Rahmet ti duši, Mujo......

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ahmmed

#1 Rahmet ti duši, Mujo......

Post by Ahmmed »

Mujo Siručić, povratnik u Srebrenicu, nije više mogao izdržati......Odlučio je da ode sa ovog svijeta.....

Sjećam se svog prvog dugog razgovora s njim....Ranije,samo bi se pozdravili,kratko porazgovarali, kad bi se sreli u srebreničkoj čaršiji.....

Otišao sam tada, do njegove obnovljene kuće u najljepšem dijelu Srebrenice....Cijeli donji sprat, opremio je u starom bosanskom stilu....Jagije, ćilimi, jastuci, sećije, tendžere, savatli tepsije,ibrici, uspomene.....Slike rahmetli roditelja i braće....Majčin mlin za kahvu, očeva tabakera.....Reče mi tada, onako ispod glasa, da je njegova porodica jedna od rijetkih bošnjačkih porodica, koja je,barem kad je o onom najužem dijelu riječ, ostala u "komadu"....On, supruga, sin i kćerka..... Pričao mi je o prvim povratničkim danima, o 1999, kad su bošnjački odbornici počeli dolaziti u zgradu srebreničke općine, pričao mi je o svojoj odluci da se sa cijelom porodicom vrati u svoj grad....Bio je pun energije, pun radosti dok mi je pričao o uspjehu svoje dvoje zlatne djece.....

Pričao mi je o 11 julu i julskim danima nakon pada Srebrenice....

Izašli smo u avliju.....Avliju "Mujaginog hana", kako je nazvao jedan dio svoje kuće....S ponosom mi pokazivao procvjetale srebreničke đule....

Nije pristojno nagađati o razlozima Mujine odluke da nas napusti.....No, osjećam, gušila ga je nepravda....Svake vrste....I ratni zločinci, četnici koji slobodno šetaju srebreničkim ulicama, i banjolučki bezobrazluk i licemjerje i nadaleko čuveno sarajevsko lažno dušebrižništvo.....

I kad ove godine, krenu na dženazu u Srebrenicu, i Tihić i Lagumdžija i Silajdžić i reis Cerić, i kad se , svaki sa svojom svitom,noć uoči dženaze, rasporede po srebreničkim avlijama, neka se sjete Muje.....I neka, poradi njegove umorne duše, odluče da,ZAJEDNO, barem jedan sat, provedu u avliji "Mujaginog hana" ...Pa, makar se poslije toga opet zaputili, svaki u "svoju" avliju....Jerbo, kad su skupa, sujeta im ne može podnijeti podjednaku pažnju koju im pružaju Srebreničani....

Rahmetullahi alejhi, dragi druže.....
Prozor

#2 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by Prozor »

:(

Allah mu se smilovao!
Maraschino

#3 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by Maraschino »

:( :(

Neka mu je lahka zemlja bosanska.

Rahmet mu dusi.
Ajatolah_

#4 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by Ajatolah_ »

:( :( :(
arminnx

#5 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by arminnx »

Neka mu je vjecni rahmet.
Tornado Bi

#6 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by Tornado Bi »

Neka mu je vječni rahmet
ružmarin-a

#7 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by ružmarin-a »

:(

Allah rahmetile
u ovoj zemlji samo ološ može da zadovoljno trlja ruke :(
čak i najoptimističniji insan bi došao dotle da ode kao i on :sad: -a i on je bio optimista, kako kažeš @Ahmmede

tmurno, turobno i pretužno...
evo i nebo orosi danas suzama BiH, nekako tužno, zaista....
kv99

#8 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by kv99 »

Prosle godine mi je tetka bila u posjeti u Srebrenici i poslije mi je pricala kako su bili u jednom restoranu sredzenog na starobosanski nacin a posebno je pricala o gazdi koji je ostavio utisak kao vrijedan, komunikativan a pogotovo dobar covjek. Spominjala mi je njega i savjetovala da odem i da ga poselamim maksuzile od nje kad sam isao u Potocare za dzenaze ali ne stigoh. Rekao sam sebi: "Ma oticu drugi put".... i kad sam procitao vijest sta se dogodilo odma sam shvatio da se radilo o tom covjeku. Nisam ga znao a opet mi je zao jer je i neposredno ostavio lijep utisak . Neka mu je rahmet dusi .
dada77

#9 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by dada77 »

Dragi Ahmmede, registrovala sam se samo da ti se zahvalim na ovim lijepim rijecima.
Jeste, moj dajdza je bio jedan divan i posten covjek koji se nije imao cega stiditi ni na ovom, a ni na onom svijetu.
Na zalost, zla sudbina je zadesila i njega i cijelu nasu familiju. Ostaje nam samo da ga se sjecamo i da budemo ponosni na covjeka kakav je on bio.

Rahmet mu dusi!
iz dna duše

#10 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by iz dna duše »

Ahmmed wrote:Mujo Siručić, povratnik u Srebrenicu, nije više mogao izdržati......Odlučio je da ode sa ovog svijeta.....

Sjećam se svog prvog dugog razgovora s njim....Ranije,samo bi se pozdravili,kratko porazgovarali, kad bi se sreli u srebreničkoj čaršiji.....

Otišao sam tada, do njegove obnovljene kuće u najljepšem dijelu Srebrenice....Cijeli donji sprat, opremio je u starom bosanskom stilu....Jagije, ćilimi, jastuci, sećije, tendžere, savatli tepsije,ibrici, uspomene.....Slike rahmetli roditelja i braće....Majčin mlin za kahvu, očeva tabakera.....Reče mi tada, onako ispod glasa, da je njegova porodica jedna od rijetkih bošnjačkih porodica, koja je,barem kad je o onom najužem dijelu riječ, ostala u "komadu"....On, supruga, sin i kćerka..... Pričao mi je o prvim povratničkim danima, o 1999, kad su bošnjački odbornici počeli dolaziti u zgradu srebreničke općine, pričao mi je o svojoj odluci da se sa cijelom porodicom vrati u svoj grad....Bio je pun energije, pun radosti dok mi je pričao o uspjehu svoje dvoje zlatne djece.....

Pričao mi je o 11 julu i julskim danima nakon pada Srebrenice....

Izašli smo u avliju.....Avliju "Mujaginog hana", kako je nazvao jedan dio svoje kuće....S ponosom mi pokazivao procvjetale srebreničke đule....

Nije pristojno nagađati o razlozima Mujine odluke da nas napusti.....No, osjećam, gušila ga je nepravda....Svake vrste....I ratni zločinci, četnici koji slobodno šetaju srebreničkim ulicama, i banjolučki bezobrazluk i licemjerje i nadaleko čuveno sarajevsko lažno dušebrižništvo.....

I kad ove godine, krenu na dženazu u Srebrenicu, i Tihić i Lagumdžija i Silajdžić i reis Cerić, i kad se , svaki sa svojom svitom,noć uoči dženaze, rasporede po srebreničkim avlijama, neka se sjete Muje.....I neka, poradi njegove umorne duše, odluče da,ZAJEDNO, barem jedan sat, provedu u avliji "Mujaginog hana" ...Pa, makar se poslije toga opet zaputili, svaki u "svoju" avliju....Jerbo, kad su skupa, sujeta im ne može podnijeti podjednaku pažnju koju im pružaju Srebreničani....
Rahmetullahi alejhi, dragi druže.....
Samo bih molila i reisa i političare koji žive u FBiH da ne drže nikakve patetične oproštajne govore, nad Mujinim mezarom...
Jer, njima nije žao ni Muje ni "Muja", prisustva dženazama nastradalih povratnika i tužnim godišnjicama njima služi za samopromociju, odnosno, promociju njihovih političkih i drugih ideja.
Ako žele da pomognu, neka to učine konkretnim potezima i neka se ne obraćaju povratnicima tek pred izbore ili ovako, kada neka ranjena duša odluči da ne želi i ne može da živi više na ovome i u ovakvome svijetu, u ovoj i ovakvoj BiH.
Neka se oni lijepo vrate u Sarajevo, na potezu od Marindvora do Baščaršije, jer sve izvan toga nije njihov svijet i ne zanima ih ako nemaju interesa, političkog, materijalnog, ideološkog...
Rahmet ti duši, Mujo Siručiću...
Ahmmed

#11 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by Ahmmed »

dada77 wrote:Dragi Ahmmede, registrovala sam se samo da ti se zahvalim na ovim lijepim rijecima.
Jeste, moj dajdza je bio jedan divan i posten covjek koji se nije imao cega stiditi ni na ovom, a ni na onom svijetu.
Na zalost, zla sudbina je zadesila i njega i cijelu nasu familiju. Ostaje nam samo da ga se sjecamo i da budemo ponosni na covjeka kakav je on bio.

Rahmet mu dusi!

Drago dado, moje iskreno saučešće tebi i tvojoj porodici .....Imate mnogo razloga da budete ponosni....Cijela vaša porodica, ali i mi, koji smo imali priliku da ga sretnemo!
BiH-x

#12 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by BiH-x »

:( :( :( :( :(
Altuna

#13 Re: Rahmet ti duši, Mujo......

Post by Altuna »

Neka mu Svevisnji podari lijepi dzennet :sad: :sad: :sad:

@dada77 :sad: tvojoj familiji i tebi iskreno saucesce :( Da vam dragi Allah podari sabura da ovo prebrodite :sad:
Post Reply