Radoznalost?
- shana_majka
-
tempora
#3 Re: Radoznalost?
Sloboda kretanja je zagarantovana ( donekle) u konvenciji za ljudska prava. Onoj iz Zeneve?shana_majka wrote:Posto se ovdje Sarajlije stalno prozivaju da su negostoljubivi i "odvratni" prema doseljenicima interesuje me kako se u ostalim dijelovima BiH(i sire) odnose prema "dosljacima".Siguran sam da "prihvataju" sve sto oni donose sa sobom a da se svog odricu.Ako neko ima da malo opise kako je u drugim sredinama pa da malo uporedim....Da se malo razbije ta "fama" ....
Hvala!
-
PITARKA_SA
ja sam isla u Gorazde(rodjaku,na ispracaj u vojsku) sjeli smo u neki kafic,i konobar nas je citavo vrijeme provocirao,price,tipa;"vi ste gradska djeca,de da vam ispraznim pepeljaru,vama to smeta""mi smo vas branili u ratu..."."sta vi imate kukat(jer je slusao nase razgovore)vi zivite ko bubreg u loju.."
i tako nas je konobar(koji usput receno ima oko 40-ak godina)fino i kulturno iznapadao,kao da smo u najmanju ruku dosli ne znam..ni ja odakle..a ne iz sarajeva.
i to je samo jedan ruzan primjer,a bilo ih je svakakvih..da ne pominjem zenicu,travnik,visoko..
ali ni jednog momenta,nisam pomislila da su svi ljudi isti,i da je taj jedan covjek ogledalo citavog tog,grada..prema tome..svugdje ima ljubaznih i onih malo manje ljubaznih ljudi,da se tako blago izrazim
i to je samo jedan ruzan primjer,a bilo ih je svakakvih..da ne pominjem zenicu,travnik,visoko..
ali ni jednog momenta,nisam pomislila da su svi ljudi isti,i da je taj jedan covjek ogledalo citavog tog,grada..prema tome..svugdje ima ljubaznih i onih malo manje ljubaznih ljudi,da se tako blago izrazim
- Jimmy_The_Saint
Provincija uzvraća udarac
Sjeo ja u Srebrenici na kaVU. Sto do stola se Srbi prepucavaju: jedan hastal su Bratunčani, koji tvrde da "u Srebrenici nikad nije bilo čoj'ka, nijedne vjere", a drugi sto Srebreničani koji tvrde, otprilike, da su "Bratunčani seljaci i majmuni".
Popiješ kafu i razguliš. Mene u SA kad konobar ispegla, ja jednostavno promijenim kafanu, al' ZA SVA VREMENA. U GŽ je malo teže jer je kafana manje, al' ti si očito sjedila u pogrešnoj.
Sjeo ja u Srebrenici na kaVU. Sto do stola se Srbi prepucavaju: jedan hastal su Bratunčani, koji tvrde da "u Srebrenici nikad nije bilo čoj'ka, nijedne vjere", a drugi sto Srebreničani koji tvrde, otprilike, da su "Bratunčani seljaci i majmuni".
Popiješ kafu i razguliš. Mene u SA kad konobar ispegla, ja jednostavno promijenim kafanu, al' ZA SVA VREMENA. U GŽ je malo teže jer je kafana manje, al' ti si očito sjedila u pogrešnoj.
-
amarce
ljudi osjecaju odbojnost prema sarajevu jer se sve u njega ulaze i samo se ono razvija donekle.Znam raje iz zenice koja su mi to prigovarala.Jos su mi nabacivali da sarajevo zivi od studenata sa strane(citaj zenice) jer oni ovdje placaju smjestaj,hranu itd.PITARKA_SA wrote:ja sam isla u Gorazde(rodjaku,na ispracaj u vojsku) sjeli smo u neki kafic,i konobar nas je citavo vrijeme provocirao,price,tipa;"vi ste gradska djeca,de da vam ispraznim pepeljaru,vama to smeta""mi smo vas branili u ratu..."."sta vi imate kukat(jer je slusao nase razgovore)vi zivite ko bubreg u loju.."i tako nas je konobar(koji usput receno ima oko 40-ak godina)fino i kulturno iznapadao,kao da smo u najmanju ruku dosli ne znam..ni ja odakle..a ne iz sarajeva.
i to je samo jedan ruzan primjer,a bilo ih je svakakvih..da ne pominjem zenicu,travnik,visoko..![]()
- Lace
cim pocnu a ti njima fino daj ovaj link http://www.unze.ba/brucoski_vodic/index.htmamarce wrote:ljudi osjecaju odbojnost prema sarajevu jer se sve u njega ulaze i samo se ono razvija donekle.Znam raje iz zenice koja su mi to prigovarala.Jos su mi nabacivali da sarajevo zivi od studenata sa strane(citaj zenice) jer oni ovdje placaju smjestaj,hranu itd.PITARKA_SA wrote:ja sam isla u Gorazde(rodjaku,na ispracaj u vojsku) sjeli smo u neki kafic,i konobar nas je citavo vrijeme provocirao,price,tipa;"vi ste gradska djeca,de da vam ispraznim pepeljaru,vama to smeta""mi smo vas branili u ratu..."."sta vi imate kukat(jer je slusao nase razgovore)vi zivite ko bubreg u loju.."i tako nas je konobar(koji usput receno ima oko 40-ak godina)fino i kulturno iznapadao,kao da smo u najmanju ruku dosli ne znam..ni ja odakle..a ne iz sarajeva.
i to je samo jedan ruzan primjer,a bilo ih je svakakvih..da ne pominjem zenicu,travnik,visoko..![]()
-
PITARKA_SA
jasno je meni odakle dolazi ta "mrznja"prema glavnom gradu...ali ljudi ne shvataju da smo i mi i oni ,ista stvar,da se svi mi borimo kako umijemo i znamo,da zaradimo neki dinar i zivimo prosjecno,nista vise
cinjenica je da se ulaze u sarajevo vise nego u druge gradove,ali ni to opet nije nasa krivica...mislim da se bezveze stvaraju neke tenzije,i lazni "mitovi"tipa,sarajlije imaju love i imaju sve ...supljak teski
PS:mislim da sav taj negativan stav,koji upucuju nama trebaju uputiti na drugu adresu..svi znamo kome i gdje..
cinjenica je da se ulaze u sarajevo vise nego u druge gradove,ali ni to opet nije nasa krivica...mislim da se bezveze stvaraju neke tenzije,i lazni "mitovi"tipa,sarajlije imaju love i imaju sve ...supljak teski
PS:mislim da sav taj negativan stav,koji upucuju nama trebaju uputiti na drugu adresu..svi znamo kome i gdje..
-
PITARKA_SA
slaba ulaganja u gradove,nikakav magnet za privlacenje investitora,smanjenje stope ne zaposlenosti,omogucavanje upisa i "legalnog"polaganja ispita,poboljsanje skolovanja,izgradnje fabrika,zaposlajavanje ljudi,povecanje penzija,izgradnja auto puta,edukacija doktora,poboljsanje uslova za lijecenje,asicijelna lista lijekova,...to sigurno nisu greske i nadleznosti obicnih smrtnika ,koji su stanovnici sarajevabice_bice wrote:pitarko, ne znam ja.. haj napisi matere ti..
- Salko sto je u vodu skako
gorazde je poznato po romantici...PITARKA_SA wrote:ja sam isla u Gorazde(rodjaku,na ispracaj u vojsku) sjeli smo u neki kafic,i konobar nas je citavo vrijeme provocirao,price,tipa;"vi ste gradska djeca,de da vam ispraznim pepeljaru,vama to smeta""mi smo vas branili u ratu..."."sta vi imate kukat(jer je slusao nase razgovore)vi zivite ko bubreg u loju.."i tako nas je konobar(koji usput receno ima oko 40-ak godina)fino i kulturno iznapadao,kao da smo u najmanju ruku dosli ne znam..ni ja odakle..a ne iz sarajeva.
-
King Kikapu
takvim komotno mozes reci da je i zenica univerzitetski grad, kao i tuzla, bihac, mostar, brcko...amarce wrote:ljudi osjecaju odbojnost prema sarajevu jer se sve u njega ulaze i samo se ono razvija donekle.Znam raje iz zenice koja su mi to prigovarala.Jos su mi nabacivali da sarajevo zivi od studenata sa strane(citaj zenice) jer oni ovdje placaju smjestaj,hranu itd.PITARKA_SA wrote:ja sam isla u Gorazde(rodjaku,na ispracaj u vojsku) sjeli smo u neki kafic,i konobar nas je citavo vrijeme provocirao,price,tipa;"vi ste gradska djeca,de da vam ispraznim pepeljaru,vama to smeta""mi smo vas branili u ratu..."."sta vi imate kukat(jer je slusao nase razgovore)vi zivite ko bubreg u loju.."i tako nas je konobar(koji usput receno ima oko 40-ak godina)fino i kulturno iznapadao,kao da smo u najmanju ruku dosli ne znam..ni ja odakle..a ne iz sarajeva.
- manijak1
Znam , odvratan sam