nisam koristio, koristio sam je samo jednom ili dva puta godisnje i to u inostranstvu. Kada koristim karticu, tj. kreditna sredstva banke platim kamatu (koja je bila 14% pa 16%). Kartice sam vec prilikom reizdavanja platio 60 KM. Dakle, kakva je logika da mi sada banka jednostrano, bez ikakvog pitanja da li ja kao druga strana ugovornog odnosa zelim poslovati po novim uslovima naplacuje nekakve 4 KM bez obzira sto i ne koristim uslugu? Dalje, kako moze banka da mi ponovo naplacuje nesto sto sam vec platio?

Fol je u tome sto se banke ponasaju kao da ja moram pare drzati u banci (imaju dionice, obveznice, zivotna osiguranja... sada je vrijeme ulagati i u takve stvari), a naplacuju sve cega se mogu sjetiti. Pogotovo Raif.

Ja sam u Raifu haman 10 godina i uvijek sam ih navodio kao najbolju banku za obicne ljude (fizicka lica), jer su imali najmanje naknade, najbolje kamatne stope na depozite od svih "velikih" banaka, najpovoljnije kredite. Zato i jesu imali toliko klijenata i izrasli u najvecu banku. Ali, unazad 2-3 godine svakih nekoliko mjeseci uvode naknade kojih ranije nije bilo, imaju najnize kamatne stope na depozite od svih banaka, a krediti ne da im nisu najpovoljniji nego su oni bili prvi koji su podigli kamatne stope prije vise od godinu i po.
SA 071

#19 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by SA 071 »

nomVe wrote:U svim bankama se desavaju skoro iste stvari. Logicno je da najvece banke (Unicredit, Raiffeisen) imaju najmanje kamate na stednju i najvece kamate na kredite (pretpostavljam), ali sve je to zbog njihove trzisne pozicije. Manje banke nude manje kamate na kredite i vece kamate na stednju jer time zele privuci nove korisnike. Kada "ojacaju" i oni promjene politiku poslovanja.

Ako vam ne odgovara neka banka idite u drugu. Otvorite fino racun u nekoj manjoj banci i gotova prica. Isto tako budite spremni na putovanje od pola sata do najblize poslovnice ili bankomata da dignete novac (ili cak odlaska u sasvim drugi grad). Sve ima svoju cijenu. Kakve god bile Raiffeisen ili Unicredit imaju poslovnice i bankomate bukvalno na svakom koraku.
Nije logicno. Logicno je zbog velicine da imaju najnize stope i na depozite i na kredite. Velike banke imaju bolju dostupnost jeftinijim sredstvima, pa mogu jeftinije ta sredstva i ponuditi. Ali Raif je unazad dvije godine smanjivao kamatne stope na depozite, a povecavao na kredite.

Ovo ostalo si u pravu...
SA 071

#20 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by SA 071 »

Chayna wrote: ne kontam kakve provizije imas kad podizes lovu? u svakoj banci pa i u posti imas provizije kad placas racune, placam u RB najcesce (ili tamo gdje je izdat racun) i provizije su 0,75 i 1,5, i evo maxuz sam pogledala na stranici Hypo banke da vidim koliko su nize provizije i pise 1,25 i 1,75? nikad nisam imala proviziju kad dizem pare sa racuna, mozda ti imas neki poseban racun, ne znam, ja imam tri racuna kod RB i kad god podizem novac i kad ga prebacujem nekom ko ima racun i istoj banci ne placa se nikakva provizija, kao i kad prebacujem sa jedne kartice na drugu, sto radim pravo cesto.
Koliko ti placas banci za ta tri racuna naknada? 6 KM, 10 KM?

U Raiffeisen banci imas proizvod "slobodnu stednju" (u drugim bankama se zove otvorena, frekventna i sl.) i kod njih je ova stednja uvijek bila najbolja. Ali su prije mozda dvije godine uveli novinu, koju su "stampali malim slovima". Ljudi uglavnom ne vole da citaju, a ovi ti nece skrenuti paznju na neke bitne izmjene. Inace, slobodna stednja je funkcionisala tako da ti je odredjen iznos vezan na duzi rok (14, 18, 24, 36 mj), a ostalo mozes uplacivati ili isplacivati koliko hoces puta s tim da ti kamatu (koja je bila znatno povoljnija od recimo orocenja na pola godine) obracunavaju na stanje koje imas i na broj dana koliko si koji iznos drzao. Znaci uplatis 10.000 KM i drzis 15 dana te skines 5.000 KM jer ti trebaju, kamatu racunaju 15 dana na 10.000 KM a 15 dana na 5.000 KM. Ovo je kao da imas depozit po vidjenju (izuzev nekih 500 KM koji ti moraju stajati cijelo vrijeme stednje na racunu) ali sa kamatnom stopom preko 3%. Prema ovom primjeru dobila bi oko 20 KM kamata za mjesec dana.

Medjutim nakon izmjena, stvari su drugacije. Sada ako imas "slobodnu stednju" i na njoj 10.000 KM, a zatim ti zatrebaju novci recimo 5.000 KM, banci ces platiti 30 KM provizije jer na iznos koji prelazi 20% stanja na tvojoj stednji placas 1% provizije. Ne daj Boze da ti zatreba jos novca taj mjesec, u tom slucaju za drugo podizanje ces platiti 1%, ali na citav iznos podizanja svojih para. Dakle po novom bi za identicnu situaciju kao gore na svoja sredstva stednje od banke dobila 20 KM, ali bi ti njoj platila 30 KM. U prevodu, kada prebijes ova dva iznosa ti bi platila 10 KM banci.

Znaci da ti u odredjenim situacijama Raiffeisen banka na tvoju stednju naplacuje provizije i ti umjesto da dobijes kamate na stednju ustvari platis banci to sto drzis pare kod njih!!!
Klodovik

#21 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Klodovik »

Pa, idite u drugu banku ako nađete bolje uvjete. To je bar jednostavno.
Alfons Kauders

#22 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Alfons Kauders »

SA 071 wrote:
Chayna wrote: ne kontam kakve provizije imas kad podizes lovu? u svakoj banci pa i u posti imas provizije kad placas racune, placam u RB najcesce (ili tamo gdje je izdat racun) i provizije su 0,75 i 1,5, i evo maxuz sam pogledala na stranici Hypo banke da vidim koliko su nize provizije i pise 1,25 i 1,75? nikad nisam imala proviziju kad dizem pare sa racuna, mozda ti imas neki poseban racun, ne znam, ja imam tri racuna kod RB i kad god podizem novac i kad ga prebacujem nekom ko ima racun i istoj banci ne placa se nikakva provizija, kao i kad prebacujem sa jedne kartice na drugu, sto radim pravo cesto.
Koliko ti placas banci za ta tri racuna naknada? 6 KM, 10 KM?

U Raiffeisen banci imas proizvod "slobodnu stednju" (u drugim bankama se zove otvorena, frekventna i sl.) i kod njih je ova stednja uvijek bila najbolja. Ali su prije mozda dvije godine uveli novinu, koju su "stampali malim slovima". Ljudi uglavnom ne vole da citaju, a ovi ti nece skrenuti paznju na neke bitne izmjene. Inace, slobodna stednja je funkcionisala tako da ti je odredjen iznos vezan na duzi rok (14, 18, 24, 36 mj), a ostalo mozes uplacivati ili isplacivati koliko hoces puta s tim da ti kamatu (koja je bila znatno povoljnija od recimo orocenja na pola godine) obracunavaju na stanje koje imas i na broj dana koliko si koji iznos drzao. Znaci uplatis 10.000 KM i drzis 15 dana te skines 5.000 KM jer ti trebaju, kamatu racunaju 15 dana na 10.000 KM a 15 dana na 5.000 KM. Ovo je kao da imas depozit po vidjenju (izuzev nekih 500 KM koji ti moraju stajati cijelo vrijeme stednje na racunu) ali sa kamatnom stopom preko 3%. Prema ovom primjeru dobila bi oko 20 KM kamata za mjesec dana.

Medjutim nakon izmjena, stvari su drugacije. Sada ako imas "slobodnu stednju" i na njoj 10.000 KM, a zatim ti zatrebaju novci recimo 5.000 KM, banci ces platiti 30 KM provizije jer na iznos koji prelazi 20% stanja na tvojoj stednji placas 1% provizije. Ne daj Boze da ti zatreba jos novca taj mjesec, u tom slucaju za drugo podizanje ces platiti 1%, ali na citav iznos podizanja svojih para. Dakle po novom bi za identicnu situaciju kao gore na svoja sredstva stednje od banke dobila 20 KM, ali bi ti njoj platila 30 KM. U prevodu, kada prebijes ova dva iznosa ti bi platila 10 KM banci.

Znaci da ti u odredjenim situacijama Raiffeisen banka na tvoju stednju naplacuje provizije i ti umjesto da dobijes kamate na stednju ustvari platis banci to sto drzis pare kod njih!!!
Ovo za slobodnu stednju stoji... Katastrofa su uslovi... Stari mi govorio da otvorim, ko ekonomista lik pa mu crno sto drzim metar para na tekucem bezze... Opisao mi uslove u NLB i reko super, odradit cu... Odem u Raif, kod svojih i vidim taj cirkus 20% i jos par sitnica u ugovoru koje su nidje veze, a i kamata je slabija spram NLB-a ako se dobro sjecam. Naravno, nisam je otvorio...
veljaca

#23 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by veljaca »

Klodovik wrote:Pa, idite u drugu banku ako nađete bolje uvjete. To je bar jednostavno.
Pa nije bas to tako jednostavno .... Ovdje se radi o odnosu RB prema klijentima ....
Ova tvoja konstatacija je kao recimo - ako ne zelis placati reket kamatarima - ubij se ... a sto neko nekoga reketira - to nije problem ....
Klodovik

#24 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Klodovik »

veljaca wrote:
Klodovik wrote:Pa, idite u drugu banku ako nađete bolje uvjete. To je bar jednostavno.
Pa nije bas to tako jednostavno .... Ovdje se radi o odnosu RB prema klijentima ....
Ova tvoja konstatacija je kao recimo - ako ne zelis placati reket kamatarima - ubij se ... a sto neko nekoga reketira - to nije problem ....
Ovdje je spomenuta slobodna štednja i ja tu ne vidim reketiranje. Imaš novca, odeš u banku, raspitaš se i odlučiš. Gdje piše da novac moraš držati u banci ili baš u Raiffeisen banci? RB je svojedobno imala solidnu ponudu za taj vid štednje i nisu naknadno mijenjali uvjete klijentima koji su takvu štednju imali. Osobno sada ne bih uzeo slobodnu štednju u RB; nekadašnja ponuda je bila bolja.

Uzmimo druge primjere. Prije godinu i po sam kupio nov auto i platio ga nekih dvije hiljade skuplje nego što košta danas. Je li me firma reketirala? Nije. Ja odlučio, ja kupio. Kupio nov stan prije npr. dvije godine i platio ga skuplje nego što bi ga danas platio. Je li me firma reketirala? Mislim da nije. RB davala kamate i po 6,3% EKS na oročene depozite prije nešto više od godine kad su ljudi počeli povlačiti depozite. Danas su im kamate manje, ali ne mijenjaju uvjete štednje za postojeće depozite. Je li to reketiranje? Mislim da nije.

Krediti su posebna priča. Vratio sam tri i svaka banka mi je uzela koliko je mogla. Odnos prema klijentu je uvijek bio isti. Realno, ako uzmem kredit na npr. 20 godina, teško mogu očekivati da se neki uvjeti neće promijeniti (ili s moje strane ili od strane banke).
SA 071

#25 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by SA 071 »

Klodovik wrote:Ovdje je spomenuta slobodna štednja i ja tu ne vidim reketiranje. Imaš novca, odeš u banku, raspitaš se i odlučiš. Gdje piše da novac moraš držati u banci ili baš u Raiffeisen banci? RB je svojedobno imala solidnu ponudu za taj vid štednje i nisu naknadno mijenjali uvjete klijentima koji su takvu štednju imali. Osobno sada ne bih uzeo slobodnu štednju u RB; nekadašnja ponuda je bila bolja.

Uzmimo druge primjere. Prije godinu i po sam kupio nov auto i platio ga nekih dvije hiljade skuplje nego što košta danas. Je li me firma reketirala? Nije. Ja odlučio, ja kupio. Kupio nov stan prije npr. dvije godine i platio ga skuplje nego što bi ga danas platio. Je li me firma reketirala? Mislim da nije. RB davala kamate i po 6,3% EKS na oročene depozite prije nešto više od godine kad su ljudi počeli povlačiti depozite. Danas su im kamate manje, ali ne mijenjaju uvjete štednje za postojeće depozite. Je li to reketiranje? Mislim da nije.

Krediti su posebna priča. Vratio sam tri i svaka banka mi je uzela koliko je mogla. Odnos prema klijentu je uvijek bio isti. Realno, ako uzmem kredit na npr. 20 godina, teško mogu očekivati da se neki uvjeti neće promijeniti (ili s moje strane ili od strane banke).
Primjer sa autom ili stanom ti nije dobar. Ako si vec koristio auto kao primjer, onda bi islo ovako: ti kupio auto i platio ga 20.000 KM, a onda ti nakon godinu dana kaze prodavac, sada je to auto 5.000 skuplje pa moras doplatiti. Tada bi te firma reketirala. To sto su se uslovi u medjuvremenu mijenjali ne bi smjelo imati veze, jer si ti vec platio to auto.
Vezano za ovaj primjer, ti uzmes kreditne kartice i platis sve naknade unaprijed za tri godine koliko kartice vaze u momentu uzimanja kartica. Ali onda banka skonta da ti uzme jos para za isti proizvod pa kaze, nema vise te naknade koju si vec platio, odsada ti naplacujem mjesecno (to isto sto si vec platio) naknade. E ovo je kao kada bi ti prodavac auta trazio jos 5.000 KM.

I ovo za depozite grijesis. Nisu mijenjali uslove samo na akciju 6,75 % na 5 godina. Sve ostalo su mijenjali. Uredno te obavijeste da su smanjili kamatne stope. Kada snizavaju stope tada snize stope i vec postojecim stedisama. Kada povecavaju stope, onda fol naprave akciju i daju vece stope samo novim stedisama.

Krajnje pojednostavljeno, kada si ti orocio recimo 10.000 KM na banci na 3 godine, banka je nekome dala kredit na 3 godine u otprilike tom iznosu. Tebi banka vremenom smanji kamatnu stopu na tvoj novac, ali poveca u medjuvremenu kamatnu stopu tome ko je dobio kredit. Zasto je onda tebi smanjila kamatu na depozit kada je banka tvoje pare plasirala i na njih uzima i vise nego prije? Kamatne stope na depozite i kredite bi trebale ici u istom pravcu.

Sada skontaj sta su banke ovdje. A ovo vrijedi za sve njih, samo sto je Raiffeisen bila prva koja je ovo pocela i najbezobraznija. Da ne pricam o zamjenskim kreditima kojima je ljude navukla da uzmu kod njih pare da zatvore kredite u drugim bankama, pa im nakon izvjesnog vremena povecala kamatu na nivo one koju su imali u drugoj banci, pa i vecu od te.

Poenta je kod banaka (svih ne samo RBA) sto one svoju neefikasnost i nesposobnost prevaljuju na ledja klijenata. Kako je kriza, lihvarski su digli kamatne stope na kredite pozivajuci se sada na rizik likvidnosti (ranije su to pravdali visokim EURIBOR-om, ali kako je on sada mislim oko 1 % izmislili su drugi razlog) i smanjili plasmane kredita, a sa druge strane imaju puno uzetih depozita koje se boje plasirati. Zbog svog straha, nesposobnosti, opreza i sl. da bi smanjili troskove jer im dosta para stoji neplasirano, one pribjegavaju smanjenju kamata koje placaju na te depozite.

Dolazimo u paradoksalnu situaciju da ti banke ako imas viska para i hoces da orocis recimo na 1 god. kazu da ti te pare ne vrijede puno i da na trzistu ima puno para pa ti placaju samo 2,6 % na godisnjem nivou. S druge strane, ako zelis da uzmes novac od banke, a oni skontaju da si siguran klijent, kazu ti da je kriza da nema para i da su kamate na kredite zato toliko visoke pa te uzimaju po 12 ili 13 %. E ovakvo ponasanje je kod RBA doslo do ekstrema...
Post Reply