Raguž vs Čović

Locked

Kome biste prije dali svoj glas:

Martin Raguž
111
87%
Dragan Čović
16
13%

Total votes: 127

Blizanac

#301 Re: Raguž vs Čović

Post by Blizanac »

Što se tiče ove dileme Čović vs raguž, mislim da tu nisu u pitanju njih dvojica, kao pojedinci, već dvije politike koje oni zagovaraju: jedna je izrazito nacionalistička i secesionistička i uglavnom radi po uputama iz BL, dok je druga više fokusirana na BiH i nema izražene secesionističke težnje. Zato ljudi, kad već imaju mogućnost, radije za predstavnika ove države biraju nekoga ko se ne zalaže otvoreno za njenu etničku podjelu ili raspad.
Što se tiče Raguža i njegovog prisustva na večeri kod Kordića, to jeste gaf i to mu nije trebalo, no mislim da je to bilo više u svrhu pridobijanja glasačkog tijela nego što on istinski podržava ono što je Kordić uradio. Također, podsjetiću i na slučaj Mirka Šarovića, jednog od uticajnijih članova Karadžićevog SDS-a, koji je nakon zabrane obavljao ministarsku funkciju, i na kraju se ispostavilo da je on možda najviše od svih radio na zaštiti interesa države BiH (dakle cijele države a ne samo jednog entiteta ili naroda). Jednostavno, ljudi se mijenjaju, prilagođavaju situacijama...
Sarkazam

#302 Re: Raguž vs Čović

Post by Sarkazam »

Blizanac wrote:Što se tiče ove dileme Čović vs raguž, mislim da tu nisu u pitanju njih dvojica, kao pojedinci, već dvije politike koje oni zagovaraju: jedna je izrazito nacionalistička i secesionistička i uglavnom radi po uputama iz BL, dok je druga više fokusirana na BiH i nema izražene secesionističke težnje. Zato ljudi, kad već imaju mogućnost, radije za predstavnika ove države biraju nekoga ko se ne zalaže otvoreno za njenu etničku podjelu ili raspad.
Što se tiče Raguža i njegovog prisustva na večeri kod Kordića, to jeste gaf i to mu nije trebalo, no mislim da je to bilo više u svrhu pridobijanja glasačkog tijela nego što on istinski podržava ono što je Kordić uradio. Također, podsjetiću i na slučaj Mirka Šarovića, jednog od uticajnijih članova Karadžićevog SDS-a, koji je nakon zabrane obavljao ministarsku funkciju, i na kraju se ispostavilo da je on možda najviše od svih radio na zaštiti interesa države BiH (dakle cijele države a ne samo jednog entiteta ili naroda). Jednostavno, ljudi se mijenjaju, prilagođavaju situacijama...
Ako je to za vas zanemariv gaf - onda bujrum :lol:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#303 Re: Raguž vs Čović

Post by plain vanilla »

Blizanac wrote:Što se tiče ove dileme Čović vs raguž, mislim da tu nisu u pitanju njih dvojica, kao pojedinci, već dvije politike koje oni zagovaraju: jedna je izrazito nacionalistička i secesionistička i uglavnom radi po uputama iz BL, dok je druga više fokusirana na BiH i nema izražene secesionističke težnje. Zato ljudi, kad već imaju mogućnost, radije za predstavnika ove države biraju nekoga ko se ne zalaže otvoreno za njenu etničku podjelu ili raspad.
naravno, kao sto je i ova kampanja u svrhu pridobijanja glasackog tijela, a ne jer istinski misli sve sto govori :wink:
Blizanac

#304 Re: Raguž vs Čović

Post by Blizanac »

Sarkazam wrote:
Ako je to za vas zanemariv gaf - onda bujrum :lol:
Neću glasati za njega, ali neću ni drugima sugerirati za koga da glasaju. Stvar izbora.
ZaDrugaRaguza

#305 Re: Raguž vs Čović

Post by ZaDrugaRaguza »

plain vanilla wrote:
naravno, kao sto je i ova kampanja u svrhu pridobijanja glasackog tijela, a ne jer istinski misli sve sto govori :wink:
Niko ne misli sto govori. No cinjenica je da ako Raguz u izbornoj kampanji velica suverenitet BiH i ako se jasno izrazava da je protiv stvaranja novih entiteta... da on nece moci posle izbora neku totalno drugu pricu pricati.

Njega ce ovi veliki pokupiti poput SDA, SDP i zelijet ce u koaliciju sa njim upravo zato sto ima takvu retoriku.

Sa druge strane'; apsolitno nista nece znaciti ako bi Izetbegovic dobio 30 miliona glasova a Komsic 29 miliona i Lagumdzija 10 miliona ukoliko moraju sa Covicem vlast praviti. A to opet znaci da imas produzenu ruku Srbije u FBIH.
Last edited by ZaDrugaRaguza on 10/10/2014 15:06, edited 1 time in total.
Blizanac

#306 Re: Raguž vs Čović

Post by Blizanac »

plain vanilla wrote:
Teško je naći političara koji istinski misli ono što govori.
Možda je i Dodik veći bh patriota od pola ovih forumaša.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#307 Re: Raguž vs Čović

Post by plain vanilla »

Blizanac wrote:
plain vanilla wrote:
Lijepo poredjenje s Dodikom.. sjecam se dok je on bio socijaldemokrata, priznao genocid u Srebrenici, federacija ga velicala

a onda je dosao na vlast...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#308 Re: Raguž vs Čović

Post by JoseMujica »

svaki pravi Prošnjak će glasati za Čovića protiv majorizacije
Hafis

#309 Re: Raguž vs Čović

Post by Hafis »

OldMayor wrote: Tim hrvatima se nista lose ne bi desilo, jer ja ne znam nijednog hrvata u Sarajevu da mu je lose, da je ugrozen. Imam 5 prijatelja koji su hrvati. I vidi cuda redovno ispijamo kafe i nemam nikakvih problema. Ali kazem, valjda se i oni nesto pitaju, ili ste vi dole neki bolji hrvati? A u tom slucaju, oni ne bi bas mogli puno odlucivati o svojoj sudbini.

Sta bi se desilo sa malom kolicinom npr bosnjaka u Hercegbosni, koji su vec sad dole na margini drustva.

Tebi bi naravno bilo rjesenje emigracije i totalno etnicko ciscenje, jelde? Nije dosta jelde 91-95?
Pa da, brato me odmah proĆitao. Kako možeš govoriti u moje ime što bi meni bilo drago. Samo zato što zastupam drugačije mišljenje od tvog mišljenja ili mišljenja uvriježenog u tvojoj okolini. Gdje sam ja ikada u priču uveo kontekst bilo kakvih događanja iz 92.-95.? Uvijek vam ratna priča u tintari, pa makar bila tema o sutlijašu i pripremi zimnice.
Mogu i ja tako: ti bi volio da i ono malo šake jada Hrvata što je ostalo po Zenici ode kao što je ih većina već uradila...naravno dobrovoljno i iz čista mira.
I što ćemo sad? hoćemo li o Ahmićima i Grabovici?
Blizanac

#310 Re: Raguž vs Čović

Post by Blizanac »

plain vanilla wrote:
Blizanac wrote:
plain vanilla wrote:
Lijepo poredjenje s Dodikom.. sjecam se dok je on bio socijaldemokrata, priznao genocid u Srebrenici, federacija ga velicala

a onda je dosao na vlast...
Ili, u slobodnom prijevodu, politika je ku*va.
A možda će i Čović (ako zalegne u fotelju u PBiH) pokazati svoj istinski bosanski patriotizam, skriven negdje duboko u njemu. Nikad se ne zna. :D
Hafis

#311 Re: Raguž vs Čović

Post by Hafis »

Jedno pitanje za ove osviještene patriote koji vole ćuriti što se u komšije pravi ručku:

Koja je veća šteta po BiH društvo:
Bakir Izetbegović ili Dragan Ćović u predsjedništvu?
Last edited by Hafis on 10/10/2014 15:15, edited 1 time in total.
ZaDrugaRaguza

#312 Re: Raguž vs Čović

Post by ZaDrugaRaguza »

Hafis wrote:Jedno pitanje za ove osivještene patriote koji vole ćuriti što se u komšije pravi ručku:

Koja je veća šteta po biH društvo:
Covic
JoseMujica

#313 Re: Raguž vs Čović

Post by JoseMujica »

Hafis wrote:Jedno pitanje za ove osivještene patriote koji vole ćuriti što se u komšije pravi ručku:

definitivno Don Neonko

za Dragana Čirilicu znamo šta hoće jer to i kaže, dok Don Neonko jedno priča a drugo radi
Last edited by JoseMujica on 10/10/2014 15:16, edited 1 time in total.
Hafis

#314 Re: Raguž vs Čović

Post by Hafis »

JoseMujica wrote:

definitivno Don Neonko
Pa što su se toliko natakarili na Ćovića :)
JoseMujica

#315 Re: Raguž vs Čović

Post by JoseMujica »

merak nam majorizirat....i ti bi da moreš manjinac
Hafis

#316 Re: Raguž vs Čović

Post by Hafis »

Ovdje se ne radi o brizi za državu, ili neku veliku opasnost od Ćovićeve stolice u predsjedništvu (podsjetimo se da je već bio član predsjedništva) već se radi...neću reći mržnji ili nesnošljivošću, ali radi se o ipak nekim negativnim emocionalnim nabojem prema BiH Hrvatima.
Kako objasniti činjenicu da ove osvještene ''patriote'' ne zabrinjava još jedan četvorogodišnji mandat B.I. a s druge strane polomiše se da spriječe izbor DĆ u predsjedništvo...hoću reći, radi se o sitnoračunžijskomšibicarskom mentalitetu: ''da ga mi njima šuknemo kako god, pa makar i u predsjedništvu, a yebo ostalo. Kukat ćemo svakako.
Last edited by Hafis on 10/10/2014 15:23, edited 1 time in total.
Hafis

#317 Re: Raguž vs Čović

Post by Hafis »

JoseMujica wrote:merak nam majorizirat....i ti bi da moreš manjinac
Zato ja momački majoriziram ovdje...manjinac :)
Trina Moe

#318 Re: Raguž vs Čović

Post by Trina Moe »

OldMayor wrote:
Trina Moe wrote: u nas i jest taj problem što se i eventualno moguća rješenja (unitarna ili treći) smatraju kod onog kontra naroda kao nacionalističko rješenje. ok, hrvatica jesam i jesam za treći. ali ne za treći u kojem bi potređeni bili pripadnici srba ili bošnjaka, nego u kojem bi se donosile normalne odluke za sva tri (i ostala) naroda jednako. e sad, govorim treći prije unitarne opcije jer po ustavu ovdje žive 3 konstitutivna naroda i ovakvo rješenje s 2 entiteta ne vodi ničem. i iskreno govorim, ne želim treći da se ogradimo od drugih, nego mi se u ovom jadu uistinu treći čini kao nekakvo rješenje.

što se unitarne bih tiče, ja bih je prva potpisala kad bi znala da će nas vodit normalna osoba i da će sve ić po jednakom principu. ipak, gledajući kako sad stvari stoje i koliko se ne možemo dogovoriti, teško mi je povjerovati kako bi unitarna bih funckionirala. eventualno da nas vodi stranac, ali moš' si mislit kako njih briga za jednu bih. a svakako, kako smo mi ovce neviđene (sva tri i ostala naroda), niti treći, a niti unitarno u nas neće bit rješenje nit će ikad svi biti zadovoljni. ali opet se vraćam, probala bi s trećim pa šta bude da se, ako ništa drugo, ne može jedan narod vadit na onog drugog.

sad što se tiče čovića i raguža. čovića malo koji hrvat voli, ali iz tog čudnog straha od bošnjaka ili čega već ljudi njemu daju svoj glas. ja ni u ludilu ne bih glasala za njeg iz već poznatih činjenica (vile, fotelja, nastavi niz..)
raguž kupuje jeftino bošnjačke glasove i vodi ovakvu politiku jer zna da će dio bošnjaka svejedno birat nama čovjeka. stoji da je raguž hrvat, ali je pitanje provodi li taj hrvat politiku koja će zadovoljiti hrvatski narod.

i za kraj: ono što je najbolje od svega jest da predsjednici ionako imaju malo ovlasti i njihov se rad svodi samo na priču. neće se u bih ništa promijeniti dok za tu promjenu angela ili amerika ne daju zeleno svjetlo. tako da je sve ovo namještanje izbora ili računanje tko će biti bolji predstavnik kome mlaćenje prazne slame koje ne vodi ničemu. nažalost, ali tako je.
Treci entitet bi bio i konacna propast BiH - to treba veoma dobro da znas. A sta vama donosi treci entitet? Mislis neki prosperitet ili nesto? Pa evo RS je fakticki ociscena od drugih naroda, pa vidi ih gdje su i dokle su?

Nisam ni ja za unitarnu BiH, ali jesam za drzavu koja bi bila uredjena prema prirodno-ekonomskim regijama, znaci logicnim cjelinama, a ne cjelinama koje su cetnici i ustase zapisali. Je li shvatas to? Evo imas primjer Istocnog S., koje je bukvalno odsjeceno od ostatka Sarajeva, daleko su od BL, daleko od ostatka RS i prepusteni sami sebi. Ljudi tamo i dan danas nemaju javni prijevoz (ok nije ni u Sarajevu bajan, ali opet u odnosu na njihov mi smo London).

Dakle, urediti BiH prema regijama. Neka se tako i zovu. Neka ih bude koliko treba. Kantone ukinuti, ostaviti opstine. Odrediti regije tako da ce u nekima hrvati biti vecina, u nekima bosnjaci, u nekima srbi. Ali u svakoj regiji da svaki narod ima svoje zastupnike koji ce cuvati interese istog, nebitno u kojoj se nalazio. Dakle ako bosnjak zivi u regiji sa pretezno srpskim narodom, on mora imati ista prava kao i oni. To je veoma lako urediti.

Zapitate li se vi hrvati, pretpostavljam iz Hercegovine, sta cete sa hrvatima iz srednje bosne? Mislite da bi vam bosnjaci dali da tek tako uvezete pola drzave? Ili biste njih otpilili, jebo njih, daj ti nama vamo da se mi osiguramo.

Dalje, sta bi onda bilo sa hrvatima u jos jednom entitetu koji bi nastao - bosnjackom? Ako su kako sada kazete ugrozeni, pa sta bi tek bilo s njima onda?

Kako bi evo podjelila Mostar u tom entitetu? Je li shvatas kakve bi tu frke bilo, bolan da razdvojis grad na pola?

Dakle, vidis li sebicnost ili licemjerstvo Covicevog plana?

Taj treci entitet ti nikad bosnjac, a ni bosanci nece potpisati. Ja prvi ne zelim bosnjakistan, dakle prvo ne zelim bosnjacki entitet, a onda ni hrvatski. Normalno ni srpski, ali on je u ustavu, ali nestat i ce i njega. Pa bolan bosnjaci evo proklinju aliju za dejton gotovo 20 godina, ti mislis da ce tek tako pristati na jos jednu verziju dejtona?

Covic to dobro zna, ali ocito vi ne znate, pa padate na njegove bajke. Treci se nikada nece desiti. Dakle Covicu ostaje da vas i dalje vuce za nos sa tom pricom ili da pokusa oruzanim putem da preuredi granice. Vjeruj mi da drugih opcija nema.

Ocito je da on i Dodik zele da provociraju bosnjake do te mjere da se ovdje totalno zakuha, pa da se onda konacno kaze za sva vremena, evo vidite vi njih, mi s njima ne mozemo zivjeti.

Urediti drzavu prema regijama i kraj price. Sve ostalo nas vodi u propast, nove sukobe, tenzije i nikad nam nece biti bolje. Nama obicnim gradjanima, bili oni srbi, bosnjaci, hrvati, bosanci, jevreji, romi itd.
aj objasni mi razliku između trećeg i regija. s trećim bi imali 3 veće regije. s regijama bi imali više regija. i unutar svake regije bi opet imao većinu i manjinu i opet bi manjina pričala da je potlačena. a ti govoriš kako je lako urediti da npr. srbi imaju ista prava u regiji gdje bi bošnjaci bili većina. pa mi živimo u takvom sustavu, zapravo preživljavamo. ja o tom i pričam. ne možeš mi govoriti kako treći nije rješenje, a onda spomenut regionalno uređenje. meni je to dvoje potpuno isto jer se mi nikad ni u kakvom sustavu dogovorit nećemo realno. a kad si već spomenuo, vidim da ti se sviđa ideja da narod koji je većina sebi bira predstavnike unutar te imaginarne regije. de onda nemojte vi nama birat opet nekog i pustite da sami biramo.

i ne, čović me ne vuče za nos, ne bi njemu dala glas da je jedini.
Sarkazam

#319 Re: Raguž vs Čović

Post by Sarkazam »

Radio Sarajevo wrote:
plain vanilla wrote:pa tema jesu Raguz i Covic, ali za Covica ce glasati uglavnom Hrvati, a za Raguza Bosnjaci, Nije to bas tako tesko izmjeriti, zna se koliko gdje zivi Hrvata, bar otprilike...

ne budes prisutan na humanitarnoj veceri, nego doniras novac ili nesto vrijedno kao pomoc. Raguz nije bio prisutan nego je pomogao osudjenog ratnog zlocinca

znam da zivimo u zemlji gje prestaje logika, ali da to ljudima moze biti nebitno, meni je van pameti

ali svako glasa sa svojom savjesti, pa bujrum.. sutra cemo glasati za one koji su pomagali Karadzica, Mladica i slicne, jer ovo je Bosna
Pa Bošnjaci već glasaju odavno za SDS u Doboju, pa Dodik pizdi zbog toga...

Tako se na kraju brišu granice i daj Bože da ovo jednog dana bude normalna zemlja gdje će svako glasati za svakoga. Sve dok prihvatate da glasate isključivo i samo za svoje, nema nam napretka.

Kako znaš da je Raguž išta donirao? Možda je ušao džaba, niko to neće prijaviti, i kako znaš šta on misli o tome? Ono što on izjavljuje već dugo, a to je da je "BiH njegova zemlja" je, po mom mišljenju, sto puta bolje nego ono što priča bagra iz HDZ-a. Ako su tebi oni isti, jbg. onda, ali mislim da nisu, a neki hrvatski član Predsjedništva će definitivno biti izabran i od toga ne možemo pobjeći.

O ovom brojanju, volio bih precizne podatke, i za Komšića, i za Raguža. U Sarajevu živi mnogo ljudi iz mješovitih brakova, u Tuzli i Zenici takođe, ima i masa dijaspore koji su glasali za Željka, a ima i Hrvata (SBK i Ze-do Kantoni npr., nemoguće je znati ko je za koga glasao, ako si ikada radila na brojanju glasova, to ti je jasno).

I kako ti znaš ko će glasati za Raguža? Ili jednostavno Ostale ne računaš ili to namjerno radiš, a sve mi govori da je ovo drugo. Ja sam siguran da će glasati više od 60.000 Hrvata za njega (plus još mnogo Ostalih), a toliko je glasalo prošli put. Ili oni nisu pravi Hrvati? Ne kontam...
Glavni kocnicari u BiH, kao sto si napisao, jesu bosnjaci. Dok god hrvati ne sklone Covica i srbi Dodika, stanje ce biti ovako. A bosnjaci sklanjaju hrvatima i srbima po njihovim zeljama a za svoje predstavnike im je svejedno? Tuzno. Ne zelim nikakav napredak ove zemlje sa takvim razmisljanjima i ubjedjenjima.
JoseMujica

#320 Re: Raguž vs Čović

Post by JoseMujica »

Hafis wrote:Ovdje se ne radi o brizi za državu, ili neku veliku opasnost od Ćovićeve stolice u predsjedništvu (podsjetimo se da je već bio član predsjedništva) već se radi...neću reći mržnji ili nesnošljivošću, ali radi se o ipak nekim negativnim emocionalnim nabojem prema BiH Hrvatima.
Kako objasniti činjenicu da ove osvještene ''patriote'' ne zabrinjava još jedan četvorogodišnji mandat B.I. a s druge strane polomiše se da spriječe izbor DĆ u predsjedništvo...hoću reći, radi se o sitnoračunžijskomšibicarskom mentalitetu: ''da ga mi njima šuknemo kako god, pa makar i u predsjedništvu, a yebo ostalo. Kukat ćemo svakako.

ja redovno za Čovića glasam kad je na listi jer znam da Soko voli BiH
duh_sa_sjekirom

#321 Re: Raguž vs Čović

Post by duh_sa_sjekirom »

Hafis wrote:
:lol:
Vala baš.
Kad ostane bez odgovora ili argumenata, uhvati se šuplje ili šmugne.
Momački, nema šta.
Blizanac

#322 Re: Raguž vs Čović

Post by Blizanac »

Hafis wrote:Ovdje se ne radi o brizi za državu, ili neku veliku opasnost od Ćovićeve stolice u predsjedništvu (podsjetimo se da je već bio član predsjedništva) već se radi...neću reći mržnji ili nesnošljivošću, ali radi se o ipak nekim negativnim emocionalnim nabojem prema BiH Hrvatima.
Nije ni zalaganje za formiranje "trećeg entiteta" nikakva briga za državu već upravo sitnoračunžijskošibicarski mentalitet "da mi njih možemo handriti makar negdje"
Hafis

#323 Re: Raguž vs Čović

Post by Hafis »

duh_sa_sjekirom wrote:
Hafis wrote:
:lol:
Vala baš.
Kad ostane bez odgovora ili argumenata, uhvati se šuplje ili šmugne.
Momački, nema šta.
Pa prati malo loptu majka mu stara. vidiš da je Jozo prvi počeo šupljarati, a ja sam samo odgovorio u istom tonu.
Blizanac

#324 Re: Raguž vs Čović

Post by Blizanac »

Trina Moe wrote:
aj objasni mi razliku između trećeg i regija. s trećim bi imali 3 veće regije. s regijama bi imali više regija. i unutar svake regije bi opet imao većinu i manjinu i opet bi manjina pričala da je potlačena. a ti govoriš kako je lako urediti da npr. srbi imaju ista prava u regiji gdje bi bošnjaci bili većina. pa mi živimo u takvom sustavu, zapravo preživljavamo. ja o tom i pričam. ne možeš mi govoriti kako treći nije rješenje, a onda spomenut regionalno uređenje. meni je to dvoje potpuno isto jer se mi nikad ni u kakvom sustavu dogovorit nećemo realno. a kad si već spomenuo, vidim da ti se sviđa ideja da narod koji je većina sebi bira predstavnike unutar te imaginarne regije. de onda nemojte vi nama birat opet nekog i pustite da sami biramo.

i ne, čović me ne vuče za nos, ne bi njemu dala glas da je jedini.
Razlika je u kriteriju za formiranje istih:
'Treći entitet' je "zapišavanje teritorije" u etničkom smislu (dakle, dominantno hrvatska teritorijalna jedinica, u nacionalnom smislu).
Regije ne bi bile formirane po "etničkom principu" već npr ekonomska povezanost, teritorijalno gravitiranje itd.
Blizanac

#325 Re: Raguž vs Čović

Post by Blizanac »

Hafis wrote: Pa prati malo loptu majka mu stara. vidiš da je Jozo prvi počeo šupljarati, a ja sam samo odgovorio u istom tonu.
A možda Jozo ne šupljira i misli ozbiljno?
Locked